Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Aparatele de muls automate sunt in prezent o cerinta in majoritatea fermelor industriale. Totusi, exista voci care pledeaza impotriva utilizarii acestora. O asemenea investitie trebuie atent cantarita, impreuna cu alternativele.

 

In vederea respectarii unei igiene stricte a laptelui, normele europene recomanda folosirea aparatelor de muls automate sau semiautomate. Este, insa, aceasta o investitie pe care micii fermieri sa o poata sustine eficient, avand in vedere impactul pe care dispozitivele il pot avea asupra vacilor lor?

 

Pentru necunoscatori, care sunt rigorile mulsului?

Pentru ca productia de lapte a fiecarui animal sa fie cat mai mare, intreaga activitate din ferma de vaci se organizeaza, in general, in jurul acestei proceduri, a mulsului. Vacile se mulg de doua ori pe zi, dimineata si seara, indiferent de felul in care decurge viata fermierului, de concedii, boli sau evenimente in familie.

In plus, mulsul propriu-zis presupune o anumita rutina, nu neaparat simpla: adunarea vacilor, inspectia atenta si curatarea ugerului, atasarea echipamentului pentru muls – in cazul in care se apeleaza la acesta – si masarea partii posterioare a ugerului, pentru a favoriza un muls cat mai complet si a preveni aparitia cazurilor de mastita. Odata terminata activitatea, echipamentul pentru muls se indeparteaza, se curata, iar animalele sunt redirectionate inapoi la locurile lor.

 

 

Cum functioneaza cele mai performante mulgatoare?

Incercarile constante de a imbunatati viata animalelor de ferma si de a usura munca omului in aceste unitati de productie au condus la crearea unui sistem denumit muls voluntar, care este complet robotizat. Practic, vacile petrec marea majoritate a timpului intr-un spatiu deschis, comun, eventual cu acces la pasune. 

Datorita prezentei unor alimente cu un inalt grad de palatabilitate, vacutele aleg cand sa mearga in spatiul special pentru muls. Atunci cand ele intra acolo, un senzor special identifica tagul de la urechea animalului; daca vaca a fost mulsa prea recent, ea este directionata in asa fel incat sa paraseasca spatiul. Daca a trecut un interval de timp rezonabil de la ultimul muls, bratele robotizate curata ugerul, aplica singure cupele pentru muls, colecteaza laptele si dezinfecteaza ugerul dupa intreaga procedura, in timp ce vacuta primeste furajul concentrat pentru care a intrat, de altfel. Capacitatea unui astfel de dispozitiv este de 50 – 70 de vaci, aproximativ 7 – 8 vaci pe ora, frecventa mulsului fiind de 2 – 3 ori pe zi. 

Evident, investitia intr-un astfel de dispozitiv de inalta performanta este una foarte mare, iar avantajele si dezavantajele sale sunt inca discutabile, asadar in prezent doar 5% dintre fermierii din UK de pilda, poseda acest gen de dispozitiv. Pe de alta parte, peste 30% dintre mulgatoarele vandute in aceeasi tara sunt complet automatizate, ceea ce spune multe despre directia in care se indreapta producatorii si despre preferintele acestora. 

 

De ce se apeleaza la utilizarea mulgatoarelor?

In primul rand, mulgatoarele automate permit recoltarea laptelui mai repede, mai eficient si cu mai putin efort. Daca se respecta strict procedurile legate de muls, ele au si avantajul de a permite o contaminare bacteriana minima a laptelui, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru sanatatea publica si siguranta alimentara. 

 

 

De la ce efectiv in sus ma pot gandi sa investesc intr-o mulgatoare?

Nu exista nici o regula stricta in aceasta privinta. Exista pe piata inclusiv mulgatoare dimensionate, ca performante, pentru familiile care au una sau doua vaci pe care le folosesc pentru productia proprie, deci nu numarul de vaci este cel care determina luarea acestei decizii. Pe de alta parte, este evident ca atunci cand verifici caracteristicile tehnice ale unei mulgatoare de vaci, vei lua in calcul si efectivul pe care il ai tu la dispozitie. 

 

Mulsul automat creste productivitatea?

Este adevarat ca “cererea genereaza oferta”, insa cantitatea de lapte pe care o produce o vacuta este influentata preponderent de alti factori decat de frecventa mulsului. Este vorba despre zestrea sa genetica, in primul rand, despre alimentatia pe care o primeste si despre statusul ei fiziologic – de pilda, inainte de urmatoarea fatare, cantitatea de lapte scade considerabil, iar gustul acestuia este modificat. Prin urmare, utilizarea unei masini de muls nu va determina o anumita vaca sa dea mai mult lapte, dar o alimentatie corespunzatoare si conditiile bune de viata o pot face. 

 

Cat de mult imi usureaza munca o mulgatoare?

Mulgatoarele folosite uzual in fermele de vaci, mai ales in unitatile de productie de mici dimensiuni, scurteaza durata mulsului propriu-zis la 5 – 7 minute. Implicarea umana ramane, insa, o necesitate: fermierul este cel care spala si inspecteaza ugerul, care face cateva miscari de muls blande inainte de a aplica cele 4 cupe, pentru a facilita reflexul de ejectie a laptelui; el trebuie sa supravegheze procesul indeaproape, pentru a se asigura ca pompa nu functioneaza in gol, ranind mamelonul, sau ca vaca nu se agita. La final, el e cel care opreste dispozitivul, il indeparteaza, il igienizeaza inainte de a-l aplica animalului urmator si dezinfecteaza ugerul pentru a trata eventualele microleziuni aparute. 

Luand in considerare aceste detalii, e evident ca mulgatoarea te ajuta, insa mulsul propriu-zis ramane o activitate care mananca timp si care impune implicarea obligatorie si constiincioasa a unei persoane antrenate si instruite in manevrarea echipamentului si respectarea regulilor de igiena. 

 

 

Una dintre vaci are mastita

In cazul vacilor cu mastita, recomandarea medicului este sa fie continuat mulsul, insa laptele sa fie aruncat deoarece este frecvent contaminat cu sange si bacterii. Din acelasi motiv, utilizarea aceleiasi mulgatoare pentru vacile sanatoase si cele cu mastita este complet interzisa.

Ugerul unei vaci cu mastita este dureros; el trebuie golit cat mai bine, insa mulgatoarea poate fi un dispozitiv prea puternic pentru aceasta perioada. Poti apela la solutia mulsului manual, dupa folosirea unui lubrefiant local si obligatoriu purtand manusi, pentru a preveni contactul secretiei infectate cu pielea care poate avea microleziuni. Dupa golirea atenta a fiecarui sfert, se aplica local tratamentul prescris de catre medic, caruia i se adauga, in general si tratament pe cale generala. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments