Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Nu exista nici un medicament care sa trateze eficient toti parazitii externi si interni. Pentru paraziti externi, vei gasi medicamente sub forma de lotiune, sampon, spray, fiole, tablete, si nu in ultimul rand zgarzi. Iti prezentam principalele lor caracteristici in ceea ce priveste eficienta, durata actiunii si intervalul de timp dintre administrare si eficienta maxima.

 

Scopul principal al utilizarii unei solutii de combatere a parazitilor este capacitatea acesteia de a preveni infestarea. Avantajele unei zgarzi rezida in proprietatile sale insectifuge si insecticide. Cu aceasta varianta, animalul tau va fi protejat impotriva bolilor si a altor manifestari de alergie induse de paraziti si, cel mai important, nu va trebui sa te descurci cu un focar de purici in locuinta.

 

Tipuri de medicamente antiparazitare

Sampoanele antiparazitare au avantajul de a elimina foarte rapid parazitii prezenti deja la animal in momentul spalarii. In general, acestea nu au efect repelent si, prin urmare, nici eficienta in timp. 

Pentru deparazitorii din creme sau tablete, momentul aplicarii medicamentului nu afecteaza eficienta acestora. Exista tratamente antipurici sub forma de tablete sau solutie lichida de ingerat. Unele au o actiune imediata – „flash” -, dar nu au eficienta in timp, altele au o durata de actiune de o luna, dupa o administrare in timpul mesei.

Medicul veterinar iti poate oferi un vaccin impotriva parazitilor prin inhibarea cresterii lor sub forma de injectie la fiecare 6 luni.

Un spray de combatere a parazitilor nu este o fiola in format mare. O pulverizare pe gatul animalului nu garanteaza eficienta tratamentului. Cantitatea de spray care trebuie aplicata animalului este descrisa in instructiuni si depinde de varsta si greutatea patrupedului. 

Exista doua tipuri de utilizare a fiolelor antiparazitare: cele numite „spot-on”, adica la un aplicate intr-un punct si cele numite „pour-on”, adica sub forma unei linii subtiri. Patrunderea produsului in piele va fi naturala, fara sa necesite frecare. Eficienta maxima se obtine in 24 pana la 48 de ore.

 

Ce este zgarda antiparazitara si de cate tipuri exista

Zgarda impotriva parazitilor te ajuta sa-ti protejezi animalele de companie de daunatori. Majoritatea ofera protectie timp de cateva luni fara a fi inlocuite. Pe langa tratarea infestarilor, unele au si o actiune preventiva. Cu toate acestea, desi zgarzile disponibile sunt numeroase, putine dintre ele sunt recunoscute ca fiind eficiente.

Problemele cu care se confrunta amicii nostri necuvantatori nu sunt intotdeauna similare. Prin urmare, este important sa se poata distinge diferitele tipuri de zgarzi in functie de metoda de actiune impotriva parazitilor.

Zgarzile preventive resping parazitii inainte de a invada animalul (folosind un gaz repelent). Dar nu ii trateaza pe cei deja prezenti. In special daca locuiesti la tara sau te pasioneaza plimbarile in natura, alege aceasta optiune.

Zgarzile de tratament: mai degraba au efect curativ decat de prevenire a parazitilor, fie prin raspandirea unui medicament prin pielea lor, fie prin utilizarea uleiurilor naturale pe blana. Acestea sunt mai agresive decat produsele preventive.

Zgarzile preventive si de tratament: aceste coliere sunt o combinatie a celorlalte metode anterioare. Prin urmare, sunt mai scumpe, dar ofera rezultate mult mai convingatoare.

 

Cum functioneaza zgarda antiparazitara

Curelele anticapusa si antipurici contin doua substante active, imidacloprid si flumetrina. Ele elibereaza treptat o doza controlata din aceste doua ingrediente si raman astfel eficiente timp de sapte pana la opt luni. Componentele sunt distribuite extern, avand ca efect omorarea si respingerea capuselor si puricilor la atingere, chiar inainte de a-ti musca animalul.

Medicamentele antiparazitare sub forma de zgarda trebuie aplicate in contact cu pielea, sub par, astfel incat molecula pe care o contin sa se difuzeze corect la nivel cutanat. Poate dura o saptamana pentru a atinge eficienta maxima.

 

De ce sa folosesti o zgarda antiparazitara pentru animalul tau de companie

Exista, dupa cum am vazut, mai multe modalitati de combatere a parazitilor, dar, din mai multe motive, zgarzile antiparazitare sunt solutiile cele mai agreate. Ele rezista la apa si sunt inodore. 

Asa ca poti sa i-o fixezi animalului si sa stai linistit, fiind asigurat ca tovarasul tau nu va veni acasa ascunzand surprize neplacute in blana lui – in afara, desigur, de urme de noroi sau crengute si alta murdarie obisnuita.

Proprietarii de animale de companie sunt uneori neglijenti si pot uita sa administreze in mod regulat tratamentul antiparazitar prescris. Pentru aceia, o astfel de zgarda de combatere a daunatorilor poate fi o solutie buna.

Dar nu toate produsele ofera aceleasi avantaje. In rezumat, ai nevoie de un produs antiparazitar care elimina exemplarele adulte, dar si nimfele si larvele, care ramane eficient timp indelungat si care actioneaza inainte ca animalele de companie sa fie muscate.

Cele mai bune zgarzi antiparazitare indeplinesc cumulat toate aceste cerinte. 

 

Care sunt limitele de actiune ale tratamentelor antiparazitare

Forma medicamentului nu garanteaza eficienta lui. Zgarzile antiparazitare pe baza de plante formeaza o „bula” de miros repulsiv in jurul gatului animalului. In functie de dimensiunea acestuia, capatul dinspre coada nu va mai fi protejat in mod corespunzator, ceea ce constituie un dezavantaj, deoarece in special puricii se situeaza preferential pe partea inferioara a spatelui si intre coapse.

Pe de alta parte, zgarda cu insecticide este o matrice impregnata cu produs activ, care va patrunde in piele si se va raspandi pe tot corpul.

Pisica si cainele nu sunt sensibile in acelasi mod la substantele prezente in antiparazitare. Fiecare medicament este indicat pentru o anumita specie si este important sa nu aplici un medicament pentru caini unei pisici si invers.

Ce efecte secundare pot avea produsele antiparazitare

Indiferent de forma tratamentului, poate dezvolta efecte dintre cele mai periculoase. De accea, trebuie sa tii cont de cateva aspecte in alegerea acestuia.

Pisica este deosebit de sensibila la ingrediente precum lindanul, carbamatii, organofosforul sau piretroizii. Poate dezvolta tremor muscular care poate duce la convulsii, sau chiar la coma si moarte.

Cainii din rasa Shetland si Border Collie sunt sensibili la ivermectina, care provoaca tulburari neurologice. Rasele Bobtail, Ciobanesc australian sau Shorthair Collie pot avea un defect genetic numit „MDR1”, care se caracterizeaza prin sensibilitatea la anumite medicamente, inclusiv unele deparazitare si se manifesta prin tulburari neurologice. La aceste rase exista teste ADN pentru identificarea anomaliei.

Unele medicamente anti-parazitare pot fi toxice pentru fat si pui si sunt, prin urmare, contraindicate in timpul sarcinii si alaptarii.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments