Curiozitati si informatii despre nevastuica

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.21

 

Nevastuica este cel mai mic carnivor care traieste in Romania; legendele legate de ea sunt numeroase, dar putine dintre ele reflecta macar partial realitatea. Te invitam in continuare sa descoperi cateva trasaturi ale acestei specii.

 

Nevastuica este un animal fascinant, partial datorita obiceiurilor sale de viata, dar si pentru aspectul unic, agilitate si alte lucruri interesante pe care te invitam sa le descoperi in continuare. 

 

Care sunt rudele nevastuicii?

Nevastuica face parte din familia Mustelidelor: rude apropiate ale sale sunt hermelina, jder de padure, dihor, nurca, vidra sau bursuc. 

Nevastuica din tara noastra este denumita, stiintific, Mustela nivalis nivalis. In unele zone ale tarii poate fi observata – cu greutate – Mustela nivalis boccamela. Cele mai mici animale carnivore apartin tot acestei familii vaste: este vorba despre o subspecie de nevastuica pitica ce traieste in Siberia si e denumita Mustela nivalis pygmaea

Nevastuici – cum arata ele?

Cele doua sexe sunt asemanatoare ca aspect, dar masculii sunt ceva mai mari decat femelele. Astfel, masculii au o lungime a corpului de 15 – 26 cm, la care se adauga o coada de 4 – 8 cm; greutatea lor este de 60 – 150 g. Femelele cantaresc in medie 32 – 80 g doar.

Blanita pe care o au nevastuicile este maro roscata, cu burtica alba. Cele doua zone sunt demarcate de o dunga ondulata. Desi se vorbeste despre nevastuica alba, cel mai adesea specia indicata este de fapt un dihor de casa foarte, foarte frumos. 

 

Ce mananca nevastuica?

Nevastuica este un vanator fioros, performantele sale fiind mai mari decat ale unor carnivore recunoscute: leul, tigrul sau hiena. Tine cont de faptul ca o nevastuica poate ucide un iepure care cantareste de 5 – 10 ori mai mult; un leu ar trebui sa fie capabil sa omoare singur un elefant adult, ca sa consideram ca performantele sale sunt similare.

Cea mai frecventa prada este reprezentata de rozatoare de camp, dar nevastuica nu se da in laturi nici de la reptile, pasari mici sau oua. 

 

Unde traieste nevastuica?

Avand in vedere dimensiunile mici, pretentiile reduse si hrana abundenta, nevastuica este foarte raspandita in tara noastra, din Delta Dunarii pana in varf de munte. In mod special ii priesc terenurile uscate, marginile de padure si gospodariile mai retrase, cu sure si hambare in care isi poate gasi adapost.

Nevastuica este singuratica, cu exceptia sezonului de imperechere care incepe in martie si se incheie la final de vara. Gestatia dureaza 5 – 7 saptamani, dupa care femelele nasc 6 – 8 pui pe care ii alapteaza o luna. Dupa intarcare, puii ies la vanatoare impreuna cu mama, astfel ca la varsta de 3 luni sa fie deja antrenati sa se descurce pe cont propriu. 

 

Nevastuica – un ajutor de nadejde

Avand in vedere faptul ca vaneaza cu spor rozatoarele, nevastuica este considerata de mare ajutor mai ales de catre practicantii agriculturii ecologice. O singura nevastuica pare sa fie capabila sa omoare, intr-un an, intre 2000 si 3000 soareci, iar pisicile si cainii invata repede sa nu se “puna” cu acest mic carnivor cu reputatie feroce.

Tot reputatia a costat-o mult pe nevastuica, din punct de vedere al perceptiei publicului. Exista o multime de povesti despre cum nevastuica ataca omul si asa mai departe, insa ele nu numai ca nu sunt documentate, ci sunt si incredibile. Probabil ca te vei alege cu o muscatura zdravana daca incerci sa manevrezi acest animal salbatic, dar nu e cazul sa ii ilustram un portret vicios. 

 

Dusmani naturali

Ca in cazul oricarei alte specii, cel mai mare dusman al nevastuicii este omul, care distruge habitate si polueaza ecosistemele. Adaptabilitatea mare a speciei o face sa reziste bine, inca. 

Dintre pradatorii din lumea animala, carnivorele mai mari sunt cel mai important de amintit. Dihorul si bufnita, in mod special, sunt dusmani inversunati ai nevastuicilor; vulpile si lupii le “gusta” si ei ori de cate ori au ocazia. 

 

Pentru iubitorii acestei specii, care si-ar dori sa aiba un asemenea companion, venim cu o propunere mai interesanta – dihorul. Nu ne referim la salbaticiunea care le scoate peri albi gospodarilor – un dihor ce mananca gaini – ci la animalul domestic care poate fi achizitionat din petshop.

 

Cum arata un dihor?

Dihorul este un animal carnivor; exista mai multe subspecii, dar numai una dintre ele este considerata dihor domestic, pentru ca celelalte pot deveni agresive. 

Dihorul este mai mare decat nevastuica, lungimea corpului (fara coada) putand atinge si 50 cm, iar greutatea unui mascul matur ajungand pana la 1 kg. Blanita este cenusie, maro sau bej, iar burtica si labutele sunt negre.

O imagine rara, dar foarte apreciata, este cea a unui dihor alb – un animalut superb, foarte cautat de catre iubitorii speciei. 

Nu trebuie sa confunzi dihorul cu un jder – animal din aceeasi familie, dar mult diferit din punctul de vedere al aspectului exterior si cu alte particularitati de comportament. 

Ce mananca dihorul?

Dihorul este, de asemenea, un vanator temut, prada sa fiind reprezentata de rozatoare si pasari, in principal. Nu e la fel de feroce ca nevastuica, dar poate produce cu siguranta destule pagube prin gospodarii.

Daca discutam despre dihori tinuti ca animale de companie, o dieta echilibrata pentru ei e reprezentata de 32 – 38% proteine si 15 – 20% grasimi. Specialistii recomanda carnea de pasare si de peste si evitarea carnii de porc. In dieta se recomanda un ou pe saptamana, cantitati mici de stafide si unt de arahide si de fructe decojite – acestea din urma pot deregla digestia daca sunt oferite in exces. 

 

Un mediu sigur

Daca te atrage ideea de a avea un dihor ca animal de companie, e important sa stii ca acesta doarme aproape cat o pisica, intre 14 si 18 ore pe zi. In restul timpului, insa, este foarte activ si curios si are nevoie sa fie lasat sa exploreze liber. O simpla cusca de rozatoare nu ii este nici pe departe suficienta, el avand nevoie de un spatiu mare, cu rampe interioare si ascunzatori; chiar si asa, e obligatoriu sa il scoti zilnic timp de cateva ore si sa il lasi prin casa, pentru a evita sa dezvolte comportamente eratice. 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu