Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

 

Garduri electrice – Opinii si Recenzii in 2021

 

Cu siguranta ca, alegand cel mai bun gard electric pentru tine, vei putea sa iti protejezi culturile si animalele domestice, impiedicandu-le pe cele salbatice sa patrunda in perimetru. Daca vei tine cont de caracteristicile prezentate mai jos, iti va fi mult mai usor si comod sa alegi varianta optima. Pentru un perimetru de 1000m, poti sa mergi pe Nexon Simple4, un pachet ce contine mai multe elemente de baza, precum generator de 4 J; 150 de izolatori, rola cu o lungime de 1000 m; manere si izolatori dubli pentru 2 porti, alimentare la retea. Daca ai un perimetru mai mic, poti sa alegi Nexon EasyShock3.1 J, de 250 m. 

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Nexon Simple4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un gard electric ce iti asigura mai multe elemente de care ai nevoie pentru montaj, avand generator de impulsuri si o energie de 4 J; alimentare la retea; doua sisteme pentru poarta compuse din maner si izolator dublu; 150 de bucati de izolatori, o rola cu fir ce are lungimea de 1000 m.

Generatorul nu iti permite sa reglezi viteza impulsului, aceasta fiind fixa.

Un pachet complet ce iti va permite sa imprejmuiesti cu usurinta un perimetru de 1000 de metri.

A 2-A OPTIUNE!

Nexon EasyShock3.1 J
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Portivit pentru animale domestice si salbatice, cu un impuls de 3,1J, avand posibilitatea de a ajusta viteza impulsului, acest gard electric te va ajuta sa asiguri un perimetru de 250 m, sa iti faci poarta de acces, avand maner si izolator dublu, cu 25 de izolatori in pachet, firul adecvat, simplu si comod de montat, chiar daca este pentru prima data.

Trebuie sa iei in calcul la achizitie si costul alimentatorului de 12 V, necesar pentru a pune in functiune generatorul.

Pret bun, mai multe elemente in pachet, potrivit pentru diferite tipuri de animale, sunt doar cateva caracteristici care ne determina sa iti recomandam acest produs.

A 3-a Optiune!

Nexon Simple2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de gard electric se preteaza mai mult pentru animale domestice, avand un impuls de 4 J, cu viteza fixa, ce vine la pachet cu mai multe elemente de baza, precum fir de 500 m; alimentare la retea, izolatori si sistem pentru poarta; generator; fiind foarte practic si comod de montat acolo unde ai nevoie.

Desi pretul de achizitie este bun, mai tine cont ca trebui sa iti cumperi separat si tarusi de impamantare.

Un mijloc simplu de a incadra un perimetru de 500 m, pentru a impiedica animalele domestice sa il paraseasca.

 

 

Pareri despre cele mai bune garduri electrice

 

Mai jos, ai prezentate cateva modele pentru diferite tipuri de animale, ceea ce iti permite sa te orientezi mai usor spre gardul electric potrivit. 

 

Gard electric pentru animale

 

Nexon Simple4

 

Daca ai nevoie de un gard electric pentru animale, poti sa te indrepti spre acest produs care ar putea fi o varianta optima pentru tine. Este un pachet cu mai multe parti componente, cu care poti asigura un perimetru de 1000 m.

Cu un impuls de 4 J, cu viteza de emitere fixa, este potrivit pentru mai multe tipuri de animale, precum: oi, vaci, capre, cai, cerbi, vulpi etc. 

Setul este format din mai multe elemente componente, cum ar fi: generator; alimentator pentru retea; doua manere si doi izolatori dubli pentru a putea pune doua porti de acces, formand un perimetru mare; cablu de legatura; 150 de bucati de izolatori; rola cu 1000 m de fir; tablita de avertizare. 

 

 

 

Gard electric pentru vaci

 

Nexon EasyShock3.1 J

 

Cu siguranta ca iti doresti un gard electric, ieftin si bun, care sa iti permita sa asiguri un perimetru dat atat pentru a tine animalele domestice inauntru, cat si pentru a impiedica animalele salbatice sa patrunda.

Se poate folosi si ca gard electric pentru vaci si asigura un perimetru de 250 de metri. Generatorul continut in pachet transmite impulsuri de maxim 3.1 J. De asemenea, aparatul iti permite sa ajustezi dupa cum este necesar viteza impulsurilor.

Firul are o lungime de 250 m, si mai ai in pachetul de achizitie si 25 de bucati de izolatori. Poarta va fi de asemenea bine izolata, avand un model de izolator dublu si maner adecvat. Nu contine alimentator, ce trebuie achizitionat separat, generatorul functionand cu 12 V. 

 

 

 

Gard electric pentru oi

 

Nexon Simple2

 

In caz ca ai nevoie de un gard electric pentru oi, poti sa mergi pe acest pachet complet care iti va asigura un perimetru de 500 m. Se mai preteaza si pentru alte tipuri de animale, precum vaci, capre, cai, porci etc.

Este un gard electric la pret bun, ce contine mai multe parti componente precum: generator de 4j; 75 de bucati de izolatori inelari; fir cu o lungime de 500 m; maner si izolator dublu pentru poarta de acces; cablu de legatura; alimentator pentru retea. 

Bara de impamantare se achizitioneaza separat, nefiind inclusa in pachet. Viteza de impulsuri este fixa. Tot in pachet mai ai inclusa si tablita de avertizare pe care o poti aseza unde crezi ca este mai potrivit. 

 

 

 

Gard electric caini

 

Wellturn TP16

 

Daca ai o proprietate si vrei sa iti dresezi animalele de companie, avand grija sa nu paraseasca incinta, dar nici sa nu aiba acces peste tot, poti sa alegi acest model de gard electric pentru  caini si iti va fi de ajutor.

Firul are o lungime de 300 de m si poate fi ingropat in pamant pana la o adancime de 2 – 5 cm, sau se poate prinde de un gard deja existent. Cainele va avea o zgarda speciala, ce se gaseste in pachetul de achizitie, rezistenta la apa, ce il va avertiza prin impulsuri auditive si electrice ce se pot seta progresiv. Daca ai mai multi caini, mai poti achizitiona si alte zgarzi, gardul fiind compatibil cu un numar mai mare.

In pachetul de achizitie mai ai: un transmitator de perete care te va avertiva si daca cablul ingropat se deterioreaza; alimentator; un cablu USB pentru a incarca zgarda; 20 de stegulete pe care le poti folosi cu succes pentru dresaj; tester pentru impulsuri; precum si un manual de dresaj ce vine si in limba romana. 

 

 

 

Gard electric cu panou solar

 

Nexon HeavyShock 2.5J

 

Daca alegi sa montezi un gard electric cu panou solar, nu vei mai avea grija cu alimentarea si te poti opri la acest model care ar putea fi o alegere potrivita pentru tine.

Poti sa acoperi un perimetru de 400 m si, avand impulsuri de 2.5 J, va tine in interior animalele domestice si le va alunga pe cele salbatice. Poti sa ajustezi viteza impulsurilor dupa cum crezi ca este mai potrivit.

In pachet ai mai multe elemente pentru a forma baza, si anume: generator de 2.5 J; 50 de bucati de izolatori inelari; banda cu o lungime de 400 m; cabluri de conexiune; sistem pentru poarta; panou solar de 10 W si acumulator de 12V. Este un mod comod de alimentare si ecologic, pe care il poti monta in orice conditii, chiar si in zone mai izolate. 

 

 

 

Pachet gard electric

 

Agro Electrosistems 04

 

Cu siguranta un pachet gard electric este mai convenabil, mai ales daca este primul pe care il vei construi, iar acest model are toate elementele pentru un gard electric de baza.

In pachetul de achizitie ai: aparatul de baza (generator) – ce poate transmite impulsuri pentru un gard cu o lungime de 6 km; fir cu o lungime de 1000 m ce are o rezistenta la rupere de pana in 130 kg; izolatori de tip inelar 150 bucati; maner pentru poarta si izolator dublu pentru poarta; placuta de avertizare. 

Este un model de gard electric la un pret bun, care te ajuta sa pornesti constructia. Separat, trebuie sa iti mai achizitionezi sistemul de alimentare care poate fi la retea sau acumulator, stalpii de sustinere ce se asaza la o distanta de maxim 7 – 8 m intre ei, precum si bara de impamantare. 

 

 

 

Nexon gard electric

 

Nexon BeastShock 8.5J

 

Pentru cei care vor sa imprejmuiasca un teren pentru a gestiona mai usor situatia animalelor, acest pachet complet Nexon gard electric poate fi exact ceea ce au nevoie. 

Astfel nu mai esti nevoit sa cauti partile componente care sa se potriveasca ai deja toate elementele necesare, care iti asigura un perimetru de 1000 m. Este un gard electric pentru urs, lup, cerb, dar si animale domestice precum: capre, oi, vaci, avand un impuls de energie maxim de 8.5 J, si o rezistenta la rupere de pana in 160 kg. 

In pachet ai: generator, 100 de bucati de izolatori, 2 bucati de sisteme pentru poarta cu maner si izolator dublu, alimentator de 12/ 230 V, fir 1000 m, precum si o tablita de avertizare. Daca ai nevoie si de bara de impamantare, poti sa o achizitionezi separat. 

 

 

 

Generator impulsuri gard electric

 

Nexon Beast1

 

Acest model de generator impulsuri gard electric poate fi o alegere buna pentru tine, daca vrei sa impiedici animalele salbatice sa patrunda pe un anumit teren sau pe cele domestice sa nu paraseasca tarcul. 

Se alimenteaza la 12 V, iar daca vrei sa il conectezi la retea, poti sa comanzi separat un alimentator dedicat. Energia impulsului este de maxim 8.5 J, iar tensiunea de 13000 V.

Poate asigura un perimetru larg de 75 km. Ca si functie de interes mentionam ca poti sa reglezi viteza impulsurilor dupa necesitati. Generatorul este cu carcasa din plastic dur, de culoare gri. Cantareste 4 kg. 

 

 

 

Izolatori gard electric

 

Fermag IZ59

 

Cu siguranta, pentru a avea mai putine pierderi pe retea, ai nevoie si de izolatori de gard electric, si te poti indrepta spre acest produs.

Se vinde la pachet ce contine 50 de bucati si vei calcula numarul acestora in functie de lungimea gardului, cu cat mai multi cu atat mai bine. Izolatorii din acest pachet sunt confectionati din policarbonat si otel, rezistenti. 

Sunt de culoare neagra si nu se vor modifica sub actiunea razelor UV. Sunt facil de montat, avand surub in capat, pentru stalpii de lemn. Se pot folosi atat pentru gardurile de imprejmuire a animalelor domestice, cat si pentru a impiedica patrunderea celor salbatice.

 

 

 

Fir gard electric

 

EVO EVOS1000

 

In caz ca vrei sa iti cumperi singur toate elementele pentru a imprejmui tarcul de animale, ai nevoie si de fir de gard electric, iar acest model poate fi o alegere potrivita pentru tine.

Este compatibil cu un gard electric pentru animale domestice si te va ajuta sa gestionezi mai bine situatia. Rezista la o presiune de 45 de kg fara a se rupe. Rezistenta electrica este de 11 ohmi/m si are in interior 3 conductori.

Cablul este de culoare rosie pentru a fi vizibil, chiar si prin vegetatie. Are o lungime de 1000 de metri, si poti sa calculezi exact cate bobine ai nevoie. Nu va fi o problema sa il transporti pana la locul de imprejmuire, bobina cantarind 2 kg. 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Gardul electric este folosit in multe tari de catre crescatorii de animale sau pentru a proteja anumite culturi, nefiind periculos pentru acestea, dar extrem de eficient si economic. Mai jos, ai cateva criterii pe care sa le iei in considerare pentru a face o alegere optima, pe piata fiind multe modele de garduri electrice, la preturi bune, spre care te poti indrepta. 

Pachet sau componente separate: Daca nu ai mai montat pana acum, conform mai multor pareri despre cele mai bune garduri electrice te poti indrepta spre un pachet in care ai deja cele mai multe parti componente. Cu siguranta ca poti sa cumperi si fiecare element in parte, atunci cand vrei sa iti construiesti singur modelul si ai deja o oarecare experienta. Un gard electric este compus din mai multe parti, printre care:

Generatorul, care asigura impulsurile necesare pentru a tine animalul la distanta de gard. Acesta poate avea diferite caracteristici, precum energia impulsului ce se masoara in J si tensiune maxima masurata in V; are nevoie de alimentare. 

Fir sau banda: care formeaza o retea prin care trece curentul si alegi lungimea necesara pentru a asigura perimetrul dorit, cu o infasurare sau mai multe.

Impamantarea, care este de obicei din otel zincat si asigura o buna eficienta a gardului.

Izolatorii de fir, care se monteaza din loc in loc si prin care se trece firul de curent. 

Stalpi de sustinere daca este cazul, pe care se prinde firul. 

 

Tipul de animal: Gardul il vei alege si in functie de tipul de animal pe care vrei sa il protejezi si ingradesti, fiecare avand anumite carateristici mai particulare:

Gard electric pentru cai: chiar daca sunt mai mari, impulsurile nu trebuie sa fie puternice, acestia reactionand usor la cele normale. Deoarece acestia nu vad foarte bine, se recomanda fire mai groase (benzi de 20 – 400 mm) si trei infasurari la diferite inaltimi (45, 75, 120 cm).

Gard electric pentru oi: acestea au o blana foarte groasa, asa ca impulsurile trebuie sa fie mai puternice, pentru a le simti si a le indeparta de gard. Se recomanda mai multe infasurari si mai dese (30, 45, 65, 90 cm).

Gard electric pentru porci: daca perimetrul este mai mare ai nevoie si de un aparat puternic, cu cel putin doua infasurari (mai multe daca sunt si purcei).

Gard electric pentru vaci: si acestea reactioneaza bine la impulsuri normale, puterea generatoarelor fiind data de lungimea perimetrului acoperit. Se recomanda cel putin 3 infasurari.

Gard electric pentru animale salbatice: pentru acestea se folosesc, in general, aparate puternice, fiind necesare cel putin doua infasurari la 20 cm de pamant si la 70 cm. 

 

Sursa de alimentare: O varianta optima este sa ai un alimentator ce se leaga la retea, fiind si foarte convenabil de gestionat. Din pacate, zonele in care se fac de obicei tarcurile de animale, sau unde se ingradesc culturile, sunt situate in zone izolate, unde nu exista retea de curent, asa ca ai nevoie de alte solutii.

Bateriile de unica folosinta pot asigura o buna functionare doar pentru o perioada de timp data, fiind mai utila pentru tarcurile portabile pe care le tot muti. O baterie reincarcabila este mult mai utila si eficienta. Poti sa optezi si pentru variante cu panou solar inclus. 

 

Perimetrul acoperit: Cu siguranta este un criteriu foarte important. Astfel, fie te indrepti spre un pachet ce permite asigurarea unui anumit perimetru (250 m, 500 m, 1000 m etc.), fie cumperi partile componente separat, avand grija sa le corelezi intre ele (puterea generatorului, numarul de stalpi, lungimea firului, numar de porti, numar de izolatori etc.)

Unele pachete permit marirea suprafetei foarte comod, putand contacta furnizorul pentru a achizitiona suplimentar ceea ce iti mai trebuie. Atunci cand achizitionezi firul separat, vezi si de cate infasurari ai nevoie, pentru a se corela cu tipul de animal. 

Poarta de acces: Cel mai adesea in pachetele de achizitie ai incluse si unul sau doua sisteme pentru poarta de acces, in functie de perimetrul asigurat. Astfel, pentru zone mai mici de 250 – 500 m, poate fi doar o singura poarta de acces, dar pentru zone mai mari sunt necesare cel putin doua.

Portile de acces sunt, de obicei, de dimensiuni generoase, mai ales atunci cand este vorba de tarcurile de animale si sunt de asemenea traversate de fir electric. Pentru a nu exista pericolul de electrocutare, pentru gestionarea acestora se folosesc cel mai adesea izolatori dubli la un capat si un carlig si arc la celalalt capat. Se utilizeaza un maner special izolat.  

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Imi trebuie stalpi la gardul electric?

Pentru a te putea baza pe cel mai bun gard electric este necesar sa achizitionezi si stalpi de sustinere a firelor, care pot fi confectionati din lemn – pentru tarcuri permanente; din plastic, fibra de sticla, fier – pentru imprejmuiri temporare cel mai adesea.

In functie de greutatea firelor acestia se amplaseaza mai des (la 3 m, 5 m) sau mai rar (din 20 in 20 de m). Exista si sisteme care permit ingroparea firelor, nemaifiind astfel nevoie de stalpi de sustinere.

Cand e nevoie sa montez un gard electric?

Sunt multe motive pentru care ai nevoie de o astfel de solutie, cel mai adesea pentru a reusi sa tii in perimetrul unui tarc animalele domestice pe care le detii. Cu siguranta un gard electric pentru urs sau alte animale salbatice iti va proteja perimetrul ingradit si iti va asigura un plus de protectie.

 

Poate gardul electric sa tina la distanta porcii mistreti?

Cu siguranta daca optezi pentru unul dintre cele mai bune garduri electrice, cu impulsuri mai mari, vei putea tine la distanta inclusiv porcii mistreti. Firele pot fi dispuse in doua treceri, pentru mai multa siguranta. 

 

 

 

Ce trebuie sa stii inainte de montarea gardului electric

 

Pe piata ai la dispozitie mai multe modele de garduri electrice, ieftine si bune, pe care le poti achizitiona pentru a proteja un perimetru dat. Sunt agreate in toata Uniunea Europeana, pentru cresterea animalelor, dar si pentru a proteja anumite culturi de animale salbatice.

Chiar daca esti iubitor de animale, trebuie sa stii ca aceste sisteme sunt special concepute pentru a nu le rani, trimit doar un impus cu rol de a le speria, fortandu-le sa se indeparteze de gard. 

Un gard electric este si foarte usor de gestionat, putand fi montat si demontat cu usurinta in caz de nevoie si, in plus, costurile sunt mult mai mici decat pentru un gard normal, o economie fiind foarte buna mai ales daca ai de ingradit un perimetru foarte mare.

Nu este de neglijat nici usurinta cu care se monteaza, facand astfel o mare economie de timp. 

Nu neglija impamantarea, chiar daca nu este inclusa in pachetul de achizitie, deoarece de aceasta depinde eficienta sistemului. Daca vrei sa montezi mai multe garduri acestea trebuie sa aiba o distanta de minim 2 metri intre ele. Nu este recomandat sa alimentezi la generator firele de sarma ghimpata. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

 

Planeta Pamant este casa a peste 1 milion de specii, de la acarienii de praf pana la elefanti si balene. Iar oamenii de stiinta au demonstrat ca inca mai exista specii nedescoperite. Diversitatea animalelor pe care le cunoastem deja este uimitoare, iar unele dintre ele sunt absolut ciudate!

 

Stiati ca animale ciudate traiesc peste tot in lume, unele dintre ele mai aproape decat ti-ai fi imaginat? In acest articol te invitam sa descoperi informatii despre animale mai putin cunoscute, ale caror adaptari la mediu ne lasa cu gura cascata.

 

Pangolinul

Suntem obisnuiti cu mamifere dragute, acoperite cu blanita, care fac pui superbi si delicati si pe care ne-am dori sa le alintam si sa le smotocim. Ei bine, pangolinul care traieste in Africa si Asia este o exceptie: o ciudatenie printre alte animale terestre, care arata ca un tapir in armura

In ciuda aspectului sau caracteristic, pangolinul se inrudeste mai degraba cu cainele, pisica si foca, decat cu tapirul sau cu armadillo. In ciuda aspectului sau destul de ciudat, pangolinul este descoperit ca un animal simpatic, cu labutele uriase si ochisorii margelati. Iar obiceiul lor de a se curba atunci cand sunt atacati, intr-o forma asemanatoare unei mingi “blindate”, este induiosator. 

Aye – aye

Daca vorbim despre animale rare, Aye Aye, o specie de lemur care traieste numai in Madagascar, este un exemplu perfect. Si este, cu siguranta, un animal ciudat: are un corp ca de pisica, o fata de nevastuica, urechi de liliac, care se rotesc independent, dinti cu crestere constanta, ochi verzi si rotunzi, manute cu un deget osos lung, care aminteste de gheara liliacului. 

Animalul este unul nocturn si se hraneste cu insecte si larve de insecte pe care le localizeaza sub scoarta copacilor. E o prezenta usor infricosatoare, daca e sa te intalnesti cu el noaptea prin padure, fara sa te astepti la asta.  

 

Capibara

Nici nu stim cu ce sa incepem cand vine vorba despre aceste animale interesante. Traind numai in America de Sud, animalele tind sa se grupeze in familii mari, in apropierea ochiurilor de apa. O asemenea familie poate atinge peste 100 de indivizi in sezonul secetos.

Multe pasari stau pe spinarea capibara, lucru care e de natura sa contribuie la infatisarea lor ciudata. Insa atunci cand vine vorba despre curiozitati despre plante si animale, ce e mai interesant abia urmeaza: capibara sunt foarte rapide, capabile sa alerge la fel de repede ca un cal daca e nevoie. De asemenea, pot petrece pana la 5 minute scufundate sub apa, truc pe care il folosesc pentru a se ascunde de pradatori. 

 

Cartita cu nas stelat

Animale care traiesc sub pamant si se hranesc cu vietati de apa? Deja e o combinatie cat se poate de ciudata! Cartita cu nas stelat este experta la inotat, este cea mai sociabila dintre cartite si are un bot greu de confundat, cu 22 de tentacule in jurul narilor, care o ajuta sa isi gaseasca prada. 

Aceste mamifere se hranesc cu melci, lipitori si chiar pestisori de dimensiuni mici. Cu o greutate de doar 40 – 45 g, ele sunt totusi departe ca dimensiuni de cel mai mic animal din lume. Intra in categoria de animale subterane pentru ca sapa galerii cu diametrul de 5 – 6 cm, in care se ascund, nasc si isi ingrijesc puii. 

 

Armadillo

Animale ciudate? Aceasta reptila mica arata exact ca un dragon, iar asemanarea este cu atat mai evidenta atunci cand soparla isi curbeaza trupul pentru a se proteja de pericole. 

Nu sunt insa singurele curiozitati legate de aceasta fiinta. Soparlele Armadillo sunt una dintre putinele specii care nasc pui vii, si se pare ca femelele ii si hranesc – lucru si mai neobisnuit. 

 

Leul de Madagascar

Leul de Madagascar imprumuta ceva din infatisarea unei pisici, dar se pare ca este inrudit mai degraba cu mangustele. Este cel mai mare carnivor din Madagascar si se hraneste in principal cu lemuri, inclusiv cu adulti. 

Cu un corp lung, urechi rotunjite si picioare scurte, isi merita locul in aceasta lista. Ca si pangolinul, are un ceva care il face aproape dragalas. 

 

Lenesul

Lenesii sunt animal super ciudate, care traiesc in anumite zone din America de Sud. Cu fetele usor tampe si mereu zambitoare, ei au un metabolism extrem de lent, care se reflecta si in felul in care se misca. Consuma numai frunze si sunt greu de identificat de catre pradatori, tocmai pentru ca se deplaseaza atat de incet. 

Oricat de simpatici si de mici ar parea azi, nu ii subestima. Acum vreo 10.000 de ani, stramosii lor erau mai mari decat elefantii si se deplasau pe sol. Greu de crezut ca le-ai fi putut face fata, chiar si cu ajutorul unui gard electric dintre cele mai moderne. 

Furnica de catifea

Unde o gasesti? Tot in ofertanta America de Sud. Oricat de ciudat ar parea, aceste furnici nu sunt nici pe departe furnici, ci niste… viespi. Corpul fara aripi si puful de pe corpul lor le fac, insa, sa semene cu niste furnici exotice. 

Unele specii care traiesc in Chile au un colorit alb – negru, asa ca mai sunt denumite si furnici panda. Insa ceea ce le face foarte cunoscute este piscatura extrem de dureroasa.

 

Pestele liliac cu buze rosii

Aceasta specie de peste traieste in zona insulelor Galapagos. Inotatoarele sale arata ca niste picioare primitive, amintind de membrele broastelor, dar spre deosebire de acestea, el e un foarte slab inotator. 

In zona capului, pestele are o excrescenta rosie care atrage prada cat mai aproape, astfel incat sa o poata captura. 

 

Crabul Yeti

Aceasta creatura simpatica a fost descoperita in anul 2005 in sudul Oceanului Pacific. Traieste la adancimi mari, de aceea corpul sau este aplatizat si lipsit de culoare, avand o nuanta crem albicioasa. Clestii se afla la capatul unor brate mai lungi decat ai crede, care sunt acoperite cu un strat de puf abundent, amintind cumva de Yeti, personajul legendar care traieste in lumea gheturilor. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

 

Una dintre cele mai speciale rase de caine se numeste lup cehoslovac; fiind insa cu adevarat un caine lup, in adevarata acceptiune a termenului, el nu se potriveste oricarei tipologii de stapan. Te invitam sa descoperi totul despre aceasta rasa fascinanta.

 

Daca iei in calcul achizitia unui ciobanesc cehoslovac, trebuie sa stii ca e vorba despre o rasa dificil de gestionat, care necesita intreaga ta atentie si un stapan asertiv, ferm si cu un psihic foarte puternic, care sa aiba experienta in gestionarea raselor cu o personalitate puternica.

 

Lup Cehoslovac – Istoric

Acest caine lup cehoslovac a luat nastere ca urmare a unui experiment efectuat in Cehoslovacia in anul 1955, cand s-a facut incrucisarea intre un ciobanesc german si un lup carpatin. S-a demonstrat ca puii obtinuti din mascul caine si femela lup, dar si cei rezultati din combinatia intre un mascul lup si o femela caine, sunt viabili si fertili. 

Incrucisarea a ajuns sa formeze o noua rasa, recunoscuta in anul 1982 ca si rasa nationala a Slovaciei. Ea imbina calitatile cainelui cu bagajul genetic natural selectionat al unui lup salbatic, astfel ca rezultatul e un exemplar rezistent, inteligent, perseverent, ferm, teritorial si in general sanatos. 

Lup Cehoslovac – Descriere

Lupul cehoslovac este o rasa relativ noua, asadar nu se poate lauda nici cu sute de ani de traditie, nici cu numele unor personalitati care ar fi detinut-o. Totusi, majoritatea oamenilor sunt atrasi de acest caine din prima clipa in care il vad; fauritorul lui este inegalabil in ceea ce priveste maiestria: Natura, in toata intelepciunea si salbaticia ei. 

Unul dintre principalele motive pentru care se cauta lup cehoslovac de vanzare este faptul ca acest caine arata exact ca un lup. Un lup ceh e inalt, suplu, agil si puternic. E un caine care nu are nevoie sa se uite la proprietar, pentru ca stie exact unde se afla acesta si ce face. Pe de alta parte, este extrem de conectat la mediul in care se afla si in care observa si cea mai mica schimbare. 

Acesti caini – lupi au o rezistenta incredibila: pot alerga cu usurinta pana la 100 km si au un simt al orientarii unic in lumea canina. Reactiile lor sunt foarte rapide, iar determinarea specifica lupului ii face sa realizeze orice isi pun in minte. 

  • Inaltimea minima acceptata in standardul rasei este de 65 cm la mascul si 60 cm la femela; nu exista o limita superioara. 
  • Forma corpului se inscrie intr-un dreptunghi; expresia capului este elocventa pentru determinarea sexului. 
  • Ochii au culoarea ambrei si sunt oblici; urechile triunghiulare sunt purtate sus. 
  • Dentitia completa include 42 dinti si e foarte puternica, cu muscatura in foarfece sau in cleste. 
  • Pieptul e larg, spatele drept, abdomenul supt si puternic. 
  • Picioarele sunt drepte, cu labutele usor rasucite spre interior, cu oase lungi; ele sunt una dintre cele mai evidente adaptari la distantele lungi pe care le parcurge in mediul sau natural lupul. 

 

Lupul Cehoslovac – Temperament

Inainte de a te interesa despre lup cehoslovac – pret, ar fi bine sa fii sigur de faptul ca poti gestiona un asemenea caine. E relativ usor sa gasesti un astfel de lup de vanzare, iar sa te indragostesti de un pui de caine lup este si mai simplu, dar esti in masura sa te descurci cu el?

Descrierea rasei spune ca orice lup cehoslovac este un caine activ, vioi, foarte prezent, capabil de anduranta si cu reactii rapide. Nu se teme de nimic, e curajos, suspicios, dar nu ar trebui sa atace fara motiv. Rezistent la conditiile de mediu, foarte istet, invata repede si se adapteaza la orice serviciu. 

Firea sa extrem de jucausa poate deveni repede temperamentala in absenta unui lider care sa o modeleze si controleze. 

Desi invata foarte repede, nu trebuie sa te bazezi ca se va auto-educa; acest caine este motivat doar de scop, nu de dorinta de a se face placut, prin urmare trebuie sa te gandesti la un sistem de recompense. 

Principalul motiv de esec atunci cand vine vorba despre relatia cu un asemenea caine este lipsa de perseverenta a stapanului, care nu reuseste sa se impuna ca sef in haita. 

Antrenamentele in care cainele este plictisit la nesfarsit cu repetari inutile ale aceluiasi exercitiu sunt obositoare si il fac sa isi piarda curand motivatia de a lucra. 

Rasa este excelenta atunci cand vine vorba despre a lua urma; independenta lor este dublata de abilitatea de a lucra in grup pentru a-si atinge scopul, exact asa cum ar face lupii in haita. Modul in care pot lucra in grup, independent de controlul uman, este justificarea pentru faptul ca isi gasesc atat de usor loc in armata. 

Latratul este complet nenatural pentru lupul cehoslovac, astfel ca el are alte moduri de exprimare si comunicare. Desi poate fi un animal de companie placut si sigur pentru copii, nu poti avea incredere in el cand vine vorba despre alte animale.

In absenta unui stapan cu suficienta autoritate, lupul cehoslovac are potential sa devina agresiv. Mai mult decat atat, atunci cand vine vorba despre straini, ramane un caine suspicios si rezervat, care iti va tine oaspetii sub stricta observatie in permanenta. 

Lupul Cehoslovac – Ingrijire

Este un caine foarte rezistent si fara probleme de sanatate, in general. Mostenirea provenita de la ciobanescul german ii creeaza o usoara predispozitie pentru displazia de sold.

Poate fi un caine de apartament, dar numai daca beneficiaza de suficient exercitiu. O curte de dimensiuni mari i se potriveste de minune, si trebuie sa recunoastem ca se descurca mai bine in zonele mai racoroase. 

Pentru ca e un maestru al evadarilor, e bine sa ai un gard inalt si o poarta incuiata. Daca discutam despre suprafete foarte mari de teren, poti lua in calcul posibilitatea sa il tii in interiorul gradului electric

Nevoia mare de exercitiu fizic face ca acest caine sa trebuiasca plimbat zilnic pe distante mari, in pas vioi. E nevoie de o atentie aparte in ceea ce priveste modul in care se desfasoara plimbarea: cainele trebuie sa isi pastreze pozitia in spatele omului, caci mostenirea sa de la lup ii spune ca doar liderul haitei merge in fata grupului. 

Asemeni stramosului sau salbatic, naparleste abundent de doua ori pe an. Nu miroase si nu are nevoie de spalare, caci murdaria se scutura imediat de pe blana. 

In ceea ce priveste alimentatia, se poate apela la mancare uscata super premium, cu continut mare de proteina, dar si la varianta unei diete BARF, mai naturala pentru el. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

 

Cunoscut si ca Mastino Napolitano, aceasta rasa este originara din sudul Italiei, unde era folosit ca si caine de paza pentru familie. Azi, rasei i se mai spune si “uriasul bland”; este un companion loial si foarte afectuos fata de intreaga familie.

 

Desi bland si duios, un Mastiff Napoletan nu este neaparat o idee buna pentru un proprietar novice, avand in vedere talia si masivitatea care il caracterizeaza. Doar un proprietar cu experienta si cu multa incredere in sine poate stabili o relatie de calitate cu un Mastiff Neapolitan. Descopera mai multe informatii despre aceasta rasa.

 

Mastiff Napoletan – generalitati

Acesti caini uriasi se misca parca cu incetinitorul, dar este absolut evident cata forta este in spatele fiecarui pas pe care il fac. Corpul masiv, pielea ridata care parca ii “este mare” si cutele faciale caracteristice fac ca acest caine sa nu treaca neobservat si sa declanseze admiratie si mirare.

Atunci cand vorbesc cu mandrie despre Neapolitan Mastiff, admiratorii rasei evidentiaza istoria indelungata, care dateaza inca din Epoca Bronzului. La vremea respectiva, in zona Egiptului, era infatisat un caine de lucru cu toate caracteristicile unui mastif. 

Desi aspectul sau este intimidant, mai ales pentru straini, cainele este recunoscut mai degraba ca un fel de rasa de canapea, decat ca una potrivita pentru lupte de caini, asa cum s-ar crede. Echilibrat si loial, acest caine nu isi doreste decat sa se afle in prezenta oamenilor; desi e capabil sa isi apere familia cu ferocitate, nu e niciodata agresiv fara motiv. 

Desi in copilarie puii sunt foarte activi, pe masura ce se maturizeaza se transforma in niste lenesi, care adora sa motaie prin casa sau prin curte. Avand in vedere dimensiunile, viata in apartament se poate dovedi dificila. De asemenea, trebuie sa iti fie clar ca daca esti un impatimit al curateniei, un Mastiff Napoletan nu are ce cauta la tine acasa.

Mastiff Napoletan – Personalitate

Calmi si rezistenti ca niste stejari, Mastino Napoletano sunt mai degraba caini de paza decat de atac. Sunt mereu alerti, constienti de ceea ce se intampla in jurul lor, chiar si atunci cand pare ca se relaxeaza. Nimeni nu iti va calca proprietatea cand nu esti acasa, dar cand intampini pe cineva, acest caine va sti sa iti accepte invitatul, desi va ramane retras si isi va asuma rolul de observator constant. 

Este o rasa extrem de afectuoasa cu familia, dar si incapatanata, mai ales ca dimensiunile o incurajeaza sa isi sustina “punctul de vedere”. Dresajul trebuie inceput devreme, cu blandete si fermitate, si se recomanda folosirea recompenselor; pedepsele fizice sunt contraindicate.

Cel mai bun mediu de viata este o casa cu curte ingradita; desi nu e o rasa care sa fuga de acasa, Mastino Napoletano trebuie sa cunoasca limitele proprietatii, ca sa nu faca exces de zel.

Socializarea puilor trebuie inceputa devreme, mai ales ca, la maturitate, exista riscul agresivitatii fata de alti caini si chiar si fata de oameni. Expus la medii diferite si interactiuni variate, se dezvolta intr-un adult echilibrat si prietenos. 

O caracteristica interesanta a acestei rase este usurinta cu care poate fi educata sa isi faca nevoile doar afara. Recompensele pozitive si un program regulat de iesit transforma intregul proces intr-o joaca de copii.

 

Mastiff Napoletan – Sanatate

Avand in vedere ca discutam despre o rasa de talie mare, exista unele afectiuni la care este predispusa in mod deosebit. 

  • Displazia de sold si de cot sunt ereditare si pot fi agravate de diversi factori de mediu, cum e o crestere rapida cauzata de o dieta bogata in calorii. 
  • Cardiomiopatiile pot afecta acesti caini uriasi, asadar consulturile cardiologice periodice sunt necesare pentru a identifica din timp eventualele probleme. 
  • Demodecia este mai frecventa la Napoletan decat la alte rase, cutele pielii si umezeala pe care o mentin creand o predispozitie aparte. Academia Americana de Dermatologie Veterinara recomanda eliminarea de la reproductie a tuturor exemplarelor care au avut cel putin un episod de raie demodecica, pentru ca se considera ca exista o predispozitie genetica la unele exemplare. 
  • Nici dermatitele nu sunt rare la aceasta rasa, din acelasi motiv: pielea voluminoasa si pliurile pe care le formeaza. 

Mastiff Napoletan – Ingrijire

Este foarte important ca proprietarul unui asemenea caine sa inteleaga foarte bine si sa accepte limitele fizice ale rasei si sa adapteze exercitiul fizic la acestea, astfel incat sa nu suprasolicite articulatiile si scheletul, mai ales in perioada de formare. 

Plimbarile ar trebui sa fie efectuate in special in lesa, iar perioadele de alergat liber si de joaca sa fie limitate. Scarile sunt un alt factor de risc in cazul puilor, care sunt neindemanatici si se pot rani. E indicat sa limitezi accesul acestora la trepte si sa interzici complet alergatul in sus si in jos pe ele.

Desi tentatia e mare, mai ales cu puii, evita joaca violenta de tipul luptei corp la corp; sub nici o forma nu vrei ca acest caine sa creada ca e in regula sa se joace dur. 

Rasa iubeste sa doarma linistita pe canapea, dar apreciaza si are nevoie de cateva plimbari linistite in fiecare zi. Sunt sensibili la caldura si umiditate, asadar plimbarile ar trebui programate in perioadele mai racoroase ale zilei. Mare atentie si la piscina: fiind un caine atat de greoi, nu inoata bine si e putin probabil sa poata iesi singur din apa. 

Pliurile de piele ar trebui curatate si uscate regulat. De asemenea, spalatul pe dinti este obligatoriu, falcile mari facand sa se acumuleze in falduri o multime de resturi si de bacterii. 

Este un caine care saliveaza mult si naparleste si mai mult, asadar trebuie sa te gandesti bine daca poti accepta asta la tine pe canapea, caci Mastino Neapoletano nu e un caine pe care sa il uiti in curte. 

 

Mastiff Napoletan – Copii si animale

Rasa este foarte potrivita pentru familiile cu copii marisori, dar poate fi considerata nerecomandata in cazul prescolarilor, pe care ii poate usor darama fara intentie. De asemenea, e important ca juniorii sa fie destul de mari incat sa inteleaga ca nu e ok sa alerge si sa tipe in prezenta cainelui, pentru simplul motiv ca e un exemplar prea masiv ca sa iti permiti sa devina agitat. 

O alta caracteristica a rasei este ca simt nevoia sa pazeasca “proprii” copii (ai familiei din care face parte) de alti copii. Daca ai vazut vreodata un Neapolitan suparat, stii ca nici cele mai bune garduri electrice nu l-ar putea tine in loc.