Ciclarea acvariului, de la A la Z

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Scurt ghid practic pentru ciclarea acvariului

 

Acvaristica este un hobby care necesita nu doar stiinta si pricepere, ci si destul de multa rabdare. Stim ca primul imbold al celor care cumpara un acvariu este sa se repeada sa achizitioneze si cativa pestisori simpatici care sa inoate in el inca din prima zi, daca e posibil, dar lucrurile pur si simplu nu functioneaza asa, si sunt sanse mari ca acesti primi pesti sa nu aiba viata lunga daca procedezi astfel.

 

Ce este ciclarea?

Notiunea de ciclare se refera, de fapt, la ciclul azotului, care trebuie sa se desfasoare complet in interiorul acvariului tau, inainte de a putea introduce pesti carora sa le asiguri o viata sanatoasa. Desfasurarea acestui ciclu necesita interventia unor specii bacteriene pe care iti vei dori sa le cultivi in apa . Iar noi iti vom explica, pas cu pas, cum se realizeaza acest lucru.

Graficul ciclarii unui acvariu – Bunny.ro

Care este stiinta din spatele ciclarii?

In corpul animalelor si al plantelor exista o concentratie mare de azot. Ajuns in apa, acest azot generat de resturile vegetale, de resturile de mancare sau de excrementele pestilor, este transformat in amoniac.

Amoniacul este extrem de toxic pentru pesti, iar intr-un acvariu de dimensiuni mici, populat brusc cu un numar mare de pesti, el are efecte devastatoare intr-un interval scurt de timp. Daca in natura, amoniacul este eliberat intr-o cantitate mare de apa, in acvariu, concentratia sa creste foarte repede.

Avand in vedere existenta oxigenului in apa, amoniacul poate fi transformat in nitriti, multumita actiunii unor specii bacteriene din genul Nitrosomas. Nitritii sunt insa si ei toxici, intr-o concentratie mai mare de 0.3 mg/l. Insa intr-un acvariu ciclat, mai traieste o specie de bacterii, numita Nitrobacter, care convertesc nitritii in nitrati.

Nitratii nu numai ca nu au acelasi grad de toxicitate pentru animalele din apa, dar ei sunt utilizati de plante in procesul lor de hranire. Prin urmare, ceea ce urmaresti tu sa se intample in acvariul tau, este acest proces, denumit ciclul azotului.

 

Cat dureaza ciclarea completa a unui acvariu?

Din ziua in care ai turnat apa in acvariu, pana in ziua in care poti pune pestii in ea, in siguranta, pot trece aproximativ 8 saptamani. In cazul in care te grabesti si nu mai ai rabdare, dupa aproximativ 3 saptamani poti pune in acvariu un singur peste rezistent. De fapt, prezenta acestuia este posibil sa accelereze intrucatva procesul.

 

Care este dinamica substantelor cu azot in acest rastimp?

Initial, numarul de bacterii din acvariu este foarte mic. Pe masura ce adaugi in apa o sursa de nutrienti (cel mai frecvent, mancare de peste, ca si cum ai hrani un peste inexistent), creste concentratia de amoniac, ceea ce creeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor Nitrosomas. Pe masura ce ele prelucreaza amoniacul si elibereaza nitriti, si speciile din genul Nitrobacter gasesc conditii bune pentru a se inmulti.

In timp, numarul de bacterii devine destul de mare incat ele sa transforme rapid amoniacul in nitriti si apoi in nitrati, nelasand substantele toxice sa se acumuleze in apa si sa le faca rau pestilor.

 

Prima etapa: declorinarea apei

Atunci cand abia ai cumparat acvariul, il poti umple cu apa direct de la robinet, asa plina de clor cum este ea. Daca lasi acvariul descoperit timp de aproximativ 2 zile, clorul se va elimina din apa, permitand bacteriilor sa se dezvolte. Unii specialisti sustin, insa, ca 2 zile este prea putin, in cazul acestei metode, si ca ar trebui sa iei in calcul un minim de 4 zile sau sa incerci solutia unor filtre de apa potabila.

In cazul in care vrei sa reduci timpul de asteptare, sau pentru mai tarziu, cand in acvariu vei avea pesti si bacterii, pentru care clorul se poate dovedi fatal, poti face declorinarea fie prin adaugarea de substante speciale, cumparate din petshopuri, fie prin colectarea din timp a apei in recipiente cu gura larga, timp de minim 24 ore.

 

A doua etapa: oxigenarea apei

Dupa cum ai vazut mai sus, bacteriile de care ai nevoie sunt mari iubitoare de oxigen, prin urmare, cu cat apa din acvariu este mai bine oxigenata, cu atat ele se vor dezvolta mai repede si mai bine. Odata ce clorul din apa a fost eliminat, porneste filtrul si lasa-l sa functioneze continuu.

Odata cu filtrul, poti porni si instalatia de incalzire a apei, astfel incat temperatura interioara sa fie de 30 de grade. Astfel, creezi conditiile optime pentru speciile bacteriene care te intereseaza.

 

A treia etapa: dezvoltarea coloniilor de bacterii

Pasul urmator este sa le oferi bacteriilor o cantitate adecvata de hrana, pentru a se putea inmulti. Poti adauga in apa 3 – 5 mg de amoniac brut pentru fiecare litru de apa, sau poti adauga regulat hrana pentru pesti in apa. Pe masura ce creste concentratia de amoniac, se vor dezvolta bacteriile Nitrosomas, care vor determina cresterea concentratiei de nitrati. Este momentul in care se pot dezvolta in voie si coloniile de Nitrobacter.

 

Ciclarea acvariului – ciclul azotului – Bunny.ro

Exista metode de a accelera ciclarea?

In cazul in care stai prost cu rabdarea, exista doua metode de a grabi intrucatva procesul de ciclare. Unul dintre cele mai eficiente este sa montezi in acvariu un filtru provenit de la un acvariu populat, care contine deja speciile bacteriene dorite. Daca nu il poti monta, poti pur si simplu sa storci filtrul in apa din noul acvariu.

Exista, pe de alta parte, in comert, un “cocktail” lichid de bacterii, pe care il poti adauga in acvariu pentru ca ele sa se dezvolte mai repede. Parerile sunt, insa, impartite.

In ambele cazuri, pot introduce primii pestisori in apa dupa doar 7 – 10 zile, dar insistam ca ei ar trebui sa apartina unor specii mai rezistente: pesti sanitari sau carasi. Odata cu introducerea pestilor, temperatura apei trebuie scazuta la 24 – 25 grade Celsius.

 

Cum stiu ca acvariul meu este complet ciclat?

In functie de metoda de ciclare pentru care ai optat, e bine sa iti faci un obicei din a verifica regulat pH-ul apei si cantitatea de amoniac, nitriti si nitrati.

Teoretic, este suficient sa verifici cresterea cantitatii de nitrati din apa; odata ce concentratia lor creste, inseamna ca ciclul azotului se desfasoara deja, chiar daca probabil ca e mai intelept sa mai astepti un pic inainte sa introduci primii pesti.

 

Cum mentin calitatea apei dintr-un acvariu ciclat?

Cel mai pretios lucru din acvariul ciclat este filtrul, si asta pentru ca interiorul sau se afla cele mai bogate colonii de bacterii. Este normal sa fie asa: aici gasesc nutrientii de care au nevoie, dar si cantitatea cea mai mare de oxigen.

Pe de alta parte, colonii de bacterii se gasesc pretutindeni in acvariu, si in substrat, si pe pereti. Asadar, daca este nevoie ca vreodata sa schimbi filtrul, o poti face fara sa compromiti intregul ansamblu.

In cazul in care este nevoie sa cureti filtrul acvariului, fa-o intotdeauna in apa din acvariu. Nu apela la jetul de apa de la robinet, caci vei pierde in sistemul de canalizare public cea mai mare parte a bacteriilor pe care te-ai straduit sa le inmultesti.

Unii acvaristi pasionati prefera sa foloseasca fie filtre duble, in cazul carora pot sa curete numai unul dintre cei doi elementi de filtrare, fie sa apeleze la doua filtre pe care sa le alterneze, astfel incat sa nu ramana niciodata fara aceasta importanta sursa de bacterii.

O alta metoda este sa apelezi la folosirea filtrelor complexe, care includ zone biologice pentru dezvoltarea coloniilor. Nu este vorba despre nimic prea complicat, ci despre fragmente de burete, nisip sau inele ceramice, care ofera un bun substrat pentru bacterii.

Atunci cand e nevoie de o curatare a apei, sau de completarea acesteia, cea mai buna solutie este sa pregatesti o cantitate oarecare de apa declorinata cu care sa inlocuiesti intre 25 si 30% din apa.

Niciodata – cu exceptia unor situatii absolut speciale – nu vei schimba complet toata apa din recipient, caci odata cu ea, vei pierde si o mare parte a microbiomului din interior. Manevra in sine reprezinta un stres mult prea mare pentru pesti, care vor suferi, se pot imbolnavi sau chiar muri.

 

Cum introduc pestii in acvariu?

Chiar daca acvariul a fost ciclat si adaposteste deja pesti care traiesc sanatosi de ceva vreme, atunci cand vrei sa introduci un peste nou in apa, trebuie sa o faci treptat, pentru binele sau.

Explicatia este simpla: din punct de vedere chimic, este posibil ca apa in care a trait pestele pana atunci, sa fie destul de diferita de cea pe care i-o poti oferi tu acasa. De aceea, schimbarea trebuie sa survina lent.

Pentru inceput, pune punguta cu pestele, inchisa, in acvariu. Astfel temperatura din punga se egalizeaza cu cea din acvariu, ceea ce previne un eventual soc termic, mai ales pe timp de iarna.

Odata temperatura egalizata, pestele cu apa din punga vor fi pusi intr-un borcan ceva mai mare. Treptat, pe parcursul a aproximativ 20 de minute, se adauga apa din acvariu peste apa in care a venit pestisorul.

Te poti opri din a mai adauga apa abia atunci cand apa din acvariu reprezinta cam 80% din totalul apei din borcan. Pentru un plus de siguranta, poti sa mai astepti inca 10 minute inainte de a introduce, in sfarsit, pestele in acvariu.

 

De ce mai e nevoie sa schimb periodic apa din acvariu?

Dupa cum ai citit deja, este esential pentru buna intretinere a acvariului, ca 20 – 30 % din apa din interior sa fie periodic inlocuita cu apa declorinata. Acest gest are mai multe justificari, toate spre beneficiul pestilor.

In primul rand, facand asta, indepartezi excesul de nitrati. Intr-un acvariu bine populat, in care exista si plante naturale, ei pot atinge concentratii destul de mari, ceea ce poate reprezenta un factor de stress pentru pesti.

Apoi, atunci cand inlocuiesti o parte din apa, imbogatesti acvariul cu o parte dintre nutrientii necesari pentru buna dezvoltare a plantelor.

Ce trebuie sa stii despre ciclarea acvariului – hranirea pestelui – Bunny.ro

Exista si alte riscuri la care sunt expuse bacteriile benefice din acvariu?

O situatie speciala si cu potential periculos pentru pesti apare in situatia in care este nevoie sa aplici un tratament. Acvaristii experimentati, dedicati si care au suficient spatiu, folosesc un acvariu (gasesti aici o lista comparativa) de carantina, tocmai pentru a evita aparitia acestor situatii neplacute.

In cazul in care raul a fost comis, nu prea mai ai de ales: vei aplica tratamentul recomandat si vei lua toata masurile necesare pentru a preveni aparitia “sindromului acvariului nou”, posibil chiar si in acvariile ciclate de multa vreme.

Aproape toate tratamentele medicamentoase aplicate pestilor au ca efect secundar distrugerea bacteriilor benefice din acvariu. Cresterea concentratiei de amoniac si de nitriti poate fi fatala unor pesti care si asa sufera. Ce poti face ca sa reduci impactul negativ este sa schimbi apa in fiecare zi, timp de 1 – 2 saptamani, sa aerezi puternic acvariul si sa incerci sa introduci bacterii benefice din alte acvarii ciclate.

 

E o idee buna sa folosesc produse pentru neutralizarea amoniacului?

Aceste produse sunt disponibile in petshopuri si magazine axate pe acvaristica, iar efectul lor este exact cel mentionat: odata introduse in apa, anuleaza efectul toxic pe care il are amoniacul asupra pestilor. Problema pe care o ridica aceasta metoda este ca nu iti mai permite sa monitorizezi atent procesul de ciclare: nu vei mai sti niciodata care sunt concentratiile reale de amoniac, nitriti si nitrati, ci vei primi doar valori false.

 

Este o idee buna sa accelerez ciclarea prin folosirea de surse de bacterii dintr-un acvariu ciclat?

Aceasta manevra include o serie de riscuri si de beneficii pe care e important sa le iei atent in calcul.

Avantajele sunt clare: introduci rapid in apa din acvariu un numar generos de bacterii benefice, accelerand semnificativ ciclarea, a carei durata se poate reduce la 3 – 4 saptamani in aceste conditii, mai ales daca asiguri si conditii optime de hrana si temperatura pentru noile bacterii.

Riscul, insa, este destul de mare: exista pericolul sa introduci in apa si microorganisme patogene, ceea ce, evident, nu este deloc de dorit.

Din acest motiv, consideram ca folosirea unui acvariu ciclat pentru accelerarea ciclarii unuia nou poate fi rezervata situatiilor disperate, in care ai deja o populatie de pesti in pericol, sau cazurilor in care ambele acvarii iti apartin, si stii exact care e starea de sanatate a pestilor.

 

 

 

 

9 notiuni despre importanta filtrarii apei din acvariu

 

 

Bazele ingrijirii: bazinul si echipamentele

Specialistii recomanda pentru inceput un vas de 40 – 50l in care sa poti tine 8 – 10 pesti. Cu siguranta ti se va parea mare si este probabil sa te orientezi initial catre acele acvarii sferice, in care sunt expusi pestisorii individuali. 

Nu este o idee rea, insa tine cont de faptul ca un singur peste nu va trai foarte mult, cele mai multe specii apreciind compania, deci cumpara intotdeauna minim doi. In al doilea rand, cele mai mici versiuni de acvarii sunt mai greu de dotat cu echipamentele care creeaza conditii favorabile de crestere.

Pe lista echipamentelor de care ai nevoie se numara: termostatul – pentru asigurarea nivelului de temperatura specific pestilor cumparati, filtrul de apa si un neon care este de foarte mare ajutor in dezvoltarea plantelor din acvariu.

Nu uita ca fi nevoie sa schimbi apa frecvent, pentru a o pastra curata, deci include pe lista de cumparaturi si un mic furtun, cu diametru redus, care sa te ajute in acest sens.

 

Filtrul de apa, cel mai important accesoriu

Pentru ca pestii tai sa traiasca intr-un mediu cat mai similar cu cel natural, este nevoie sa folosesti un dispozitiv care asigura apei un minim de miscare, pentru a nu se transforma intr-o “balta statuta”. Este vorba despre un filtru special conceput pentru acvarii, care poate fi intern sau extern.

In categoria de filtre interne vei gasi modele pentru apa sarata, cu rezervor de rezerva, extern celui principal, si versiuni pentru apa dulce. Cele din urma folosesc un strat de filtrare asezat pe fundul acvariului, deasupra unui gratar, care are rolul de a colecta frunzele moarte si resturile de mancare, pastrand apa curata.

Cele mai bune filtre de apa sunt insa cele externe, usor de montat si folosit, dar ceva mai scumpe si mai zgomotoase. 

Apa murdara si riscul de pierdere a pestilor

Daca apa din acvariu nu este filtrata si curatata periodic, expui pestii la cresterea nivelului de amoniac, nitriti si nitrati, cu efecte severe asupra vietuitoarelor. Neglijarea acestui aspect va duce in curand la semne precum scaderea poftei de mancare, diminuarea culorii specifice, apatie, toate semnalizand un sistem imunitar slabit, care poate duce la moarte.

 

Un filtru necorespunzator, o durata mai scurta de viata

In acvariile in care apa nu este intretinuta corect, pestii nu reusesc sa ajunga la durata de viata specifica speciei lor. Daca nu rezolvi problema impuritatilor si a concentratiei gazelor din apa, vei ajunge curand sa observi ca pestii tai traiesc mai putin decat ar trebui si in plus, nu prea se inmultesc.

 

Semne ale unui filtru defect

Atunci cand filtrul nu isi mai face treaba cum trebuie vei observa destul de repede ca apa din acvariu incepe sa aiba un aspect usor tulbure. In plus, in zona din apropierea sa, va incepe se degaje un miros neplacut, care nu exista inainte. Pentru ca aceste semne apar si atunci cand nu ai curatat de ceva timp peretii acvariului, este bine sa asiguri mai intai igiena vasului si abia apoi sa tragi concluzia ca de vine este filtrul.

 

Schimbarea apei din acvariu

Chiar daca ai un filtru de apa anexat acvariului tau, daca folosesti apa de la robinet, specialistii iti recomanda sa o lasi 2 – 3 zile sa stea la decantat intr-un vas, pentru a pierde cat mai mult din impuritati, clor si alte substante toxice pentru pesti. 

Nu schimba niciodata toata apa din acvariu, ci doar maxim 10 – 20%, pentru a pastra intotdeauna o continuitate in ceea ce priveste conditiile de mediu (pH, concentratie de substante nutritive etc.).

 

Filtrele de apa si pH-ul

Cand vine vorba despre pH-ul apei din acvariu, valoarea normala depinde de specia de pesti pe care o cresti si de tipul de apa din care provine. De exemplu, pestii de apa sarata traiesc cel mai bine intr-un mediu cu pH alcalin, cel putin egal cu 8, iar cele apa dulce se simt cel mai bine la un nivel cuprins intre 5.5 si 7.5 (pestele auriu: 7.0 – 7.5, Neon Tetra: 5.8 – 6.2 etc.). 

Schimbarile pH-ului afecteaza sanatatea pestilor atat direct, cat si prin potentarea unor substante toxice (toxicitatea amoniacului creste intr-o apa prea bazica). Cei mai afectati sunt pestii tineri si bolnavi, iar in cazul unor specii, respiratia se produce doar la o anumita valoare a pH-ului.

Pentru reducerea eficienta a pH-ului, specialistii recomanda fie folosirea de metode naturale, cum ar fi includerea de frunze de migdal indian, includerea de bucati de lemn dintr-un rau sau  lac sau a muschiului de turba, ori utilizarea unui filtru cu ozmoza inversa. Cresterea pH-ului se poate obtine prin adaugarea de bicarbonat de sodiu, coral zdrobit sau dolomit, in apa.

Daca filtrul tau de apa nu functioneaza bine si in interiorul acvariului creste concentratia de nitriti, poluanti sau deseuri, iar oxigenarea nu se face cum trebuie, pH-ul va tinde sa scada, apa devenind din ce in ce mai acida. Pe de alta parte, daca filtrul nu asigura indepartarea sarurilor minerale, pH-ul va creste.

 

Boli produse de o apa incorect intretinuta

Printre afectiunile la care te poti astepta daca apa din acvariu nu este curata se numara hidropizia – infectie bacteriana a rinichilor, “lipsa de oxigen” – care se manifesta prin inspirarea aerului la suprafata si este cauzata de oxigenarea defectuoasa a apei si un echilibru deficitar al mediului si ihtioftirioza – declansata de stres si schimbari rapide de temperatura si pH. 

Pe langa afectiunile care sunt favorizate de un mediu neigienic se mai numara multe altele provocate de microorganisme care sunt aduse in acvariu de pesti nou cumparati sau hrana infestata. O apa murdara nu face decat sa reduca capacitatea pestilor de a se apara si sa scada sansele de vindecare. 

 

 

 

Laat een reactie achter

11 COMMENTAIRES

Alexandra

April 17, 2022 at 8:59 am

Am un acvariu de 110 l pentru un axolotl. Nu reușim nicicum sa obținem o apa clara. E tulbure și orice am pus in ea nu reușim să o clarficam. Nu putem pune substrat din cauza modului lui de hrănire. Ceva sfaturi de la crescători de axolotl? Temperatura apei e maxim 19-21 grade

Raspunde
                                   
Bunny

May 20, 2022 at 2:09 pm

Buna, Alexandra,

Poate gasesti aici cateva idei – https://www.youtube.com/watch?v=aVuCUdhe2VQ

Mult succes!

Raspunde
                                   
gio

October 20, 2021 at 12:51 pm

Salut. Am pus în prima apa Desi-Tropfen și apoi Tetra Aqua Safe.Este o problema, va încurcă ciclarea? Pot pune Tetra PlantaMin acum sau trebuie sa aștept încheierea ciclarii? Mulțumesc.

Raspunde
                                   
Mario

June 21, 2021 at 10:17 pm

Salut, mulțumesc pentru informații chiar îmi sunt de folos. Am o întrebare și este foarte importanta. Am un acvariu start up 40 totul bine însă vreau sa schimb filtrul intern, cel cu care a venit este o porcărie ieftina. Sa pot face tranziția eu m-am gândit sa le las pe amândouă, lăsând filtrul nou necurățat pentru 2 săptămâni pana sa îl scot pe cel vechi. E corect sau ar trebui sa procedez altfel ? Mersi mult !

Raspunde
                                   
Bunny

July 1, 2021 at 12:09 pm

Salutare,

Este ok sa il pastrezi ceva timp pe cel vechi, dar sa ai grija la viteza de filtrare.

Aici mai clar explicat: https://aquariumsphere.com/change-aquarium-filter-cartridge-without-losing-bacteria/#:~:text=While%20it%20is%20safe%20to,it%20can%20start%20causing%20problems.

Cele bune!

Raspunde
                                   
Zamă Adrian

March 22, 2021 at 7:01 pm

Bună, mă numesc Zamă Adrian și sunt un începător. Filtru și incalzitorul trebuie introdus complect în apă ? Multumesc pt un raspuns !

Raspunde
                                   
Bunny

March 23, 2021 at 9:39 am

Salut, Adrian,

Filtrul, daca e intern, merge scufundat la minim 3 cm de suprafata. Aici gasesti niste informatii: https://aquariawise.com/where-does-filter-go-in-fish-tank-can-it-be-submerged/

In functie de incalzitor, ar trebui sa ai marci de nivel pe el, care iti arata pana la cat se scufunda in apa. Aici, la fel, niste sfaturi: https://aquariawise.com/how-to-place-a-heater-in-aquarium/#:~:text=place%20the%20heater%20to%20the,flows%20directly%20past%20the%20heater.
Cel mai sigur e sa vezi pe instructiunile fiecarui produs.

Daca te mai pot ajuta cu ceva, astept feedbackul tau.

Succes!

Raspunde
                                   
MariusNikolae

February 6, 2021 at 3:09 pm

Multumesc frumos pentru acest articol.

Raspunde
                                   
Bunny

February 8, 2021 at 7:21 am

Salut, Marius,

Multumesc si eu pentru comentariu!

Toate cele bune!

Raspunde
                                   
Cata

March 28, 2020 at 11:02 am

Bacteria se numeste nitrosomonas nu ca ar fi important

Raspunde
                                   
Bunny

March 30, 2020 at 7:28 am

Buna, Catalin,

Multumesc mult pentru completare!

Raspunde