Cea mai buna colivie pentru papagali – Recomandarile noastre pentru 2023
Papagalii sunt o companie incantatoare, mai ales atunci cand sunt alesi cu grija si crescuti cu atentie. Cele mai fericite pasari au insa nevoie de o colivie de calitate, spatioasa si sigura, iar daca esti pe punctul de a achizitiona un asftel de obiect iti recomandam sa cantaresti cu foarte multa atentie alegerile. Modelul de Colivie Omega 3 este, de exemplu, potrivit pentru cei care cauta o colivie incapatoare, rezistenta si usor de intretinut, potrivita pentru pasarile de dimensiuni medii si mari. O alta varianta conceputa pentru aceasta categori de papagali, insa de data aceasta cu acoperis rotunjit este Colivie Polly Alba.
Tabel comparativ
Este o colivie cu dimensiuni generoase si structura solida, potrivita pentru pasarile medii si mari, care au nevoie de un spatiu confortabil pentru miscare. Include baza detasabila, care asigura curatarea facila, structura cu colturi rotunjite, zone de odihna pentru pasari, iar gratiile sunt concepute special pentru a oferi conditii optime pentru nimfe, Jako si alte rase similare.
Pentru ca gratiile sunt asezate la 25mm distanta una de alta, nu este indicata pentru pasari mai mici, de tipul perusilor.
Model aspectuos, confortabil, sigur si usor de intretinut, pentru papagali de marime medie si mare.
Model cu design clasic, cu acoperis rotunjit si finisaj de culoare alba, potrivit pentru incaperi elegante si sofisticate. Colivia are o structura stabila si rezistenta si este prevazuta cu roti pentru transport facil, baza detasabila si acoperis cu deschidere, pentru acces rapid la interior si o intretinere cat mai eficienta.
Formatul rotunjit in zona superioara inseamna ceva mai putin spatiu disponibil pentru pasari, fata de un model rectangular, cu colturi si dimensiuni similare.
Varianta cu design deosebit, dedicata crescatorilor de pasari care doresc un format clasic pentru a completa placut aspectul locuintei.
Versiune accesibila la pret, rezistenta si confortabila, conceputa pentru papagalii de dimensiuni reduse, cu design cu colturi semirotunjite si interior incapator. Include stinghii pentru odihna pasarilor, suporturi pentru hrana si apa, tava detasabila pentru deseuri, doua usi care permit accesul facil la interior si este prevazuta cu maner pentru transport.
Formatul este putin mai ingust decat al altor versiuni, dar completeaza prin inaltime, oferind suficient spatiu pentru perusi si alte rase de mici dimensiuni.
Model conceput pentru pasari micute si proprietarii care doresc o colivie accesibila la pret, prevazuta cu majoritatea accesoriilor necesare si usor de intretinut.
Modele recomandate in 2023
Colivie Omega 3
Cu dimensiunile de 56 x 85 x 160cm si tije de 4mm, aceasta colivie este conceputa pentru a oferi un spatiu confortabil pentru papagalii medii si mari. Este deci potrivita pentru a creste nimfe sau pasari din rasa Jako, insa se va dovedi putin cam mica pentru un papagal din rasa Marele Alexander. Tijele sunt distantate la 25mm, ceea ce inseamna ca nu este un model potrivit pentru perusi sau alte rase de dimensiuni mici.
Din punctul de vedere al designului iti putem spune ca este o combinatie eleganta intre formatele cu partea superioara rotunjita si cele patrate, oferind pasarilor zone suficient de similare cu colturile standard pentru a se simti in siguranta. Finisajul este gri antracit, iar la interior sunt incluse stinghii pentru odihna.
Desi cantareste singura 23kg, colivia este usor de mutat, fiind prevazuta cu roti pentru transport. Este, de asemenea, facil de intretinut si curatat, datorita bazei detasabile, si are o structura stabila si sigura, oferind un cadru confortabil si placut pentru pasarile tale preferate. Poate fi usor dotata cu dispozitive pentru hrana si apa si alte accesorii de care consideri ca este nevoie.
Colivie Polly Alba
Pentru cei care prefera o colivie ceva mai eleganta si sofisticata, potrivita pentru interioare vintage sau clasice, recomandam ca optiune modelul Polly, cu finisaj de culoare alba si design cu acoperis rotunjit. Dimensiunile sale totale sunt de 77.5 x 60 x 155.5cm, definind un interior suficient de incapator pentru a gazdui in mod confortabil papagali din rasele de marime medie si mare.
Structura este prevazuta cu acoperis care se deschide si tava detasabila permitand astfel accesul facil la interior, dar si posibilitatea de a curata deseurile fara a deranja prea mult pasarile. In plus, acest model este dotat cu roti, deci vei putea muta fara efort colivia din interior pe balcon, ori de cate ori doresti sa oferi pasarilor o alta priveliste.
Include stinghii pentru odihna, suporturi pentru hrana si poate fi completata cu o diversitate de accesorii pe care le consideri necesare pentru a oferi pasarilor tot confortul de care consideri ca au nevoie. Aceasta colivie este stabila si rezistenta si va oferi papagalilor un mediu sigur, in care sa se dezvolte in voie.
Colivie pentru papagali D10-018BK
Iti propunem de aceasta data un model ceva mai micut, conceput pentru rase de papagali de dimensiuni reduse, care se pot simti confortabil intr-un spatiu de 47.5 x 36 x 91cm. Include tije cu diametrul de 1.8mm, are culoare neagra si format elegant, fiind una dintre versiunile cu greutate redusa (numai 4.8kg) pe care le poti transporta usor in mana, cu ajutorul manerului integrat in constructie.
La capitolul accesorii, iti putem spune ca aceasta colivie pentru papagali este prevazuta 4 recipiente pentru mancare si patru stinghii din lemn, pentru odihna. Structura include doua usi frontale mari, care permit accesul facil la interior, si o tava din plastic ce colecteaza deseurile si permite mentinerea curata a coliviei fara prea mult efort.
Are un design placut, cu acoperis usor arcuit, si colturi rotunjite, care permite folosirea la maxim a spatiului interior si ofera siguranta si confort locatarilor. Pe de alta parte, spre deosebire de versiunile mari, cu roti, acest model nu este prevazut cu picioare si necesita amplasare pe un suport (masa, birou etc.) sau suspendare de tavan, pentru a fi situat la o inaltime confortabila pentru papagali.
Cum alegi o colivie buna pentru papagali
Ghidul cumparatorului
Pasarile mici sunt unele dintre cele mai raspandite animale de companie; lumea le apreciaza pentru delicatetea lor, pentru trilurile placute sau pentru uimitoarea capacitate de invatare. Totusi, pentru ca micutul tau companion inaripat sa aiba o existenta cat mai fericita, este necesar sa ii cumperi un adapost care sa indeplineasca o serie de reguli de calitate. Iata de ce am decis sa adunam la un loc informatiile esentiale pentru ca tu sa poti cumpara o colivie pentru papagali, la un pret bun.
Dimensiuni: Avand in vedere cat de multe specii de papagal exista, e evident ca marimea coliviei trebuie sa depinda de marimea pasarii sau pasarilor tale. Principala regula de care trebuie sa tii cont este ca nu exista custi prea mari; cu alte cuvinte, cumpara cea mai spatioasa cusca de papagali pe care ti-o poti permite, din punct de vedere financiar si al spatiului pe care il ai la dispozitie ca sa o amplasezi.
Daca ne referim strict la dimensiunile minime, recomandarile specialistilor sunt ca pentru perusi, cusca sa nu fie mai mica de 60 x 60 x 60 cm; pentru specia cenusiu african, cunoscuta si ca Jako, numeroase pareri despre cele mai bune colivii pentru papagali recomanda un minimum de 86 x 60 x 90 cm. O nimfa are nevoie de o cusca de aproximativ aceleasi dimensiuni ca cele pentru Jako, in timp ce un Marele Alexander are nevoie de cel putin 90 x 120 x 150 cm ca sa nu se simta inghesuit si sa se considere ca traieste in conditii decente.
Tot specialistii sustin ca toate pasarile, odata ce s-au obisnuit cu mediul si cu persoana care le ingrijeste, ar trebui sa beneficieze si de timp in care sa zboare liber in camera, sau intr-o voliera, daca spatiul iti permite.
Forma: Experienta crescatorilor care au avut ocazia sa lucreze cu zeci sau sute de pasari spune ca, pe cat posibil, ar trebui sa eviti coliviile rotunde, care se pare ca nu reusesc sa creeze o senzatie de siguranta pentru micile zburatoare. Existenta colturilor pare sa fie benefica pentru ele, chiar daca opinia ta e ca piesele rotunde sunt mai atragatoare din punct de vedere estetic.
Gratiile: Exista mai multe aspecte care trebuie avute in vedere, atunci cand ne referim la gratiile unei colivii: orientarea lor, grosimea si distanta care le desparte.
Daca discutam despre distanta dintre zabrele, ea trebuie adaptata atent fiecarei specii in parte, pentru ca un spatiu prea mare reprezinta un veritabil pericol pentru pasare, care si-ar putea prinde accidental capul, gatul sau o aripa. Pentru perusi, distanta optima este considerata cea de 1.2 cm; pentru nimfe si Jako, se recomanda intre 1.9 si 2.5 cm intre zabrele; pentru papagalii mari ea poate creste pana la 3 cm.
In ceea ce priveste orientarea zabrelelor, daca ceea ce este iti prezentat ca cea mai buna colivie pentru papagali le are asezate vertical, inseamna ca pur si simplu cusca respectiva e conceputa pentru alte specii. Avand in vedere obiceiul acestor pasari de a se catara tinandu-se cu ghearele si cu ciocul, este esential ca ele sa beneficieze si de sansa de a face asta.
Daca ai avut ocazia sa observi cata forta au papagalii in cioc, vei intelege de ce exista specificatii si recomandari inclusiv privind grosimea gratiilor coliviei. Pentru perusi, care sunt mai mici si mai putin pretentiosi, 2 mm sunt suficienti, ba exista si piese cu exteriorul confectionat din sarma mai subtire de atat. Pentru nimfe si Jako 3,5 mm reprezinta o valoare mai sigura, in timp ce pentru un cacadu adult, 5 mm ar putea reprezenta minimul.
Accesorii: Nu poti porni in cautare de colivii pentru papagali la preturi bune fara sa iei in calcul si diferitele accesorii de care ai nevoie. De pilda, trebuie sa verifici durabilitatea si cat de accesibile sunt adapatorile si vasele de mancare: ideal, ele trebuie sa fie atasate la cusca in asa fel incat sa le poti indeparta din exterior, fara sa fie nevoie sa bagi mana in colivie. In plus, fii atent ca ele sa nu fie amplasate sub zonele de odihna, caci se vor contamina imediat cu fecale.
Cusca trebuie sa aiba in interior bare de odihna, in stare buna, pe care pasarea sa poata sta asezata. Pentru perusi, dar si pentru papagalii mai mari, sunt necesare accesorii pentru tocirea ciocului: osul de sepie este o solutie foarte buna, care le furnizeaza in plus o cantitate adecvata de minerale.
Diverse jucarii pot tine pasarea ocupata, mai ales daca ai dificultati in a securiza locuinta suficient cat sa ii oferi si sansa de a zbura: oglinzile si clopoteii sunt cateva dintre cele mai frecvente optiuni.
In sfarsit, tot in cazul perusilor, achizitia unei perechi, femela si mascul, ar trebui sa fie insotita de investitia automata intr-un cuibar, pentru ca aceste pasari pot muri din cauza retentiei de ou, in cazul in care femela nu gaseste un loc adecvat in care sa-l depuna.
Varianta second-hand: Coliviile second-hand pentru papagali sunt o tentatie mare, avand in vedere ca pretul unei piese de calitate, cumparata noua, poate fi destul de piperat. Specialistii recunosc ca si aceasta poate fi o solutie, dar o considera nerecomandata deoarece acest gen de piese sunt dificil de igienizat corespunzator si, mai ales, de dezinfectat, iar pasarile sunt uneori foarte delicate.
Asadar, daca poti prelua o colivie de la un prieten sau o cunostinta, initiativa se poate dovedi de succes, dar sa o cumperi de la un necunoscut poate fi riscant, mai ales daca nu stii in ce circumstante a ajuns sa nu o mai foloseasca. Ultimul lucru pe care il doresti este sa introduci o boala infectioasa in efectivul tau de pasari.
In sfarsit, pentru ca, dupa cum spuneam, suntem constienti ca nu e usor sa gasesti colivii accesibile pentru papagali, am decis sa iti punem la dispozitie cateva sugestii de produse pe care le poti cumpara oriunde te-ai afla, ele fiind disponibile in magazinele online. Echipa noastra a luat in calcul atat raportul dintre pret si calitate, cat si recenziile pe care utilizatori au avut amabilitatea sa le ofere, si care stim ca reprezinta cea mai buna marturie a calitatii unui produs.
Alege colivia potrivita
Inainte de toate, trebuie sa cumperi un spatiu potrivit pentru exemplarul pe care il detii. Trebuie sa ii dai vietatii suficient loc pentru a se misca cu usurinta, pentru a-si intinde aripile atunci cand e nevoie, pentru a zbura de pe un accesoriu pe altul. De regula, cusca ar trebui sa fie de doua ori mai inalta decat pasarea si de doua ori mai lata decat ea, atunci cand isi intinde aripile.
Apoi, urmareste sa alegi o varianta care sa aiba gratiile suficient de apropiate pentru a nu se intampla accidente neplacute, care pot duce la eliberarea fiintei necuvantatoare, la ranirea sau chiar moartea ei. De exemplu, daca detii o vietate mica precum canarii, ar trebui ca intre elemente sa existe cam 1.6 cm, daca ai un papagal Nimfa cam 1.3 – 2.2 cm sau daca te bucuri de un exemplar mai mare, precum Griul African, cam 1.9 – 3.5 cm.
Cand vine vorba de cusca potrivita trebuie sa iei in calcul si forma ei. De obicei, aceste articole sunt patrate sau rotunde. Pasarile mai mari, vor prefera variantele din prima categorie, pe cand cele de talie mai mica nu vor fi deranjate de forma.
Referitor la materialul folosit in confectionarea unei custi, se recomanda otelul inoxidabil sau fierul, deoarece nu sunt daunatoare pentru aceste vietati, asa cum ar putea fi plumbul sau zincul.
Plaseaza constructia intr-un loc prielnic
E important sa stii ca nu e recomandat sa asezi colivia in care va sta pasarea la voia intamplarii. De ce? Pentru ca aceste vietati sunt destul de sensibile si pot deveni rapid anxioase si chiar agresive.
In primul rand, va trebuie sa optezi pentru inaltimea potrivita. Aceasta trebuie sa fie la nivelul pieptului tau, pentru a evita stresul pe care-l poate provoca asupra pasarii plasarea intr-un loc mai jos sau superioritatea pe care o poate simti daca alegi sa o amplasezi undeva prea sus.
Apoi, tine cont de usurinta cu care va interactiona cu membrii familiei. Nu trebuie sa instalezi colivia in incaperea in care se circula cel mai mult (pentru a nu stresa pasarea), dar nici in cea mai izolata (deoarece ii place sa fie bagata in seama). Si, ai grija sa nu o asezi prea aproape de o sursa puternica de caldura sau de aer, deoarece schimbarile bruste de temperatura nu ii vor fi pe plac prietenului tau necuvantator, dar nici in mijlocul camerei, deoarece se va simti prea expus si in nesiguranta.
Totodata, ai in vedere faptul ca pasarile pot fi afectate de mirosuri prea puternice, precum cele de detergenti, dar si de aburi, fum sau tot felul de substante. Incearca sa le pui in contact cat mai putin cu astfel de neplaceri.
Ocupata-te de baza coliviei
Dupa ce ai achizitionat ansamblul si l-ai plasat in locul potrivit, e momentul sa te ocupi de amenajarea interiorului. Trebuie sa incepi cu baza. Pe aceasta ar fi bine sa plasezi un prosop din hartie sau un ziar, pentru a fi cat mai simplu de curatat, deoarece igienizarea trebuie sa se faca zilnic si curatenia generala saptamanal.
Coliviile au in general un gratar si in partea de jos, iar prin acesta vor trece excrementele intr-o tavita, astfel incat ele sa nu intre in contact direct cu pasarea.
Introdu in interior recipientele pentru hrana si apa
Hranitoarele si adapatorile sunt si ele importante. E recomandat sa fie realizate din materiale rezistente, precum plastic dur, otel inoxidabil sau ceramica, deoarece vietatea va da mereu cu ciocul pentru a se hrani. Sunt variante care se aseaza pe sol, dar si altele ce vin prinse de barele laterale ale coliviei. Pentru un plus de culoare in spatiul destinat prietenului tau necuvantator, poti opta pentru produse in nuante cat mai vesele.
Foloseste accesorii pentru joaca
Cand vrei sa cumperi o colivie pentru papagali, perusi sau alte pasari, ia in calcul si elementele folosite la joaca, accesoriile ce ajuta vietatea sa fie activa si vesela. Cel mai frecvent vei intalni: stinghii (bete pe care se vor urca fiintele acestea pentru a se distra, dar si pentru a-si ascuti ghearele), leagane (pentru a se relaxa intr-un mod placut), tot felul de mingi in care sa poata da cu ciocul si asa mai departe.
Ai insa grija la doua aspecte – nu folosi accesorii ce ar putea fi construite din materiale toxice sau intr-un mod care ar putea sa duca la ranire si nu incarca prea mult colivia, mai ales daca e una mica, deoarece vei lua din spatiul pe care il are la dispozitie pasarea ta pentru a se misca mai libera.
Introdu si o “cadita” pentru baie
De cele mai multe ori, zburatoarele domestice care isi duc traiul in colivii iubesc apa. Asta se intampla mai ales la perusi, de exemplu. Daca le vei aseza pe baza un recipient cu apa calduta se vor desfata in voie si isi vor intretine si curata penajul.
Dar, o astfel de achizitie poate duce si la multa murdarie, deoarece pasarea va da din aripi si va stropi prin jur. Astfel, umiditatea creste si se pot dezvolta tot felul de germeni.
Nu va fi insa o problema, daca faci zilnic curatenie si speli bine tavita in care se aduna reziduurile.
Tine cont de aceste detalii si astfel vei reusi sa amenajezi colivia pasarii tale intr-un mod cat mai eficient.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES