Cei mai populari papagali care vorbesc

Am modificat articolul ultima data pe: 02.02.23

 

O pereche de papagali vorbitori – iata una dintre dorintele cele mai frecvente ale copiilor. Dar si multi dintre adulti indragesc aceste pasari, iar papagalii capabili sa invete sa vorbeasca sunt cu siguranta fascinanti. 

 

Atunci cand iti doresti un papagal vorbitor trebuie sa fii dispus sa investesti o multime de munca si de timp in relatia cu acesta. Din pacate, asta nu este suficient, pentru ca nu toate rasele de papagali sunt capabile sa invete sa vorbeasca. Sau, ca sa ne exprimam mai elegant, unele dintre ele sunt mai dispuse sa invete sa vorbeasca decat altele.

 

Atentie! 

Exista mai multe specii de papagali vorbitori, dar nu exista nici o garantie ca pasarea pe care o alegi, fie ea si din cea mai scumpa sau mai inteligenta specie, chiar va vorbi. Ca si oamenii sau orice alte fiinte, papagalii sunt diferiti; exista indivizi atrasi de acest tip de comunicare, “talentati”, dupa cum exista si pasari care nu vor vorbi niciodata. 

Papagalul gri african

Papagalul gri african este cunoscut cu denumirea stiintifica de Psittacus erithacus. El mai este numit si papagalul de Camerun sau de Ghana. Cu o durata de viata de 40-50 ani si un vocabular de 50 – 200 cuvinte, el este considerat cel mai inteligent si mai vorbaret papagal.

Daca iti doresti un papagal care vorbeste aceasta ar trebui sa fie prima ta alegere. Trei reprezentanti de seama ai acestei specii sunt Einstein, Alex si Griffin, care au demonstrat intregii lumi ca papagalii sunt capabili de emotii si de diverse stari mentale.

Cercetatorii sustin ca acest papagal Jako – o alta denumire a speciei – invata frecvent 200 de cuvinte, dar cu antrenamente intensive poate deprinde pana la 500 – 1000 cuvinte. 

Avantajele alegerii acestei rase de papagali care vorbesc au legatura cu abilitatile lor excelente de invatare; pe de alta parte, ei au nevoie de interactiune umana frecventa, aproape continua, pentru a fi stimulati intelectuali, si de socializare precoce pentru a se preveni stresul care genereaza comportamente distructive. 

 

Papagalul Ara

Un papagal Ara este cu siguranta o alegere spectaculoasa – poate cea mai impresionanta din punctul de vedere al penajului. Denumirea stiintifica a speciei este Ara ararauna; durata de viata de pana la 50 ani reprezinta, pentru multi cumparatori, un avantaj; vocabularul ramane, totusi, limitat, in medie la 30 – 50 cuvinte.

Este una dintre cele mai prietenoase specii de papagali avand un comportament plin de viata si de energie. Sunt jucausi, zgomotosi si adeseori pot deveni distructivi daca nu sunt ingrijiti corespunzator. Capacitatea lor de a vorbi este limitata, dar vocea lor este clara si puternica.

Papagalul Ara este mai dificil de dresat decat alti papagali mari, dar dupa aceea sunt unele dintre cele mai afectuoase zburatoare. Au nevoie de antrenamente structurate frecvente, de mai multe ori pe zi, pentru a invata sa isi concentreze energia. Acesti pui de papagal impun hranire la mana in primele 4 – 5 luni, iar dimensiunile lor fac sa nu sunt considerati potriviti pentru viata in apartament.

 

Papagalul cacadu

Cacadu-ul este o pasare cu o infatisare particulara, foarte usor de recunoscut si de diferentiat de celelalte rase de papagali. Cu o durata de viata de pana la 50 de ani, el este recunoscut ca fiind capabil sa invete intre 10 si 30 cuvinte.

Printre toate aceste tipuri de papagali cacadu-ul mascul este foarte inteligent si un vorbitor excelent, cu o claritate medie a pronuntiei. Desi nu toate aceste pasari vorbesc, ele sunt totusi foarte comunicative. Sunt considerati excelente pasari de casa, desi sunt extrem de zgomotosi. Pentru cine doreste un papagal alb este o alegere foarte buna.

 

Papagali perusi

Mai intai, trebuie sa precizam ca papagali perusi este o denumire improprie a acestei specii. Durata medie de viata este de 10 ani, iar vocabularul lor poate cuprinde 120 – 500 cuvinte. De altfel, un exemplar ala acestei specii detine recordul Guiness pentru cel mai mare vocabular al unei pasari: Puck cunostea 1728 cuvinte.

Perusii sunt mici, plini de viata, abia asteapta sa interactioneze cu oamenii si pot invata inclusiv cantece. Totusi, fiind mici, vorbesc incet si sunt greu de inteles. Este o alegere buna pentru spatiile relativ mici, cum e viata la apartament, si sunt considerati ideali pentru incepatorii in ale ingrijirii pasarilor. Din pacate, daca sunt intretinuti exclusiv pe o dieta reprezentata de seminte, traiesc numai 3 – 4 ani. 

Papagal Alexander

Exista doua specii de papagal Alexander: micul si marele Alexander. Ei au o durata de viata de 20 – 30 de ani si se considera ca sunt excelenti vorbitori, daca beneficiaza de antrenamentul adecvat. 

Atat micul, cat si marele Alexander pot fi companioni excelenti daca au fost hraniti la mana cand erau pui. Au un caracter foarte placut, sunt prietenosi, iubesc sa fie mangaiati si sa stea in compania stapanilor. Incep sa vorbeasca abia dupa varsta de un an, dar se remarca printr-o claritate deosebita a pronuntarii cuvintelor. 

Atasamentul acestei rase de papagali fata de om ii face sa dezvolte rapid comportamente distructive atunci cand sunt lasati singuri. E importanta stimularea permanenta cu jucarii, caci este una dintre cele mai sensibile specii, care incepe sa isi smulga penele la cele mai mici schimbari generatoare de stres. 

 

Nimfa

Multa lume se intreaba daca papagal nimfa vorbeste sau daca e cazul sa te reorientezi. Ei bine, vorbitul nu e tocmai punctul forte pentru nimfe, care te vor incanta mai degraba cu triluri decat cu vorbe, totusi unele exemplare invata cateva cuvinte sau expresii. 

Sunt foarte prietenoase si iubesc contactul cu omul; nefiind zgomotoase, pot fi tinute inclusiv in apartament. Obiceiul lor de a cauta de mancare pe jos le expune, insa, la mai multe pericole. 

Cat costa un papagal vorbitor?

Daca vrei sa stii cat costa un papagal vorbitor – ei bine, preturile difera in functie de specie. Dar dincolo de pretul de achizitie, exista si alte cheltuieli pe care trebuie sa le pui la socoteala. 

Un lucru pe care putina lume il stie despre papagali este ca fiind pasari atat de inteligente, au nevoie de foarte multa atentie pentru a duce o viata buna. Sa alegi un papagal albastru sau verde sau alb – ca singur criteriu de selectie – este o atitudine copilareasca si plina de dezavantaje. 

Papagalul si celelalte pasari au nevoie de atentie constanta si antrenamente frecvente. Nu pot fi uitati in colivie si admirati doar pentru penaj sau ciripituri. Nu iti imagina ca e suficient sa studiezi liste cu nume de papagali ca sa se cheme ca te-ai informat; e mult de munca atunci cand optezi pentru un asemenea animal de companie. 

Daca ai totusi in plan o asemenea achizitie, incepe prin a te informa in legatura cu dimensiunile potrivite pentru colivia papagalilor pe care ii vizezi. E posibil ca cerintele minime pentru aceasta sa te descurajeze relativ repede, luand in calcul spatiul minim pe care trebuie sa il oferi, mai ales unei specii de papagali de talie medie. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES