Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Desi cei mai putin pasionati de pasari au tendinta de a ingramadi toate pasarile nocturne sub eticheta de bufnite, totusi exista multe specii de pasari de noapte, fiecare cu particularitatile sale. De data aceasta iti vom povesti despre huhurez.

 

De fapt, exista doua specii de huhurez, care se deosebesc in principal prin dimensiuni, dar si prin unele obiceiuri si mai ales prin aria de raspandire – cel putin cand vine vorba despre tara noastra. 

Ambele specii apartin genului Strix; numele provine din limba greaca si are semnificatia de bufnita. Dar reputatia infricosatoare a acestor pasari de noapte se pierde in istorie, caci cuvantul a fost preluat si in limba latina, unde denumeste o creatura magica despre care se spune ca ar suge sangele copiilor. Nimic mai fals despre aceste pasari absolut minunate!

 

Huhurezul mic

Atunci cand se refera la un huhurez mic specialistii pasionati de pasari ii spun Strix aluco. Daca am vazut deja care este provenienta cuvantului strix, ramane sa vedem ce inseamna aluco: in limba latina el inseamna scartait; denumirea de “bufnita scartaitoare” face referire la sunetele pe care le scoate aceasta pasare atunci cand este speriata sau ingrijorata. 

Strix aluco poate fi gasita pe intregul continent european cu exceptia Islandei, unde conditiile meteo nu ii sunt favorabile. In tara noastra, pasarea cuibareste atat in zonele de campie si deal cat si in cele de munte, fiind foarte raspandita. E o specie sedentara, prin urmare o vei regasi in habitatul sau indiferent de anotimp. 

Cum arata un huhurez mic?

Asemeni celorlalte pasari de noapte, huhurezul mic are un cap mare si rotund, de culoare uniforma, cu o banda inchisa la culoare in zona centrala, de la crestet pana la cioc. Ochii negri sunt conturati suplimentar cu sprancene inguste si albicioase. 

Penajul e patat, cu striatii fine; aripile late, rotunde si coada dungata o ajuta sa se deplaseze foarte silentios si sa planeze eficient dupa prada. Ca si dimensiuni, lungimea corpului e cuprinsa intre 37 si 43 cm, iar anvergura aripilor e de 81 – 96 cm. Greutatea normala e intre 440 si 553 grame, cu mentiunea ca femelele sunt un pic mai mari decat masculii. 

 

Unde il gasim la noi in tara?

In Romania huhurezu mic traieste in toate zonele. Prefera sa cuibareasca in paduri deschise si semi-deschise, in zone cu arbori sau cu tufaris, dar poate fi gasit si in parcuri, pe terenuri agricole cu palcuri de padure, in gradini, in orase si pe langa gospodarii. Este considerat o specie comuna si poate fi auzit, seara si noaptea, in multe zone. 

 

Cu ce se hraneste huhurezul mic?

Fiind o pasare carnivora, de prada, huhurezul captureaza mamifere mici, in special soareci. A fost vazut hranindu-se si cu insecte, viermi sau melci,reptile, amfibieni, pesti sau chiar pasari mici – cu acestea din urma se intalneste insa mai rar, avand in vedere programul diferit. 

Este o specie amenintata?

Momentan, populatia mondiala e aproximata la 1 400 000 – 2 400 000 indivizi, dintre care in Europa traiesc intre 535 000 – 939 000 perechi, iar in Romania intre 20 000 si 60 000 perechi. Desi nu se cunoaste daca tendinta este de crestere sau de scadere a populatiilor, e sigur ca folosirea la scara larga a pesticidelor in agricultura are ca efect reducerea surselor de hrana. 

 

Imperechere

Huhurezul se imperecheaza incepand de la sfarsit de iarna, din luna februarie. Un cuib are intre 2 si 9 oua care sunt clocite de catre femela timp de 28 – 30 zile; masculul o hraneste in toata aceasta perioada. Puii incep sa zboare dupa 25 – 30 zile de la eclozare, dar adultii continua sa ii ingrijeasca pentru inca 3 luni. 

 

Huhurezul mare

Huhurezul mare este denumit, de catre specialisti, Strix uralensis. Uralensis nu are o semnificatie la fel de sugestiva ca in cazul huhurezului mic, ci pur si simplu indica identificarea pasarii in muntii Ural.

Cum arata un huhurez mare?

Aspectul huhurezului mare este asemanator celui al huhurezului mic; capul are aceeasi forma rotunda, dar lipseste dunga centrala. Ochii sunt negri, iar ciocul galben, evident prin penaj. Penajul e mai deschis decat la huhurezul mic, iar coada este mai lunga, in forma de pana de despicat, cu dungi late si de culoare inchisa.

Ca si dimensiuni, este, evident, mai mare: 50 – 59 cm lungimea corpului, 102 – 124 cm anvergura aripilor, iar greutate de 500 – 950 g la masculi, respectiv 570 – 1300 g la femele. 

 

Unde il gasim la noi in tara?

In Romania, huhurezul mare prefera zonele de deal si de munte, in paduri batrane care alterneaza cu zone deschise. Prefera padurile de gorun, gorun cu fag si fag cu molid, fiind ceva mai pretentios decat fratele sau mai mic. 

 

Cu ce se hraneste huhurezul mic?

Huhurezul mare este de asemenea o specia carnivora, hrana sa preferata fiind soarecii, chitcanii, iepurii. Uneori se hraneste cu broaste, reptile, insecte, sau cu pasari mici si medii. 

Este o specie amenintata?

Din fericire, huhurezul mare este una dintre relativ putinele specii de pasari a carei populatie este in crestere, cel putin la nivel european. In Romania traiesc intre 6000 – 12 000 perechi, dar nu se stie ce tendinta are populatia. In Europa exista 50 000 – 143 000 perechi, in timp ce in lume se pare ca ar putea exista pana la 1 140 000 exemplare. Asadar, nu e o specie ale carei oua sa le gasesti prea curand in incubator (o lista cu exemple aici)

 

Imperechere

Perioada de imperechere incepe in martie; femela cloceste 2 – 4 oua timp de 28 – 35 zile. Puii pleaca din cuib dupa 35 – 40 zile, dar sunt ingrijiti de parinti timp de minim 2 luni dupa aceea. Nu exista foarte multe pericole care le ameninta, dar distrugerea habitatelor si folosirea pesticidelor in agricultura reprezinta factori de risc importanti pentru toate speciile, inclusiv pentru huhurez.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

De ce sa tii cont pentru o rata maxima de eclozare

 

Pentru ca ai nevoie de o productivitate maxima, adeseori este necesar sa apelezi la ajutorul unui incubator pentru urmatoarea generatie de pui. Cel mai adesea este vorba despre numarul maxim de oua pe care poate sa il cloceasca o gaina, si despre dorinta crescatorilor de a avea generatii mari de pui de aceeasi varsta, ceea ce le simplifica modul de ingrijire al acestora. 

Totusi, rata de eclozare in cazul folosirii unui incubator nu este intotdeauna la fel de mare ca in cazul clocirii la closca, si asta pentru ca e nevoie de conditii de microclimat destul de precise pentru un succes optim. Pana la urma, cine sa stie sa faca treaba asta mai bine decat mama closca? 

In randurile urmatoare te poti familiariza cu cativa dintre cei mai importanti factori care influenteaza rata de eclozare. 

 

Specia

Dupa cum iti poti usor imagina, durata incubatiei variaza in functie de specia careia ii apartin ouale. Ouale de gaina eclozeaza dupa 21 de zile, cele de curcan si rata dupa 28 de zile, cele de gasca dupa 28 – 34 zile, cele de fazan dupa 23 – 28 zile, cele de prepelita dupa 17 zile. 

Pentru succes, insa, este nevoie ca si alti parametri sa fie reglati optim, si aici ne referim la temperatura, umiditate, ventilatie si la rata de intoarcere a oualor. De cele mai multe ori, o rata scazuta de eclozare are legatura cu conditii improprii de temperatura si umiditate. 

 

 

Temperatura

Fiecare specie de pasari are o temperatura corporala specifica, si aceasta este si valoarea la care dezvoltarea embrionului se realizeaza in conditii optime. Temperatura optima este considerata, la gaini, 37.5 grade Celsius, iar ea trebuie mentinuta pe intreaga durata a incubatiei. 

Trebuie, insa, sa stii ca daca in primele zile, termostatul trebuie fixat la aceasta valoare, ulterior el va fi setat pe o temperatura putin mai mica, deoarece embrionul incepe sa produca el insusi caldura. Daca se depaseste valoarea optima a temperaturii, fie si numai cu un grad, s-a observat afectarea sistemului imunitar si a aparatului digestiv. 

Un alt aspect pe care merita sa il cunosti este ca faza de incubatie este cea care precede faza de ecloziune; faza de ecloziune este reprezentata de ultimele 3 – 4 zile ale intervalului de clocire. De pilda, la puii de gaina se discuta despre o incubatie de 19 zile, urmata de 3 zile petrecute in camera de ecloziune. 

 

Umiditatea

Este esentiala pastrarea unei umiditati adecvate in interiorul incubatorului, pentru a se preveni deshidratarea continutului oului. Umiditatea relativa trebuie sa fie de 58 – 60% pana cu 3 zile inainte de eclozare; pe masura ce momentul iesirii puilor din ou se apropie, ea trebuie crescuta la 65%. 

Excesul de umiditate nu permite dezvoltarea normala a embrionilor: in ouale neeclozate se gaseste o cantitate mare de lichid si sange. In cazul in care umiditatea este scazuta, embrionul se dezvolta, dar nu reuseste sa iasa din ou. 

 

Ventilatia 

Inca de la inceput, embrionul din ou consuma oxigen si elibereaza in mediu dioxid de carbon. Acesta trebuie eliminat din incubator, altfel puii se vor sufoca.

La inceputul incubatiei, in incubatoarele mici si in cele care nu sunt umplute la capacitatea maxima, acest schimb gazos este foarte redus. Pe de alta parte, in dispozitivele umplute la capacitate maxima, sau in cele industriale, un sistem de ventilatie eficient este esential.

Gradul de ventilatie influenteaza atat temperatura, cat si umiditatea, prin urmare iti recomandam sa respecti foarte atent indicatiile producatorului, pentru asigurarea unui microclimat optim. 

 

Intoarcerea oualor

 Cine a avut ocazia sa urmareasca macar o data o closca a observat ca aceasta intoarce periodic ouale cu ciocul, le muta de la exterior spre centru si invers si le ingrijeste cu multa atentie. In cazul utilizarii unor incubatoare de oua, aceasta manevra trebuie realizata manual, la piesele mici, sau se efectueaza automat, in cazul dispozitivelor industriale. 

Scopul aceste intoarceri a oualor este sa impiedice lipirea galbenusului de membranele interioare ale oului, caz in care puii se nasc cu malformatii grave. Odata cu intoarcerea oualor se efectueaza si proba mirajului, care reprezinta, de fapt, examinarea oualor cu ajutorul ovoscopului.

 

 

Aceasta manevra are ca scop controlarea dezvoltarii embrionului. Ea se efectueaza in ziua 4 – 5 de incubatie, pentru a fi eliminate ouale nefecundate, si se repeta in ziua 14-15, pentru eliminarea eventualilor embrioni morti. 

In mod ideal, ouale trebuie intoarse de macar 4 – 6 ori pe zi, deci e evident de ce e atat de important sa faci asta automat, in cazul incubatoarelor cu o capacitate mare de lucru. In ultimele 3 zile inainte de eclozare este esential sa nu mai schimbi pozitia oualor, caci embrionii se deplaseaza in pozitia optima pentru a sparge coaja, iar daca le rotesti, ajung sa moara sufocati in interior.

In mod normal, inainte de eclozare, ouale trebuie sa fie asezate cu capatul mai mare in sus, aceasta fiind pozitia optima pentru ca puiul sa iasa din ou.

In cazul incubatoarelor mici, in care intoarcerea se face manual, poti face un X pe coaja, astfel incat sa stii exact cat sa rotesti oul. Atentie, insa! E preferabil sa fii proaspat spalat pe maini inainte de a face manevra, caci sebumul care se gaseste natural pe piele ajunge sa murdareasca coaja oului, ceea ce scade semnificativ realizarea schimburilor gazoase, afectand astfel rata de eclozare.

Intoarcerea trebuie sa se faca cu o miscare blanda si cu manevrarea minima a oului. In special in prima saptamana de incubatie, embrionii au vase de sange extrem de delicate, care se pot rupe cu usurinta in cazul unor miscari mai bruste, ceea ce ii compromite definitiv. 

Dupa cum observi, incubatia oualor nu este deloc un proces atat de simplu pe cat pare. Fara aceste informatii, probabil ca te-ai gandi ca singura treaba a gainii este sa se relaxeze asezata deasupra oualor, dar de fapt, ea creeaza printre penele ei un microclimat perfect pentru dezvoltarea puisorilor. Si este surprinzator cum stie sa roteasca ouale exact cand si cat trebuie, pentru ca acestea sa eclozeze optim.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Informatii practice despre fermele de fazani

 

Fazanii sunt pasari foarte apreciate pentru gustul si calitatea carnii. Fie ca sunt sacrificati si comercializati, sau ca sunt folositi pentru popularea fondurilor de vanatoare, fermele care cresc aceste pasari au un profit important. 

Insa lucrurile nu sunt deloc usoare, pentru ca avem de-a face cu niste pasari destul de pretentioase, care au nevoie de furaje de foarte buna calitate si de conditii de igiena foarte riguroasa.

 

Amenajarea volierelor

Este obligatoriu sa gasesti si sa amenajezi un spatiu adecvat in care sa tii pasarile. Sunt pasari extrem de zgomotoase in perioada de imperechere, asadar daca spatiul tau este intre case, scandalul cu vecinii este garantat, mai ales ca inceperea concertului este genetic programata inainte de rasarit.

Apropierea prea mare de vecini expune pasarile la tot felul de boli si paraziti, care “migreaza” cu usurinta dintr-o gospodarie in cealalta. 

Volierele trebuie amplasate intr-o zona linistita, cu soare si umbra, ferite de stres si de alte animale, de zgomote puternice, de curenti puternici de aer. Dimensiunile volierelor variaza in functie de varietatea de fazan pe care intentionezi sa o cresti. 

 

 

Numarul si marimea volierelor depind, de asemenea, de cate pasari ai de gand sa tii. Fazanii prefera spatii semi-salbatice cat mai apropiate de habitatele naturale, cu ramuri si trunchiuri de copaci, arbusti, trifoi si lucerna, care sa atraga insectele. Spatiul trebuie sa fie generos, altminteri pasarile se bat si se ranesc.

Fiecare voliera trebuie sa fie echipata cu un adapost din lemn, caramida sau beton, cu o podea din beton, care se curata mai usor decat altele. Voliera va fi confectionata din plasa de sarma galvanizata si are o inaltime de 2 – 2.5 m. Plasa trebuie ingropata pe o adancime de minim 15 cm, pentru a preveni situatia in care paradatorii sapa pe sub gard pentru a patrunde in interior. Pana la inaltimea de 1m, ochiurile plasei trebuie sa fie mai mici, de 2 – 25 mm; mai sus, ochiurile de 4 x 4 cm sunt suficiente. 

Structura volierei se bazeaza pe stalpi metalici asezati la distante de 4 – 6 m, pentru a consolida constructia si a preveni atacurile vulpilor.

Volierele trebuie amplasate la distanta una de alta, sau mascate, intre ele, cu plasa de camuflaj; in fiecare voliera sta cate o familie, iar daca masculii se vad prin plasa, isi vor consuma intreaga energie pentru a se bate prin peretele despartitor. 

 

Izolarea adapostului pentru iarna

Fazanii nu sunt buni prieteni cu temperaturile scazute, de aceea este recomandat ca peretii adapostului sa fie bine izolati. Se poate folosi metoda captusirii, la exterior, cu baloti de baie sau cu rogojini care sa limiteze pierderile de caldura.

Stinghiile de lemn pentru somn trebuie sa masoare minim 50 x 50 mm si trebuie amplasate cat mai sus, pentru ca fazanii se simt mai in siguranta astfel, dar si pentru ca la inaltime e mai cald decat la sol. 

Pe podea se aseaza un strat de nisip care favorizeaza curatenia; eviti astfel situatiile in care gainatul ramane lipit de podeaua de lemn sau de beton. Pe timp de iarna, la acest strat se adauga unul suplimentar, reprezentat fie de inca 4-5 cm de nisip, caramida sau asfalt.

Adapostul nu trebuie sa aiba podeaua din pamant, caci devine imposibil sa o cureti si dezinfectezi adecvat, iar fazanii sunt pasari sensibile, cu o rezistenta relativ mica la boli. 

 

Cumpararea fazanilor

 O familie de fazani este in mod obisnuit alcatuita dintr-un mascul si 3 femele. Cel mai usor de crescut este fazanul auriu, urmat de fazanul argintiu, prin urmare acestea sunt primele optiuni ale crescatorilor incepatori.

Masculul si femelele trebuie sa provina din familii diferite, deci poate fi util sa ii achizitionezi de la producatori separati. Orice producator de material biologic trebuie sa iti poata spune informatii despre pedigree-ul pasarii, data eclozarii, tratamente si asa mai departe. Avand in vedere ca nu toti fazanii ating maturitatea la un an, e util sa stii cat mai precis ce varsta au.

Atunci cand masculii si femelele provin din ferme diferite, este necesara asigurarea unui timp pentru acomodare: volierele in care pasarile stau separate se apropie, astfel incat sa aiba ocazia sa se obisnuiasca. In absenta acestui timp de acomodare, se intampla ca masculii sa omoare femelele. 

 

Hranirea fazanilor

Pentru ca pasarile tale sa se dezvolte bine si sanatoase, este necesar ca ele sa fie hranite corespunzator. Se foloseste un nutret rezultat din amestecuri de porumb, grau si alte cereale; verdeata este obligatorie, ca si granulele proteice folosite de multi crescatori pentru ca e mai simplu sa le cumperi din comert decat sa oferi mereu lucerna proaspata. 

Alte surse de nutrienti folosite frecvent sunt arahidele, fructele si legumele, ouale, mazarea, cartofii dulci, dovleceii, broccoli, fructe de padure, branza, viermi, greieri.

Avand in vedere ca prefera mancarea proaspata, ea trebuie servita, in anotimpul cald, dimineata devreme si seara tarziu. Este esentiala igienizarea vaselor de apa si mancare de fiecare data cand sunt folosite. 

 

 

Reproductia fazanilor

Probabil ca cea mai eficienta metoda de inmultire a fazanilor, in crescatoriile mari, este achizitia unor incubatoare de oua (aici o lista comparativa) pe care sa le folosesti pentru incubarea si eclozarea numarului dorit de pui. 

In primele 3 saptamani de viata, insa, puii de fazani sunt foarte sensibili si delicati, asadar au nevoie de multe ingrijiri speciale pentru a evita aparitia mortalitatii. Depunerea oualor in efectivul de fazani este rezervata unor anumite perioade ale anului, de obicei intre aprilie si iulie, timp in care femelele fac 20-25 oua. Pentru pui rezistenti, se folosesc ouale de la masculii si femelele mai in varsta. 

Cel mai usor pentru crescator este sa lase femelele sa cloceasca sau sa foloseasca o gaina closca. Asta pentru ca, dupa iesirea puilor din ou, closca va sti cel mai bine cum sa ii ingrijeasca. 

In cazul in care puii sunt scosi la incubator, timp de o luna de zile trebuie sa le asiguri o temperatura ridicata pentru a supravietui, deci folosirea de becuri cu infrarosu este obligatorie. Abia la 24 saptamani masculii incep sa etaleze coloritul specific, dar aspectul final va fi atinci abia dupa varsta de un an. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Activitati profitabile cu investitii minime

 

Exista multe persoane care si-ar dori sa puna bazele unei afaceri in agricultura, dar care se impiedica de ideea ca acest lucru nu este posibil in absenta unui spatiu generos, a unui teren de dimensiuni mari sau a unei investitii uriase in tot felul de echipamente sifisticate. 

Realitatea este ca exista unele activitati in agricultura de care te poti apropia si fara sa fii “mosier” si fara sa investesti sume importante. Cu un plan de afaceri intelept alcatuit, poti incepe cu investitii mici, care vor fi atent gestionate si vor permite extinderea in relativ scurt timp. 

 

Cultura de galbenele 

Galbenelele sunt flori foarte cautate pentru proprietatile lor vindecatoare. Ele au efect antiseptic si cicatrizant, dar si actiune benefica asupra ficatului. Exista o multime de produse care includ extracte de galbenele, asadar ele sunt cautate pe piata fito-farmaceutica si cosmetica. 

 

 

Atata timp cat pornesti la drum utilizand seminte de buna calitate, poti incepe cultura pe o suprafata mica de teren. Ca sa iti faci o idee, recomandarea specialistilor este sa utilizezi 6 – 12 kg de seminte la hectar, in functie de soiul ales – deci poti face un calcul despre necesarul tau, pe terenul pe care il detii. 

Succesul productiei depinde de microclimat si de tipul de sol, unii considerand ca este o cultura pretentioasa. In conditii optime se poate obtine o cantitate de 1500 – 3000 kg flori la hectar, si 600 – 800 kg seminte pe aceeasi suprafata. Cu cat recoltarea se realizeaza mai regulat, la intervale de 2 – 3 zile, cu atat plantele vor forma mai multe inflorescente. 

Spatiul pentru uscare este o conditie extrem de importanta pentru succesul acestei afaceri; altminteri, florile isi pierd culoarea si parte din proprietati. Randamentul la uscare este unul bun, insa si el variaza in functie de specie, caci exista cultivatori care il estimeaza ca fiind de 3 la 1, dar si altii care raporteaza un randament intre 7 si 10:1. 

Pretul la care se comercializeaza florile uscate este variabil, in functie de cantitate si de cumparator. Cert este, insa, ca cei care au pornit pe acest drum considera ca profitul este suficient de mare incat sa merite munca si investitia initiala. 

 

Cresterea iepurilor 

Iepurii sunt o alta afacere profitabila, caci sunt animale nepretentioase si usor de intretinut, cu conditia respectarii unor reguli de baza. Avantajul acestei initiative este legat de faptul ca materialul biologic necesar initial nu este mare: cateva femele si un mascul pot fi un excelent punct de plecare, caci iepurii se inmultesc repede. 

Pe de alta parte, ai nevoie de custi de calitate si de un sistem de mentinere a igienei adecvat, altminteri risti aparitia de boli in efectiv. Iti este necesara, de asemenea, o sursa de hrana de buna calitate, in functie de ce anume doresti sa produci: daca discutam despre carne bio, de calitate superioara, ai nevoie si de un nutret adecvat. 

Cel putin la fel de important, ai nevoie de o piata de desfacere autorizata. In cazul in care doresti sa oferi carne si produse din carne, e nevoie de o documentatie destul de stufoasa; daca vinzi animalele in viu, nu vei obtine acelasi profit. 

E o idee buna sa te axezi pe rase nu foarte pretentioase si cat mai rezistente. Necesarul de nutret pentru fiecare iepure este de aproximativ 14 kg furaj combinat si 7 kg de fan, timp de 6 luni de zile; in celelalte 6 luni, el poate consuma iarba, daca ai o sursa sigura si suficienta. 

Gunoiul rezultat poate fi fermentat si vandut ca ingrasamant, sau folosit in propria ferma. In afara de zona de custi pentru iepurii de carne, ai nevoie de o maternitate si de un depozit adecvat pentru alimente. Cel mai avantajos din punct de vedere financiar este sa asiguri si sacrificarea animalelor, in propria camera de sacrificare.

 

Ciupercaria 

Cererea de ciuperci pe piata romaneasca pare sa fie in continua crestere; cel mai avantajos lucru este ca nu ai nevoie de spatii generoase sau pretentioase pentru a face asta. Pe de alta partem daca doresti o afacere care sa iti permita sa intretii familia numai din asta, trebuie sa te gandesti ca vei avea nevoie sa te extinzi rapid, odata ce ai dobandit cunostintele necesare cultivarii cu succes. 

Chiar daca investitia initiala este destul de mica, in cazul in care doresti sa obtii profit ai nevoie sa efectuezi lucrari de intretinere regulate, dupa un calendar precis. Conditiile din spatiul de cultura trebuie sa fie atent monitorizate din punct de vedere al temperaturii si umiditatii, altfel existand riscul compromiterii culturii. In plus, pentru ca ciupercile sunt foarte perisabile, este important sa ai o piata de desfacere asigurata din timp. 

 

 

Fructe si legume

In primul rand, trebuie stabilit ca in aceasta situatie, o suprafata mica de teren este una care nu depaseste 5 hectare de pamant. Cele mai profitabile culturi, in acest moment, sunt cele de capsuni si mure, bame, goji si alun. 

Trebuie sa spunem ca investitia in munca si echipamente este direct proportionala, in acest caz, cu suprafata lucrata, aceste culturi fiind destul de pretentioase si necesitand destul de mult efort. Avantajul este ca investitia poate fi amortizata in aproximativ 3 ani, dupa care profitul este garantat pe termen lung. 

 

Ferma de prepelite

Piata pentru prepelite este din ce in ce mai mare, cumparatorii apreciind atat beneficiile pe care le are consumul de oua, cat si calitatea carnii, cu un continut redus de grasimi. Maturitatea este atinsa, in cazul acestor pasari, foarte devreme, la doar 40 de zile, moment in care incepe depunerea oualor. 

Investitia initiala poate fi minima: un incubator de oua si oua pentru incubat de la un alt producator. In continuare, poti extinde afacerea in ritmul pe care il doresti si pe care ti-l permiti. De asemenea, este important sa te gandesti ce calitate de carne vrei sa furnizezi: carnea bio este mai gustoasa, mai cautata si mai scumpa, dar presupune mai multe investitii in infrastructura si hrana naturala. 

Ar trebui sa ai in vedere si faptul ca, pentru o distributie legala a produselor, ai nevoie de un spatiu de sacrificare autorizat, ceea ce poate reprezenta un efort semnificativ. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Sfaturi pentru o productivitate optima, cu pierderi minime

 

Agricultura ecologica este o forma de productie sustenabila, menita sa creasca si calitatea alimentelor care ajung la consumator. Atunci cand aud aceasta sintagma, cei mai multi cumparatori se gandesc la productia de vegetale, insa si cresterea animalelor poate beneficia de regulile si avantajele agriculturii ecologice, iar fermele de pasari sunt candidati ideali pentru acest tip de productie. 

In continuare, iti prezentam cateva sfaturi practice, utile pentru cei care doresc sa se apuce de o asemenea afacere ecologica cu gaini. 

 

Alege cu grija rasa

Exista o multime de rase de gaini, astfel ca se pune, firesc, intrebarea care dintre ele este cea mai potrivita pentru acest tip de activitate. Multi dintre specialisti recomanda rasa Lohmann Brown, avantajele aduse in discutie fiind legate de ritmul lent de crestere, care asigura o productie de peste 300 de oua pe an.

Aceste pasari sunt mai rezistente la boli decat alte rase si sunt, de asemenea, destul de adaptabile, putand fi crescute la sol sau in baterii. In general, ouale produse au o greutate medie de 63 – 64 g, au coaja tare si galbenusul intens colorat, asa cum le place consumatorilor. 

Un alt avantaj al acestei rase este ca, la maturitate, pasarile ajung la putin peste 2 kg. Exploatarea se poate face pentru un singur an, dupa care ele vor fi sacrificate si comercializate de asemenea, cu eticheta bio. Pentru ca au fost hranite, toata viata lor, cu furaje naturale, ele au o carne mai gustoasa decat pasarile crescute in sistem traditional, amintind de gustul de odinioara, de la bunica, motiv pentru care sunt cautate pe piata. Ca si ouale de altfel. 

 

 

Sursa adecvata de furaj

Evident, pentru ca gainile sa fie crescute ecologic, iar productia lor sa fie ecologica, este necesar ca ele sa fie hranite ecologic. Conform specialistilor, cantitatea de mancare consumata de o gaina crescuta in acest sistem este egala cu cea pe care o mananca o pasare crescuta in sistemul clasic, deci nu vei avea nici un fel de pierderi din acest punct de vedere. 

Provenienta furajului trebuie sa fie, insa, un producator agricol care detine, de asemenea, certificare ecologica. Probabil ca cea mai sigura varianta este cea in care detii, chiar tu, o ferma agricola cu o suprafata suficient de mare incat sa iti asigure cea mai mare parte a furajului pentru pasari. Este vorba despre porumb, grau, soia si trifoi, care sunt suficiente pentru o alimentatie echilibrata, pentru o productivitate maxima. 

Este important sa ai la dispozitie acest teren agricol, pe care sa iti permiti sa il cultivi si exploatezi conform normelor agriculturii ecologice, caci pe piata romaneasca este inca dificil sa identifici producatori de nutret ecologic, pe care sa te poti baza. Evident, in absenta unei asemenea surse, este imposibil sa ai o productie certificata. 

 

Ce suprafata de teren este necesara pentru cresterea pasarilor?

Suprafata de teren de care ai nevoie depinde de numarul de pasari, desigur. Din experienta altor fermieri, o suprafata de 40 de hectare pare sa fie suficienta pentru a asigura cea mai mare parte a furajului pentru un efectiv de 3000 de pasari crescute la sol. 

Tot din experienta acestor producatori, singurele tratamente acceptabile ce pot fi aplicate pe aceste terenuri agricole sunt fertilizarea periodica cu dejectiile pasarilor din ferma – un ingrasamant natural de calitate excelenta. 

Desigur, nu uita ca la suprafata necesara pentru procurarea furajului se adauga cea folosita pentru amplasarea propriu-zisa a halelor de productie, a depozitului de hrana, vestiarelor, birourilor si asa mai departe – toate acele spatii administrative obligatorii. Desigur, exista reguli stricte privind fluxul in interiorul oricarei ferme, pe care unitatile cu certificare ecologica sunt cu atat mai interesate sa le respecte, pentru a proteja unitatea impotriva eventualelor boli care ar putea produce pierderi in efectiv. 

 

De unde procur materialul biologic?

Exista mai multe variante de procurare a materialului biologic pentru ferma ecologica de gaini. Unii dintre fermieri prefera sa cumpere direct puii eclozati din rasa pe care au decis sa o creasca, considerand ca scutesc, astfel, o mare bataie de cap cu puii foarte mici si cu intregul proces de eclozare. 

Alti crescatori prefera sa foloseasca materialul biologic produs in propria ferma, argumentand ca astfel au siguranta ca puii obtinuti provin din oua de buna calitate. In aceasta situatie, ai nevoie, desigur, de cel mai bun incubator pentru oua, caci te intereseaza o rata cat mai buna de eclozare. 

Nu uita ca, in cazul in care folosesti material biologic propriu si produci proprii pui, fiecare ou neeclozat reprezinta o pierdere dubla: un pui in minus, un ou in minus la vanzare. Pe de alta parte, utilizarea unui incubator in propria ferma vine la pachet cu o serie de investitii suplimentare, caci vei avea nevoie sa cumperi un dispozitiv industrial (care nu e tocmai ieftin), sa investesti ulterior intr-o camera de eclozare, sa asiguri un spatiu adecvat puilor foarte mici si asa mai departe. Uneori, achizitia de pui de o saptamana poate fi considerata mai eficienta din punct de vedere financiar. 

 

 

Exista piata de desfacere pentru produsele unei ferme ecologice de gaini?

Intrebarea este una perfect justificata, si ar trebui sa si-o puna toti intreprinzatorii care doresc sa se lanseze pe piata cu un anumit produs. Mai mult, consideram ca ar trebui intai identificata si contactata piata de desfacere, si abia apoi pusa pe roate afacerea propriu-zisa.

Din ceea ce ne spun producatorii care au deja experienta pe piata de produse ecologice, cererea de oua etichetate astfel este mai mare decat oferta. Si discutam inclusiv despre piata de desfacere reprezentata de supermarketuri, care au capacitatea de a prelua o parte mare din productia unui fermier, daca nu cumva aleg sa o achizitioneze pe toata.

Si pentru carne se gaseste o piata de desfacere in permanenta cautare de produse de buna calitate, mai sanatoase decat ceea ce ofera fermele clasice de pasari. Desigur, unitatea ta de productie are nevoie de un contract cu un abator care sa prelucreze pasarile in conditii controlate; putine unitati aleg sa se doteze cu propria linie de sacrificare si de obicei este vorba despre unitatile mari si foarte mari. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cateva idei pentru punerea pe roate a unei afaceri

 

Doresti sa iti schimbi viata si ai visat mereu sa fii propriul tau sef? Ei bine, acest lucru este posibil. Daca nu stii care sunt cateva dintre cele mai profitabile afaceri pe care le poti deschide si maine, fiind sigur ca nu vei esua, consulta articolul nostru si vei afla. 

 

Afaceri in oras

 Daca locuiesti in oras si iti doresti sa pui pe roate o mica afacere, exista cateva propuneri greu de refuzat, al caror succes este, practic, garantat.

 

Cafeneaua

Cafeneaua este un loc de intalnire, de meditatie, de luat o pauza sau de chiulit. Este adeseori preferata restaurantelor, ca loc de socializare, pentru ca presupune costuri mai mici pentru clienti. In schimb, ca patron inspirat si original, nu te impiedica nimic sa organizezi tot felul de activitati care sa ii atraga pe pasionati si sa ii fidelizeze, macar in unele zile ale saptamanii. 

 

Covrigaria

Probabil ca acestea sunt singurele unitati de alimentatie publica ce se vor bucura de succes intotdeauna, caci clientii lor nu vor disparea niciodata. Un covrig cald si fraged, pe care sa il mananci pe drum spre serviciu sau spre scoala, sau pe care il combini cu o sticluta de sana in pauza de pranz, este greu de refuzat. 

Gustul este bun si cunoscut, servirea este rapida, pretul este mic si accesibil oricui, nu necesita promovare ci doar amplasare intr-o zona circulata sau in apropierea unei scoli sau a unei unitati cu multi angajati. 

 

Magazin online

Singurul lucru de care ai nevoie cand vine vorba despre infiintarea unui magazin online este o idee inspirata si un studiu de piata pe care il poti efectua chiar tu, gratuit. Recunoastem ca este un domeniu competitiv, dar si ca este loc pentru toata lumea si ca o idee inovatoare este rapid acceptata. 

 

Productie de sapun natural

Daca e sa faci cateva calcule sumare, doua ore de munca si ingrediente disponibile la un cost de aproximativ 300 de lei pot genera aproximativ 10 kg de sapun. Impartit in bucati de 100g ambalate individual si comercializate cu 10 lei bucata, inseamna un profit de 700 de lei. Nu e chiar rau, daca ne gandim la timpul investit. 

 

Afaceri in agricultura

Aceasta categorie de afaceri este potrivita persoanelor care locuiesc sau care vor sa se relocheze la tara si care isi doresc sa se intretina dintr-o activitate agricola. Unele dintre urmatoarele noastre propuneri sunt eligibile si pentru cofinantare europeana, asadar merita sa te interesezi in legatura cu acest aspect. 

 

Livada 

Toata lumea consuma fructe, din ce in ce mai multe, pentru ca suntem din ce in ce mai constienti de cum arata o alimentatie cu adevarat sanatoasa. E adevarat ca piata este bogata, insa nu intotdeauna ceea ce gasesti in magazin e si gustos. 

Pentru ca din ce in ce mai multa lume cauta produse de calitate, cu gust, care sa le reaminteasca de copilarie si pe care sa le manance cu placere, iti propunem ca, daca esti interesat de o afacere in domeniul agriculturii, sa te gandesti la o livada. Poti selecta piata de desfacere si clientii, alegandu-i pe cei interesati de produse cat mai naturale, ceea ce te va face sa comercializezi cu succes si fructele care nu arata ca in revista (desi au un gust de milioane) si sa si oferi un fruct sanatos, cu minimum de tratamente fitosanitare. 

 

Legume ecologice

Cererea de legume ecologice este uriasa, chiar si in Romania, caci exista suficienti consumatori dispusi sa plateasca pentru a avea siguranta ca mananca alimente cu adevarat sanatoase. Exista deja numeroase suprafete certificate pentru agricultura ecologica, iar cu dedicare, informare temeinica si implicare, poti cultiva legumele din curtea bunicii, pe care sa le vinzi amatorilor, pe bani buni. 

 

Ciupercile 

Cresterea ciupercilor (Champignon sau Pleurotus) este o activitate care necesita o investitie minima din punct de vedere financiar si tehnologic, cel putin la inceput. Exista nenumarate surse de informare despre cum se face asta cu succes, iar daca detii un spatiu intunecos si racoros, ai deja tot ceea ce iti trebuie pentru a porni la treaba. Desigur, odata ce incepi sa te pricepi, iti poti extinde afacerea. 

 

Plantatia de salcie energetica

Cunoscuta cu denumirea stiintifica de Salix viminalis, aceasta specie de salcie este folosita ca sursa alternativa de energie. Avantajul major al acestui combustibil este ca genereaza emisii apropiate de zero si este o cultura foarte rapid regenerabila. 

Ritmul de crestere al salciei energetice este de pana la 3 cm/zi pe timp de vara. Puterea calorica este foarte mare, estimata la 4900 kcal/kg. Costurile de productie sunt foarte mici, tinand cont ca plantarea unui hectar cu aceasta specie costa pana in 2000 de euro, iar durata de exploatare depaseste adeseori 25 de ani. Productia medie la hectar este de 30 – 40 tone, dar daca ai parte de un an ploios sau daca ai un sistem adecvat de irigatii, poate ajunge si la 60 de tone. 

 

Plantatii de goji, aronia, merisoare, catina

In cazul in care detii o suprafata de teren si te tenteaza altceva decat agricultura traditionala, poti incerca sa cultivi niste fructe mai putin traditionale. Ne referim la goji, merisoare sau aronia, culturi care merg foarte bine si in conditiile climatice din Romania, si care sunt cautate la export. 

Daca preferi ceva mai putin exotic, mai sigur si mai testat, poti infiinta o cultura de catina, care, surprinzator sau nu, detine locul fruntas printre culturi, in ceea ce priveste profitul la hectar. 

 

Culturi de plante medicinale

Plantele medicinale sunt, inca, la mare cautare in Romania. Exista numeroase modalitati de valorificare a acestora, iar daca apelezi la solutia unei plantatii ecologice, ai mari sanse sa te bucuri de un viitor profitabil. 

 

 

Afaceri de crestere a animalelor

Mai precis, de crestere a pasarilor, caci consideram ca in cazul lor investitia initiala este mai mica, iar riscul pierderilor mai redus. Doua dintre speciile cele mai cautate sunt prepelitele si fazanii.

In cazul prepelitelor, cu o investitie aproape nesemnificativa poti cumpara 15 prepelite ouatoare si o cusca pentru ele. Furajul pe care il consuma pasarile este aproape nesemnificativ: 1 kg/luna/pasare. Spatiul pe care il ocupa cusca este de aproximativ 1 mp. Iar inceputul a fost facut.

Desigur, poti ridica stacheta: poti creste pasarile in conditii mai prietenoase pentru ele, le poti hrani cu furaje naturale si poti selecta o clientela interesata de produse organice. 

In cazul fazanilor, apreciati pentru carnea foarte gustoasa, inceputul se poate face cu o familie de pasari, care include un mascul si 3 femele. Fiecare pasare adulta are nevoie de un spatiu de aproximativ 2mp, deci poti incepe sa proiectezi o voliera adecvata. Un incubator pentru oua si un spatiu protejat pentru cresterea puilor – si afacerea se poate dezvolta rapid. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cum sa faci bani stand acasa

 

Avand in vedere ca pentru o buna perioada de timp, locurile de munca au fost mai putine decat cererea, oamenii au fost obligati sa se reorienteze si sa identifice moduri de a produce bani pe cont propriu. Probabil ca cele mai evidente oportunitati le-au avut cei care detineau terenul necesar pentru agricultura, insa aceasta nu este singura solutie. 

 

In cazul in care locuiesti la tara

Daca stai in zona rurala si detii deja o suprafata oarecare de teren, te poti gandi la destul de multe afaceri care necesita investitii de pana in 5000 euro. 

Probabil ca una dintre cele mai simple investitii este intr-un solar pentru diverse legume sau zarzavaturi, care presupuneun buget care nu depaseste 15 euro/mp. 

Cultura de catina este, de asemenea, accesibila, caci presupune investitii mai mici de 3500 euro la hectar, pe care le recuperezi repede avand in vedere productia de aproximativ 15 tone la hectar. 

Ciupercariile sunt variante apreciate mai ales de catre cei care nu detin teren agricol. Investitia initiala este de aproximativ 500 de euro, dar iti recomandam sa te orientezi mai degraba catre varianta Pleurotus, decat catre Champignon, cererea fiind mai mare.

 

 

Daca locuiesti intr-un apartament

Lasand la o parte afacerile de tip MLM si schemele piramidale, exista si afaceri pe care le poti pune la punct in spatiul unui apartament. De pilda, poti face bloguri tematice sau site-uri, poti participa in programe de afiliere, poti posta reclame.

Cu putina pricepere, te poti ocupa de webdesign, poti oferi servicii de traducere sau editare. Content writingul este un job care capata amploare si la noi in tara.

Daca ai o diploma in acest sens, poti oferi consultanta financiar contabila. Poti oferi servicii de dresaj, plimbare caini, babysitting de ocazie, poti ajuta o persoana varstnica ai carei copii sunt la distanta sau foarte ocupati.

Daca doresti, tot intr-un spatiu limitat ai posibilitatea de a deschide un atelier de reparatii telefoane, televizoare sau computere.

 

Microferme

Daca revenim in sfera afacerilor care tin de agricultura si cresterea animalelor, o microferma poate fi o idee buna. Cea mai simpla si mai la indemana este cea cu gaini ouatoare, care pot fi cumparate din alte ferme, unde au incheiat un ciclu de productie, la preturi foarte avantajoase. In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, poti mari efectivul folosind oua produse in propria gospodarie, sau pe care le poti cumpara, apeland apoi la ajutorul unui incubator.

In cazul in care gainile tale primesc o alimentatie naturala, traditionala, ouale vor avea o calitate cautata de numerosi cumparatori, satui de produsele disponibile in supermarketuri.

O ferma de prepelite poate fi pusa pe picioare tot cu o investitie mica, aceste pasari fiind crescute, in mod normal, in spatii foarte mici. Custile costa pana in 200 de lei bucata, pretul unui incubator variaza in functie de capacitatea de lucru, iar ouale pentru incubat pot fi cumparate la preturi aproape nesemnificative.  In plus, prepelitele ajung la maturitate intr-un interval de timp record: la 40 de zile sunt pregatite sa faca primul ou. 

Daca e sa faci calcule foarte stricte, pentru un maximum de profit, prepelitele mananca cel mult 30 g furaj pe zi si sunt crescute in baterii in care fiecarei pasarii ii sunt rezervati cate 8 cm patrati. Consideram, totusi, ca daca doresti ca prepelitele sa ofere oua de calitate, au nevoie de conditii mai bune de viata decat ceea ce tocmai ti-am descris. 

 

 

O ferma de gaste are avantajul ca permite valorificarea atat a oualor si carnii, cat si a penelor. Poti achizitiona boboci de cateva zile sau poti apela la varianta unui incubator de oua (gasesti aici o lista comparativa), achizitia oualor pentru eclozat fiind, evident, mai ieftina. Desigur, ca si in cazul altor specii, pentru vanzarea oualor si a carnii este nevoie de avizul medicului veterinar. 

Daca detii suficient spatiu, poti incerca varianta unei ferme de iepuri; acestia se inmultesc relativ repede si fara prea multe batai de cap, pot fi hraniti jumatate de an cu iarba – presupunand ca ai de unde sa o procuri in cantitate adecvata si in siguranta – iar carnea este foarte apreciata de catre consumatori, pentru calitatile sale, deosebite de cele ale carnurilor mai usor de procurat din magazine. 

 

Sfaturi practice 

Indiferent care este afacerea catre care te orientezi, probabil ca cel mai bine este sa te informezi, in prealabil, care sunt formele legale care trebuie indeplinite pentru a putea asigura piata de desfacere. Indiferent cat de bune sunt produsele pe care le obtii, daca nu exista aceste forme legale, nu le poti comercializa adecvat, iar furnizarea doar printre vecini si cunostinte nu poate fi numita, cu adevarat, o afacere.

Nu te apuca de treaba pana nu ai studiat cu adevarat piata. Suna foarte tentant sa cresti gaste, dar stii incotro sa te indrepti cu puful colectat? Iepurii sunt o idee interesanta, insa ai unde sa ii scarifici in conditii optime si cui sa vinzi pielicelele si carcasele? Este esential sa ai asigurata piata de desfacere, inainte de a te apuca de crescut animalele acestea. 

In cazul produselor cosmetice, cumparatorii doresc din ce in ce mai des sa cumpere produse cat mai naturale, insa si certificate si autorizate. Informeaza-te in ce consta acest proces, inainte de a te pune pe treaba. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cum obtii certificare ecologica in Romania?

 

Incercarea consumatorilor de a identifica produse cat mai gustoase si mai sanatoase a facut ca piata pentru produse ecologice sa se dezvolte si in Romania. Pentru ca un producator roman sa poata afirma ca vinde produse bio, este necesar sa detina un certificat ecologic; acesta include toate produsele certificate, fabricate de catre acesta. Valabilitatea unui certificat ecologc este de doar un an, dupa care este necesara o noua verificare. 

 

Ce este, de fapt, agricultura ecologica?

Agricultura ecologica este un (alt) sistem de productie, menit sa ofere alimente sanatoase, fara substante chimice, obtinute in urma unui intreg proces in care, de asemenea, nu sunt folosite substante chimice de sinteza. 

Excluderea, din utilizare, a pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor chimici si a multor alte substante folosite in agricultura traditionala pastreaza sanatatea solului, caruia ii reface fertilitatea naturala. Sunt, astfel, protejate resursele de apa si viata acvatica, se reface si se protejeaza peisajul natural din mediul rural.

Insa agricultura ecologica are si un impact social semnificativ. Sunt stimulati micii producatori, dispusi sa foloseasca mijloace traditionale de crestere a plantelor si animalelor, ceea ce determina o revigorare a vietii in mediul rural. 

 

 

Cum se obtine certificarea ecologica?

Certificarea ecologica este, mai degraba, un proces. El poate dura 2 – 3 ani, timp in care ferma este considerata a fi “In conversie” catre obtinerea certificatului. Odata ce acesta a fost obtinut, el trebuie reinnoit an de an; in cazul in care procesul este intrerupt un an de zile, intreaga perioada de conversie trebuie reluata de la zero. 

Intr-o prima faza, vei contacta un organism de control si certificare, dupa care vei inregistra activitatea ecologica la Directia Agricola Judeteana. Intreaga perioada de conversie poate avea durate diferite, in functie de tipul de produs pe care urmaresti sa il obtii. 

In toata aceasta perioada, certificatorul contractat are libertatea de a efectua inspectii, anuntate sau nu, pentru a urmari daca sunt respectate normele legislative privind certificarea ecologica pe care si tu, la randul tau, trebuie sa le cunosti. 

Nu trebuie sa confunzi certificatul de confirmare a conversiei cu certificatul ecologic, caci primul nu face decat sa confirme inscrierea unitatii tale de productie in acest proces de atestare ca ferma ecologica. 

 

Ce atesta certificatul ecologic?

In functie de ceea ce produci, certificatul ecologic va atesta anumite lucruri legate de procesul de productie. In general, este vorba despre originea semintelor si a materialului saditor utilizat, care nu trebuie sa fie modificate genetic. 

Sunt verificate tipul si provenienta ingrasamintelor folosite, ca si faptul ca intregul proces de combatere a daunatorilor a folosit doar metode naturale. Un certificat ecologic demonstreaza ca in procesul de productie nu au fost utilizate: substante de sinteza, fertilizatori, pesticide, ierbicide, organisme modificate genetic, hormoni de crestere, antibiotice sau sisteme de iradiere. 

Agricultura ecologica presupune si existenta unui sistem de control care sa verifice trasabilitatea produselor: se fac prelevari regulate de probe, controale de specialitate si inspectii pentru a se urmari respectarea conditiilor minime de bunastare pentru animale. 

 

Cum aflu care sunt conditiile pe care trebuie sa le respect, ca si producator ecologic?

Exista suficiente resurse de informare, insa adevarul este ca poate fi dificil sa le gasesti pe toate cele necesare. De aceea, unii producatori prefera sa se inscrie la un curs de informare legat de acest subiect, curs care le va permite sa fie mult mai constienti de procesul in care se angajeaza si de asteptarile pe care le pot avea, in mod realist, de la aceasta idee a agriculturii ecologice. 

Investitia intr-un astfel de curs te poate scuti de a apela la un consultant; cateva dintre informatiile pe care le vei afla sunt legate de modul in care poti administra ecologic un teren, in functie de cultura pe care o ai in vedere, de felul in care pot fi crescute, procesate si etichetate animalele si produsele de origine animala intr-un astfel de sistem, sau care sunt conditiile si obligatiile ce trebuie respectate an de an, pentru mentinerea certificarii ecologice a fermei. 

Poate fi un proces destul de laborios, prin urmare e bine ca cei care se angajeaza pe acest drum al certificarii si agriculturii ecologice, sa fie constienti de cerinte si asteptari.

 

De ce ai nevoie de certificatul ecologic?

Unii dintre producatori se intreaba de ce si-ar dori sa detina un asemenea certificat. Ei bine, acesta este singurul document care iti permite sa comercializezi, legal, un produs cu marca de produs ecologic. Astfel, cumparatorul stie ca produsul respectiv a fost obtinut intr-un sistem de agricultura ecologica, prin urmare este mai sanatos si, de multe ori, mai gustos.

Avand in vedere apartenenta Romaniei la spatiul european, certificatul ecologic astfel obtinut poate fi recunoscut international, astfel ca poti tinti si o alta piata de desfacere, mai larga si mai potenta din punct de vedere financiar decat cea din tara.

Pe de alta parte, existenta certificatului ecologic ii ajuta pe cumparatori sa diferentieze produsul tau de unul obtinut prin metodele clasice, astfel incat sa fie constienti de calitatea a ceea ce produci si sa acccepte sa plateasca suplimentar pentru asta. 

 

 

Exista plati compensatorii pentru agricultura ecologica?

Da, APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) ofera plati compensatorii pentru agricultura ecologica. E bine sa verifici, in functie de ce anume intentionezi sa produci, care este cuantumul acestora si care sunt activitatile eligibile: poate fi vorba despre achizitionarea unui incubator de oua de mari dimensiuni, sau despre amortizarea unor pierderi, sau despre alte cheltuieli, in functie de aria de activitate a unitatii tale de productie. 

 

Exista costuri asociate certificarii ecologice?

Desigur, certificarea se realizeaza cu anumite costuri, care variaza in limite foarte largi. Unii dintre cei mai importanti factori care influenteaza cheltuielile cu care te vei confrunta sunt legati de dimensiunea fermei si de activitatile pe care le desfasori in interiorul acesteia, dar fiecare certificator are si propria “grila de preturi”. 

Este bine sa stabiliti aceste aspecte in cadrul unei prime intalniri, pentru a vedea daca intentionezi sa continui colaborarea cu respectiva firma de certificare, sau daca doresti sa te reorientezi. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Alternative pentru consumatorii de produse de origine animala, interesati de solutii etice

 

Ideea ca marea majoritate a oamenilor va alege sa devina vegana este una utopica. Avand in vedere ca cele mai multe persoane vor continua sa consume lactate, oua si carne, este important ca ele sa fie informate despre cum ajung aceste alimente in farfuriile lor, astfel incat sa poata opta pentru produse provenite din ferme in care animalele sunt tratate corect si ingrijite cu respect. 

 

Care este problema in prezent?

Desi maltratatrea animalelor este ilegala in cele mai multe dintre tarile civilizate, fermele traditionale cresc si exploateaza aceste animale in conditii greu de imaginat. Cruzimea este parte a vietii zilnice a acestor fiinte, de la nastere si pana la moartea in conditii, de multe ori, inspaimantatoare. 

Avand in vedere ca avem nevoie de aceste produse de origine animala, de ce sa nu incercam sa facem ca lucrurile sa decurga intr-un mod lipsit de cruzime si de suferinta pentru ele? Mai ales ca studiile au demonstrat, fara urma de indoiala, ca valoarea nutritiva a alimentelor provenite de la animale fericite este net superioara celei furnizate de fermele intensive, cu functionare traditionala. 

 

Care este solutia propusa?

Studiile au dovedit ca exista o cale de mijloc, sustenabila si suficient de eficienta, prin care oamenii sa inceapa sa fie mai constienti de alimentatia pe care o aleg si de impactul acesteia asupra sanatatii lor, si sa aleaga sa limiteze consumul de produse de origine animala, optand pentru calitate in loc de cantitate.

Aceasta educare a consumatorului va obliga producatorii sa asigure conditii decente de viata (si moarte) animalelor, pentru ca isi vor dori sa fie competitivi pe o piata interesata de ce se ascunde in spatele vitrinei frigorifice a magazinului si pretentioasa in ceea ce priveste gustul mancarii. 

 

 

Exista cu adevarat ferme de carne cruelty free?

Nu exista o solutie unica sau ideala pentru eradicarea completa a suferintei animalelor. Atata timp cat oamenii continua sa consume carne, animalele vor muri pentru asta. Macar la fel de grav este ca cresterea animalelor pentru carne, in conditiile din prezent, are un impact covarsitor asupra mediului.

Achizitia de carne provenita din ferme “naturale”, “de familie”, “organice” sau de la animale “crescute pe pasune” nu reprezinta nici o garantie, caci controalele care se efectueaza pentru respectarea acestor norme sunt minime, iar abatorizarea acestor animale se face in aceleasi conditii, dificil de imaginat. 

Cele mai grave incalcari ale drepturilor animalelor se inregistreaza in cadrul abatoarelor, unde exista nenumarate erori care duc la intamplari imposibil de descris. De pilda, in abatoarele pentru sacrificarea taurinelor se intampla uneori ca lovitura in cap, care ar trebui sa ii distruga vacii sistemul nervos si sa o impiedice sa mai simte durerea, rateaza tinta, astfel incat animalul ajunge sa fie transportat prin instalatia de procesare inca viu.

Daca nivelul de educatie al consumatorului ar fi mai mare, iar presiunea exercitata asupra celor care lucreaza in industria aceasta crescuta, lucrurile s-ar schimba semnificativ. 

 

Ce poti face tu, ca individ, pentru a reduce amprenta de carbon?

Exista cateva reguli simple ale unei diete ecologice, care nu presupune neaparat sa devii vegan, pentru ca se stie ca acest stil de viata nu este potrivit pentru oricine. 

 

Mananca simplu

Evita alimentele ambalate, cu liste de ingrediente interminabile, pe care nici nu poti sa le pronunti si despre care nu stiai ca exista. Evident, aceste alimente nu sunt naturale, si e firesc sa ne intrebam ce se intampla in corpul nostru atunci cand ele devin parte a dietei noastre zilnice. In plus, cu cat in mancarurile astea ciudate gasesti mai multe ingrediente, cu atat sunt consumate mai multe resurse. 

Atunci cand alegi alimente simple, digestia ta este mai usoara, ceea ce reduce expunerea la diverse toxine. 

 

Opteaza pentru produse organice

Desi eticheta de “organic” nu garanteaza in niciun fel bunele practici in materie de crestere a animalelor, cel putin alimentele respective au fost mai putin expuse la tot felul de substante chimice de sinteza, in drumul dintre camp si farfurie. Reduci atat poluarea planetei, cat si pe cea a propriului organism. 

 

Cumpara produse locale

Transportul animalelor pe distante semnificative presupune costuri imense si un impact important asupra mediului: combustibil, refrigerare, poluare. Probabil ca mancatul capsunilor in ianuarie este un lux, insa costul asociat acestui moft este unul mult mai mare decat ceea ce platesti la raft. Atunci cand cumperi produse locale, de sezon, sustii producatorii locali si economia locala, dar alegi si alternative mai sanatoase: te-ai gandit cum se procedeaza pentru ca acele capsuni produse in Brazilia sa ajunga in supermarketul din Romania?

 

Renunta sau limiteaza consumul de produse de origine animala

Peste o treime din productia de cereale a lumii este folosita pentru hranirea animalelor, in special a vacilor pentru lapte si carne. Cresterea acestor animale consuma o cantitate uriasa de resurse de apa si sol si genereaza o cantitate imensa de gaze de sera.

Unii specialisti sustin ca oamenii pot trai foarte bine fara sa consume produse de origine animala, dar recunoastem ca echilibrarea corecta a unei asemenea diete este complicata. Insa putem, cu totii, sa limitam consumul de produse de origine animala, pentru o viata mai sanatoasa. 

Exista voci care sustin ca laptele de vaca nu este un aliment adecvat pentru consumul uman, compozitia lui fiind potrivita pentru vitel, sau ca vegetalele pot oferi necesarul de proteine, vitamine si minerale pentru o viata sanatoasa. 

Chiar daca nu reusesti sa devii vegan sau vegetarian, daca raresti consumul de asemenea produse, indirect, reduci si suferinta care le este produsa acestor animale. 

 

Schimba-ti obiceiurile alimentare

Cei mai multi oameni consuma grau si porumb sau soia. Exista, insa, cereale mai sanatoase si cu un impact mai mic asupra mediului: meiul,quinoa, ovazul, orzul sunt alternative mult mai bune si cu un efect mai mic asupra mediului.

Exista plante care au mai multe parti comestibile decat cele pe care suntem obisnuiti sa le consumam: la dovleci, frunzele si florile sunt de asemenea gustoase. Papadiile au frunze comestibile si sanatoase. Diversificandu-ti optiunile, contribui la reducerea pierderilor.

 

 

Incearca sa produci o parte a alimentelor

O mica gradina de legume, un pom fructifer sau chiar ghivecele cu ierburi aromatice sunt solutii prin care poti asigura, singur, o parte a alimentelor pe care le consumi. In multe zone ale lumii, chiar si cei care stau la bloc au ocazia de a lua in chirie parcele de teren pe care sa isi creeze propriile gradini de legume. 

Daca optezi pentru cresterea naturala a acestor plante, beneficiul pentru sanatate va fi incomparabil. Mai mult, poti face si o mica economie in ceea ce priveste lista de cumparaturi. 

Daca locuiesti la casa, poate fi o idee buna sa cresti animale pentru necesarul de carne al familiei. Cateva pasari sau cativa iepuri te pot ajuta sa beneficiezi de proteina animala de calitate superioara si, mai important decat atat, sa te asiguri ca ea provine de la animale crescute si sacrificate cu respect si blandete, pentru minimizarea suferintei. Daca apelezi la un simplu incubator de oua la pret bun pentru a produce cate 30 de pasari anual – iata o sursa satisfacatoare de oua si carne pentru o familie obisnuita. 

 

Gateste

Oricat de ciudat si de imprevizibil ar fi programul tau, exista o multime de retete simple, usoare si rapide, pe care le poti prepara. In loc sa cumperi pungi de covrigi si dulciuri ciudate pentru gustarea de la serviciu, iti poti pregati propriile variante sanatoase pentru a le lua la pachet. Vei manca mai gustos si mai sanatos. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

In cazul in care locuiesti la curte si ai macar o palma de teren pe langa casa, probabil ca te vei gandi imediat la cresterea catorva gaini – o sursa importanta de oua si carne de buna calitate pentru propria familie. Despre gustul pasarilor crescute in regim propriu, comparat cu cel al pasarilor cumparate din supermarket, nu mai e nevoie sa mai spunem nimic; diferentele sunt uriase. Totusi, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii cont inainte sa te apuci de treaba.

 

Alegerea si amplasarea adapostului

Cotetul gainilor trebuie sa le ofere acestora un spatiu in care sa fie protejate impotriva pradatorilor, dar si in care sa aiba loc sa se miste cat mai liber si neingradit. Totodata, el trebuie sa ofere zone insorite si zone umbrite, sa fie protejat pe cat posibil de vant (mai ales pentru lunile friguroase de iarna) si sa includa o zona inchisa, cu cuibare, si o zona exterioara.

Cotetul nu trebuie amplasat imediat langa locuinta, pentru ca gainile sunt destul de zgomotoase, iar mirosul lor nu este chiar placut, nici in conditiile in care mentii o igiena stricta. 

Desigur, dimensiunile cotetului trebuie sa fie in deplina concordanta cu numarul de pasari pe care intentionezi sa il cresti. Aglomeratia excesiva nu numai ca favorizeaza raspandirea bolilor, dar sta si la baza aparitiei unor tulburari de comportament, pasarile incepand sa se ciuguleasca reciproc. 

 

 

Alegerea rasei de pasari

In cazul in care ai in vedere o anumita performanta a pasarilor pe care le cresti, probabil ca vei opta pentru o anumita rasa. Unele dintre ele au, de exemplu, o eficienta sporita in ceea ce priveste productia de oua; altele reusesc sa utilizeze foarte eficient furajul primit, in vederea productiei de carne. 

Gainile pitice (si nu numai) au o imensa valoare decorativa; ele sunt pur si simplu frumoase, si au si o productie de oua mai buna decat cea a suratelor lor, chiar daca acestea sunt evident mult mai mici. 

Daca nu ai nici un fel de pretentii iesite din comun de la pasarile pe care le ingrijesti, ci te bazezi pe ciclul firesc al cresterii pasarilor la tara, ca la bunica in curte, cel mai bine e sa apelezi la un vecin care sa iti vanda niste metisi rezistenti, aclimatizati in regiunea respectiva.

 

Alimentatia adecvata

Probabil ca amintirile vagi de cand erai copil iti spun ca bunica isi hranea pasarile cu porumb, boabe sau crupe. Insa gainile bunicii erau adeseori libere sa ciuguleasca prin gradina, ceea ce inseamna ca de fapt alimentatia lor era mult mai diversificata.

Pentru o productivitate maxima, pasarile au nevoie sa consume un amestec de porumb, grau si lucerna; le poti da, de asemenea, resturi vegetale crude din propria bucatarie (cotoare de mar si rosii, coji de pepene, cortoare de ardei, coji de castravete, resturi de varza, etc). 

In cazul in care este posibil – dar asta depinde foarte mult de spatiul pe care il ai la dispozitie in curte si de utilitatea pe care i-o dai – gainile vor aprecia mult libertatea de a se deplasa liber, de a ciuguli insecte, seminte de prin iarba, sau de a scurma dupa tot felul de rame si viermisori. Si se stie bine ca toate calitatile nutritive ale oualor sunt mult imbunatatite in cazul pasarilor fericite. 

Desigur, alimentatia primita de pasari variaza in functie de varsta acestora. Puii de o zi primesc malai umezit cu apa sau cu zer, branza de vaci, galbenus de ou fiert tare. Cand incep sa isi schimbe puful cu pene, in malai poti adauga lucerna tocata marunt. Dupa 3 saptamani, le poti oferi crupe de porumb, si abia dupa varsta de o luna poti face trecerea la boabe intregi. 

 

Vaccinare

Atunci cand vrei sa previi aparitia bolilor in efectivul tau de pasari, vaccinarea acestora este obligatorie. Poti contacta medicul veterinar din localitate, care iti va pune la dispozitie produsele necesare. Nu vei gasi vaccinurile in farmaciile veterinare, pentru ca ele trebuie pastrate si transportate in anumite conditii de temperatura.

Pentru vaccinare, insa, nu e nevoie neaparat sa vina medicul veterinar in curte. La pasari, vaccinurile nu sunt injectabile, ci se pun fie in apa, fie sub forma unor picaturi in ochi, prin urmare le poti administra chiar tu, intr-o dimineata, inainte sa lasi gainile sa iasa in curte.

 

Deparazitare

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta posesorii de gaini, in materie de paraziti, sunt paduchii. In cazul in care te-ai procopsit deja cu acest gen de “chiriasi”, va trebui sa igienizezi foarte bine interiorul adapostului, in repetate randuri, si sa faci tratamente specifice atat la pasari, cat si in spatiul in care traiesc acestea. 

 

 

Pui sau oua?

Pasarile din curte trebuie “innoite” periodic, pentru mentinerea unei productivitati cat mai bune. Multi dintre acesti crescatori amatori se intreaba daca e mai eficient sa cumpere pui gata eclozati, sau daca e mai bine sa scoata proprii pui.

In cazul in care intregul tau efectiv este de 10 – 12 pasari, poti apela la priceperea si “competentele” unei closti, dar daca ai nevoie de o productivitate mai mare, cea mai sigura metoda este sa investesti intr-un incubator de oua, ieftin si bun, care iti va permite obtinerea unui numar mai mare de pui. Avantajul, in acest caz, este legat de faptul ca poti folosi oua de la propriile gaini, sau de la anumite pasari pe care le cunosti ca fiind mai rezistente sau mai productive. 

Daca achizitionezi pui de o zi, vei avea parte de aceeasi bataie de cap cu ei, ca si cu puii pe care i-ai obtine in propria gospodarie. Stresul la care sunt acestia supusi in primele zile de viata, transportul, caldura, curentii de aer, perioadele fara apa si fara mancare, fac ca mortalitatea in randul lor sa fie ceva mai mare decat in propria curte. 

Daca investesti in pui zburati, costurile sunt ceva mai mari. Scapi de perioada de inceput, in care pasarile sunt in mod deosebit sensibile, insa nu stii care este provenienta acestora sau cum au fost crescute pana la aceasta varsta. Cumparatorii care sunt interesati de pui de carne, evita aceasta varianta.