Am modificat articolul ultima data pe: 02.04.20

 

Alternative pentru consumatorii de produse de origine animala, interesati de solutii etice

 

Ideea ca marea majoritate a oamenilor va alege sa devina vegana este una utopica. Avand in vedere ca cele mai multe persoane vor continua sa consume lactate, oua si carne, este important ca ele sa fie informate despre cum ajung aceste alimente in farfuriile lor, astfel incat sa poata opta pentru produse provenite din ferme in care animalele sunt tratate corect si ingrijite cu respect. 

 

Care este problema in prezent?

Desi maltratatrea animalelor este ilegala in cele mai multe dintre tarile civilizate, fermele traditionale cresc si exploateaza aceste animale in conditii greu de imaginat. Cruzimea este parte a vietii zilnice a acestor fiinte, de la nastere si pana la moartea in conditii, de multe ori, inspaimantatoare. 

Avand in vedere ca avem nevoie de aceste produse de origine animala, de ce sa nu incercam sa facem ca lucrurile sa decurga intr-un mod lipsit de cruzime si de suferinta pentru ele? Mai ales ca studiile au demonstrat, fara urma de indoiala, ca valoarea nutritiva a alimentelor provenite de la animale fericite este net superioara celei furnizate de fermele intensive, cu functionare traditionala. 

 

Care este solutia propusa?

Studiile au dovedit ca exista o cale de mijloc, sustenabila si suficient de eficienta, prin care oamenii sa inceapa sa fie mai constienti de alimentatia pe care o aleg si de impactul acesteia asupra sanatatii lor, si sa aleaga sa limiteze consumul de produse de origine animala, optand pentru calitate in loc de cantitate.

Aceasta educare a consumatorului va obliga producatorii sa asigure conditii decente de viata (si moarte) animalelor, pentru ca isi vor dori sa fie competitivi pe o piata interesata de ce se ascunde in spatele vitrinei frigorifice a magazinului si pretentioasa in ceea ce priveste gustul mancarii. 

 

 

Exista cu adevarat ferme de carne cruelty free?

Nu exista o solutie unica sau ideala pentru eradicarea completa a suferintei animalelor. Atata timp cat oamenii continua sa consume carne, animalele vor muri pentru asta. Macar la fel de grav este ca cresterea animalelor pentru carne, in conditiile din prezent, are un impact covarsitor asupra mediului.

Achizitia de carne provenita din ferme “naturale”, “de familie”, “organice” sau de la animale “crescute pe pasune” nu reprezinta nici o garantie, caci controalele care se efectueaza pentru respectarea acestor norme sunt minime, iar abatorizarea acestor animale se face in aceleasi conditii, dificil de imaginat. 

Cele mai grave incalcari ale drepturilor animalelor se inregistreaza in cadrul abatoarelor, unde exista nenumarate erori care duc la intamplari imposibil de descris. De pilda, in abatoarele pentru sacrificarea taurinelor se intampla uneori ca lovitura in cap, care ar trebui sa ii distruga vacii sistemul nervos si sa o impiedice sa mai simte durerea, rateaza tinta, astfel incat animalul ajunge sa fie transportat prin instalatia de procesare inca viu.

Daca nivelul de educatie al consumatorului ar fi mai mare, iar presiunea exercitata asupra celor care lucreaza in industria aceasta crescuta, lucrurile s-ar schimba semnificativ. 

 

Ce poti face tu, ca individ, pentru a reduce amprenta de carbon?

Exista cateva reguli simple ale unei diete ecologice, care nu presupune neaparat sa devii vegan, pentru ca se stie ca acest stil de viata nu este potrivit pentru oricine. 

 

Mananca simplu

Evita alimentele ambalate, cu liste de ingrediente interminabile, pe care nici nu poti sa le pronunti si despre care nu stiai ca exista. Evident, aceste alimente nu sunt naturale, si e firesc sa ne intrebam ce se intampla in corpul nostru atunci cand ele devin parte a dietei noastre zilnice. In plus, cu cat in mancarurile astea ciudate gasesti mai multe ingrediente, cu atat sunt consumate mai multe resurse. 

Atunci cand alegi alimente simple, digestia ta este mai usoara, ceea ce reduce expunerea la diverse toxine. 

 

Opteaza pentru produse organice

Desi eticheta de “organic” nu garanteaza in niciun fel bunele practici in materie de crestere a animalelor, cel putin alimentele respective au fost mai putin expuse la tot felul de substante chimice de sinteza, in drumul dintre camp si farfurie. Reduci atat poluarea planetei, cat si pe cea a propriului organism. 

 

Cumpara produse locale

Transportul animalelor pe distante semnificative presupune costuri imense si un impact important asupra mediului: combustibil, refrigerare, poluare. Probabil ca mancatul capsunilor in ianuarie este un lux, insa costul asociat acestui moft este unul mult mai mare decat ceea ce platesti la raft. Atunci cand cumperi produse locale, de sezon, sustii producatorii locali si economia locala, dar alegi si alternative mai sanatoase: te-ai gandit cum se procedeaza pentru ca acele capsuni produse in Brazilia sa ajunga in supermarketul din Romania?

 

Renunta sau limiteaza consumul de produse de origine animala

Peste o treime din productia de cereale a lumii este folosita pentru hranirea animalelor, in special a vacilor pentru lapte si carne. Cresterea acestor animale consuma o cantitate uriasa de resurse de apa si sol si genereaza o cantitate imensa de gaze de sera.

Unii specialisti sustin ca oamenii pot trai foarte bine fara sa consume produse de origine animala, dar recunoastem ca echilibrarea corecta a unei asemenea diete este complicata. Insa putem, cu totii, sa limitam consumul de produse de origine animala, pentru o viata mai sanatoasa. 

Exista voci care sustin ca laptele de vaca nu este un aliment adecvat pentru consumul uman, compozitia lui fiind potrivita pentru vitel, sau ca vegetalele pot oferi necesarul de proteine, vitamine si minerale pentru o viata sanatoasa. 

Chiar daca nu reusesti sa devii vegan sau vegetarian, daca raresti consumul de asemenea produse, indirect, reduci si suferinta care le este produsa acestor animale. 

 

Schimba-ti obiceiurile alimentare

Cei mai multi oameni consuma grau si porumb sau soia. Exista, insa, cereale mai sanatoase si cu un impact mai mic asupra mediului: meiul,quinoa, ovazul, orzul sunt alternative mult mai bune si cu un efect mai mic asupra mediului.

Exista plante care au mai multe parti comestibile decat cele pe care suntem obisnuiti sa le consumam: la dovleci, frunzele si florile sunt de asemenea gustoase. Papadiile au frunze comestibile si sanatoase. Diversificandu-ti optiunile, contribui la reducerea pierderilor.

 

 

Incearca sa produci o parte a alimentelor

O mica gradina de legume, un pom fructifer sau chiar ghivecele cu ierburi aromatice sunt solutii prin care poti asigura, singur, o parte a alimentelor pe care le consumi. In multe zone ale lumii, chiar si cei care stau la bloc au ocazia de a lua in chirie parcele de teren pe care sa isi creeze propriile gradini de legume. 

Daca optezi pentru cresterea naturala a acestor plante, beneficiul pentru sanatate va fi incomparabil. Mai mult, poti face si o mica economie in ceea ce priveste lista de cumparaturi. 

Daca locuiesti la casa, poate fi o idee buna sa cresti animale pentru necesarul de carne al familiei. Cateva pasari sau cativa iepuri te pot ajuta sa beneficiezi de proteina animala de calitate superioara si, mai important decat atat, sa te asiguri ca ea provine de la animale crescute si sacrificate cu respect si blandete, pentru minimizarea suferintei. Daca apelezi la un simplu incubator de oua la pret bun pentru a produce cate 30 de pasari anual – iata o sursa satisfacatoare de oua si carne pentru o familie obisnuita. 

 

Gateste

Oricat de ciudat si de imprevizibil ar fi programul tau, exista o multime de retete simple, usoare si rapide, pe care le poti prepara. In loc sa cumperi pungi de covrigi si dulciuri ciudate pentru gustarea de la serviciu, iti poti pregati propriile variante sanatoase pentru a le lua la pachet. Vei manca mai gustos si mai sanatos. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre