Totul despre pestii Betta

Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.22

 

Adeseori, pestii Betta sunt alesi de catre cumparatorii care doresc un animalut de casa cu nevoi minime legate de intretinere. E adevarat, acesti pestisori nu sunt pretentiosi, dar faptul ca traiesc bine intr-un bol cu doua cani de apa este o minciuna sfruntata.

 

Asa cum, inainte de a lua un caine, un papagal sau o iguana, te vei informa in legatura cu nevoile acestora, la fel de important este sa te informezi si despre pestii Betta inainte de a cumpara unul. Lipsa ta de informare eficienta il va costa sanatatea si viata. Atentie! Petshopul nu e cel mai bun loc pentru informare, caci interesul lor este sa isi vanda marfa cu orice pret.

 

Betta splendens – generalitati

Dupa cum intuiesti, denumirea stiintifica a pestilor Betta este Betta splendens. Este un peste originar din apele Thailandei – a carei fosta denumire era Siam – si care abunda in zonele plantatiilor de orez, a iazurilor si mlastinilor aferente.

Desi e unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati pesti de acvariu, putina lume stie despre el mai mult decat ca e foarte frumos. Inca exista persoane care nu ii cunosc temperamentul agresiv – care i-a si dat denumirea de peste luptator siamez – sau ca nu ar trebui cu nici un pret sa pui in acvariu doi masculi. 

Vei auzi vorbindu-se despre pesti Betta Halfmoon; nu e vorba despre o subspecie sau o varietate anume, ci este pur si simplu denumirea in engleza.

Pestele Beta are o caracteristica aparte care il deosebeste de alte specii: un organ special denumit organul labirint, cu ajutorul caruia preia oxigenul din aer. Respiratia prin branhii nu ii este suficienta, deci un acvariu oxigenat nu e destul pentru el, ii trebuie si acces usor catre suprafata.

Cum ingrijesti pestele Betta?

Modul de ingrijire a pestilor Betta starneste un numar mare de controverse. In petshopuri il vei gasi expus in niste boluri mici, cu un eventual substrat colorat, fara plante, fara nimic. Vanzatorul iti va spune ca e un peste foarte rezistent, ca nu ii trebuie filtru sau oxigenare, nu ii trebuie plante, nu ii trebuie decor – dar aceste informatii despre pesti Betta sunt insuficiente si eronate.

Fiind un peste tropical, temperatura apei normala acestor pesti este de 26 de grade – evident, ea nu poate fi sustinuta intr-o locuinta obisnuita in conditiile de clima din Romania. Ti se va spune ca nu e o problema, dar consideram ca si daca e vorba despre un peste mic, merita si el conditii bune de viata. 

Daca iti va spune cineva ca Betta sunt pesti mancatori de alge si ca nu e cazul sa iti bati capul cu ei nici din acest punct de vedere, intoarce-i spatele si pleaca. Betta sunt pesti exclusiv carnivori. 

Prefera tantari, larve de tantari, larve de libelule si alte insecte, asadar poti cauta hrana congelata sau hrana vie in petshopuri. Poti, de asemenea, sa apelezi la mancare sub forma de fulgi – pestele se hraneste numai la suprafata apei. Mancarea li se ofera de maximum doua ori pe zi, cantitatea oferita fiind cea pe care o pot consuma in primele 10 secunde dupa raspandirea ei la suprafata apei. 

 

Compatibilitate pesti

Se spune despre acesti pesti de acvariu Beta ca ei trebuie sa stea singuri in vas – ceea ce este un alt neadevar. Masculii se afla intr-o competitie acerba si se vor lupta pana la moarte, dar poti pune in acvariu un mascul si cateva femele, sau un mascul cu alte specii de pesti, neagresivi, de dimensiuni mai mici decat Betta.

Dupa cum vezi, discutam despre o larga compatibilitate cu pesti din diferite specii, cata vreme talia lor este inferioara taliei unui Betta – altminteri ei vor fi perceputi ca o amenintare, iar comportamentul agresiv se va declansa.

Conditii de trai

Daca doresti sa ii oferi pestelui tau o viata buna si sa te bucuri de el, iata care sunt conditiile pe care trebuie sa le iindeplineasca un acvariu Betta

Acvariul ar trebui sa aiba un volum de minimum 10 litri si sa fie echipat cu incalzitor, care sa mentina temperatura intre 26 si 29 grade Celsius. pH-ul trebuie sa fie neutru, eventual usor acid. Apa se schimba partial saptamanal, cu apa tratata si lasata la decantat pentru eliminarea clorului.

Decorul este important pentru ca, desi nu se pune problema ca pestii dorm in sensul pe care il dam noi acestei activitati, au si ei nevoie de momentele lor de liniste si de locuri in care sa se poata ascunde. In lipsa locurilor in care se poate ascunde, vei avea un peste beta bolnav si foarte stresat.

Un alt lucru la care trebuie sa ai grija este cat de adecvate sunt plantele si decorurile pentru inotatoarele lungi si fragile ale acestor pesti. Ca idee, nu trebuie sa existe nici un risc ca pestele sa isi agate inotatoarele si sa le raneasca, din motive de sanatate si, evident, estetice. Unii acvaristi cu experienta iti recomanda sa te gandesti ca ai trece o pereche de ciorapi de dama printre decoruri sau plante: ar scapa intreag si neagatata?

 

Cat traieste pestele Betta?

Daca te gandesti sa iei un peste Beta, durata de viata a acestuia poate reprezenta un criteriu de selectie. Cu ingrijire adecvata, se pare ca un exemplar Betta poate trai intre 2 si 4 ani. 

Inmultirea

In cazul in care doresti sa ii oferi pestelui Betta conditii de inmultire, asigura-te ca inaltimea apei din acvariu este de 5 – 15 cm. La suprafata trebuie sa existe o planta acvatica, pe care masculul o foloseste ca suport pentru a construi cuibul. 

O temperatura cu 1 – 2 grade mai mare decat cea obisnuita a apei pare sa aiba efect stimulant asupra procesului de reproductie. Odata ce femela elibereaza icrele, masculul le ia de pe fundul apei si le duce in cuibul pe care l-a construit; puii eclozeaza in 24 – 36 ore, iar masculul poate fi lasat in acelasi acvariu pana cand acestia sunt destul de mari ca sa inoate liber, dupa care trebuie mutat. De asemenea, trebuie mutati puii mari, care vor incepe sa se hraneasca cu cei mai mici. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu