Am modificat articolul ultima data pe: 05.07.20

 

Cresterea iepurilor pentru productie de carne pentru uzul familiei nu reprezinta un efort foarte mare, de aceea este foarte tentant pentru multi dintre cei care locuiesc la casa. Pentru o buna productivitate, o carne de calitate si un efectiv sanatos, ai acum ocazia sa construiesti singur custile potrivite pentru iepurasii tai. 

 

Cresterea iepurilor, fie pentru companie fie pentru carne, nu este o indeletnicire foarte complicata, atata timp cat respecti cateva reguli de baza, iar una dintre ele este legata de adapostul de care au nevoie aceste rozatoare urecheate. In continuare, cateva sfaturi practice pentru construirea unui adapost adecvat pentru iepurasi.

 

Pregateste-te temeinic pentru inceperea lucrului

Ca si in cazul altor activitati, este necesar ca, inainte de a pune mana pe unelte, sa ai la indemana un proiect clar de lucru. Vei pune apoi cap la cap o lista de materiale necesare si sculele necesare pentru a le manevra si asambla. Nu in ultimul rand, ai grija la propria protectie in timpul lucrului: ochelari de protectie daca ai de taiat sau de slefuit, manusi si orice altceva ar mai putea fi necesar pentru a preveni accidentarile. 

Atunci cand faci proiectul tine seama de o recomandare foarte importanta: dimensiunile custii ar trebui sa fie de minim 4 ori cele ale iepurelui, daca doresti pur si simplu optimizarea productiei; daca vrei sa ii asiguri conditii bune de viata, ar trebui sa ii pui la dispozitie si mai mult loc de miscare. 

 

 

Materialele necesare

De cele mai multe ori, materialul preferat pentru confectionarea custilor este lemnul. O cusca bine realizata ar trebui sa aiba doua compartimente: unul dintre ele comunica cu exteriorul printr-o usa din lemn, plina, care se va deschide doar pentru curatenie, celalalt va avea usa din partea din fata fabricata dintr-un cadru de lemn pe care este prinsa plasa de sarma, pentru ventilatie si lumina. 

In cazul in care cusca la care te gandesti are un singur compartiment, fa proiectul in asa fel incat macar jumatate din partea anterioara sa fie reprezentata de panou de lemn cu plasa de sarma. 

Se recomanda folosirea scandurii cu grosime de un tol (2.5 cm) pentru un plus de rezistenta si o cat mai buna izolatie termica. Imbinarea acesteia se va face in nut si feder, cu marginile in unghi de 90 de grade – este varianta constructiva cea mai eficienta. 

O varianta este sa amplasezi custile intr-un fel de sopron cu 3 laturi si acoperis, ceea ce va spori nivelul de protectie de care beneficiaza animalele pe timpul iernii si va proteja cusca de intemperii, prelungindu-i durata de viata. Daca acest lucru nu este posibil, se recomanda acoperirea ei cu o solutie rezistenta si silentioasa, de tipul cartonului asfaltat. In cazul in care custile sunt amplasate in aer liber, acoperisul trebuie neaparat sa aiba panta, astfel incat sa permita scurgerea apei si a zapezii. 

 

Curatarea custilor

Chiar daca tragem speranta ca nu vei tine animalele pe podele din plasa de sarma, ci pe o suprafata din lemn, este necesar sa pui totusi la punct un sistem de evacuare si scurgere a dejectiilor. Cea mai simpla varianta este cea reprezentata de tavita detasabila pentru colectare, care va fi usor de curatat si de igienizat si care va contribui la pastrarea unui mediu de viata adecvat si pentru iepurasii care stau la etajele inferioare. 

 

Cuibul pentru fatare

Daca optezi pentru o cusca bicompartimentata, nu vei avea batai de cap suplimentare atunci cand se apropie perioada fatarilor. Pe de alta parte, daca ai preferat sa investesti minim intr-o cusca cu un singur compartiment, este obligatoriu sa ii oferi femelei un loc in care sa se retraga si sa se simta in siguranta pentru a-si creste puisorii. 

In general, cuibul de fatare este o cutie din lemn in si din care iepuroaica poate intra si iesi. In general, puii raman in interiorul cuibului pentru macar doua saptamani, in medie 18 zile, acolo beneficiind de un spatiu mai bine protejat de frig si de curentii de aer.

 

 

Echiparea standard a unei custi

O data ce cusca este asamblata, e nevoie sa o echipezi cu o serie de accesorii pentru ca sa fie gata sa isi primeasca viitorii chiriasi. 

Urmeaza sa investesti in hranitoare si adapatoare: iti recomandam ca ele sa fie fixate la inaltime de aproximativ 10 cm pe peretele custii, pentru ca dejectiile si asternutul sa nu se amestece inauntrul lor. 

Avand in vedere ca iepurii au neaparata nevoie de furaje fibroase, ia in calcul si amplasarea unei iesle pentru fan, iarba, frunze, legume si asa mai departe. Ideal ar fi ca aceasta sa poata fi alimentata din exterior, fara sa trebuiasca sa tot deschizi usa custii si sa invadezi spatiul iepurelui. 

Pentru adapatoare, iti recomandam sistemele prin picurare; iepurele invata in curand sa bea din acest gen de dispozitiv, in timp ce apa ramane curata si proaspata, nu se varsa, nu se amesteca cu furajele.

 

Asternutul custii pentru iepuri

Pentru a obtine o carne de calitate superioara celei din supermarket, e nevoie sa cresti “iepuri fericiti”; pemtru asta, mediul lor de viata ar trebui sa fie cat mai asemanator celui pe care il prefera in realitate. Paiele la discretie pe podeaua custii ii vor permite sa isi construiasca singur un loc de dormit, care ofera si o buna protectie impotriva frigului iernii.

 

Spatiul de joaca

Conform recomandarilor standard, iepurii ar trebui sa aiba si un spatiu liber de joaca la exterior. Pemntru asta poti opta pentru o cusca pentru iepurasi prevazuta cu tarc sau cu voliera de sarma, cu mentiunea ca este obligatoriu ca si podeaua sa fie complet protejata cu plasa. 

 

 

Aceasta solutie are avantajul de a preveni patrunderea animalelor de prada in interior sau evadarea iepurasilor, despre care se stie ca sunt priceputi la sapat. In plus, animalele au loc sa se dezmorteasca, pot roade iarba proaspata (acest gen de cusca poate fi mutata in diferite zone ale gradinii, permitand regenerarea substratului) si vor fi expusi la lumina si la soare. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments