Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

De multe ori cainele tau latra excesiv de mult, fiind deranjant chiar si pentru tine, dar mai ales pentru vecini in caz ca stai la bloc sau intr-o zona de case foarte populata, asa ca trebuie sa incerci sa corectezi acest comportament si ca o ultima varianta poti apela la o zgarda anti-latrat.

 

Folosirea zgarzilor anti-latrat este foarte controversata, fiind considerata de catre unele asociatii ce lupta impotriva traumatizarii animalelor, ca o metoda inumana si invaziva asupra cainelui. Totusi, folosite cu resposabilitate si cu masura, respectand instructiunile date de producator si eventual in colaborare cu un dresor sau cu medicul veterinar, poti corecta latratul fara motiv. In continuare iti prezentam tipurile de zgarzi ani-latrat cu avantaje si dezavantajele lor, pentru a putea alege in cunostinta de cauza si asumat ce vrei sa folosesti.

 

Zgarda anti-latrat cu ultrasunete:

Este una dintre cele mai blande metode, dar nu ofera rezultatele scontate decat in cazul unui caine cooperant si care vrea sa invete. Acest model emite un sunet inalt, care nu este perceput de urechea umana, dar este deranjant pentru animalul tau de companie. Daca incepe sa latre va auzi acel sunet care il va opri din latrat. 

 

 

Este una dintre cele mai ieftine variante si, in caz ca ai probleme de acest fel cu cainele, o poti incerca. Stai timp de cateva luni si daca vezi ca nu are nici un efect poti sa mergi spre un alt model mai puternic. Functioneaza pe baza de microfon si modelele mai performante au doua moduri: unul pentru a rasplati un comportament pozitiv, altul pentru un comportament negativ, dar cele mai multe modele sunt doar de corectie. 

 

Zgarda anti-latrat cu spray:

Acestea functioneaza pe baza de spray, cand sesizeaza latratul cainelui emit in aer un miros pe baza de citronela (lemon gras) care nu este agreata de patruped. Cele mai multe modele din aceasta categorie functioneaza pe baza unui microfon care capteaza sunetele, iar cand acesta latra actioneaza, emitand parfumul inspre botul cainelui. 

Din pacate microfonul poate capta si latratul altui caine, pedepsind fara motiv animalul de companie, iar acesta nu va mai intelege ce a facut gresit. Cu timpul cainele se poate obisnui cu mirosul si isi poate forma un comportament de aparare, retragandu-se doi – trei pasi dupa ce a latrat pentru a iesi din raza de actiune a spray-ului, sau latrand pana goleste rezervorul cu substanta. 

 

Zgarda anti-latrat cu ultrasunete si socuri electrice:

Este un nivel intermediar ce emite la inceput un sunet puternic ce il va deranja, dupa care daca continua sa latre va primi un mic impuls electric. Acesta are un voltaj foarte scazut, un impuls static, pentru a nu afecta sanatatea cainelui dar trebuie totusi folosit cu responsabilitate. 

Unele modele cresc voltajul in caz ca acesta nu se opreste din latrat. Sunt considerate de multi unele dintre cele mai eficiente modele, ce au rezultate in scurt timp, cainele obisnuindu-se sa reactioneze inca de la sunetele deranjante.

 

Zgarda anti-latrat cu socuri electrice:

Sunt cele mai puternice modele si multe societati ce lupta impotriva agresiunii fata de animale nu le recomanda. Este mai indicat ca acest tip de zgarda sa fie folosit de dresor, care stie exact cat si cum sa aplice o sanctiune, intr-o metoda combinata, si fara a utiliza acest dispozitiv o perioada lunga de timp.

Acestea functioneaza pe baza unui dispozitiv electronic care simte vibratiile emise de corzile vocale ale cainelui si declanseaza socul electric aplicat. Acesta creste ca si intensitate in caz ca patrupedul nu se opreste, dar se reseteaza dupa fiecare pornire, incepand de fiecare data cu un impuls scazut. 

Conform unor studii realizate pe mai multe animale, s-a demonstrat ca aceste zgarzi anti-latrat folosite individual, fara o metoda combinata cu recompense, nu are eficienta decat in 50 % dintre cazuri. In caz ca aceste dispozitive se utilizeaza mai mult de 12 ore consecutiv pot provoca leziuni si inflamatii la nivelul gatului, pe suprafata de contact. 

Unele modele au si optiunea controlului de la distanta, in caz ca stai in gradina si cainele latra in alt colt al curtii poti actiona telecomanda care il avertizeaza ca nu are un comportament adecvat. 

 

 

Cand sa folosesti un astfel de dispozitiv?:

In primul rand trebuie sa descoperi care este cauza latratului, iar daca acesta s-a obisnuit sa se comporte inadecvat fara motiv poti sa incerci sa corectezi acest lucru cu ajutorul unei zgarzi anti-latrat. 

In general cainii de talie mica, de apartament, au tendinta sa latre mai mult fara motiv, decat cei de talie mare. Altii au in comportament latratul precum cei de miros, care au fost crescuti si instruiti sa latre cand detecteaza anumite mirosuri. Terierii sunt considerati caini de vanatoare si au de obicei un comportament mai agitat, cautand prada, sapand si anuntand stapanul. 

De asemenea, trebuie sa ai grija cum il inveti de mic, daca el latra si obtine de la tine mancare sau joaca, va considera ca este normal sa o faca; poate latra cand este lasat singur daca nu este obisnuit cu acest lucru si are o stare de anxietate si frica; ca raspuns la alti caini sau cand se apropie o persoana straina etc. 

Latratul este un comportament nomal la un caine si trebuie gestionata cu grija aceasta problema, trebuie sa fii atent la factorii declansatori si sa inveti cum ii poti elimina factorii de stres care cauzeaza un latrat excesiv. 

 

Cum sa folosesti o zgarda anti-latrat?:

Cei mai multi specialisti recomanda folosirea acestor dispozitive ca si metoda complementara, impreuna cu alte variante precum compensatiile. Ca metoda de dresaj cel mai indicat este sa variezi tipurile de zgarda pentru ca acesta sa nu se poata obisnui si sa invete sa scape de ceea ce il deranjeaza. 

Aceste dispozitive se recomanda a se folosi ca si metoda de dresaj, doar cateva ore pe zi, cand vrei sa faci anumite corectii in comportamentul cainelui, fara a-l lasa cu acest tip de zgarda intreaga zi. 

Daca te-ai convins care este cea mai buna zgarda antilatrat pentru animalul tau de companie si ai luat o decizie ce tine de rasa, talie, greutate, comportament discutand inainte cu o persoana autorizata, vei gasi in mediul online ceea ce ai nevoie, dar foloseste-o cu discernamant. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments