Husa pentru colivie si ce trebuie sa stii despre folosirea acesteia

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.22

 

Sunt momente in care husele pentru colivii ti-ar putea fi de un real folos. Ele contribuie atat la odihna ta, cat si a pasarii. A ta, pentru ca nu te va mai trezi inainte sa iti doresti asta, a ei deoarece ii va crea un mediu calm si prielnic pentru somn. Ai in vedere si faptul ca un astfel de accesoriu nu trebuie sa fie ceva negativ pentru vietatile acestea, deci, nu folosi o husa daca ti se pare ca pasarea devine agitata sau ca semn de pedeapsa atunci cand te-a suparat prin comportamentul ei. 

 

Pasarile domestice pot fi o alegere potrivita in casa celor care isi doresc compania unei fiinte necuvantatoare. Ele au de cele mai multe ori un penaj colorat si sunt o incantare pentru ochii privitorului. Multe dintre ele scot sunete placute si te vor relaxa cu joaca lor. 

Dar, pentru a le fi bine, tu ca stapan trebuie sa le acorzi toata grija de care au nevoie si un mediu potrivit pentru a-si duce traiul intr-un mod cat mai placut. Pentru asta, un element important il reprezinta husa pentru colivie. De ce? Vei vedea in cele ce urmeaza.

 

Cand e nevoie de o husa pentru colivie

Pasarile sunt vietati sensibile la lumina. Daca aceasta e prea puternica, ele nu vor putea dormi, motiv pentru care pot deveni destul de irascibile. Ei bine, pentru a le oferi micilor vietati un mediu prielnic in care sa se poata odihni, multi stapani aleg sa cumpere o husa pentru colivie. 

 

 

Aceasta se aseaza peste ansamblu si astfel, pasarea isi va regla somnul si va putea dormi suficient de mult. Gandeste-te la faptul ca unele exemplare au nevoie de circa 12 ore de somn in intuneric, iar acestea in unele tari sau in anumite perioade nu sunt posibile, deoarece lumina naturala tine mai multe ore pe zi. 

Totodata, coliviile sunt de mare ajutor si pentru posesorii de astfel de vietati. Unele pot fi deosebit de galagioase si nu cred ca ti-ar face placere sa te trezesti in fiecare dimineata mai devreme decat ti-ai propus, mai ales in zilele in care poate esti foarte obosit/a sau nu te simti prea bine. 

Coliviile pentru pasari pot fi utile si atunci cand e nevoie de reglarea temperaturii. Da, nu vor da caldura, dar vor mentine constante anumite grade, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, in functie de materiale, de grosime sau de alte astfel de criterii. 

Acoperirea custii cu husa trebuie sa fie o rutina zilnica, ce sa se intample la aceeasi ora. Astfel vietatea va sti ca e momentul sa se linisteasca si odihneasca. Si, daca e cazul sa o transporti si sa doarma in alt loc, nu uita elementul acesta acasa. 

Mai exista si huse care au rolul de a proteja incaperea de raspandirea mizeriei. Ele sunt transparente si te vor ajuta sa-ti mentii casa cat mai curata. Se plaseaza in a doua jumatate a coliviei si nu sunt deranjante pentru pasari.

 

Cand nu e recomandata husa

Sunt si anumite momente in care aceste accesorii nu sunt recomandate. De exemplu, nu acoperi colivia daca observi ca acest lucru nu ii face bine pasarii tale si devine agitat/a. Multe exemplare se pot simti inconfortabil daca sunt supuse la un astfel de tratament. Asta se intampla de cele mai multe ori atunci cand cumperi o vietate noua, deoarece e foarte probabil ca in mediul in care a trait anterior sa nu fi fost acoperita astfel. Cel mai bine ar fi sa incerci sa faci asta treptat si sa cresti numarul de ore usor. 

Totodata, nu folosi husa ca un instrument de indreptare a unui comportament pentru prietenul tau necuvantator, deoarece in timp va asocia acest accesoriu cu pedeapsa si nu se va simti deloc confortabil. Tine minte un lucru – pentru pasati acoperirea coliviei trebuie sa fie un lucru calmant si linistitor. Daca nu se intampla asa, atunci ceva nu este in regula. 

 

Cum aleg un astfel de accesoriu

Inainte de toate trebuie sa stii daca vrei sa achizitionezi o husa pentru a face intuneric in spatiul vietatii tale sau daca o vrei pentru a mentine curatenia in casa, deoarece sunt diferente intre aceste doua variante. Daca prima ar putea sa impiedice raspandirea mizeriei, a doua nu va oferi un mediu prielnic pentru somn. 

 

 

Apoi, bineinteles ca e foarte importanta marimea husei. Ea se alege in functie de cat e de generoasa colivia pe care o detii. Ideea e ca trebuie sa vina cat mai bine, sa aiba dimensiuni cat mai exacte pentru a acoperi in totalitate constructia. Sunt si modele universale, insa tot trebuie sa verifici valorile maxime pe care le pot avea, deoarece una e sa ai o cusca mica, pentru perusi si alta e sa ai un ansamblu mai mare, pentru o specie mai deosebita de papagali.

Un alt lucru care conteaza e reprezentat de materialele folosite. Pentru a-i oferi pasarii tale cat mai mult confort, husa trebuie sa fie cat mai densa, pentru a nu patrunde lumina, sa fie realizata dintr-un material care sa permita patrunderea aerului, pentru o buna respiratie si sa fie suficient de groasa sau subtire, pentru a fi comoda in privinta temperaturii. 

Urmareste sa cuperi un model ce poate fi curatat la masina de spalat, deoarece iti va usura mult munca atunci cand vrei sa igienizezi totul. 

Nu e usor sa gasesti sa cumperi huse pentru cele mai bune colivii, deoarece in tara la noi gama de articole de acest fel e una destul de redusa. Le vei gasi destul de greu si de multe ori e posibil sa ti se para prea scumpe sau sa nu fie potrivite pentru ce ai tu nevoie. In astfel de cazuri, ceea ce poti face e sa cumperi un material inchis la culoare si dens, cu ajutorul caruia sa construiesti tu un astfel de accesoriu sau mai simplu, atunci cand e nevoie sa te folosesti de o patura. Alege una pe care nu o mai folosesti, deoarece e posibil sa prinda miros oricat ai mai spala-o apoi.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu