Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Desi cei mai putin pasionati de pasari au tendinta de a ingramadi toate pasarile nocturne sub eticheta de bufnite, totusi exista multe specii de pasari de noapte, fiecare cu particularitatile sale. De data aceasta iti vom povesti despre huhurez.

 

De fapt, exista doua specii de huhurez, care se deosebesc in principal prin dimensiuni, dar si prin unele obiceiuri si mai ales prin aria de raspandire – cel putin cand vine vorba despre tara noastra. 

Ambele specii apartin genului Strix; numele provine din limba greaca si are semnificatia de bufnita. Dar reputatia infricosatoare a acestor pasari de noapte se pierde in istorie, caci cuvantul a fost preluat si in limba latina, unde denumeste o creatura magica despre care se spune ca ar suge sangele copiilor. Nimic mai fals despre aceste pasari absolut minunate!

 

Huhurezul mic

Atunci cand se refera la un huhurez mic specialistii pasionati de pasari ii spun Strix aluco. Daca am vazut deja care este provenienta cuvantului strix, ramane sa vedem ce inseamna aluco: in limba latina el inseamna scartait; denumirea de “bufnita scartaitoare” face referire la sunetele pe care le scoate aceasta pasare atunci cand este speriata sau ingrijorata. 

Strix aluco poate fi gasita pe intregul continent european cu exceptia Islandei, unde conditiile meteo nu ii sunt favorabile. In tara noastra, pasarea cuibareste atat in zonele de campie si deal cat si in cele de munte, fiind foarte raspandita. E o specie sedentara, prin urmare o vei regasi in habitatul sau indiferent de anotimp. 

Cum arata un huhurez mic?

Asemeni celorlalte pasari de noapte, huhurezul mic are un cap mare si rotund, de culoare uniforma, cu o banda inchisa la culoare in zona centrala, de la crestet pana la cioc. Ochii negri sunt conturati suplimentar cu sprancene inguste si albicioase. 

Penajul e patat, cu striatii fine; aripile late, rotunde si coada dungata o ajuta sa se deplaseze foarte silentios si sa planeze eficient dupa prada. Ca si dimensiuni, lungimea corpului e cuprinsa intre 37 si 43 cm, iar anvergura aripilor e de 81 – 96 cm. Greutatea normala e intre 440 si 553 grame, cu mentiunea ca femelele sunt un pic mai mari decat masculii. 

 

Unde il gasim la noi in tara?

In Romania huhurezu mic traieste in toate zonele. Prefera sa cuibareasca in paduri deschise si semi-deschise, in zone cu arbori sau cu tufaris, dar poate fi gasit si in parcuri, pe terenuri agricole cu palcuri de padure, in gradini, in orase si pe langa gospodarii. Este considerat o specie comuna si poate fi auzit, seara si noaptea, in multe zone. 

 

Cu ce se hraneste huhurezul mic?

Fiind o pasare carnivora, de prada, huhurezul captureaza mamifere mici, in special soareci. A fost vazut hranindu-se si cu insecte, viermi sau melci,reptile, amfibieni, pesti sau chiar pasari mici – cu acestea din urma se intalneste insa mai rar, avand in vedere programul diferit. 

Este o specie amenintata?

Momentan, populatia mondiala e aproximata la 1 400 000 – 2 400 000 indivizi, dintre care in Europa traiesc intre 535 000 – 939 000 perechi, iar in Romania intre 20 000 si 60 000 perechi. Desi nu se cunoaste daca tendinta este de crestere sau de scadere a populatiilor, e sigur ca folosirea la scara larga a pesticidelor in agricultura are ca efect reducerea surselor de hrana. 

 

Imperechere

Huhurezul se imperecheaza incepand de la sfarsit de iarna, din luna februarie. Un cuib are intre 2 si 9 oua care sunt clocite de catre femela timp de 28 – 30 zile; masculul o hraneste in toata aceasta perioada. Puii incep sa zboare dupa 25 – 30 zile de la eclozare, dar adultii continua sa ii ingrijeasca pentru inca 3 luni. 

 

Huhurezul mare

Huhurezul mare este denumit, de catre specialisti, Strix uralensis. Uralensis nu are o semnificatie la fel de sugestiva ca in cazul huhurezului mic, ci pur si simplu indica identificarea pasarii in muntii Ural.

Cum arata un huhurez mare?

Aspectul huhurezului mare este asemanator celui al huhurezului mic; capul are aceeasi forma rotunda, dar lipseste dunga centrala. Ochii sunt negri, iar ciocul galben, evident prin penaj. Penajul e mai deschis decat la huhurezul mic, iar coada este mai lunga, in forma de pana de despicat, cu dungi late si de culoare inchisa.

Ca si dimensiuni, este, evident, mai mare: 50 – 59 cm lungimea corpului, 102 – 124 cm anvergura aripilor, iar greutate de 500 – 950 g la masculi, respectiv 570 – 1300 g la femele. 

 

Unde il gasim la noi in tara?

In Romania, huhurezul mare prefera zonele de deal si de munte, in paduri batrane care alterneaza cu zone deschise. Prefera padurile de gorun, gorun cu fag si fag cu molid, fiind ceva mai pretentios decat fratele sau mai mic. 

 

Cu ce se hraneste huhurezul mic?

Huhurezul mare este de asemenea o specia carnivora, hrana sa preferata fiind soarecii, chitcanii, iepurii. Uneori se hraneste cu broaste, reptile, insecte, sau cu pasari mici si medii. 

Este o specie amenintata?

Din fericire, huhurezul mare este una dintre relativ putinele specii de pasari a carei populatie este in crestere, cel putin la nivel european. In Romania traiesc intre 6000 – 12 000 perechi, dar nu se stie ce tendinta are populatia. In Europa exista 50 000 – 143 000 perechi, in timp ce in lume se pare ca ar putea exista pana la 1 140 000 exemplare. Asadar, nu e o specie ale carei oua sa le gasesti prea curand in incubator (o lista cu exemple aici)

 

Imperechere

Perioada de imperechere incepe in martie; femela cloceste 2 – 4 oua timp de 28 – 35 zile. Puii pleaca din cuib dupa 35 – 40 zile, dar sunt ingrijiti de parinti timp de minim 2 luni dupa aceea. Nu exista foarte multe pericole care le ameninta, dar distrugerea habitatelor si folosirea pesticidelor in agricultura reprezinta factori de risc importanti pentru toate speciile, inclusiv pentru huhurez.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments