Ce trebuie sa stii despre cainii Presa Canario

Am modificat articolul ultima data pe: 19.09.21

 

Un caine impresionant, special destinat unui proprietar cu experienta? Presa Canario este raspunsul. Te invitam sa descoperi tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta rasa, despre modul de ingrijire, temperament si precautiile pe care ar trebui sa le iei. 

 

I se mai spune si Dogo Canario,  iar in tara sa de origine este cunoscut ca Perro de Presa Canario. Dar inainte sa cauti un pui de Presa Canario de vanzare, esti sigur ca te poti descurca cu un asemenea caine? Presa Canario este inscris pe lista de rase periculoase din Romania; asta inseamna ca in spatiile publice nu ai voie sa iesi cu el decat in lesa si cu botnita, ca nu ai voie cu el in mijloacele de transport in comun si nu ar trebui sa il reproduci. Rasa este interzisa in mai multe tari din lume, si toate acestea pentru un motiv bine-intemeiat.

 

Presa Canario – descriere

Presa Canario face parte din grupa mastifilor; este un caine masiv, a carui greutate variaza intre 36 – 45 kg, la o inaltime de 55 – 65 cm. Capul masiv, de forma patrata, are un bot lat, cu falci mari si usor atarnande. Pieptul este adanc si lat, in timp ce crupa este un pic ridicata. Pielea este groasa, iar oasele dense, puternice, imbracate in muschi voluminosi, bine dezvoltati. 

De multe ori urechile sunt cupate, dar in prezent cuparea este interzisa inclusiv la noi in tara

Presa Canario – temperament

Presa este un caine docil si foarte afectuos cu propria familie. De altfel, sunt niste protectori excelenti ai familiei, fiind crescuti in prezent atat pentru companie, cat si pentru paza. In trecut, insa, au avut functii variate, de la paznici ai turmelor, pana la caini de lupta.

Fata de straini, manifesta o totala lipsa de incredere; ii accepta atunci cand stapanul ii accepta, dar ramane neincrezator si ii supravegheaza atent. Rasa este una foarte energica si atenta, pregatita permanent sa protejeze proprietarul, familia acestuia si bunurile sale.

Desi e o rasa in general tacuta, are un latrat impresionant, care te intimideaza imediat. Este o rasa potrivita pentru un stapan cu experienta, care intelege ierarhia naturala a speciei. Nici un membru al familiei nu ar trebui sa fie intimidat de Presa. 

Presa Canario este un paznic cu atribute fenomenale; simpla sa prezenta este descurajatoare, iar abilitatea sa de a confrunta orice intrus este indiscutabila. Dresajul de obedienta si socializarea precoce sunt obligatorii in cazul acestei rase. 

Un exemplar bine dresat si socializat poate avea porniri agresive, dar aceasta este mai degraba o exceptie decat o regula. El concureaza cu succes intr-o mare varietate de probe de lucru: obedienta, agilitate, scufundari, tras greutati si nu numai. Multi astfel de caini sunt crescuti in familii in care exista si alte animale: reptile, pasari, pisici sau alti caini. 

 

Presa Canario – Ingrijire

Daca investesti intr-un Presa, trebuie sa fii dispus sa investesti si in dresaj de specialitate, si in lucrul cu el. De pilda, instinctul migrator mostenit de toti cainii de la stramosii lor, lupii, trebuie satisfacut cu plimbari zilnice lungi. In timpul acestora, cainele trebuie sa ramana in permanenta in spatele “sefului haitei”, acesta fiind un semn de subordonare fata de acesta. 

  • Regulile trebuie stabilite foarte clar in familie, si toti oamenii trebuie sa ocupe o treapta mai inalta in ierarhie, decat cainele. Omul este cel care ia deciziile, nu cainele, daca e ca relatia voastra sa fie una de succes.
  • Presa se poate descurca intr-un apartament, daca lucrezi suficient de mult cu el in fiecare zi. Nu e un caine foarte activ, dar intr-o lume ideala, cel mai bine ii este cand are acces si intr-o curte de dimesiuni medii.
  • Nu este o rasa de curte si nu trebuie izolata astfel, sau tinuta in tarc sau in lant. Chiar daca are acces in curte, plimbarile zilnice lungi sunt obligatorii, pentru ca sunt un mod de reafirmare a dominantei omului in fata cainelui. 
  • Presa este cel mai fericit atunci cand are de indeplinit o sarcina. Asadar, nu ezita sa ii dai lucruri de facut, fie ca e vorba despre repetarea unor comenzi sau despre invatarea unor comenzi noi, sau despre o jucarie care ii pune la incercare inteligenta si perseverenta. 
  • Blana scurta este usor de pieptanat, insa, ca majoritatea raselor de caini, si Presa Canario naparleste; avand in vedere cat de mare este, vei avea de adunat o cantitate semnificativa de par de prin casa. 
  • Curatarea urechilor sau taierea ghearelor se fac regulat, de la varste mici, fie si doar pentru ca exemplarul sa fie obisnuit cu asemenea manevre si sa le accepte cu usurinta si la varsta adulta. 

Presa Canario – sanatate

Rasa este una robusta si in general sanatoasa, insa este predispusa la unele probleme. Ca orice caine masiv, displazia de sold sau de cot pot fi probleme congenitale, iar exemplarele afectate ar trebui sa fie excluse de la reproductie. 

O problema frecventa si foarte severa care poate afecta toate rasele de talie mare este torsiunea gastrica. Avand in vedere ca diagnosticul e dificil de pus, iar prognosticul e destul de rezervat, e mai bine sa previi acest diagnostic. Cel mai bun mod de a face asta este sa ii oferi cainelui cantitatea zilnica de mancare impartita in cel putin doua portii, si de a-i restrictiona nivelul de exercitiu fizic timp de minim o ora dupa masa. 

Durata medie de viata a rasei este de 9 – 11 ani, deci nu e un caine care sa ramana langa familie pentru foarte mult timp. Inclusiv din acest motiv, este o alegere dificila.

 

Atentie!

Presa Canario este o rasa aflata pe lista cainilor periculosi, interzisa chiar in unele tari din lume. Aceasta rasa trebuie sa poarte obligatoriu botnita si lesa atunci cand se afla in spatiile publice; nu are voie in mijloacele de transport in comun si este interzisa inmultirea ei. Proprietarul unui caine Presa este obligat sa il declare si sa il inregistreze la sectia de politie de care apartine. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu