Cel mai bun incubator pentru oua – Recomandarile noastre pentru 2023
Una dintre cele mai simple variante de a obtine pui sanatosi de gaina, prepelita sau strut pentru crescatorie este sa iti cumperi propriul tau incubator de oua. Pentru ca conteaza foarte mult ce model alegi, iti spunem in acest articol pe ce criterii relevante trebuie sa te bazezi, precum capacitate, temperatura, sistem de intoarcere etc. Nu ai timp sa citesti? Consulta direct doua variante eficiente si de calitate, care se pot potrivi cerintelor tale. Cleo 5DT este o optiune potrivita pentru uz casnic, cu capacitate de 41 de oua, termostat fixat la 38oC si sistem semi-automat de intoarcere. Daca ai nevoie de o varianta cu capacitate mai mare, in care sa poti incuba mai multe tipuri de oua, iti recomandam ca alternativa OEM Teplusa Pro.
Tabel de comparatie
Modele recomandate in 2023
Cleo 5DT
Daca ti-ai propus sa scoti pui sanatosi de gaina sau prepelita si ai nevoie de un incubator de oua potrivit, iti propunem ca varianta modelul Cleo 5DT, cu temperatura fixata din fabrica la 38oC. Capacitatea de 41 de oua, asezate pe un singur rand, il recomanda pentru utilizare in gospodariile individuale.
Include display digital pe care poti verifica oricand temperatura, iar carcasa este termoizolata pentru a nu consuma prea mult curent si a mentine o caldura constanta in interior. Include orificii pentru circulatia aerului si eliminarea dioxidului de carbon care se formeaza in interior, plus alveole care se umplu periodic cu apa pentru a mentine umiditatea potrivita.
Pentru intoarcere ai la dispozitie un sistem semi-automat pe baza de cheie, care reduce timpul de expunere la aerul din incapere si iti usureaza mult munca, mai ales ca incepand cu a treia zi, ouale trebuie intoarse de trei ori pe zi. Se alimenteaza la retea, motiv pentru care iti recomandam sa ai la indemana si un generator la care sa poti apela daca curentul se intrerupe frecvent.
Avantaje
Sistem de intoarcere semi-automat care simplifica aceasta etapa.
Model cu capacitate de 41 de oua, potrivit pentru uz casnic.
Carcasa este din material termoizolant.Include alveole care se umplu cu apa pentru controlul umiditatii.
Este insotit de manual de utilizare cu instructiuni detaliate si clare.
Dezavantaje
Poate fi folosit doar pentru speciile de pasari ale caror oua eclozeaza la 38oC.
OEM Teplusa Pro
Daca te-ai saturat de vechiul incubator oua, manual. si vrei un model mai performant, atunci ti-l recomandam pe acesta, care e unul automat, care intoarce singur ouale din interior, de 12 ori intr-o zi. El isi regleaza temperatura in functie de cum e necesar, pentru a oferi cele mai bune conditii. Aceasta poate fi cuprinsa intre 30 si 40 de grade Celsius.
Produsul face parte din acea categorie de incubatoare de oua, ieftine si bune, ce pot fi folosite atat pentru oua de gaina (72 de bucati), cat si pentru gasca (32 bucati) sau prepelita (220 bucati). E dotat cu senzor de umiditate, afisaj digital, si are o putere cuprinsa intre 80 si 100 W.
Acest incubator oua gaina, gasca sau prepelita are dimensiuni de 700 x 500 x 300 mm, pentru a-ti putea face o idee cu privire la locul in care il vei instala si cantareste 2.7 kg. Este un produs semi-profesional.
Avantaje
Este un incubator performant, ce are afisaj digital.
Este dotat cu functii ce permit controlul temperaturii si umiditatii.
Il poti folosi pentru oua de gaina (72 bucati), gasca (32 bucati) si prepelita (220 bucati).
Nu trebuie sa intorci manual ouale, ci totul se face automat, de 12 ori pe zi.
Dezavantaje
Spre deosebire de alte produse prezentate in aceasta lista, pretul de achizitie este ceva mai mare.
Puisor Extra IO-203
Printre cele mai bune incubatoare de oua cu utilitate multipla putem enumera si acest aparat. Este un dispozitiv in principal proiectat pentru incubarea oualor de pasari exotice si de reptile, insa constructia fiabila ii permite sa fie folositor si in cazul celor de gaina.
Mai mult, marja de temperatura propusa, de la 25 de grade Celsius, la 41 de unitati, asigura o buna ingrijire si pentru ale specii: rata, curca, gasca etc. Regulatorul programabil de temperatura asigura o ajustare automata a valorilor obtinute, iar precizia este una ridicata, de 0.1ºC. Mai mult, afisajul digital si higrometrul incorporat iti permit sa monitorizezi constant ce se intampla in interior.
Temperatura obtinuta va fi una uniform distribuita, iar prin capacul transparent se pot observa puii in curs de eclozare. Capacitatea dispozitvului este de 70 de oua de gaina sau 120 de oua de prepelita, variind in functie de dimensiuni.
Produsul se poate pastra intr-o camera bine incalzita, avand dimensiuni de 48 x 48 x 24cm, foarte usor de stocat.
Avantaje
Dispozitiv cu marja de setare a temperaturii mare, potrivit pentru pasari domestice, exotice sau reptile.
Include display digital cu termometru si higrometru – un bun control al mediului intern.
Capacitate mare – pentru 70 de oua de gaina.
Precizie ridicata, 0.1ºC.
Dezavantaje
Desi de capacitate mai extinsa(peste 60 de oua), acest dispozitiv ofera doar sistem de intoarcere simultana, pe gratar.
Puisor NOU IO-102T
Dezvoltat in cadrul seriei IO-102 de incubatoare marca Puisor, acest model este potrivit pentru persoanele familiarizate intr-o oarecare masura cu procesul de incubare si care au timp sa se ocupe de intoarcerea manuala, de trei ori pe zi. Lucreaza cu o putere de 100W, asigurand incalzirea uniforma a interiorului, si este prevazut cu termostat setat din fabrica la nivelul optim pentru ouale de gaina.
Capacitatea sa permite incubarea a pana la 70 de oua de gaina in acelasi timp sau pana la 120 de oua de prepelita. Are diametrul de 48cm si inaltimea de 25cm, iar capacul este transparent pentru a permite vizualizarea interiorului. In plus, include afisaj electronic pe care poti urmari nivelul de temperatura, pentru a sti mereu ca totul functioneaza asa cum trebuie.
Este un produs recomandat pentru dotarea gospodariilor individuale care cresc un numar mediu de pasari, fiind potrivit pentru speciile care eclozeaza la temperatura de aproximativ 38oC.
Avantaje
Dispozitiv disponibil la pret accesibil.
Interior incapator, potrivit pentru pana la 70 de oua de gaina.
Poate fi folosit pentru mai multe specii de pasari, cu temperatura de eclozare de 38oC.
Este usor de folosit si intretinut.
Dezavantaje
Necesita intoarcerea manuala a oualelor, deci trebuie sa ai suficient timp pentru aceasta actiune.
Nu permite modificarea temperaturii.
KlaussTech 48 oua
Preferi mai curand un incubator cu capacitate mai mica, dar de care sa nu fie necesar sa te ocupi prea mult timp? Incearca acest model de la KlaussTech, cu suficient spatiu pentru 48 de oua, deci ideal pentru uz casnic. Este o versiune automata, ceea ce inseamna in primul rand ca gestioneaza singur temperatura si nivelul de umiditate, avand integrate alarme pentru ambii parametri, in caz de eroare.
In plus, aparatul intoarce automat ouale o data la doua ore si afiseaza pe displayul digital ora de intoarcere, pe care o poti verifica oricand. Tot pe acest ecran poti vedea si cate zile mai sunt pana la eclozare. Este prevazut de asemenea, cu ferestre mari de observare, care iti permit sa vizualizezi direct puii.
Se intretine usor, iar alimentarea se realizeaza fie direct de la retea, fie prin intermediul unui acumulator, sau poti opta pentru varianta utilizarii bateriei ca sistem de backup, pentru momentele in care cade curentul.
Avantaje
Intoarce singur ouale la intervale de doua ore.
Gestioneaza automat temperatura si umiditatea.
Permite doua modalitati de alimentare cu energie.
Se utilizeaza usor si ofera randament bun.
Il poti folosi pentru toate tipurile de pasare de curte (curcan, gaina, prepelita, rata, gasca etc.)
Dezavantaje
Este o versiune de dimensiuni reduse, care poate sustine doar 48 oua.
Cleo 5
Cauti un model ceva mai accesibil la pret si stii destul de multe despre incubare si eclozare incat sa te poti descurca usor cu o versiune manuala? Incearca modelul Cleo 5, cu spatiu suficient pentru pana la 60 de oua de gaina si termostat cu nivel de incalzire prestabilit, situat de 38oC.
Baza aparatului include doua alveole pentru apa, pe care trebuie sa le umpli periodic pentru a mentine umiditatea optima in interior, iar intoarcerea se realizeaza manual, conform instructiunilor din ghidul de folosire. Este o versiune cu alimentare la priza, care pune in functiune atat rezistenta de incalzire, cat si un mic motor cu elice, care uniformizeaza aerul in interior.
Il poti utila si pentru a ecloza alte tipuri de oua, cum sunt, de exemplu, cele de prepelita, caz in care capacitatea sa permite pana la 150 de bucati. Iti atragem atentia ca gratarul folosit pentru sustinerea acestora este aproape plat si ouale vor aluneca ocazional unele spre altele.
Avantaje
Model pentru uz casnic, disponibil la pret accesibil.
Ofera suficient spatiu pentru pana la 60 oua de gaina si 150 oua de prepelita.
Include termostat setat la 38oC.
Este usor de utilizat daca urmezi indicatiile din manualul tehnic.
Dezavantaje
Intoarcerea oualelor se face manual.
Pentru a alimenta alveolele cu apa trebuie sa ridici capacul incubatorului.
IO-103TH
Vrei sa beneficiezi de un dispozitiv cat mai economic, dar in acelasi timp eficient in a permite embrionilor de pasari sa se dezvolte? – E timpul sa acorzi o sansa acestui incubator cu sistem de intoarcere simultana. Produsul se alimenteaza la priza si este prevazut cu un regulator de temperatura automat.
Asta inseamna ca e setat direct din fabrica la 38 de grade Celsius, permitand incubarea oualor de gaina, dar si pe cea a celor de prepelita, de rata etc. Un afisaj de tip digital iti permite sa verifici daca functionarea este normala si temperatura respectiva se mentine eficient in inteiror.
In acelasi timp, higrometrul incorporat iti va prezenta situatia umiditatii, in ciuda faptului ca umidificarea va trebui realizata manual. Ai loc sa integrezi pana la 51 de oua de gaina, sau de rata, fioecare avand suport propriu.
Nu lipseste capacul robust, dar transparent, prin care nu ai cum sa ratezi mometnul in care puisorii incep sa ciocneasca coaja oualor.
Avantaje
Incubator de oua ieftin si bun.
Sistem de intoarcere semi-automat – cu intoarcere simultana.
Afiseaza umiditatea si temperatura interna.
Ofera loc pentru 51 de oua.
Dezavantaje
Functioneaza cu o temperatura fixa, presetata.
Cleo 5DTH
Daca ai ca preferinta sa iti cumperi cel mai bun incubator de oua de gaina pe care sa il folosesti pentru acasa, modelul recomandat pentru titlul respectiv ramane acest produs. Este un dispozitv semiprofesional, indicat pentru uz casnic si in ferme mici.
Include atat un dispozitiv pentru intoarcerea semiautomata a oualor(intoarcere simultana), cat si unul pentru alimentare cu apa din exterior, promitand sa mentina un nivel adecvat de umiditate si temperatura in interior. Poate adaposti 41 de oua de gaina si 74 de prepelita. Se pot adauga si oua de rata, acestea avand dimensini similare cu cele de gaina si necesitand temperatura similara pentru ca embrionii sa se dezvolte in mod normal.
Incalzirea se face pe baza de rezistenta termostata oferind o temperatura de incubare de 38 de grade Celsius, cu fluctuatii de maxim 1 grad. Un capac transparent iti permite sa observi ce se intampla in timpul eclozarii.
Daca vor fi respectate toate instructiunile de utiliare, se asteapta un randament de incubare de 60%.
Avantaje
Ofera 41 de locuri pentru oua de gaina, dar poate fi util si ca incubator oua de prepelita sau rata.
Include sistem de intoarcere semi-automata, usor de folosit.
Un sistem de rezervoare de apa permite umidificarea eficienta in interior.
Precizie estimata la 1 grad Celsius(+/-).
Dezavantaje
Nepotrivit pentru alte specii de pasari sau reptile
Puisor X2 IO-104
Acest produs ofera intoarcere automata, la fiecare 2 ore, iar din acest motiv, este unul dintre cele mai apreciate modele recomandate pentru utilizarea in ferme si in mici gospodarii. Fiecare ou va fi plasat in suportul sau, capacitatea fiind de 51 de oua de gaina/curca/rata.
Deoarece temperatura de incubare este controlata automat, iar valorile sint calibrate deja din fabrica, nu trebuie sa te mai preocupe siguranta puilor. Beneficiezi de afisaj de temperatura si de umiditate, acesta fiind unul digital. Un higrometru inclus va inregistra cantitatea de apa pastrata in interior.
Din moment ce 38 de grade Celsius este temperatura standard, recomandam utilizarea cu predilectie pentru specii de gaini, desi dimensiunile se potrivesc si la oua de rate si curci. Poti supravegea eficient eclozarea, privind prin capacul transparent.
Se pastreaza fara a impune probleme distincte de montaj, indicat pe o suprafata plana.
Avantaje
Incubator oua automat la un pret bun.
Ofera sistem de intoarcere automata.
Asigura destul spatiu pentru 51 de oua de gaina.
Afisajul digital arata temperatura si umiditatea interna.
Dezavantaje
Functioneaza gata setat pe o singura temperatura, calibrat din fabrica.
Incubator de oua automat
Cleo 5TGPHAC
Acest produs se situeaza adesea printre preferintele cumparatorilor cand vorbim de pareri despre cele mai bune incubatoare de oua. El e o varianta pe care o poti utiliza cu usurinta pentru oua de gaina, prepelita, rata, gasca, curca etc. Va trebui sa ai grija si sa citesti cu atentie instructiunile, pentru a sti cum sa pozitionezi ouale pentru a putea beneficia de functia de intoarcere automata a lor.
Daca vrei sa folosesti acest produs pentru oua de gaina, sistemul automat poate roti doar 41 de bucati, iar daca alegi varianta normala, poti opta pentru 60 de oua. La prepelita, automat pot fi intoarse 74 de oua, iar manual vei putea folosi pana la 150 de oua. Avand in vedere faptul ca nu toate se dezvolta la fel si nu se obtine din toate pui la final, e posibil ca pentru unele persoane capacitatea sa fie prea mica.
Incubatorul acesta are incorporate urmatoarele sisteme de masurare: termostat, termometru si higrometru. El are un panou de control analogic si un ecran digital. Se alimenteaza la reteaua de 220 V, are dimensiuni de 34 x 43 x 43 cm, cantareste doar 4.1 kg si are un rezervor de apa de 0.5 litri.
Micul Fermier 48 – 132
Daca pe lista ta de cumparaturi se numara incubatoare de oua la preturi bune, acest model poate fi un bun exemplu si o idee inspirata. Discutam despre o piesa de dimensiuni medii, foarte potrivita pentru o gospodarie in care doresti sa asiguri necesarul de oua si de carne de pasari pentru familie.
Capacitatea acestui incubator de oua ieftin si bun este de 48 oua de gaina sau 132 oua de prepelita, asezate intr-un singur strat. Produsul este echipat cu o rezistenta electrica termostatata si cu un motor cu elice, care omogenizeaza aerul din interior.
Carcasa din plastic este prevazuta cu orificii care permit ventilatia, pentru echilibrarea mediului intern din punct de vedere al concentratiei de dioxid de carbon si al noxelor. Desi aparent simplu, produsul beneficiaza de control al temperaturii, control al umiditatii si sistem automat de intoarcere a oualor.
Tehno MS
Daca doresti sa cumperi un incubator de oua automat, aceasta propunere s-ar putea sa ti se para tentanta. Avem de-a face cu o piesa performanta, cu o capacitate de 98 de oua, care reuseste sa creeze un mediu propice eclozarii unui procent cel putin satisfacator.
Avand in vedere materialul cu proprietati termoizolante din care este fabricat, incubatorul reuseste sa mentina o temperatura constanta; aceasta poate fi presetata cu ajutorul panoului de comanda digital, in functie de tipul de oua incubate. La fiecare 90 minute, ouale sunt miscate automat, pentru a fi expuse in mod egal sursei de caldura.
Rezervorul pentru apa poate fi umplut fara sa fie nevoie sa deschizi incubatorul; in plus, exista un sistem de alarma care te va avertiza daca nivelul de umiditate iese in afara intervalului optim. Produsul functioneaza silentios, in ciuda sistemului de ventilatie eficient. In plus, reprezinta o alegere la fel de buna pentru cei care au nevoie de un incubator de oua de gaina, gasca, prepelita, curcan si aproape orice alta specie.
Incubator de oua profesional
TehnoMS-1584
In cazul crescatorilor de pasari care au nevoie de un incubator de oua profesional, recomandam un produs ca acesta, care va reusi sa cloceasca 3978 oua de prepelita, peste 1500 oua de gaina sau aproape 600 oua de gasca, in functie de speciile care te intereseaza pe tine.
Descris de multi utilizatori multumiti ca fiind cel mai bun incubator de oua de pe piata, produsul este unul complet automat, schimband singur pozitia oualor. In plus, panoul de comanda iti permite sa verifici permanent temperatura si umiditatea din interior, fara sa fie nevoie sa deschizi usa.
Cu dimensiuni relativ mici pentru aceasta capacitate de lucru, produsul are si o functionare economica. In plus, iti permite sa faci setarile optime in functie de ouale incubate, conform nevoilor specifice fiecarui tip de pasare domestica pe care doresti sa o inmultesti. Reprezinta una dintre cele mai comode solutii pentru o ferma, de pilda, care doreste sa isi sporeasca efectivul sau sa comercializeze pui proprii.
TehnoMS-9856
Daca ai nevoie de un incubator de oua performant, ideal pentru lucrul la ferma, cu o capacitate foarte mare de lucru si care ofera o buna rata a eclozarii, acest model reprezinta, cu siguranta, o alegere demna de luat in considerare.
Produsul masoara doar 1.57 x 2.07 x 1.98 m, ceea ce reprezinta niste dimensiuni relativ mici, daca e sa luam in considerare capacitatea sa de lucru: 9856 oua de gaina, 7056 oua de rata, 3584 oua de gasca sau 14.752 oua de prepelita. In general, acest gen de piesa atat de eficienta este folosita in unitatile care produc pui atat pentru propria ferma ecologica, cat si pentru vanzare.
Produsul este echipat cu termostat, multumita caruia va pastra constanta temperatura selectata in functie de tipul de oua, si cu higrometru, pentru un nivel optim al umiditatii. In plus, ouale sunt rotite printr-un sistem automat, evident indispensabil la o asemenea capacitate de lucru.
Incubator de oua de gasca
Tehno-MS 60FC038
Daca ai nevoie de un incubator de oua de gasca – si nu numai – de buna calitate, care sa iti permita sa obtii fara mari batai de cap pui de gaina, prepelita sau rata, fazan sau potarniche, aceasta poate fi o alegere buna.
Discutam despre un incubator de oua full automat, care va mentine constanta temperatura presetata de tine, in functie de tipul oualor, dar si nivelul de umiditate optim in functie de etapa incubatiei. In plus, el include si un dispozitiv special care roteste ouale la intervale de timp regulate, pentru a folosi optim sursa de caldura.
Avand carcasa transparenta, produsul iti permite sa privesti interiorul fara sa deschizi capacul. sistemul de ventilatie este optimizat in asa fel incat sa permita evacuarea reziduurilor gazoase (in cea mai mare parte dioxid de carbon) si sa contribuie la uniformizarea temperaturii din interior. In plus, exista un sistem de alarma in cazul in care nivelul de umiditate iese din limitele admise.
Puisor 102TH
In cazul in care ti-ai propus sa cumperi un produs din gama de incubatoare de oua ieftine si bune, iti propunem un produs accesibil, cu performante bune de lucru, preferat de multi dintre cumparatorii si utilizatorii casnici.
Discutam despre un incubator de oua manual, ceea ce inseamna ca va trebui sa intorci tu ouale in interior, conform instructiunilor furnizate odata cu produsul. Produsul este echipat cu termostat si cu afisaj digital, care te informeaza permanent in legatura cu temperatura si umiditatea din interior.
Capacitatea piesei este de 70 de oua de gaina, respectiv 132 oua de prepelita, ea fiind de asemenea prevazuta cu un capac transparent, multumita caruia poti mereu sa verifici aspectul interiorului. Dimensiunile sunt relativ mici, doar 48 x 48 x 24 cm, ceea ce inseamna ca iti va fi usor sa ii gasesti un loc potrivit in locuinta. Alimentarea se face la retea, iar apa trebuie adaugata manual in rezervor.
Incubator de oua manual
Cleo 5XDT
Considerat a fi unul dintre cele mai bune incubatoare de oua de uz casnic, acest produs ofera o capacitate relativ mare de lucru, care poate satisface nevoile uzuale ale oricarei gospodarii. Este vorba despre un dispozitiv bietajat, care poate adaposti 82 oua de gaina sau potarniche, respectiv 148 oua de prepelita.
Piesa se alimenteaza direct la retea si are un consum de aproximativ 550Wh / zi, conform descrierii producatorului. Randamentul de incubare garantat este de minimum 60%, succesul depinzand in mare masura de dedicarea de care vei da dovada in decursul procesului.
Incubatorul include un termometru cu care vei putea verifica de la exterior temperatura; pentru mentinerea unei umiditati adecvate, exista doua compartimente care vor fi umplute cu apa. In ceea ce priveste sistemul de intoarcere a oualor, poti face asta direct de la exterior, fara sa fii nevoit sa deschizi capacul; gasesti in manual instructiuni precise despre cum, cand si de cate ori vor fi intoarse acestea.
Cleo 5T
O alta propunere potrivita pentru cei care cauta un incubator de oua la un pret bun este si acest model: simplu, eficient, usor de utilizat, chiar daca, asemeni oricarui alt model manual, presupune un nivel superior de implicare din partea proprietarului.
Cu o capacitate de lucru mai mica, de doar 60 de oua de gaina, 42 oua de curca, 50 oua de rata, 30 oua de gasca sau 150 oua de prepelita, este solutia ideala pentru gospodariile casnice, mai ales pentru cele care obisnuiesc sa reinnoiasca integral efectivul de zburatoare.
Ouale sunt asezate intr-un singur strat si mentinute la temperatura adecvata datorita rezistentei electrice termostatate. Un motor cu elice asigura circulatia aerului, uniformizand temperatura si garantand o ventilare adecvata. Umiditatea se regleaza automat prin umplerea alveolelor speciale cu apa, iar intoarcerea oualor se face manual. Avand capacul transparent, iti va fi usor sa verifici interiorul, fara sa fie nevoie sa deschizi inutil dispozitivul.
Electro Admon IO-102
Un alt exemplu interesant de incubator de oua la pret bun este acest model, un dispozitiv cu intoarcere manuala a carui principala calitate pare sa fie uniformizarea temperaturii in interior, intr-un mod optim pentru un procent de eclozare cat mai ridicat.
Multumita capacului transparent, puii pot fi urmariti atent in ziua eclozarii. Termostatul inclus permite controlul automat al temperaturii de incubare, dar daca doresti sa verifici si tu temperatura din interior va fi nevoie sa achizitionezi un termometru adecvat, caci produsul este unul extrem de simplu si nu ofera aceasta facilitate.
Capacitatea de lucru indicata de catre producator este de 70 oua de gaina, respectiv 120 oua de prepelita. Dimensiunile reduse ale aparatului, de 24 x 48 x 48 cm , il fac sa fie relativ usor de amplasat in orice zona din locuinta, dar se prefera un spatiu cat mai linistit si ferit de curenti de aer si de variatii de temperatura.
Cum alegi un incubator pentru oua bun
Ghidul cumparatorului
In cazul fermelor de capacitate restransa, dar si al persoanelor care locuiesc la tara si obisnuiesc sa creasca pasari, utilitatea unui incubator nu mai trebuie justificata. Folosind acest dispozitiv, se exclude necesitatea de a avea gaini clocitoare, iar randamentul este unul bun. Daca ouale sunt alese in mod corespunzator si totul decurge normal, eclozarea se produce in curca 50-80% din cazuri. Pentru ca exista nenumarate modele de dispozitive si deoarece nu intotdeauna se doreste achizitionarea pentru folosirea aparatului in cazul oualor de gaina, iti propunem sa vezi cum poti fi diferentiate ofertele, ce criterii de selectie sunt mai importante si unde gasesc incubatoare de oua la preturi bune ceilalti fermieri interesati.
Tipologia oualor: Fiecare specie are caracteristicile sale, iar una va fi temperatura de eclozare pentru pasari si alta pentru reptile, de exemplu. In acest mod, vom repartiza in doua mari categorii modelele din comert:
Incubatoare universale – sunt modele profesionale de mari dimensiuni, dotate cu locasuri sau rafturi pe care se pot plasa oua de mai multe marimi. In acest mod, pot fi intrebuintate pentru gaini, prepelite si chiar oua de strut. De pilda, ouale de paun, gaina, curca pot fi incubate la temperaturi similare. Un model pentru incubarea celor de fazan trebuie sa mentina intern intre 37 si 39 de grade Celsius. Pentru un incubator de oua de strut, valorile uzuale sunt 35.5-36.6 grade Celsius. Un model din gama profesionala va permite diverse optiuni de ajustare, atat pentru temperatura, cat si pentru umiditate. Daca te intereseaza un incubator de oua de gasca, e util sa stii ca il poti folosi si pentru oua de rata, iar majoritatea modelelor intrebuintate nu sunt neaparat cele mai performante din comert, ci doar semiprofesionale.
Incubatoare specializate – cele mai uzuale sunt dedicate ingrijirii exclusive a oualor de gaina sau sunt confectionate pentru a permite eclozarea pasarilor exotice si a reptilelor. Acestea din urma vor oferi fie marje de temperatura mari, de la cateva grade, la peste 50°C, fie valori restranse, in functie de specia care urmeaza a fi eclozata.
Nivelul de performanta: Din aceasta perspectiva, poti opta mentru modele profesionale, modele semi-profesionale si produse pentru uz conventional, chiar casnic. In mod firesc, cu cat este mai performant si mai exact in functionare dispozitvul, cu atat mai costisitoare va fi achizitia.
Cele mai mari investitii se fac pentru dispozitivele profesionale, care sunt dotate cu control digital al umiditatii, temperaturii, ofera un mediu intern perfect steril si se aleg indeosebi pentru ferme de mare anvergura.
Produsele semiprofesionale au o capacitate mai scazuta, dar sunt echipate cu cele mai importante functii. Deseori sunt populare in vanzari, caci ofera intoarcere automata, dar aerisirea si umidificarea se fac manual, de catre fiecare utilizator.
Dispozitivele pentru uz casnic sunt cele mai utilizate in zonele rurale. Daca te intereseaza un astfel de model, poti afla ca preturile sunt egale sau mai mici de 100 de euro, insa optiunile de functionare sunt limitate, iar umidificarea, aerisirea si intorcerea sunt toate procedee care necesita atentie din partea utilizatorului, zi de zi.
Sistemul de intoarcele a oualor: Pe baza acestui aspect, poti cumpara un incubator oua full automat, un model semi-automat(se foloseste des termenul “intoarcere simultana”) sau unul manual. Daca vorbim de prima varianta, dispozitivul poate fi programat sa intoarca singur ouale la anumite perioade de timp, de cate ori este nevoie intr-o singura zi.
A doua alternativa include un sistem care permite repozitionarea, pe baza unor manete cu actionare simpla. In acest mod, toate ouale sunt mutate din cateva manevre. La cele mai simple aparate, fiecare ou trebuie intors manual, iar asta presupune timp, rabdare si cunostinte moderate in domeniu. Persoanele cu experienta vor miza pe aceasta ultima varianta, intrucat este si cea mai putin costisitoare. La cantitati mari de oua se recomanda intoarcere semiautomata sau complet automata.
Numarul de produse eclozate: Constituie cantitatea maxima de oua ce pot fi incubate intr-o singura tura de functionare. Fiecare producator specifica ce numar este maxim acceptat, iar acesta poate varia de la 40 de piese in sus. Modelele pentru oua de gaina ofera intre 50 si 70 de locuri in mod uzual. Pentru reptile, dispozitivele prezinta doar rafturi, pe care se stocheaza cutiile tip terariu in care sunt plasate ouale. Modelele profesionale universale vor putea ecloza peste 200 oua de gaina(cele de capacitate mare chiar peste 800) sau 500-2000 oua de prepelita sau in jur de 30-100 de strut.
Functiile: Cea mai importanta este sistemul de reglaj al temperaturii, care trebuie sa ofere valori situate in limitele potrivite ecolzarii fiecarei specii. Orice model ce merita achizitionat, fie el digital, semiprofesional sau pentru uz conventional, va garanta o precizie de setare de cel mult 1°C, valoare care nu are cum sa afecteze dezvoltarea puilor, aspect confirmat de multe pareri despre cele mai bune incubatoare de oua. Unele alternative din comert sunt presetate din start la valoarea unica de 38°C, potrivita ca temperatura la incubator oua de gaina.
Produsele automate complet si cele semiautomate vor include higrometru, un dispozitiv ce analizeaza cantitatea de umiditate din inteiror. Cele mai performante permit umidificare si ventilare in sistem automat, iar cele mai simple necesita pulverizare periodica a apei caldute in interior sau umplere a unor rezervoare si aerisire manuala, in functie de instructiunile de ingrijire ale oualor pentru fiecare specie.
Modelele pe care trebuie sa le alegi cu prioritate incorporeaza termostat digital si au afisaj electronic pe care se pot verifica in mod constant coordonatele de functionare. Nu se poate vorbi despre automomie de functionare, deci in cazul unei caderi de tensiune, daca vrei sa salvezi viata puilor, e util sa ai un generator de rezerva functional, care sa ofere curent la tensiunile corespunzatopare pentru a mentine functiile dispozitivului.
Mai ales in zone rurale, caderile de tensiune sunt una dintre cauzele principale ale pierderii oualor dintr-o tura de incubare. Chiar daca oprirea alimentarii are loc cu cateva ore inainte de momentul eclozarii, sansele de reusita scad la jumatate. Puii nu vor avea forta necesara sa sparga coaja, murind asfixiati. Cele mai vioaie exemplare vor fi cele care au beneficiat constant de temperatura prioritar indicata si de perioada minima de incubatie necesara speciei lor. Aerisirea deficitara, intoarcerea gresita sau pur si simplu fondul genetic defectuos pot fi aspecte ce determina scaderea numarului de pui vii obtinuti.
Gosodarilor interesati unde gasesc incubator oua la un pret bun le putem recomanda cateva modele care pot fi procurate printr-o simpla comanda pe Internet. Am facut selectia in functie de popularitatea in vanzari, caracteristici si de disponibilitatea spre vanzare online.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Incubatoare de oua – Opinii si recenzii in 2023
Daca iti doresti sa cresti pasari in gospodaria ta, insa nu vrei sa cumperi puii, ci sa lasi ouale sa cloceasca intr-un incubator, ghidul acesta iti va fi de ajutor, pentru a afla cum sa alegi un astfel de produs. Totodata, iti prezentam si cele mai populare articole de acest fel din mediul online. Noua cel mai mult ne-a starnit interesul Cleo 5TGPHAC, care e un incubator ce intoarce automat ouale, cu o capacitate de 60 oua de gaina, 50 de oua de rata si 135 oua de prepelita, dotat cu termostat, termometru si higrometru, cu afisaj digital si panou de control analogic. Daca vrei ceva cu o capacitate mult mai mare, un model profesional, pentru o afacere pe care o ai, vezi TehnoMS-1584.
Tabel comparativ
Ghidul cumparatorului
In cazul in care doresti sa beneficiezi de o eficienta cat mai ridicata a procesului de incubare, lucru firesc, de altfel, indiferent ca ai o afacere la domiciliu sau pur si simplu vrei sa cresti cateva gaini la curte, este nevoie sa te informezi in legatura cu tipul de produse de pe piata si cu facilitatile oferite de catre acestea.
In continuare, iti oferim cateva informatii concrete pe acest subiect.
Performanta: Exista, in functie de performantele oferite, incubatoare profesionale, semi-profesionale si de uz casnic, dintre care sa alegi produsul care se potriveste mai bine nevoilor tale.
Modelele profesionale sunt destinate fermelor si altor unitati de productie de material biologic; ele au o capacitate mare si foarte mare, de sute sau mii de oua, functioneaza complet automatizat si ofera un mediu interior foarte bine controlat, inclusiv din punct de vedere al microorganismelor, a caror dezvoltare este inhibata.
Modelele semi-profesionale au capacitati de lucru ceva mai mici, insa cele mai importante functii – temperatura, umiditatea, intoarcerea oualor – sunt mentinute automat. Avand in vedere eficienta crescuta, aceste modele sunt printre cele mai cautate, in cazul cumparatorilor cu gospodarii de mari dimensiuni.
In sfarsit, dispozitivele de uz casnic sunt echipate cu o rezistenta termostatata pentru mentinerea temperaturii potrivite in interior, dar intoarcerea oualor, umidifierea mediului si aerisirea acestuia depind in intregime de posesor.
Specii tinta: In functie de speciile ale caror oua pot fi incubate in produsul pe care il ai in vedere, exista incubatoare universale si incubatoare specializate.
Incubatoarele universale permit reglarea atenta a temperaturii din interior, in functie de specia careia ii apartin ouale. Paunul, gaina si curca au nevoi similare; ouale de fazan sau de rata se incubeaza optim la alte temperaturi. Intotdeauna, inainte de achizitie, trebuie sa verifici care sunt speciile compatibile cu modelul pe care il ai in vizor.
Incubatoarele specializate fie sunt destinate numai oualor de gaina – este cazul modelelor foarte simple – fie sunt concepute special pentru struti, pasari exotice sau oua de reptile.
Capacitate: Intelegem, prin acest parametru, numarul de oua care pot fi incubate intr-un ciclu. El variaza mult in functie de produsul ales, dar si de specia careia ii apartin ouale. Un aparat care incubeaza 40 – 70 de oua de gaina, va adaposti peste 100 de oua de prepelita, de pilda. Daca optezi pentru un model semiprofesional, vei putea incuba cateva sute de oua de gaina; in gama celor profesionale, exista modele care pot adaposti pana la 10.000 de oua de gaina deodata. In cazul unui incubator pentru prepelite, numarul poate fi si de 2 – 3 ori mai mare.
In cazul modelelor specializate, probabil ca cele mai mari sunt cele pentru oua de strut, care pot incuba intre 30 si chiar 100 de oua in acelasi timp.
Functii: Dupa cum am vazut, in functie de performantele oferite si de pretul de achizitie, aceste aparate pot oferi mai multe sau mai putine functii.
Mentinerea temperaturii este prima si cea mai importanta calitate a unui astfel de incubator. De pilda, un model ieftin, universal, pentru oua de gaina, va mentine o temperatura fixa de 38 de grade, fara sa iti ofere nici macar functii de monitorizare a acesteia.
Un model superior va fi echipat cu un termometru, in timp ce unul cu adevarat modern iti va pune la dispozitie un panou digital pentru reglarea temperaturii, astfel incat sa poti incuba oua provenite de la specii diferite de pasari.
Modelele ceva mai performante integreaza functia de higrometru, importanta si ea pentru o rata buna de eclozare. Specialistii spun ca intr-un incubator pentru pui, umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 60%, pentru rezultate optime. Astfel, unele modele iti cer sa pulverizezi periodic apa in interiorul dispozitivului, altele sunt echipate cu rezervoare cu apa pe care le vei reumple periodic si care se evapora liber, in timp ce modelele performante, pe care ti le recomandam de altfel, au in dotare un higrometru si un ventilator care ajuta eficient la mentinerea unei umiditati adecvate. Unele variante vor declasa o avertizare sonora in cazul in care umiditatea depaseste limitele recomandate, lucru care se poate intampla in cazul in care rezervorul de apa este gol.
Sistemul de intoarcere a oualor: Desi am fi putut sa il includem pe lista functiilor cu care poate fi echipat un incubator de calitate, am preferat sa lasam acest atribut pentru final: este vorba despre un proces foarte important, care trebuie efectuat la intervale de timp regulate, de mai multe ori pe zi, el prevenind lipirea embrionului de coaja oului, in timpul dezvoltarii sale.
Avand in vedere ca intoarcerea ar trebui efectuata de macar 3 ori pe zi in majoritatea zilelor de incubatie, e evident ca un dispozitiv de dimensiuni mari trebuie sa fie echipat si cu un sistem automat de rotire a oualor, procesul neputand fi lasat in sarcina unei persoane. Incubatoarele cu sistem automat sau macar semiautomat de rotire a oualor sunt preferate in cazul unei capacitati medii sau mari de lucru, desi costurile de achizitie sunt ceva mai ridicate.
Intrebari frecvente
Gasesc sa cumpar incubator de 1000 oua la pret avantajos sau trebuie facut la comanda?
Un incubator cu o capacitate de 1000 de oua de gaina este o piesa care intra in categoria celor profesionale, dar folosite in proiecte cu investitii moderate. Acest gen de produs poate fi cumparat din magazine online specializate pe asemenea articole pentru ferme, magazinele fizice care comercializeaza acest gen de produse fiind rare.
Nu uita ca un incubator pentru 1000 de oua are si un pret pe masura, si nici nu sunt multi cumparatori interesati de asemenea piese de capacitate mare, prin urmare nu este rentabil pentru multe dintre magazinele fizice sa il pastreze.
Dar nu este nevoie sa ceri sa iti fie confectionat la comanda un asemenea model; el exista pe piata si este usor accesibil prin intermediul magazinelor online, care il vor livra direct la tine acasa.
Se construiesc incubatoare la comanda?
Desigur, in cazul in care nevoile tale sunt speciale si nu se regasesc la nici un produs disponibil pe piata, poti cere unei echipe pricepute sa iti construiasca, la comanda, un model conform cerintelor tale.
Exista mai multi producatori de asemenea piese; pe unul dintre ei il poti contacta aici pentru a-i oferi mai multe informatii in legatura cu parametrii tehnici de care ai nevoie.
Unde gasesc oua de vanzare pentru incubator?
Uneori, unele unitati de productie scot la vanzare si oua pentru incubat; unii cumparatori prefera sa se orienteze catre aceasta sursa, in timp ce altii doresc oua provenite de la gaini de curte, din soiuri despre care cred ca sunt mai rezistente si mai bine adaptate metodelor traditionale de crestere.
Poti gasi oua pentru incubat la vecini, la tara, in sat; poti apela la o bunicuta care vinde oua la piata si sa ii spui ce anume te intereseaza, sau poti cauta pe site-urile de vanzari (olx, publi24, etc).
E bine de stiut ca majoritatea producatorilor casnici prefera sa apeleze la oua provenite de la persoane cunoscute, avand astfel posibilitatea sa le si verifice de “banut” pentru a se asigura ca sunt fertile.
Care trebuie sa fie temperatura in incubator la oua de gaina?
Eclozarea oualor incubate, ca si starea de sanatate a puilor rezultati, depind foarte mult de parametrii de incubare a oualor; temperatura este unul dintre cei mai importanti factori.
In cazul oualor de gaina, studiile au demonstrat ca temperatura optima trebuie sa fie cuprinsa intre 37.5 si 37.9 grade Celsius; ea va fi la limita de sus in primele luni, dupa care va scadea treptat incepand cu ziua a zecea, cand embrionii au deja caldura biologica proprie.
Temperatura la care este setat incubatorul depinde nu doar de numarul de zile pe care il au embrionii, ci si de conditiile de mediu. De pilda, iarna, in incaperea in care se afla incubatorul trebuie sa fie intre 20 si 24 de grade Celsius; vara, ea trebuie sa fie cu macar 3 grade mai scazuta fata de temperatura de afara.
Gasesc de cumparat online un incubator de oua de strut?
Probabil ca poti cumpara online orice iti trece prin cap, si cu siguranta poti gasi si incubatoare pentru ouale de strut. Desigur, si aceste produse au capacitati de lucru diferite; iti propunem modelul cu cea mai redusa capacitate, de 24 de oua, cu precizarea ca exista si modele pentru 36, 48, 60 sau 90 de oua.
Scurt manual de utilizare – Incubatorul de oua
Poate ca ai achizitionat deja un incubator si acum te intrebi care sunt acele informatii cu adevarat importante de care ar trebui sa tii cont inainte de a-l folosi.
Primul pas pe care ti-l recomandam este sa citesti atent instructiunile de utilizare, specifice fiecarui model in parte. Dupa ce ai identificat partile componente, nu uita sa consulti recomandarile legate de numarul de oua care pot fi incubate in conditii bune.
Alege un spatiu potrivit pentru incubator. Trebuie sa fie un spatiu dintr-o camera locuita, sau din una in care se mentine o temperatura similara celei dintr-o camera locuita, ferit de surse de caldura sau de bataia directa a razelor soarelui. Suprafata pe care e asezata piesa trebuie sa fie perfect plana, o masa cu o inaltime de 1m de la podea fiind probabil o alegere potrivita.
Incubatorul se conecteaza la retea si se urmareste in primele 4 – 5 ore, pana cand intra in regimul de lucru. Vei urmari temperatura indicata de termometrul produsului, sau vei apela la un termometru achizitionat suplimentar pentru a testa capacitatea dispozitivului de a mentine o valoare constanta.
Ouale trebuie sa provina de la pasari cu varste intre 8 luni si 2 ani, sanatoase, bine ingrijite si hranite; ele se pot pastra timp de cel mult 10 zile de la ouat, in functie de temperatura si de specia de la care provin. Varsta optima a oualor, indiferent de temperatura, este de 3 – 4 zile pentru cele de gaina sau de rata si de 6 – 7 zile pentru cele de gasca.
Intotdeauna se aleg oua curate, cu forma normala si coaja lipsita de imperfectiuni. Cu ajutorul ovoscopului sau prin metoda clasica, la bec sau la lumanare, se verifica daca ele au camera de aer. Inainte de introducere in incubator, ouale se pastreaza cu varful in jos timp de 24 de ore, la aproximativ 16 grade.
Se selecteaza temperatura adecvata pentru incubare, ca si conditiile optime de umiditate. Ouale se distribuie uniform in interiorul incubatorului; incepand cu a treia zi de eclozare, ele se rotesc cu 180 de grade, de macar doua ori pe zi; operatiunea nu trebuie sa depaseasca 10 minute, ca durata. Se renunta la intoarcere cu 3 zile inainte de eclozare, cand puii isi aleg pozitia de ciocnire; in caz contrar, ei nu vor reusi sa se orienteze cu ciocul catre camera de aer si vor muri in coaja.
» Ascunde recomandarile anterioare
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES