Acvarii – Opinii si Recenzii in 2023
Putine lucruri reusesc sa schimbe atmosfera dintr-un spatiu oarecare asa cum o face un acvariu de buna calitate, echipat corespunzator. Pentru ca nu e neaparat simplu sa alegi produsul potrivit, mai ales daca esti incepator, am realizat o selectie care sa iti fie de ajutor. Prima noastra propunere este Dennerle Nano Cube Basic, un acvariu ideal pentru incepatori, cu un volum de doar 20 l si dimensiuni reduse, astfel ca te poti bucura de el si in spatii foarte mici. Designul special, cu partea din fata fabricata din sticla rotunjita, prelucrata prin procedee speciale pentru un plus de durabilitate, il face foarte apreciat de catre utilizatori. In plus, produsul este gata echipat cu filtru intern si cu sursa de lumina. Iar daca nu esti pe deplin convins, avem si o propunere de rezerva: Aquaristica Professional Standard Class 400.
Tabel comparativ
Este un produs modern, de dimensiuni mici, ideal pentru un canera unui copil, sau ca element de decor in spatii reduse. Pe langa designul modern si atractiv, vine echipat din start cu filtru intern si cu sursa de lumina, care completeaza fundalul negru, creand un ansamblu placut si armonios.
In descrierea produsului nu am reusit sa identificam suficiente date legate de capacitatea de lucru a filtrului din dotare.
Reprezinta o optiune interesanta, demna de incredere si cat se poate de potrivita pentru cumparatorii care cauta un produs de dimensiuni mici, frumos, modern, simplu, disponibil la un pret accesibil.
Este o alegere destinata incepatorilor sau pasionatilor, sau persoanelor care intentioneaza sa identifice o solutie atractiva pentru un spatiu generos. Avand in vedere capacitatea mare, de 390 l, produsul este construit din materiale rezistente. In plus detine un sistem propriu de iluminat, care poate fi completat in functie de preferinte.
Este o piesa de dimensiuni foarte generoase, pentru care este necesar un spatiu pe masura, dar a carui intretinere se poate dovedi mai simpla.
Il consideram una dintre cele mai bune recomandari, daca iti doresti sa amenajezi ceva cu totul special, si ai la dispozitie spatiul si resursele necesare sa il echipezi adecvat si sa il intretii corespunzator.
Este un produs provenit de la un producator consacrat, cu o capacitate mica - medie, care se livreaza sub forma unui set care include toate accesoriile necesare pentru echiparea corespunzatoare a unei piese de acest tip. In plus, este disponibil la un pret foarte avantajos, avand in vedere ceea ce ofera kitul.
Optiunile de design nu sunt chiar cele mai elegante, moderne sau atractive, piesa avand un aspect foarte clasic, care nu e pe placul oricui.
Il consideram o optiune foarte interesanta, prin aceea ca are un volum ceva mai generos decat majoritatea pieselor pentru incepatori, si totusi se livreaza complet echipat cu accesoriile necesare punerii in functiune.
Pareri despre cele mai bune acvarii
Mai ales pentru un incepator, dar nu numai, alegerea unui acvariu de buna calitate poate fi dificila. In continuare, poti consulta lista de produse pusa la dispozitie de echipa noastra, dupa o analiza atenta a ofertei de pe piata.
Acvariu
Dennerle Nano Cube Basic
Este greu de spus care este, exact, cel mai bun acvariu disponibil pe piata, dar produsul pe care ti-l propunem de aceasta data ne-a incantat mult privirile, pentru ca permite crearea unui decor atractiv, intr-un spatiu relativ mic si cu o investitie minima.
Modelul are dimensiuni relativ mici, 25 x 25 x 30 cm, astfel ca e simplu sa ii gasesti un loc adecvat. El impresioneaza in primul rand prin design, aspectul sau rotunjit facandu-l sa fie foarte apreciat si cautat. Tehnologia de prelucrare a sticlei este una care ii confera o rezistenta deosebita, demna de unul dintre cei mai apreciati producatori de pe piata.
in ciuda capacitatii mici, de doar 20 l, acvariul iti pune la dispozitie tot ceea ce iti trebuie pentru crearea unui biotop optim pentru speciile alese. El este prevazut cu un capac din sticla si il cumperi gata echipat cu filtru intern si cu sursa de lumina de 6W, ambele confectionate de acelasi producator. Backgroundul negru este foarte util in a-l oferi un aspect deosebit.
Diversa 80
In cazul in care faci parte, inca, din categoria acvaristilor aflati la inceput de drum, insa doresti sa pornesti cu un kit de calitate, pe care sa nu simti nevoia sa il schimbi in doar cateva luni, iti propunem sa arunci o privire la acest model de acvariu pentru pesti Diversa.
Piesa are un design modern si atractiv, care ofera o solutie profesionala pentru amenajarea spatiului potrivit pentru pestisorii pe care ii ai in plan. Dimensiunile vasului sunt de 80 x 35 x 40 cm, capacitatea totala fiind de 112 litri, iar grosimea peretelui de sticla, de 6 mm.
In acest set vei primi, pe langa vasul propriu-zis, un capac de plastic care include tubul fluorescent de 18 W, un filtru intern cu o capacitate de lucru de 1000l/h, un incalzitor cu o putere de 100 W si un termometru digital cu care sa tii temperatura din interior sub control. Avand in vedere aceasta echipare, e de inteles de ce e recomandat ca fiind un acvariu la un pret bun.
Acvariu pesti
Aquaristica Professional Standard Class 400
Multe pareri despre cele mai bune acvarii sustin ca nu te poti bucura cu adevarat de avantajele detinerii unui asemenea produs decat daca optezi pentru un model care iti ofera suficient spatiu incat sa creezi un ansamblu impresionant, un microbiotop care include tot ceea ce ai nevoie pentru speciile care te pasioneaza.
Este cazul acestui model cu o rezistenta inalta, confectionat cu ajutorul unui profil PVC special, cu rigiditate crescuta, si a unor componente de sticla cu grosimea de 10 mm, slefuite pentru perfectiune absoluta. Multumita rezistentei crescute, dar si a substantelor etansante de cea mai buna calitate utilizate, produsul poate fi decorat inclusiv cu piese foarte grele.
Acvariul se cumpara echipata cu un sistem de iluminare performant, care nu corodeaza, si care iti permite adaugarea de benzi LED suplimentare. Capacitatea de 390 l, profilul PVC negru, si posibilitatea de a achizitiona si suportul confectionat special pentru acest model completeaza optiunile care il fac atat de atractiv pentru cumparatorii interesati de cele mai bune acvarii.
Aquael Leddy 60 cu kit
Urmatoarea noastra propunere este una ideala pentru incepatori, care doresc sa se bucure de un acvariu ieftin si bun, pe care sa nu trebuiasca decat sa il echipeze cu plante si pesti. Lor le propunem acest kit care iti pune la dispozitie cele mai importante elemente necesare unui produs de buna calitate. Acvariul are o capacitate de 54 l, fiind deci o piesa relativ mica, usor de amplasat in locuinta.
Dimensiunile recipientului sunt de 60 x 30 x 30 cm, el fiind confectionat din sticla speciala, rezistenta. Capacul este un alt element care atrage atentia, caci este echipat cu un sistem de deschidere original, care elimina utilizarea balamalelor; din acest motiv, interiorul este mai usor de curatat si de intretinut. Tot pe capac, exista un landou pentru hranirea pestilor.
Pe langa ca poate fi descrisa ca un acvariu la pret bun, produsul este echipat cu un incalzitor cu putere de 50 W, cu un filtru intern Pat Mini si cu un sistem de iluminare pe baza de LED-uri de 6 W care emite o lumina cu spectrul similar celui al soarelui.
Aquael Startup 40
Acvarii ieftine si bune – iata ce ii recomanda specialistii unui incepator care nu are deocamdata nici un fel de cunostinte in legatura cu acest gen de produs. Iar modelul listat mai sus este, probabil, una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face, in aceste conditii.
Discutam despre un produs mic, de 40 x 25 x 25 cm, cu o capacitate de doar 25 l, usor de intretinut, odata corect ciclat, caracterizat de un design modern, cu un aspect care va aduce o nota interesanta indiferent de spatiul in care urmeaza sa fie amplasat.
La aceasta capacitate, produsul este confectionat din plastic, lucru care ii confera o rezistenta multumitoare. Piesa se livreaza insotita de o lampa LED pentru acvariu, cu o putere de 4 W, de un filtru intern cu o capacitate de lucru de 300 l/h, si de un incalzitor cu putere de 25 W. In concluzie, nu iti ramane decat sa il decorezi si sa il populezi adecvat.
Acvariu Rio
Juwel Rio 125 LED
Nu e usor sa gasesti gata construite, in oferta atat de generoasa, acvarii la preturi bune, insa acest produs reuseste sa imbine cu mult succes calitatea, durabilitatea si designul modern, punandu-ti la dispozitie un articol ce ofera numai avantaje.
Daca esti constient de calitatile unui acvariu Rio, inseamna ca nu e nevoie sa te mai convingem. Daca nu, iata: este un produs cu o capacitate de 125 l, cu dimensiuni de 81 x 36 x 50 cm, usor de configurat, cu o durata de viata demna de un produs nemtesc. El se comercializeaza insotit de toate accesoriile necesare, asteptand doar sa fie pus in functiune.
Sistemul de iluminare LED de 14 W ofera lumina de zi si naturala intr-un spectru optim, cu economie de energie. Sistemul de filtrare este unul performant, cu 5 medii de filtrare si o pompa cat se poate de silentioasa. In plus, beneficiezi si de un incalzitor reglabil de 100 W care iti permite un control riguros al temperaturii apei.
Accesorii
Filtru acvariu
Tetra Tetratec
In afara cazului in care esti un posesor de acvarii cu ceva experienta, care mai are piese functionale de la alte produse, ai cu siguranta nevoie sa cumperi un filtru pentru acvariul tau cel nou.
Modelul pe care ti-l propunem este adecvat unui acvariu cu pesti de apa dulce cu o capacitate cuprinsa intre 30 si 60 l, multumita debitului de lucru de 200 – 400 l/h. In interior, el este structurat in 2 camere pentru medii filtrante, ce vor fi curatate pe rand, pentru a nu pierde coloniile de bacterii benefice.
In plus, vei dispune de un sistem de directionare si de reglare a debitului de apa, ca si de posibilitatea de a decupla doar cartusul filtrant, pompa ramanand in acvariu in tot acest timp.
Pompa acvariu
JBL ProSilent a
E greu de imaginat un asemenea sanctuar acvatic modern fara o pompa pentru acvariu, ea contribuind eficient la circularea apei prin interiorul filtrului si la purificarea acesteia.
Modelul pe care ti-l propunem se remarca, n primul rand, prin aceea ca este extrem de silentios; practic, el va functiona in interiorul acvariului generand un zumzet de mai putin de 38 dB, ceea ce inseamna ca il poti amplasa inclusiv in dormitor, fara nici o problema.
Pompa este disponibila in 3 variante diferite ca intensitate de lucru: cu un debit de 100 l/h, de 200 l/h sau de 400 l/h, astfel ca putem spune cu incredere ca avem de-a face cu un produs adecvat acvariilor mici si mijlocii.
Aquael Airlights LED
O alta varianta interesanta pentru cumparatorii interesati de o pompa de aer pentru acvariu poate fi acest dispozitiv, apartinand unui brand cunoscut, care se face remarcat prin aceea ca e o versiune mai noua si mai moderna a unor modele anterioare.
Discutam de data aceasta despre o pompa cu iluminare presetabila in 3 variante de culoare: rosu, albastru si verde. In plus, functioneaza cu un consum energetic minim, asa ca nu trebuie sa te gandesti ca iti va creste factura la curent.
Piesa poate fi folosita in combinatie cu diferite ornamente subacvatice, duzele mascate in pietre, care elibereaza bule fine de aer, in combinatie cu efectele luminoase, avand un important efect decorativ.
Incalzitor acvariu
Aquael Ultra
Acest model de incalzitor pentru acvariu este unul dintre cele mai usor de controlat, prin intermediul unui buton unic care e inconjurat de LED-uri ce indica vizual cat se poate de clar care sunt optiunile presetate de functionare.
Fiind dotat cu un termostat electronic foarte precis, incalzitorul va reusi sa mentina temperatura constanta in acvariu, cu conditia ca puterea sa sa fie corect adaptata capacitatii acestuia.
Puterile disponibile sunt de 25W, 75W, 100 W si 150W. Temperatura apei poate fi presetata in intervalul 20 – 33 C, ceea ce inseamna ca piesa poate fi folosita inclusiv pentru tratarea unora dintre bolile pestilor.
Substrat acvariu
JBL ProScape Volcano Mineral
Este imposibil ca pestii tai sa beneficieze de un mediu adecvat de viata in absenta unui substrat pentru acvariu. De data aceasta, iti propunem un produs de calitate nemteasca, ideal pentru acvariile naturale.
Ceea ce necunoscatorii denumesc, simplu, pietris pentru acvariu, este de fapt reprezentat de fragmente uniforme de roca vulcanica poroasa, care are marele avantaj de a permite circulatia apei prin partea inferioara a recipientului.
Produsul pe care ti-l propunem este disponibil in varianta de ambalaj de 9 l, ceea ce reprezinta o cantitate destul de mare, adecvata unui acvariu mediu sau chiar mare. Il recomandam pentru calitatile sale, chiar daca, vizual, nu e cea mai spectaculoasa alegere.
Lampa acvariu
JBL Solar Marin Blue Ultra T5
O propunere interesanta cand vine vorba despre o lampa pentru acvariu este acest model, ideal pentru pasionatii interesati sa recreeze un mic biotop marin. Este vorba despre un tub fluorescent care include spectru actinic, adecvat cresterii coralilor.
Instalarea este usoara: este suficient sa introduci tubul fluorescent T5 in suport si sa il rotesti pana se blocheaza in pozitia corecta. Lumina albastra creeaza un efect spectaculos, accentuand aspectul caracteristic al coralilor, dar permitand si observarea vietii nocturne a animalelor.
Durata de viata indicata de producator este de minim 12 luni; nu vei rata momentul in care trebuie sa il inlocuiesti, multumita etichetei care iti reaminteste asta.
Aquael Leddy
Pentru cei care sunt in cautarea unui acvariu ieftin si bun, modelul Aquael Leddy poate fi alegerea potrivita, pretul economic facandu-l accesibil unei vaste categorii de potentiali utilizatori. Este un acvariu de tip dreptunghiular, ce are o capacitate relativ extinsa de 54 litri, ce va permite popularea cu pesti de talie mica dar si mai mare, spatiul extins oferindu-le libertate pentru a inota.
Are prevazut un capac fabricat din plastic negru foarte rezistent, datorita procedeului de fabricare prin injectare. Include un sistem de deschidere patentat ‘’Smart Open’’, care elimina balamalele si usureaza lucrarile de intretinere efectuate in interiorul rezervorului. In partea din spate a capacului se afla caneluri speciale, care in functie de preferinte, pot fi taiate, pentru instalarea de recipiente sau de filtre in cascada.
De asemenea, capacul este echipat cu landou larg, pentru hranirea pestilor. Iluminarea se realizeaza cu ajutorul ledurilor de 6 W, ce emit o lumina puternica cu un spectru similar cu cel al soarelui, scotand in evidenta culorile naturale ale pestilor si plantelor. Produsul are peretii si baza fabricate din sticla, iar dimensiunile totale sunt 60 x 30 x 30 cm. Acvariul este complet echipat si include filtru intern, incalzitor automat, set ACTI starter (hrana, apa si tratarea biostarter), iar datorita designului simplu, se potriveste cu usurinta in orice ambient.
Ghidul cumparatorului
Achizitia unui acvariu adecvat trebuie sa respecte cateva reguli pe care un incepator este foarte posibil sa nu le cunoasca. In randurile urmatoare, echipa noastra iti pune la dispozitie un ghid informativ util, in care iti vor fi prezentati principalii parametri de selectie pe care trebuie sa ii ai in vedere.
Dimensiuni: Probabil ca stii si tu ca, inainte de a achita pretul unui anumit acvariu, trebuie sa verifici daca el corespunde spatiului pe care doresti sa i-l dedici. Multi cumparatori se gandesc ca cea mai potrivita solutie pentru un incepator este un acvariu mic: nu ocupa mult loc, nu costa prea mult si nu e atat de intimidant. Ei bine, specialistii spun ca lucrurile nu stau chiar asa.
Un acvariu mare este mai scump, dar este mult mai usor de intretinut si, in general, este mult mai tolerant la greselile facute de incepatori. Asta deoarece orice acvariu nou instalat este instabil din punct de vedere biologic, ceea ce inseamna ca amoniacul si nitritii se pot acumula in cantitate mare, lucru mult mai periculos intr-un volum mic de apa.
Atunci cand ai la dispozitie un volum mare de apa, aceasta acumulare se produce gradual, astfel incat ai mai mult timp la dispozitie sa remediezi problemele.
Forma: Evident, forma pe care o va avea acvariul tau va fi influentata mult de spatiul pe care i-l pui la dispozitie, de pilda. Dar acesta nu este singurul criteriu de care trebuie sa tii cont cand pornesti la cumparaturi.
Oricat de greu ti se pare de crezut, diferite specii de pesti prefera diferite forme de acvarii. In general, pestii activi prefera sa aiba mult spatiu pe orizontala. Pestii teritoriali, cum sunt ciclidele, au nevoie de spatiu cat mai mult pe fundul acvariului, deci e exclus sa le alegi un recipient ingust si inalt. Discus, una dintre cele mai comune specii de pesti de acvariu, au o inclinatie aparte pentru acvariile inalte si inguste.
Cel mai practic sfat pe care ti-l poate da un specialist, din acest punct de vedere, este sa te gandesti ce spatiu ai disponibil si ce specii de pesti intentionezi sa cresti, si apoi sa alegi cel mai mare acvariu care corespunde nevoilor tale.
Amplasare: Am luat deja in calcul dimensiunile si forma acvariului si le-am raportat la spatiul pe care il ai la dispozitie, dar mai exista un lucru la care trebuie sa te gandesti: greutatea finala a produsului.
Acvariile mari sunt incredibil de grele si cand sunt goale, ce sa mai spunem despre ele cand sunt pline cu apa? Si asta nu e tot, caci la greutatea totala trebuie sa adaugi si greutatea unui decor potrivit pentru acvariu , a accesoriilor aferente si asa mai departe.
Specialistii recomanda ca orice acvariu care depaseste 35 l sa beneficieze de propriul mobilier, creat special pentru el. Dar asta nu este tot, in cazul pieselor uriase, de 300 – 400 l, trebuie sa te intrebi si daca podeaua este conceputa sa sustina o asemenea greutate.
Oricat de atent ai fi, mobilierul de sub acvariu, ca si covorul, parchetul sau ce se afla pe jos, vor ajunge sa fie stropite cu apa. Cat de rezistente sunt ele la acest factor agresor?
Zona in care este amplasat acvariul conteaza si din alta perspectiva. De pilda, specialistii ii sfatuiesc pe incepatori sa tina acvariul departe de soare, care ar putea supraincalzi apa si care favorizeaza dezvoltarea excesiva a algelor.
Acvariul nu trebuie pozitionat prea aproape de calorifer sau de alta sursa de caldura. Pe de alta parte, e bine ca el sa fie cat mai aproape de o priza, pentru a putea alimenta usor accesoriile electrice din interiorul sau.
Evita sa pozitionezi acvariul langa televizor, de pilda, sau langa monitor: cu sursa sa de lumina, el este foarte eficient in a distrage atentia, ceea ce te va obosi peste masura.
Cu toate filtrele din lume, la un moment dat devine oricum necesara schimbarea apei din acvariu. Cu cat sursa de apa este mai aproape, cu atat va fi mai simplu, mai ales in cazul acvariilor de mari dimensiuni, caci perspectiva de a cara galeti pline prin locuinta nu e neaparat atractiva.
Material: Exista doua variante de baza, disponibile pentru acvariile obisnuite: sticla si acrilul. Sticla este mai grea, dar mai rezistenta: se curata usor, fara precautii prea multe, nu se zgarie, iar daca muchiile sunt protejate, nu necesita nici un fel de precautii suplimentare.
Acrilul este usor, simplu de transportat, iar piesele confectionate din acest material castiga multe puncte la capitolul ergonomie. Din pacate, ele se zgarie usor, deci te poti astepta sa se matuiasca in timp.
Sistem de filtrare: Exista mai multe tipuri de asemenea sisteme, unele mai moderne, altele mai ieftine dar mai pretentioase, fiind o tehnologie mai veche. Multi pasionati marturisesc ca prefera un filtru extern pentru acvariu, pentru simplul motiv ca este mai usor de intretinut.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le ai de facut este sa te asiguri ca dimensiunile acvariului si capacitatea de lucru a sistemului de filtrare sunt compatibile.
Sistemele de mentinere a vietii: Este foarte dificil sa creezi un microsistem similar celui natural, in absenta unor accesorii cu functii clare: incalzitor pentru apa, lampa UV pentru dezinfectare, substrat, plante si asa mai departe.
Echilibrul dintre acestea este unul delicat, care necesita o doza importanta de atentie, un pic de pricepere si, desigur, accesorii de buna calitate.
Buget: Din pacate, aspectele financiare sunt intotdeauna implicate in alegerile pe care le avem de facut. Desi e adevarat ca un acvariu mare se intretine mai usor, de catre un incepator mai ales, e la fel de real ca asta se intampla cu costuri mai mari.
Cu cat acvariul tau contine mai multa apa, cu atat are nevoie de un incalzitor de putere mai mare, de un filtru mai puternic si de mai multe consumabile pentru a mentine calitatea apei. Daca bugetul pe care esti dispus sa il acorzi acestei pasiuni este limitat, probabil ca solutia optima este sa faci un compromis la capitolul dimensiuni.
Intrebari frecvente
Care sunt parametrii apei in acvariu?
Un raspuns general este ca cei mai importanti parametri ai apei din acvariu sunt reprezentati de temperatura, cantitatea de oxigen si de dioxid de carbon, pH-ul, duritatea apei, turbiditatea apei, produsele azotate, vitamine si minerale dizolvate.
Care sunt valorile optime ale acestor parametri? Nu exista un raspuns unic pentru aceasta intrebare. Specii diferite de pesti au cerinte diferite de viata; nu iti poti imagina ca un peste originar din zonele tropicale marine, specific zonelor cu apa sarata, are aceleasi nevoi ca un peste de apa dulce, din zonele temperate. Iar aici nu luam in considerare doar faptul ca unul traieste intr-o apa cu continut crescut de clorura de sodiu; nevoia de oxigenare, temperatura preferata, continutul maxim de azot tolerat sunt mult diferite de la o specie la alta.
De ce a atat de greu sa intretii un acvariu?
De fapt, daca e sa faci o comparatie intre acvaristica din prezent si cea care se desfasura acum 20 – 30 de ani, vei constata ca nu e chiar asa de dificil sa intretii un acvariu. Este necesar, insa, un grad adecvat de informare.
Un acvariu echipat corespunzator, in interiorul caruia exista un echilibru intre speciile si numarul pestilor si speciile si numarul plantelor, in care functioneaza dispozitive de curatare si de mentinere a vietii selectate in concordanta cu volumul de apa, functioneaza cumva “de la sine”. Desigur, pana sa ajungi in acest punct, e nevoie de un pic de atentie si de efort. Ulterior, odata ce totul a fost corespunzator pus la punct, poti pleca linistit in vacanta, fara grija pestilor.
Cum se amenajeaza un acvariu?
Din nou, nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare. Depinde foarte mult cum iti doresti tu sa arate, ce dimensiuni si ce forma are, dar mai ales ce specii de pesti urmeaza sa traiasca in interiorul spatiului amenajat chiar de tine.
Plantele se aleg in functie de asta; decorul din fundal poate crea senzatie de spatiu sau dimpotriva; pietrisul de pe fund, denumit si substrat, poate avea texturi si nuante diferite. Unele specii de pesti prefera sa stea mult timp ascunse, in timp ce altele au nevoie de spatii cat mai largi in care sa se desfasoare in voie.
Ce plante de acvariu sa cumpar?
Exista o gama foarte generoasa de plante de acvariu, care in general se selecteaza in functie de microbiomul pe care intentionezi sa il creezi, caci plantele dintr-un acvariu tropical nu vor fi aceleasi cu cele din unul pentru pestii de apa dulce.
Unele plante au viteze mari de crestere si necesita intretinere regulata, in timp ce altele sunt mai putin pretentioase. Unele dintre cele mai frecvente alegeri ale acvaristilor sunt specii ca Vesicularia ferriei, Pistia stratiotes (cresterea rapida te va obliga sa o tunzi relativ frecvent) sau Egeria densa.
Temperatura, salinitatea, tipul de substrat, cantitatea si temperatura luminii sunt, toti, factori care se aleg in functie de speciile de pesti, si care influenteaza selectia de plante.
Ciclarea unui acvariu
Daca esti abia la inceputuri in ceea ce priveste ingrijirea unui acvariu, e foarte posibil sa nu stii ce inseamna aceasta expresie. Ei bine, principala problema a apei din acvariu este legata de cantitatea de amoniac dizolvata in aceasta, amoniac care rezulta din dejectiile pestilor si care este foarte toxic pentru acestia.
Acvaristii experimentati considera ca daca testele uzuale de monitorizare a calitatii apei din acvariu sunt capabile sa identifice prezenta amoniacului, inseamna ca deja concentratia lui este suficient de mare incat sa streseze pestii.
Ciclarea acvariului se refera la procesele prin care amoniacul este transformat in alti compusi cu azot, care nu mai au acelasi impact negativ asupra pestilor. Pentru asta este necesara actiunea unor bacterii (care apartin mai ales speciei Nitrosomonas), care, evident, lipsesc dintr-un acvariu proaspat instalat.
O definitie corecta a ciclarii ar fi ca ea denumeste procesul prin care se dezvolta colonii de bacterii in interiorul acvariului, care vor fi eficiente in descompunerea amoniacului in nitriti si, apoi, in nitrati.
Avand in vedere faptul ca aceste bacterii exista pretutindeni, e doar o chestiune de timp pana cand ele vor incepe sa se dezvolte si in acvariul tau. Daca vrei sa accelerezi procesul, poti introduce in acvariu unul sau doi pesti ieftini si rezistenti, pe care sa eviti sa ii hranesti excesiv, cel putin in primele zile.
Excrementele lor vor fi folosite de bacterii ca hrana, pentru a se inmulti, insa prea multa mancare pentru pesti inseamna prea multe reziduuri, deci prea mult amoniac pentru aceasta perioada de inceput.
In procesul de ciclare, e normal ca, la un moment dat, concentratia de amoniac sa creasca foarte mult, pentru ca in absenta acestuia, bacteriile nu se inmultesc. Ulterior, nivelul de nitriti va creste exagerat de mult, pana cand coloniile de bacterii sunt formate si stabile. Abia atunci, concentratia de nitriti va scadea si ea, va creste concentratia de nitrat, iar acvariul poate fi considera complet ciclat.
Un acvariu nou este considerat ciclat atunci cand in apa pot fi identificati nitrati, iar concentratiile de amoniac si nitriti scad la zero. Exista kituri de testare a apei pe care le poti folosi periodic in acest scop.
In general, intregul proces poate dura intre 2 si 6 saptamani, in functie de dimensiunile acvariului si de alti factori, dintre care cel mai important e temperatura apei. La mai putin de 21 C, procesul se poate prelungi chiar mai mult. Spre deosebire de alte specii bacteriene, acestea se dezvolta mai lent, avand nevoie de 15 ore, in conditii optime, pentru ca o colonie sa se dubleze in dimensiuni.
Ciclarea acvariului se poate face si in absenta pestilor, insa unul sau doi indivizi reprezinta o sursa importanta de amoniac, care va favoriza dezvoltarea constanta a bacteriilor, oferindu-le o sursa de hrana. In plus, ciclarea fara pesti inseamna sa adaugi amoniac din alte surse, ceea ce presupune o monitorizare mai stricta a calitatii apei si mai multe interventii.
Exista, in pet shopuri, produse speciale pentru neutralizarea toxicitatii amoniacului. Adaugate in apa, ele fac ca amoniul sa nu mai fie daunator pestilor, insa nu il descompun in nitriti si nitrati. Problema cu aceasta metoda este ca iti va fi mult mai dificil sa monitorizezi cand se incheie procesul complet de ciclare a acvariului, caci testele uzuale vor fi “pacalite” si vor da rezultate false referitor la concentratia reala a amoniacului in apa.
Procesul de ciclare poate fi accelerat daca ai acces la un acvariu deja ciclat. Bacteriile pe care le cauti exista in intreg acvariul, dar formeaza colonii bogate in filtru, pe buretii acestuia, unde gasesc o sursa de hrana bogata si constanta. Simpla stoarcere a acestui burete in apa din noul acvariu, va furniza o cantitate apreciabila de microorganisme.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES