Profil de rasa: Ciobanesc Carpatin

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.21

 

Desi mai nou acceptata de catre oficialitatile in domeniul chinologiei, ciobanescul carpatin este o rasa veche, selectionata timp de secole pentru munca, specializata pentru lucru si cu calitati incontestabile. 

 

Ca rasa nationala, ciobanescul carpatin starneste mandria proprietarilor si a viitorilor proprietari, si pe buna dreptate: aspectul impozant este spectaculos. Totusi, selectia indelungata pentru lucru face ca rasa sa nu fie potrivita oricui, asa ca te invitam sa te documentezi inainte de a lua o hotarare pe care apoi sa o regreti.

 

Ciobanesc carpatin – Istoric

Incepem prin a spune ca superbii caini ciobanesti carpatini sunt clasificati conform F.C.I. in Grupa 1, Ciobanesti si caini de cireada, Sectiunea 1 – caini ciobanesti. 

Rasa a fost selectionata dintr-o rasa endemica din spatiul Romaniei, criteriul de selectie si principalul argument fiind ca exemplarele si-au pastrat timp de secole utilitatea.

Primul standard al rasei a fost redactat in 1934, de catre Institutul National Zootehnic, dupa care a fost revizuit in 1982, 1999 si 2001, in 2002 fiind efectuata reformularea finala a acestuia, conform modelului propus de Federatia Chinologica Internationala. 

 

Caine ciobanesc carpatin – aspect

Descrierea standardului rasei este lunga si o mare parte din ea le este de fapt dedicata specialistilor. Ce trebuie sa retii este ca discutam despre un caine de talie relativ mare, cu inaltimea de 60 – 75 cm si greutatea de 32 – 45 kg. Este foarte important ca greutatea sa fie proportionala dimensiunilor, cainele avand un aspect agil, niciodata greoi.

Blana este lunga si deasa, protejand bine cainele impotriva frigului. Datorita conditiilor in care a fost selectionat, ingrijind turmele si adapostindu-se sub cerul liber, a dezvoltat un subpar dens si bogat care il protejeaza bine de frig si de intemperii. 

Urechile sunt mari, culcate; ochii oblici au culoare inchisa si sunt relativ mici in comparatie cu dimensiunile capului. Trunchiul e puternic, iar toracele este lat si adanc. Labele sunt ovale, masive, groase, adeseori cu pinteni. 

Culoarea este sura, uneori cu masca. Se admit marcaje sau pete albe, dar aceasta nu are voie sa fie culoarea predominanta, conform standardului; un ciobanesc carpatin alb nu se inscrie in standard si nu primeste drept de monta. 

Ciobanesc carpatin – caracteristici de comportament

Daca ne referim la personalitatea unui ciobanesc carpatin, caracteristici sunt vigilenta, curajul si tenacitatea. Un astfel de caine manifesta un atasament evident fata de turma si stapan, fiindu-le dedicat pana la moarte. 

Comportamentul obisnuit al carpatinului este demn, sobru, calm si echilibrat, dar in cazul in care percepe un intrus sau o amenintare poate deveni feroce, gratie agilitatii si fortei de care da dovada. In special simtul olfactiv este remarcabil, in conditii de lucru fiind capabil sa simta animalele salbatice de la mare distanta. 

 

Dresajul

In cazul oricarui caine, dresajul este esential. In cazul unui caine atat de puternic si cu instincte atat de accentuate, dresajul este cel care face diferenta intre un caine de familie si unul imposibil de controlat.

Este obligatoriu ca orice pui de ciobanesc carpatin sa beneficieze de socializare precoce alaturi de copii, straini, alte animale, inclusiv alti caini. Caracterul puternic si adeseori cu tendinta dominanta, mai ales la masculi, il poate transforma intr-un animal greu de controlat in absenta unei maini ferme. 

Reticenta fata de straini este o caracteristica pentru care rasa e apreciata, dar ea nu trebuie confundata cu agresivitatea. Pentru ca iubeste miscarea, are nevoie de spatiu si de exercitiu; capacitatea de invatare este considerata medie, dar asta in principal din cauza incapatanarii proverbiale.

Daca discutam despre dresaj specializat, disciplina si paza sunt ariile la care carpatinul poate excela. Dresajul de disciplina este obligatoriu, incepe la 4 – 5 luni, si orice exemplar ar trebui sa cunoasca si sa execute comenzile de baza.

 

Probleme de sanatate

Selectia naturala facuta de catre ciobani de-a lungul secolelor a facut ca ciobanescul carpatin sa fie un caine robust si rezistent – se spera ca va ramane asa si dupa ce selectia a fost preluata de crescatori. 

Pe lista de afectiuni genetice intalnite la ciobanescul carpatin enumeram displazia coxofemurala, panosteita si osteodistrofia hipertrofica. Cresterea rapida predispune exemplarele la rahitism si afectiuni osoase, multe dintre ele manifestate prin dureri recurente si la varsta adulta.

 

Alimentatie

Se spune ca ciobanescul carpatin mananca “orice”, si e adevarat: majoritatea exemplarelor nu sunt deloc mofturoase. Asta nu inseamna, totusi, ca e o idee buna sa iti lasi cainele sa manance “orice”. 

Probabil ca cea mai simpla varianta este mancarea pentru caini, neaparat adecvata varstei exemplarului. In perioada de junior, se recomanda frecvent suplimente de calciu, magneziu si vitamina D. Ca adult, poti opta pentru o dieta comerciala de buna calitate, adecvata nivelului de activitate, sau pentru hrana gatita – cu mentiunea ca se poate dovedi dificil sa echilibrezi ratia unui caine atat de mare. 

Ingrijire

Avand in vedere talia, ciobanescul carpatin este in general privit ca un caine de curte, ceea ce e in regula, cata vreme beneficiaza de atentie, companie, hrana si un adapost adecvat.

Daca ai in plan achizitia unui ciobanesc carpatin, incepe cu inceputul: informeaza-te despre rasa si amenajeaza cotetul viitorului tau prieten. Ai nevoie de un tarc de dimensiuni mari, in care cainele sa poata fi inchis la varsta adulta, atunci cand ai nevoie sa ii limitezi accesul. In tarc, ai nevoie de o cusca adecvata, in care cainele sa fie protejat impotriva vantului, frigului si intemperiilor. 

Nu recomandam, sub nici o forma, sa tii cainele exclusiv inchis, la nici o varsta. Ciobanescul carpatin are nevoie sa socializeze pentru a adopta o atitudine echilibrata fata de straini si musafiri si fata de alte animale.

Blana lunga, cu subpar abundent, are nevoie de periaj pentru a preveni incalcirea si pentru a ajuta la desprinderea firelor moarte. In caz contrar, cainele se va umple de calti, pielea nu se va mai aerisi corepunzator, iar asta poate genera probleme dermatologice. 

Baia nu este o necesitate pentru ciobanescul carpatin, atata vreme cat periajul se realizeaza corect si regulat. Ingrijirea danturii este, insa, necesara oricarui caine, si poate fi privita ca un mod de dresaj si de exersare a obedientei. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu