Ce trebuie sa stii despre subventii APIA pentru bovine

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.21

 

Orice ajutor este bine-venit cand vine vorba despre agricultura; iata care sunt subventiile pe care le ofera APIA pentru efectivele de bovine.

 

Daca doresti sa afli care este cuantumul ajutoarelor propuse de APIA in ceea ce priveste subventii bovine 2019, continua sa citesti articolul nostru; vei descoperi informatii importante in legatura cu acest subiect.

 

Cat plateste APIA pe cap de bovine?

Daca te intrebi ce s-a stabilit in materie de subventii bovine 2019 pe cap de animal, suma decontata este 448.8264 euro pentru fiecare individ, echivalent al 2131.745 lei / cap de animal.

De acest ajutor din partea statului pot beneficia fermierii cu animale inscrise in Registrul Genealogic si in Registrul National al Exploatatiilor Animale.

 

Din ce este alcatuit acest ajutor?

Aceasta suma totala este alcatuita din doua subventii APIA.

Pe de o parte, este vorba despre plati APIA 2019 incluse in categoria Sprijin Cuplat Zootehnic, la care se adauga Ajutorul National Tranzitoriu Zootehnic care este platit de la bugetul national. 

 

Care sunt variantele care permit solicitarea de subventii?

Cand vine vorba despre APIA si subventii exista 3 modalitati prin care acestea pot fi solicitate. 

 – Schema decuplata de productie pentru bovine, in sectorul lapte ANTZ 7, care se plateste pentru tona de lapte livrata;

 – Schema decuplata de productie pentru bovine in sectorul carne ANTZ 8 care se achita pentru rase de carne si rase de lapte;

 – Schema cuplata de productie – Sprijinul Cuplat Zootehnic.

efective bovine romania regiuni statistici
Efectivele de bovine in Romania, pe regiuni de dezvoltare – Bunny.ro

Cate animale trebuie sa am ca sa beneficiez de aceste subventii?

Multi proprietari de animale se intreaba, pe buna dreptate, cate vaci trebuie sa ai sa primesti subventie. Raspunsul e simplu: platile ANT nu sunt conditionate de numarul de animale, e suficient sa existe unul singur care sa indeplineasca conditiile de eligibilitate. 

Pentru platile SCZ, animalele trebuie sa fie inscrise in Registrul Genealogic, iar subventia se achita pentru cel mult 250 de exemplare.

Pentru platile cuplate efectivul minim este de 5 exemplare in zonele montane, respectiv 10 exemplare in celelalte zone.

 

Care sunt rasele de vaci pentru care se ofera subventia pentru carne?

Cand vine vorba despre productia de carne, se acorda subventii vaci: Angus, Aberdeen, Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Baltata Romaneasca, Hereford, Blonde d’Aquitaine, Salers si Sura de Stepa.

 

Ce e sprijinul cuplat lucerna?

Multi dintre fermierii care detin efective de taurine se califica pentru a aplica si pentru sprijin cuplat lucerna pentru terenurile pe care le lucreaza. 

Codurile corecte care trebuie utilizate atunci cand aplici pentru Plata Sprijinul Cuplat Vegetal sunt:

 – 9747 pentru lucerna cultivata inainte de 2019

 – 9748 pentru cultura infiintata in 2019

 – 9749 pentru lucerna pentru samanta

Subventia pentru hectar se da fermierilor care indeplinesc urmatoarele prevederi:

 – Produc minimum “15 tone/ha masa verde, respectiv 3.75 tone/ha fan sau produse din fan, sau 200 kg samanta certificata”; samanata certificata are intotdeauna date legate de identitate, puritate, germinatie, stabilitate si garantia soiului de baza; 

 – “Au comercializat cel putin productia de masa verde sau fan sau produse derivate din fan catre exploatatii de crestere a animalelor inscrise in RNE si/sau pasari pe baza de factura sau in baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, sau”. Merita sa facem o precizare: regimul de intocmire, eliberare si utilizare a carnetului de comercializare este reglementat prin Legea 145/2014;

 – “Au consumat cu animalele inscrise in RNE si/sau pasarile si/sau au stocat in vederea consumului cu acestea cel putin productia minima de masa verde sau fan sau produse derivate din fan obtinuta in ferma. Verificarea eligibilitatii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevazute in anexa nr 5 din O.A.M.D.R. nr 619/2015 si a calculului efectivului mediu furajat din ferma si a productiei de lucerna/soia/fan obtinuta pe perioada anului de cerere prevazute in anexa nr 51 din O.M.A.D.R nr 619/2015 intocmita si semnata de catre fermier.

 – In cazul loturilor semincere de lucerna, au comercializat cel putin productia minima de 200 kg/ha samanta certificata cultivatorilor de lucerna a caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national, pe baza de factura si/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.” Carnetul de comercializare se elibereaza la cererea solicitantului, de catre Primaria pe a carei raza este gospodaria sau unitatea de productie; acesta se poate folosi pentru produse vegetale, produse de origine animala si produse provenite din activitatea de apicultura.

 – “Pentru obtinerea productiei de masa verde sau fan sau produse derivate din fan, dar si in cazul loturilor semincere de lucerna, care utilizeaza samanta certificata oficial din categoriile prebaza, baza si certificata, conform cu Legea nr 266/2002 cu Ordinul MADR nr. 155/2010 privind producerea in vederea comercializarii si comercializarea semintelor de plante furajere si cu Ordinul M.A.D.R. nr 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania.”

Care este cel mai profitabil sector de productie in cresterea de bovine?

Daca e sa ne referim strict la subventi APIA, cel mai profitabil sector este cel al vacilor din rase de lapte, in care crescatorii cumuleaza cota de lapte livrat cu venitul pentru animalul in sine.

Calculul este relativ simplu: pentru ferme de vaci crescatorii pot aplica pentru ANTZ 8, schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne, care inseamna 69.1109 euro/cap animal sau, in lei, 328.249 lei.

La ANTZ 8 se adauga suventi APIA din categoria SCZ: sprijin cuplat categoria vaci de lapte, ceea ce inseamna 379.7155 euro/cap animal, adica 1803.496 lei.

In total, pentru vaci de lapte se poate obtine o finantare de 448.8264 euro / cap de animal, ceea ce inseamna, in lei, un total de 2131.745 lei pentru fiecare vaca.

La aceste subventii pentru vaci se adauga cuantumul de 17.7220 euro/tona de lapte livrat in conditiile impuse de APIA, ceea ce inseamna 84.172 lei. Avand in vedere standardele de calitate pentru lapte, o mulgatoare de bovine este o alegere inteleapta pentru toti proprietarii. 

Se pot obtine subventii si pentru cresterea bovinelor salbatice?

Credeai ca zimbrul este animalul national al Romaniei? Gresit! Se pare ca rasul (linxul) este. Tot e mai realist decat daca ne referim la animalul national al Scotiei, care este un…unicorn. 

Lasand gluma la o parte, exista afaceristi interesati sa afle daca se pot obtine subventii pentru cresterea in regim intensiv a zimbrilor si, mai nou, a bizonilor americani. Ei bine, se pare ca nu, legislatia prezenta nu prevede astfel de facilitati pentru cele doua specii. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu