Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Desi mulsul vacilor este evident principala sursa de profit a unei ferme de bovine, multi dintre antreprenori nu realizeaza cat de importanta este aceasta operatiune in programul zilnic al fermei si cum intreaga activitate se organizeaza in jurul acestor momente.

 

Mulsul vacilor pare simplu, pana cand incepi sa te informezi si descoperi cate reguli trebuie respectate, cate alternative ai la dispozitie si cat de importante sunt unele aspecte pentru a obtine o productie curata si de buna calitate. In continuare, cateva informatii de baza legate de acest aspect. 

 

Mulsul trebuie efectuat la ore fixe

Cele mai multe vaci sunt mulse de doua ori pe zi, dimineata si seara. Atunci cand manevra se efectueaza la ore fixe, animalele stiu la ce sa se astepte, isi formeaza o serie de reflexe si asta ajuta mult la o evacuare mai rapida si mai completa a laptelui.

Mulsul complet favorizat de aceste reflexe este esential pentru eliminarea riscului ca animalele sa dezvolte mastite sau alte boli si complicatii, ca urmare a stagnarii laptelui in anumite zone ale ugerului. 

 

 

Programul de muls se adapteaza starii fiziologice

Programul obisnuit de muls este de doua ori pe zi pentru cele mai multe animale, dar exista si unele exceptii. De pilda, in prima luna dupa fatare, vacile se mulg de 3 ori pe zi, ele avand o productie mai bogata. In cazul in care productia lor depaseste 15 litri de lapte, se va continua mulsul de 3 ori pe zi, pentru a preveni complicatiile. 

Daca vacile sunt la prima fatare, ele vor fi mulse de 3 ori pe zi timp de pana la 3 luni, aceasta manevra stimuland dezvoltarea ugerului si favorizand productii mai mari pe viitor. 

 

Pregatirea mulsului este esentiala

Pregatirea mulsului include unele etape care nu au neaparat legatura cu animalul. In orice ferma este recomandat ca adapostul sa fie mai intai aerisit, ceea ce va reduce cantitatea de contaminanti din atmosfera si va contribui la o mai buna calitate a laptelui.

Tot inainte de muls este obligatorie curatarea manuala a stalului in care sta animalul, din aceleasi considerente care tin de igiena.

 

Pregatirea mulgatorului

Indiferent cum are loc mulsul, manual sau mecanizat, operatorul trebuie sa se echipeze adecvat si sa se pregateasca pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare. Echipamentul de protectie trebuie sa includa, obligatoriu, cizme, halat lung si alb si boneta. Este  de asemenea necesar ca operatorul sa se spele bine pe maini inainte de a se apuca de treaba si dupa ce a terminat mulsul fiecarui animal.

 

 

Pregatirea ugerului pentru muls

Pregatirea ugerului include trei etape. Prima este reprezentata de spalarea acestuia, cu apa curata si calduta, din galeata. In cazul in care mulsul se efectueaza manual, pregatirea ugerului trebuie precedata de legarea cozii de piciorul stang, astfel incat sa se previna imprastierea murdariei in galeata.

A doua etapa este reprezentata de masajul usor al ugerului, menit sa faciliteze ejectia laptelui. In mod normal easte suficient un minut de masaj; pentru vacile primipare sau pentru cele mai anxioase, se poate prelungi masajul pana la 2 – 3 minute. 

Merita mentionat ca mai ales in cazul mulsului manual, se efectueaza nu doar acest masaj pregatitor, ci si unul la mijlocul mulsului si unul la final, pentru ca ugerul sa fie cat mai bine golit. 

 

Mulsul manual

Odata ce mulgatorul s-a echipat si spalat, ugerul vacii a fost curatat, sters si masat, mulgatorul se va aseza pe scaunel intotdeauna in partea dreapta a vacii si va colecta separat primele jeturi de lapte din fiecare sfert. Acest lapte este intotdeauna abundent contaminat cu bacterii si ajunge sa modifice calitatea intregii productii, daca nu este recoltat separat.

Mulsul se face cu blandete, caci bruscarea sau lovirea animalului determina retentia laptelui, ceea ce evident trebuie evitat.

Exista mai multe tehnici de muls care se alterneaza in functie de particularitatile ugerului si ale mamelonului, dar si de preferintele operatorului. Ele sunt cunoscute ca muls cu mana plina, muls cu nod si muls cu doua degete. 

 

 

Mulsul mecanic

In cazul in care colectarea laptelui se face cu ajutorul unei mulgatoare pentru vaci este necesara respectarea acelorasi reguli de igiena ca si in cazul mulsului manual. Mulgatoarea nu va fi manevrata decat de personal special instruit, capabil sa adapteze caracteristicile de lucru la particularitatile fiecarei vaci si educat pentru igienizarea eficienta a aparatului. 

Exista mai multe tipuri de mulgatoare si mai multe moduri de lucru: mulgere cu caruciorul mobil, mulgere la bidon si mulgere pipe-line. Colectarea laptelui se poate face la stand sau in sali speciale de tip coasta de peste, tandem sau rotativ.

 

Precautii in ceea ce priveste mulsul mecanic

Un mare dezavantaj al mulsului mecanic este cresterea frecventei de aparitie a bolilor ugerului la animalele la care se aplica. Daca la mulsul  manual, frecventa de aparitie este de 7%, in cazul mulsului mecanic ea poate creste la 25% in unele efective. 

Totusi, de cele mai  multe ori, aparitia acestor afectiuni are la baza probleme in manevrarea aparatelor si nerespectarea regulilor de igiena. Cel mai adesea ingrijitorii nu supravegheaza animalele, pompa de vid functioneaza in gol, iar asta determina o inflamare a mucoasei si aparitia edemului mamar, punctul de plecare pentru mastite. 

 

Respectarea ordinii la muls

Pentru ca laptele obtinut sa fie unul de calitate, este obligatoriu mulsul vacilor intr-o anumita ordine. Primele sunt mulse junincile, urmate de animalele cu ugere sanatoase. Urmeaza vacile cu diverse afectiuni ale ugerului si, la final, cele aflate in tratament, al caror lapte trebuie aruncat. 

Respectarea acestei ordini stricte permite prevenirea raspandirii problemelor in efectiv, in special a celor de natura infectioasa. Tot pentru prevenirea mastitelor se recurge la dezinfectarea ugerului dupa muls, caci canalele galactofore dilatate pot fi un excelent mediu de cultura pentru bateriile care pot provoca infectii serioase, dificil de tratat si care determina pierderi importante. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Aparatele de muls automate sunt in prezent o cerinta in majoritatea fermelor industriale. Totusi, exista voci care pledeaza impotriva utilizarii acestora. O asemenea investitie trebuie atent cantarita, impreuna cu alternativele.

 

In vederea respectarii unei igiene stricte a laptelui, normele europene recomanda folosirea aparatelor de muls automate sau semiautomate. Este, insa, aceasta o investitie pe care micii fermieri sa o poata sustine eficient, avand in vedere impactul pe care dispozitivele il pot avea asupra vacilor lor?

 

Pentru necunoscatori, care sunt rigorile mulsului?

Pentru ca productia de lapte a fiecarui animal sa fie cat mai mare, intreaga activitate din ferma de vaci se organizeaza, in general, in jurul acestei proceduri, a mulsului. Vacile se mulg de doua ori pe zi, dimineata si seara, indiferent de felul in care decurge viata fermierului, de concedii, boli sau evenimente in familie.

In plus, mulsul propriu-zis presupune o anumita rutina, nu neaparat simpla: adunarea vacilor, inspectia atenta si curatarea ugerului, atasarea echipamentului pentru muls – in cazul in care se apeleaza la acesta – si masarea partii posterioare a ugerului, pentru a favoriza un muls cat mai complet si a preveni aparitia cazurilor de mastita. Odata terminata activitatea, echipamentul pentru muls se indeparteaza, se curata, iar animalele sunt redirectionate inapoi la locurile lor.

 

 

Cum functioneaza cele mai performante mulgatoare?

Incercarile constante de a imbunatati viata animalelor de ferma si de a usura munca omului in aceste unitati de productie au condus la crearea unui sistem denumit muls voluntar, care este complet robotizat. Practic, vacile petrec marea majoritate a timpului intr-un spatiu deschis, comun, eventual cu acces la pasune. 

Datorita prezentei unor alimente cu un inalt grad de palatabilitate, vacutele aleg cand sa mearga in spatiul special pentru muls. Atunci cand ele intra acolo, un senzor special identifica tagul de la urechea animalului; daca vaca a fost mulsa prea recent, ea este directionata in asa fel incat sa paraseasca spatiul. Daca a trecut un interval de timp rezonabil de la ultimul muls, bratele robotizate curata ugerul, aplica singure cupele pentru muls, colecteaza laptele si dezinfecteaza ugerul dupa intreaga procedura, in timp ce vacuta primeste furajul concentrat pentru care a intrat, de altfel. Capacitatea unui astfel de dispozitiv este de 50 – 70 de vaci, aproximativ 7 – 8 vaci pe ora, frecventa mulsului fiind de 2 – 3 ori pe zi. 

Evident, investitia intr-un astfel de dispozitiv de inalta performanta este una foarte mare, iar avantajele si dezavantajele sale sunt inca discutabile, asadar in prezent doar 5% dintre fermierii din UK de pilda, poseda acest gen de dispozitiv. Pe de alta parte, peste 30% dintre mulgatoarele vandute in aceeasi tara sunt complet automatizate, ceea ce spune multe despre directia in care se indreapta producatorii si despre preferintele acestora. 

 

De ce se apeleaza la utilizarea mulgatoarelor?

In primul rand, mulgatoarele automate permit recoltarea laptelui mai repede, mai eficient si cu mai putin efort. Daca se respecta strict procedurile legate de muls, ele au si avantajul de a permite o contaminare bacteriana minima a laptelui, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru sanatatea publica si siguranta alimentara. 

 

 

De la ce efectiv in sus ma pot gandi sa investesc intr-o mulgatoare?

Nu exista nici o regula stricta in aceasta privinta. Exista pe piata inclusiv mulgatoare dimensionate, ca performante, pentru familiile care au una sau doua vaci pe care le folosesc pentru productia proprie, deci nu numarul de vaci este cel care determina luarea acestei decizii. Pe de alta parte, este evident ca atunci cand verifici caracteristicile tehnice ale unei mulgatoare de vaci, vei lua in calcul si efectivul pe care il ai tu la dispozitie. 

 

Mulsul automat creste productivitatea?

Este adevarat ca “cererea genereaza oferta”, insa cantitatea de lapte pe care o produce o vacuta este influentata preponderent de alti factori decat de frecventa mulsului. Este vorba despre zestrea sa genetica, in primul rand, despre alimentatia pe care o primeste si despre statusul ei fiziologic – de pilda, inainte de urmatoarea fatare, cantitatea de lapte scade considerabil, iar gustul acestuia este modificat. Prin urmare, utilizarea unei masini de muls nu va determina o anumita vaca sa dea mai mult lapte, dar o alimentatie corespunzatoare si conditiile bune de viata o pot face. 

 

Cat de mult imi usureaza munca o mulgatoare?

Mulgatoarele folosite uzual in fermele de vaci, mai ales in unitatile de productie de mici dimensiuni, scurteaza durata mulsului propriu-zis la 5 – 7 minute. Implicarea umana ramane, insa, o necesitate: fermierul este cel care spala si inspecteaza ugerul, care face cateva miscari de muls blande inainte de a aplica cele 4 cupe, pentru a facilita reflexul de ejectie a laptelui; el trebuie sa supravegheze procesul indeaproape, pentru a se asigura ca pompa nu functioneaza in gol, ranind mamelonul, sau ca vaca nu se agita. La final, el e cel care opreste dispozitivul, il indeparteaza, il igienizeaza inainte de a-l aplica animalului urmator si dezinfecteaza ugerul pentru a trata eventualele microleziuni aparute. 

Luand in considerare aceste detalii, e evident ca mulgatoarea te ajuta, insa mulsul propriu-zis ramane o activitate care mananca timp si care impune implicarea obligatorie si constiincioasa a unei persoane antrenate si instruite in manevrarea echipamentului si respectarea regulilor de igiena. 

 

 

Una dintre vaci are mastita

In cazul vacilor cu mastita, recomandarea medicului este sa fie continuat mulsul, insa laptele sa fie aruncat deoarece este frecvent contaminat cu sange si bacterii. Din acelasi motiv, utilizarea aceleiasi mulgatoare pentru vacile sanatoase si cele cu mastita este complet interzisa.

Ugerul unei vaci cu mastita este dureros; el trebuie golit cat mai bine, insa mulgatoarea poate fi un dispozitiv prea puternic pentru aceasta perioada. Poti apela la solutia mulsului manual, dupa folosirea unui lubrefiant local si obligatoriu purtand manusi, pentru a preveni contactul secretiei infectate cu pielea care poate avea microleziuni. Dupa golirea atenta a fiecarui sfert, se aplica local tratamentul prescris de catre medic, caruia i se adauga, in general si tratament pe cale generala. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Investitia intr-o mulgatoare mecanica pentru vacute este o decizie importanta, avand in vedere costurile pe care le presupune. Daca inca mai stai in dubii, cantarirea atenta a avantajelor si dezavantajelor te va lamuri rapid ce e mai bine sa faci.

 

Numai o buna informare prealabila si o buna cunoastere a avantajelor si dezavantajelor asocuate mulsului mecanic te vor face sa iei decizia potrivita in privinta modului de colectare a laptelui de la vacutele pe care le intretii cu atata grija.

 

Care sunt principalele avantaje ale mulgatoarelor mecanice?

Exista o serie de avantaje incontestabile ale mulsului automatizat, pe care orice fermier le va aduce in discutie atunci cand este intrebat, mai ales daca are o ferma cu un efectiv numeros. 

 

Mulsul mecanic e mai rapid

Atunci cand ugerul este muls manual, pot fi golite unul sau doua sferturi din uger; masina automata mulge intregul uger simultan. Folosind masina, un muls complet dureaza intre 5 si 7 minute, ceea ce inseamna ca operatorul poate sa profite de acest timp pentru a curata o boxa sau pentru a pregati de muls urmatoarea vaca. 

Manual, mulsul unei vaci poate dura in jur de 20 minute, oricat de indemanatic si de priceput ar fi cel care se ocupa de asta, si asta daca animalul este unul docil; daca vaca are o zi proasta sau daca e obisnuita sa loveasca cu copita, intreaga operatiune poate dura chiar mai mult. 

 

 

Laptele muls mecanic e mai curat

Este un aspect extrem de important, mai ales in cazul in care discutam despre o ferma autorizata, ale carei produse sunt verificate regulat de catre autoritatile competente in domeniu. Atunci cand mulgi manual este imposibil ca in lapte sa nu ajunga si fire de par, bucatele de paie, praf, musculite sii cine stie ce alte resturi. 

O strecuratoare buna va opri aceste reziduuri, dar nu poate impiedica raspandirea bacteriilor. Daca se intampla ca o bucatica de balega sa ajunga in galeata, intreaga productie este compromisa si nu iti ramane decat sa o oferi porcilor. 

Pe de alta parte, atunci cand folosesti o mulgatoare mecanica, laptele este colectat intr-un recipient perfect inchis, riscul de contaminare fiind complet evitat. Astfel, laptele ramane curat, proaspat si …fara bacterii. 

 

Mulsul mecanic e mai confortabil pentru fermier

Dureaza cateva saptamani pana cand musculatura fiecarei maini se adapteaza efortului particular pe care il reprezinta mulsul manual. Pentru un incepator, 3 litri de lapte se colecteaza cu o ora de efort uneori, dar pe masura ce dobandesti mai multa experienta, lucrurile devin mai usoare. Chiar si asa, mai ales daca ai mai mult de 5 vaci de muls, doza de efort pe care trebuie sa o depui devine atat de mare incat investitia intr-o masina de muls e justificata. 

 

 

E mai usor sa iti angajezi un ajutor la ferma

Nu e usor sa gasesti o persoana de incredere care sa te ajute la ferma, dar sa identifici pe cineva care sa se priceapa la muls si sa aiba rabdarea si talentul de a construi rapid o relatie buna cu vaca, astfel incat aceasta sa ii permita cu usurinta sa o mulga, este inca si mai complicat. 

Manevrarea unei mulgatori mecanice necesita deprinderea unei rutine, insa lectia este mult mai simpla si mai lipsita de efort. In plus, exista mai putine greseli pe care le poate face operatorul. Atunci cand un strain mulge o vaca valoroasa, fermierul se intreaba mereu daca mulsul nu o raceste, daca persoana e destul de priceputa incat sa goleasca bine toate 4 sferturile, daca vaca se va relaxa suficient cat sa elibereze laptele, daca nu cumva vaca neobisnuita cu acel stil de muls nu va lovi, varsand laptele, daca nu cumbva durata prea mare a mulsului compromite definitiv laptele si asa mai departe. 

Pe de alta parte, odata ce mulgatoarea mecanizata este pusa pe pozitia corecta, exista garantia ca ea va mulge complet, corect si rapid intregul uger. 

 

Laptele se raceste mai repede

Cu cat laptele petrece mai mult timp in galeata, cu atat va capata un gust mai pronuntat de “vaca”. Cu cat laptele e racit mai repede, cu atat va avea un gust mai bun. Atunci cand mulgi manual, laptele se raceste lent la temperatura camerei si incepe sa aiba aroma caracteristica adapostului. 

 

Care sunt principalele dezavantaje ale mulgatoarelor mecanice?

Dupa cum e de asteptat, folosirea metodelor de muls mecanizat aduce cu sine si o serie de dezavantaje care merita atent cantarite inainte de a lua o decizie. 

 

 

Masinile de muls sunt foarte scumpe

Este vorba despre o investitie pe care e destul de dificil sa o suporti in cazul in care ferma ta nu este deja pe profit. Iar investitia in dispozitivul propriu-zis nu este singura la care trebuie sa te gandesti, caci este necesar sa cheltuiesti destul si pe substantele chimice folosite pentru dezinfectare, sterilizare si intretinere. 

 

Curatarea masinilor este foarte dificil de realizat

Poate ca mulsul propriu-zis al vacii dureaza 5 – 7 minute, poate ca termini cu fiecare vaca in aproximativ 10 minute, timp in care intra si igiena ugerului inainte si dupa aplicarea cupelor, dar curatarea masinariei dureaza pe putin 25 minute, odata ce esti bine familiarizat cu aceasta. 

Nu e deloc recomandat sa sari peste etapele de curatare mentionate de catre producator, caci bacteriile se pot cantona in tubulatura, contaminand laptele proaspat muls si putand determina imbolnavirea consumatorilor. 

Inainte de inceperea mulsului, se prepara o solutie dezinfectanta care e aspirata prin cupe, tuburi si ajunge in recipientul de colectare, dupa care este aruncata. 

Dupa muls, laptele trebuie racit si descarcat. Urmeaza ca intregul dispozitiv sa fie clatit cu apa rece, apoi cu o solutie de curatare pe baza de clor si, la final, cu o solutie dezinfectanta speciala. Odata parcurse aceste etape, mulgatoarea nu se clateste, in schimb piesele componente sunt desfacute si lasate la uscat in contact cu aerul. 

O data pe saptamana, mulgatoarea este supusa unui proces de curatare mai intens, care foloseste perii lungi ce strabat tubulatura si o solutie de clor si mai concentrata. 

 

 

Nu toate vacile sunt obisnuite cu manevra

In cazul vacilor mai in varsta, care au fost mulse manual, aplicarea cupelor mulgatoarei mecanizate poate fi un eveniment stresant. Cresterea nivelului de stres vine la pachet cu afectarea productivitatii si a calitatii laptelui.

Cu rabdare si blandete si mai ales prin utilizarea corespunzatoare a masinii, orice animal poate fi obisnuit cu actiunea unui asemenea dispozitiv. 

 

Ai nevoie de o sursa constanta si stabila de curent electric in adapost

Atunci cand intregul proces de muls depinde de o masina alimentata electric, e bine sa te asiguri ca nu ramai niciodata in pana. In general, o ferma mare, care se bazeaza integral pe aceste dispozitive, are mereu o solutie de rezerva de tipul unui generator. 

 

Ai nevoie de personal calificat si constiincios

Este mai simplu sa gasesti un om de incredere care sa se ocupe de masina de muls decat unul care sa mulga manual mai mult de 5 vacute, dar chiar si asa, este obligatoriu ca acesta sa fie instruit si supravegheat astfel incat lucrurile sa se desfasoare perfect.

Ne referim la rutina ingrijirii ugerului inainte si dupa muls, la modul corect de aplicare a cupelor, la supravegherea procesului si la succesiunea corecta necesara pentru detasarea cupelor, fara a rani mameloanele. Sa folosesti o mulgatoare nu e complicat, dar e nevoie de putina atentie si bunavointa. 

Nu in ultimul rand, acelasi personal trebuie sa fie responsabil de igienizarea corecta a mulgatoarei, de depozitarea ei corecta si de starea de sanatate a ugerului vacilor de care se ocupa. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Utilizarea mulgatorilor automate este pe lista de preferinte a multor fermieri, totusi practica aduce cu sine si avantaje, si dezavantaje, pe care e bine sa le cunosti, mai ales daca dimensiunile efectivului tau iti dau de ales intre cele doua metode. 

 

Folosirea mulgatorilor semiautomate aduce cu sine numeroase avantaje, dar prezinta si unele dezavantaje in comparatie cu mulsul manual. In continuare, ne-am propus sa te ajutam sa te familiarizezi cu aceste aspecte. 

 

Care sunt avantajele mulgatoarelor?

Cel mai important avantaj mentionat atunci cand vine vorba despre folosirea unei mulgatoare este legat de viteza cu care se desfasoara procesul. Odata ce te-ai “imprietenit” cu masina de muls, procesul va dura, in medie, 10 minute pentru fiecare vaca: 5 – 7 minute pentru mulsul propriu-zis, restul pentru manevrele necesare inainte si dupa muls. 

Un alt avantaj foarte important al mulgatoarelor este legat de gradul de contaminare a laptelui. Incarcatura bacteriana si numarul de impuritati pe unitatea de volum sunt evident mai mici in cazul mulsului automatizat, fie si pentru ca nu mai exista atata praf care sa se aseze la suprafata laptelui din galeata, iar miscarile pe care le face vaca cu coada nu mai risca sa contamineze continutul. 

Mulgatoarea este mai eficienta decat mulsul manual in special in cazul vacilor care au mameloanele scurte si dificil de apucat. Practic, in cazul acestor animale, e imposibil sa le mulgi adecvat si complet la mana, ceea ce le predispune la a dezvolta mastite si alte complicatii. Folosirea unei mulgatoare automate poate remedia acest impediment. 

Mulgatoarea este preferata si de fermierii ceva mai in varsta, care nu mai au forta si dexteritatea necesare ca sa mulga si atunci prefera sa apeleze la acest gen de ajutor. 

 

 

Care sunt avantajele mulsului manual?

Mulsul manual este cea mai putin costisitoare modalitate de exploatare a productiei unei vacute. Practic, nu ai nevoie decat de o galeata curata din inox si de un scaunel cu inaltimea potrivita.

In cazul in care productia de lapte este folosita in familie, multi proprietari prefera experienta mulsului in liniste, la inceputul si la sfarsitul unei zile de munca. Relatia pe care o construiesc astfel cu animalul este una mai apropiata si asta este important pentru cei care nu urmaresc neaparat productivitatea maxima, ci o viata tihnita si o alimentatie sanatoasa. 

Pentru mulsul manual nu ai nevoie de nici un fel de pregatiri speciale sau de o zona amenajata in mod deosebit. Daca relatia ta cu vacuta este una buna, daca ea te cunoaste si e obisnuita cu manevrele tale blande, o sfoara cu care sa o legi pe durata mulsului este absolut suficienta. 

 

Care sunt dezavantajele mulsului mecanizat?

Primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este legat de costul de achizitie a unei instalatii mecanizate pentru muls. Dispozitivele nu sunt deloc ieftine si practic nu merita sa investesti in asa ceva decat daca ai un efectiv de animale care depaseste 10 exemplare cu o productie ridicata. 

Mulsul mecanizat presupune organizarea unui spatiu adecvat manevrei si a unei zone de depozitare pentru dispozitiv si accesoriile sale. Adapostul vacilor trebuie sa fie neaparat conectat la reteaua de energie electrica, astfel incat sa poti alimenta mulgatoarea. 

Intretinerea masinii de muls este consumatoare de timp. Cand mulgi manual te speli pe maini, speli ugerul, speli galeata. Cand mulgi mecanizat speli ugerul si mainile, iar la final dezasamblezi mare parte din dispozitiv si cureti cupe, furtunuri, garnituri, recipiente de depozitare si asa mai departe, pe care le astepti sa se usuce si le reasamblezi, pregatindu-le pentru urmatorul muls.

In sfarsit, mulsul mecanizat este mai zgomotos si mai intruziv. Nivelul de disconfort pe care il experimenteaza animalul este mai mare, atat in ceea ce priveste senzatia locala, cat si ca experienta de ansamblu. Nu te poti astepta ca mulgatoarea mecanizata sa dea dovada de blandete.

 

 

Care sunt dezavantajele mulsului manual?

Pentru a mulge manual e nevoie sa inveti cum se face asta si sa pui la lucru muschi pe care nu stiai ca ii ai. La primele mulsori probabil ca vei experimenta un nivel semnificativ de durere la nivelul mainii, dar dupa aproximativ o saptamana lucrurile ar trebui sa fie mult mai bune. 

Mulsul manual, in galeata, expune laptele la contaminare cu praf, bacterii, insecte si diverse alte impuritati din grajd. In cazul in care laptele este folosit pentru prelucrare pentru comercializare, el trebuie sa indeplineasca unele conditii de igiena pe care e greu sa le atingi mulgand manual. 

Mulsul manual dureaza mult mai mult; unele vaci cu productie mare necesita 15 – 20 minute pentru un muls complet. 

In cazul unei vaci agitate, mulsul se poate transforma intr-un fel de lupta corp la corp, foarte solicitanta avand in vedere inegalitatea de sanse pe care le are mulgatorul in fata unui animal de peste 300 kg.  Mai mult decat atat, o miscare gresita sau o lovitura de copita pot compromite intreaga productie, fie prin varsarea galetii, fie pentru ca vaca si-a bagat, la propriu, piciorul in galeata. 

Inainte de a decide care este cea mai buna metoda de recoltare a laptelui in cazul tau particular, e bine sa ai in vedere toate aceste informatii. In orice caz, indoielile legate de subiect le au in general proprietarii care au aproximativ 10 animale, in cazul carora bugetul este strans, dar investitia poate sa para inutila sau prea mare. 

Rareori posesorul unui numar mai mare de animale mai sta pe ganduri inainte sa investeasca in mulgatori pentru vaci (aici lista comparativa) si e la fel de rara situatia in care proprietarul a 1 – 2 vaci isi pune problema sa faca o cheltuiala atat de importanta. 

In cazul in care iti pui problema sa comercializezi lapte sau produse lactate, intereseaza-te care sunt conditiile legale in care poti face asta si daca exista prevederi care mentioneaza clar modul in care trebuie recoltat laptele – materie prima. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 04.08.20

 

Mulgatoare de vaci – Opinii si Recenzii in 2020

 

Conform normelor sanitar veterinare in vigoare, orice producator de lapte trebuie sa fi echipat cu o mulgatoare mecanizata, aceasta contribuind semnificativ la garantarea unei calitati superioare a materiei prime astfel obtinute. Daca nu stii la ce produs sa te opresti, prima noastra propunere este EMT 1+1A, un dispozitiv fiabil, cu o putere de lucru medie, de pana la 10 vaci pe ora, cu un post de lucru si un recipient colector cu o capacitate de 30 litri. Motorul electric cu o putere de 0.75CP ofera performante bune si eficienta cautata. Iar daca nu esti pe deplin convins, avem si o propunere de rezerva: Milker 2/1 e-inox.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

EMT 1+1A
Click aici pentru pret!

Este o mulgatoare fiabila, care se bucura de un numar mare de recenzii favorabile, ideal pentru micii fermieri care au nevoie de un model cu o performanta de pana la 10 vaci intr-o ora de muls. Motorul electric silentios si usurinta in igienizare, sustinuta de constructia inteligenta a piesei, sunt alte avantaje importante.

Nu este cea mai buna alegere pentru cei care au nevoie de o capacitate mare de lucru, decat daca decid sa investeasca in doua asemenea dispozitive.

Este prima noastra recomandare atunci cand vine vorba despre micii fermieri, unul dintre aspectele care ne-a incantat fiind legat, trebuie sa recunoastem, de recenziile antuziaste oferite de catre utilizatorii care au avut deja ocazia sa o testeze pe perioade lungi.

A 2-A OPTIUNE!

Milker 2/1 e-inox
Click aici pentru pret!

Calitatea nemteasca este greu de egalat, iar acest produs reprezinta o alegere inspirata pentru fermierii mijlocii, care au nevoie de o capacitate buna de lucru: 24 de vaci pe ora, la cele doua posturi de lucru pe care ti le pune la dispozitie aparatul. In plus, apreciem mult rezervorul de colectare confectionat din inox.

Avand in vedere performantele oferite, trebuie sa te avertizam ca si pretul este unul pe masura.

Reprezinta o alegere buna pentru cumparatorii care au nevoie de capacitati crescute de lucru si care doresc sa investeasca, de la bun inceput, intr-un dispozitiv de calitate superioara.

A 3-a Optiune!

Ruris Fagaras 902
Click aici pentru pret!

Este un produs destinat fermierilor mici si mijlocii, care iti pune la dispozitie doua statii de muls, cu o capacitate de lucru de 8 - 10 vaci fiecare, cu un recipient de colectare din inox, rezistent, si cu o pompa de vacuum performanta. Apreciem, de asemenea, calitatea cupelor, prevazute cu mansoane moi, pentru stimularea lactatiei.

Desi este echipata cu doua bidoane de muls, capacitatea fiecaruia este destul de mica: numai 30 litri.

Poate fi considerata o alegere inspirata, datorita performantelor de lucru oferite, tinand seama totodata de necesitatea de a goli relativ frecvent bidoanele de colectare, care poate deveni deranjanta in cazul animalelor cu o productie record.

 

 

Pareri despre cele mai bune mulgatoare de vaci

Alegerea unei mulgatoare de vaci care sa iti satisfaca asteptarile si nevoile nu este neaparat usoara. In randurile urmatoare iti vom prezenta parametrii tehnicii cei mai importanti ai unora dintre cele mai bune produse disponibile pe piata.

 

 

Mulgatoare de vaci

 

EMT 1+1A

 

Multe pareri despre cele mai bune mulgatoare de vaci mentioneaza acest dispozitiv ca fiind unul foarte fiabil, cu o eficienta buna, o idee inspirata pentru cumparatorii care au nevoie de o productivitate cuprinsa intre 8 si 10 vaci pe ora.

Piesa este alcatuita dintr-un singur post de lucru, cu un bidon de aluminiu rezistent la impact, cu clema de prindere a capacului si cu o capacitate de 30 litri. Functionarea sa se datoreaza unui motor de 0.75 CP cu 1420 rotatii pe minut, pompa de vacuum avand o capacitate buna, de 0,18 mc/s.

Materialele de calitate superioara, inclusiv la nivelul tancului de vacuum, galvanizat, sunt protejate impotriva coroziunii. Tancul de vacuum este inteligent amplasat si e echipat cu un capac lateral care permite curatarea periodica. Cadrul cu doua roti face deplasarea mai usoara, astfel incat activitatea de muls sa fie usor de realizat, fara efort, cu o productivitate crescuta si fara riscul contaminarii laptelui.

 

 

 

Gardelina AM 240 AL IC

 

Daca te intereseaza ofertele de mulgatoare de vaci la preturi bune, acest produs s-ar putea sa ti se para interesant. Discutam despre un dispozitiv fabricat in Romania, echipat cu doua posturi de lucru, pentru o productivitate mare si o capacitate de mulgere de 16 – 20 de vaci pe ora.

Aceasta mulgatoare Gardelina functioneaza multumita unui motor cu o putere de 0.75 CP si cu 1440 rotatii pe minut, laptele fiind colectat in interiorul unui bidon din aluminiu rezistent, cu o capacitate totala de 40 litri. Grupul colector este prevazut cu pahare din inox, foarte usor de curatat si dezinfectat.

Capacitatea pompei de vacuum este de 0.18 mc/s, o valoare buna, care contribuie de altfel la productivitatea buna. In pachet vei gasi si un set de perii de dimensiunii diferite, pentru intretinere corespunzatoare. Satisfactia cumparatorilor este, cu siguranta, un argument convingator in favoarea alegerii acestui tip de dispozitiv.

 

 

 

 

Mulgatoare vaci Milker

 

Milker 2/1 e-inox

 

Numarandu-se pe lista preferintelor fermierilor eficienti, aceasta mulgatoare de vaci Milker promite sa iti ofere satisfactia eficientei si a calitatii, faptul ca piesa este produsa in Germania fiind, de asemenea, incurajator.

Pe langa faptul ca este o mulgatoare de vaci la un pret bun, dispozitivul este unul economic, cu doua unitati de muls si cu o productivitate de 20 – 24 vaci in fiecare ora. Motorul electric de 0.55 kW este echipat cu o pompa de vacuum fara ungere cu o capacitate de 190 l/minut si cu un tanc de vacuum de 16 litri.

Pulsatorul de tip 60/40 este eficient pentru cresterea productivitatii. Recipientul colector are o capacitate de 40 litri si este confectionat din inox, un material rezistent impotriva corodarii, durabil, inert si usor de igienizat adecvat. Consideram ca piesa este una ideala pentru micii fermieri care isi vor imbunatati, astfel, productivitatea si eficienta, obtinand in plus un lapte curat, fara riscuri de contaminare.

 

 

 

 

Mulgatoare de vaci cu 2 posturi

 

Ruris Fagaras 902

 

Daca ai nevoie de o mulgatoare de vaci cu 2 posturi de lucru, acest produs poate fi alegerea potrivita pentru tine. Caracteristicile tale tehnice o recomanda pentru o capacitate de lucru de 2 x 8 – 10 vaci/ora, o valoare buna pentru micii fermieri.

Bidoanele de colectare sunt confectionate din inox si au o capacitate de cate 30 l fiecare; tancul de vacuum are o capacitate de 18 litri si beneficiaza de o protectie antistatica de buna calitate. Multumita acestui tanc care egalizeaza presiunea, durata de viata a pulsatorului este prelungita cu macar un an.

Motorul are o putere de 550W si o viteza de rotatie de 1450 rpm, ceea ce garanteaza o capacitate de 200 l/min la nivelul pompei de vacuum. Ca orice alta mulgatoare de vaci Ruris, si aceasta este dotata cu mansoane din materiale elastice, moi, care stimuleaza si cresc in timp productia de lapte, fara compromisuri in ceea ce priveste igiena.

 

 

 

 

Mulgatoare vaci Ruris

 

Ruris Fagaras Lact 701

 

Una dintre cele mai bune mulgatoare de vaci de care se poate bucura orice mic fermier, cu o investitie relativ usor de amortizat, este acest model echipat cu un singur post de muls si cu un bidon de colectare a laptelui din aluminiu, cu o capacitate de 30 litri.

Ideala pentru o gospodarie cu cel mult 10 capete, aceasta mulgatoare de vaci, la pret bun, te va ajuta sa  colectezi laptele rapid si igienic, astfel incat sa poata fi prelucrat adecvat. Tancul de vacuum are o capacitate de 18 litri si este protejat antistatic, el reusind sa mentina presiunea egala si sa pastreze constant ritmul pulsatiilor.

Cu o durata de exploatare prelungita, aceasta mulgatoare de vaci este usor acceptata de catre animale si are darul de a spori productia prin stimularea delicata a ugerului, multumita mansoanelor care echipeaza fiecare cupa. Desigur, ele sunt usor de igienizat, ca de altfel intregul aparat.

 

 

 

 

Mulgatoare Gardelina

 

Gardenia AM 120 AL PC

 

Daca doresti o mulgatoare de vaci ieftina si buna, acest model poate fi o propunere interesanta. Este vorba despre un dispozitiv produs in Romania care include un singur post de muls si care are o capacitate de mulgere de 10 bovine pe ora.

Laptele este colectat intr-un bidon din aluminiu galvanizat, cu o capacitate de 20 litri, dispozitivul fiind special proiectat pentru fermierii mici. Grupul colector, echipat cu pahare de plastic, nu este extraordinar de durabil, dar poate fi inlocuit, la nevoie, caci exista pe piata piese de schimb.

Produsul nu include camera de vacuum, in schhimb se livreaza cu un set de perii pentru curatare si intretinere facile. Puterea motorului este de 0.75 CP, care garanteaza 1440 rotatii pe minut, astfel ca eficienta produsului este una buna. Consideram ca este o investitie interesanta, care merita atentie, cu conditia sa raportezi corect volumul de lucru la capacitatea dispozitivului propus.

 

 

 

 

Alte modele de mulgatoare

 

Mulgatoare de capre

 

Gardelina AM T130 AL PS

 

O mulgatoare de capre cu 4 posturi de lucru este adesea cautat de catre cumparatori, insa complicat de manevrat; acest model pe care suntem siguri ca il vei aprecia daca vei avea ocazia sa il testezi este dotat cu doua posturi de lucru, ceea ce iti ofera un plus de control asupra animalelor.

In primul rand, trebuie sa precizam ca piesa poate fi folosita atat pentru capre cat si pentru oi, astfel ca echipeaza complet o stana. Cu un bidon colector de 30 litri, fabricat din aluminiu, si cu o camera de vacuum de 18 litri, produsul este eficient si practic.

Capacitatea de mulgere este estimata la pana la 25 de animale pe ora, in functie de indemanarea operatorului si de productia animalelor. Motorul de 0.75CP asigura 1420 rotatii pe minut, pentru a garanta aceasta performanta buna de lucru si eficienta deja mentionata. Mansoanele de pe grupul colector sunt siliconate, protejand ugerul si stimuland eficient productia.

 

 

 

 

Mulgatoare de oi

 

Gardelina T 230 IN PS

 

Modelul pe care ti-l propunem de data aceasta este o mulgatoare de ovine si caprine cu o capacitate de lucru de pana la 25 de animale pe ora, un randament bun pentru o stana mica sau pentru o ferma de dimensiuni relativ mici.

Ceea ce deosebeste acest produs de altele din aceeasi gama este motorul cu care e echipat; discutam despre un Honda alimentat cu benzina, cu o putere de 6.5 CP si un rezervor cu o capacitate de 5 litri, care ofera un plus de autonomie si de portabilitate.

Echipat cu doua posturi de mulgere si cu un bidon din inox de 30 litri, produsul este unul superior in gama sa, fiind mai durabil, mai rezistent si mai eficient decat altele. Rezervorul de vacuum are o capacitate de 18 litri si este, la randul sau, fabricat din inox; sasiul este vopsit antistatic pentru o mai buna durabilitate; greutatea totala a produsului este de 42 kg.

 

 

 

 

Accesorii

 

Pompa vacuum pentru mulgatoare

 

Gardelina R00100056

 

In cazul in care ai nevoie de o pompa de vacum cu care sa o inlocuiesti pe cea veche, acest model poate fi o alegere inspirata. Discutam despre un produs din fonta, care iti garanteaza o durabilitate greu de egalat.

Produsul este compatibil inclusiv cu cea mai buna mulgatoare de vaci electrica, avand in vedere parametri de lucru cu care este compatibil: motor cu o putere de 0.55 kW si cu 1440 rotatii pe minut.

Capacitatea acestei pompe este de 0.18 mc/minut; investind o suma relativ mica, poti inlocui piesa cu o uzura importanta, pentru a prelungi durata de viata a mulgatoarei.

 

 

 

 

Mansoane mulgatoare

 

Gardelina corp colector 240cc

 

Pentru situatia in care esti obligat sa inlocuiesti corpul colector al mulgatoarei tale, care altfel functioneaza impecabil, iti propunem acest inlocuitor, de buna calitate.

Discutam despre o piesa de 240 cc echipata cu 4 mansoane de cauciuc, 4 pahare de inox si 4 furtunuri din cauciuc lungi de 175 mm, care iti permit sa colectezi laptele in mod convenabil. In plus, igienizarea se face cu usurinta, lar mulsul este mai confortabil pentru animal, ceea ce stimuleaza lactatia.

Piesa este compatibila si cu modele de mulgatoare de vaci cu 2 posturi ale aceluiasi producator, unul dintre preferatii fermierilor romani, avand in vedere ca pune la dispozitie piese de calitate, la preturi accesibile.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

Investitia in mulgatoare de vaci ieftine si bune este in planul oricarui fermier care are nevoie sa isi eficientizeze munca. Parametrii de selectie ai unui dispozitiv din aceasta categorie pot ramane, insa, necunoscuti publicului larg.

In continuare, ne-am propus sa iti prezentam acele aspecte care trebuie avute in vedere atunci cand pornesti la cumparaturi.

 

Specia tinta: in functie de speciile care urmeaza sa fie mulse, existe produse pentru vaci, respectiv pentru ovine si caprine. Atat puterea de suctiune, cat si numarul, dimensiunea si forma cupelor se deosebesc mult intre ele.  

 

 

Numarul de posturi: acest parametru iti spune, practic, cate animale vor fi mulse simultan. Cel mai frecvent, mulgatoarele pentru vaci au unul sau doua posturi, dar exista pe piata variante de mulgatoare pentru oi cu 4 posturi de lucru, pentru un plus de eficienta.

In general, capacitatea de lucru a unui post este de 8 – 10 vaci intr-o ora; tinand cont de aceasta informatie, vei sti mai concret de ce fel de mulgatoare ai tu nevoie. Normele in vigoare pretind ca o tura de muls sa nu depaseasca 60 – 90 de minute, prin urmare daca esti detinatorul unei ferme cu un numar mare de capete, va fi nevoie sa investesti in mai multe dispozitive, cu multiple posturi de lucru.

 

Pompa de vid: tipul de pompa si capacitatea ei de lucru iti indica atat durata procesului de mulgere, cat si eficienta acestuia. Varianta preferata de catre utilizatoriu este, in general, pompa uscata cu pulsatie penumatica, cu o capacitate de aproximativ 170 pe minut. Un asemenea produs asigura mulsul unei vaci in cel mult 7 minute.

 

 

Motorul: cele mai multe mulgatoare sunt echipate cu motoare electrice, care au marele avantaj de a fi silentioase si de a nu produce noxe. Desigur, este obligatoriu sa ai la indemana o sursa de curent. Puterea unui asemenea motor este de 0.75 CP; unele modele mai performante, echipate cu mai multe posturi de lucru, pot avea o putere de 1 CP.

Mai rar, mulgatoarele automate pot fi prevazute cu motoare alimentate cu benzina. Este o varianta mai rara si, in general, mai zgomotoasa, dar care este preferata de multe ori de fermierii care au nevoie de capacitati mari de lucru.

 

Rezervorul de lapte: practic orice model de mulgatoare alegi, vei constata ca este echipat cu un bidon de colectare pentru lapte. Capacitatea acestuia variaza mult in functie de puterea de lucru, dar ea influenteaza si frecventa cu care va trebui sa il golesti – o operatiune care necesita timp si care intrerupe fluxul mulsului. Majoritatea pieselor cu un singur post de lucru vin echipate cu bidoane de 30 – 40 litri; in cazul in care optezi pentru un dispozitiv cu doua posturi de lucru, capacitatea de colectare poate creste pana la 60 litri. Tinand cont de faptul ca o vaca buna da 30 litri de lapte pe zi, deci aproximativ 15 litri la o mulsoare, iti va fi mai usor sa calculezi care este varianta care corespunde cel mai bine nevoilor tale.

 

 

Fiabilitate: avand in vedere ca discutam despre o investitie importanta, e de inteles de ce cumparatorii doresc sa aleaga modele care sa functioneze pentru o perioada cat mai indelungata. Strategia fiecarui cumparator e diferita: unii aleg, de pilda, o mulgatoare de vaci Milker, bazandu-se pe fiabilitatea nemteasca, in timp ce altii adopta o alta strategie si cumpara un produs romanesc, pentru care gasesc mai usor piese de schimb.

Ca reguli generale care sa garanteze eficienta produsului ales, verifica urmatoarele aspecte: cuva de vacuum sa aiba minim o treime din capacitatea totala a rezervorului si sa fie echipata cu opritor la refulare; un set de perii speciale pentru curatare sa fie inclus in pachetul de achizitie.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa o mulgatoare de vaci second hand? Este sigura?

Pretul unei mulgatoare la mana a doua este, desigur, mai mic decat cel al unui produs achizitionat, nou, din magazin. Si aici, insa, trebuie sa ai in vedere ca magazine diferite practica si preturi diferite, iar pe internet ai sanse mai mari sa te bucuri de un pret corect.

O mulgatoare la mana a doua costa cu 500 – 1000 de lei mai putin decat o piesa noua; pretul depinde de cel initial si de performantele tehnice, dar si de gradul de uzura.

Multi fermieri sunt reticenti fata de ideea de a cumpara o mulgatoare la mana a doua, si pe buna dreptate; in absenta unei igienizari perfecte, exista riscul sa introduci, in efectivul de bovine, germeni patogeni care sa iti provoace pierderi imense.

 

 

Unde pot achizitiona o mulgatoare de vaci in rate?

Multe magazine, fizice si pe internet, au parteneriate cu diferite banci, permitand achizitia unor produse cu valoare mare, in rate fara dobanda, sau cu un sistem de dobanzi foarte avantajos. In functie de preferintele tale in materie de produs si de magazin, poti negocia conditiile de achizitie.

 

Cum gasesc piese de schimb pentru mulgatoare de vaci?

Orice mulgatoare cumperi, ea iti va fi “predata” impreuna cu o fisa de garantie, care iti pune la dispozitii date de contact ale firmelor care fac servisare. Prin intermediul lor, este probabil cel mai sigur sa comanzi piese de schimb, mai ales pentru modelele straine.

In cazul producatorilor romaneste, unele piese, expuse in mod special uzurii sau deteriorarii, pot fi achizitionate si din magazinele care comercializeaza mulgatoarele, fie ele fizice sau de pe internet.

 

 

Gasesc online mulgatoare de vaci, ieftine, second hand?

Daca deschizi un motor de cautare si cauti mulgatoare de vaci de vanzare, vei gasi cu siguranta, pe site-urile dedicate, oferte din aceasta gama. Nu recomandam aceasta solutie decat cumparatorilor cu experienta, care stiu sa evalueze corect produsul pe care il au in fata, si care isi asuma si o dezinfectie corecta a acestuia.

 

 

 

Instructiuni de folosire a unei mulgatoare vaci

 

Utilizarea corecta a unei mulgatoare incepe inca din momentul pregatirilor, menite sa reduca incarcatura microbiana din adapost. Inainte de inceperea mulsului mecanic, grajdul trebuie sa fie curatat si aerisit.

 

 

Indiferent de tipul de dispozitiv pe care urmeaza sa il folosesti, este esential sa stabilesti o ordine adecvata a vacilor la muls. Astfel, primele sunt vacile tinere, cu ugere sanatoase si cu un numar mai mic de lactatii; urmatoarele sunt vacile cu mai multe lactatii in istoric, iar pentru final sunt lasate vacile aflate in tratament.

Inainte de atasarea cupelor, ugerul trebuie spalat cu apa curata si cu un burete sau o carpa; primele 2 – 3 jeturi din fiecare sfert al ugerului se mulg separat, astfel incat sa poti evalua aspectul laptelui si aparitia unor eventuale semne de mastita.

Odata ce ugerul este pregatit pentru muls, verifica setarile aparatului, in special presiunea care iti spune care e nivelul de vacuum. Acesta, impreuna cu numarul de pulsatii, trebuie sa respecte indicatiile producatorului.

Intre pregatirea mameloanelor si atasarea mansoanelor de muls nu trebuie sa treaca mai mult de 90 de secunde. Mulsul trebuie supravegheat atent, pentru indepartarea cupelor odata ce sferturile s-au golit; in absenta unui sistem ACR de depistare a fluxului redus si de oprire automata, este responsabilitatea supraveghetorului sa faca asta.

Dupa muls, mameloanele trebuie spalate cu solutie dezinfectanta, pentru a se preveni raspandirea infectiilor. La fel, si echipamentul de muls trebuie dezasamblat, clatit si spalat cu solutii adecvate, la temperaturile indicate de catre producator. In caz contrar, riscul de aparitie a patologiei ugerului in efectivul de animale este foarte mare.

Tot pentru sanatatea efectivului de bovine, este esential ca periodic sa fie facute analize care sa indice calitatea laptelui si starea de sanatate a ugerului. Exista un lant intreg de testare, de la medicul de ferma, pana la medicul de circumscriptie, asociatiile oficiale de testare si procesatori, care aplica aceste teste, pentru a identifica eventuale probleme aparute in efectiv. Cu cat acestea sunt depistate mai devreme, pot fi rezolvate mai usor si cu pierderi minime.

 

 

Cele mai utilizate teste standardizate de evaluare a sanatatii ugerului sunt aparatul de identificare a celulelor somatice DCC si testul de mastita California CMT.