Ce trebuie sa stii daca vrei sa creezi un centru de echitatie

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Descopera in ce trebuie sa investesti si care este publicul – tinta

 

Caii sunt animale superbe, inteligente si gratioase, iar echitatia este considerata un sport nobil, care a atras, de-a lungul timpului, oameni din categoriile sociale privilegiate. Desi a devenit mai accesibil (ocazional) si pentru persoanele cu venit mediu, el ramane o pasiune costisitoare, daca e sa fie practicata regulat.

Atunci cand vine vorba despre a infiinta un centru de echitatie, trebuie sa iei bine in calcul investitiile initiale si cele necesare pe parcurs, pentru ca ingrijirea cailor nu este deloc simpla sau ieftina. In acest articol incercam sa iti formam o imagine cat mai clara despre lucrurile de care vei avea nevoie si despre clientii pe care te poti astepta sa ii ai.

 

Adapostul pentru cai

La noi in tara, exista obiceiul ca acei cai destinati echitatiei sa petreaca majoritatea timpului in grajd. Este o practica discutabila, in strainatate exista si alternative, in sensul ca aceste animale petrec zilnic timp afara, intr-un spatiu suficient de generos incat sa poata face miscare.

Indiferent daca peste zi calul are bucuria sa iasa pe pasune, sau daca sta inchis in boxe in afara sesiunilor de calarie, suprafata fiecarei boxe din grajd trebuie sa fie de minim 12 mp. Inaltimea se va ajusta in functie de inaltimea cailor si de tipul de constructie, dar trebuie sa fie suficient de mare incat sa permita si o ventilatie corespunzatoare.

Materialul preferat pentru pereti este scandura; podeaua, adesea din ciment, trebuie generos tapetata cu paie si rumegus, pentru un plus de confort si pentru protejarea zonei sensibile a copitei.

Fiecare boxa trebuie echipata cu hranitoare si cu adapatoare; se prefera adapatorile automate, cu sistem de incalzire, pentru ca pe timp de iarna, lipsa apei sau apa prea rece poate declansa probleme importante.

Indiferent de perioada anului, adapostul trebuie sa fie usor de curatat si de aerisit. Aerisitul trebuie efectuat in fiecare zi, altfel caii sunt in pericol sa dezvolte afectiuni respiratorii. Pe de alta parte, specialistii recomanda ca animalele sa nu stea in curent, caci asta poate fi, de asemenea, periculos.

 

Alimentatia cailor

Ca regula foarte generala, cantitatea de hrana de care are nevoie un cal in fiecare zi este echivalentul a 2% din greutatea pe care o are. Hrana de baza este considerata fanul, dar, in functie de nivelul de activitate desfasurata si de starea sa fiziologica, un cal poate avea nevoie de surse suplimentare de proteine, vitamine, minerale sau chiar de un aport caloric mai mare.

Pentru aceste suplimente se poate apela la supliment de cereale (grau, ovaz, porumb, orz, amestecuri intre acestea) sau la furaje concentrate pentru cabaline.

 

 

Ingrijirea zilnica

In fiecare zi caii trebuie pieptanati cu atentie, pentru indepartarea mizeriei si a eventualilor paraziti. Copitele trebuie curatate la fiecare iesire si intrare in grajd. Coama si coada trebuie pieptanate cu grija si descalcite.

Avand in vedere dimensiunile unui cal, este usor de imaginat ca numai aceste proceduri dureaza suficient de multa vreme. Prin urmare, in functie de numarul de cai, trebuie sa calculezi un numar minim de angajati care sa se ocupe de intretinerea lor

Nu ignora faptul ca si grajdurile trebuie curatate periodic, de mai multe ori pe saptamana; fecalele trebuie indepartate macar zilnic, iar asternutul va fi schimba in intregime ori de cate ori este nevoie, caci o podea umeda si murdara este un important factor predispozant pentru boli ale copitelor.

 

Intretinere periodica de specialitate si interventii medicale

In afara perioadelor in care calul sufera de o afectiune oarecare, ce necesita interventia medicului veterinar, asistenta acestuia este necesara, periodic, pe toata durata anului. O data la 4 luni caii trebuie deparazitati.

Ajustarea si curatarea dintilor este recomandata de catre unii crescatori o data la 6 luni, in timp ce altii spun ca interventiile care necesita tranchilizare ar putea fi efectuate doar o data pe an. Profitand de aceasta tranchilizare, este necesara si curatarea preputului la armasarii care nu accepta igiena locala in restul timpului.

Copitele vor fi ajustate o data la fiecare 2 luni, cand vor fi pilite, taiate si repotcovite, daca e nevoie. Frecventa acestei manopere depinde mult de cata miscare face calul, si pe ce fel de teren, dar pentru caii potcoviti, a caror unghie nu este expusa tocirii, cam aceasta este frecventa recomandata.

 

Igiena

Stim ca si periatul zilnic intra in categoria igienei corporale a animalelor, insa vrem sa ne referim de data aceasta la spalarea in intregime a cailor.

Daca sunt “imprieteniti” cu apa din timp, iar ingrijitorii care fac asta se poarta cu blandete, cailor le place sa fie spalati. Poti folosi un sampon pentru cai, ieftin si bun, daca vrei numai sa indepartezi mizeria din blana, sau poti opta pentru o varianta costisitoare de tipul celor 2 in 1 (cu balsam) daca discutam despre exemplare foarte sensibile sau foarte valoroase.

De obicei este suficienta o baie trimestriala, dar exista situatii in care imbaierea trebuie facuta mai frecvent de atat, la recomandarea medicului veterinar.

 

Spatiu de miscare

Pentru propria lor sanatate, caii au nevoie de exercitiu zilnic. Una dintre variante este ca ei sa fie lasati liberi pe o pasune ingradita, de suprafete mari; este solutia cea mai sanatoasa si cea mai indragita de animale, dar nu toate centrele de echitatie au, in imediata apropiere, acest gen de spatiu generos.

Daca animalul sau animalele tale vor face miscare numai in manej, calitatea solului este esentiala. Un manej de calitate include un sistem subteran de irigatie care mentine un anumit nivel de umiditate in sol, deasupra caruia se aseaza un strat de 30 cm de nisip de siliciu fin granulat, mai mic de 0.3 mm si cu peste 98% siliciu.

Avantajul acestui substrat este ca ofera solului consistenta, rezistenta si elasticitatea necesare pentru protejarea picioarelor animalelor si pentru minimizarea riscului de accidentare.

 

 

Personalul

Avand in vedere ca nu poti fi peste tot, in acelasi timp, ai nevoie de personal priceput, onest si bine calificat pentru a face sa mearga un centru de echitatie. In primul rand trebuie sa gasesti ingrijitori responsabili pentru animale – si din acest punct de vedere, nu e loc de compromisuri. Apoi, trebuie sa gasesti macar un instructor care sa respecte nu numai clientii, ci si animalele.

 

Sistem de monitorizare video

Existenta unui sistem de monitorizare video, de la bun inceput, iti ofera un nivel superior de control asupra a ceea ce se intampla in cadrul centrului. In plus, informat de la angajare asupra existentei acestuia, personalul nu va putea sa se simta “jignit” de decizia ta de a spori gradul de supraveghere a locului.

Mai mult decat atat, sistemul de camere te va scuti de eventuale sedinte de antrenament neanuntate sau neinregistrate fiscal, si deci de multe posibile complicatii ulterioare. Si caii vor fi protejati, caci daca identifici un comportament nelalocul lui al personalului fata de ei, poti lua masuri prompte.

 

Caii

Investitia in cai am lasat-o la urma, pentru ca ea poate varia intre limite foarte largi, din punct de vedere financiar. In functie de resursele de care beneficiezi, te poti orienta catre cai ieftini, sanatosi, rabdatori, calmi, docili, ideali pentru incepatori, sau poti include si un animal de rasa in efectiv.

Pretul unui cal variaza de la 1000 de euro, pana la sute de mii sau chiar milioane de euro. Pentru acest nivel, de familiarizare a amatorilor cu echitatia, este mai important caracterul animalului, decat pretul sau.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES