Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

 

Cel mai bun substrat pentru acvariu  – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Deoarece acvariile si terariile sunt elemente de decor spectaculoase, atunci cand sunt amenajate in mod corect, este bine sa inveti din timp cum sa alegi fiecare componenta a unui astfel de ansamblu. Substratul este printre cele mai importante, intrucat acesta va influenta mult si viata animalelor acvatice. Ca prima optiune iti sugeram JBL Manado 25 l, un substrat nutrivit care vine ambalat intr-o cantitate relativ mare (25 litri), suficienta pentru echiparea unui vas de mari dimensiuni. Este un produs cu granule voluminoase, de culoare maro, cu origine naturala, motiv pentru care acestea contin si elibereaza constant, dar si treptat mineralele, oligoelementele si alti principii nutritivi necesari dezvoltarii plantelor de apa. Forma rotunda a particulelor va favoriza raspandirea radacinilor, dar va reduce si riscul de provocare a unor leziuni la nivelul corpului pestilor. Structura chimica a substratului va mentine un pH acid in mediul de viata al animalelor si un echilibru al microfaunei (bacterii, alge). Daca nu poti gasi acest produs, ca varianta iti propunem Dennerle’s Scaper Soil, un substrat obtinut din roca vulcanica.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

JBL Manado 25 l
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un substrat de tip nutritiv, potrivit pentru acvariile de mari dimensiuni, in care intentionezi sa creezi un ecosistem natural, intrucat va sustine si va stimula dezvoltarea plantelor acvatice, inhiband totodata aparitia algelor. Granulele au o forma rotunjita, special creata pentru a nu rani pestii.

Chiar daca este ambalat in cantitate mare (25 l), acest produs reprezinta o investitie destul de serioasa pentru un pasionat de acvaristica.

Daca iubesti pestii si vrei sa iti urmezi dorinta de a avea un mic colt acvatic la tine in casa, acest substrat este foarte potrivit pentru a crea iluzia unui fund de apa natural.

A 2-A OPTIUNE!

Dennerle’s Scaper Soil
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest substrat pentru acvariu este obtinut din roca vulcanica, motiv pentru care are un continut ridicat de minerale si oligoelemente, necesare dezvoltarii optime a plantelor acvatice, crearii unui mediu stabil si a unui pH acid. In plus, granulele rotunde nu vor rani pestii, iar apa va ramane limpede.

Daca intentionezi sa amenajezi un acvariu mai mare, atunci va trebui sa achizitionezi mai multe pachete, deoarece acestea au doar cate 4 l de produs fiecare.

Este un produs ideal pentru cei care vor sa creeze un ecosistem natural de mici dimensiuni, care sa isi poata pastra singur un echilibru mineral, dar si al bio-florei si faunei.

A 3-a Optiune!

Dennerle Nano DeponitMix
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca esti o persoana pasionata de acvaristica, dar nu detii mult spatiu, atunci acest substrat va fi ideal pentru acvariul mic pe care il vei amenaja, sustinand cresterea plantelor acvatice prin stratul dublu de granule si prin continutul ridicat de minerale si oligoelemente.

Din cauza faptului ca pachetul este suficient doar pentru un volum de 10-20 l de apa, acest produs nu se preteaza pentru amenajarea unor acvarii de mari dimensiuni.

Este un substrat recomandat celor care au un vas mic, cu decor integral natural (plante acvatice) si fauna mixta (pesti, melci, crustacee) si pe care vor sa il intretina usor.

 

 

Cum alegi un substrat bun pentru acvariu

 

Ghidul cumparatorului

Un acvariu este un sistem complex in care elementele vii si inanimate trebuie sa se armonizeze placut. Atunci cand incepi amenajarea unui astfel de ecosistem, baza o reprezinta substratul. Acesta are rolul de a da impresia unui fund de apa, trebuie sa fie estetic, dar si sa constituie un suport fizic si biologic pentru plantele pe care vrei sa le adaugi in acvariu. Alegerea unui astfel de produs va fi influentata de tipul de decor e care vrei sa il creezi (natural sau artificial), de marimea vasului si de fauna cu care vrei sa il populezi.

 

 

Tipologie: Ai posibilitatea de a cumpara fie un substrat fertil, fie unul doar cu scop ornamental.

Variantele fertile sunt cele care ofera suportul nutritiv necesar dezvoltarii plantelor acvatice. Acesta se foloseste atunci cand intentionezi sa amenajezi un mediu integral natural si este de cele mai multe ori de origine vulcanica. Stratul de substrat pentru acvariu, la un pret bun, va trebui sa fie de aproximativ 2-3 cm, in functie de tipul ales si de particularitatile amsamblului. Granulele vor avea si rolul de a sustine fizic radacinile plantelor, permitandu-le in acelasi timp raspandirea uniforma. In functie de destinatia lor (pentru pesti de apa dulce, de apa sarata, pentru crustacee), astfel de produse pot fi destul de scumpe.

Ele pot fi produse pentru a contine o anumita combinatie de minerale si eventual chiar o populatie bacteriana proprie care sa activeze rapid substratul. De asemenea, vei vedea ca exista variante care pot actiona si pentru a reduce duritatea apei, dar inainte de a le alege pe acestea va trebui sa cunosti particularitatile apei din reteaua ta.

Nu in ultimul rand, pentru majoritatea pestilor ornamentali un substrat care creeaza un pH usor acid, asa cum fac cele mai multe, este foarte potrivit. Totusi, daca intentionezi sa cresti si crustacee (sau moluste), atunci este bine sa te informezi cu privire la nevoile lor, deoarece pH-ul acid le poate inhiba comportamentul de reproductie.

Cele ornamentaleSe prezinta sub doua forme: nisip sau pietris. Primul este in general preferat celui de-al doilea deoarece se reduce riscul de a cauza rani animalelor din apa, iar in cazul ingerarii accidentale poate fi eliminat mult mai usor, chiar pe cale naturala. Un alt criteriu de departajare al acestui tip de substrat este originea lui.

Poate ar putea sa para ciudat, dar produsele naturale nu sunt intotdeauna si cele mai bune, deoarece ele nu ofera posibilitatea de a controla circulatia gazelor pe fundul apei, pH-ul, populatia bacteriana sau de alge. De asemenea, pietrisul de rau are uneori margini ascutite care pot sectiona mustatile pestilor sau pot cauza leziuni pe pielea acestora.

Variantele sintetice de substraturi pentru acvariu, la preturi bune, sunt gandite pentru a preintampina astfel de probleme. In plus, acestea pot fi procurate in diferite dimensiuni si culori, in functie de preferintele tale estetice. Si in acest caz stratul poate fi de 2-5 cm, iar acesta va fi situat intotdeauna deasupra fundamentului fertil.

 

Dimensiunea granulei: Se va opta pentru o granulatie cuprinsa intre 1 si 3 mm, in functie si de speciile de pesti alese sau de tipul de decor pe care vrei sa il creezi. Particulele mai mici de 1 mm se vor aglomera si nu vor permite o buna circulatie a apei la baza vasului, reducand nivelul de oxigen de la nivelul radacinilor plantelor, determinand aparitia de pungi anaerobe si moartea florei.

Cele cu dimensiuni mai mari de 3 mm vor permite resturilor de hrana sa ajunga pe fundul apei, unde, in urma proceselor de descompunere, vor rezulta compusi toxici atat pentru plante, cat si pentru pesti.

 

Forma granulelor: Cel mai bun substrat pentru acvariu ar trebui sa aiba particule cu margini rotunjite, fie ca este nutritiv sau pur decorativ. Acest tip de finisaj permite mentinerea unor spatii goale intre granule, pe unde apa poate sa circule liber, oxigenand radacinile si asigurand un pH normal.

In plus, pentru pestii fara solzi, se va elimina riscul unor leziuni cauzate de colturi sau muchii ascutite, iar la cei cu mustati lungi se va preveni sectionarea acestora. Variantele sintetice sunt facute din fabrica cu aceasta forma, dar pentru cele naturale este necesara o etapa de roadere a particulelor unele de altele.

 

Culoare: Acest aspect va depinde pe de-o parte de sursa substratului, iar pe de alta parte de preferintele tale. Nisipul natural are nuanta pietrelor din care a fost obtinut si el poate fi maro, bej, alb sau marmorat. Cel sintetic poate avea si culori mai neobisnuite precum verde, albastru sau galben. Totusi, este bine ca in cazul acestuia din urma sa te informezi asupra producatorului, pentru a fi sigur ca pigmentii folositi nu sunt toxici si nu difuzeaza in apa.

 

Impuritati: Cand vei cauta pareri despre cele mai bune substraturi pentru acvariu, vei vedea ca este important ca acestea sa fie curate. Tipul fertil nu se spala, dar s-ar putea sa ai parte de cateva granule sparte sau chiar macinate care incep sa pluteasca la suprafata apei odata ce ai umplut vasul. Acestea vor trebui indepartate cu multa rabdare.

Substratul decorativ insa poate fi clatit in mai multe ape, inainte de a fi adaugat. Se va proceda astfel pana cand se elimina toate impuritatile, particulele sparte si praful. Bineinteles ca impuritatile vor fi prezente intr-un procent mai mare in nisipurile si pietrisul natural, decat in cel fabricat, dar oricare ar fi originea, un produs de calitate ar trebui sa fie cat mai curat posibil.

Origine: Aici ne vom referi in principal la straturile decorative. Pe langa aspectele mentionate deja (impuritati, forma, culoare), mai trebuie mentionat faptul ca pietrisul natural este foarte greu si poate strivi radacinile plantelor, iar in alte cazuri s-ar putea intampla chiar ca unele granule sa pluteasca. De asemenea, compozitia chimica a acestuia nu este stabila si nici nu poate fi cunoscuta cu exactitate.

Intr-un ecosistem acvatic trebuie urmarita obtinerea unui echilibru intre populatia de pesti, crustacee, moluste, plante, alge si bacterii. Fiecare dintre acestea are nevoie de anumite conditii de viata, altfel echilibrul dispare. Nisipul de rau poate veni insoti de propria lui microflora si microfauna si chiar daca este steril, mineralele din compozitia sa pot influenta mult pH-ul sau raportul nutrientilor necesari plantelor.

Daca doresti sa afli mai multe detalii cu privire la caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba un substrat in functie de speciile de animale acvatice pe care vrei sa le tii, poti incerca sa consulti site-urile si forum-urile de specialitate, iar pentru a gasi produsele necesare, iti recomandam magazinele online. Noi iti prezentam in continuare cateva variante de substrat pentru acvariu selectate din ofera unor supermarket-uri online.

 

 

Sortimente recomandate in 2021

 

 

JBL Manado 25 l 

 

Acesta poate fi considerat ca fiind unul dintre cele mai bune substraturi pentru acvariu, deoarece ofera o cantitate mare de produs (25 l), special gandit pentru a asigura un suport nutritiv plantelor de apa pe care le vei adauga ulterior. In plus, particulele sunt incarcate cu minerale care vor fi eliberate treptat, contribuind la mentinerea unui pH optim al mediului.

Nu va stimula dezvoltarea algelor, deoarece are capacitatea de a absorbi excesul de nutrienti si de a-i inapoia apoi in mod gradat plantelor, in functie de cerintele lor nutritive. Granulele au un aspect natural, sunt de culoare maro si au margini rotunjite, aspect care va contribui la mentinerea sanatatii pestilor (se evita ranirea lor, mai ales a celor care petrec mult timp pe fundul apei).

De asemenea, reprezinta un bun substrat pentru flora bacteriana proprie ecosistemului creat si participa activ la procesul de filtrare a apei. Se recomanda clatirea produsului inainte de folosire (o singura data), pentru indepartarea particulelor sparte care ar putea pluti.

 

Avantaje

Este o cantitate mare de produs, fiind ideala pentru un acvariu de 60-120 l.

Este un substrat nutritiv care va asigura o dezvoltare armonioasa a plantelor din ecosistemul tau.

Granulele rotunde nu vor rani pestii.

Nu permite dezvoltarea algelor, deoarece absoarbe principii nutritivi in exces, pe care ii elibereaza apoi treptat in mediu.

 

Dezavantaje

Are un cost de achizitie destul de piperat.

 

 

 

 

Dennerle’s Scaper Soil 

 

Pentru cei care cauta un substrat de calitate recomandam aceasta varianta nutritiva (ambalaj de 4 l) care va sustine in mod activ cresterea si dezvoltarea armonioasa a plantelor de apa. De asemenea, in acvariul tau se va pastra un echilibru al microfaunei, fara aparitia algelor sau tulburarea mediului (functie de biofiltru).

Granulele au o forma rotunjita care va permite infiltrarea radacinilor, fara sa determine lezionarea aripioarelor sau mustarilor la pestii ce petrec mult timp pe fundul apei. Culoarea maro si marimea vor contrasta placut cu restul decorului.

Pariculele contin toate mineralele, dar si oligoelementele necesare unui astfel de ecosistem, pe care le elibereaza treptat. Originea acestui substrat este un sol vulcanic. In plus, prin utilizarea lui vei obtine un pH usor acid si o apa mai putin dura decat cea de la robinet. Unii utilizatori mentioneaza faptul ca au putut folosi acest produs timp de un an de zile, fara inlocuirea lui.

 

Avantaje

Este un substrat nutritiv de origine naturala (roca vulcanica).

Are o granulatie potrivita atat pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor, cat si pentru mentinerea sanatatii pestilor.

Are functie de bio-filtru, mentinand un echilibru in microflora acvariului, fara aparitia algelor sau tulburarea apei.

Asigura toti nutrientii necesari cresterii florei acvatice.

 

Dezavantaje

Ambalajul are o cantitate destul de mica de produs, doar 4l.

 

 

 

 

Dennerle Nano DeponitMix 

 

Nano DeponitMix este un substrat pentru acvariu, la un pret bun, special gandit pentru a rezolva problemele ansamblurilor de mici dimensiuni. Produsul se va distribui pe fundul vasului in doua straturi, acestea avand dublu rol.

In primul rand, asigura suportul necesar cresterii si extinderii radacinilor plantelor acvatice, iar in al doilea rand le ofera acestora toti nutrientii, mineralele si oligoelementele necesare unei dezvoltari armonioase.

Cantitatea de produs din pachet este ideala pentru un acvariu de 10-20 l si va trebui acoperita cu un strat de nisip sau pietris special, de minim 3 cm. Substratul va ramane activ un timp foarte indelungat (chiar ani de zile). Mediul creat de difuzarea elementelor continute de acesta nu va dauna nici pestilor si nici nevertebratelor pe care poate vei dori sa le adaugi in ecosistem. Granulele sunt rotunde si nu vor rani animalele (mai ales cele care petrec mult timp la baza), iar culoarea lor iti va lasa impresia unui fund de apa natural.

 

Avantaje

Este un substrat ce contine si elimina treptat principiile nutritive necesare plantelor.

Acest produs nu va impiedica cresterea si dezvoltarea normala a nevertebratelor.

Se depune in doua straturi cu rol de sustinere si nutritie.

Particulele nu vor rani pestii, acestea fiind rotunjite.

 

Dezavantaje

Este un substrat special gandit pentru acvarii mici, de 10-20 l.

 

 

 

 

JBL ProScape ShrimpsSoil 

 

Acesta este un substrat ce poate fi folosit pentru acvarii obisnuite cu pesti, dar este gandit in special pentru cele care includ creveti (crustacee), sustinand activitatile si functiile normale ale acestora. Granulele nutritive vor elibera la nevoie principii nutritivi de care au nevoie plantele de apa, mentinand un pH usor acid in mediu.

Se asigura de asemenea, un nivel redus de KH in sistem. Granulatia permite pe de-o parte dezvoltarea radacinilor florei, iar pe de alta parte asigura o buna circulatie a gazelor (in special a oxigenului) prin substrat.

Culoarea este maro si se va integra frumos in decor, dand un aspect natural. Forma rotunjita a particulelor nu va cauza leziuni la nivelul aripioarelor, branhiilor sau mustatilor pestilor ce petrec mult timp pe fundul vasului. In fiecare ambalaj vei gasi doar 3 l de produs, ceea ce inseamna ca pentru un sistem de dimensiuni mari va trebui sa achizitionezi mai multe pachete.

 

Avantaje

Este un substrat care asigura conditiile de mediu necesare crevetilor.

Are un aspect natural dat de granulatie si nuanta maronie.

Granulatia specifica permite o buna oxigenare pe fundul vasului.

Mentine un pH usor acid.

 

Dezavantaje

Cantitatea mica de produs (3 l) din fiecare pachet nu este suficienta pentru amenajarea unui acvariu mare.

 

 

 

 

Exo Terra Riverbed Sand 

 

Acest substrat pentru acvariu, ieftin si bun, poate fi utilizat pentru amenajarea terariilor mixte (cu zone uscate si acvatice) pentru broaste testoase, broaste acvatice, salamandre sau tritoni. Pentru primele, nisipul de albie (obtinut dintr-un rau african) va stimula comportamentul natural de sapare si creare de vizuini.

Pentru celelalte animale acvatice acest produs va constitui un substrat optim pentru desfasurarea activitatilor obisnuite. Particulele sunt mici si pot fi eliminate usor daca sunt ingerate din greseala (odata cu hrana). In plus, forma lor rotunjita va preveni aparitia unor leziuni pe corp sau chiar pe parcursul tubului digestiv.

Acest tip de nisip poate fi utilizat si pentru amenajarea decorurilor de tip desertic din terariile pentru tarantule si reptile. Produsul este natural si nu a fost tratat cu nici un fel de aditivi sau coloranti chimici. Punguta contine 2.25 kg, cantitate suficienta pentru un ansamblu de mici dimensiuni (daca se foloseste un strat gros), iar pretul este destul de avantajos.

 

Avantaje

Acest substrat poate fi folosit atat pentru acva-terarii, cat si pentru terarii simple.

Daca particulele sunt ingerate odata cu hrana, ele pot fi eliminate usor fara sa cauzeze leziuni ale tubului digestiv.

Forma rotunda nu va provoca zgarieturi pe pielea fina a animalelor.

Granulatia mica stimuleaza comportamentul natural al reptilelor si amfibienilor (sapare, formare de vizuini, scurmare, ascundere).

 

Dezavantaje

Nu este un substrat potrivit pentru acvarii, decat poate pentru acoperirea unui strat nutritiv.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments