Am modificat articolul ultima data pe: 05.07.20

 

Animalele noastre de companie sunt membri ai familiei, asadar de multe ori dorim sa le avem cu noi, sa ne insoteasca peste tot pe unde calatorim. Cum procedam pentru ca toata lumea sa fie in siguranta si sa nu intampinam probleme referitoare la acte?

 

Poate ca plecam in vacanta sau poate ne mutam in alt oras. Sau, de ce nu, emigram catre o destinatie europeana sau internationala. Cum procedam cu animalutul nostru de companie, in acest caz?

 

Calatoriile in tara

In cazul calatoriilor efectuate pe teritoriul Romaniei, animalul tau de companie este bine sa fie insotit de acte. Ne vom referi la cazul concret al pisicilor si cainilor, acestea fiind speciile ce mai frecvent aflate in situatia de a calatori.

Atat pisica, cat si cainele tau, trebuie sa aiba “la ei” carnetul de sanatate. In acesta se mentioneaza vaccinarile si deparazitarile, dar si alte manevre medicale, boli cronice si asa mai departe.

Este putin probabil sa iti fie solicitate aceste acte daca pur si simplu te plimbi cu animalul pe strazile altui oras, dar daca apare vreun incident, trebuie sa poti face dovada faptului ca pisica sau cainele sunt vaccinate antirabic, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, cainele trebuie sa fie identificat cu ajutorul unui microcip, aplicat la momentul vaccinarii antirabice. 

 

Calatoriile in strainatate

Conform legislatiei europene, toate animalele care calatoresc in afara tarii trebuie sa fie microcipate, lucru care permite identificarea acestora in bazele de date internationale. Fiecare animal trebuie insotit de un pasaport individual, pe care medicul veterinar autorizat il va completa si elibera.

Indiferent de destinatie, animalele trebuie sa faca dovada vaccinarii antirabice cu minim 21 de zile inainte de data calatoriei, dar nu cu mai mult de un an in urma. Este motivul pentru care animalele cu varsta mai mica de 3 – 4 luni nu pot calatori, in general, in afara tarii.

Daca destinatia ta este Marea Britanie, Suedia, Irlanda sau Finlanda, animalele necesita deparazitare interna impotriva cestodelor cu 120 – 24 ore inainte de efectuarea calatoriei.

Daca destinatia este o tara din afara Uniunii Europene trebuie sa te interesezi despre conditiile particulare impuse de legislatia locala si sa obtii un certificat de sanatate tip, pe care tot medicul veterinar ti-l poate elibera. 

 

Calatoria cu masina personala

In cazul in care plecati in vacanta cu masina personala, ceea ce trebuie sa ai in vedere este siguranta animalului si a pasagerilor. In cazul pisicilor, varianta recomandata este cea a custilor de transport speciale: aceste transportoare au dimensiuni relativ mici, li se poate atasa un vas cu apa (sau, si mai bine, faceti opriri dese pentru a-i oferi pisicutei apa de baut) si iti garanteaza ca nu te vei trezi cu o felina speriata in crestet sau pe sub pedale, in timp ce conduci.

In cazul cainilor, desigur ca cea mai sigura varianta ar fi tot cea a custii de transport, insa custile pentru caini de talie medie sau mare sunt voluminoase si putine familii isi permit sa le includa in bagaj. Din punct de vedere legal esti obligat sa tii cainele pe bancheta din spate, fiind interzis ca acesta sa ajunga pe scaunul din dreapta fata. Pentru un plus de siguranta, poti investi in asa-numitele centuri de siguranta pentru caini, astfel incat sa fii sigur in fiecare clipa unde e acesta si ca nu va zbura prin parbriz la o frana brusca. 

 

Calatoria cu trenul

In cazul calatoriei cu trenul este obligatoriu sa te interesezi, atunci cand iti cumperi biletul, care sunt conditiile de calatorie pentru prietenul tau patruped. In cazul pisicilor, lucrurile sunt simple: in cusca de transport, felina te poate insoti linistita. In cazul cainilor, pe de alta parte, lucrurile pot fi discutabile si interpretabile in functie de rasa acestuia si de talie, de aceea cel mai bine este sa te interesezi la Agentia CFR de unde iei biletul. 

Conform legii, exista unele rase care nu pot fi transportate cu mijloace de transport in comun; pentru siguranta tuturor, se recomanda utilizarea botnitei la cainii de talie mare sau la rasele cu potential agresiv. De asemenea in cazul cainilor de talie mare, vei fi cu siguranta invitat sa cumperi un bilet si pentru prietenul tau.

 

Calatoria cu avionul

In ceea ce priveste calatoria cu avionul, cerintelor de mai sus li se adauga una suplimentara, referitoare la cusca de transport. Inainte de a achizitiona biletul trebuie sa discuti cu compania cu care intentionezi sa zbori in legatura cu conditiile in care poti fi insotit de animalut, pentru ca exista de pilda companii care nu primesc animale decat la cala – o situatie foarte stresanta pentru o pisica, de exemplu. 

Ryanair si Wizzair, de pilda, nu accepta sub nici o forma animale la bord. Poti apela la serviciile BlueAir si Tarom, fiecare dintre companii avand standarde exacte referitoare la custile necesare.

Cand discutam despre custi de transport pentru calatorii cu avionul, cele mai sigure sunt cele standard IATA. Exista precizari clare referitoare la dimensiunile pe care trebuie sa le aiba acestea, raportat la talia animalului si la spatiul disponibil in cabina. 

BlueAira ccepta in cabina animale mai mici de 6 kg, in custi care sa masoare 45 x 30 x 23 cm. Tarom este si mai putin generos: in cabina poti urca cu un animal de maxim 5 kg, intr-o cusca ce masoara maxim 42 x 30 x 21 cm. 

Pentru animalele de pana la 32 kg, BlueAir ofera spatiu la cala si solicita custi de 120 x 80 x 80 cm. Tarom accepta animale de pana la 75 kg, insa impune obligativitatea unei custi standard IATA. 

 

Rasele periculoase

Exista caini extraordinar de educati si de echilibrati, obligati insa sa poarte stigmatul unei rase catalogata ca periculoasa, conform legislatiei. In acest caz este esential sa te interesezi cu atentie care sunt conditiile de calatorie si care este legislatia din tara destinatie.

Germania interzice aducerea in tara a unor anumite rase de caini, in timp ce unele companii aeriene de tipul Air France refuza sa transporte aceste animale. Alte companii le accepta, dar impun achizitionarea unor custi rezistente la muscaturi. Ca proprietar, este responsabilitatea ta sa te interesezi, inainte de achizitionarea biletului, care sunt reglementarile legale in vigoare. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments