Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.20

 

E important sa te informezi bine inainte de a cumpara un hamster, pentru ca fiecare rasa in parte are nevoie de o grija speciala. De exemplu, Sirianul trebuie sa fie singur in cusca, cel Pitic Rusesc Campbell poate sta cu alte vietati din aceeasi specie daca gruparea s-a facut de cand erau mici, cei din rasa Chinezesc sau Roborovski pot deveni agresivi daca sunt luati in mana si mangaiati.

 

Daca vrei sa-ti cumperi un hamster, probabil ti-ai dat deja seama ca nu poti alege la voia intamplarii. Trebuie sa analizezi bine variantele disponibile si sa vezi care soi ti se potriveste cel mai bine si pe care il poti ingriji asa cum are nevoie. In cele ce urmeaza, ti le vom prezenta pe patru dintre cele mai frecvent intalnite. 

 

Sirian

Pentru inceput, vorbim de cea mai populara specie, dar si de cea mai veche, cand vine vorba de exemplare crescute pentru a fi animale de companie. 

Ca si aspect general, modelele din rasa Sirian au un corp cilindric, robust, o piele moale si blana deasa. Coada o au scurta, pot fi de diverse culori (maro, negru, alb etc.) si pot avea parul mai scurt sau mai lung. Cand ajung la maturitate, lungimea e intre 12.5 si 15 cm, iar greutatea intre 130 si 180 grame, femelele fiind mai mari decat masculii. 

In privinta comportamentului, aceste animalute sunt singuratice. Ele accepta vietati de sex opus in perioada de imperechere, in rest devin agresive si se pot omori intre ele (daca sunt adulte). Nu sunt violente cu oamenii, ci dimpotriva sunt blande si pot fi tinute in palma si mangaiate. 

In timpul zilei, hamsterii Sirieni dorm de cele mai multe ori si devin activi noaptea. Ei pot fi tinuti in custi chiar si cu gratii si iubesc sa se joace in roata de alergare. Hrana trebuie sa fie una normala, care sa contina fan, cereale, dar si fructe si legume proaspete. Rezistenta la boala este destul de mare, iar media de varsta la care pot ajunge e de 24-30 de luni. 

 

 

Chinezesc

Exemplarele de aceasta rasa sunt foarte simplu de recunoscut, deoarece au o blana deasa, maro inchis, iar pe mijlocul spatelui prezinta o dunga neagra si pe burta sunt albi. Pot atinge o lungime maxima de 10 cm. 

Hamsterul chinezesc este un animalut foarte activ, el fiind treaz atat ziua, cat si noaptea. Ii place sa aiba parte de actiune cat de multa, motiv pentru care e recomandat sa ii cumperi tot felul de accesorii care sa-l ajute (rotite, tuneluri, scari, ansambluri supraetajate etc.). 

De regula, aceste vietati sunt blande si timide, dar sunt si situatii in care pot reactiona agresiv si musca, mai ales atunci cand sunt luate in palma si mangaiate. Sunt solitare, motiv pentru care, ca sa nu ai parte de evenimente neplacute trebuie tinute individual. 

Avand in vedere faptul ca vorbim de fiinte foarte mici, custi bune pentru hamsteri cand vine vorba de aceasta specie sunt cele de tip acvariu, care nu dau posibilitatea de iesire, pentru a cauta apoi prin casa pe unde s-au ascuns. 

In ceea ce priveste varsta medie, aceste vietati pot trai intre 18 si 24 de luni. 

 

Pitic Rusesc Campbell

Aceasta rasa de hamsteri e caracterizata din punctul de vedere al aspectului prin urmatoarele detalii: blana matasoasa, fire de par scurte si dese, culoare gri-maronie, mai inchisa pe sapate si mai deschisa pe abdomen, lungime la maturitate 10-12 cm. 

Daca te gandesti daca accepta sau nu companie, ei bine, depinde de cand ii creezi grupul. Daca inca de mici sunt invatati mai multi, atunci nu vor fi probleme la maturitate. Insa, in caz contrar e nevoie de izolare, deoarece altfel pot deveni agresivi unii cu ceilalti. 

Referitor la interactiunea cu oamenii, nu sunt cele mai blande exemplare. Mai exact, nu iubesc sa fie scoase din mediul lor pentru a fi mangaiate. Trebuie doar sa le privesti cum se joaca, daca nu vrei sa le agiti si sa le faci sa te zgarie. 

Cand vine vorba de modul in care isi desfasoara zilnic activitatea, in primul rand trebuie sa stii ca sunt animale nocturne. Vor dormi ziua si se vor juca in timpul noptii. Se deplaseaza foarte rapid si se strecoara cu usurinta prin spatiile mici, deci, nu le tine in custi cu gratii. 

Prefera hrana normala de la magainzele de specialitate, apa proaspata si curatenia din interiorul spatiului lor de trait. Media de varsta pentru aceste rozatoare este de circa 24 de luni. 

 

 

Pitic Roborovski

Rasa aceasta e renumita datorita (sau din cauza) rapiditatii pe care o are. Vietatile care ii apartin sunt micute, de 4-5 centimetri (de aici si viteza cu care se misca) si detin o blana moale, matasoasa, de culoare maro, fiind mai inchise pe spate, dar albe pe abdomen. Unele exemplare sunt mai deschise in jurul ochilor, iar altele albe. 

De regula, acesti hamsteri sunt prietenosi si accepta cu usurinta alti prieteni la fel, cu conditia ca grupurile sa fie facute de cand sunt mici. In relatia cu oamenii sunt destul de prietenosi, dar pot deveni totusi agresivi daca sunt luati in mana. Cel mai bine e sa ii privesti din exterior. 

Pe timpul noptii rozatoarele acestea sunt active, dar si ziua mai au asfel de perioade. Au nevoie de accesorii care sa le permita sa faca miscare, activitatea fizica meninandu-le sanatoase. Poti opta chiar pentru ansambluri cu mai multe niveluri, tuburi, scarite etc. Totul trebuie organizat intr-o cusca de tip acvariu, deoarece nu vei dori sa le pierzi prin casa. 

Ca si durata de viata hamsterii Roborovski sunt longevivi, cu o medie de varsta de 3-3.5 ani, ceea ce e mult pentru o astfel de fiinta. 

Acestea sunt unele dintre cele mai populare si indragite rase de hamsteri care exista. Daca esti de parere ca una dintre ele ar putea fi animalutul de companie potrivit pentru tine si familia ta, nu ezita sa  cumperi o rozatoare din specia respectiva. Insa, inainte de toate ia in calcul durata de varsta destul de mica. Daca stii ca te-ai putea atasa foarte mult de o astfel de vietate si vei suferi pierderea ei, poate e mai bine sa iti indrepti atentia spre o alta optiune care va avea o medie de varsta mai mare. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments