De ce este cucuveaua o pasare folositoare

Am modificat articolul ultima data pe: 23.02.24

 

Desi nu detine cea mai buna reputatie in folclorul romanesc, fiind considerata un vestitor al mortii, cucuveaua are un rol bine definit in ciclul natural si este folositoare ecosistemului. Vrei sa afli mai multe despre aceasta pasare rapitoare si modul in care ajuta ea umanitatea? Citeste in continuare. 

 

Cucuveaua, acest vestitor al unei perioade nefericite din viata, cel putin pentru romani, are o reputatie destul de proasta in tara noastra, cand, de fapt, saraca pasare este un ajutor real pentru civilizatie. Aceasta pasare rapitoare face parte din familia Strigidae, avand-o drept “sora” mai mare pe bufnita, cu care impartaseste cateva similitudini, dar si diferente, fiind cunoscuta si sub denumirea de huhurez de stanca. Din nefericire, in jurul sau se invart tot felul de superstitii care produc o imagine nu tocmai placuta, mai ales pentru cei mici care aud primele povesti la tara, de la bunici, cand asculta seara trilurile sale specifice. 

Cand iti imaginezi cum canta cucuveaua si cum arata aceasta, poate sa iti apara in minte o creatura cu un penaj frumos si un zbor gratios, pe care o poti observa mai ales noaptea, dar care activeaza si ziua. 

 

Cucuvea – detalii generale

Cucuveaua este o pasare rapitoare de noapte, care are o talie mica (dar nu mai mica decat cucuveaua pitica, ce nu depaseste 17 cm), nedepasind, de regula, 27 cm in lungime, avand o anvergura a aripilor intre 50 – 57 cm. Greutatea infima, de pana la 200 de grame, ajuta la zbor, pasarea fiind un membru reprezentativ al familiei Strigidae, care insumeaza majoritatea speciilor de bufnita. Predomina maro si pete usor albe pe spate si cap, iar pe abdomen se gases albul cu pete maronii. Ochii sunt, de regula, galbeni, fiind incadrati de o spranceana frumoasa si pronuntata care are culoarea alba. 

Numele stiintific, Athene noctua, este imprumutat de la zeita elena Atena, care in imortalizarile antice era mereu insotita de o cucuvea, un simbol al intelepciunii. “Noctua”, care este numele speciei, a fost imprumutat din latina, reprezentand bufnita care o insotea pe zeita Minerva, echivalentul roman al zeitei grecesti. 

Se gaseste pe intregul continent european (in zone calde si temperate) si pana in estul Asiei, nordul Africii si in peninsula araba. Este o specie sedentara in tara noastra, adica e aclimatizata aici, si cuibareste pe intregul teritoriu autohton, mai putin la munte. Prefera zonele semideschise si deschise de camp, livezi, gradini, paduri sau pajisti, fiind mai des intalnita in zonele rurale. 

Inmultirea are loc la inceputul lunii martie, rezultand din depunerea de 3 – 6 oua (numarul poate creste pana la 12) care sunt clocite de femela in jur de o luna (28 – 33 zile) iar puii vor parasi cuibul dupa alte 30 de zile. Cucuvelele sunt pasari solitare, cautandu-se doar in perioada imperechierii, cuiburile fiind rudimentare, in scorburi sau cavitati, dar si in locuri amenajate de om. 

Cu ce se hraneste o cucuvea

Cucuveaua este carnivora in general, putandu-se aciua pe langa casele oamenilor, de aceea poate fi auzita cantand in preajma satelor. Se hraneste cu insecte, rame, soparle, serpi mici sau pasari si rozatoare. 

Cel mai mare beneficiu practic pe care il are aceasta mica pasare pentru om este ca elimina populatiile de rozatoare purtatoare de boli care pot trece la oameni, inhiband inmultirea rapida a acestora. Desi sunt ocarate, aceste pasari isi arata utilitatea in ecosistem si sunt chiar necesare lui. Fara existenta lor, speciile de rozatoare se pot inmulti considerabil si pot distruge recolte si termina surse de hrana, dezechilibrand lantul trofic. 

 

Cucuvea vs bufnita – diferente

Cucuveaua pare a fi o miniatura a bufnitei, deoarece are dimensiuni mult reduse, de pana la 27 cm in lungime, in timp ce bufnitele pot ajunge pana la 70 cm lungime. Bufnita are un cap mai robust, rotunjit, cu ochii mari si mai apropiati, in timp ce o cucuvea va avea o “fata” mai plana si mica, ochii fiind pozitionati mai departe unul de celalalt. Cucuvelele au pene in gheare ce ajuta la mentinerea caldurii si penajul lor e mai deschis la culoare decat cel al bufnitelor, care se diferentiaza la o prima privire si prin acele “urechi” din pene. 

O alta diferenta majora dintre cele doua tipuri de pasari este comunicarea. Bufnitele urla, zgomotele scoase de ele fiind puternice si scurte, in timp ce cucuveaua e o pasare care tipa noaptea, striga sau chiar pare ca fluiera. 

Mituri legate de cucuvea

Din nefericire, cantecul cucuvelei si prezenta sa generala nu au o reputatie prea buna, fiind considerate un semn rau, care prevesteste boala ori moartea cuiva din gospodaria de unde s-a auzit trilul sau ragusit. Bineinteles, aceste povesti sunt lasate din mosi stramosi si nu au o valoare obiectiva, neexistand dovezi care sa ateste aceste puteri mistice de prevestire. 

Se spune ca, atunci cand auzi o cucuvea ce canta noaptea in apropierea unei case sau gospodarii, este semn ca cineva din familia respectiva va avea un necaz, o boala sau va muri. Cand se aude cantand ziua, ar fi o prevestire clara a mortii. 

Ce inseamna cand vine o pasare la geam, potrivit traditiilor si miturilor folclorice? Poate fi semn ca cineva va muri ori poate prevesti nasterea unui copil daca cine o vede spune repede “cucuvea, cucuvea, hi, hi, hi!”. Cand in casa exista o fata se prevesteste venirea ursitului ei. 

In unele zone din tara cantecul sau este de bun augur, desi nu face parte din randul acelor pasari care canta dimineata, insemnand ca va avea loc o nunta sau va veni pe lume un copil. Iar daca isi porneste cantecul pe o casa, fata ce locuieste acolo se va casatori in curand. 

 

E legal sa tii cucuvele?

In tara noastra nu este legal sa detii specii salbatice, cu atat mai putin pasari de prada, cucuveaua fiind si dificil de crescut si intretinut, deoarece nu se preteaza existentei in captivitate. Un exemplar adult, daca este prins si pus in cusca, nu va manca nimic din ce ii dai si va muri in doar cateva zile. Si fara colivie este foarte dificil sa inveti o pasare sau sa o dresezi sa se ataseze de tine, indiferent de cata mancare i-ai oferi. Precum oricarei specii salbatice, ii sta mult mai bine libera. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES