Am modificat articolul ultima data pe: 10.07.20

 

Investitia intr-o mulgatoare mecanica pentru vacute este o decizie importanta, avand in vedere costurile pe care le presupune. Daca inca mai stai in dubii, cantarirea atenta a avantajelor si dezavantajelor te va lamuri rapid ce e mai bine sa faci.

 

Numai o buna informare prealabila si o buna cunoastere a avantajelor si dezavantajelor asocuate mulsului mecanic te vor face sa iei decizia potrivita in privinta modului de colectare a laptelui de la vacutele pe care le intretii cu atata grija.

 

Care sunt principalele avantaje ale mulgatoarelor mecanice?

Exista o serie de avantaje incontestabile ale mulsului automatizat, pe care orice fermier le va aduce in discutie atunci cand este intrebat, mai ales daca are o ferma cu un efectiv numeros. 

 

Mulsul mecanic e mai rapid

Atunci cand ugerul este muls manual, pot fi golite unul sau doua sferturi din uger; masina automata mulge intregul uger simultan. Folosind masina, un muls complet dureaza intre 5 si 7 minute, ceea ce inseamna ca operatorul poate sa profite de acest timp pentru a curata o boxa sau pentru a pregati de muls urmatoarea vaca. 

Manual, mulsul unei vaci poate dura in jur de 20 minute, oricat de indemanatic si de priceput ar fi cel care se ocupa de asta, si asta daca animalul este unul docil; daca vaca are o zi proasta sau daca e obisnuita sa loveasca cu copita, intreaga operatiune poate dura chiar mai mult. 

 

 

Laptele muls mecanic e mai curat

Este un aspect extrem de important, mai ales in cazul in care discutam despre o ferma autorizata, ale carei produse sunt verificate regulat de catre autoritatile competente in domeniu. Atunci cand mulgi manual este imposibil ca in lapte sa nu ajunga si fire de par, bucatele de paie, praf, musculite sii cine stie ce alte resturi. 

O strecuratoare buna va opri aceste reziduuri, dar nu poate impiedica raspandirea bacteriilor. Daca se intampla ca o bucatica de balega sa ajunga in galeata, intreaga productie este compromisa si nu iti ramane decat sa o oferi porcilor. 

Pe de alta parte, atunci cand folosesti o mulgatoare mecanica, laptele este colectat intr-un recipient perfect inchis, riscul de contaminare fiind complet evitat. Astfel, laptele ramane curat, proaspat si …fara bacterii. 

 

Mulsul mecanic e mai confortabil pentru fermier

Dureaza cateva saptamani pana cand musculatura fiecarei maini se adapteaza efortului particular pe care il reprezinta mulsul manual. Pentru un incepator, 3 litri de lapte se colecteaza cu o ora de efort uneori, dar pe masura ce dobandesti mai multa experienta, lucrurile devin mai usoare. Chiar si asa, mai ales daca ai mai mult de 5 vaci de muls, doza de efort pe care trebuie sa o depui devine atat de mare incat investitia intr-o masina de muls e justificata. 

 

 

E mai usor sa iti angajezi un ajutor la ferma

Nu e usor sa gasesti o persoana de incredere care sa te ajute la ferma, dar sa identifici pe cineva care sa se priceapa la muls si sa aiba rabdarea si talentul de a construi rapid o relatie buna cu vaca, astfel incat aceasta sa ii permita cu usurinta sa o mulga, este inca si mai complicat. 

Manevrarea unei mulgatori mecanice necesita deprinderea unei rutine, insa lectia este mult mai simpla si mai lipsita de efort. In plus, exista mai putine greseli pe care le poate face operatorul. Atunci cand un strain mulge o vaca valoroasa, fermierul se intreaba mereu daca mulsul nu o raceste, daca persoana e destul de priceputa incat sa goleasca bine toate 4 sferturile, daca vaca se va relaxa suficient cat sa elibereze laptele, daca nu cumva vaca neobisnuita cu acel stil de muls nu va lovi, varsand laptele, daca nu cumbva durata prea mare a mulsului compromite definitiv laptele si asa mai departe. 

Pe de alta parte, odata ce mulgatoarea mecanizata este pusa pe pozitia corecta, exista garantia ca ea va mulge complet, corect si rapid intregul uger. 

 

Laptele se raceste mai repede

Cu cat laptele petrece mai mult timp in galeata, cu atat va capata un gust mai pronuntat de “vaca”. Cu cat laptele e racit mai repede, cu atat va avea un gust mai bun. Atunci cand mulgi manual, laptele se raceste lent la temperatura camerei si incepe sa aiba aroma caracteristica adapostului. 

 

Care sunt principalele dezavantaje ale mulgatoarelor mecanice?

Dupa cum e de asteptat, folosirea metodelor de muls mecanizat aduce cu sine si o serie de dezavantaje care merita atent cantarite inainte de a lua o decizie. 

 

 

Masinile de muls sunt foarte scumpe

Este vorba despre o investitie pe care e destul de dificil sa o suporti in cazul in care ferma ta nu este deja pe profit. Iar investitia in dispozitivul propriu-zis nu este singura la care trebuie sa te gandesti, caci este necesar sa cheltuiesti destul si pe substantele chimice folosite pentru dezinfectare, sterilizare si intretinere. 

 

Curatarea masinilor este foarte dificil de realizat

Poate ca mulsul propriu-zis al vacii dureaza 5 – 7 minute, poate ca termini cu fiecare vaca in aproximativ 10 minute, timp in care intra si igiena ugerului inainte si dupa aplicarea cupelor, dar curatarea masinariei dureaza pe putin 25 minute, odata ce esti bine familiarizat cu aceasta. 

Nu e deloc recomandat sa sari peste etapele de curatare mentionate de catre producator, caci bacteriile se pot cantona in tubulatura, contaminand laptele proaspat muls si putand determina imbolnavirea consumatorilor. 

Inainte de inceperea mulsului, se prepara o solutie dezinfectanta care e aspirata prin cupe, tuburi si ajunge in recipientul de colectare, dupa care este aruncata. 

Dupa muls, laptele trebuie racit si descarcat. Urmeaza ca intregul dispozitiv sa fie clatit cu apa rece, apoi cu o solutie de curatare pe baza de clor si, la final, cu o solutie dezinfectanta speciala. Odata parcurse aceste etape, mulgatoarea nu se clateste, in schimb piesele componente sunt desfacute si lasate la uscat in contact cu aerul. 

O data pe saptamana, mulgatoarea este supusa unui proces de curatare mai intens, care foloseste perii lungi ce strabat tubulatura si o solutie de clor si mai concentrata. 

 

 

Nu toate vacile sunt obisnuite cu manevra

In cazul vacilor mai in varsta, care au fost mulse manual, aplicarea cupelor mulgatoarei mecanizate poate fi un eveniment stresant. Cresterea nivelului de stres vine la pachet cu afectarea productivitatii si a calitatii laptelui.

Cu rabdare si blandete si mai ales prin utilizarea corespunzatoare a masinii, orice animal poate fi obisnuit cu actiunea unui asemenea dispozitiv. 

 

Ai nevoie de o sursa constanta si stabila de curent electric in adapost

Atunci cand intregul proces de muls depinde de o masina alimentata electric, e bine sa te asiguri ca nu ramai niciodata in pana. In general, o ferma mare, care se bazeaza integral pe aceste dispozitive, are mereu o solutie de rezerva de tipul unui generator. 

 

Ai nevoie de personal calificat si constiincios

Este mai simplu sa gasesti un om de incredere care sa se ocupe de masina de muls decat unul care sa mulga manual mai mult de 5 vacute, dar chiar si asa, este obligatoriu ca acesta sa fie instruit si supravegheat astfel incat lucrurile sa se desfasoare perfect.

Ne referim la rutina ingrijirii ugerului inainte si dupa muls, la modul corect de aplicare a cupelor, la supravegherea procesului si la succesiunea corecta necesara pentru detasarea cupelor, fara a rani mameloanele. Sa folosesti o mulgatoare nu e complicat, dar e nevoie de putina atentie si bunavointa. 

Nu in ultimul rand, acelasi personal trebuie sa fie responsabil de igienizarea corecta a mulgatoarei, de depozitarea ei corecta si de starea de sanatate a ugerului vacilor de care se ocupa. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments