Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Utilizarea mulgatorilor automate este pe lista de preferinte a multor fermieri, totusi practica aduce cu sine si avantaje, si dezavantaje, pe care e bine sa le cunosti, mai ales daca dimensiunile efectivului tau iti dau de ales intre cele doua metode. 

 

Folosirea mulgatorilor semiautomate aduce cu sine numeroase avantaje, dar prezinta si unele dezavantaje in comparatie cu mulsul manual. In continuare, ne-am propus sa te ajutam sa te familiarizezi cu aceste aspecte. 

 

Care sunt avantajele mulgatoarelor?

Cel mai important avantaj mentionat atunci cand vine vorba despre folosirea unei mulgatoare este legat de viteza cu care se desfasoara procesul. Odata ce te-ai “imprietenit” cu masina de muls, procesul va dura, in medie, 10 minute pentru fiecare vaca: 5 – 7 minute pentru mulsul propriu-zis, restul pentru manevrele necesare inainte si dupa muls. 

Un alt avantaj foarte important al mulgatoarelor este legat de gradul de contaminare a laptelui. Incarcatura bacteriana si numarul de impuritati pe unitatea de volum sunt evident mai mici in cazul mulsului automatizat, fie si pentru ca nu mai exista atata praf care sa se aseze la suprafata laptelui din galeata, iar miscarile pe care le face vaca cu coada nu mai risca sa contamineze continutul. 

Mulgatoarea este mai eficienta decat mulsul manual in special in cazul vacilor care au mameloanele scurte si dificil de apucat. Practic, in cazul acestor animale, e imposibil sa le mulgi adecvat si complet la mana, ceea ce le predispune la a dezvolta mastite si alte complicatii. Folosirea unei mulgatoare automate poate remedia acest impediment. 

Mulgatoarea este preferata si de fermierii ceva mai in varsta, care nu mai au forta si dexteritatea necesare ca sa mulga si atunci prefera sa apeleze la acest gen de ajutor. 

 

 

Care sunt avantajele mulsului manual?

Mulsul manual este cea mai putin costisitoare modalitate de exploatare a productiei unei vacute. Practic, nu ai nevoie decat de o galeata curata din inox si de un scaunel cu inaltimea potrivita.

In cazul in care productia de lapte este folosita in familie, multi proprietari prefera experienta mulsului in liniste, la inceputul si la sfarsitul unei zile de munca. Relatia pe care o construiesc astfel cu animalul este una mai apropiata si asta este important pentru cei care nu urmaresc neaparat productivitatea maxima, ci o viata tihnita si o alimentatie sanatoasa. 

Pentru mulsul manual nu ai nevoie de nici un fel de pregatiri speciale sau de o zona amenajata in mod deosebit. Daca relatia ta cu vacuta este una buna, daca ea te cunoaste si e obisnuita cu manevrele tale blande, o sfoara cu care sa o legi pe durata mulsului este absolut suficienta. 

 

Care sunt dezavantajele mulsului mecanizat?

Primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este legat de costul de achizitie a unei instalatii mecanizate pentru muls. Dispozitivele nu sunt deloc ieftine si practic nu merita sa investesti in asa ceva decat daca ai un efectiv de animale care depaseste 10 exemplare cu o productie ridicata. 

Mulsul mecanizat presupune organizarea unui spatiu adecvat manevrei si a unei zone de depozitare pentru dispozitiv si accesoriile sale. Adapostul vacilor trebuie sa fie neaparat conectat la reteaua de energie electrica, astfel incat sa poti alimenta mulgatoarea. 

Intretinerea masinii de muls este consumatoare de timp. Cand mulgi manual te speli pe maini, speli ugerul, speli galeata. Cand mulgi mecanizat speli ugerul si mainile, iar la final dezasamblezi mare parte din dispozitiv si cureti cupe, furtunuri, garnituri, recipiente de depozitare si asa mai departe, pe care le astepti sa se usuce si le reasamblezi, pregatindu-le pentru urmatorul muls.

In sfarsit, mulsul mecanizat este mai zgomotos si mai intruziv. Nivelul de disconfort pe care il experimenteaza animalul este mai mare, atat in ceea ce priveste senzatia locala, cat si ca experienta de ansamblu. Nu te poti astepta ca mulgatoarea mecanizata sa dea dovada de blandete.

 

 

Care sunt dezavantajele mulsului manual?

Pentru a mulge manual e nevoie sa inveti cum se face asta si sa pui la lucru muschi pe care nu stiai ca ii ai. La primele mulsori probabil ca vei experimenta un nivel semnificativ de durere la nivelul mainii, dar dupa aproximativ o saptamana lucrurile ar trebui sa fie mult mai bune. 

Mulsul manual, in galeata, expune laptele la contaminare cu praf, bacterii, insecte si diverse alte impuritati din grajd. In cazul in care laptele este folosit pentru prelucrare pentru comercializare, el trebuie sa indeplineasca unele conditii de igiena pe care e greu sa le atingi mulgand manual. 

Mulsul manual dureaza mult mai mult; unele vaci cu productie mare necesita 15 – 20 minute pentru un muls complet. 

In cazul unei vaci agitate, mulsul se poate transforma intr-un fel de lupta corp la corp, foarte solicitanta avand in vedere inegalitatea de sanse pe care le are mulgatorul in fata unui animal de peste 300 kg.  Mai mult decat atat, o miscare gresita sau o lovitura de copita pot compromite intreaga productie, fie prin varsarea galetii, fie pentru ca vaca si-a bagat, la propriu, piciorul in galeata. 

Inainte de a decide care este cea mai buna metoda de recoltare a laptelui in cazul tau particular, e bine sa ai in vedere toate aceste informatii. In orice caz, indoielile legate de subiect le au in general proprietarii care au aproximativ 10 animale, in cazul carora bugetul este strans, dar investitia poate sa para inutila sau prea mare. 

Rareori posesorul unui numar mai mare de animale mai sta pe ganduri inainte sa investeasca in mulgatori pentru vaci (aici lista comparativa) si e la fel de rara situatia in care proprietarul a 1 – 2 vaci isi pune problema sa faca o cheltuiala atat de importanta. 

In cazul in care iti pui problema sa comercializezi lapte sau produse lactate, intereseaza-te care sunt conditiile legale in care poti face asta si daca exista prevederi care mentioneaza clar modul in care trebuie recoltat laptele – materie prima. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments