Cele mai bune aparate de muls

Am modificat articolul ultima data pe: 21.05.24

Modele recomandate in 2024

 

 

EMT 2+1A

 

1. EMT 2+1A

Fiind un produs oferit de Expert Moldova Trading, unul dintre furnizorii cu o indelungata traditie pe piata echipamentelor din domeniul zootehnic, acest aparat este special conceput pentru a intampina si gestiona cu succes nevoile crescatorilor de bovine in firme mici si mijlocii. Va fi potrivit pentru mulsul vacilor, mai rar al oilor si caprelor.

Piesa este confectionata din materiale de calitate superioara, incorporand un motor electric monofazat cu alimetare prin fir la 220V. Cu o frecventa de 50Hz, un numar de 1420rpm si o putere nominala de 0.75CP, acest motor va oferi forta necesara de absorbtie unei pompe pulsatorii pneumatice(pompa vid uscata).

Se obtin intre 40 si 60 de pulsatii pe minut si o productivitate crescuta. Dispozitivul are doua posturi, insemnand ca se poate ocupa de mulsul a doua vaci concomitent. Randamentul oferit si rapiditatea in executarea sarcinilor rezulta din cifrele obtinute in urma testelor, acestea aratand ca in jur de 8 – 10 vaci pot fi mulse in decurs de o ora la un singur post, ceea ce inseamna un maxim de 20 de vaci pentru intreg aparatul.

De asemenea, produsul este echipat cu un tanc vacuum extern de capacitate mare, de 16l, si cu un rezervor pentru stocarea laptelui, sub forma unui bidon din aluminiu de 40l. O functie cu opritor de lapte impiedica intoarcerea acestuia pe furtun, iar periile suplimentare incluse in pachet permit igienizarea corecta a intregii instalatii. Tot dispozitivul este montat pe un stativ cu 2 roti, care permite deplasarea relativ facila a acestuia, chiar si cand bidonul se umple cu lapte.

 

Avantaje:

Aparat de muls la pret bun, din gama celor cu 2 posturi.

Permite lucrul eficient cu 16 – 20 de vaci intr-o singura ora, fiind potrivit pentru efective moderate de animale.

Lucreaza cu performantele potrivite, asigurand eficienta si mulgere optima, avand motor de 0.75CP si pompa de vid uscata.

Se livreaza gata de lucru, cu tot cu un bidon pentru lapte, realizat din aluminiu rezistent.

 

Dezavantaje:

Cand bidonul de 40l se umple, transportul se va face mai greu.

 

 

 

 

EMT 2+1G

 

2. EMT 2+1G

Acest model face parte tot din oferta Expert Moldova Trading si constituie un exemplu ideal pentru cei care doresc sa mulga ovine. Dupa cum e deja clar, dispozitivul va ajuta la obtinerea laptelui de la oi si de la capre, fiind dotat cu mansoane speciale pentru ugerul acestora.

Ca toate celelalte piese EMT, si aceasta a fost confectionata din cele mai bune materiale, cu un stativ metalic, pe care sunt plasate motorul, pompa, recipientul pentru lapte si cordoanele cauciucate pentru circulatia laptelui spre rezervor. Toata aceasta structura cantareste 67Kg si va suporta 40 de litri de lapte in plus ca sarcina, deoarece bidonul de stocare are acest volum. La partea tehnica, putem aminti constituirea dintr-un motor monfazat.

Acesta se alimenteaza electric la priza, 220V. Asemeni celorlalte echipamente cu doua posturi, si acesta lucreaza cu 50Hz frecventa, alaturi de 1420rpm. Puterea livrata pompei demonstreaza eficienta, avand o valoare de 0.75CP. Chiar si pompa functioneaza pe principiul vid, adica uscat. In acest scop, o cuva pentru acumularea vidului cu volum de 16l este utila pe post de vacuum extern.

Cele maxim 60 de pulsatii pneumatice sunt sufieicnte pentru a mulge relativ rapid un numar de maxim 40 de capre/oi pe ora, intrucat cele doua posturi de lucru vor lucra simultan. Asadar, recomandam acest utilaj celor care se ocupa de cresterea si ingrijirea unor efective moderate si chiar mari de animale. Opritorul de lapte nu lipseste, iar cele doua roti si 2 picioare de sprijin certifica plasarea sigura in timpul lucrului si mutarea pe distante moderate.

 

Avantaje:

Ideal pentru mulsul caprelor si oilor, fiind adecvat echipat cu mansoane specifice.

Lucreaza cu eficienta sporita, avand 0.75CP si 1420rpm ca valori de functionare pentur motor.

Pompa de vid este pneumatica si echipata cu tanc de vid extern si opritor, determinand mulsul rapid si impiedicand refularea laptelui.

Pot fi procesate circa 40 de animale in decurs de o ora, intrucat are 2 posturi de mulgere.

 

Dezavantaje:

Cantareste mult la umplere, deci devine dificil de manevrat.

 

 

 

 

EMT 1+1A

3. EMT 1+1A

Mai presus de orice, aceasta este un aparat de muls ieftin, la el avand acces ca investitie toti micii fermieri si firmele careau grija de efective mici si moderate de animale. Se recomanda utilizarea pentru bovine, intrucat mansoanele speciale sunt confectionate pentru a fi compatibile cu forma ugerului unei vaci. ca performante, nu putem sa nu amintim de constructia solida si de motorul performant.

In primul rand, postul de lucru este doar unul, dar realizat din cele mai sigure si de calitate materiale. Platforma sustine eficient motorul monofazat, impreuna cu un bidon de stocare cu capacitate mare, de 40l. Despre motor, putem spune ca se va alimenta in retea, cu electricitate, in frecventa de 50Hz si este turnat dintr-o singura bucata, pentru rezistenta mare la uzaj.

Puterea acestuia este de 0.75CP si se recomanda folosirea pentru a mulge in medie 10 vaci. Acesta este si numarul maxim de animale care pot fi mulse in decurs de o ora, intrucat pompa uscata cu vid are intre 40 si 60 de pulsatii, fiind o piesa pneumatica. Bidonul e din aluminiu, fiind rezistent la socuri si lovituri.

Dispozitivul are cam 57Kg in greutate, insa include si roti, si un maner, pentru transport cat mai facil. Daca ai in ingrijirea ta in jur de 10 – 15 vacute, aceast aparat este piesa care ti se potriveste cel mai mult ca achizitie, mai ales ca se incadreaza si la categoria mulgatoare ieftine.

 

Avantaje:

Aparat de muls vaci la un pret bun.

Singurul post de muls il face compatibil cu fermele care au in ingrijire numere limitate de vaci, in principal 10, poate chiar 15 animale.

Eficienta este demonstrata de un motor cu 0.75CP si de o pompa pneumatica.

Este durabil si ergonomic, avand manere si roti pentru transport.

 

Dezavantaje:

Este proiectat mai mult pentru mulsul vacilor, nu foarte potrivit pentru oi si capre.

 

 

 

 

EMT 2+sA

 

4. EMT 2+sA

Daca te intereseaza o mulgatoare ieftina cu doua posturi, de ce sa nu optezi pentru aceasta varianta, desemnata tot printre ofertele EMT foarte apreciate de micii fermieri si intreprinzatori zootehnisti. In componenta acestei statii intra un motor de 0.75CP, cu 1420rpm. Astfel se actioneaza o pompa pneumatica cu vid, uscata, care obtine intre 40 si 60 de pulsatii, avand o capacitate de 170l pe minut.

Productivitatea testata indica un numar de 16 – 20 de vaci mulse pe parcursul unei ore, ceea ce este ideal pentru fermele mici si mijlocii. Camera de vacuum este galvanizata, fiind astfel asigurata anti-coroziune, iar opritorul specific impiedica laptele sa se intoarca pe furtun. Aparatul este accesorizat cu 2 bidoane din aluminiu, fiecare cu o capacitate de cate 30l.

O trusa de intretinere cu perii se livreaza odata cu statia de mulgere. Alimentarea se face la priza, la 220V, iar transportul este posibil pe baza rotilor solide si a manerului ergonomic, chiar daca greutatea e de 80Kg. In concluzie, micii fermieri si fermele zootehnice vor face o alegere inspirata daca vor opta pentru aceasta oferta.

 

Avantaje:

Se potriveste in dotarea fermelor zootehnice, avand o capacitate de procesare de aproximativ 20 de vaci mulse pe ora.

Este echipat nu cu unul, ci cu 2 bidoane pentru lapte.

Are in dotare un motor electric de 0.75CP, demonstrand eficienta in lucru.

Ca raport cost pe calitate, face parte dintre acele aparate de muls la preturi moderate.

 

Dezavantaje:

Este o statie de muls foarte grea, cantarind 80Kg.

 

 

 

 

EMT 1+1

 

5. EMT 1+1

Iata un model de mulgatoare cu un post sugerata ca optiune pentru fermele mici. Ca investitie, dispozitivul merita sa fie achizitionat, intrucat demonstreaza capabilitati tehnice foarte bune. In primul rand, se cade sa amintim motorul monofazat de 0.75CP, care propulseaza o pompa de tip pneumatic, obtinandu-se maxim 60 de pulsatii.

De aici rezulta o capacitate teoretica de pompare la 170l pe minut, specifica tancului de vid extern. Statia de lucru este echipata cu mansoane pentru ugerul vacilor si poate lucra cu 8 – 10 animale pe ora. Randamentul obtinut este unul excelent. Alaturi de motor, bidonul pentru lapte facut din inox rezistent si solid garanteaza utilizare fiabila si sigura, fara a exista pericol de ruginire.

Platforma de sustinere e prevazuta cu roti care faciliteaza transportarea, chiar daca intreg sistemul cantareste 62Kg. Tancul de vid uscat nu va necesita sa fie curatat periodic, iar pentru mansoane si furtun ai perii speciale de curatare.

 

Avantaje:

E facut pentru eficienta, intrucat are motor cu putere nominala de 0.75CP.

Pompa cu tanc de vid uscat este fiabila si performanta, putand lucra cu 60 de pulsatii si capacitate de 170l/min.

Include un singur post de mulgere, care va putea scoate laptele de la 8 – 10 vaci intr-o ora, fiind potrivit in ferme mici.

Bidonul pentru lapte e realizat din innox, mult mai rezistent decat aluminiul.

 

Dezavantaje:

La pretul pe care il are, rivalizeaza putin cu o mulgatoare cu doua posturi.

 

 

 

Cum alegi o mulgatoare buna

 

Ghidul cumparatorului

In momentul in care detii o mica ferma si te ocupi de cresterea si ingrijirea vacilor, normele europene iti impun sa ai in dotare mulgatoare, iar asta in concordanta cu numarul de animale detinute. Argumentele pro sunt destul de facil de inteles: o instalatie muls permite obtinerea laptelui fara eforturi din partea celui care ingrijeste animalul, intreg procesul de mulgere este mult mai igienic decat daca il efectuezi manual, iar toata treaba se poate finaliza foarte rapid, mai ales cand detii un numar mare de vacute. In plus, unele modele multifunctionale din comert iti vor permite sa iei laptele si de la capre sau sa le folosesti ca aparate de muls oile.

Exista si parerile contra, care sustin ca nu are rost sa-ti cumperi un asemenea dispozitiv daca detii un numar restrans de vaci. Aceste idei aduc ca argument consumul energetic(intrucat aparatele sunt echipate cu motoare electrice)si faptul ca investitia poate fi cam mare pentru micii intreprinzatori. In ciuda acestor conceptii, preturile de achizitie nu sunt exagerate, iar ca investitie de viitor, orice fermier cu o productie buna isi va permite sa cumpere macar un dispozitiv cu un singur post.

Cand tii neaparat sa stii unde gasesc mulgatori la un pret bun ceilalti mici fermieri si cauti mai multe pareri despre cele mai bune aparate de muls, citeste urmatoarele sfaturi, care te vor ajuta sa te orientezi catre o achizitie inspirata.

Cel mai bun aparat de muls

Numarul de posturi: reprezinta practic numarul de vaci care pot fi mulse simultan, iar cele mai frecvent intalnite oferte includ 1 sau 2 posturi.

Daca tii cont ca un singur post poate asigura mulgerea a 8 vacute in circa o ora, vei sti si cum sa alegi produsul in functie de numarul de animale detinute. Pentru 10 – 20 de vaci poti cumpara un model cu un singur post, intrucat aceasta varianta este si mai ieftina, deci mai accesibila pentru un fermier care are in ingrijire un numar limitat de animale.

Atunci cand ai de muls mai mult, este inspirat sa cumperi versiunea de produs cu 2 posturi de lucru. Pentru fermele dezvoltate vor fi necesare chiar mai multe dispozitive de acest tip. Pentru circa 100 de vaci e important ca mulsul sa se finalizeze intr-o ora, o ora si jumatate, deci vei avea nevoie de cel putin 5 instalatii care sa lucreze simultan, cu multiple posturi de muls.

 

Motorul: toate dispozitivele automatizate sunt prevazute cu motor, care este practic piesa ce actioneaza pompa care creeaza forta de suctiune ce scoate laptele din ugere. Pentru o intrebuintare economica si la indemana, recomandam motoarele electrice care se alimenteaza la 220 – 230V. Bineinteles, vei avea nevoie de o sursa de energie in imediata vecinatate a locului in care se efectueaza prelevarea de lapte. Puterea de care ai nevoie la un astfel de exercitiu nu trebuie sa depaseasca 0.75 – 1CP, intrucat o pompa cu pulsatii pneumatice performanta nu va avea nevoie de mai mult. Mulgerea trebuie sa se faca la presiuni nu foarte mari, pentru a proteja vacutele si a evita disconfortul acestora.

 

Pompa si capacitatea acesteia: Aceste doua aspecte determina nu numai calitatea intregului proces ci si durata efectiva de mulgere. Pentru foarte multe modele din comert pompa de vid este de tip uscat, cu pulsatie pneumatica. Aproape toate produsele de acest tip reusesc sa obtina rezultate bune, avand in vedere ca pentru 40, 60 de pulsatii se obtine o capacitate de aproximativ 170l pe minut la absorbtia in vid. Un singur post de muls va putea finaliza mulgerea unei siguri vaci in decurs de 5 – 7 minute, ceea ce inseamna un maxim de 10 animale pe ora, ca indice de productivitate.

 

Capacitatea de stocare: Aproape toate dispozitivele pentru muls se livreaza cu tot cu recipientele in care este stocat laptele in timpul mulgerii. Acestea sunt, de regula, bidoane sau canistre mari, facute din aluminiu. In genere, se foloseste un singur bidon chiar si la aparatele cu 2 posturi de lucru, iar in functie de capacitatea acestuia vei sti cand trebuie golit. Cele mai uzual intalnite sunt canistrele de 30 – 40l, insa se pot umple facil la o singura mulgere, cu laptele de la 2 sau 3 vaci. Chiar daca primesti bidonul odata cu achizitionarea dispozitivului de muls, nu e indicat sa fie prea greu de transportat, deci 30l sunt suficienti pentru un singur post si 40 pentru 2 posturi.

O vaca de rasa va produce in medie in jur de 30l de lapte zilnic; exista si exemplare care dau peste 40l pe zi, dar se considera ca vacile cu productie foarte mare de lapte sunt si cele mai predispuse la afectiuni cu streptococi(mamita)si la colaps fizic brusc(deteriorare rapida a organismului, imbatranire prematura, moarte), din cauza imposibilitatii organismului de a folosi rapid si de a transforma energia furajelor consumate.

Cea mai buna mulgatoare

Fiabilitatea si ergonomia: In privinta acestor aspecte este bine sa verifici tancul de vacuum(unde se formeaza vidul), optiunile ce permit utilizarea in siguranta si caracteristicile externe ale intregului aparat. Cuva de vacuum trebuie sa aiba cel putin o treime din capacitatea totala a rezervorului pentru lapte, iar valorile de 12 – 16l sunt cele mai recomandate la achizitie. Pentru a evita intoarcerea laptelui din canistra in tancul vacuum, o optiune cu opritor la refulare este obligatorie. Ca sa fii sigur ca igienizarea aparatului se face corect, n-ar strica sa cumperi unul cu perii speciale, care te ajuta sa cureti furtunele si mansoanele eficient. Pentru transport facil, e obligatoriu ca dispozitivul sa aiba roti, mai ales pentru ca greutatea unei astfel de unitati depaseste in multe cazuri 50Kg cand canistra este goala.

Ca o concluzie la acest parametru, orice furnizor de echipamente iti va cere in mod expres o supraveghere atenta a procesului de mulgere si orice bun fermier va sti ca aceasta precautie este obligatorie. Capabilitatile si particularitatile de design ale modelului ales nu suplinesc niciodata erorile umane si de aceea trebuie sa gestionezi corect folosirea, chiar si pentru cea mai buna mulgatoare de vaci.

La sfarsitul acestui mic ghid poti afla si unde gasesc aparate de muls la preturi bune alti fermieri de succes: pe Internet. E cert ca online poti comanda orice tip de produs, indiferent ca este vorba despre o mulgatoare pentru capre ieftina si buna sau de un aparat recomandat numai pentru vaci. Pana si preturile pot fi mai mici, iar ca accesibilitate, comanda de pe internet ramane, deocamdata, una dintre putinele variante de achizitie a unui dispozitiv specializat. Ca sa te convingi ca nu vorbim din auzite, iata si o lista ce include cele mai bune aparate de muls vaci disponibile la ora actuala pe piata romaneasca.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES