Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Intretinerea unui acvariu este mai simpla si necesita mai putina implicare decat ingrijirea unui caine sau a unei pisici, dar chiar si asa, trebuie sa ai asteptari realiste in ceea ce priveste noul tau hobby, astfel incat sa nu constati, dupa cateva saptamani, ca nu e activitatea potrivita pentru tine. 

 

Acvaristica este o ocupatie extrem de frumoasa, care a devenit pasiune pentru multi dintre cei care au inceput cu un peste beta, un caras auriu sau cativa gupi. Totusi, ea presupune unele rigori si un anumit grad de implicare asadar e preferabil sa stii de la inceput “in ce te bagi” si sa ai asteptari cat mai realiste.

 

Va trebui sa alegi un loc potrivit pentru un acvariu adecvat

Daca ai impresia ca un bol cu apa pe coltul biroului se numeste acvariu, asteptarile tale sunt foarte diferite de realitate. Mai ales pentru incepatori, recomandarea este sa alegi un acvariu mediu sau mare si sa le eviti pe cele mici, in care mentinerea unui echilibru al apei este extrem de dificila. 

Acest acvariu de dimensiuni medii, deci cu o capacitate de la 40 l in sus, trebuie pozitionat pe o suprafata plana, rezistenta, departe de surse de caldura sau de bataia directa a soarelui. De asemenea, odata locul stabilit, e preferabil ca el sa ramana acelasi pentru o perioada de timp indelungata, caci mutarea nu le face bine pestilor. 

 

 

Va trebui sa ai rabdare

In afara cazului in care ai un prieten acvarist dispus sa iti imprumute niste apa si niste filtre deja colonizate cu bacterii bune, va fi nevoie sa astepti pana la cateva saptamani cu acvariul instalat si aparatura aferenta in functiune, pana cand se produce asa-numita ciclare. Cu alte cuvinte, nu vei putea sa populezi acvariul inainte ca acesta sa fie pregatit sa primeasca si sa sustina pestii pe care ii doresti. 

Chiar si dupa ce testele efectuate periodic arata ca mediul devine unul adecvat pentru pesti, va urma o perioada de tranzitie, in care se recomanda sa introduci in apa cate 2 – 3 pesti deodata, la interval de aproximativ o saptamana, ca sa ii oferi noului tau ecosistem ocazia de a se adapta la volumul de reziduuri pe care va trebui sa il prelucreze. 

 

Va trebui sa te informezi in legatura cu alegerea speciilor de pesti

Exista multi pesti de apa dulce, unii mai simpatici ca altii, dar asta nu inseamna ca sunt si compatibili intre ei. Suprapopularea acvariului este o greseala frecventa, pentru ca incepatorii se raporteaza adesea la dimensiunile pestilor – pui pe care ii cumpara, nu la cele pe care acestia le vor avea la maturitate. 

Introducerea unui exemplar agresiv intr-o populatie de pesti pasnici ii va stresa pe acestia si ii va pune in pericol, in cele din urma. Apoi, chiar daca discutam despre pesti de apa dulce, specii diferite au preferinte diferite in legatura cu pH-ul apei sau cu temperatura acesteia, cu hrana si asa mai departe. Prin urmare, trebuie sa te documentezi pentru a preveni popularea acvariului cu specii care nu sunt “pe aceeasi lungime de unda”. 

 

Va trebui sa investesti in dotari adecvate

Stim ca exista pe piata multe kituri care includ, pe langa acvariul propriu-zis, si “tot ceea ce ai nevoie pentru punerea acestuia in functiune”, insa experienta a demonstrat ca adeseori aceste dispozitive sunt usor subdimensionate si au nevoie de un upgrade.

Filtrul este, probabil, cea mai importanta piesa din acest ansamblu. Specialistii spun ca ai nevoie de un filtru in acvariu care sa fie capabil sa recircule intregul volum de apa de minim 4 ori intr-o ora. In cazul in care pui mult suflet in noua ta pasiune, iti spunem ca acvaristii experimentati isi echipeaza acvariile medii si mari cu doua filtre, luand in calcul doua considerente.

Primul motiv este legat de siguranta: in cazul in care unul dintre filtre se defecteaza, functioneaza prost, se colmateaza cu resturi organice mari, celalalt filtru ii va suplini actiunea suficient de mult timp incat sa iti dea ocazia sa descoperi problema si sa o remediezi, fara ca mediul din acvariu sa fi fost deja afectat. 

 

 

Al doilea motiv are legatura cu intretinerea si curatarea acvariului. Dupa cum o sa descoperi in timpul documentarii tale, cele mai multe populatii de bacterii benefice colonizeaza buretii din interiorul filtrelor, pentru ca acolo gasesc cea mai mare cantitate de materie organica pe care o folosesc pe post de hrana. Totusi, aceste filtre trebuie periodic spalate si de fiecare data cand faci asta iti asumi riscul de a pierde prea multe dintre aceste colonii, fara de care pestii tai nu pot supravietui.

Atunci cand in acvariul tau functioneaza doua filtre – pentru ca nu exista conceptul de supra-filtrare – poti igieniza fiecare piesa separat, astfel incat riscul de a pierde bacteriile bune scade semnificativ. 

In plus, vei avea nevoie de o pompa de oxigen si, posibil, de un incalzitor pentru apa, in functie de locul in care e amplasat acvariul si de speciile cu care il populezi. 

 

Va trebui sa ii dedici timp saptamanal pentru intretinere

In momentul in care construiesti un acvariu nou, testarea apei va fi efectuata cel putin o data pe zi, pana cand sistemul va reusi sa intre intr-o stare de echilibru. Acest echilibru va fi atins abia dupa ce vei termina de introdus ultimul peste in apa.

In fiecare zi, uneori de doua ori pe zi, va fi nevoie sa hranesti pestii, pentru ca cea mai sigura recomandare este sa le dai cata putina mancare, mai frecvent, prevenind astfel generarea unei cantitati mari de deseuri in apa. 

In fiecare saptamana se poate dovedi necesar sa inlocuiesti partial apa din acvariu – cam o treime din ea este recomandarea, in general – sau sa clatesti filtrul, sau sa speli peretii interiori ai acvariului si asa mai departe, in functie de speciile pe care le ai, de dimensiunile acvariului, de volumul de apa din acesta, de eventualele greseli pecare le-ai facut si care ar fi putut determina inmultirea algelor, sau aparitia altor probleme. 

Dupa cum observi, decizia de a avea un acvariu nu este lipsita de responsabilitate si e bine sa stii exact ce te asteapta, de ce investitii financiare si de timp va fi nevoie pe parcurs. Numai asa vei putea sa iei o decizie informata. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments