Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Apa este un ingredient esential vietii, de care au nevoie toate vietuitoarele, asa ca, si in cazul animalelor de ferma, si nu numai, este foarte importanta o sursa curata. Iata cateva informatii esentiale referitoare la necesitatile de hidratare ale vietuitoarelor de la ferma, si nu numai. 

 

In vederea digestiei si a absorbtiei nutrientilor apa joaca un rol esential, contribuind si la eliminarea toxinelor si a resturilor digerate. Asadar, lipsa apei va avea efecte drastice asupra organismului, fie el uman sau animal. Si asta nu este tot, caci hidratarea are rol si in rata de productie a animalelor la ferma. Ajuta si la reglarea temperaturii corporale prin transpiratie, saliva sau respiratie, usurand efectele caldurii, sau la administrarea de tratamente si antiparazitare, in unele cazuri, in special cand animalele sunt bolnave (cand nu vor mai manca, dar apa continua sa bea). Cum poti sti care sunt necesitatile gospodariei tale in materie de apa? 

Necesarul in materie de apa poate fi diferit de la o specie la alta si raportat la alte considerente, printre care se afla urmatoarele. 

 

Tipul animalului

In cazul animalelor de la ferma, necesitatile de apa se ridica la 4 l pentru exemplare de capre si oi si pana la 30 de litri in cazul bovinelor. Diferentele apar din cauza volumului animalelor si a activitatii lor metabolice si a ratei lor de productie. 

In general, oile sunt mai usor de adaptat unei diete cu mai putina apa, deoarece glandele lor salivare produc pana la 15 kg de saliva pe zi, iar depozitele de grasime din zona anterioara produc apa metabolica atunci cand hidrogenul component intra in legatura cu oxigenul din sange.

In consecinta, animalului poate sa nu i se faca sete daca nu are la dispozitie o sursa de apa. Totusi, etic este ca acestora sa le fie puse le dispozitie sisteme de adapare aferente, care sa asigure necesarul zilnic, ce va duce si la o productie mai ridicata in ce priveste laptele, in principal. 

Pentru cai, greutatea si statura conteaza. Se consuma, in medie, intre 2 si 3 l de apa per kilogram de furaj ingerat. Consumul mediu se ridica la 30 litri de apa pe zi pentru un exemplar de statura medie, putand fi mai crescut sau mai scazut, in functie de conditiile climaterice si de activitatea acestuia. 

Cand vine vorba despre pasari, un exemplar va consuma, in medie, 250 ml de apa pe zi, cantitatea variind in functie de talie si tipologie. Gainile ouatoare vor consuma mai mult decat cele tinere, care nu au nevoie decat de 100 – 200 ml de apa pe zi. 

 

Are varsta importanta?

Se pare ca da, in cazul aceleiasi specii necesarul de hidratare variind si in functie de varsta. Asta se intampla deoarece animalele tinere au un continut mai ridicat de apa in organism, pana la 80%, in timp cantitatea scazand la 50%, aceasta modificare fiind cauzata de schimbarile metabolice si de gradul de grasime dobandit. 

In cazul porcinelor, daca la inceputul ciclului de crestere este suficienta o cantitate de 2 l de apa pe zi pe exemplar, spre sfarsitul perioadei de crestere cantitatea de apa necesara creste considerabil, ajungand, in medie, la 9 l de apa pe zi. 

 

Temperatura

Cu cat este mai cald, cu atat mai multa apa le va fi necesara animalelor de ferma. Acest lucru se datoreaza, in parte, nevoii de a disipa caldura din corp, si nevoii reduse de a manca, avand in vedere disconfortul termic resimtit. Incepand cu 27 grade Celsius, se poate observa necesitatea de a creste consumul de apa si pentru a mentine satietatea. 

Gradul de productie

Nevoile de hidratare difera si in functie de productia animalului. Cele care sunt crescute pentru lapte vor avea un consum mai ridicat de apa comparativ cu cele pentru carne, deoarece pierderile zilnice de apa vor fi crescute. Cantitatea de lapte are un rol in cata apa bea animalul. 

De exemplu, o vaca ce va produce in jur de 10 kg de lapte pe zi are nevoie de o cantitate dubla de apa comparativ cu una care produce 5 kg, de pilda. 

 

Calitatea mancarii

Necesitatile de apa sunt diferite in functie de tipul de furaj folosit, in cazul ovinelor si bovinelor, in special. Astfel, daca acestea sunt hranite cu paie, care au un grad redus de umiditate, vor avea nevoie de mai multa apa comparativ cu dieta din furaje, care reprezinta pana la 70% umiditate. 

Totodata, si gradul de umezeala al furajului se poate schimba de-a lungul zilei, fiind mai ridicat seara si mai uscat ziua, din cauza razelor solare si a conditiilor diferite de mediu. In acelasi timp, un factor care afecteaza acest aspect al furajului este modul in care a fost prelucrat. Pentru cele concentrate sub forma de peleti gradul de hidratare va fi redus, in timp ce cele neconcentrate vor fi mai ofertante in acest sens. 

In cazul dietelor pe baza de amidon, si consumul de apa va fi mai ridicat, fiind utile niste adapatori pentru animale care sa faciliteze accesul acestora la hidratare. In cazul dietelor bogate in grasimi, in vederea obtinerii de energie, nu va fi necesara o cantitate la fel de mare de apa. 

Gradul de apa necesar organismului este variabil si in functie de proteinele din furaje. In cazuri de acest fel, animalul are nevoie de mai multa apa pentru a elimina nitrogenul excesiv prin urina. Si sursa proteinelor are un rol aici, existand necesitatea cresterii hidratarii cand e vorba despre furaje pe baza de soia, din cauza efectului asupra consistentei fecalelor. In cazul concentratelor furajere cu peste, continutul de sodiu va necesita augmentarea gradului de apa consumat, deoarece creste senzatia de sete si sarurile trebuie dizolvate si eliminate in mod sigur. 

Adaparea poate avea loc la interior sau la exterior, putandu-se folosi adapatoare in ambele circumstante, cat si apelandu-se la rauri si parauri sau alte canale pentru scurgerea apei, in special cand animalele sunt duse la pasune liber, pe camp, iar accesul la surse amenajate de apa este scazut. In baterii, exista sisteme implementate care vor reduce pierderile de apa prin modul de alimentare si scurgere sau reciclare a apei. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Hrana si apa sunt elemente esentiale pentru supravietuirea oricarui organism, cu atat mai mult al vietatilor crescute pentru foloase umane, care se gasesc in ferme. Animalele au si ele drepturi si merita sa fie ingrijite, indiferent de scopul pentru care sunt detinute, iar metode umane exista. 

 

Apa poate fi continuta in proportie de pana la 80% in sangele animalelor, avand rolul de a regla temperatura corpului si de a asigura buna functionare a organelor interne, eliminand toxinele. Hrana este importanta pentru subzistenta, deoarece animalele au nevoie de vitamine, minerale si macronutrienti pentru a trai. Exista si metode umane de a avea grija de animalele de la ferma, si in randurile urmatoare iti vom spune cate ceva despre acestea. 

 

Hranirea

Modul in care sunt hranite animalele depinde de tipologia si gabaritul lor, precum si de modul in care traiesc. Exista diferente intre modul in care sunt hranite bovinele si ovinele, porcii sau puii din fermele cu practici etice. Hrana poate fi amestecata inainte de nutrire, pe loc, sau poate fi cumparata gata preparata, putand fi procesata sau cruda. 

Hrana ar trebui sa fie necontaminata si gustoasa, fara elemente chimice, microbiologice si fizice, iar ambalarea ar trebui sa evite, pe cat posibil, deteriorarea si contaminarea sau distrugerea furajului. 

Hranirea animalelor de ferma, mari

Este, in special, cazul bovinelor, dar si ovinele si cabalinele pot beneficia de acelasi tratament. Hranirea poate avea loc la interior sau in aer liber. Printre metodele comune pentru exterior se afla pascutul pe camp, nutretul dat pe pamant sau in canale de alimentare portabile sau fixe si in troaca. 

Cand hranirea are loc la interior, in grajd sau hala, ea consta in furaje la troaca si iesle. Exista anumite echipamente si metode de stocare a nutretului, dupa cum urmeaza. 

Fanul se face din taierea ierbii si uscarea acesteia, dupa care se strange in baloti de fan si se depoziteaza. Ei vor fi folositi in sezonul rece pentru hranirea ovinelor, cabalinelor si bovinelor, in special. Se folosesc diferite utilaje, precum cositori, tractoare si remorci de strans, fanul putand fi crescut si depozitat aproape de ferma sau fiind cumparat de la un alt producator. 

Silozul este un furaj fermentat cu umiditate ridicata, din porumb si grane. De obicei, este recoltat si depozitat in apropierea fermei, necesitand tractoare, cositori, vagoane si macarale pentru crestere si recoltare. 

Granele pot fi crescute pe teritoriul fermei sau cumparate. Reprezinta o alegere foarte buna pentru multi fermieri cu practici etice, folosind combine, tractoare si pompe. 

Ratiile sunt o hrana des intalnita la fermele de lapte. Reprezinta un amestec de tarate si uruieli fine de cereale cu apa, produse local sau achizitionate de la alti fermieri. 

 

Hranirea porcilor

De regula, porcii vor trai in hale sau in grajduri special amenajate, fiind hraniti o data sau de doua ori pe zi, in troaca. Printre furajele intrebuintate de obicei se afla graul, orzul, faina de soia sau mazare, fasole ori in sau furaje de manufactura gata achizitionate. Majoritatea fermierilor care au porci prefera sa cumpere furaje si nu sa le procure prin agricultura proprie. Laturile pentru porci se vor gati la ferma, pe loc, inainte de ora hranirii. 

 

Hrana pasarilor

Fermele de pasari pot fi specializate sau generalizate, adica pot include una sau mai multe tipuri din urmatoarele: gaini, curcan, rate, porumbei, prepelita si potarnici, care sunt crescute special pentru inmultire, oua sau carne. 

Pot fi tinute in hale ori pot avea acces la pasune, dispunand de hrana de-a lungul zilei, in imediata apropiere. Mentionam ca cele crescute in baterii nu sunt considerate a apartine unei tehnici de crestere etice, deoarece nu au acces la sol si spatiu, de cele mai multe ori. 

Hrana poate fi complet naturala, formata din boabe de porumb si cereale, sau se gaseste in forma manufacturata. Fermele de pasari au, de regula, sisteme mecanizate de hranire si adapare, care functioneaza in orice moment al zilei, ziua sau noaptea. 

 

Posibile probleme ale hranei si adaparii

Printre problemele cu care se pot confrunta fermierii in ce priveste hrana si apa se afla praful si mirosurile. 

Praful este explicat prin mici particule care se gasesc suspendate in aer, fiind adesea intalnit in ferme, deoarece fermierii folosesc tot felul de utilaje care ridica astfel de mizerii de la sol. Cand se depune pe balotii de hrana sau in apa, poate afecta gustul si integritatea lor, putand pune in pericol sanatatea animalului. 

 

Mirosurile 

Sunt percepute de oameni si animale, fiind un raspuns olfactiv al chimicalelor sau agentilor patogeni din aer. Depinde de intensitatea, durata si frecventa cu care mirosurile sunt percepute, precum si de organismul uman. Mirosurile furajelor sau ale apei pot fi cauzate de bacterii si balegarul care este depozitat in apropierea adapatoarelor si zonelor de hranire. E necesara depozitarea in containere sau zone neinfestate, igienizate, a hranei, precum si schimbarea frecventa a apei de baut. 

 

Adaparea 

Este posibil ca adaparea sa se faca la interior sau la exterior, folosind troace sau sisteme speciale. Important este ca apa sa fie curata si sa provina dintr-o sursa sigura, fara contaminanti ce ar putea dauna animalelor, si mereu la indemana, pentru ca vietuitoarele sa nu devina teritoriale. 

La o ferma etica, folosesti o adapatoare mecanica sau manuala, oferind acces neingradit animalelor la hidratare. Pentru ovine si bovine adaparea se poate face la exterior, prin amplasarea troacelor sau prin oprirea in dreptul apelor curgatoare, prin acces controlat. 

La interior se folosesc troace si adapatori care asigura prospetimea apei pentru animale, fie mecanic, fie manual. Vor fi verificate si curatate periodic, spre a se evita incidentele neplacute. 

Calitatea apei este importanta deoarece cea cu mirosuri neplacute va descuraja animalul sa se hidrateze, putand afecta sanatatea turmei, ducand, chiar, la moartea exemplarelor. In general, apa pasarilor este verificata mai des, deoarece acestea sunt mai sensibile la continutul mineral si la gustul apei. 

Toleranta la saruri si minerale depinde de la o specie la alta, cele mai sensibile fiind pasarile, porcinele fiind mai putin afectate iar ovinele si bovinele fiind cel mai putin afectate de gustul si compozitia apei mai sarate. Un semn al existentei unei cantitati prea mari de saruri este aparitia diareei la oricare din speciile de animale de ferma. 

E necesar ca animalele sa fie hranite in conformitate cu cerintele lor, in functie de specie, varsta, stadiul de crestere si productie, animalele care produc lapte sau oua fiind hranite si adapate conform unei alte scheme comparativ cu cele crescute pentru carne. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Desi pisicilor nu le place apa in care sunt spalate, care este statatoare, majoritatea nu vor avea o problema cu apa curgatoare, asa ca nu ar fi o surpriza sa iti gasesti felina in preajma robinetului din bucatarie sau baie, incercand sa se “infrupte” din putina apa. In cazuri de acest gen, poti apela la o fantana automata de adapare, despre care vei afla mai multe acum. 

 

Pisicile nu beau foarte multa apa, lucru ce poate fi atribuit mostenirii genetice, insa necesita, totusi, hidratare. Si multora le place apa curgatoare, motiv pentru care se indreapta, adesea, spre robinetele care sunt puse in functiune. O alternativa speciala pentru ele, aparuta relativ recent pe piata, este adapatoarea automata, care filtreaza apa si o misca, astfel incat felina sa se poata bucura. 

Hidratarea este necesara, in special, cand pisicile sau cainii au probleme ale tractului urinar, pentru ca apa va ajuta la prevenirea formarii pietrelor si favorizeaza buna functionare a rinichilor. Asadar, o adapatoare automata poate ajuta la tinerea sub control a acestor posibile probleme. Iata cateva informatii privitoare la avantajele si dezavantajele acestor inventii. 

 

De ce sa folosesti adapatoarea automata

In primul rand, multe din aceste aparate contin filtre care ajuta la purificarea apei continute, mai eliminand din bacterii si alte mizerii care pot exista in fluide, chiar si in cele imbuteliate. In plus, apa circula si se reimprospateaza, in acest mod, fiind mai oxigenata si rece, iar felinele prefera ca apa sa aiba o temperatura mai scazuta. Pe deasupra, vei fi mai linistit stiind ca nu exista pericole si ca eventuale bacterii sau paraziti sunt indepartate in momentul filtrarii. 

In plus, cand animalul are acces afara, poate fi tentat sa bea din balti si canale sau alte locuri din care poate dobandi paraziti, de exemplu. Cand stie ca exista o solutie proaspata acasa, poate sa revina mai curand in sanul familiei. Pe deasupra, forma si modul in care functioneaza aparatul il pot face sa semene mai mult cu o jucarie, astfel incat animalul va petrece mai mult timp in preajma sa. 

Setarile pot fi ajustate in unele adapatoare automate, astfel incat fluxul sa fie mai puternic sau mai incet, in functie de modul in care prefera animalul sa se apropie de recipient. Ba chiar unele modele vor avea doua sau mai multe setari de inaltime, spre a se adapta dimensiunilor animalului sau animalelor de companie, putand servi si mai multe exemplare. 

Unele modele mai mari pot retine suficienta apa incat felinei sa nu ii lipseasca daca nu esti acasa cateva zile si nu are cine sa o verifice. Astfel, te vei linisti stiind ca nu ii lipseste nimic si ca gustul apei se pastreaza proaspat, avand in vedere ca va fi filtrata si miscata constant. Pot fi utile si in sezonul cald, cand apa se evapora mai repede, din cauza temperaturilor ridicate. 

Modul in care arata si functioneaza acest tip de aparat va fi atractiv si pentru animalele ce prefera sa bea din bol, si pentru cele care au o afinitate pentru robinet. Asta se intampla deoarece dispozitivele au si o parte in care apa se misca mai incet, si fantana propriu-zisa care are o viteza mai ridicata. 

Mare parte a articolelor de acest gen se pot demonta cand vine vorba despre curatenie, astfel incat sa se mentina igienizate si sa nu dauneze sanatatii animalului, in special cand intentia ta este exact opusul. O adapatoare (cateva modele listate si comparate aici) cu motor te poate tine ani intregi, mai ales cand cumperi de la un brand apreciat, cu experienta in industrie si cu produse calitative, si cand alegi materialele usor de intretinut. De aceea e important sa alegi un exemplar de acest fel. 

Care sunt deficientele unei adapatori automate

Nu toate persoanele care cumpara un astfel de produs pentru pisicile sau cateii  lor vor avea o experienta placuta deoarece aparatul scoate sunete atunci cand este pus in functiune si nu oricui ii vor placea. In plus, poate exista preferinta de a dormi in liniste deplina iar, daca animalul de companie are zona de mancare si adapare in aceeasi camera, poate deveni o problema. 

E evident ca astfel de aparate vor fi mai scumpe decat bolurile clasice, deoarece nu implica numai costul recipientului, ci si al tehnologiei si designului acestuia. Pentru variantele cu filtre, vor fi necesare investitii ulterioare in schimbarea acestora la cateva luni, pentru a te asigura ca nu are de suferit calitatea apei pentru consum. 

Ai in vedere ca unele modele necesita introducerea in priza pentru a functiona, asa ca va fi necesar un triplu sau o priza in apropiere, lucru ce ridica alte posibile pericole, daca nu ai in vedere siguranta si pozitionarea securizata, bine gandita. Altfel, iti asumi alte riscuri, precum electrocutarea ta, a unui membru de familie sau a animalutului, de exemplu. 

La variantele cu baterii, ai in vedere ca, in timp, iti vor trebui altele pe care sa le schimbi, ceea ce afecteaza mediul inconjurator. Totodata, implica investitii ulterioare pentru a mentine conditiile optime de functionare. 

In cazul folosirii de catre pisicile sau cainii cu parul mai lung, filtrul se poate umple sau bloca mai repede, ceea ce necesita igienizare mai frecventa. 

Si alegerea dimensiunilor corecte iti poate da batai de cap, in special cand ai mai multe animale de companie. Gaseste o optiune cu o fantana suficient de mare incat sa serveasca mai multe vietati, daca acesta este scopul, sau pentru a fi suficienta apa pentru mai multe zile, daca nu esti acasa destul de des. 

Nu in ultimul rand, aparatele de acest fel sunt indicate uzului in interior, pentru animalele de afara, din tarc, nefiind tocmai potrivite, in primul rand pentru ca pot necesita o priza sau apa poate fi mai usor contaminata deoarece nu este protejata. 

Pentru unele persoane, o adapatoare automata reprezinta cea mai buna solutie, in special cand animalelor le place si sunt suficient hidratate in acest mod. Pe deasupra, vei scapa de nevoia de a inchide si deschide robinetul, pentru ca felina ta sa se bucure de apa proaspata atunci cand simte nevoia. In majoritatea cazurilor, alegerea unui astfel de model depinde de pret si de cat esti dispus sa platesti pentru un astfel de produs. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Te gandesti cum sa iti mai rasfeti felina? Printre accesorile pe care le poti incerca, daca doresti sa ii pui la dispozitie apa mai proaspata, se afla fantana sau adapatoarea, obiect care se gaseste, din ce in ce mai des, printre preferintele iubitorilor de animale. Face ea vreo diferenta in ecosistemul animalului sau bolul clasic este mai bun? 

 

Pisica ta bea deja apa din bol, dar ai vrea sa ii oferi o alternativa? Ai citit undeva ca i-ar fi de folos o adapatoare sau o fantana frumoasa? Daca face mizerie in jurul locului de unde se hidrateaza frecvent sau daca se joaca in apa, lucru mai rar intalnit, dar posibil, sau daca are nevoie de o cantitate mai ridicata de fluide in organism si are nevoie de ajutor in acest sens, te poate ajuta o fantana de apa. Care sunt diferentele dintre cele doua metode de a oferi felinei apa necesara si de ce l-ai alege pe unul sau pe celalalt? Afla din randurile urmatoare. 

Pisicile sunt tolerante la apa deoarece s-au dezvoltat intr-un mediu arid si s-au adaptat la luarea hidratarii din prada. In consecinta, felinele sunt predispuse la pietre la rinichi sau vezica, deoarece au tendinta de a prezerva apa din corp, urina rezultata fiind mai concentrata. Din acest motiv, cele pe care le avem drept animale de companie trebuie incurajate sa bea mai mult pentru a dilua urina si a scadea riscul aparitiei cristalelor. Conteaza recipientul din care beau? Se pare ca nu, insa unele feline pot sa aiba preferinte cand vine vorba despre vasul din care servesc. 

Adapatoarele

In primul rand, aceste dispozitive sunt indragite de proprietari, deoarece au un aspect elegant sau diferit si scot un sunet care, pentru unii, va fi considerat placut si linistitor. 

De o fantana de apa pot beneficia si animalutele care au boli ce implica aparitia frecventa a infectiilor de tract urinar sau aparitia pietrelor la vezica sau rinichi. Deoarece deshidratarea va duce la agravarea acestor afectiuni, este esential sa tii cont de cat de des si cat de mult se hidrateaza felina, asa ca punerea la dispozitie a unei solutii cu apa miscatoare, care poate fi mai interesanta pentru animalut, va fi de bun augur. 

O alta ocazie care poate duce la beneficii este atunci cand pisica sare pe tejghea sau chiuveta si incearca sa linga robinetul sau cand intra in dus si linge apa ramasa dupa ce te speli, de  exemplu. Intamplarile in care felina cauta o sursa de apa proaspata indica faptul ca aceasta doreste o apa mai curata decat cea din bol. Fie vei da mai multa atentie si vei igieniza si schimba mai des continutul farfuriei, fie poti apela la o adapatoare care va misca apa si nu ii va permite sa produca la fel de multe bacterii precum cea statuta, din recipiente clasice. 

O alta intamplare care te poate incuraja sa incerci o adapatoare este cand pisica da cu labuta in bolul de apa inainte de a bea, ceea ce te notifica asupra faptului ca aceasta ar dori ca apa sa se miste. Ii poti face o bucurie si investi intr-un mic aparat de acest fel, care sa ii ofere si o sursa de entertainment. 

Cand pisica nu pare fericita atunci cand se afla in fata bolului, ar fi timpul sa il schimbi sau sa il inlocuiesti cu cea mai buna adapatoare care se va asigura ca apa nu este statuta. Totusi, va trebui sa o schimbi si pe aceasta periodic. Pisica are reactia de a se uita la bol si de a pleca deoarece este nemultumita de calitatea statuta a apei, de lipsa prospetimii acesteia sau de murdaria din recipient. 

Avand in vedere ca ai de ales intre multiple modele si materiale, iti vom spune ca versiunile din inox sau ceramica sunt mai igienice, deoarece exista mai putine sanse ca acestea sa se zgarie, sa se strice sau sa se murdareasa ori sa devina un loc colcaitor cu bacterii si virusuri. Totusi, va fi necesara igienizarea frecventa, in special a filtrelor de apa, unde se pot aduna tot felul de lucruri (firicele de praf si microorganisme). 

Zgarieturile care apar in bolurile si modelele din plastic pot facilita aparitia mizeriei, mirosurilor si bacteriilor. In plus, pisica va avea o suprafata mai mare de unde se poate adapa, si mai putin adanca, ce nu ii va afecta mustatile. 

 

Castronul sau bolul clasic

Este evident ca aceasta optiune e cunoscuta si proprietarului de animale si felinei, deoarece este mai la indemana, in fiecare caz. Seamana cel mai bine cu modul natural de adapare, e simplu de folosit si igienizat si il poti umple oricand, fara prea mari dificultati. 

Chiar si un recipient “pentru oameni” poate deveni bolul de apa al pisicii, daca doresti si daca aceasta il prefera. Chiar si un articol creat special pentru prietenii nostri necuvantatori va dispune de un cost de achizitie accesibil si de materiale sigure, non-toxice si usor de igienizat, care pastreaza prospetimea si gustul apei. 

In acest caz, cel mai important este materialul folosit. Cele mai comune sunt plasticul, ceramica si inoxul, iar dintre ele sunt recomandate cele din inox, care se pastreaza curate si sunt durabile, insa care pot deveni galagioase. Variantele din ceramica sunt casante si pot contine vopseluri sau materiale nu tocmai sanatoase pentru felina, iar cele din plastic se degradeaza in timp si pot deveni un loc in care se aduna bacteriile. 

Si forma este importanta, fiind preferate cele mai putin adanci, deoarece pisicilor nu le sunt necesare balti mari, si nici bolurile cu picior sau mai inalte nu vor fi neaparat necesare, de ele beneficiind, mai ales, pisicile cu probleme ortopedice, pentru care ar fi greu sa se puna jos sau sa se aplece. 

In cele din urma, alegerea iti apartine cand vine vorba despre “vesela” perfecta pentru animalutul tau. Ai la dispozitie sute de variante din ambele categorii, din care poti alege, pe indelete, deoarece preturile, designurile si dimensiunile variaza considerabil. Totusi, nu uita ca recipientul pentru adapare trebuie curatat saptamanal pentru a reduce riscul aparitiei bacteriilor si al murdariei, care pot dauna pisicii. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Adapatori – Opinii si Recenzii in 2020

 

Consumul adecvat de apa proaspata si curata este foarte important, indiferent de specia careia ii apartin animalele tale. Daca nu stii pentru ce sa optezi, prima noastra propunere este Tehno-1L, o adapatoare pentru iepuri de cea mai buna calitate, confectionata dintr-un plastic cat se poate de rezistent, cu o capacitate de un litru, suficienta pentru o cusca in care e adapostita o familie de iepurasi. Multumita orificiului mare, cu capac, produsul pe care ti-l propunem este si foarte usor de curatat. Iar daca ai nevoie de un model din alta categorie, o propunere interesanta este si EVO 221500.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Tehno-1L
Click aici pentru pret!

Este un produs de cea mai buna calitate, confectionat dintr-un plastic durabil, usor, simplu de manevrat si de igienizat, cu o capacitate adecvata speciei si conditiilor uzuale de intretinere a acesteia. 

Avand in vedere faptul ca e din plastic alb, lumina trece prin material, astfel incat exista posibilitatea de dezvoltare a algelor cand apa nu e schimbata zilnic.

Pornind de la premisa ca il folsoesti corespunzator, acest produs este una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face atunci cand vine vorba despre echiparea unei custi pentru iepurasi. 

A 2-A OPTIUNE!

EVO 221500
Click aici pentru pret!

Este un produs de calitate superioara, fabricat din materiale rezistente la solicitari mecanice si la expunerea prelungita la apa. Ofera mai multe optiuni de montaj, are o capacitate mare si poate fi folosita pentru orice specie de talie mare.

Este o piesa grea, care trebuie sa beneficieze de o prindere solida pe perete sau direct pe teava de apa. 

Este o alternativa atractiva pentru proprietarii de animale mari care doresc sa isi echipeze adapostul cu sisteme moderne pentru adaparea animalelor, pentru sanatatea si confortul acestora. 

A 3-a Optiune!

AgroLand 30 litri
Click aici pentru pret!

Este o alternativa de capacitate mare, destinata celor care cresc un efectiv de 40 de gaini sau 20 de curcani, confectionata din materiale de buna calitate si cu un design atent gandit, multumita caruia apa ramane curata.

Avand in vedere functionalitatea deosebita a piesei, suntem siguri ca ar exista cumparatori interesati si de variante cu o capacitate mai mica.

Produsul e util oricarui proprietar cu un efectiv numeros de pasari, care doreste sa beneficieze de un ajutor de nadejde in fiecare zi si mai ales pe perioada in care se administreaza diverse tratamente profilactice. 

 

 

Pareri despre cele mai bune adapatori

 

Adapatori iepuri

 

Tehno-1L

 

Multe pareri despre cele mai bune adapatoare mentioneaza, ca si criteriu esential de selectie, adecvarea la obiceiurile alimentare ale speciei si la particularitatile sale anatomice. Produsul pe care ti-l propunem de aceasta data este unul special conceput pentru iepuri. 

Spre deosebire de alte adapatori pentru iepuri care sunt echipate cu tije lungi – modelul este comun pentru rozatoare – acest model este unul mult mai practic si mai ergonomic, forma sa diminuand riscul de aparitie a accidentelor. Fiind un produs automat, patrupedele invata repede cum sa il manevreze.

Descris ca o adapatoare ieftina si buna, produsul este confectionat din plastic rezistent si este foarte usor de igienizat. In partea de sus, este echipat cu un capac generos pentru alimentarea cu apa si pentru curatare periodica; multumita lui, poti ajunge pana si in cele mai indepartate colturi. Capacitatea de un litru de apa este suficienta pentru o cusca si pentru o zi; e posibil sa iti ajunga pentru mai mult timp, in functie de numarul de animale, dar se recomanda schimbarea zilnica a apei. 

 

 

 

Trixie ADP-450

 

Daca discutam despre adapatori pentru iepuri de companie sau pentru indivizi care “locuiesc” in custi individuale, acest model poate reprezenta o alegere potrivita. Adecvat pentru orice specie de rozatoare, produsul este unul adaptabil si foarte usor de utilizat. 

Produsul este unul confectionat din plastic, cu un sistem de prindere care permite amplasarea atat in interiorul, cat si la exteriorul custii. Volumul de 450 ml il face sa nu fie nici prea mare, caz in care ar ocupa inutil spatiul, nici insuficient de mic. Inutil sa mai spunem ca pretul este unul fara concurenta, lucru care ne indreptateste sa il incadram in categoria de adapatoare ieftine si bune, atat de cautate. 

Insa ceea ce il face sa fie un model special si apreciat este faptul ca e una dintre acele adapatori cu niplu care contribuie la mentinerea curateniei in cusca, prevenind varsarea apei si umezeala inutila. Cu ajutorul acestui produs, iepurele poate sa bea apa cu picatura, intr-un ritm perfect adaptat.

 

 

 

 

Adapatori vaci 

 

EVO 221500

 

Atunci cand cauti adapatori pentru vaci, alegerea este dificila pentru ca pretul produselor este destul de mare si nu iti doresti sa dai gres. Acest model, insa, ofera calitate si functionalitate – adica exact ceea ce ai nevoie. 

Modelul propus este unul fabricat din fonta emailata; clapeta confectionata din inox are o suprafata fina, in ciuda robustetii care caracterizeaza produsul. Desi este comercializata ca fiind destinata vacilor, ea functioneaza foarte bine si intr-un adapost pentru cai. 

Alimentarea poate fi facuta cu un racord de ½ atat in partea de sus, cat si in cea de jos. Sistemul de prindere iti permite sa o montezi pe perete sau pe teava. Capacitatea propusa de aceasta adapatoare la un pret bun este de 1.5 litri. Cu o greutate proprie care se apropie de 4 kg, este necesar sa investesti in bride de prindere rezistente si durabile, care sa o sustina adecvat si sa suporte si apasarea animalului in timp ce bea. 

 

 

 

 

Adapatori pasari

 

AgroLand 30 litri

 

Una dintre cele mai bune adapatori pe care ti le putem propune, ca si crescator de pasari, este acest model care impresioneaza prin simplitate si ingeniozitate. Pur si simplu nu are ce sa se strice la el, cata vreme este folosit corespunzator, iar simpla lui utilizare iti va usura mult munca. 

Discutam despre una dintre acele adapatori pentru pasari cu o capacitate mare, de 30 litri, care este recomandata pentru 35 – 40 pui, 35 – 40 gaini sau 15 – 20 curcani. Rezervorul din plastic este unul usor de umplut prin partea superioara, astfel incat sa nu fii nevoit sa faci manevre complicate cu un asemenea volum de apa. 

In partea de jos, tavita de adapare este situata la o oarecare inaltime fata de sol si este partial protejata de corpul rezervorului, in asa fel incat sa nu e contamineze cu murdarie sau gainat. Cu un nivel constant de apa proaspata pentru pasari, solutia e ideala atat zi de zi cat si in perioada administrarii de medicamente sau alte tratamente. 

 

 

 

MAP 504A

 

Daca esti in cautare de adapatori de pasari pentru porumbei, este posibil ca aceasta varianta sa ti se para tentanta si interesanta. Utilizarea sa este cat se poate de simpla, iar piesa este confortabila pentru pasari, fiind conceputa tinandu-se cont de anatomia acestora. 

Discutam despre una dintre acele adapatoare ieftine si bune pe care probabil ca te vei simti tentat sa le testezi si multumita pretului foarte accesibil. Cu o capacitate de 5 litri de apa, ea ar trebui sa fie suficienta pentru crescatorul obisnuit de porumbei si tinandu-se seama de faptul ca, oricum, apa de baut trebuie oferita, proaspata, in fiecare zi. 

Daca iti fac cu ochiul si alte adapatori pentru porumbei trebuie sa stii ca acest model este si foarte simplu de folosit. Bazinul de apa se desfileteaza, se umple, apoi se monteaza peste adaptor; ansamblul va oferi un nivel constant de apa curata, pana la epuizarea completa a acesteia. 

 

 

 

 

Adapatori porci 

 

Tehno-WB812

 

Aceasta varianta de adapatori pentru porci este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face atat pentru animalele care stau singure in boxa, cat si pentru cele care au nevoie sa primeasca anumite suplimente nutritive sau medicamentoase. 

Discutam despre o adapatoare la pret bun, echipata cu rezervor cu o capacitate de 5 litri, confectionata din plastic rezistent si usor de curatat. Actionarea se face prin intermediul unei tije pe care animalul invata repede sa apese cu botul atunci cand doreste sa bea apa. 

Ceea ce ne-a placut mult la acest model este ca, spre deosebire de alte adapatori pentru porci, el tine seama de diferentele de gabarit si de particularitatile comportamentale ale speciei, astfel incat iti permite sa reglezi distanta dintre vasul de adapare si rezervor. Tija dintre cele doua masoara 60 cm si iti pune la dispozitie posibilitatea de culisare pe o distanta de 14 cm. 

 

 

 

 

Adapatori gaini

 

Gaun G12007

 

Cea mai buna adapatoare pentru pui de gaina, prepelite si alte pasari este greu de identificat, dar iti recomandam sa arunci o privire la acest model, care indeplineste conditiile esentiale de calitate si iti pune totodata la dispozitie un pret cat se poate de accesibil. 

Discutam despre un model care se alimenteaza direct la sursa de apa, la presiunea normala furnizata de aceasta, fara sa fie nevoie de nici un fel de modificari. Modelul este unul cu plutitor, principiul de functionare fiabil fiind imbatabil.

Acest tip de adapatori pentru pui este fabricat din plastic, rezistent, lipsit de toxicitate si, cel mai important, foarte usor de igienizat. El este mai usor de curatat, printre altele, si datorita formei rotunjite, care nu permite acumularea de resturi in colturi. Nivelul constant al apei este un alt atu al produsului, alegerea culorii fiind de asemenea importanta in conditiile intretinerii in hale de pasari. 

 

 

 

AgroLand 110/05

 

Este foarte important ca orice hranitori si adapatori pentru pasari alegi, ele sa fie fiabile, usor de igienizat si sa nu fie foarte expuse murdaririi cu dejectii, prin urmare iti propunem sa iei in calcul si aceasta varianta de model. 

In primul rand, trebuie sa precizam ca piesele pot fi folosite atat ca adapatori pentru prepelite cat si pentru alte specii de pasari. Dimensiunile lor sunt de 10x10cm, ele fiind fabricate din plastic rezistent, foarte usor de igienizat datorita formei rotunjite, care nu permite acumularea mizeriei prin colturi greu accesibile. 

Alimentarea cu apa se face de preferinta la un rezervor de apa, prin cadere. Plutitorul pe care il include produsul este de natura sa mentina nivelul apei constant, mereu. Montajul este si el foarte simplu de realizat, rezultatul final fiind acela ca pasarile vor avea acces mereu la o sursa de apa curata si proaspata, fara resturi care sa ii strice calitatea. 

 

 

 

 

Adapatori antiinghet

 

Evo Termo Uno

 

Pe lista de adapatori antiinghet disponibile la noi in tara, acest model este unul care se remarca prin calitate si fiabilitate. Important de precizat, este una dintre piesele preferate de catre crescatorii de animale care au nevoie de un model fiabil si care sa satisfaca cerintele unui numai mare de indivizi. 

Discutam despre o varianta de adapatori pentru vaci antiinghet care poate deservi un efectiv de pana la 20 de bovine, dar care poate fi folosit si la alte specii, cel mai adesea pentru un numar de pana la 30 ovine. O alta calitate a acestei piese este reprezentata de dopul de golire cu diametru mare, care masoara 10 cm si permite o curatare rapida si eficienta. 

Piesa este confectionata din plastic si are pereti dubli, bine izolati. Materialul este rezistent la diferente si mai ales la fluctuatii bruste de temperatura, astfel incat aceste adapatori pentru vaci sa poata fi folosite in orice sezon. 

 

 

 

 

Adapatori cai 

 

Breckner Germany 2.5 L

 

In categoria “adapatori pentru cai”, oferta nu este, poate, la fel de generoasa ca in alte categorii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te multumesti cu un produs de o calitate indoielnica. Iata de ce am decis sa iti propunem acest model, care credem ca iti va satisface asteptarile. 

Discutam despre o varianta de adapatori la preturi bune, care ni s-a parit foarte interesanta in primul rand datorita materialului din care este confectionata: atat corpul, cat si clapita sunt fabricate din fonta emailata, pentru o durabilitate cat mai mare. 

Produsul este unul nemtesc de cea mai buna calitate; el cantareste cu tot cu accesorii aproximativ 6 kg, deci trebuie sa gasesti o varianta solida de montare in perete. Capacitatea este de 2.5 litri, o valoare buna, considerata optima pentru specia tinta. Avand in vedere dimensiunile si interiorul, piesa este foarte usor de igienizat si de intretinut pe termen lung. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

Indiferent care este specia de animale pe care o cresti, ai nevoie de o sursa de apa curata si proaspata. Este motivul pentru care majoritatea cumparatorilor seriosi prefera sa inlocuiasca galeata si tavitele cu adapatori special destinate animalelor, care au avantajul de a pastra la distanta mizeria, resturile de mancare si dejectiile. Intrebarea este, cum o alegi pe cea potrivita pentru voi?

 

Specia tinta: Exista modele diferite de adapatori pentru animale, in functie de speciile carora li se adreseaza, de modul acesteia de a consuma apa, de dimensiunile corporale pe care le au acestea si de alte particularitati de comportament. 

In categoria produselor destinate pasarilor, cele mai cunoscute sunt, desigur, adapatori pentru gaini. Exista, insa, si piese destinate altor specii; de pilda, modelele pentru prepelite au dimensiuni ceva mai mici, caci si pasarile sunt mult mai mici; ele pot fi folosite si in efectivele de puisori de gaina, care nu au nici ei nevoie de prea mult spatiu. 

Poti opta pentru adapatori pentru rate, pentru modele pentru curcani, alegerea unui produs adecvat dimensiunilor si numarului pasarilor pe care le ai in grija usurandu-ti mult munca. 

Exista, pe piata, si adapatori pentru bovine; multe dintre ele sunt utilizabile, de asemenea, si la ovine. Evident, ele se caracterizeaza prin dimensiuni mai mari si prin mecanisme de declansare a fluxului de apa adecvate speciei. 

Mai poti alege modele special proiectate pentru adaposturile de porci, pentru custile cu iepuri si pentru rozatoare de talie mica. 

 

Principiu de functionare: In ceea ce priveste principiul de functionare, ai la dispozitie mai multe variante. Cele mai simple dintre ele sunt destinate in general pasarilor si se bazeaza pe principiul vaselor comunicante. Pur si simplu exista un rezervor de apa care se “varsa” intr-o zona pentru adapare. Nivelul de apa este constant, apa curata din rezervor o inlocuieste pe cea din vas pe masura ce aceasta este consumata. 

Exista si adapatori automate pentru pasari, in general preferate de catre crescatorii care se ocupa de un numar mare de animale. 

O alta categorie este cea a adapatorilor cu niplu – cunoscute si ca adapatori cu bila – in care bila respectiva opreste fluxul de apa; atunci cand botul animalului actioneaza asupra tijei, bila se misca, ceea ce permite ca lichidul sa picure cu debit mic. Este optiunea folosita frecvent in fermele de crestere a porcilor. 

Pentru animalele mari, vaci si cai, exista adapatori cu clapita, care se conecteaza direct la sursa de apa si pe care fiecare individ invata curand sa o foloseasca. Ele sunt de asemenea preferate in zonele in care exista un efectiv relativ mare de animale, putini posesori ai unei vaci sau ai unui cal apeland la un asemenea dispozitiv in adapost.

 

Montaj si amplasare: In functie de principiul de functionare pentru care ai optat, de caracteristicile adapostului si de specia vizata, adapatorile pot fi amplasate in zone diferite.

Pentru pasari, de pilda, multi crescatori prefera sa pozitioneze adapatorile pe podeaua adapostului. In cazul rozatoarelor, inclusiv al iepurilor, ele sunt in general prinse de gratiile custilor. 

Daca vine vorba despre montarea adapatorilor pentru vaci, cai, oi sau porci, in cazul lor se prefera ca piesele sa fie fixate in perete, cu un sistem de prindere adecvat, din mai multe motive. In primul rand, discutam despre specii de dimensiuni mari, foarte puternice, care sunt tinute timp indelungat in spatiii in care nu beneficiaza de stimulare, iar plictiseala le poate face sa dezvolte o multime de ticuri, unele distructive.

In al doilea rand, aceste animale au nevoie de o cantitate mare de apa, prin urmare o adapatoare adecvata pentru ele trebuie conectata si la o sursa de apa, fie ca e vorba despre reteaua orasului sau despre o alta sursa de apa. 

 

Materiale: In general, exista doua tipuri principale de produse. Cele de dimensiuni mici, cele destinate pasarilor sau rozatoarelor, sunt confectionate din plastic. Unele dintre adapatorile pentru rozatoare au tija pentru baut fabricata din metal, mult mai rezistent la dintii acestor animalute. 

Adapatorile care se adreseaza speciilor de talie mare sunt confectionate din metal, numai el fiind capabil sa garanteze durabilitatea necesara. 

Functii speciale: Cea mai apreciata functie pe care o poti gasi la o adapatoare de buna calitate este legata de rezistenta la temperaturi scazute. Functia antiinghet este cautata in mod special de catre proprietarii de cai, aceasta specie avand o sensibilitate aparte cand vine vorba despre apa foarte rece, dar este binevenita si pentru mentinerea in buna stare a instalatiei, si cand vine vorba despre alte specii.

 

Capacitate: In cazul oricarui tip de adapatoare, dar mai ales al celor care sunt prevazute cu rezervoare individuale de apa, este intelept sa verifici care este capacitatea acestora, pentru a vedea daca ele corespund efectivului de animale pe care urmeaza sa il deserveasca. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

De ce e important sa am adapatori cand cresc animale?

Utilizarea unei adapatori este de mare utilitate pentru crescatorii de animale, indiferent de efectivul pe care il ingrijesc. Cu ajutorul unui asemenea dispozitiv, animalele vor avea mereu la dispozitie apa curata si proaspata, fara sa fie nevoie de efort suplimentar din partea ta.

Ce e mai bun pentru bovine – adapatoarea individuala sau adapatorile colective?

Indiferent de specie, adapatorile individuale sunt preferate pentru ca au sanse mai mari sa ramana curate pentru mai mult timp si pentru ca reduc riscul de raspandire, in efectiv, al bolilor transmisibile. Totusi, e evident ca o adapatoare individuala presupune o investitie mai mare, initial. 

Ce fel de adapatori se folosesc intr-o ferma ecologica de gaini?

Pentru fermele de pasari se prefera adapatorile automate cu rezervor mare, adaptat numarului de pasari ingrijite in adapostul respectiv. Uneori poate fi necesar sa apelezi la mai multe adapatori amplasate in acelasi adapost, pentru a acopei nevoile zilnice ale efectivului. 

 

 

 

6 sfaturi pentru ingrijirea animalelor pe timp de iarna

 

Iarna vine la pachet cu doua provocari mari: schimbarea conditiilor meteo si schimbarea nutretului. 

Izoleaza adecvat adapostul. Ventilatia naturala nu trebuie eliminata, dar trebuie controlata atent, pentru a se mentine un nivel adecvat al umiditatii, pentru eliminarea prafului si pentru evacuarea noxelor. 

Instaleaza solutii de incalzire. Ele se pot dovedi necesare in functie de specia animalelor, de varsta lor si de starea lor fiziologica. 

Evita umezeala excesiva. Un asternut curat si uscat, inlocuit frecvent, este indispensabil acestui deziderat. 

Atentie la alimentatie. Nutretul uscat are un continut redus de vitamine, fiind important uneori sa le suplimentezi altfel. In lipsa furajelor verzi, devine necesar sa iei in calcul oferirea de premixuri proteino-vitamino-minerale, in cantitati si forme de prezentare adecvate si adaptate.

Atentie la apa. Indiferent cate grade sunt afara, apa trebuie sa fie mereu curata, proaspata si sa aiba o temperatura adecvata. In cazul in care nu ai instalat deja o adapatoare antiinghet, e obligatoriu sa verifici apa de macar doua ori pe zi, pentru a nu ingheta.

O situatie particulara este cea intalnita la cai, unde apa foarte rece poate declansa colica, extrem de periculoasa. In cazul lor este obligatorie identificarea unei solutii potrivite, tinandu-se cont de cantitatea mare de apa pe care o consuma specia.