Cele mai bune plante de acvariu

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

 

Cum alegi plante bune acvariu

 

Ghidul cumparatorului

Acvaristica este o pasiune multa lume. Dar asta nu inseamna numai a colectiona pesti spectaculosi, ci si a le oferi un mediu de viata echilibrat, iar plantele de acvariu joaca un rol esential in orice ecosistem acvatic artificial.

Intr-un acvariu, plantele pot avea numeroase roluri, nu doar de infrumusetare a decorului. In principal, contribuie la oxigenarea apei si la mentinerea unui pH adecvat. Plantele acvatice limiteaza inmultirea algelor, deoarece consuma nutrientii de care au si acestea nevoie ca sa se devolte. Unele specii de pesti folosesc plantele acvatice in procesul de imperechere, in timp ce alte specii, mai timide, prefera sa aiba unde sa se ascunda. Plantele reduc stressul la care sunt supusi pestii captivi, iar unii pesti le consuma, ca parte din dieta lor. Prin urmare, este usor de inteles cat de importante sunt plantele intr-un acvariu.

a alege speciile potrivite, trebuie sa tii cont de multe criterii, iar ascultarea sau citirea mai multor pareri despre cele mai bune plante de acvariu nu poate fi decat de ajutor. Acvaristii experimentati stiu si unde gasesc plante de acvariu la preturi bune si te pot ajuta cu multe sfaturi practice. Iata care sunt cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi cu ce plante sa iti decorezi acvariul.

 

 

Tipul de planta: inainte de a cumpara orice planta, verifica daca este intr-adevar o specie acvatica. Daca faci cumparaturi doar pe baza unor poze sau descrieri ale vanzatorilor particulari, s-ar putea sa faci greseli destul de costisitoare.

 

Viteza de crestere: plantele din specii diferite au viteze diferite de crestere. La inceput, cand abia iti organizezi acvariul, probabil ca vei prefera o planta cu crestere rapida, ca aspectul frumos al acvariului sa fie obtinut in scurt timp. Totusi, plantele cu crestere rapida au nevoie de o intretinere riguroasa, caci trebuie tunse inainte sa creasca exagerat de mult. De aceea, cei mai multi posesori de acvarii opteaza plante cu crestere lenta, cu care le inlocuiesc pe primele. Este mai simplu sa pastrezi astfel un aspect ingrijit al acvariului.

 

Dimensiunea plantei: la maturitate, plantele au dimensiuni diferite. Atunci cand alegi speciile de plante pe care le crezi potrivite acvariul tau si cand decizi unde va fi amplasata fiecare, trebuie sa te asiguri ca ele beneficiaza de suficienta lumina si ca sunt vizibile in decor.

De obicei, plantele mai inalte se amplaseaza in spate, iar cele mai mici in fata. Apoi, unele specii nu se dezvolta bine daca sunt amplasate in umbra plantelor inalte. In principiu, plantele inalte se pozitioneaza in spate, ele alcatuind fundalul acvariului si dand senzatia de  habitat natural. Muschiul se dezvolta pe fundul acvariului, iar inaltimea lui nu depaseste 1cm. Plantele de inaltime medie ofera de fapt habitatul pesti, iar ele sunt plantate in prim-plan.

 

Temperatura apei: plantele, ca si pestii, au nevoie de o anumita temperatura a apei a se dezvolta bine. Daca in acvariul tau traiesc pesti tropicali, si deci apa este destul de calda, plantele iubitoare de apa rece nu se vor simti in largul lor si nu se vor dezvolta la potentialul lor maxim. In acelasi fel, o planta care in natura creste in zone de clima calda, nu se va dezvolta bine daca acvariul tau are apa la temperatura camerei.

 

 

Salinitatea apei: stii cu siguranta ca exista pesti de apa dulce si pesti de apa sarata. Asa cum pestii de apa dulce mor in apa sarata, iar pestii de apa sarata mor daca sunt pusi in apa dulce, si plantele patesc exact acelasi lucru. Asadar este important sa cunosti bine plantele pe care urmeaza sa le pui in acvariu si preferintele lor in ceea ce priveste conditiile fizico-chimice in care pot trai si se pot dezvolta.

 

Substratul: exista diverse tipuri de substraturi acvarii. In cazul in care intentionezi ca acvariul tau sa contina si plante naturale, cele mai bune tipuri de substraturi sunt nisipul si pietrisul, caci ele ofera plantelor un substrat adecvat in care sa isi ancoreze radacinile.

 

Lumina: Si plantele acvatice au nevoie de lumina realizarea procesului de fotosinteza. In orice acvariu, lumina trebuie sa fie cat mai asemanatoare luminii naturale. Lumina cu o temperatura a culorii intre 5000 si 6800 Kelvini este ideala. Stralucirea sursei de lumina este de asemenea importanta. In functie de intensitatea stralucirii, exista surse de lumina foarte stralucitoare (minim 1500 lucsi), stralucitoare (1000-1500 lucsi), medii (500-1000 lucsi) si cu stralucire redusa (sub 500 lucsi). In plus, trebuie sa ai in vedere si faptul ca plantele care sunt umbrite de plantele mai inalte nu vor primi aceeasi cantitate de lumina ca celelalte, mai inalte.

 

 

Nutrientii: principala sursa de materie organica necesara dezvoltarea plantelor este reprezentata de reziduurile pestilor. Uneori insa, se poate intampla ca numarul pestilor sa fie prea mic a sustine o vegetatie acvatica abundenta, si in acest caz este nevoie sa adaugi nutrienti suplimentari in acvariu. Daca vrei sa eviti sa fie nevoie sa adaugi lunar fertilizatori speciali acvarii, trebuie sa mentii un echilibru intre populatia de pesti si numarul si dimensiunea plantelor.

 

Nivelul de dioxid de carbon: in general acvariile sunt sarace in dioxid de carbon, care insa este absolut necesar realizarea procesului de fotosinteza si, deci, buna dezvoltare a oricarei plante. Daca in acvariu alegi sa pui plante iubitoare de dioxid de carbon, va fi nevoie probabil sa instalezi si un filtru care va imbogati apa cu acest gaz, ca plantele tale sa poata supravietui.

Tot ce iti ramane de facut, odata ce detii aceste informatii despre principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a decide ce plante iti trebuie, este sa afli unde gasesc plante de acvariu la un pret bun ceilalti pasionati. Intotdeauna magazinele online sunt o optiune buna, ele oferind in primul rand preturi mai avantajoase decat magazinele fizice de specialitate.

La fel de demn de luat in seama este faptul ca daca achizitionezi produsele dintr-un magazin on-line, ai garantia ca ai cumparat ceea ce ai dorit si ai platit. Cumpararea plantelor de acvariu de la persoane fizice necunoscute poate fi o loterie si poti avea surprize neplacute – si pe nimeni pe care sa il poti trage la raspundere.

Ca sa iti venim in ajutor, am pregatit o lista de plante de acvariu pe care cu siguranta o vei gasi interesanta si pe care merita sa o treci in revista, un plus de inspiratie.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Egeria Densa

 

Egeria Densa este un exemplu bun de plante de acvariu ieftine si bune. Specia se regaseste in aproape toate acvariile de dimensiuni mari. Creste in inaltime pana la 40-100 cm, iar latimea plantei este de 3-5 cm. Iubeste apa cu o temperatura cuprinsa intre 10 si 26 de grade, astfel ca poate fi crescuta cu succes in orice acvariu amplasat in locuinta.

Cresterea este extrem de rapida, cerintele sale fiind foarte scazute. Este planta ideala oxigenarea naturala a apei si e recomandata tuturor incepatorilor. Cresterea accelerata este considerata neplacuta de catre unii, dar un acvarist priceput ii poate ghida inmultirea in asa fel incat planta sa formeze o veritabila cortina in fundal – un loc perfect de ascunzatoare pesti si un fundal frumos un acvariu.

Planta poate fi crescuta fie pe substrat, fie ca planta plutitoare, inmultirea se face foarte usor prin taierea unei crengute si replantarea ei in substrat, iar aspectul caracteristic al frunzelor translucide este unic.

 

Avantaje:

Are o crestere rapida, care poate fi dirijata

Este foarte eficienta in oxigenarea apei

Se inmulteste foarte usor

Este foarte usor adaptabila.

 

Dezavantaje:

Prefera apa mai rece si cu un continut ridicat de dioxid de carbon, si desi este rezistenta, cresterea este mult incetinita daca nu sunt indeplinite aceste doua conditii.

 

 

Riccia Fluitans

 

Riccia fluitans este unul dintre cele mai frecvente raspunsuri la intrebarea, “ care sunt cele mai bune plante de acvariu?”. Planta este o specie de muschi absolut speciala, care creste pana la inaltimi de 1-5 centimetri. Pe masura ce planta se dezvolta in lungime, ea are tendinta sa pluteasca, asadar trebuie sa o mentii scufundata prin legarea de substrat cu ajutorul unui fir de pescuit.

Tunderea periodica cu foarfeca este o alta metoda buna de a stopa tendinta de a se ridica la suprafata. Planta este o mare iubitoare de dioxid de carbon, eliberand in schimb oxigenul care poate fi observat sub forma unor bule mici de gaz, prinse de extremitatile frunzelor. Puii de peste o iubesc si au tendinta de a se ascunde intre frunzele ei.

Imprimand acvariului un aspect mai natural, Riccia fluitans contribuie de asemenea la oxigenarea deosebit de eficienta a apei si la reducerea stressului pestilor. Este de asemenea apreciata de speciile de pesti mai retrasi, carora le place sa se ascunda.

 

Avantaje:

Poate fi crescuta atat pe fundul acvariului, cat si lasata sa pluteasca

Foarte activa in oxigenarea apei

Are o crestere rapida daca conditiile de mediu sunt bune

Nu necesita ingrijiri deosebite.

 

Dezavantaje:

Are nevoie de o apa imbogatita in dioxid de carbon.

 

 

Pistia Stratiotes

 

Aceasta specie a fost descoperita in Africa, pe Nil, in apropierea lacului Victoria si mai este denumita popular varza de apa sau salata verde de apa. Este o planta tropicala care iubeste apa mai calda, cresterea fiind buna la temperaturi intre 18 si 28 de grade Celsius. Creste pana la o inaltime de 1-5 cm, iar frunzele au o latime care rareori depaseste 10 cm.

Cresterea este rapida, planta neavand cerinte speciale privind cantitatea de dioxid de carbon sau lumina disponibile. Frunzele au un aspect superb, iar planta convietuieste bine cu pesti din specii tropicale, care iubesc de asemenea apa ceva mai calda. Avand in vedere viteza mare de crestere, necesita supraveghere atenta si rarire periodica, a-i limita extinderea in acvariu, ea putand dauna altor plante iubitoare de multa lumina, de exemplu.

Planta este putin pretentioasa, insa este nevoie de putina experienta a evita suprapopularea acvariului cu aceasta specie.

 

Avantaje:

Se multumeste cu un nivel scazut de dioxid de carbon

Are o crestere rapida

Prefera o intensitate scazuta a luminii

Se dezvolta bine in apa la temperatura camerei

 

Dezavantaje:

In conditii favorabile are tendinta de a acapara acvariul.

 

 

Vesicularia Ferriei

 

Aceasta specie este un exemplu de plante de acvariu nepretentioase la un pret bun. Planta este originara din Asia. Viteza de crestere este una medie si nu are nevoie de nici un fel de conditii speciale, multumindu-se cu o lumina de intensitate medie si cu un nivel scazut de dioxid de carbon. Planta are frunze carnoase, ce cresc in jos, cu dimensiunea de 1-3 cm, cu lastari de un verde caracteristic si cu forma unica de lacrima.

Maximum de efect vizual se obtine prin cultivarea pe o piatra sau pe crengi, caci aceasta pozitionare creeaza profunzime si contrast. Avand in vedere faptul ca nu este deloc pretentioasa, planta se dezvolta bine in aproape orice conditii de mediu, necesitand tundere periodica a-si pastra forma si aspectul atragator.

Accesibila si celor mai neexperimentati incepatori, aceasta specie este un element de decor extrem de pretios, care poate fi obtinut cu investitii de timp, munca si bani minime.

 

Avantaje:

Crestere in jos, care ofera un element estetic deosebit acvariului daca este exploatata corespunzator

Viteza medie de crestere

Nu necesita conditii speciale de lumina sau de dioxid de carbon

Se poate planta si pe substraturi suspendate, de tipul crengilor

 

Dezavantaje:

Trebuie tunsa periodic a avea un aspect ingrijit.

 

 

Vesicularia Dubyana Christmas Moss

 

Aceasta specie de muschi acvatic originara din Brazilia se deosebeste de alte specii inrudite prin aspectul caracteristic al ramificatiilor, care o fac sa semene cu un bradut. Este una dintre cele mai bune plante de acvariu deoarece se ataseaza cu usurinta de radacini si de pietre, dar are o crestere mai lenta decat alte specii si este ceva mai pretentioasa.

Ulterior, are nevoie de tundere a-si pastra forma atractiva. Ritmul de crestere depinde in mod direct de cantitatea de lumina pe care o are la dispozitie. Nevoia de dioxid de carbon este redusa, astfel ca nu va fi nevoie sa instalezi filtre speciale ca planta sa se dezvolte bine. Inaltimea pana la care creste poate depasi 5 centimetri, insa aspectul caracteristic se pastreaza pana la inaltimi de aproximativ 3 cm, dupa care frunzele devin mai moi iar ramificatiile nu mai sunt atat de evidente.

un incepator, dar si un pasionat de acvarii, aceasta specie de muschi este o alegere buna, avand in vedere ca este usor de ingrijit si nu necesita conditii speciale, fiind foarte adaptabil.

 

Avantaje:

Aspect caracteristic, atragator

Se fixeaza usor pe orice substrat

Adaptabil la cantitati variabile de lumina

Nu necesita sursa suplimentara de dioxid de carbon

 

Dezavantaje:

a-si mentine forma, trebuie tunsa daca depaseste 3 cm inaltime.

 

 

Moss stone

 

Aceasta specie de muschi este apreciata atat de cei care detin un acvariu, cat si de cei care au terarii sau un paraias artificial in gradina. Planta este un element de decor natural potrivit acvariile nano. Se planteaza in numar mic, astfel ajungand in scurt timp sa formeze un gazon uniform pe fundul acvariului. Frunzele raman mici, rareori depasind 5 cm.

Planta este o mare iubitoare de lumina, si se dezvolta mai bine intr-un acvariu cu iluminare medie sau puternica. Plantele mai inalte, care o umbresc, ii pot afecta negativ dezvoltarea. Nevoia sa de resurse nutrivite este mica, asadar rareori este necesara adaugarea de suplimente nutritive speciale acvarii. Pestii de dimensiuni foarte mici se ascund cu succes intre frunze, care ofera de asemenea un mediu propice de dezvoltare si speciilor benefice de melci.

Un muschi cu aspect deosebit, dar cu cerinte relativ mici, aceasta specie poate contribui eficient la realizarea unui decor natural in acvariul tau.

 

Avantaje:

Nevoi scazute de intretinere

Se extinde repede acoperind fundul acvariului daca este lasata

Nu necesita conditii speciale de dezvoltare

Asigura un mediu de viata bun crustacee si melci.

 

Dezavantaje:

Cresterea e inhibata daca nu primeste suficienta lumina.

 

 

Cladophora aegagrophila

 

Cladophora este in primul rand o exceptie superba: ea nu este o planta, ci o aglomerare de alge. Desi toti posesorii de acvarii se feresc de algele care, dezvoltate in exces, murdaresc acvariul si polueaza apa, aceasta specie este apreciata datorita efectului decorativ spectaculor. Aceasta aglomerare de alge are aspectul unei mingi cu un diametru de 3 pana la 10 cm.

Totusi, are nevoie si de ingrijire suplimentara: daca in mediul natural, miscarea apei ii confera aceasta forma, in acvariu ea trebuie intoarsa regulat a-si pastra aspectul. In functie de preferintele tale, o poti creste ca atare, o poti imparti in mai multe sfere mai mici sau o poti incuraja sa se ataseze de lemn sau piatra si sa formeze un covor pe fundul acvariului.

Daca doresti un element de unicitate in decorul acvariului tau, Cladophora aegagrophila este o alegere foarte buna si destul de spectaculoasa.

 

Avantaje:

Este o specie nepretentioasa, care nu necesita multa atentie

Poate fi impartita in mai multe sfere

Poate fi incurajata sa creasca sub forma de covor de alge

Se adapteaza cu usurinta la conditii de trai destul de variate.

 

Dezavantaje:

Este o alga, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie nevoie sa ii controlezi la un moment dat cresterea.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES