Pasari din Romania: Cinteza

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.22

 

Numeroasele pasari care traiesc printre noi, prin orase sau la tara, starnesc nenumarate intrebari si curiozitati atunci cand se lasa observate sau… ascultate. Te invitam sa descoperi cinteza.

 

Exista mai multe specii de cinteze, inclusiv la noi in tara. Daca le zaresti in zbor, aproape ca le confunzi cu vrabiile din cauza dimensiunilor, insa penajul lor este mult mai interesant. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre specie, modul de viata, raspandire si obiceiuri.

 

Cinteza – denumire stiintifica

Cinteza face parte din familia Fringillidae, genul Fringilla. Cinteza comuna poarta denumirea de Fringilla coelebs, in timp ce cinteza de iarna se numeste Fringilla montifringilla. Mai exista cinteza australiana, cunoscuta popular ca zebra australiana, denumita Poephila guttata.

In ceea ce priveste cinteza comuna de la noi, numele coelebs provine din latina si inseamna celibatar; el are legatura cu modul in care migreaza specia, lasand in urma masculii.

Cinteza – infatisare

In familia cintezelor, aceasta este una de talie medie. Este foarte usor sa deosebesti masculul cintezoi de femela, caci el este mai colorat, in timp ce partenera lui e gri-maronie si mult mai stearsa. 

La mascul, crestetul capului este albastrui, partea ventrala e maro roscata, iar aripile au dungi late, albe. Lungimea corpului este de 14 — 16 cm, iar greutatea variaza intre 17 – 29 g. 

 

Unde traieste cinteza?

Cinteza este raspandita pe o mare suprafata de Glob: din Irlanda pana in Rusia Centrala, de la Cercul Arctic pana in peninsula Scandinava si nordul Africii. O poti gasi in insulele oceanice din vestul Europei, in Canare, Madeira si Azore, iar aceasta raspandire generoasa face sa existe 19 subspecii acceptate de catre zoologi.

Mediul de viata preferat este reprezentat de paduri, dar se adapteaza bine si in parcuri cu arbori relativ desi, ajunsi la maturitate, cu coroane generoase. Uneori o gasim si in aliniamentele de arbori, sau de-a lungul raurilor. Ii plac padurile de orice fel, de la cele de conifere pana la aglomerarile de plopi din zonele mai joase. 

 

Cinteza – reproducere

Obiceiurile de reproducere ale pasarilor sunt intotdeauna fascinante. Cinteza vine in Romania sa cuibareasca, pe timp de vara. Perioada de reproducere incepe in aprilie, iar ouale sunt depuse de catre femele in luna mai. Cele 4 – 5 oua sunt clocite exclusiv de femela, timp de 10 – 16 zile, iar puii incep lectiile de zbor devreme, la 11 – 18 zile. 

Fascinante la aceasta specie sunt cuiburile: cine s-ar gandi ca o pasare atat de mica este capabila sa alcatuiasca o asemenea constructie complexa? Structura “de rezistenta” e alcatuita din crengute, in timp ce interiorul e captusit cu muschi, paie, alte materii vegetale si pene. Amplasate la mare inaltime in arbori, ele sunt rezistente, chiar daca nu sunt refolosite de aceeasi familie. 

 

Cinteza in Romania

Pasarea vine in Romania pentru a cuibari in perioada de reproductie. Obiceiurile sale de migratie sunt diferite de cele ale majoritatii pasarilor, caci la distante mai mari calatoresc femelele si imaturii, care isi si incep calatoria relativ devreme. Masculii pleaca mai tarziu, dar un numar mare alege sa isi petreaca si iarna aici. 

Pentru exemplarele care migreaza, iernarea are loc in Europa de Sud, deci distantele parcurse sunt relativ mici, in comparatie cu alte specii. 

Cinteza este raspandita pe intregul teritoriu al Romaniei, caci are cerinte modeste de viata si nu e deloc pretentioasa. Dusmanii naturali sunt relativ putini la numar, mai periculoase fiind tratamentele de ierbicidare, deratizare sau pesticidele folosite pentru culturi. 

Un alt pericol important pentru cinteza este reprezentat de variatiile bruste de temperatura care apar uneori iarna. O scadere brusca a temperaturii se poate dovedi mortala pentru pasarile ramase, care nu au timp sa migreze. 

 

Cinteza in lume

Avand in vedere cat de mici sunt aceste pasari si cat de bogate sunt populatiile, estimarea numarului de exemplare la nivel mondial este dificil de realizat. Specialistii o estimeaza la 530.000.000 – 767.000.000 indivizi. 

In Europa traiesc, probabil, intre 185.000.000 – 269.000.000 perechi, tendinta populatiei fiind crescatoare. 

In Romania traiesc intre 4.000.000 – 8.000.000 perechi, tendinta populatiei fiind fluctuanta, dar specia ramanand totusi clasificata ca avand risc scazut de extinctie. 

Cinteza de iarna – Comportament

Spre deosebire de cinteza comuna, cinteza de iarna este mai pretentioasa in ceea ce priveste mediul de viata, preferand padurile de mesteacan si de conifere in perioada de imperechere, in timp ce toamna si iarna se retrage in padurile de foioase. Desi dimensiunile sunt asemanatoare cu ale cintezei comune, coloritul este diferit, mai ales femelele fiind ceva mai colorate. 

Maturitatea sexuala este atinsa tarziu, abia la un an; ritualul de imperechere este mai complex decat la suratele sale, implicand, la cinteza, cantec complex si foarte melodios. Perechile de reproductie dureaza doar un an, dar in aceasta perioada ele sunt monogame.

Imperecherea poate incepe in mai, dar multe familii mai au o a doua ponta in iulie. Femela cloceste 11 – 12 zile, timp in care este hranita de mascul. Dupa eclozare, puii sunt hraniti de amandoi parintii, dar in mai putin de doua saptamani isi iau zborul pe cont propriu. 

Cuibul este mai putin complex decat cel al cintezei comune; el are forma de cupa si este alcatuit din muschi,iarba si fire de par; el este aproape intotdeauna amplasat la inaltime mare, in conifere. 

 

Cinteza de iarna – Alimentatie

Fiind atat de mici, cu o greutate corporala medie de doar 24 g, cinteza de iarna are un consum energetic important pentru a-si mentine temperatura corporala, asadar nu poate sta flamanda prea mult timp. Mancarea sa preferata este reprezentata de seminte, fructe de arbusti si insecte, pe care pe timp de vara le aduna din frunzisul arborilor, in timp ce pe timp de vara le cauta pe sol. 

In cazul in care salvezi o pasare aflata in dificultate, apeleaza cat mai curand la o asociatie de protectie a pasarilor; cinteza poate fi reabilitata, dar nu in colivie; este foarte sensibila la stres si nu supravietuieste in coliviile clasice.

 

Cinteza de iarna – raspandire

Si aceasta specie este foarte bine reprezentata, doar in Europa existand pana la 22 milioane de perechi. Populatiile de pe batranul continent au ramas stabile inca din anii 1970. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu