Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.19

 

Cum sa faci bani stand acasa

 

Avand in vedere ca pentru o buna perioada de timp, locurile de munca au fost mai putine decat cererea, oamenii au fost obligati sa se reorienteze si sa identifice moduri de a produce bani pe cont propriu. Probabil ca cele mai evidente oportunitati le-au avut cei care detineau terenul necesar pentru agricultura, insa aceasta nu este singura solutie. 

 

In cazul in care locuiesti la tara

Daca stai in zona rurala si detii deja o suprafata oarecare de teren, te poti gandi la destul de multe afaceri care necesita investitii de pana in 5000 euro. 

Probabil ca una dintre cele mai simple investitii este intr-un solar pentru diverse legume sau zarzavaturi, care presupuneun buget care nu depaseste 15 euro/mp. 

Cultura de catina este, de asemenea, accesibila, caci presupune investitii mai mici de 3500 euro la hectar, pe care le recuperezi repede avand in vedere productia de aproximativ 15 tone la hectar. 

Ciupercariile sunt variante apreciate mai ales de catre cei care nu detin teren agricol. Investitia initiala este de aproximativ 500 de euro, dar iti recomandam sa te orientezi mai degraba catre varianta Pleurotus, decat catre Champignon, cererea fiind mai mare.

 

 

Daca locuiesti intr-un apartament

Lasand la o parte afacerile de tip MLM si schemele piramidale, exista si afaceri pe care le poti pune la punct in spatiul unui apartament. De pilda, poti face bloguri tematice sau site-uri, poti participa in programe de afiliere, poti posta reclame.

Cu putina pricepere, te poti ocupa de webdesign, poti oferi servicii de traducere sau editare. Content writingul este un job care capata amploare si la noi in tara.

Daca ai o diploma in acest sens, poti oferi consultanta financiar contabila. Poti oferi servicii de dresaj, plimbare caini, babysitting de ocazie, poti ajuta o persoana varstnica ai carei copii sunt la distanta sau foarte ocupati.

Daca doresti, tot intr-un spatiu limitat ai posibilitatea de a deschide un atelier de reparatii telefoane, televizoare sau computere.

 

Microferme

Daca revenim in sfera afacerilor care tin de agricultura si cresterea animalelor, o microferma poate fi o idee buna. Cea mai simpla si mai la indemana este cea cu gaini ouatoare, care pot fi cumparate din alte ferme, unde au incheiat un ciclu de productie, la preturi foarte avantajoase. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, poti mari efectivul folosind oua produse in propria gospodarie, sau pe care le poti cumpara, apeland apoi la ajutorul unui incubator.

In cazul in care gainile tale primesc o alimentatie naturala, traditionala, ouale vor avea o calitate cautata de numerosi cumparatori, satui de produsele disponibile in supermarketuri.

O ferma de prepelite poate fi pusa pe picioare tot cu o investitie mica, aceste pasari fiind crescute, in mod normal, in spatii foarte mici. Custile costa pana in 200 de lei bucata, pretul unui incubator variaza in functie de capacitatea de lucru, iar ouale pentru incubat pot fi cumparate la preturi aproape nesemnificative.  In plus, prepelitele ajung la maturitate intr-un interval de timp record: la 40 de zile sunt pregatite sa faca primul ou. 

Daca e sa faci calcule foarte stricte, pentru un maximum de profit, prepelitele mananca cel mult 30 g furaj pe zi si sunt crescute in baterii in care fiecarei pasarii ii sunt rezervati cate 8 cm patrati. Consideram, totusi, ca daca doresti ca prepelitele sa ofere oua de calitate, au nevoie de conditii mai bune de viata decat ceea ce tocmai ti-am descris. 

 

 

O ferma de gaste are avantajul ca permite valorificarea atat a oualor si carnii, cat si a penelor. Poti achizitiona boboci de cateva zile sau poti apela la varianta unui incubator de oua (gasesti aici o lista comparativa), achizitia oualor pentru eclozat fiind, evident, mai ieftina. Desigur, ca si in cazul altor specii, pentru vanzarea oualor si a carnii este nevoie de avizul medicului veterinar. 

Daca detii suficient spatiu, poti incerca varianta unei ferme de iepuri; acestia se inmultesc relativ repede si fara prea multe batai de cap, pot fi hraniti jumatate de an cu iarba – presupunand ca ai de unde sa o procuri in cantitate adecvata si in siguranta – iar carnea este foarte apreciata de catre consumatori, pentru calitatile sale, deosebite de cele ale carnurilor mai usor de procurat din magazine. 

 

Sfaturi practice 

Indiferent care este afacerea catre care te orientezi, probabil ca cel mai bine este sa te informezi, in prealabil, care sunt formele legale care trebuie indeplinite pentru a putea asigura piata de desfacere. Indiferent cat de bune sunt produsele pe care le obtii, daca nu exista aceste forme legale, nu le poti comercializa adecvat, iar furnizarea doar printre vecini si cunostinte nu poate fi numita, cu adevarat, o afacere.

Nu te apuca de treaba pana nu ai studiat cu adevarat piata. Suna foarte tentant sa cresti gaste, dar stii incotro sa te indrepti cu puful colectat? Iepurii sunt o idee interesanta, insa ai unde sa ii scarifici in conditii optime si cui sa vinzi pielicelele si carcasele? Este esential sa ai asigurata piata de desfacere, inainte de a te apuca de crescut animalele acestea. 

In cazul produselor cosmetice, cumparatorii doresc din ce in ce mai des sa cumpere produse cat mai naturale, insa si certificate si autorizate. Informeaza-te in ce consta acest proces, inainte de a te pune pe treaba. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.19

 

Cum obtii certificare ecologica in Romania?

 

Incercarea consumatorilor de a identifica produse cat mai gustoase si mai sanatoase a facut ca piata pentru produse ecologice sa se dezvolte si in Romania. Pentru ca un producator roman sa poata afirma ca vinde produse bio, este necesar sa detina un certificat ecologic; acesta include toate produsele certificate, fabricate de catre acesta. Valabilitatea unui certificat ecologc este de doar un an, dupa care este necesara o noua verificare. 

 

Ce este, de fapt, agricultura ecologica?

Agricultura ecologica este un (alt) sistem de productie, menit sa ofere alimente sanatoase, fara substante chimice, obtinute in urma unui intreg proces in care, de asemenea, nu sunt folosite substante chimice de sinteza. 

Excluderea, din utilizare, a pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor chimici si a multor alte substante folosite in agricultura traditionala pastreaza sanatatea solului, caruia ii reface fertilitatea naturala. Sunt, astfel, protejate resursele de apa si viata acvatica, se reface si se protejeaza peisajul natural din mediul rural.

Insa agricultura ecologica are si un impact social semnificativ. Sunt stimulati micii producatori, dispusi sa foloseasca mijloace traditionale de crestere a plantelor si animalelor, ceea ce determina o revigorare a vietii in mediul rural. 

 

 

Cum se obtine certificarea ecologica?

Certificarea ecologica este, mai degraba, un proces. El poate dura 2 – 3 ani, timp in care ferma este considerata a fi “In conversie” catre obtinerea certificatului. Odata ce acesta a fost obtinut, el trebuie reinnoit an de an; in cazul in care procesul este intrerupt un an de zile, intreaga perioada de conversie trebuie reluata de la zero. 

Intr-o prima faza, vei contacta un organism de control si certificare, dupa care vei inregistra activitatea ecologica la Directia Agricola Judeteana. Intreaga perioada de conversie poate avea durate diferite, in functie de tipul de produs pe care urmaresti sa il obtii. 

In toata aceasta perioada, certificatorul contractat are libertatea de a efectua inspectii, anuntate sau nu, pentru a urmari daca sunt respectate normele legislative privind certificarea ecologica pe care si tu, la randul tau, trebuie sa le cunosti. 

Nu trebuie sa confunzi certificatul de confirmare a conversiei cu certificatul ecologic, caci primul nu face decat sa confirme inscrierea unitatii tale de productie in acest proces de atestare ca ferma ecologica. 

 

Ce atesta certificatul ecologic?

In functie de ceea ce produci, certificatul ecologic va atesta anumite lucruri legate de procesul de productie. In general, este vorba despre originea semintelor si a materialului saditor utilizat, care nu trebuie sa fie modificate genetic. 

Sunt verificate tipul si provenienta ingrasamintelor folosite, ca si faptul ca intregul proces de combatere a daunatorilor a folosit doar metode naturale. Un certificat ecologic demonstreaza ca in procesul de productie nu au fost utilizate: substante de sinteza, fertilizatori, pesticide, ierbicide, organisme modificate genetic, hormoni de crestere, antibiotice sau sisteme de iradiere. 

Agricultura ecologica presupune si existenta unui sistem de control care sa verifice trasabilitatea produselor: se fac prelevari regulate de probe, controale de specialitate si inspectii pentru a se urmari respectarea conditiilor minime de bunastare pentru animale. 

 

Cum aflu care sunt conditiile pe care trebuie sa le respect, ca si producator ecologic?

Exista suficiente resurse de informare, insa adevarul este ca poate fi dificil sa le gasesti pe toate cele necesare. De aceea, unii producatori prefera sa se inscrie la un curs de informare legat de acest subiect, curs care le va permite sa fie mult mai constienti de procesul in care se angajeaza si de asteptarile pe care le pot avea, in mod realist, de la aceasta idee a agriculturii ecologice. 

Investitia intr-un astfel de curs te poate scuti de a apela la un consultant; cateva dintre informatiile pe care le vei afla sunt legate de modul in care poti administra ecologic un teren, in functie de cultura pe care o ai in vedere, de felul in care pot fi crescute, procesate si etichetate animalele si produsele de origine animala intr-un astfel de sistem, sau care sunt conditiile si obligatiile ce trebuie respectate an de an, pentru mentinerea certificarii ecologice a fermei. 

Poate fi un proces destul de laborios, prin urmare e bine ca cei care se angajeaza pe acest drum al certificarii si agriculturii ecologice, sa fie constienti de cerinte si asteptari.

 

De ce ai nevoie de certificatul ecologic?

Unii dintre producatori se intreaba de ce si-ar dori sa detina un asemenea certificat. Ei bine, acesta este singurul document care iti permite sa comercializezi, legal, un produs cu marca de produs ecologic. Astfel, cumparatorul stie ca produsul respectiv a fost obtinut intr-un sistem de agricultura ecologica, prin urmare este mai sanatos si, de multe ori, mai gustos.

Avand in vedere apartenenta Romaniei la spatiul european, certificatul ecologic astfel obtinut poate fi recunoscut international, astfel ca poti tinti si o alta piata de desfacere, mai larga si mai potenta din punct de vedere financiar decat cea din tara.

Pe de alta parte, existenta certificatului ecologic ii ajuta pe cumparatori sa diferentieze produsul tau de unul obtinut prin metodele clasice, astfel incat sa fie constienti de calitatea a ceea ce produci si sa acccepte sa plateasca suplimentar pentru asta. 

 

 

Exista plati compensatorii pentru agricultura ecologica?

Da, APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) ofera plati compensatorii pentru agricultura ecologica. E bine sa verifici, in functie de ce anume intentionezi sa produci, care este cuantumul acestora si care sunt activitatile eligibile: poate fi vorba despre achizitionarea unui incubator de oua de mari dimensiuni, sau despre amortizarea unor pierderi, sau despre alte cheltuieli, in functie de aria de activitate a unitatii tale de productie. 

 

Exista costuri asociate certificarii ecologice?

Desigur, certificarea se realizeaza cu anumite costuri, care variaza in limite foarte largi. Unii dintre cei mai importanti factori care influenteaza cheltuielile cu care te vei confrunta sunt legati de dimensiunea fermei si de activitatile pe care le desfasori in interiorul acesteia, dar fiecare certificator are si propria “grila de preturi”. 

Este bine sa stabiliti aceste aspecte in cadrul unei prime intalniri, pentru a vedea daca intentionezi sa continui colaborarea cu respectiva firma de certificare, sau daca doresti sa te reorientezi. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.19

 

Alternative pentru consumatorii de produse de origine animala, interesati de solutii etice

 

Ideea ca marea majoritate a oamenilor va alege sa devina vegana este una utopica. Avand in vedere ca cele mai multe persoane vor continua sa consume lactate, oua si carne, este important ca ele sa fie informate despre cum ajung aceste alimente in farfuriile lor, astfel incat sa poata opta pentru produse provenite din ferme in care animalele sunt tratate corect si ingrijite cu respect. 

 

Care este problema in prezent?

Desi maltratatrea animalelor este ilegala in cele mai multe dintre tarile civilizate, fermele traditionale cresc si exploateaza aceste animale in conditii greu de imaginat. Cruzimea este parte a vietii zilnice a acestor fiinte, de la nastere si pana la moartea in conditii greu de imaginat. 

Avand in vedere ca avem nevoie de aceste produse de origine animala, de ce sa nu incercam sa facem ca lucrurile sa decurga intr-un mod lipsit de cruzime si de suferinta pentru ele? Mai ales ca studiile au demonstrat, fara urma de indoiala, ca valoarea nutritiva a alimentelor provenite de la animale fericite este net superioara celei furnizate de fermele intensive cu functionare traditionala. 

 

Care este solutia propusa?

Studiile au dovedit ca exista o cale de mijloc, sustenabila si suficient de eficienta, prin care oamenii sa inceapa sa fie mai constienti de alimentatia pe care o aleg si de impactul acesteia asupra sanatatii lor, si sa aleaga sa limiteze consumul de produse de origine animala, optand pentru calitate in loc de cantitate.

Aceasta educare a consumatorului va obliga producatorii sa asigure conditii decente de viata (si moarte) animalelor, pentru ca isi vor dori sa fie competitivi pe o piata interesata de ce se ascunde in spatele vitrinei frigorifice a magazinului si pretentioasa in ceea ce priveste gustul mancarii. 

 

 

Exista cu adevarat ferme de carne cruelty free?

Nu exista o solutie unica sau ideala pentru eradicarea completa a suferintei animalelor. Atata timp cat oamenii continua sa consume carne, animalele vor muri pentru asta. Macar la fel de grav este ca cresterea animalelor pentru carne, in conditiile din prezent, are un impact covarsitor asupra mediului.

Achizitia de carne provenita din ferme “naturale”, “de familie”, “organice” sau de la animale “crescute pe pasune” nu reprezinta nici o garantie, caci controalele care se efectueaza pentru respectarea acestor norme sunt minime, iar abatorizarea acestor animale se face in aceleasi conditii dificil de imaginat. 

Cele mai grave incalcari ale drepturilor animalelor se inregistreaza in cadrul abatoarelor, unde exista nenumarate erori care duc la intamplari dificil de descris. De pilda, in abatoarele pentru sacrificarea taurinelor se intampla uneori ca lovitura in cap, care ar trebui sa ii distruga vacii sistemul nervos si sa o impiedice sa mai simte durerea, rateaza tinta, astfel incat animalul ajunge sa fie transportat prin instalatia de procesare inca viu.

Daca nivelul de educatie al consumatorului ar fi mai mare, iar presiunea exercitata asupra celor care lucreaza in industria aceasta crescuta, lucrurile s-ar schimba semnificativ. 

 

Ce poti face tu, ca individ, pentru a reduce amprenta de carbon?

Exista cateva reguli simple ale unei diete ecologice, care nu presupune neaparat sa devii vegan, pentru ca se stie ca acest stil de viata nu este potrivit pentru oricine. 

 

Mananca simplu

Evita alimentele ambalate, cu liste de ingrediente interminabile, pe care nici nu poti sa le pronunti si despre care nu stiai ca exista. Evident, aceste alimente nu sunt naturale, si e firesc sa ne intrebam ce se intampla in corpul nostru atunci cand ele devin parte a dietei noastre zilnice. In plus, cu cat in mancarurile astea ciudate gasesti mai multe ingrediente, cu atat sunt consumate mai multe resurse. 

Atunci cand alegi alimente simple,digestia ta este mai usoara, ceea ce reduce expunerea la diverse toxine. 

 

Opteaza pentru produse organice

Desi eticheta de “organic” nu garanteaza in nici un fel bunele practici in materie de crestere a animalelor, cel putin alimentele respective au fost mai putin expuse la tot felul de substante chimice de sinteza, in drumul dintre camp si farfurie. Reduci atat poluarea planetei, cat si pe cea a propriului organism. 

 

Cumpara produse locale

Transportul animalelor pe distante semnificative presupune costuri imense si un impact important asupra mediului: combustibil, refrigerare, poluare. Probabil ca mancatul capsunilor in ianuarie este un lux, insa costul asociat acestui moft este unul mult mai mare decat ceea ce platesti la raft. Atunci cand cumperi produse locale, de sezon, sustii producatorii locali si economia locala, dar alegi si alternative mai sanatoase: te-ai gandit cum se procedeaza pentru ca acele capsuni produse in Brazilia sa ajunga in supermarketul din Romania?

 

Renunta sau limiteaza consumul de produse de origine animala

Peste o treime din productia de cereale a lumii este folosita pentru hranirea animalelor, in special a vacilor pentru lapte si carne. Cresterea acestor animale consuma o cantitate uriasa de resurse de apa si sol si genereaza o cantitate imensa de gaze de sera.

Unii specialisti sustin ca oamenii pot trai foarte bine fara sa consume produse de origine animala, dar recunoastem ca echilibrarea corecta a unei asemenea diete este complicata. Insa putem, cu totii, sa limitam consumul de produse de origine animala, pentru o viata mai sanatoasa. 

Exista voci care sustin ca laptele de vaca nu este un aliment adecvat pentru consumul uman, compozitia lui fiind potrivita pentru vitel, sau ca vegetalele pot oferi necesarul de proteine, vitamine si minerale pentru o viata sanatoasa. 

Chiar daca nu reusesti sa devii vegan sau vegetarian, daca raresti consumul de asemenea produse, indirect, reduci si suferinta care le este produsa acestor animale. 

 

Schimba-ti obiceiurile alimentare

Cei mai multi oameni consuma grau si porumb sau soia. Exista, insa, cereale mai sanatoase si cu un impact mai mic asupra mediului: meiul,quinoa, ovazul, orzul sunt alternative mult mai bune si cu un efect mai mic asupra mediului.

Exista plante care au mai multe parti comestibile decat cele pe care suntem obisnuiti sa le consumam: la dovleci, frunzele si florile sunt de asemenea gustoase. Papadiile au frunze comestibile si sanatoase. Diversificandu-ti optiunile, contribui la reducerea pierderilor.

 

 

Incearca sa produci o parte a alimentelor

O mica gradina de legume, un pom fructifer sau chiar ghivecele cu ierburi aromatice sunt solutii prin care poti asigura, singur, o parte a alimentelor pe care le consumi. In multe zone ale lumii, chiar si cei care stau la bloc au ocazia de a lua in chirie parcele de teren pe care sa isi creeze propriile gradini de legume. 

Daca optezi pentru cresterea naturala a acestor plante, beneficiul pentru sanatate va fi incomparabil. Mai mult, poti face si o mica economie in ceea ce priveste lista de cumparaturi. 

Daca locuiesti la casa, poate fi o idee buna sa cresti animale pentru necesarul de carne al familiei. Cateva pasari sau cativa iepuri te pot ajuta sa beneficiezi de proteina animala de calitate superioara si, mai important decat atat, sa te asiguri ca ea provine de la animale crescute si sacrificate cu respect si blandete, pentru minimizarea suferintei. Daca apelezi la un simplu incubator de oua la pret bun pentru a produce cate 30 de pasari anual – iata o sursa satisfacatoare de oua si carne pentru o familie obisnuita. 

 

Gateste

Oricat de ciudat si de imprevizibil ar fi programul tau, exista o multime de retete simple, usoare si rapide, pe care le poti prepara. In loc sa cumperi pungi de covrigi si dulciuri ciudate pentru gustarea de la serviciu, iti poti pregati propriile variante sanatoase pentru a le lua la pachet. Vei manca mai gustos si mai sanatos. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.19

 

In cazul in care locuiesti la curte si ai macar o palma de teren pe langa casa, probabil ca te vei gandi imediat la cresterea catorva gaini – o sursa importanta de oua si carne de buna calitate pentru propria familie. Despre gustul pasarilor crescute in regim propriu, comparat cu cel al pasarilor cumparate din supermarket, nu mai e nevoie sa mai spunem nimic; diferentele sunt uriase. Totusi, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont inainte sa te apuci de treaba.

 

Alegerea si amplasarea adapostului

Cotetul gainilor trebuie sa le ofere acestora un spatiu in care sa fie protejate impotriva pradatorilor, dar si in care sa aiba loc sa se miste cat mai liber si neingradit. Totodata, el trebuie sa ofere zone insorite si zone umbrite, sa fie protejat pe cat posibil de vant (mai ales pentru lunile friguroase de iarna) si sa includa o zona inchisa, cu cuibare, si o zona exterioara.

Cotetul nu trebuie amplasat imediat langa locuinta, pentru ca gainile sunt destul de zgomotoase, iar mirosul lor nu este chiar placut, nici in conditiile in care mentii o igiena stricta. 

Desigur, dimensiunile cotetului trebuie sa fie in deplina concordanta cu numarul de pasari pe care intentionezi sa il cresti. Aglomeratia excesiva nu numai ca favorizeaza raspandirea bolilor, dar sta si la baza aparitiei unor tulburari de comportament, pasarile incepand sa se ciuguleasca reciproc. 

 

 

Alegerea rasei de pasari

In cazul in care ai in vedere o anumita performanta a pasarilor pe care le cresti, probabil ca vei opta pentru o anumita rasa. Unele dintre ele au, de exemplu, o eficienta sporita in ceea ce priveste productia de oua; altele reusesc sa utilizeze foarte eficient furajul primit, in vederea productiei de carne. 

Gainile pitice (si nu numai) au o imensa valoare decorativa; ele sunt pur si simplu frumoase, si au si o productie de oua mai buna decat cea a suratelor lor, chiar daca acestea sunt evident mult mai mici. 

Daca nu ai nici un fel de pretentii iesite din comun de la pasarile pe care le ingrijesti, ci te bazezi pe ciclul firesc al cresterii pasarilor la tara, ca la bunica in curte, cel mai bine e sa apelezi la un vecin care sa iti vanda niste metisi rezistenti, aclimatizati in regiunea respectiva.

 

Alimentatia adecvata

Probabil ca amintirile vagi de cand erai copil iti spun ca bunica isi hranea pasarile cu porumb, boabe sau crupe. Insa gainile bunicii erau adeseori libere sa ciuguleasca prin gradina, ceea ce inseamna ca de fapt alimentatia lor era mult mai diversificata.

Pentru o productivitate maxima, pasarile au nevoie sa consume un amestec de porumb, grau si lucerna; le poti da, de asemenea, resturi vegetale crude din propria bucatarie (cotoare de mar si rosii, coji de pepene, cortoare de ardei, coji de castravete, resturi de varza, etc). 

In cazul in care este posibil – dar asta depinde foarte mult de spatiul pe care il ai la dispozitie in curte si de utilitatea pe care i-o dai – gainile vor aprecia mult libertatea de a se deplasa liber, de a ciuguli insecte, seminte de prin iarba, sau de a scurma dupa tot felul de rame si viermisori. Si se stie bine ca toate calitatile nutritive ale oualor sunt mult imbunatatite in cazul pasarilor fericite. 

Desigur, alimentatia primita de pasari variaza in functie de varsta acestora. Puii de o zi primesc malai umezit cu apa sau cu zer, branza de vaci, galbenus de ou fiert tare. Cand incep sa isi schimbe puful cu pene, in malai poti adauga lucerna tocata marunt. Dupa 3 saptamani, le poti oferi crupe de porumb, si abia dupa varsta de o luna poti face trecerea la boabe intregi. 

 

Vaccinare

Atunci cand vrei sa previi aparitia bolilor in efectivul tau de pasari, vaccinarea acestora este obligatorie. Poti contacta medicul veterinar din localitate, care iti va pune la dispozitie produsele necesare. Nu vei gasi vaccinurile in farmaciile veterinare, pentru ca ele trebuie pastrate si transportate in anumite conditii de temperatura.

Pentru vaccinare, insa, nu e nevoie neaparat sa vina medicul veterinar in curte. La pasari, vaccinurile nu sunt injectabile, ci se pun fie in apa, fie sub forma unor picaturi in ochi, prin urmare le poti administra chiar tu, intr-o dimineata, inainte sa lasi gainile sa iasa in curte.

 

Deparazitare

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta posesorii de gaini, in materie de paraziti, sunt paduchii. In cazul in care te-ai procopsit deja cu acest gen de “chiriasi”, va trebui sa igienizezi foarte bine interiorul adapostului, in repetate randuri, si sa faci tratamente specifice atat la pasari, cat si in spatiul in care traiesc acestea. 

 

 

Pui sau oua?

Pasarile din curte trebuie “innoite” periodic, pentru mentinerea unei productivitati cat mai bune. Multi dintre acesti crescatori amatori se intreaba daca e mai eficient sa cumpere pui gata eclozati, sau daca e mai bine sa scoata proprii pui.

In cazul in care intregul tau efectiv este de 10 – 12 pasari, poti apela la priceperea si “competentele” unei closti, dar daca ai nevoie de o productivitate mai mare, cea mai sigura metoda este sa investesti intr-un incubator de oua, ieftin si bun, care iti va permite obtinerea unui numar mai mare de pui. Avantajul, in acest caz, este legat de faptul ca poti folosi oua de la propriile gaini, sau de la anumite pasari pe care le cunosti ca fiind mai rezistente sau mai productive. 

Daca achizitionezi pui de o zi, vei avea parte de aceeasi bataie de cap cu ei, ca si cu puii pe care i-ai obtine in propria gospodarie. Stresul la care sunt acestia supusi in primele zile de viata, transportul, caldura, curentii de aer, perioadele fara apa si fara mancare, fac ca mortalitatea in randul lor sa fie ceva mai mare decat in propria curte. 

Daca investesti in pui zburati, costurile sunt ceva mai mari. Scapi de perioada de inceput, in care pasarile sunt in mod deosebit sensibile, insa nu stii care este provenienta acestora sau cum au fost crescute pana la aceasta varsta. Cumparatorii care sunt interesati de pui de carne, evita aceasta varianta. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.07.19

 

Incubatoare de oua – Opinii si recenzii in 2019

 

In cazul in care esti un mic crescator de pasari care prefera sa isi imbogateasca singur efectivul propriu, in loc sa apeleze la puii din comert, ai nevoie de un incubator de calitate. Daca nu stii ce sa alegi si te-ai pierdut printre specificatii tehnice si modele, propunerea noastra este MIP-288: un model automat, echipat cu dispozitive de creere a unui microclimat favorabil din punct de vedere al temperaturii si umiditatii, ce vor fi adaptate etapei de clocire. Nici macar nu mai e nevoie sa intorci ouale: doar sa folosesti panoul digital pentru a efectua setari potrivite oualor de prepelita, gaina, fazan, rata sau curcan. Iar daca nu pare sa fie cea mai buna solutie pentru tine, avem si o propunere de rezerva: TehnoMS-1584.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

MIP-288
Click aici pentru pret!

Este un produs adaptabil, care se poate folosi atat pentru ouale de prepelita, cat si pentru cele ale altor specii de pasari domestice. Include tava de eclozare si permite realizarea setarilor adecvate cu ajutorul unui panou de control digital. Fiind un produs automat, nu necesita aproape nici un fel de implicare din partea ta.

Este un incubator cu dimensiuni medii, proiectat mai degraba pentru crescatorii de prepelite, decat pentru cei ai altor specii.

Reprezinta o alegere foarte buna in conditiile in care raportul intre pret si calitate este unul avantajos, iar sistemele de control al mediului intern sunt precise si usor de presetat, in functie de specia incubata.

A 2-A OPTIUNE!

TehnoMS-1584
Click aici pentru pret!

Este un produs din gama celor profesionale, care are o capacitate uriasa de lucru in functie de specia de pasari de la care provin ouale. Ca orice piesa de calitate, este complet automatizata, fiind echipata cu termostat si higrometru si cu un sistem fiabil de intoarcere periodica a oualor, pentru o rata maxima a eclozarii.

Pretul la care este disponibila o asemenea piesa este unul impresionant pentru utilizatorul obisnuit, dar usor de amortizat datorita capacitatii mari de lucru.

Reprezinta o alegere tentanta, mai ales pentru ferme si crescatorii, care au nevoie de un flux mare de lucru. Parametrii tehnici sunt un argument suplimentar, care nu poate fi ignorat pe lista avantajelor.

Tehno-MS 60FC038
Click aici pentru pret!

Este un dispozitiv complet automat, care ofera o capacitate de lucru relativ mare, care il face potrivit inclusiv pentru ouale de gasca, semnificativ mai mari. Include termostat si termometru pentru mentinerea temperaturii constante in interior si verificarea usoara a acesteia, sistem de ventilatie si de rotire automata a oualor.

Nu detinem informatii despre rata minima de eclozare pe care ar trebui a o ofere acest dispozitiv.

Poate fi o alegere potrivita in cazul in care ai un flux relativ mare de pasari in gospodarie, functiile automate facand sa fie mult mai simplu de monitorizat si mentinut conditiile de mediu optime pentru oua.

 

 

Pareri despre cele mai bune incubatoare de oua

 

 

Incubator de oua automat

 

MIP-288

 

Pentru cumparatorii care isi doresc un incubator de oua de prepelita care sa fie totodata compatibil si cu ouale altor specii de pasari, acest produs poate reprezenta o solutie practica si accesibila, raportul intre pret si calitate fiind unul avantajos.

Numeroase pareri despre cele mai bune incubatoare de oua mentioneaza acest produs pentru diferite calitati, printre care si pentru capacitatea destul de mare de lucru: 288 oua de prepelita sau 72 de oua de gaina, curcan, rata sau fazan. Daca iti faci griji in legatura cu amplasarea sa, trebuie sa stii ca dimensiunile complete sunt de 49 x 51 x 59 cm.

Produsul este echipat cu termometru si higrometru si cu un rezervor de apa cu o capacitate de 1 litru, pentru a mentine mediul optim pentru un procent bun de eclozare. Fiind echipat cu sistem de intoarcere automat, nu necesita prea multe interventii din partea ta; trebuie, totusi, sa muti manual ouale in sita de eclozare, la momentul potrivit, pentru a imbunatati procentul de reusita.

 

 

 

Micul Fermier 48 – 132

 

Daca pe lista ta de cumparaturi se numara incubatoare de oua la preturi bune, acest model poate fi un bun exemplu si o idee inspirata. Discutam despre o piesa de dimensiuni medii, foarte potrivita pentru o gospodarie in care doresti sa asiguri necesarul de oua si de carne de pasari  pentru familie.

Capacitatea acestui incubator de oua ieftin si bun este de 48 oua de gaina sau 132 oua de prepelita, asezate intr-un singur strat. Produsul este echipat cu o rezistenta electrica termostatata si cu un motor cu elice, care omogenizeaza aerul din interior.

Carcasa din plastic este prevazuta cu orificii care permit ventilatia, pentru echilibrarea mediului intern din punct de vedere al concentratiei de dioxid de carbon si al noxelor. Desi aparent simplu, produsul beneficiaza de control al temperaturii, control al umiditatii si sistem automat de intoarcere a oualor.

 

 

 

Tehno MS

 

Daca doresti sa cumperi un incubator de oua automat, aceasta propunere s-ar putea sa ti se para tentanta. Avem de-a face cu o piesa performanta, cu o capacitate de 98 de oua, care reuseste sa creeze un  mediu propice eclozarii unui procent cel putin satisfacator.

Avand in vedere materialul cu proprietati termoizolante din care este fabricat, incubatorul reuseste sa mentina o temperatura constanta; aceasta poate fi presetata cu ajutorul panoului de comanda digital, in functie de tipul de oua incubate. La fiecare 90 minute, ouale sunt miscate automat, pentru a fi expuse in mod egal sursei de caldura.

Rezervorul pentru apa poate fi umplut fara sa fie nevoie sa deschizi incubatorul; in plus, exista un sistem de alarma care te va avertiza daca nivelul de umiditate iese in afara intervalului optim. Produsul functioneaza silentios, in ciuda sistemului de ventilatie eficient. In plus, reprezinta o alegere la fel de buna pentru cei care au nevoie de un incubator de oua de gaina, gasca, prepelita, curcan si aproape orice alta specie.

 

 

 

 

Incubator de oua profesional

 

TehnoMS-1584

 

In cazul crescatorilor care au nevoie de un incubator de oua profesional, recomandam un produs ca acesta, care va reusi sa cloceasca 3978 oua de prepelita, peste 1500 oua de gaina sau aproape 600 oua de gasca, in functie de speciile care te intereseaza pe tine.

Descris de multi utilizatori multumiti ca fiind cel mai bun incubator de oua de pe piata, produsul este unul complet automat, schimband singur pozitia oualor. In plus, panoul de comanda iti permite sa verifici permanent temperatura si umiditatea din interior, fara sa fie nevoie sa deschizi usa.

Cu dimensiuni relativ mici pentru aceasta capacitate de lucru, produsul are si o functionare economica. In plus, iti permite sa faci setarile optime in functie de ouale incubate, conform nevoilor specifice fiecarui tip de pasare domestica pe care doresti sa o inmultesti. Reprezinta una dintre cele mai comode solutii pentru o ferma, de pilda, care doreste sa isi sporeasca efectivul sau sa comercializeze pui proprii.

 

 

 

TehnoMS-9856

 

Daca ai nevoie de un incubator de oua performant, ideal pentru lucrul la ferma, cu o capacitate foarte mare de lucru si care ofera o buna rata a eclozarii, acest model reprezinta, cu siguranta, o alegere demna de luat in considerare.

Produsul masoara doar 1.57 x 2.07 x 1.98 m, ceea ce reprezinta niste dimensiuni relativ mici, daca e sa luam in considerare capacitatea sa de lucru: 9856 oua de gaina, 7056 oua de rata, 3584 oua de gasca sau 14.752 oua de prepelita. In general, acest gen de piesa atat de eficienta este folosita in unitatile care produc pui atat pentru propria ferma, cat si pentru vanzare.

Produsul este echipat cu termostat, multumita caruia va pastra constanta temperatura selectata in functie de tipul de oua, si cu higrometru, pentru un nivel optim al umiditatii. In plus, ouale sunt rotite printr-un sistem automat, evident indispensabil la o asemenea capacitate de lucru.  

 

 

 

 

Incubator de oua de gasca

 

Tehno-MS 60FC038

 

Daca ai nevoie de un incubator de oua de gasca – si nu numai – de buna calitate, care sa iti permita sa obtii fara mari batai de cap pui de gaina, prepelita sau rata, fazan sau potarniche, aceasta poate fi o alegere buna.

Discutam despre un incubator de oua full automat, care va mentine constanta temperatura presetata de tine, in functie de tipul oualor, dar si nivelul de umiditate optim in functie de etapa incubatiei. In plus, el include si un dispozitiv special care roteste ouale la intervale de timp regulate, pentru a folosi optim sursa de caldura.

Avand carcasa transparenta, produsul iti permite sa privesti interiorul fara sa deschizi capacul. sistemul de ventilatie este optimizat in asa fel incat sa permita evacuarea reziduurilor gazoase (in cea mai mare parte dioxid de carbon) si sa contribuie la uniformizarea temperaturii din interior. In plus, exista un sistem de alarma in cazul in care nivelul de umiditate iese din limitele admise.

 

 

 

Puisor 102TH

 

In cazul in care ti-ai propus sa cumperi un produs din gama de incubatoare de oua ieftine si bune, iti propunem un produs accesibil, cu performante bune de lucru, preferat de multi dintre cumparatorii si utilizatorii casnici.

Discutam despre un incubator de oua manual, ceea ce inseamna ca va trebui sa intorci tu ouale in interior, conform instructiunilor furnizate odata cu produsul. Produsul este echipat cu termostat si cu afisaj digital, care te informeaza permanent in legatura cu temperatura si umiditatea din interior.

Capacitatea piesei este de 70 de oua de gaina, respectiv 132 oua de prepelita, ea fiind de asemenea prevazuta cu un capac transparent, multumita caruia poti mereu sa verifici aspectul interiorului. Dimensiunile sunt relativ mici, doar 48 x 48 x 24 cm, ceea ce inseamna ca iti va fi usor sa ii gasesti un loc potrivit in locuinta. Alimentarea se face la retea, iar apa trebuie adaugata manual in rezervor.

 

 

 

 

Incubator de oua manual

 

Cleo 5XDT

 

Considerat a fi unul dintre cele mai bune incubatoare de oua de uz casnic, acest produs ofera o capacitate relativ mare de lucru, care poate satisface nevoile uzuale ale oricarei gospodarii. Este vorba despre un dispozitiv bietajat, care poate adaposti 82 oua de gaina sau potarniche, respectiv 148 oua de prepelita.

Piesa se alimenteaza direct la retea si are un consum de aproximativ 550Wh / zi, conform descrierii producatorului. Randamentul de incubare garantat este de minimum 60%, succesul depinzand in mare masura de dedicarea de care vei da dovada in decursul procesului.

Incubatorul include un termometru cu care vei putea verifica de la exterior temperatura; pentru mentinerea unei umiditati adecvate, exista doua compartimente care vor fi umplute cu apa. In ceea ce priveste sistemul de intoarcere a oualor, poti face asta direct de la exterior, fara sa fii nevoit sa deschizi capacul; gasesti in manual instructiuni precise despre cum, cand si de cate ori vor fi intoarse acestea.

 

 

 

Cleo 5T

 

O alta propunere potrivita pentru cei care cauta un incubator de oua la un pret bun este si acest model: simplu, eficient, usor de utilizat, chiar daca, asemeni oricarui alt model manual, presupune un nivel superior de implicare din partea proprietarului.

Cu o capacitate de lucru mai mica, de doar 60 de oua de gaina, 42 oua de curca, 50 oua de rata, 30 oua de gasca sau 150 oua de prepelita, este solutia ideala pentru gospodariile casnice, mai ales pentru cele care obisnuiesc sa reinnoiasca integral efectivul de zburatoare.

Ouale sunt asezate intr-un singur strat si mentinute la temperatura adecvata datorita rezistentei electrice termostatate. Un motor cu elice asigura circulatia aerului, uniformizand temperatura si garantand o ventilare adecvata. Umiditatea se regleaza automat prin umplerea alveolelor speciale cu apa, iar intoarcerea oualor se face manual. Avand capacul transparent, iti va fi usor sa verifici interiorul, fara sa fie nevoie sa deschizi inutil dispozitivul.

 

 

 

Electro Admon IO-102

 

Un alt exemplu interesant de incubator de oua la pret bun este acest model, un dispozitiv cu intoarcere manuala a carui principala calitate pare sa fie uniformizarea temperaturii in interior, intr-un mod optim pentru un procent de eclozare cat mai ridicat.

Multumita capacului transparent, puii pot fi urmariti atent in ziua eclozarii. Termostatul inclus permite controlul automat al temperaturii de incubare, dar daca doresti sa verifici si tu temperatura din interior va fi nevoie sa achizitionezi un termometru adecvat, caci produsul este unul extrem de simplu si nu ofera aceasta facilitate.

Capacitatea de lucru indicata de catre producator este de 70 oua de gaina, respectiv 120 oua de prepelita. Dimensiunile reduse ale aparatului, de 24 x 48 x 48 cm , il fac sa fie relativ usor de amplasat in orice zona din locuinta, dar se prefera un spatiu cat mai linistit si ferit de curenti de aer si de variatii de temperatura.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

In cazul in care doresti sa beneficiezi de o eficienta cat mai ridicata a procesului de incubare, lucru firesc de altfel, este nevoie sa te informezi in legatura cu tipul de produse de pe piata si cu facilitatile oferite de catre acestea. In continuare, iti oferim cateva informatii concrete pe acest subiect.

 

Performanta: Exista, in functie de performantele oferite, incubatoare profesionale, semi-profesionale si de uz casnic, dintre care sa alegi produsul care se potriveste mai bine nevoilor tale.

Modelele profesionale sunt destinate fermelor si altor unitati de productie de material biologic; ele au o capacitate mare si foarte mare, de sute sau mii de oua, functioneaza complet automatizat si ofera un mediu interior foarte bine controlat, inclusiv din punct de vedere al microorganismelor, a caror dezvoltare este inhibata.

Modelele semi-profesionale au capacitati de lucru ceva mai mici, insa cele mai importante functii – temperatura, umiditatea, intoarcerea oualor – sunt mentinute automat. Avand in vedere eficienta crescuta, aceste modele sunt printre cele mai cautate, in cazul cumparatorilor cu gospodarii de mari dimensiuni.

In sfarsit, dispozitivele de uz casnic sunt echipate cu o rezistenta termostatata pentru mentinerea temperaturii potrivite in interior, dar intoarcerea oualor, umidifierea mediului si aerisirea acestuia depind in intregime de posesor.

 

Specii tinta: In functie de speciile ale caror oua pot fi incubate in produsul pe care il ai in vedere, exista incubatoare universale si incubatoare specializate.

Incubatoarele universale permit reglarea atenta a temperaturii din interior, in functie de specia careia ii apartin ouale. Paunul, gaina si curca au nevoi similare; ouale de fazan sau de rata se incubeaza optim la alte temperaturi. Intotdeauna, inainte de achizitie, trebuie sa verifici care sunt speciile compatibile cu modelul pe care il ai in vizor.

Incubatoarele specializate fie sunt destinate numai oualor de gaina – este cazul modelelor foarte simple – fie sunt concepute special pentru struti, pasari exotice sau oua de reptile.

Capacitate: Intelegem, prin acest parametru, numarul de oua care pot fi incubate intr-un ciclu. El variaza mult in functie de produsul ales, dar si de specia careia ii apartin ouale. Un aparat care incubeaza 40 – 70 de oua de gaina, va adaposti peste 100 de oua de prepelita, de pilda. Daca optezi pentru un model semiprofesional, vei putea incuba cateva sute de oua de gaina; in gama celor profesionale, exista modele care pot adaposti pana la 10.000 de oua de gaina deodata. In cazul unui incubator pentru prepelite, numarul poate fi si de 2 – 3 ori mai mare.

In cazul modelelor specializate, probabil ca cele mai mari sunt cele pentru oua de strut, care pot incuba intre 30 si chiar 100 de oua in acelasi timp.

 

Functii: Dupa cum am vazut, in functie de performantele oferite si de pretul de achizitie, aceste aparate pot oferi mai multe sau mai putine functii.

Mentinerea temperaturii este prima si cea mai importanta calitate a unui astfel de incubator. De pilda, un model ieftin, universal, pentru oua de gaina, va mentine o temperatura fixa de 38 de grade, fara sa iti ofere nici macar functii de monitorizare a acesteia.

Un model superior va fi echipat cu un termometru, in timp ce unul cu adevarat modern iti va pune la dispozitie un panou digital pentru reglarea temperaturii, astfel incat sa poti incuba oua provenite de la specii diferite de pasari.

Modelele ceva mai performante integreaza functia de higrometru, importanta si ea pentru o rata buna de eclozare. Specialistii spun ca intr-un incubator pentru pui, umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 60%, pentru rezultate optime. Astfel, unele modele iti cer sa pulverizezi periodic apa in interiorul dispozitivului, altele sunt echipate cu rezervoare cu apa pe care le vei reumple periodic si care se evapora liber, in timp ce modelele performante, pe care ti le recomandam de altfel, au in dotare un higrometru si un ventilator care ajuta eficient la mentinerea unei umiditati adecvate. Unele variante vor declasa o avertizare sonora in cazul in care umiditatea depaseste limitele recomandate, lucru care se poate intampla in cazul in care rezervorul de apa este gol.

 

 

Sistemul de intoarcere a oualor: Desi am fi putut sa il includem pe lista functiilor cu care poate fi echipat un incubator de calitate, am preferat sa lasam acest atribut pentru final: este vorba despre un proces foarte important, care trebuie efectuat la intervale de timp regulate, de mai multe ori pe zi, el prevenind lipirea embrionului de coaja oului, in timpul dezvoltarii sale.

Avand in vedere ca intoarcerea ar trebui efectuata de macar 3 ori pe zi in majoritatea zilelor de incubatie, e evident ca un dispozitiv de dimensiuni mari trebuie sa fie echipat si cu un sistem automat de rotire a oualor, procesul neputand fi lasat in sarcina unei persoane. Incubatoarele cu sistem automat sau macar semiautomat de rotire a oualor sunt preferate in cazul unei capacitati medii sau mari de lucru, desi costurile de achizitie sunt ceva mai ridicate.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Gasesc sa cumpar incubator de 1000 oua la pret avantajos sau trebuie facut la comanda?

Un incubator cu o capacitate de 1000 de oua de gaina este o piesa care intra in categoria celor profesionale. Acest gen de produs poate fi cumparat din magazine online specializate pe asemenea articole pentru ferme, magazinele fizice care comercializeaza acest gen de produse fiind rare.

Nu uita ca un incubator pentru 1000 de oua are si un pret pe masura, si nici nu sunt multi cumparatori interesati de asemenea piese de capacitate mare, prin urmare nu este rentabil pentru multe dintre magazinele fizice sa il pastreze.

Dar nu este nevoie sa ceri sa iti fie confectionat la comanda un asemenea model; el exista pe piata si este usor accesibil prin intermediul magazinelor online, care il vor livra direct la tine acasa.

 

 

Se construiesc incubatoare la comanda?

Desigur, in cazul in care nevoile tale sunt speciale si nu se regasesc la nici un produs disponibil pe piata, poti cere unei echipe pricepute sa iti construiasca, la comanda, un model conform cerintelor tale.

Exista mai multi producatori de asemenea piese; pe unul dintre ei il poti contacta aici pentru a-i oferi mai multe informatii in legatura cu parametrii tehnici de care ai nevoie.

 

Unde gasesc oua de vanzare pentru incubator?

Uneori, unele unitati de productie scot la vanzare si oua pentru incubat; unii cumparatori prefera sa se orienteze catre aceasta sursa, in timp ce altii doresc oua provenite de la gaini de curte, din soiuri despre care cred ca sunt mai rezistente si mai bine adaptate metodelor traditionale de crestere.

Poti gasi oua pentru incubat la vecini, la tara, in sat; poti apela la o bunicuta care vinde oua la piata si sa ii spui ce anume te intereseaza, sau poti cauta pe site-urile de vanzari (olx, publi24, etc).

E bine de stiut ca majoritatea producatorilor casnici prefera sa apeleze la oua provenite de la persoane cunoscute, avand astfel posibilitatea sa le si verifice de “banut” pentru a se asigura ca sunt fertile.

 

Care trebuie sa fie temperatura in incubator la oua de gaina?

Eclozarea oualor incubate, ca si starea de sanatate a puilor rezultati, depind foarte mult de parametrii de incubare a oualor; temperatura este unul dintre cei mai importanti factori.

In cazul oualor de gaina, studiile au demonstrat ca temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 37.5 si 37.9 grade Celsius; ea va fi la limita de sus in primele luni, dupa care va scadea treptat incepand cu ziua a zecea, cand embrionii au deja caldura biologica proprie.

Temperatura la care este setat incubatorul depinde nu doar de numarul de zile pe care il au embrionii, ci si de conditiile de mediu. De pilda, iarna, in incaperea in care se afla incubatorul trebuie sa fie intre 20 si 24 de grade Celsius; vara, ea trebuie sa fie cu macar 3 grade mai scazuta fata de temperatura de afara.

 

 

Gasesc de cumparat online un incubator de oua de strut?

Probabil ca poti cumpara online orice iti trece prin cap, si cu siguranta poti gasi si incubatoare pentru ouale de strut. Desigur, si aceste produse au capacitati de lucru diferite; iti propunem modelul cu cea mai redusa capacitate, de 24 de oua, cu precizarea ca exista si modele pentru 36, 48, 60 sau 90 de oua.

 

 

 

Scurt manual de utilizare – Incubatorul de oua

 

Poate ca ai achizitionat deja un incubator si acum te intrebi care sunt acele informatii cu adevarat importante de care ar trebui sa tii cont inainte de a-l folosi.

Primul pas pe care ti-l recomandam este sa citesti atent instructiunile de utilizare, specifice fiecarui model in parte. Dupa ce ai identificat partile componente, nu uita sa consulti recomandarile legate de numarul de oua care pot fi incubate in conditii bune.

Alege un spatiu potrivit pentru incubator. Trebuie sa fie un spatiu dintr-o camera locuita, sau din una in care se mentine o temperatura similara celei dintr-o camera locuita, ferit de surse de caldura sau de bataia directa a razelor soarelui. Suprafata pe care e asezata piesa trebuie sa fie perfect plana, o masa cu o inaltime de 1m de la podea fiind probabil o alegere potrivita.

 

 

Incubatorul se conecteaza la retea si se urmareste in primele 4 – 5 ore, pana cand intra in regimul de lucru. Vei urmari temperatura indicata de termometrul produsului, sau vei apela la un termometru achizitionat suplimentar pentru a testa capacitatea dispozitivului de a mentine o valoare constanta.

Ouale trebuie sa provina de la pasari cu varste intre 8 luni si 2 ani, sanatoase, bine ingrijite si hranite; ele se pot pastra timp de cel mult 10 zile de la ouat, in functie de temperatura si de specia de la care provin. Varsta optima a oualor, indiferent de temperatura, este de 3 – 4 zile pentru cele de gaina sau de rata si de 6 – 7 zile pentru cele de gasca.

Intotdeauna se aleg oua curate, cu forma normala si coaja lipsita de imperfectiuni. Cu ajutorul ovoscopului sau prin metoda clasica, la bec sau la lumanare, se verifica daca ele au camera de aer. Inainte de introducere in incubator, ouale se pastreaza cu varful in jos timp de 24 de ore, la aproximativ 16 grade.

 

 

Se selecteaza temperatura adecvata pentru incubare, ca si conditiile optime de umiditate. Ouale se distribuie uniform in interiorul incubatorului; incepand cu a treia zi de eclozare, ele se rotesc cu 180 de grade, de macar doua ori pe zi; operatiunea nu trebuie sa depaseasca 10 minute, ca durata. Se renunta la intoarcere cu 3 zile inainte de eclozare, cand puii isi aleg pozitia de ciocnire; in caz contrar, ei nu vor reusi sa se orienteze cu ciocul catre camera de aer si vor muri in coaja.