Cea mai buna colivie

Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.23

 

Colivii – Opinii si recenzii in 2023

 

Daca iti doresti sa devii mandrul posesor al unei colivii cu pasari, dar nu stii la ce model sa te opresti, una dintre cele mai interesante propuneri disponibile este Julia III, o colivie cu design clasic, cu baza rotunjita, conceputa, dupa spusele producatorului, pentru papagali. Cusca are la baza o tava de plastic rotund, usor de detasat de restul coliviei si de igienizat. In interior exista doua stinghii de odihna si doua hranitoare – o echipare minima pentru una sau doua pasari, in functie de marime. Barele cromate au o durabilitate mare, astfel incat colivia sa isi pastreze mult timp aspectul. Iar daca doresti o alternativa, urmatoarea noastra propunere este FOP Alfa 3.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Julia III
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un produs de buna calitate, disponibil la un pret foarte accesibil, recomandat de catre producator pentru diverse specii de papagal mici. Are un design clasic, cu baza rotunda, din plastic, usor de intretinut. Echiparea este minima: doua bare si doua hranitori, asortate cu designul custii.

Va fi nevoie sa investesti separat i recipient pentru apa si in jucarii; fiind destul de mica, e potrivita mai ales pentru pasarile care zboara si prin casa.

Este un produs de buna calitate, care nu ocupa prea mult spatiu, potrivit pentru perusi sau pentru papagali de dimensiuni mici, cu o constructie rezistenta si un design atractiv si usor de amplasat in locuinta.

A 2-A OPTIUNE!

FOP Alfa 3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o colivie de dimensiuni relativ mici, care se poate amplasa cu usurinta in orice apartament, confectionata din materiale de calitate superioara si care ofera un grad sporit de vizibilitate. In plus, vine echipata cu mai multe accesorii decat majoritatea celorlalte piese, incluzand recipiente pentru mancare, stinghii si leagan.

Spatiul interior este destul de mic, deci daca intentionezi sa investesti in ea, asigura-te ca esti dispus sa ii permiti pasarii sa isi exerseze zborul si prin casa.

O consideram o optiune care merita a fi luata in calcul in cazul in care spatiul de care dispui este limitat, iar pasarile care te intereseaza au dimensiuni mici, astfel incat sa poata fi adapostite in interior.

A 3-a Optiune!

Profipet 330
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este o colivie frumoasa, special conceputa pentru pasari exotice, disponibila la pret accesibil, fabricata din materiale de buna calitate. Se livreaza complet echipata cu accesoriile necesare pentru satisfacerea nevoilor de baza ale pasarilor si poate fi amplasata fie pe un suport adecvat, fie agatata.

Va trebui sa achizitionezi separat vasul pentru apa si diferite jucarii pentru pasari, ca sa le pastrezi ocupate.

Este o optiune cu siguranta frumoasa, practica, utila, potrivita pentru speciile care au nevoie de spatiu pe verticala, pe care ti-o recomandam in cazul in care intentionezi sa amenajezi un adapost sigur pentru zburatoare.

 

 

Pareri despre cele mai bune colivii

Pasarile in colivie sunt indragite de multe persoane care isi doresc un sufletel alaturi, fara bataia de cap pe care o presupune un alt gen de animal de companie, sau de cei care pur si simplu doresc sa admire penajul multicolor, sau sa asculte ciripitul sprintar. Alegerea unei colivii speciale, potrivite, poate ridica numeroase semne de intrebare, deci iata care sunt cateva recomandari.

 

 

Colivie papagali

 

Julia III

 

Una dintre cele mai bune colivii de dimensiuni medii pentru care poti opta atunci cand vine vorba despre specii de papagali de dimensiuni relativ mici, este acest model cu aspect clasic si usor de amplasat cam oriunde in locuinta.

Masurand 34 x 34 x 65 cm, aceasta colivie pentru papagali este echipata cu o tava rotunda in partea de jos, pe care este prinsa partea cu gratiile metalice prin care poti admira pasarea. Tava se desprinde usor multumita clemelor metalice rezistente, si poate fi igienizata fara mare efort, fiind usor de dezinfectat.

In plus, acest produs face parte si din gama de colivii ieftine si bune, usor accesibile, echipata cu cateva dintre elementele de baza necesare: doua stinghii pentru odihna si doua alimentatoare pentru pasari. Va fi nevoie sa investesti intr-o adapatoare adecvata si in jucarii specifice: oglinda, os de sepie, clopotei. Producatorul se pare ca livreaza aceasta cusca in mai mult evariante de culoare, insa nu exista posibilitatea de a alege.

 

 

 

IZA I

 

Iza I este un bun exemplu de colivie la un pret bun; discutam despre un model destul de simplu, care are in partea de jos o tavita de 45 x 28 cm din plastic, cu marginile usor ridicate, care contribuie la pastrarea curateniei in spatiul din jur. In plus, ea este si foarte usor de igienizat si dezinfectat.

Discutam despre o colivie de papagal, care ofera un spatiu ceva mai mare pe verticala, inaltimea sa fiind de 61.5 cm. Grilajul din sarma cromata face fata bine trecerii timpului, astfel ca nu te vei trezi ca iti rugineste sau se deterioreaza in 2 – 3 ani.

Colivia este echipata cu doua recipiente pentru hrana pasarilor, amplasate spre exterior, ceea ce le protejeaza impotriva murdaririi. In interior exista doua stinghii din plastic, de aceeasi culoare cu baza coliviei, care poate fi rosie sau albastra. Consideram ca este o alternativa buna ca si colivie pentru perusi, de pilda, sau pentru alte pasari care au nevoie de spatiu orientat pe verticala.

 

 

 

 

Colivie perusi

 

FOP Alfa 3

 

Daca iti doresti o colivie la pret bun, te incurajam sa arunci o privire la acest model, despre care credem ca te-ar putea atrage si ti s-ar putea parea interesant. Discutam despre un produs de forma dreptunghiulara, cu dimensiuni de 40 x 27 x 43 cm, care nu va ocupa mult spatiu si care este ideala pentru o pasare cu care intentionezi sa stabilesti o relatie suficient de apropiata incat sa o poti lasa sa zboare prin casa.

Ca orice colivie pentru pasari, moderna, si acest model este prevazut in partea de jos cu o tavita de plastic; marginile sale sunt ridicate, pentru a pastra murdaria inauntru, dar sunt transparente – spre deosebire de alte piese similare – astfel incat gradul de vizibilitate este unul superior.

Nu doar ca discutam despre o colivie ieftina si buna, dar avem de-a face cu una mai bine echipata decat altele: in interior vei gasi doua hranitoare, doua stinghii de odihna si, in partea de sus, un leagan, foarte apreciat de majoritatea zburatoarelor mici.

 

 

 

 

Colivie pasari

 

Profipet 330

 

Daca esti pasionat de pasari exotice de colivie si ai nevoie de un habitat potrivit pentru ele, aceasta cusca poate fi o solutie interesanta… si atractiva din punct de vedere estetic.

Piesa este una cu baza rotunda, cu diametrul de 40 cm, confectionata din plastic, cu marginile usor inaltate si foarte usor de intretinut: pentru a o curata este suficient sa o desprinzi de partea superioara, cu gratii metalice. O poti folosi ca si colivie pentru nimfa, sau poate adaposti canari sau perusi.

Colivii la preturi bune nu sunt chiar usor de gasit, motiv pentru care o apreciem pe aceasta chiar mai mult. In partea de sus ea este prevazuta cu un inel, astfel incat sa poata fi agatata, daca nu vrei sa ocupe spatiu pe un suport. Usita este mare, ca sa poti scoate usor pasarea din interior, iar ea vine echipata cu doua hranitoare, o stinghie mare si un leagan.

 

 

 

 

Colivie decorativa

 

Bali Full Option

 

In cazul in care cauti o colivie decorativa, nu doar practica, acest model poate fi o varianta tentanta. Dupa cum o descrie si producatorul, este un produs “full option” care include un numar generos de accesorii, ea fiind pregatita pentru pasarile tale.

Este greu de spus care este cea mai buna colivie pentru zebre sau canari, insa acest produs concureaza cu succes la acest titlu. Baza rotunda are un diametru maxim de 43 cm, in timp ce inaltimea este de 68 cm. Gratiile metalice sunt albe, ceea ce ii imprima un aspect original si elegant.

In partea de jos exista doua tavite detasabile, pentru o curatare mai usoara; baza se detaseaza multumita clemelor metalice, astfel incat poate fi curatata cu usurinta. Printre accesoriile incluse se numara hranitoarele, adapatoarea, leaganul, oglinda cu clopotel si cele 3 stinghii de odihna. Colivia poate fi agatata, multumita inelului de sus, sau asezata pe un suport.

 

 

 

 

Colivie mare

 

Ferplast Piano 7 L

 

Orice pasare merita o colivie mare – cat mai mare – astfel incat indraznim sa spunem ca modelul pe care ti-l propunem este potrivit oricaror zburatoare. Confectionata din materiale durabile si rezistente, ea impresioneaza prin dimensiuni si echipare.

Piesa este fabricata dintr-o combinatie de plastic si metal, la tavita din partea inferioara adaugandu-se profile de plastic care o stabilizeaza si ii sporesc rezistenta. Dimensiunile complete sunt de 97 x 58 x 83 cm, astfel incat pasarile sa aiba suficient spatiu pentru a-si dezmorti aripile. Multumita marginilor ridicate, colivia reuseste sa pastreze un nivel maxim de curatenie in spatiul in care e pozitionata.

Fiind o colivie dubla, ca dimensiuni, fata de cele obisnuite, ea prezinta si o echipare corespunzatoare: 4 hranitoare de plastic, un adapator, 4 stinghii de plastic, 3 clesti pentru osul sepia, o oglinda, doua leagane, un hranitor pentru desert si un set de bete modulare – mai mult decat majoritatea celorlalte produse din gama.

 

 

 

 

Colivie papagali mari

 

Ferplast Sonia

 

Numeroase pareri despre cele mai bune colivii sustin ca, cu cat ofera un spatiu de joaca mai mare, cu atat mai bine, prin urmare am selectat si acest model, pe care ti-l propunem pentru ca este ceva mai generos din punct de vedere al spatiului, decat altele.

Produsul are structura clasica: tava dreptunghiulara cu dimensiuni de 61 x 40 cm, cu margini ridicate, inalte de aproximativ 7 cm, pentru ca resturile sa ramana in interior, este acoperita cu o cusca metalica cu gratii argintii, prinsa cu ajutorul unor cleme metalice rezistente. Inaltimea totala a produsului este de 65 cm.

Colivia se livreaza echipata cu 3 hranitoare de plastic si cu 3 stinghii din plastic, pentru ca pasarile sa aiba loc de relaxare. Materialele folosite in structura custii sunt rezistente si durabile si lipsite de toxicitate pentru pasari, astfel incat ele sa fie in perfecta siguranta. Usita cu dimensiuni mari permite acces facil in interior, pentru manevrarea pasarilor.

 

 

 

 

Colivie canari

 

Kanarek Mini

 

Pentru cumparatorii care cauta o colivie pentru canari, aceasta cusca poate reprezenta un raspuns satisfacator, mai ales daca spatiul de care dispui nu este unul foarte generos. Desigur, daca nu te induri sa pastrezi un canar singur – pentru placerea de a-l auzi cantand – poti achizitiona o pereche, sau poti opta pentru zebre australiene.

Dimensiunile custii sunt mici, prin urmare o recomandam mai degraba ca pe o varianta de tranzitie – cum e cazul, de pilda, al pasarilor nou achizitionate, care trebuie mentinute intr-o perioada de carantina. Dimensiunile complete sunt de 30 x 20 x 24 cm, ceea ce e foarte putin pentru niste pasari care isi petrec intreaga viata inauntru.

Cusca este echipata cu un sertar de plastic ce va fi usor curatat, insa dupa cum te-am obisnuit deja, partea superioara, cu gratii  metalice, poate fi detasata de pe baza, pentru o curatare mai eficienta. Echiparea coliviei este minima: doua stinghii si doua hranitoare.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

Aflate in topul animalelor de companie preferate de oameni de pe intreaga planeta, pasarile sunt frumoase, delicate, canta minunat si, unele, au capacitatea de invatare a unui copil de 3 ani. Insa ele au nevoie si de un spatiu adecvat in care sa traiasca, unul care sa corespunda nevoilor lor. De aceea, in continuare ai ocazia de a afla cum trebuie sa arate o colivie pentru papagali si care sunt diferentele fata de alte specii, si multe alte asemenea informatii practice.

 

 

Dimensiuni: Sunt primul lucru pe care trebuie sa il verifici inainte de a cumpara. Evident, dimensiunile coliviei sunt direct influentate nu atat de spatiul pe care il ai la dispozitie, cat de speciile pe care iti doresti sa le ingrijesti.

In cazul in care te intereseaza dimensiunile minime in functie de specie, specialistii sustin ca o cusca pentru o pereche de perusi trebuie sa aiba minim 60 x 60 x 60 cm. O pasare de marimea unui Jako, papagalul cenusiu, sau a unei nimfe, are nevoie de un minim de 86 x 60 x 90 cm. Marele Alexander “locuieste” un spatiu de macar 90 x 120 x 150 cm.

Chiar si in aceste conditii, pasarile ar trebui lasate sa se obisnuiasca, mai intai, cu membrii familiei, dupa care sa li se permita sa zboare liber prin camera sau in interiorul unei voliere, cu un program regulat in fiecare zi, astfel incat sa isi antreneze musculatura.

 

Gratiile: Poate ca, la prima vedere, gratiile par sa fie “toate la fel”, dar lucrurile nu stau chiar asa. In functie de specia care va trai in colivia respectiva, exista recomandari precise privind orientarea zabrelelor, spatiul dintre ele si grosimea acestora.

Orientarea zabrelelor este foarte importanta pentru papagali, care au obiceiul de a se catara, ajutandu-se cu ciocul si cu ghearele. De aceea, orice colivie pentru papagali are gratiile orientate orizontal; in cazul celor pentru alte specii, acest aspect nu este la fel de important.

Distanta dintre zabrele poate varia; in cazul in care ea nu este adecvata dimensiunilor pasarii, exista riscul ca aceasta sa se accidenteze. De pilda, daca te intereseaza o pereche de perusi, gratiile ar trebui sa aiba doar 1.2 cm spatiu intre ele; pentru nimfe, o distanta de 2 – 2.5 cm este optima; in cazul papagalilor mari, se pot admite pana la 3 cm spatiu.

 

 

Grosimea sarmelor din care este confectionata partea de sus a coliviei variaza si ea in limite destul de mari, si este de asemenea foarte importanta, in special in cazul papagalilor. Pentru speciile mari, gratii de minim 5 mm sunt obligatorii; in cazul unei nimfe, 3.5 mm e o valoare adecvata.

 

Forma: Desigur ca multi dintre cumparatori isi doresc sa investeasca intr-un produs care sa aiba si un important rol decorativ; nu putini sunt cei care aleg colivia exclusiv pe baza aspectului sau estetic. Totusi, recomandarea specialistilor este ca, in masura in care este posibil, sa renunti la modelele rotunde si sa apelezi la variantele dreptunghiulare, pe care se pare ca pasarile le apreciaza mai mult.

Daca doresti sa imbunatatesti alegerea din punct de vedere estetic, ai ocazia sa faci asta optand pentru un suport de colivie modern, de pilda, care sa transforme ansamblul intr-o piesa de decor.

 

Accesorii: Orice colivie este insotita de un minimum de accesorii, pe care le poti varia si imbogati, cu conditia ca spatiul sa ti-o permita. De pilda, in orice colivie achizitionezi, vei gasi un numar oarecare de stinghii pe care sa se odihneasca pasarile; ai ocazia sa cumperi separat asemenea piese, ca sa diversifici si mai mult decorul, mai ales in custile de dimensiuni mari.

Vasele de mancare ideale sunt cele acoperite cu capac, amplasate in zona exterioara a custii – astfel, nu se murdaresc. Vasele pentru apa sunt special concepute pentru colivii, urmandu-se acelasi principiu, de a mentine apa curata. In interior trebuie sa existe suficiente bare de odihna, dar si un leagan, o oglinda cu sau fara clopotel si diverse alte jucarii, care sa tina pasarile ocupate – mai ales perusii si papagalii, care sunt recunoscuti pentru curiozitate si ingeniozitate.

Osul de sepie este un accesoriu obligatoriu in special in cazul papagalilor, el fiind necesar pentru tocirea ciocului, dar si ca sursa de minerale.

Daca ai decis sa pastrezi o pereche, e obligatoriu sa ii pui la dispozitie si un cuibar; el poate avea forme si structura diferita, in functie de specia careia ii este dedicat.

 

 

Intretinere: Desi cumparatorii incepatori nu sunt constienti de asta, posibilitatile de intretinere a coliviei cumparate sunt extrem de importante pentru orice posesor de pasari. Cusca necesita curatare periodica, o data la cateva zile, altminteri va incepe sa miroasa; mai mult decat atat, este nevoie de igienizari si dezinfectii periodice, altminteri pasarile se pot imbolnavi.

Accesoriile din palstic, inclusiv partea inferioara, sunt foarte avantajoase din acest punct de vedere, pentru ca permit spalarea rapida cu apa calda si dezinfectarea prin fierbere.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Care sunt cele mai cunoscute pasari de colivie?

Exista destul de multe optiuni la dispozitia cumparatorilor care isi doresc o pasare in colivie. Unele dintre cele mai apreciate sunt canarii: disponibili in culori variate, mici si rezistenti, cu un tril recunoscut, ei pot fi o alegere inspirata pentru incepatori.

Cintezele sunt mici, sociabile, vesele si energice, din aceasta categorie facand parte mai multe specii: orezarul, zebra australiana, cinteza amandina sau pescarusul japonez. Nu sunt pretentioase, hrana pentru ele se gaseste usor si singura preocupare va fi sa nu le aglomerezi prea mult.

 

 

Perusii sunt, probabil, cele mai comune pasari de colivie de la noi din tara. Desi tratati cu oarecare superficialitate pentru ca sunt atat de usor de gasit, perusii pot fi invatati sa vorbeasca si pot deveni foarte afectuosi cu oamenii care ii ingrijesc. Coloritul spectaculos este un alt avantaj.

Nimfa este un papagal ceva mai mare, potriviti pentru copii, care interactioneaza frumos cu stapanii, dar care au nevoie de un spatiu ceva mai mare, de tip voliera.

 

Ce probleme etice impune sa tii pasari exotice in colivie?

Tinerea pasarilor in colivie este, in sine, o problema etica importanta. Daca e sa comparam mediul natural de viata al unei pasari, cu ceea ce ii ofera o colivie, e evident ca nu este ceea ce isi doreste sau pentru ce este programata genetic pasarea respectiva. Totusi, pasarile de colivie exista de multa vreme, oamenii nu sunt dispusi sa renunte la asta, prin urmare ne dorim ca macar mediul de viata oferit sa fie unul adecvat.

Pasarile au nevoie de spatiu de miscare, prin urmare proprietarii lor ar trebui sa fie constienti, din start, ca ideea este ca ele sa se obisnuiasca cu ei suficient de mult incat sa poata fi lasate sa zboare liber prin casa, in reprize care sa le permita sa isi dezmorteasca aripile si sa isi intareasca musculatura.

Daca nu esti dispus sa investesti intr-un mediu de viata adecvat unei pasari, probabil ca e mai bine sa renunti la idee si sa o inlocuiesti cu …o colivie cu flori.

 

 

E recomandat sa cumpar o colivie de papagali, second hand? Cat costa?

Problema produselor second hand este legata in primul rand de cat de bine le poti igieniza, astfel incat sa nu existe riscul ca, prin intermediul lor, sa se transmita cine stie ce boli ale pasarilor. Atata timp cat produsul ales iti permite sa faci o dezinfectie temeinica, asigura-te ca e in buna stare si nu mai sta pe ganduri!

Iti recomandam sa eviti, insa, modelele clasice, care includ lemn in structura lor. Papagalii il rod si il ciugulesc si astfel deterioreaza cusca, plus ca este imposibil de igienizat pe cat de bine ti-ai dori.

 

 

 

Cum amenajezi si cureti colivia

 

Amenajarea coliviei depinde foarte mult de speciile pe care le ai in grija. Papagalii si perusii au nevoie, in mod special, de jucarii care sa ii mentina ocupati si care sa ii distreze, sa le antreneze mintea si ingeniozitatea, aceste specii fiind cunoscute pentru inteligenta lor.

 

 

In aceasta categorie de jucarii intra frecvent diverse modele de oglinzi, clopotei mai mari sau mai mici, leagane de dimensiuni diferite si o multime de alte accesorii, colorate si amuzante.

Tot pentru perusi si papagali, dar nu numai, osul de sepie este un accesoriu obligatoriu. Pe langa faptul ca e o buna sursa de minerale – lucru deloc de neglijat – el este important si pentru ca le permite sa isi toceasca ciocurile in continua crestere, prevenindu-se, astfel, eventuale probleme.

Pentru o intretinere cat mai usoara, fundul coliviei trebuie sa fie detasabil. Exista varianta cu sertar, si ea practica, si varianta in care intreaga parte inferioara poate fi detasata pentru curatare, aceasta fiind o solutie mult mai usor de manevrat.

Pe podea ar trebui sa fie asezat un strat de hartie alba, curata; ea poate fi schimbata zilnic, pentru indepartarea periodica a gainatului si a cojilor de seminte. Tavita sau baza coliviei trebuie spalate temeinic cu apa fierbinte macar o data pe saptamana.

Toate pasarile iubesc alimentele proaspete, asadar e o idee buna sa le suplimentezi dieta cu frunze de salata bine spalate, felii de mar sau de morcov, in functie de particularitatile speciei pe care ai ales-o. Ele trebuie inlocuite zilnic, evitandu-se astfel ca pasarile sa se imbolnaveasca in urma consumului de vegetale deteriorate.

 

 

Vasele cu mancare sunt concepute in asa fel incat sa nu permita contaminarea semintelor cu murdarie. In cazul in care exista mai multe pasari in colivie, e de preferat sa montezi si mai multe asemenea hranitori.

Adapatorile pentru colivii au si ele o forma aparte; chiar si asa, apa trebuie schimbata cel putin o data pe zi, ca sa fie mereu proaspata si curata.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES