Top 9 rase de vaci

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Fie ca te gandesti la o vacuta care sa ofere familiei lapte proaspat in fiecare dimineata, sau la infiintarea unei microferme cu cateva exemplare, e esential sa stii care sunt cele mai apreciate rase de vaci, prin ce exceleaza fiecare si care ti se potriveste cel mai bine.

 

In intreaga lume exista peste 1000 de rase de vaci. Unele sunt adaptate unui anumit tip de climat, in timp ce altele sunt selectionate de oameni in functie de productia principala urmarita. Totusi, cateva dintre aceste rase pot fi intalnite in (aproape) orice zona a lumii, fiind preferate pentru usurinta in intretinere si/sau productivitatea ridicata. 

 

Holstein

Vaca Holstein este, probabil, cea mai cunoscuta rasa din lume. Este si cea mai frecvent crescuta pentru productia de lapte, care atinge 6500 – 7000 litri pe an, la o concentratie standard de 3.7% grasime. 

Pentru imbunatatirea acestei productii, aceste vaci de lapte pot fi incrucisate cu baltatele cu negru – se pare ca decizia creste cu pana la 200 litri cantitatea de lapte furnizata anual. In momentul sacrificarii, fiecare individ cantareste in jur de 600 kg, reprezentand si o buna sursa de carne.

 

Baltata cu negru 

Vaca baltata este o rasa foarte populara pentru ca are o productie excelenta de lapte si o productie de carne care merita luata in considerare. Ea este frecvent folosita pentru ameliorarea altor rase, fiind capabila sa le sporeasca potentialul in ceea ce priveste cantitatea de lapte. A nu se confunda cu vaca baltata romaneasca!

Considerata a fi o vaca de lapte, aceasta rasa furnizeaza intre 5500 si 6000 litri de lapte pe an, cu un procent de grasime de 3.5%. Dimensiunile mari presupun un aport mare de hrana, dar si o productie importanta de carne, ceea ce i-a crescut popularitatea in randul fermierilor. 

Jersey

Vaca Jersey este una dintre cele mai vechi rase de vaci din lume; succesul si popularitatea sa se bazeaza pe faptul ca aceste specii sunt foarte rezistente si tolereaza o mare varietate de conditii climatice.

Mentionarea sa pe lista de rase de vaci de lapte se datoreaza continutului foarte mare de grasime al acestuia: 5 – 7%. Astfel, productia anuala de doar 3000 – 3500 litri aproape ca se dubleaza, daca ar fi sa o exprimam in valoarea standardizata conform procentului de grasime. Mai mult, laptele este si mai bogat in proteine si calciu decat cel produs de alte rase.

Despre vaca Jersey trebuie sa spunem ca poate deveni putin agresiva, de aceea se recomanda cresterea ei in conditii zootehnice optime, care vor tempera aceste porniri. 

 

Simmental

Originare din Elvetia, aceste vaci de rasa sunt o alegere foarte populara pentru ca au o productivitate crescuta si pretentii reduse. Ele se preteaza foarte bine si cresterii in gospodarii individuale, mai ales ca nu au cerinte mari in ceea ce priveste adapostul si alimentatia.

Pe lista de vaci cu lapte rasa Simmental ocupa o pozitie fruntasa: in medie 5000 litri anual, dar valoarea poate fi si mai mare de atat. Avand in vedere ca un exemplar de foarte buna calitate, poate cantari pana la 9000 kg – nu, nu vorbim despre o vaca grasa, ci despre un taur de prasila – rasa este considerata eficienta si ca productie de carne. 

 

Ayrshire

Daca e sa ne gandim la rase de bovine mixte, crescute pentru lapte si carne, aceste taurine scotiene sunt o alegere excelenta. Sunt considerate remarcabile pentru rezistenta deosebita la frig, ceea ce le recomanda in zonele montane.

Productia de lapte este de 4000 – 5000 litri pe an, cu procentul de grasime de 4 – 4.3%. Chiar daca vacile nu depasesc 520 – 550 kg, taurii cresc foarte repede, ajungand la greutatea de sacrificare la un an, ceea ce inseamna un randament foarte bun. Asadar, daca ne gandim la rase de vaci, cu Ayrshire nu poti da gres. 

Rosia de stepa

Rosia de stepa este o vaca selectata pentru rezistenta si adaptabilitate. Este o rasa de dimensiuni relativ mici, prin urmare e mai simplu de intretinut decat altele. La maturitate, vacile ajung la aproximativ 520 kg, iar productia de lapte ajunge la 5000 litri.

In general, rasa este inca in evolutie si se lucreaza la ameliorarea ei in vederea cresterii masei musculare, ceea ce ar face-o mai potrivita pentru exploatarea pentru carne.

 

Hereford

Pe lista de rase de vaci de carne Hereford ocupa cu siguranta primul loc in topul preferintelor cumparatorilor. Carnea cu aspect marmorat este frageda si are o savoare unica, motiv pentru care se si vinde la un pret relativ piperat.

Hereford (taurine) este o rasa crescuta exclusiv pentru carne, caci ugerul e slab dezvoltat, iar laptele e produs in cantitatea necesara vitelului. Dar daca luam in calcul faptul ca un taur Hereford e sacrificat la 900 – 1350 kg, iar un vitel cantareste intre 650 si 850 kg la taiere, cresterea rasei se dovedeste profitabila. 

 

Aberdeen Angus

Exista doua varietati ale acestei rase: Red Angus si Black Angus, ambele fiind crescute pentru productia de carne. Este cea mai populara varietate de carne de vita, dupa Hereford. Greutatea medie a vacilor este de 550 kg, iar a taurilor e de 850 kg; rezistenta lor la frig le face foarte populare in zonele montane si in nord.

Ca si in cazul Hereford, carnea e apreciata pentru aspectul marmorat, insa are si o aroma aparte; cele mai mari piete de desfacere sunt in Australia, Japonia si Marea Britanie.

Belgian Blue

Cu siguranta ai auzit de aceste vaci belgiene cu aspect caracteristic, cu un spate foarte musculos. Este o rasa special crescuta pentru productia de carne, musculatura “dubla” facand ca randamentul in carcasa sa depaseasca 80%.

Un astfel de taur belgian ajunge la 1100 – 1250 kg; vacile cantaresc in medie 850 – 900 kg. Rasa se foloseste pentru ameliorarea altor rase, ceea ce determina o crestere cu pana la 7% a masei musculare la indivizii obtinuti astfel. 

Inainte de a opta pentru o anumita rasa de taurine e bine sa iei in calcul mai multi parametri, nu numai productia principala. Merita sa acorzi atentie si nevoilor de ingrijire, rezistentei la boli si la factori de mediu nefavorabili, ba chiar sa te gandesti si la perioada de gestatie la vaci – baltata romaneasca, cea mai populara rasa crescuta la acest moment in Romania, are o gestatie de 400 – 440 zile; daca luam in calcul faptul ca fata cu 20 – 30% mai tarziu decat alte rase, productivitatea scade semnificativ. Adauga si faptul ca randamentul la mulgere automata, chiar si cu cele mai bune mulgatori, nu depaseste 60 – 70%, si apoi gandeste-te din nou daca e o alegere buna pentru tine. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES