Am modificat articolul ultima data pe: 20.10.19

 

Mancarea industriala pentru caini – informatii practice pentru proprietari

 

Probabil ca, inclusiv la vizitele regulate facute la medicul veterinar, ti-au fost recomandate diverse branduri de mancare uscata sau umeda pentru caini. Care este, insa, diferenta dintre ele? De ce unele sunt atat de ieftine, iar altele, incredibil de scumpe? Cum stii sa alegi varianta cea mai potrivita pentru cainele tau?

 

Exista nesfarsite dezbateri intre medicii veterinari, crescatorii de caini si simplii proprietari, pe marginea aceluiasi subiect: care este dieta cea mai potrivita pentru caine? In acest articol ne propunem sa te informam in legatura cu ce este mancarea speciala pentru caini, disponibila in comert, ce contine ea, care sunt diferentele intre sortimente si branduri, care sunt teoriile legate de nevoile reale ale cainilor, si asa mai departe.

 

Scurta poveste a mancarii pentru animale

Intreaga productie de mancare pentru animale a inceput de la o reteta de hrana pentru caini aparuta pe piata din UK in 1860. Avand in vedere succesul de care s-a bucurat, mai multi producatori au inceput sa fabrice formule din ce in ce mai complexe, despre care se credea ca ar contine toti nutrientii necesari cainilor.

Abia dupa primul Razboi Mondial au inceput sa apara si primele conserve cu carne de cal pentru caini, inainte de aceasta, materia prima fiind reprezentata in special de cereale. Incet, piata s-a diversificat, astfel ca dupa anii ‘60 au aparut mai multe sortimente de hrana umeda si uscata, pentru caini si pisici.

Incepand din anii ‘80 a crescut cererea pentru hrana uscata, caci se considera ca mancarea umeda crestea riscul de afectiuni gingivale si dentare. Pe masura ce interesul proprietarilor pentru animalele lor a crescut, si cererea de produse de calitate superioara a devenit implicita, astfel ca in prezent avem la dispozitie o gama suficient de generoasa.

 

Cum sunt etichetate, din punct de vedere al calitatii, diferitele sortimente?

Cand intri in magazinul cu mancare pentru animale, sau cand comanzi de pe internet, probabil ca observi pe ambalaje cuvinte ca “premium” sau “superpremium” sau “gourmet”. Ce inseamna ele cu adevarat?

Singura garantie pe care o ofera o mancare gourmet sau premium este ca ingredientele sale au calitatea minima pentru un produs complet si bine echilibrat din punct de vedere nutritional.

Unele retete sunt marketate ca fiind “naturale”. In cazul lor, eticheta garanteaza ca ele contin doar ingrediente de origine vegetala, animala si suplimente minerale. Aceste retete nu pot fi ultraprocesate si nu pot contine arome artificiale, conservanti sau coloranti.

Retetele organice contin ingrediente de origine verificata. Materia prima vegetala trebuie sa fi fost crescuta fara utilizarea de pesticide sau fertilizanti; ea este necontaminata de reziduuri umane sau industriale. Procesarea ei a fost realizata fara utilizarea aditivilor alimentari sau a radiatiilor ionizante. Materia prima de origine animala provine de la animale crescute cu o alimentatie sanatoasa, fara hormoni de crestere si antibiotice. Totusi, trebuie sa fii atent la ce specifica eticheta, caci exista diferente intre “100% organic”, “organic” (care include minim 95% ingrediente organice) si “cu ingrediente organice” (care include 70% ingrediente organice).

 

Ce contine, de fapt, mancarea pentru caini?

Daca citesti eticheta unui sortiment de mancare pentru caini, descoperi ca el ar trebui sa contina miel, vita, pui sau iepure. Daca privesti fotografia, observi un caine multumit, langa un castron cu o portie delicioasa de mancare preparata, parca, intr-un restaurant de clasa. Senzatia creata cumparatorului este ca discutam despre ingrediente de calitate excelenta – si desi e o idee minunata, rareori este si reala.

Atunci cand animalele sunt taiate pentru productia de carne, rezulta, fireste, o multime de pierderi: oase, organe, ciocuri si gheare, sange, care ajung, toate, in mancarea pentru animale.

 

 

Dar asta nu e tot. Pe eticheta vei citi, probabil, despre “produse de origine animala”. Este o exprimare foarte eleganta, pentru niste ingrediente nici pe departe la fel de simpatice: carne expirata din magazine, resturi de grasime de la gatit din restaurante, cadavre de animale moarte din cauze naturale sau accidente, cadavre de animale care au fost sacrificate pentru ca erau bolnave si neadecvate consumului uman.

Toate aceste resturi sunt supuse unui proces de tocare si preparare termica la temperatura ridicata, timp de mai multe ore, pana la separarea grasimilor, evaporarea apei si – se spera – omorarea bacteriilor, virusurilor si a parazitilor.

Grasimile separate sunt reintroduse in mancarea pentru animale si impreuna,sunt transformate in granulele pe care le cumperi la preturi accesibile din magazine.

Toate produsele ale caror ingrediente trec prin acest proces industrial de preparare sunt considerate (si etichetate) ca fiind improprii pentru consum uman. Din punctul de vedere al specialistilor, asta ar trebui sa insemne ca e nevoie de oarecare prudenta inainte de a i le servi cainelui – atata timp cat iti doresti ca el sa ramana sanatos.

Atunci cand pe eticheta unui produs gasesti mentiunea “de origine animala”, inseamna automat ca ai de-a face cu toate aceste ingrediente de proasta calitate, procesate asa cum ti-am descris. Cand te intrebi de ce “produse de origine animala” si nu “carne de…”, raspunsul e simplu: pentru ca aceste resturi provin de la o multime de specii de animale.

Lynn Stratton este un reporter de investigatie care a patruns in spatele procesului de productie al multor branduri de mancare pentru caini si care si-a prezentat rezultatele – putin infricosatoare, daca e sa fim sinceri. Mancarea obisnuita pentru caini, si chiar cea etichetata premium, include aceste resturi provenite de la animale de ferma moarte de diverse boli, animale ucise in accidente rutiere, animale moarte la zoo si in circuri, pisici si caini eutanasiate in adaposturi.

Insa utilizarea acestor resturi are mai multe implicatii decat te-ai gandi. De pilda, pachetele de carne expirata provenita de la restaurante si supermarketuri sunt procesate cu tot cu ambalajul de plastic in care au fost livrate. Animalele de ferma moarte sunt procesate cu tot cu tagurile de identificare. Ceea ce inseamna ca mancarea de proasta calitate pentru caini include, de asemenea, aceste resturi, procesate e adevarat la temperaturi mari.

Si asta inca nu e cel mai rau lucru care se poate intampla. Avand in vedere ca in aceasta categorie de resturi intra si cadavrele animalelor eutanasiate, a existat un proces in Miami, intentat de o asociatie de proprietari de animale de companie, in care firmele de mancare pentru caini au fost date in judecata pentru ca, in mancare, sunt prezente resturi de pentobarbital de sodiu, substanta utilizata in mod uzual pentru eutanasie. Se pare ca acest agent chimic de eutanasie este suficient de rezistent incat sa faca fata temperaturii ridicate folosite pentru procesarea resturilor care iti sunt, apoi, vandute pe post de mancare pentru caine.

Daca scenariul ti se pare incredibil, e bine de stiut ca Los Angeles Times a publicat, inca din 2002, un articol in care demonstra ca fabricile care se ocupa cu acest proces de prelucrare a resturilor de origine animala au contracte cu adaposturile de caini si pisici din zona, de unde primesc mai mult de 120.000 cadavre pe parcursul fiecarui an. De altfel, cei mai multi dintre producatorii de mancare pentru animale au contracte de colaborare cu adaposturile publice.

Desigur, aceste informatii au iscat scandaluri importante in presa. Initial, acuzatia a fost respinsa, insa mai tarziu, presedintele (din acea perioada) Asociatiei Americane de Control al Alimentelor, a declarat ca atata timp cat eticheta produsului include precizarea “ingrediente de origine animala”, nu poate spune nimeni daca ele provin de la “vaca, oaie, cal sau de la Pufi..”.

Mai recent, oficialitatile nu s-au mai straduit sa convinga publicul ca produsele ar fi “curate”; in schimb insista sa sublinieze ca procesele chimice si termice folosite in prepararea hranei pentru caini sunt suficiente pentru a neutraliza eventualele microorganisme patogene.

 

Ce aditivi ar trebui sa evit?

Daca citesti eticheta mancarii pentru caini vei descoperi acolo, in multe dintre formule, o serie de aditivi de care patrupedul tau ar face bine sa se lipseasca. Siropul de porumb, propilen glicolul, MSG sunt arome artificiale folosite ca sa ascunda ingredientele de calitate proasta. Conservantii care ar trebui evitati sunt BHA, BHT, nitritul si nitratul de sodiu, ei fiind carcinogeni cunoscuti la oameni.

Colorantii sunt adeseori folositi in mancarea de slaba calitate, pentru a o face mai atractiva pentru cumparator, insa nu au nici un fel de valoare nutritiva si pot deveni responsabili pentru declansarea a numeroase alergii.

 

Ce ingrediente par inofensive, dar sunt periculoase?

In aceasta categorie am vrea sa amintim, in primul rand, porumbul si orezul. Aceste doua ingrediente sunt o simpla “umplutura ieftina” in cazul cainilor: ele scad pretul de productie si sunt folosite pentru a umple mai repede sacul acela de mancare pe care il cumperi, insa medicii veterinari le considera vinovate pentru veritabila epidemie de obezitate din randul animalelor de companie.

Atat orezul, cat si porumbul, au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca determina o crestere rapida a glicemiei, ceea ce reprezinta un semnal hormonal cu efect negativ pe termen lung. Iar in cazul cainelui, aceste ingrediente care nu fac parte din dieta sa normala, sunt adeseori responsabile pentru simptome cronice de maldigestie.

 

 

De ce merita sa alegi retete cu ingrediente naturale?

Mancarea pentru caini etichetata ca naturala nu contine conservanti si alte substante cu potential carcinogen. De asemenea, acest sortiment de mancare elimina caloriile “goale” care contribuie la obezitatea animalului.

S-a demonstrat stiintific ca acei caini care isi mentin greutatea normala ajung sa traiasca cu 15% mai mult, si sa duca o viata mult mai buna, artrita fiind una dintre cele mai debilitante afectiuni ale animalelor supraponderale.

Dietele naturale contin o cantitate superioara de proteine de buna calitate, lucru care este mai eficient in satisfacerea nevoilor nutritive ale unui carnivor. Cele mai multe diete naturale evita, de asemenea, folosirea cerealelor, incriminate pentru indicele glicemic ridicat, cu efecte negative asupra metabolismului.

 

In aceste conditii, care este solutia optima?

Multi dintre crescatorii si posesorii pasionati de caini au optat, cunoscand toate aceste informatii, pentru prepararea in casa a mancarii pentru cainele lor. Pana la urma, nu este atat de complicat sa pregatesti, la un loc, o oala de pui cu niste orez si cateva legume.

Problema cu mancarea preparata in casa este ca nu intotdeauna contine o cantitate suficienta de vitamine si de minerale. Prin urmare, e nevoie sa discuti cu un medic veterinar cu experienta, pentru a descoperi daca este cazul sa suplimentezi dieta animalului cu minerale si vitamine de sinteza.

O alta problema legata de mancarea preparata in casa este legata de perioada de timp cat poate fi ea consumata: fie o congelezi, fie, refrigerata, rezista 2 – 3 zile in conditii bune. Asta inseamna ca, atunci cand pleci cu animalul in concediu, va trebui sa revii tot la mancarea pentru caini – mancare pe care o va primi, de altfel, si daca ramane la pensiune pe perioada absentei tale.

Daca animalul tau trebuie sa primeasca (si) mancare pentru catei (aici lista noastra cu oferte comparate), iti recomandam calduros sa investesti exclusiv in branduri super premium. Pe etichetele lor nu ar trebui sa existe sintagme de tipul “produse de origine animala” sau “grasime de origine animala”, ci doar mentiunea “carne de…” si “grasime de…”. Astfel, te asiguri ca iubitul tau catel nu mananca un caine mai putin norocos decat el…

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of