Rase de caini de lupta si prejudecatile despre acestea

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.22

 

Cainele este cel mai bun prieten al omului. Si atunci, de ce unele rase sunt periculoase, interzise in unele tari si au o reputatie extrem de proasta?

 

Unele persoane considera ca fiind periculoase orice rase de caini mari, dar desigur ca aceasta este o prejudecata: Saint Bernard-ul este una dintre cele mai docile rase din intreaga lume, si cantareste aproximativ cat un barbat adult. Altii sunt de acord cu clasificarea de caini periculosi facuta de legislatia a diferite state din intreaga lume – pe cea europeana am preluat-o si noi, in Romania. Dar cand vine vorba despre cel mai periculos caine, exemplul pe are ti-l va da oricine va denumi o rasa de caine de lupta. 

 

Care sunt cele mai periculoase rase de caini?

Conform legislatiei in vigoare, rasele periculoase sunt: caine pitbul, Boerbull, Bandog si metisii lor, American Staffordsfire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Ciobanesc caucazian, Cane corso, Mastiff si metisii lor. 

Acesti caini trebuie obligatoriu inregistrati, sterilizati, detinuti doar de persoane adulte si care nu au fost condamnate penal. Ei nu au acces in locuri publice si mijloace de transport in comun, trebuie scosi in spatii publice doar in lesa si cu botnita

Sunt toti acesti caini agresivi? Este pitbull un caine letal? Sau avem de-a face cu un numar semnificativ de mituri?

Pit Bull

Atunci cand vine vorba despre acest caine, prejudecatile sunt nenumarate. In primul rand, e important sa stii ca exista mai multe “rase de pitbull”; este vorba despre caini din familia terrier, rase foarte variate printre care exista Pit Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier. Ele sunt inrudite ca origine, insa au fost selectate in scopuri diferite. 

Despre oricare caine terrier exista o multime de legende, dar Pit Bull-ul bate orice record. Iata cateva dintre ele:

  • Pit Bull-ul are maxilare care se blocheaza. FALS. 

Nu exista nici o rasa din lume care sa faca asa ceva. Oricat de duri ar parea, pitbulii sunt mai putin fiorosi decat dobermanul, ciobanescul german sau mastifii.

  • Cel mai puternic caine din lume este pitbull-ul. FALS. 

Dupa cum e fals si ca ar avea cele mai puternice maxilare din lume. Un studiu care testeaza forta muscaturii la rasele de talie mare a confirmat ca pitbull-ul se afla in top 5, dar asta inseamna mai putin de 43% din forta muscaturii unui mastiff si mai putin de 40% din forta unui doberman. De fapt, in acest top 5, pitbulii ocupa locul 5, dupa doberman, bullmastiff, Rottweiler si Ciobanesc german. 

  • Pitbulii sunt agresivi de la mama natura. FALS. 

Problemele de comportament enumerate la pitbuli sunt consecinta lipsei de socializare si de educatie. 

  • Pitbulii nu sunt potriviti pentru copii. FALS. 

La origine, rasa a fost folosita ca un caine – dadaca. Ei le sunt foarte devotati copiilor, ii urmeaza peste tot, iubesc sa fie alintati si implicati, au o mare rezistenta la durere si sunt niste caini de familie extraordinari. 

  • Pitbulii nu indragesc alti caini. FALS. 

Pitbulii sunt puternici si energici si au un stil mai aprig de joaca, stilul lor de a socializa fiind diferit de cel al altor caini. Este foarte important sa intelegi corect comportamentul acestor caini, foarte adesea judecati gresit.

  • Pitbulii nu suporta alte animale. FALS. 

Pitbulii sunt afectuosi si blanzi si exista o multime de dovezi ca se inteleg de minune cu alte animale, atata timp cat sunt educati si socializati corect. 

 

Rottweiler

Desi nu sunt foarte frecvent mentionati pe lista de caini de lupta, ci mai degraba sunt considerati caini de paza si protectie, aceste exemplare sunt interzise in unele state din lume. Teama fata de rasa se bazeaza pe ignoranta populatiei, caci la origine, ea a fost selectata pentru paza si conducerea cirezilor de vaci.

Desi sunt priviti ca fiind caini periculosi, Rottweilerii sunt caini credinciosi, siguri pe ei si extrem de loiali. Desigur, dimensiunile si forta sunt impresionante. 

 

Doberman

Dobermanul provine din Germania si este o combinatie intre un caine ciobanesc, Rottweilerul, si Pinscher. Filmele si implicarea exemplarelor in cele doua Razboaie Mondiale i-au creat rasei o reputatie proasta; inteligenta lor excelenta si nivelul crescut de energie fac ca ei sa devina greu de gestionat in cazul in care nu le acorzi suficienta atentie.

Dobermanul poate fi dresat la standarde foarte ridicate. In general, este extrem de bland cu alte animale, in ciuda taliei sale mari. Problemele de comportament care pot aparea au legatura cu lipsa de antrenament si de dresaj. 

 

Akita Inu

Nu exista multi caini mai frumosi decat un Akita alb. Rasa a fost creata ca una destinata vanatorii in munti, specia tinta fiind ursul – asta ar trebui sa iti ofere o imagine mai clara asupra fortei si determinarii sale. In UK Akita este privita ca una dintre cele mai periculoase rase, dar ca si in cazul altor caini, principala problema nu este legata de animalul in sine, ci de modul in care este crescut.

Dimensiunile si forta fac ca acest caine sa fie considerat periculos; inmultirea necontrolata si lipsa de socializare il pot transforma intr-o arma. Insa Akita in sine este un caine extraordinar de loial si poate deveni un animal de companie excelent. 

Ciobanescul german

Filmele si cartile ne vorbesc despre un caine lup usor de dresat, asociat mereu politistilor si eroilor pozitivi, dar lucrurile nu stau neaparat asa. Desi nu mai e demult lup, caine lup e o denumire foarte potrivita rasei. Inteligenta, curajul si adaptabilitatea i-au facut sa fie folositi in politie, armata, ca si caini utilitari – si atunci, de unde atentia negativa?

Dimensiunile, viteza si faptul ca poate deveni foarte protector il poate transforma intr-un exemplar periculos, in cazul in care nu beneficiaza de dresajul potrivit. 

 

Kangal

Spre deosebire de celelalte rase mentionate mai sus, caini Kangal sunt mai putin cunoscuti publicului. Crescuti pentru protectia turmelor, ei tind sa atace ori de cate ori percep un pericol. Rezistent, lipsit de teama, cu un prag ridicat la durere, Kangalul poate deveni periculos. 

Atunci cand nu lucreaza, cand se afla in familie, el are un temperament bland si o personalitate previzibila. Avand in vedere ca poate depasi 70 kg insa, e genul de caine care necesita atentie sporita atunci cand vine vorba de dresaj, pentru ca spiritul sau protector il poate face periculos pentru straini. 

 

Dupa cum vezi, nu exista rase de caini romanesti in aceasta lista – e un lucru imbucurator. Un lucru interesant si foarte important despre acesti caini de lupta este faptul ca atunci cand sunt crescuti intr-un mediu favorabil, cu educatia si socializarea adecvate, ei pot deveni niste companioni excelenti. Iar in cazul lor nici nu va fi nevoie sa investesti in zgarda antilatrat, cum se intampla in cazul raselor de talie mica sau foarte zgomotoase. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu