Am modificat articolul ultima data pe: 20.09.20

 

Ce trebuie sa stii inainte sa folosesti o zgarda antilatrat pentru cainele tau

In caz ca ti-ai luat recent primul tau caine si ai probleme cu vecinii pentru ca latra si ii deranjeaza la ore nepotrivite si vrei sa folosesti o zgarda anti-latrat citeste acest articol pentru a sti inainte de a te decide care sunt implicatiile si pentru a fi un gest asumat pentru corectia aplicata.

 

De multe ori iti cumperi un caine purtat de un sentiment puternic, ori pentru cel mic, ori pentru tine, fara a cunoaste toate implicatiile si fara a avea habar despre ce inseamna un dresaj. Faptul ca animalul tau de companie latra la tot felul de ore, fara a respecta programul de odihna al vecinilor, mai ales in apartamentul de la bloc, poate fi o problema serioasa ce trebuie gestionata cu multa grija. 

Acum au aparut tot felul de aparate si gulere, care sa te ajute sa reglezi aceasta probleme dar inainte de a te decide sa le folosesti trebuie sa stii ce implica acest fapt si cum va resimti cainele tau corectia aplicata.

 

Cine aplica corectia?

Deoarece mai toate tipurile de zgarzi anti-latrat, fie sub forma de spray, fie cu socuri electrice, ultrasunete etc. pot avea si un efect negativ asupra patrupedului, fizic sau psihic, mai toti producatorii de astfel de dispozitive recomanda utilizarea acestora cu masura si de catre un persoanal autorizat.

Astfel cei care si-au ales ca si meserie dresajul cainilor, au nevoie de anumite dispozitive care sa ii ajute in munca lor, iar o zgarda anti-latrat se inscrie si ea pe aceasta lista. Acestia vor sti sa foloseasca dispozitivul cu masura, fara a provoca probleme ireversibile de sanatate cainelui.

Sunt legale?

Desi legea nu spune nimic despre folosirea acestor dispozitive, sunt o serie de asociatii care se ocupa de protectia animalelor care sunt total impotriva folosirii acestora, asemuindu-le cu obiecte de tortura. Fie ca aplica un electrosoc, fie improsca cu un gaz parfumat, fie prin emiterea anumitor sunete deranjante etc., zgarda antilatrat poate provoca disconfort puternic animalului de companie, ceea ce nu va avea rezultatul scontat.

De asemenea, aceste asociatii lupta impotriva abuzurilor impotriva animalelor, iar aceste dispozitive se inscriu printre cele care pot provoca durere – cele care emit electrosocuri, pot avea efecte nedorite asupra mirosului – cele care elimina un parfum puternic ce va afecta mirosul cainelui care este mult mai sensibil decat cel uman. 

 

Nu elimina cauza

Aceste dispozitive aplica o metoda de corectie neplacuta, atunci cand cainele latra, fara a cauta cauza pentru care acesta se comporta ca atare. Latratul este forma de comunicare a acestor frumoase si prietenoase animale de companie, si are la baza de cele mai multe ori un motiv clar: frica, alarma, frustrare, dorinta de joaca, plictiseala etc. 

Zgarda anti-latrat doar pedepseste cainile daca latra fara a sti care este cauza adevarata pe care acesta incearca sa o comunice. In plus, daca mergi pe modelele care aplica o sanctiune mai usoara, nu foarte dureroasa, cu timpul cainele se poate obisnui si va latra chiar cu acest dispozitiv la gat.

Uneori cainele poate latra pentru a te atentiona ca este cineva la usa, ca ai uitat sa il duci afara, vasul cu mancare e gol si este ora destinata mancarii etc., acesta fiind un comportament normal, iar zgarda ii va aplica o corectie care va debusola animalul si ii va provoca stari de confuzie. 

 

Cum poti combate latratul?

Pentru a dezvata cainele sa latre fara motiv cel mai potrivit este sa aplici metoda recompenselor la inceput. Astfel, cand ii dai comanda sa taca si el executa poate fi rasplatit fie cu o gustare preferata, fie cu o jucarie cu care isi pretrece cel mai mult timpul.

Incet, incet, cainele va executa comanda si vei putea scoate gustarea, fiind suficient un cuvant bun, o lauda sau sa-l scarpini pe cap pentru a-l rasplati ca este ascultator. 

Pedeapsa nu este recomandata de catre profesionisti deoarece cainele nu va putea asocia comportamentul cu efectul nedorit, fiind cel mai adesea ineficienta ca si metoda de dresaj. 

Pentru a putea sa combati acest tip de comportament de nedorit al cainelui tau, primul pas este sa depistezi motivul pentru care acesta latra in mod excesiv. Dupa ce ai aflat motivul iti va fi mult mai usor sa gasesti cum sa corectezi acest comportament al patrupedului si ce metoda este mai eficienta sa abordezi.

In caz ca esti depasit de ceea ce se intampla, cel mai bine este sa apelezi la ajutor calificat, fie ca iei legatura cu medicul veterinar care sa iti ofere o varianta potrivita pentru cainele tau, fie ca apelezi chiar la dresori si crescatori de caini care cunosc cum se pot combate anumite obiceiuri nepotrivite si iti pot acorda ajutor. 

 

 

Cand poti folosi aceste zgarzi anti-latrat?

Aceste dispozitive pot fi folosite ca si o ultima solutie, asigurandu-te in prealabil ca animalul tau de companie nu latra datorita unor afectiuni fizice sau a unor purtari incurajate de membrii familiei. Zgarda trebuie adaptata pe talia si greutatea cainelui, cele de mare putere nu sunt destinate pentru cainii de talie mica. 

Citeste cu atentie instructiunile de folosire si ai discernamant, utilizand dispozitivul cu calm, fara a te lasa purtat de anumite emotii puternice (furie, suparare etc.) putand provoca importante traume fizice sau psihice, ceea ce poate duce la un comportament mult mai dificil al patrupedului, facandu-l mai anxios, stresat sau chiar agresiv. Dispozitivul trebuie utilizat doar un anumit numar de ore, la un anumit interval de timp, dupa cum se recomanda de catre producator. 

Cel mai adesea cainele este considerat ca si un membru al familiei, si, asa cum ai nevoie de rabdare si de compromisuri pentru o buna convietuire in familie, si nu aplici masuri dure impotriva partenerului de viata sau a copiilor, tot asa trebuie sa acorzi timp si sa tratezi problemele de comportament ale patrupedului cu calm si discernamant. Are nevoie de timp din partea ta, nu ii place singuratatea, are nevoie de afectiune si iubire, si vei putea sa rezolvi cu succes toate neplacerile pricinuite de latratul cainelui tau. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments