Cea mai buna planta de acvariu nepretentioasa

Am modificat articolul ultima data pe: 31.05.23

 

Cum aleg cele mai bune plante de acvariu nepretentioase

 

Ghidul cumparatorului

Plantele acvatice sunt cunoscute pentru rolul benefic pe care il au asupra pestilor crescuti in captivitate prin reducerea stresului, crearea de spatii intunecoase propice pentru imperechere, oxingenarea apei si mentinerea pH-ului la un nivel adecvat. Exista o varietate de specii din care poti alege si numeroase criterii dupa care te poti orienta. Le poti afla pe cele mai importante in ghidul de mai jos, in care am selectat pentru tine recomandari si exemple care sa te ajute sa alegi tipul potrivit de plante de acvariu nepretentioase, la un pret bun.

Pentru a se dezvolta normal, specia selectata trebuie sa aiba afinitati pentru acelasi mediu, si ne referim aici la temperatura si salinitatea apei, ca pestii pe care ii cresti. De exemplu, o planta de apa sarata (Zostera Nana, Caulerpa Racemosa, Lagunularia Racemosa) si climat temperat nu se va dezvolta foarte bine intr-un acvariu adaptat pentru specii de apa dulce (Lilaeopsis, Anubis nana, Cryptocoryne beckettii) din zona tropicala (Limnophila sessiliflora).

Viteza de crestere si dimensiunile sunt importante in designul intregului spatiu. Tine cont de faptul ca inotatorii au nevoie atat de segmente cu umbra, in care sa se ascunda, cat si de zone libere in care sa inoate fara grija.

Pentru sectiunea din spate iti recomandam specii inalte, cu crestere rapida (Ceratopteris Cornuta, Vallisneria Spiralis), care au rolul de a crea impresia de habitat natural si nu stanjenesc miscarea. Deoarece in mijloc un volum considerabil de apa trebuie sa ramana liber, este indicat sa plantezi aici exemplare de inaltime medie, cu crestere mai lenta de tip tufe (Hemianthus glomeratus), grupate sau singulare.

Zona din fata va trebui sa ramana relativ neocupata pentru a avea vizibilitate in interior si a permite luminii sa patrunda in timpul zilei. Aici poti folosi plante joase (Eleocharis pusilla Mini in-Vitro, Cryptocoryne Parva), cu un ritm mediua sau lent de dezvoltare si cele mai potrivite sunt exemplatele cu crestere pe sol, de tipul muschilor (Taxiphyllum barbieri) sau plantelor de gazon (Marsilea Hirsuta).

In cazul in care vrei sa te ocupi si de suprafata apei, iti recomandam pentru aceasta zona plante plutitoare, care nu au nevoie sa-si infinga radacinile in sol, pentru a nu aglomera vasul (Hydroryza aristata).

Printre cele mai usor de intretinut plante pe care le poti alege pentru avariul tau se numara: Riccia fluitans, Vesicularia dubyana, Azolla filiculoides, Bolbitis heteroclita, Valisneria gigantea, Elodea, Salvinia natans, Lilaeopsis brasilienis si Microsorum.

Daca te intrebi cate plante sunt suficiente sau prea multe intr-un acvariu, regula spune sa incerci sa le echilibrezi cu numarul pestilor, pentru ca principalii nutrienti provin din reziduurile acestora. Asigura-te in acelasi timp ca este lumina suficienta pentru fotosinteza in toate sectiunile.

Pareri despre cele mai bune plante de acvariu nepretentioase sunt foarte multe. Majoritatea sunt de acord ca cel mai simplu este sa achizionezi aceste produse online, pentru ca varietatea din care poti alege este mult mai mare decat in zacul magazinelor clasice. Noi am selectat pentru tine cateva specii interesante de la care poti porni in procesul de completare al acvariului tau.

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Anubias Barteri Bonsai

 

Ideala pentru infrumusetarea acvariilor de mici dimensiuni, Barteri Bonsai este o planta cu crestere foarte lenta, care ajunge pana la o inaltime de 3 – 6cm, dezvoltandu-se pe orizontala pe o latime de 5 – 20cm si find cea mai mica din varietatea Anubias.

Se devolta optim la o temperatura de 22 – 26oC si la o valoarea pH-ului de 5 – 8. Nu este pretentioasa in privinta luminii si nu necesita adaos de dioxid de carbon. O poti folosi cel mai bine pentru a accentua zona de mijloc a acvariului, daca ai unul de mici dimensiuni. In cazul celor mai mari, este recomandata pentru sectiunea frontala.

Isi ataseaza de obicei radacinile de pietre si scoarte de copac. Poate fi plantata si in sol, dar este important sa nu acoperi rizomul pentru ca risca sa putrezeasca. Este o specie foarte rezistenta, creste prin producerea de frunze numeroase si rezistente care supravietuiesc ani de zile, motiv pentru care mai este numita si „planta de plastic”. Are nevoie de o cantitate redusa de nutrienti.

 

 

Lilaeopsis Brasiliensis

 

Daca esti in cautarea unei specii care sa acopere substratul acvariului asemenea unui gazon proaspat si des, Lilaeopsis Brasiliensis este chiar una din speciile de plante de acvariu nepretentioase, ieftine si bune de care ai nevoie.

Cu origini sud-americane si afinitate pentru lumina cu intensitate puternica, acest exemplar se dezvolta compact, crescand pana la inaltimea de 10 – 18cm. Este foarte populara in randul celor care ingrijesc cu placere acvariile, datorita firelor rezistente, de un verde viu, care infrumuseteaza interiorul.

Creeaza o zona propice pentru ascuns si un spatiu ideal pentru depunerea de oua si poate fi folosita atat in boluri, cat si in acvarii mici sau mari, cu apa dulce sau usor sarata. Se dezvolta optim la temperaturi de 21 – 28oC, in apa cu pH de nivel 5 – 7 si face parte din categoria cu crestere lenta. Mai este numita Covor de iarba, Copragrass sau Brazilian Micro Sword datorita firelor subtiri, cu margini bine definite. Arata minunat in prim plan si nu necesita eforturi speciale de ingrijire.

 

 

Taxiphyllum barbieri

 

Este originara din sud-estul Asiei si se devolta lejer la o temperatura a apei de 15 – 28oC cu pH de 5-8, in acvarii tropicale, cu apa dulce. Face parte din categoria muschilor cu crestere lenta – medie si poate ajunge pana la o inaltime de 3 – 10cm si o latime de 5 – 10cm.

Creste foarte usor in lumina scazuta sau intensa si pe orice tip de suprafata, deci o poti folosi pentru a ascunde instalatiile din interior sau pentru a completa zone acoperite cu pietre sau radacini de copaci. Este ideala pentru a oferi pestilor intimitate in perioada de imperechere.

Daca nu ai estimat corect volumul acvariului si Taxiphyllum barbieri sau Java moss, cum mai este numita, creste mai mult decat ai preconizat, o poti tunde foarte simplu cu ajutorul unui foarfece obisnuit. Pasionatii de acvaristica familiarizati cu aceasta planta o recomanda pentru ca este nepretentioasa si creste frumos fara ingrijiri speciale.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES