Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Desi mulsul vacilor este evident principala sursa de profit a unei ferme de bovine, multi dintre antreprenori nu realizeaza cat de importanta este aceasta operatiune in programul zilnic al fermei si cum intreaga activitate se organizeaza in jurul acestor momente.

 

Mulsul vacilor pare simplu, pana cand incepi sa te informezi si descoperi cate reguli trebuie respectate, cate alternative ai la dispozitie si cat de importante sunt unele aspecte pentru a obtine o productie curata si de buna calitate. In continuare, cateva informatii de baza legate de acest aspect. 

 

Mulsul trebuie efectuat la ore fixe

Cele mai multe vaci sunt mulse de doua ori pe zi, dimineata si seara. Atunci cand manevra se efectueaza la ore fixe, animalele stiu la ce sa se astepte, isi formeaza o serie de reflexe si asta ajuta mult la o evacuare mai rapida si mai completa a laptelui.

Mulsul complet favorizat de aceste reflexe este esential pentru eliminarea riscului ca animalele sa dezvolte mastite sau alte boli si complicatii, ca urmare a stagnarii laptelui in anumite zone ale ugerului. 

 

 

Programul de muls se adapteaza starii fiziologice

Programul obisnuit de muls este de doua ori pe zi pentru cele mai multe animale, dar exista si unele exceptii. De pilda, in prima luna dupa fatare, vacile se mulg de 3 ori pe zi, ele avand o productie mai bogata. In cazul in care productia lor depaseste 15 litri de lapte, se va continua mulsul de 3 ori pe zi, pentru a preveni complicatiile. 

Daca vacile sunt la prima fatare, ele vor fi mulse de 3 ori pe zi timp de pana la 3 luni, aceasta manevra stimuland dezvoltarea ugerului si favorizand productii mai mari pe viitor. 

 

Pregatirea mulsului este esentiala

Pregatirea mulsului include unele etape care nu au neaparat legatura cu animalul. In orice ferma este recomandat ca adapostul sa fie mai intai aerisit, ceea ce va reduce cantitatea de contaminanti din atmosfera si va contribui la o mai buna calitate a laptelui.

Tot inainte de muls este obligatorie curatarea manuala a stalului in care sta animalul, din aceleasi considerente care tin de igiena.

 

Pregatirea mulgatorului

Indiferent cum are loc mulsul, manual sau mecanizat, operatorul trebuie sa se echipeze adecvat si sa se pregateasca pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare. Echipamentul de protectie trebuie sa includa, obligatoriu, cizme, halat lung si alb si boneta. Este  de asemenea necesar ca operatorul sa se spele bine pe maini inainte de a se apuca de treaba si dupa ce a terminat mulsul fiecarui animal.

 

 

Pregatirea ugerului pentru muls

Pregatirea ugerului include trei etape. Prima este reprezentata de spalarea acestuia, cu apa curata si calduta, din galeata. In cazul in care mulsul se efectueaza manual, pregatirea ugerului trebuie precedata de legarea cozii de piciorul stang, astfel incat sa se previna imprastierea murdariei in galeata.

A doua etapa este reprezentata de masajul usor al ugerului, menit sa faciliteze ejectia laptelui. In mod normal easte suficient un minut de masaj; pentru vacile primipare sau pentru cele mai anxioase, se poate prelungi masajul pana la 2 – 3 minute. 

Merita mentionat ca mai ales in cazul mulsului manual, se efectueaza nu doar acest masaj pregatitor, ci si unul la mijlocul mulsului si unul la final, pentru ca ugerul sa fie cat mai bine golit. 

 

Mulsul manual

Odata ce mulgatorul s-a echipat si spalat, ugerul vacii a fost curatat, sters si masat, mulgatorul se va aseza pe scaunel intotdeauna in partea dreapta a vacii si va colecta separat primele jeturi de lapte din fiecare sfert. Acest lapte este intotdeauna abundent contaminat cu bacterii si ajunge sa modifice calitatea intregii productii, daca nu este recoltat separat.

Mulsul se face cu blandete, caci bruscarea sau lovirea animalului determina retentia laptelui, ceea ce evident trebuie evitat.

Exista mai multe tehnici de muls care se alterneaza in functie de particularitatile ugerului si ale mamelonului, dar si de preferintele operatorului. Ele sunt cunoscute ca muls cu mana plina, muls cu nod si muls cu doua degete. 

 

 

Mulsul mecanic

In cazul in care colectarea laptelui se face cu ajutorul unei mulgatoare pentru vaci este necesara respectarea acelorasi reguli de igiena ca si in cazul mulsului manual. Mulgatoarea nu va fi manevrata decat de personal special instruit, capabil sa adapteze caracteristicile de lucru la particularitatile fiecarei vaci si educat pentru igienizarea eficienta a aparatului. 

Exista mai multe tipuri de mulgatoare si mai multe moduri de lucru: mulgere cu caruciorul mobil, mulgere la bidon si mulgere pipe-line. Colectarea laptelui se poate face la stand sau in sali speciale de tip coasta de peste, tandem sau rotativ.

 

Precautii in ceea ce priveste mulsul mecanic

Un mare dezavantaj al mulsului mecanic este cresterea frecventei de aparitie a bolilor ugerului la animalele la care se aplica. Daca la mulsul  manual, frecventa de aparitie este de 7%, in cazul mulsului mecanic ea poate creste la 25% in unele efective. 

Totusi, de cele mai  multe ori, aparitia acestor afectiuni are la baza probleme in manevrarea aparatelor si nerespectarea regulilor de igiena. Cel mai adesea ingrijitorii nu supravegheaza animalele, pompa de vid functioneaza in gol, iar asta determina o inflamare a mucoasei si aparitia edemului mamar, punctul de plecare pentru mastite. 

 

Respectarea ordinii la muls

Pentru ca laptele obtinut sa fie unul de calitate, este obligatoriu mulsul vacilor intr-o anumita ordine. Primele sunt mulse junincile, urmate de animalele cu ugere sanatoase. Urmeaza vacile cu diverse afectiuni ale ugerului si, la final, cele aflate in tratament, al caror lapte trebuie aruncat. 

Respectarea acestei ordini stricte permite prevenirea raspandirii problemelor in efectiv, in special a celor de natura infectioasa. Tot pentru prevenirea mastitelor se recurge la dezinfectarea ugerului dupa muls, caci canalele galactofore dilatate pot fi un excelent mediu de cultura pentru bateriile care pot provoca infectii serioase, dificil de tratat si care determina pierderi importante. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments