Cel mai bun filtru pentru acvariu

Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.23

 

Filtre pentru acvarii – Opinii si Recenzii in 2023

 

Daca doresti ca acvariul tau sa fie frumos si curat, iar pestii sa traiasca mult si sanatosi, instalarea unui filtru de buna calitate este o conditie obligatorie. Una dintre primele propuneri pe care ti le putem face este Tetra Tetratec 600l/h, un produs de calitate, provenit de la un brand consacrat, adecvat pentru acvariile cu o capacitate de 50 – 100 litri, datorita debitului de filtrare reglabil cuprins intre 300 si 600 l/h. Fiind echipat cu doua camere pentru mediile filtrante, el permite curatarea alternativa si pastrarea coloniilor de bacterii benefice. Iar daca doresti sa ai un termen de comparatie, avem si o propunere de rezerva: JBL Cristal Profi e702 Greenline.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Tetra Tetratec 600l/h
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs apartinand unui brand consacrat, recunoscut pentru calitate, care este destinat acvariilor cu o capacitate cuprinsa intre 50 si 100 litri, multumita debitului de 300 - 600 l/h a pompei care il echipeaza. Fiind un filtru intern, este accesibil din punct de vedere financiar, ceea ce il face sa fie preferat de numerosi cumparatori.

Ca orice filtru intern, necesita o curatare periodica la intervale relativ mici de timp, pentru a preveni colmatarea.

Este una dintre cele mai bune alegeri ale acvaristului amator, care isi doreste un acvariu mic - mediu bine intretinut, cu conditia ca acesta sa nu fie suprapopulat - lucru care ii poate pune in pericol pestii.

A 2-A OPTIUNE!

JBL Cristal Profi e702 Greenline
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un filtru foarte eficient pentru acvarii de dimensiuni medii sau mari, cu un debit mare si care contine medii de filtrare complexe si de buna calitate; functioneaza silentios si are un consum redus de energie.

Nu e propriu-zis un inconvenient major, dar discutam despre un filtru extern, ceea ce nu e pe placul tuturor cumparatorilor.

Piesa reprezinta o alegere inteleapta pentru cumparatorii care doresc o echipare de top pentru acvariul lor: fiabila, durabila, silentioasa si cu un consum minim, capabila sa intretina un volum mare de apa.

A 3-a Optiune!

Aquael Turbo 500
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Filtrul acesta e unul intern, care se plaseaza in acvariu si care limpezeste apa prin doua procese, unul mecanic (cu burete) si altul biologic (prin cartus ceramic). Debitul este unul reglabil si poate avea o valoare maxima de 500 l/h si e eficient pentru acvarii care au o capacitate maxima de 150 litri.

Necesita o intretinere permanenta, deoarece e un model ce are si filtrare mecanica, ce se face printr-un burete ce aduna mizeria.

Daca ai un acvariu incapator, de pana in 150 litri, pe care vrei sa-l ai cat mai curat, vezi daca nu ti-ar putea fi de folos acest filtru.

 

 

Pareri despre cele mai bune filtre pentru acvarii

Acvaristica a luat avant si pe meleagurile noastre de cand ingrijirea pestilor a devenit mai simplu de realizat, prin punerea la dispozitia cumparatorilor a tuturor instrumentelor necesare pentru mentinerea unui echilibru adecvat in microbiotopul astfel creat. De un filtru de calitate depinde soarta acvariului tau, deci iata cateva propuneri interesante.

 

 

Filtru acvariu

 

Tetra Tetratec 600l/h

 

Exista destule pareri despre cele mai bune filtre pentru acvarii, insa in gama sa de pret si capacitate de lucru, acest model se bucura de recenzii favorabile din partea utilizatorilor, care il apreciaza pentru instalarea usoara si functionarea eficienta.

Discutand despre filtre pentru acvarii la preturi bune, producatorul pe care ti-l propunem este unul cautat. Modelul acesta este unul intern, echipat cu sistem reglabil de aerare si cu sistem de directionare si reglare a debitului de apa, ceea ce inseamna ca pestii tai vor beneficia de un mediu perfect echilibrat in care sa creasca.

Pompa de acvariu cu filtru poate ramane fixata in acvariu, ceea ce te scuteste pe tine de batai de cap. Fiind impartite in doua camere, mediile filtratnte pot fi spalate alternativ, astfel incat coloniile de bacterii benefice sa se mentina la o concentratie potrivita. Piesa are un debit de lucru de 300 – 600 l/h si este recomandata pentru acvarii de 50 – 100 litri.

 

 

 

 

Evo Baby Submersible

 

Evo Baby Submersible este un filtru intern special conceput pentru acvariile mici, despre care se stie ca sunt atat de greu de ingrijit. El este gandit special pentru acvarii cu o capacitate mai mica de 30 litri de apa.

Modelul are un debit maxim de 300 litri pe ora, o valoare excelenta avand in vedere volumul de apa in care este amplasat. Special conceput pentru acvarii cu apa dulce, produsul permite reglarea debitului in functie de nevoi si preferinte. In plus, sistemul special de difuzare previne formarea unor curenti puternici, fara a reduce debitul presetat. 

Dispozitivul garanteaza filtrare biologica si mecanica. Pentru ca materialele filtrante sunt inchise in casolete, se previne imprastierea lor in apa in momentul indepartarii filtrului pentru curatare. Puterea e de doar 4 W, consumul redus, tensiunea de alimentare de 220 V iar dimensiunile complete 11 x 4 x 3 cm – ideale pentru un recipient de mic dimensiuni.

 

 

 

 

Filtru extern acvariu

 

JBL Cristal Profi e702 Greenline

 

Brandul JBL este consacrat pe piata acvaristicii, dar linia GreenLine vine sa raspunda unor asteptari ridicate ale pasionatilor, prin urmare produsul pe care ti-l propunem are toate sansele sa te incante si pe tine, ca si pe ceilalti cumparatori care au oferit recenzii pozitive. 

Dispozitivul este special conceput pentru acvarii medii si mari, cu un volum de apa intre 60 si 200 litri. Volumul sau de lucru este de 6.1 litri, iar debitul maxim este de 700 litri pe ora – o valoare excelenta, care le va oferi pestilor tai un mediu de viata sanatos. 

Mediile de filtrare sunt reprezentate de burete si Micromec; in pachet vei gasi toate accesoriile necesare punerii in functiune, de la furtunele de conexiune 12/16 mm pana la prefiltrul cu amplasare in partea superioara a acvariului, care ofera o curatare rapida. Ceea ce impresioneaza in timpul utilizarii este consumul de energie redus cu 31% fata de cel al altor modele similare si functionarea extrem de silentioasa. 

 

 

 

 

Boyu EF-05

 

Urmatorul produs pe care ti-l propunem nu epateaza prin brandul celebru, insa ofera o surpriza placuta cumparatorilor, cel putin daca e sa dam crezare utilizatorilor care l-au testat. Cert este ca parametrii sai de lucru sunt buni, astfel ca merita sa il iei in considerare. 

Filtrul este adecvat pentru acvarii cu o capacitate de cel mult 60 litri, optim 40 litri. Puterea de 5.5 W asigura un debit constant de 200 litri pe ora de apa filtrata, pentru un mediu cat mai curat. Instalarea se face cu usurinta chiar si de catre necunoscatori, multumita instructiunilor elaborate si foarte clare. 

Din punctul de vedere al modului de actiune, exista 3 etape de filtrare: mecanica, biologica si chimica. Toate aceste medii de filtrare sunt organizate intr-o singura unitate: filtrarea mecanica multumita unui filtru foarte dens, filtrarea chimica se datoreaza componentei de carbon activ, iar filtrarea biologica prin intermediul unui strat de ceramica poroasa, filtranta, care ofera un mediu propice de dezvoltare bacteriilor benefice ce prelucreaza amoniacul si nitritii. 

 

 

 

 

OEM SunSun HW 603B

 

Filtru extern pentru acvarii medii amplasate oriunde in locuinta – iata o descriere sumara a acestui produs pe care ti-l propunem in continuare. Cu medii de filtrare complexe si performante si o functionare silentioasa, acest produs este o alegere interesanta si eficienta din punct de vedere financiar.

Dispozitivul se potriveste acvariilor cu volum de pana la 120 litri. El se caracterizeaza printr-un volum mare de filtrare si un debit maxim de 400 litri pe ora, ceea ce garanteaza o functionare linistita, fara curenti de apa deranjanti pentru animalele acvatice.  Cu un consum de 6 W, produsul se incadreaza in categoria celor eficiente si economice. 

Modelul include 3 trepte de filtrare: filtrare mecanica printr-un strat textil complex care retine impuritatile grosiere si fine, filtrare biologica si filtrare chimica – in acest caz particular datorate inelelor ceramice si carbonului activat. Prin inlocuirea la timp a mediilor filtrante, eficienta dispozitivului se mentine timp indelungat, ca si calitatea apei din acvariu. 

 

 

 

 

Filtru intern acvariu

 

Aquael Turbo 500

 

 

Aquael Turbo 500 e un filtru eficient, care curata foarte bine apa din acvariu, deoarece asigura atat filtrare mecanica, cat si biologica. Filtrarea mecanica se face prin intermediul unui burete dens, care absoarbe resturile marunte din apa, iar cea biologica se face cu ajutorul unui cartus ceramic, ce indeparteaza bacterii, amoniac, nitriti si alte substante. 

Acest filtru lucreaza cu o putere de 4.4 W. El ofera un debit de apa de cel mult 500l/h, care poate fi reglat. Are si marele avantaj al faptului ca e potrivit pentru acvariile de pana in 150 litri. E foarte eficient chiar si in magazinele in care se comercializeaza pesti pentru acvarii sau plante, deoarece limpezeste foarte bine apa. 

Locul pe care il ocupa in acvariu acest filtru nu e unul foarte mare, deoarece el masoara 7 x 7.6 x 23.9 cm. E negru, in forma tubulara. Fiind un filtru intern, va trebui curatat la anumite perioade de timp, pentru a fi la fel de eficient si pentru a-i lungi durata de viata. Este un model silentios, pentru a nu deranja prin zgomotul produs.

 

 

 

 

Tetra Tetratec 18718

 

Acest produs este una dintre cele mai bune alternative atunci cand vine vorba despre un filtru de calitate pentru un acvariu cu o capacitate cuprinsa intre 50 si 100 litri. Este, de altfel, cea mai comuna optiune a posesorilor de pesti, asadar modelul este testat de multi cumparatori – cea mai mare parte incantati de experienta oferita. 

Brandul, unul recunoscut pe piata de profil, nu se dezminte nici de aceasta data. Debitul asigurat este reglabil, intre 300 si 600 litri de apa pe ora, ceea ce contribuie la mentinerea curateniei. Sistemul de directionare a debitului de apa este de asemenea foarte util pentru protejarea speciilor mai sensibile. 

Cartusul filtrant poate fi decuplat individual si indepartat pentru curatare sau pentru schimbare completa, in timp ce unitatea de pompare ramane fixata in acvariu. La fel de important, acest cartus filtrant prezinta doua camere, ceea ce iti permite sa cureti doar o parte a mediilor filtrante, eliminand riscul de a pierde coloniile de bacterii nitrificatoare atat de utile. 

 

 

 

 

Filtru UV acvariu

 

Aquael Uni+ UV500

 

Acest produs este un filtru intern special gandit sa functioneze exclusiv in acvarii cu apa dulce, care se bucura de aprecieri din partea utilizatorilor si reuseste sa creeze un mediu mai curat si mai sanatos pentru pesti. 

Dispozitivul are un debit de apa reglabil pana la un volum de 500 litri pe ora, ceea ce el face potrivit pentru acvarii cu o capacitate cuprinsa intre 100 si 200 litri. Multumita sistemului de directionare a jetului de apa si dispozitivului reglabil pentru oxigenare, piesa este usor acceptata de catre pesti fiind blanda cu intregul ecosistem.

Puterea totala de 6.5W face ca alegerea sa fie totodata una economica – aspect important avand in vedere ca filtrul va functiona fara oprire. Faptul ca exista doua elemente filtrante separate, care permit curatarea individuala, alternativa, te va ajuta sa pastrezi coloniile de bacterii benefice si sa previi aparitia de dezechilibre chimice in interiorul ecosistemului. 

 

 

 

 

Filtru acvariu 60 litri

 

JBL CristalProfi i80 Greenline

 

O varianta buna de filtru pentru un acvariu de 60 litri este acest produs, oferit de un producator consacrat, usor de montat si de intretinut si care beneficiaza, in plus, de recenzii favorabile din partea cumparatorilor.  

Discutam despre un filtru de acvariu intern, recomandat pentru recipiente cu volumul cuprins intre 60 si 110 litri, care ofera un debit de filtrare reglabil cuprins intre 150 si 420 l/h. Adecvat doar pentru acvariile cu apa dulce, produsul ofera exclusiv filtrarea fizica a impuritatilor.

Dincolo de faptul ca discutam despre un filtru pentru acvariu la un pret bun, utilizatorii au mai subliniat o calitate care merita luata in seama: functionarea foarte silentioasa, care trece practic neobservata in incapere. Montajul este unul de tip magnetic, prinderea trebuind reglata adecvat astfel incat sa fie solida si demna de incredere. Debitul necesita reglare in functie de volumul de apa existent in acvariu, pentru a nu crea jeturi prea puternice.

 

 

 

 

Tetra EX600 Plus

 

Daca acvaristica este pentru tine mai mult decat un hobby, daca ai reusit sa iti populezi acvariul cu specii rare sau daca pur si simplu esti de parere ca ar trebui ca in alegerile tale calitatea sa primeze intotdeauna, acest produs este pentru tine. 

Dispozitivul este recomandat pentru acvarii cu capacitate care porneste de la 60 litri, dar se descurca bine si cu piese de pana la 120 litri. Debitul maxim de 600 litri pe ora reprezinta o valoare excelenta pentru un produs din aceasta categorie, dar eficienta se datoreaza si altor detalii. De pilda, pe tevile de intrare si de iesire exista valve de control care regleaza debitul si il adapteaza diverselor necesitati, facand si curatarea mult mai usoara. 

In ceea ce priveste elementele filtrante pentru apa poluata, exista o multime de tipuri si tehnologii care conlucreaza pentru un rezultat optim. Apa este trecuta, consecutiv, prin inele ceramice, bio balls, bureti de filtrare, straturi de carbon activ si medii fine care garanteaza filtrare biologica, mecanica si chimica. 

 

 

 

 

Filtru biologic acvariu

 

Dajana Biofiltr

 

Daca vine vorba despre un filtru pentru acvariu la pret bun, exista momente in care un filtru biologic este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face. Prin urmare iti propunem acest concentrat biologic care, in volumul de 100 ml oferit de ambalaj, include milioane de bacterii denitrificatoare si enzime necesare proceselor biologice primare din orice acvariu.

In combinatie cu orice filtru de acvariu, acest produs contribuie la colonizarea cu bacterii ce vor descompune resturile biologice din apa, prevenind cresterea peste masura a concentratiei de amoniac.

Acest tip de filtru pentru apa din acvariu se foloseste, in general, in cazul acvariilor noi, sau in cazul in care pestii au fost tratati cu antibiotice, sau daca intregul ecosistem a fost tratat cu molucide sau algicide. Doza initiala este de 20 ml solutie in 40 ml de apa, in saptamanile urmatoare ea scazand la 10 ml la 40 l de apa.

 

 

 

 

Tetra Bactozym 100 ml

 

Orice detinator informat de acvariu stie ca este obligatorie instalarea unui filtru clasic care sa aiba in grija calitatea apei, dar exista si situatii in care un filtru biologic reprezinta o necesitate. Este motivul pentru care iti propunem si acest produs, foarte util in cazul unui produs in etapa de conditionare, sau unui acvariu in care filtrul abia a fost inlocuit cu unul nou si necolonizat inca.

Compusul este potrivit atat in apa dulce, cat si in apa marina. Principalul sau efect este de accelerare a descompunerii materiilor organice, gratie continutului crescut de enzime. Odata acest proces inceput, bacteriile nitrificatoare sunt si ele activate, iar amoniacul si nitritii beneficiaza de o neutralizare mai rapida. 

Produsul se foloseste in special in cazul acvariilor noi: la 24 de ore dupa utilizare, pestii pot fi introdusi in siguranta in apa. Pe de alta parte, adaosul este bine-venit si in cazul in care vrei sa inlocuiesti numai o parte din apa din acvariu, sau sa inlocuiesti sau sa speli filtrele, fara sa pierzi un volum mare dintre bacteriile benefice. 

 

 

 

 

Filtru acvariu Aquael

 

Aquael Fan 3

 

Acest filtru de acvariu Aquael este recomandat de catre specialisti si utilizatori ca fiind un produs de buna calitate, fiabil, practic, potrivit in cazul biotopurilor de dimensiuni medii – mari datorita performantelor de lucru pe care le ofera.

Produsul este echipat cu o pompa de apa cu un debit de apa reglabil, cu valoarea maxima de 700 l/h, ceea ce este suficient pentru acvariile cu un volum de 150 – 250 litri. Piesa va echipa cu succes orice acvariu cu apa dulce de dimensiunile prevazute in specificatiile tehnice.

Pe langa ca este un filtru intern pentru acvariu, silentios, modelul mai este echipat cu cateva functii suplimentare foarte practice. De pilda, el e dotat cu un sistem de directionare a jetului de apa si cu un dispozitiv reglabil pentru oxigenarea apei, care contribuie, ambele, la crearea unui mediu uniform si curat. Materialul filtrant este reprezentat de un burete – mediu ideal de crestere a bacteriilor responsabile de mentinerea la cote minime a cantitatii de amoniac.

 

 

 

 

Aquael Pond Maxi

 

De ce sa te multumesti cu un acvariu mic, daca ai spatiu pentru un iaz miniatural in gradina? Este un proiect indraznet, care va schimba complet aspectul curtii, pentru care ai nevoie de un produs de buna calitate, ca acesta.

Dispozitivul este recomandat pentru iazuri cu un volum de pana la 5 mc. Pentru a functiona eficient, el trebuie sa lucreze in colaborare cu o pompa de tip Aquajet al producatorului. Extrem de important este ca piesa ofera filtrare mecanica si biologica, retinand frunzele, malul, bacteriile in exces. Durabilitatea sa il recomanda pentru functionare neintrerupta.

In structura filtrului intra un set de perii care opresc impuritatile de dimensiuni mari, de tipul resturilor vegetale.

Cele doua straturi de burete din nuca de cocos sunt cele care blocheaza impuritatile de dimensiuni mici, de tipul suspensiilor si a malului. Iar adaosul de bioballs purifica apa actionand asupra compusilor azotati pe care ii transforma rapid in nitrati, cu un impact minim asupra vietuitoarelor. 

 

 

 

 

Pompa acvariu

 

Aquael Circulator 1500

 

Acest dispozitiv este o alegere foarte interesanta pentru orice acvariu de dimensiuni mari. Unul dintre principalele sale avantaje este acela ca poate fi amplasata atat in acvarii cu apa dulce, cat si in cele cu apa sarata, lucru nu foarte frecvent intalnit pe piata de profil.

Dispozitivul este menit sa recircule si sa oxigeneze apa in acvarii cu o capacitate de pana la 350 litri. Mentionam debitul de apa reglabil, variabil intre 150 si 1500 litri pe ora, o valoare excelenta de altfel, si existenta dispozitivului reglabil pentru oxigenarea apei. 

Puterea de 22 W nu e la fel de economica, daca e sa comparam cu alte modele, dar sa nu uitam ca modelul face fata intr-un acvariu de pana la 350 litri. Inaltimea maxima de pompat este de 100 cm, iar pentru asta e nevoie de forta.

Exista, de asemenea, un sistem incorporat care permite schimbarea sensului de circulare a apei, fluxul reversibil fiind o alta nevoie speciala caracteristica acvariilor de dimensiuni mari.

 

 

 

 

Tetra Easy Cristal

 

In cazul in care esti in cautare de cel mai bun filtru pentru acvariu, afla ca produsul Tetra Easy Cristal este unul dintre cele mai eficiente aparate cu utilizare interna. Acesta se monteaza cu usurinta, fiind prevazut cu ventuze stabile. Avantajul itemului este dat de capacitatea acestuia de a realiza toate cele trei tipuri de filtrare: cea fizica se realizeaza prin intermediul buretelui gros, cea biologica este posibila multumita bilelor cu o porozitate foarte mare, iar cea chimica se produce datorita carbonului special activat, care elimina particulele minuscule si inlatura mirosurile neplacute. Totodata, ofera si un compartiment suplimentar, in care poti introduce un incalzitor pentru acvariu (acesta, insa, nu este inclus in set). Produsul este recomandat pentru bazinele cu o capacitate cuprinsa intre 15 si 40 de litri, fiind extrem de eficient, in baza debitului pe care il are, de 250 l/ora. In ceea ce priveste mentenanta, aceasta trebuie sa se realizeze o data pe luna, insa nu necesita mult efort din partea ta, deoarece tot ce trebuie sa faci este sa schimbi cartusul de filtrare, fara a spala tevile, astfel ca manile tale vor ramane uscate.

 

 

 

 

 

Aquael Fan


Aquael este un filtru intern, extrem de util si de versatil, fiind un mijloc perfect pentru curatarea si oxigenarea acvariului.

Principalul sau atuu este reprezentat de faptul ca debitul de apa este reglabil. Produsul Aquael Fan vine cu cinci variante de modele, pe care le poti achizitona in functie de nevoile tale: Fan Mikro (cu un debit maxim de 250ll/ora, pentru acvarii de 30-50 l), Fan Mini  (cu un debit maxim de 260 l/ora, recomandat acvariilor de 30-100l), Fan1 (cu un debit cuprins intre 50-230l/h, potrivit pentru un bazin cu volumul de 60-100l), Fan 2 (450 l/h, pentru un volum de 100-150l)) si Fan 3 (cu un debit de pana la 750 l, pentru vase de 150-200l)).

Puterea consumata de acest filtru intern de acvariu variaza, desigur, in functie de tip, de la 2.2 W la 12W. Itemii sunt echipati cu un dispensor de aer, care se roteste pana la 180 de grade. Este usor de intretinut si poate opera o perioada lunga de timp inainte de a necesita a fi curatat.

 

 

 

 

 

Tetra EX800 plus

 

In cazul in care esti in cautare de un filtru de acvariu extern la un pret bun, s-ar putea ca produsul Tetra sa iti ofere ceea ce-ti doresti. Acesta are un debit de 790 litri la ora, fiind recomandat pentru acvarii care au o capacitate cuprinsa intre 100 si 300 ml. Printre beneficiile de care te vei putea bucura, daca il achizitionezi, se numara un buton de amorsare, pentru pornirea filtrului, valve pentru a controla debitul apei, dispuse atat la tevile de intrare, cat si la cele de iesire, o functie de prefiltrare, cu ajutorul careia vei depune un efort minim, cand vine vorba de mentenanta.

Modelul de filtru extern de acvariu consuma o putere de 10, 5W, iar in ceea ce priveste modul de functionare, trebuie sa stii ca procesul de curatare urmareste cinci pasi, in urma carora se vor obtine cele trei tipuri de filtrare: mecanica, biologica si chimica. Asadar, apa poluata este trecuta prin inele ceramice, bureti de filtrare, medii cu carbon activ si medii fine care inlatura particulele de murdarie. Itemul vine cu un termen de garantie de 3 ani.

 

 

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

Un acvariu fara filtru este greu de imaginat in ziua de azi, mai ales cand tehnica a evoluat atat de mult. Despre rolul filtrului nu sunt multe de spus: el curata apa, retinand impuritatile si jucand, adesea, un rol important in oxigenarea acesteia si in mentinerea unei compozitii chimice potrivite pentru pretentiile pestilor. Despre optiunile de achizitie si oferta de pe piata ar fi ceva mai multe de discutat; suntem siguri ca informatiile disponibile in continuare te vor ajuta sa alegi cea mai buna varianta pentru tine.

 

Tipul de filtrare: In orice acvariu este necesar sa se desfasoare 3 tipuri de filtrare, care de cele mai multe ori sunt intr-o directa relatie de interdependenta: filtrare mecanica, chimica si biologica.

 

 

Orice filtru pentru acvariu iti pune la dispozitie filtrare mecanica: este vorba despre celebrul “burete” – un amestec de fibre sintetice – prin care este circulata apa, astfel incat particulele existente sa se depuna pe suprafata acestuia, in loc sa pluteasca liber prin apa.

Filtrarea biologica este incurajata prin cresterea concentratiei de oxigen din acvariu, lucru ce contribuie la crearea unor conditii de viata adecvate pentru bacteriile nitrificatoare, care consuma amoniacul si il transforma in compusi neutri.

In sfarsit, filtrarea chimica poate fi realizata natural – acvariul creeaza mediul propice de viata pentru bacteriile benefice – sau, in unele momente speciale, pot fi folositi diversi compusi. Una dintre variante este sa apelezi la un filtru care contine un strat de carbon activ care retine poluantii din lichid. Cealalta se refera la adaugarea, in apa, a unor agenti care neutralizeaza excesul de amoniac si nitriti, dar manopera incetineste ciclarea unui acvariu nou instalat.

Un caz particular este filtrul UV pentru acvariu. In cazul acestor modele, in interiorul filtrului este incorporata o lampa UV care produce, in timp, dezinfectarea apei, in timp ce aceasta este recirculata. Este un dispozitiv  adecvat in special acvariilor cu o capacitate mare si foarte mare.

 

Tipul de filtru si principiul de functionare: Tipul de filtru este determinat de locul in care este acesta amplasat. Un filtru de acvariu extern este amplasat, dupa cum poti intui, in afara acvariului, apa fiind circulata prin intermediul unui sistem de tuburi. El este destul de voluminos si de zgomotos, fiind preferat in cazul recipientelor mari.

Daca e sa ne luam dupa datele oferite de specialisti, incepi sa te gandesti la filtru extern pentru un acvariu de 200 litri; sub aceasta valoare, investitia nu este decat partial justificata. Exista 3 principii de functionare in cazul filtrelor externe.

Filtrul pentru acvariu extern, tip cascada, este adeseori preferat pentru ca este foarte accesibil si adaptabil. Functionarea este simpla; o pompa centrifuga care colecteaza apa; odata ce aceasta este trecuta prin camera de epurare, este apoi deversata inapoi in acvariu.

Daca modelul tip cascada este descris ca un filtru extern pentru acvariu, ieftin, varianta cu canistra este ceva mai scumpa, insa ofera niste avantaje incontestabile: poate fi amplasat oriunde in jurul rezervorului si este pus in miscare de o pompa cu tubulatura separata pentru apa murdara si cea purificata.

In sfarsit, cel mai performant model de filtru extren este cel umed/uscat, in care filtrarea prin amestecul de aer si apa incurajeaza mentinerea unui nivel superior de oxigen in bazin, care incurajeaza sii dezvoltarea bacteriilor benefice.

Daca ai un recipient de dimensiuni mici sau medii, un filtru intern este suficient, mai ieftin si mai practic de folosit. Fiind mult mai silentios, produsul iti ofera un nivel superior de libertate atunci cand vine vorba despre amplasarea acvariului in locuinta. Insa si in aceasta categorie de produse, exista 3 subvariante dintre care sa alegi.

 

 

Filtrul intern cu burete este cea mai simpla varianta disponibila: marele sau avantaj este ca permite dezvoltarea, pe resturile biologice preluate de buretele respectiv, a coloniilor bogate de bacterii benefice, de care orice acvariu are nevoie pentru a mentine un mediu sanatos pentru pesti. Dezavantajul sau este ca buretele respectiv ajunge sa fie acoperit cu o mazga care nu  mai permite filtrarea eficienta, asadar trebuie curatat, iar in timpul acestui proces o mare parte a coloniilor se pierd.

Solutia este sa optezi pentru un filtru bicameral, caruia sa ii cureti, alternativ, cate una dintre membranele filtrante, astfel incat sa oferi sansa recolonizarii rapide cu bacteriile ramase pe cealalta membrana.

Filtrele interne dispuse pe colt utilizeaza o pompa de aer comprimat care impinge aer la baza acvariului, ceea ce antreneaza murdaria in partea superioara, de unde este preluata in interiorul filtrului. Avantajul sau este ca e foarte usor de curatat si este, de multe ori, disponibil la un pret relativ mic.

In sfarsit, filtrul intern de substrat include un gratar de plastic asezat pe fundul acvariului, sub substrat. Desi face treaba buna in acvariile de dimensiuni medii, are neajunsul de a interfera cu radacinile plantelor, pe care va trebui sa le amplasezi in ghivece ceramice.

 

Capacitatea de lucru: Pe ambalajul sau in prezentarea oricarui filtru vei gasi informatii referitoare la capacitatea sa de lucru. Ti se va spune care este volumul acvariului pentru care este el potrivit, si care este capacitatea de pompare, cunoscuta si sub denumirea de debit.

Pentru cele mai bune performante, debitul de lucru trebuie sa fie de 3 – 4 ori mai mare decat volumul acvariului. De pilda, pentru un acvariu de 50 litri, se recomanda o pompa cu un debit de 200 l/h. In cazul acvariilor medii si mari, poti fie sa instalezi mai multe filtre, fie sa investesti intr-un filtru extern.

 

 

Un alt element de care trebuie sa tii cont cand alegi capacitatea de lucru a filtrului care te intereseaza este legat de densitatea de pesti care iti populeaza acvariul. Daca densitatea lor este crescuta, si cantitatea de reziduuri va fi semnificativ mai mare, deci vei avea nevoie de un filtru cu o capacitate mai mare de lucru.

Un filtru cu o pompa cu debit supradimensionat iti va deranja pestii, care vor fi dezorientati de existenta continua a unui curent puternic in apa in care inoata.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Exista posibilitatea sa improvizez un filtru de acvariu homemade?

Multi pasionati se intreaba daca este posibil sa construiasca acasa un filtru extern pentru acvariu, home made. Exista, pe YouTube, tutoriale care iti demonstreaza cum dintr-o lista de materiale ieftine si usor de procurat, la care se adauga pompa cu debitul dorit, poate fi confectionat, cu costuri mult reduse, un filtru extern.

Chiar daca din punct de vedere financiar, solutia este mult mai ieftina decat costul unui filtru extern de la un producator consacrat, ne este greu sa spunem daca solutia este, cu adevarat, una buna, sau daca este doar o posibila sursa de probleme.

 

 

Este indicat un filtru extern pentru un acvariu second hand?

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi si da, si nu. Un filtru second hand, de orice tip ar fi el, are marele avantaj de a contribui eficient la ciclarea mult mai rapida a acvariului, caci cel mai probabil este deja colonizat cu bacteriile benefice cautate.

Tentatia de a apela la aceasta solutie este cu atat mai mare, cu cat pretul de achizitie a unui filtru extern nou este o investitie importanta; sunt bani pe care probabil te-ai bucura sa ii investesti in altceva.

Pe de alta parte, orice filtru la mana a doua vine cu un risc la pachet, si anume de a transmite, in acvariul tau proaspat pus la punct, cine stie ce microbi care ar putea sa iti imbolnaveasca pestii, caz in care pierderea poate fi mai mare decat costul unui filtru nou. Prin urmare, daca apelezi la aceasta solutie, probabil ca e mai bine sa o faci cumparand produsul de la o cunostinta de incredere.

Daca te tenteaza ideea de a dezinfecta temeinic filtrul, avem vesti pentru tine: odata cu asta, vei indeparta coloniile benefice, deci ciclarea va reveni in punctul zero. In plus, este esentiala o clatire foarte atenta a oricaror reziduuri de dezinfectanti.

 

Poate fi vorba despre “cel mai bun filtru intern pentru acvariu”?

Cumparatorii neexperimentati sunt tentati sa investeasca in cele mai bune piese disponibile pe piata, dar si in cazul filtrelor pentru acvarii, e vorba mai degraba despre compatibilitatea intre produsul ales, parametrii sai de lucru, si acvariul pe care il ai la dispozitie.

Ce iti putem spune este ca “cel mai bun filtru intern” ar trebui sa aiba un sistem dublu de filtrare, cu burete si carbun activ. Si ca i-ar prii mult daca ar avea o structura bicamerala, care sa iti permita sa pastrezi o parte dintre bacteriile benefice cantonate la nivelul filtrului mecanic.  

 

 

La ce foloseste un filtru din burete de acvariu?

Filtrul din burete are o dubla functie, prima fiind cea de retinere a particulelor mari de mizerie care plutesc in apa. Cea de-a doua deriva, de fapt, din prima: avand in vedere ca este atat de bogat in materii organice, el serveste ca suport de dezvoltare a bacteriilor care vor transforma amoniacul din apa in nitrati nepericulosi.

 

 

 

Instructiuni de montare pentru filtru intern pentru acvariu

 

Instalarea unui filtru pentru acvariu nu este o treaba complicata; exista cateva etape pe care trebuie sa le urmaresti.

In primul rand, asigura-te ca citesti cu atentie instructiunile oferite de producator. Vei afla, astfel, care sunt partile componente ale filtrului si cum se monteaza acesta, inainte de a fi amplasat pe pozitie. In general, este vorba despre cateva etape succesive, simplu de respectat.

 

 

Odata ce ai terminat montajul, filtrul trebuie pozitionat in functie de tipologia sa. daca ai optat pentru un filtru intern in substrat, asigura-te ca il asezi corespunzator pe fundul acvariului, ca adaugi cantitatea dorita de pietris si abia apoi apa. Asigura-te ca toata tubulatura este corect pozitionata si ca pompa de aer si alimentarea sunt atasate conform indicatiilor, ca sa il poti porni / opri si curata cand este nevoie.

In cazul filtrelor interne de colt, pozitionarea este si mai simpla: ele trebuie fixate in apa pana la inaltimea indicata in instructiuni.

Un aspect extrem de important, de care sa ai grija, este sa nu pornesti filtrul inainte ca acvariul sa fie umplut cu apa, altminteri motorul se va arde.

Un alt aspect la care trebuie sa fii atent este legat de cablul de alimentare, care in unele cazuri poate fi amplasat in apa, dar alteori trebuie sa ramana uscat, la suprafata.

Fixarea pe peretele acvariului se face prin intermediul uneia sau a mai multor ventuze. Asigura-te ca prinderea de sticla este solida, inainte de a umple recipientul cu apa.

 

 

Stratul de apa de deasupra filtrului trebuie sa fie de minim 10 – 15 mm, pentru ca produsul sa functioneze corespunzator. Inainte de a-l conecta la sursa de curent, asigura-te ca el este corect scufundat in apa.

Urmareste daca din interiorul filtrului ies, spre suprafata, bule de aer, pe masura ce pompa trage apa din acvariu, care inlocuieste aerul din tubulatura.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Filtru extern acvariu

 

JBL CristalProfi e701 Greenline

 

Nu e usor sa gasesti cel mai bun filtru pentru acvariu; de fapt, este probabil mai mult despre a alege produsul potrivit pentru acvariul pe care il detii, decat despre a gasi “cel mai bun” echipament, in valoare absoluta. Propunerea noastra se livreaza intr-un pachet care include toate accesoriile pentru montaj si un set de instructiuni despre cum sa faci asta.

De data aceasta am decis sa iti prezentam un filtru extren pentru acvariu, complet echipat cu toate accesoriile filtrante, inclusiv bureti si inele pentru filtrarea mecanica. Piesa este recomandata pentru acvariile cu volum de 60 – 200 litri, pompa silentioasa avand un volum de filtrare de 700 l/h.

Volumul filtrului este de 6.1 litri si, ca orice piesa externa, nu necesita curatare frecventa, fiind usor de intretinut. Discutam despre o piesa cu medii care retin mecanic impuritatile de dimensiuni mari, dar si despre un filtru biologic pentru acvariu, multumita caruia pestii tai vor beneficia de un mediu curat si sanatos.

 

 

Filtru intern acvariu

 

Resun MAGI-200

 

In cazul in care ai nevoie de un filtru pentru acvariu, ieftin si bun, cu o capacitate mica de lucru, dar cu montaj si intretinere usoare, acest produs poate fi o alegere inspirata in ceea ce te priveste. In plus, la achizitionarea mai multor bucati, vei beneficia si de o reducere a costurilor.

Discutam despre un filtru intern pentru acvariu cu o capacitate maxima de 40 litri de apa, caci debitul de apa pe care il asigura aceasta piesa este de 208 l/h. Multumita puterii de doar 5W, functionarea filtrului este economica,  iar dimensiunile sale mici il fac usor de amplasat in recipiente in care nu e prea mult spatiu.

Produsul include medii filtrante mecanice si chimice: burete si cartus de carbune activ. Pe acest burete de filtru pentru acvariu se dezvolta colonii beneficie de bacterii, dupa ciclarea acvariului, prin urmare curatarea sa trebuie efectuata cu grija si prudenta, pentru a evita pierderea acestora.

 

 

Filtru UV acvariu

 

Sera Fil Bioactive + UV400

 

Cauti un filtru extern pentru acvariu, cu UV? Acesta este produsul potrivit pentru tine! Discutam despre o piesa performanta, special conceputa pentru acvariile de dimensiuni mari, cu o capacitate de pana la 400 litri. Piesa este una speciala pentru acvariile cu apa dulce, are o putere mare, de 36 W, si un debit maxim de 1100 l/h.

Fiind unul dintre cele mai bune filtre pentru acvarii existente pe piata, el include mai multe medii de filtrare, reprezentate de burete si Sera Siporax, pentru filtrare mecanica si biologica. Ceea ce este special in privinta lui, insa, este lampa cu ultraviolete, care asigura sterilizarea eficienta a apei.

Produsul are un debit de apa reglabil, fiind potrivit incepand cu volume de apa de la 250 litri in sus. In pachet gasesti tot ceea ce este necesar pentru montaj si punerea in functiune. In privinta intretinerii, lucrurile nu sunt cine stie ce complicate, cerintele fiind minime.

 

 

Pompa acvariu cu filtru

 

Sera Filter and Feed FP 100

 

Daca esti interesat de un filtru pentru acvariu mic – nanoacvarii, cum sunt adeseori denumite de catre pasionatii care isi pun intreaga maiestrie la treaba ca sa se ocupe de un asemenea habitat – iti propunem acest model de pompa submersibila care credem ca te va satisface.

Facand parte din gama de filtre pentru acvariu ieftine si bune, acest produs este la fel de potrivit pentru un acvariu cu apa dulce, ca si pentru unul cu apa sarata, gratie axului din otel inoxidabil. Im plus, avand dimensiuni mai mici de 5 cm, poate fi folosita intr-o gama foarte generoasa de filtre interne.

Debitul asigurat este de 120 l/h, ceea ce poate fi suficient pentru acvarii cu volum de 10 – 50 litri, cu conditia ca ele sa nu fie suprapopulate. Stabilirea unui echilibru durabil intr-un vas atat de mic este o provocare rezervata celor mai priceputi, caci e o arta sa poti pastra un mediu adecvat vietii in aceste conditii.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES