Cum se manifesta otita la caini

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.21

 

Una dintre cele mai comune probleme la caini – si totodata una care creeaza un nivel major de disconfort – este otita. In acest articol iti vorbim despre cauze, simptome, posibile complicatii, tratament si, desigur, preventie.

 

Otita la caine este o problema frecventa; surprinsa de la primele semne, ea se rezolva in general usor. Pe de alta parte, daca o lasi sa avanseze si sa se cronicizeze, e posibil sa ai surprize neplacute in ceea ce priveste durata tratamentului. Iata cum trebuie sa ai grija de urechile cainelui si ce semne ar trebui sa te ingrijoreze.

 

Ce este otita?

De cele mai multe ori, atunci cand vorbim despre otita la caine, ne referim la otita externa. Asadar, ce este otita externa? O inflamatie a conductului auditiv extern si, uneori, a timpanului. 

In cazul in care nu se instituie la timp un tratament pentru otita, aceasta poate avansa catre otita medie. 

Otita interna este destul de rara la animale si apare in general ca urmare a unei otite medii grave, netratata la timp. Simptomele in otita interna sunt severe si diferite de disconfortul local manifestat in celelalte doua forme de boala.

Cat de frecvent apare otita la caini?

Otita apare mai frecvent la caini decat la alte specii de animale. Motivul este legat de anatomia canalului auditiv, care este lung, ingust si in forma de L. in general, in acest unghi drept se acumuleaza o cantitate mare de murdarie, care serveste ca mediu de cultura pentru bacterii sau paraziti.

Unii caini cu urechi mari si cazute sunt chiar mai expusi la infectie, caci umezeala care se acumuleaza in canalul auditiv nu se poate evapora in mod adecvat; mediul umed este excelent pentru dezvoltarea microorganismelor.

 

Exista rase predispuse la otite frecvente?

Din pacate, da. Rasele de caine cu urechi lungi sunt in mod special expuse, tocmai din cauza lipsei de aerisire a conductului auditiv, care este mereu inchis. Expusi sunt si cainii care au par lung si care, de obicei, au mult par si in ureche – un exemplu clasic este rasa caniche mediu.

Din motive de prudenta, la acesti caini cu urechi lungi sau foarte paroase se recomanda igiena stricta a conductului auditiv, tunderea parului din ureche si chiar prinderea urechilor cu un elastic, deasupra capului, in special atunci cand mananca, sau dupa baie. 

 

Cum se manifesta otita la caini?

Primele simptome de otita sunt in general discrete si risca sa treaca neobservate. Catelul poate sa scuture capul mai des, sau sa scuture urechile de fiecare data dupa ce il mangai sau scarpini in zona lor – iar asta ar trebui sa te puna pe ganduri si sa te faca sa il examinezi ceva mai atent. 

Daca te intrebi de ce se scarpina cainii la urechi, otita poate fi o cauza. Scarpinatul frecvent poate determina tocirea sau caderea parului si aparitia de zgarieturi si rani in zona respectiva – acestea sunt numite si leziuni de grataj. 

Pe masura ce situatia se agraveaza poti observa ca urechea este rosie si iritata in interior, iar mirosul pe care il emana este neplacut. Durerea il face pe caine sa scheaune, sa se fereasca sau sa devina agresiv daca il atingi in zona urechilor. De multe ori exista si o scurgere din ureche – maronie, galbuie sau neagra – un amestec de cerumen si puroi. In cazul in care cainelui tau ii curge urechea si miroase urat, diagnosticul e clar. 

In cazuri cronice de otita, simptome obisnuite sunt ingrosarea pielii din interiorul conductului auditiv si, uneori, ruptura timpanului. Un timpan rupt este foarte dureros si e punctul de plecare pentru infectii ale urechii medii sau interne. Un caine cu otita medie ajunge sa refuze mancarea, din cauza durerii si a febrei.

Otita interna se manifesta intr-un mod particular: pentru ca ea este responsabila de mentinerea echilibrului, poti observa cum cainele nu reuseste sa se deplaseze in linie dreapta, sau tine capul inclinat intr-o parte. Durerea este in general severa, iar consecintele pot fi permanente, cainele ramanand surd. 

Otita este contagioasa?

Depine foarte mult de cauza care a determinat-o. Cele mai frecvente cauze ale otitelor la caine sunt: 

  • Alergiile: alergiile alimentare sau la substante din mediu se pot manifesta prin mancarimi in urechi, nas, ochi – exact ca la oameni. Cum cateii nu se pot scobi in nas, adeseori “aleg” sa se scarpine in zona urechilor; leziunile se pot infecta mai apoi.
  • Corpii straini: aristele, insectele, fragmentele de iarba, nisip, aschiile de lemn, toate pot determina otita. Uneori, in cazul cainilor sensibili, umiditatea din mediu sau apa care le intra in urechi cand inoata pot fi suficiente. 
  • Curatarea inadecvata: un proprietar care nu stie sa curete corect urechile cainelui poate determina aparitia de iritatii sau leziuni, care se pot suprainfecta cu bacterii. De asemenea, curatarea incorecta poate determina impingerea murdariei mai adanc in canalul auditiv.
  • Paraziti: exista niste mici paraziti care se pot localiza in canalul auditiv si care determina mancarime si inflamatie – punctul de pornire perfect pentru o suprainfectare bacteriana.

 

Tratament in otita la caini

Inainte de a initia orice tratament pentru otita externa primul pas este o igienizare temeinica a urechii. Medicul veterinar va tunde blana de pe partea interioara a pavilionului urechii si blana din canalul auditiv si va folosi o solutie speciala, care inmoaie cerumenul si ajuta la eliminarea mai usoara a acestuia. 

Dupa ce toata mizeria este indepartata, medicul va aplica niste picaturi pentru urechi cu antibiotic si antiinflamator. Daca urechea arata foarte rau, sau cainele are si simptome generale, e posibil sa se apeleze si la un antibiotic pe cale generala. 

Cel mai bun antibiotic pentru otita ar trebui ales doar dupa antibiograma, deci intreaba medicul daca exista posibilitatea de a se recolta probe pentru analiza inainte de prima curatare. 

Cand cauza inflamatiei este reprezentata de paraziti, in acest tip de otita, tratament adecvat inseamna, pe langa igiena locala, administrarea sistemica a unei solutii antiparazitare. O zgarda antipurici nu este eficienta sau suficienta in aceasta situatie; tratamentul de electie este reprezentat de pipeta Stronghold. Vei continua, pentru o perioada, sa aplici picaturi pentru urechi pentru caini, conform recomandarilor medicului, pentru a elimina complet murdaria acumulata in conductul auditiv. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu