Am modificat articolul ultima data pe: 02.04.20

 

Cum obtii certificare ecologica in Romania?

 

Incercarea consumatorilor de a identifica produse cat mai gustoase si mai sanatoase a facut ca piata pentru produse ecologice sa se dezvolte si in Romania. Pentru ca un producator roman sa poata afirma ca vinde produse bio, este necesar sa detina un certificat ecologic; acesta include toate produsele certificate, fabricate de catre acesta. Valabilitatea unui certificat ecologc este de doar un an, dupa care este necesara o noua verificare. 

 

Ce este, de fapt, agricultura ecologica?

Agricultura ecologica este un (alt) sistem de productie, menit sa ofere alimente sanatoase, fara substante chimice, obtinute in urma unui intreg proces in care, de asemenea, nu sunt folosite substante chimice de sinteza. 

Excluderea, din utilizare, a pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor chimici si a multor alte substante folosite in agricultura traditionala pastreaza sanatatea solului, caruia ii reface fertilitatea naturala. Sunt, astfel, protejate resursele de apa si viata acvatica, se reface si se protejeaza peisajul natural din mediul rural.

Insa agricultura ecologica are si un impact social semnificativ. Sunt stimulati micii producatori, dispusi sa foloseasca mijloace traditionale de crestere a plantelor si animalelor, ceea ce determina o revigorare a vietii in mediul rural. 

 

 

Cum se obtine certificarea ecologica?

Certificarea ecologica este, mai degraba, un proces. El poate dura 2 – 3 ani, timp in care ferma este considerata a fi “In conversie” catre obtinerea certificatului. Odata ce acesta a fost obtinut, el trebuie reinnoit an de an; in cazul in care procesul este intrerupt un an de zile, intreaga perioada de conversie trebuie reluata de la zero. 

Intr-o prima faza, vei contacta un organism de control si certificare, dupa care vei inregistra activitatea ecologica la Directia Agricola Judeteana. Intreaga perioada de conversie poate avea durate diferite, in functie de tipul de produs pe care urmaresti sa il obtii. 

In toata aceasta perioada, certificatorul contractat are libertatea de a efectua inspectii, anuntate sau nu, pentru a urmari daca sunt respectate normele legislative privind certificarea ecologica pe care si tu, la randul tau, trebuie sa le cunosti. 

Nu trebuie sa confunzi certificatul de confirmare a conversiei cu certificatul ecologic, caci primul nu face decat sa confirme inscrierea unitatii tale de productie in acest proces de atestare ca ferma ecologica. 

 

Ce atesta certificatul ecologic?

In functie de ceea ce produci, certificatul ecologic va atesta anumite lucruri legate de procesul de productie. In general, este vorba despre originea semintelor si a materialului saditor utilizat, care nu trebuie sa fie modificate genetic. 

Sunt verificate tipul si provenienta ingrasamintelor folosite, ca si faptul ca intregul proces de combatere a daunatorilor a folosit doar metode naturale. Un certificat ecologic demonstreaza ca in procesul de productie nu au fost utilizate: substante de sinteza, fertilizatori, pesticide, ierbicide, organisme modificate genetic, hormoni de crestere, antibiotice sau sisteme de iradiere. 

Agricultura ecologica presupune si existenta unui sistem de control care sa verifice trasabilitatea produselor: se fac prelevari regulate de probe, controale de specialitate si inspectii pentru a se urmari respectarea conditiilor minime de bunastare pentru animale. 

 

Cum aflu care sunt conditiile pe care trebuie sa le respect, ca si producator ecologic?

Exista suficiente resurse de informare, insa adevarul este ca poate fi dificil sa le gasesti pe toate cele necesare. De aceea, unii producatori prefera sa se inscrie la un curs de informare legat de acest subiect, curs care le va permite sa fie mult mai constienti de procesul in care se angajeaza si de asteptarile pe care le pot avea, in mod realist, de la aceasta idee a agriculturii ecologice. 

Investitia intr-un astfel de curs te poate scuti de a apela la un consultant; cateva dintre informatiile pe care le vei afla sunt legate de modul in care poti administra ecologic un teren, in functie de cultura pe care o ai in vedere, de felul in care pot fi crescute, procesate si etichetate animalele si produsele de origine animala intr-un astfel de sistem, sau care sunt conditiile si obligatiile ce trebuie respectate an de an, pentru mentinerea certificarii ecologice a fermei. 

Poate fi un proces destul de laborios, prin urmare e bine ca cei care se angajeaza pe acest drum al certificarii si agriculturii ecologice, sa fie constienti de cerinte si asteptari.

 

De ce ai nevoie de certificatul ecologic?

Unii dintre producatori se intreaba de ce si-ar dori sa detina un asemenea certificat. Ei bine, acesta este singurul document care iti permite sa comercializezi, legal, un produs cu marca de produs ecologic. Astfel, cumparatorul stie ca produsul respectiv a fost obtinut intr-un sistem de agricultura ecologica, prin urmare este mai sanatos si, de multe ori, mai gustos.

Avand in vedere apartenenta Romaniei la spatiul european, certificatul ecologic astfel obtinut poate fi recunoscut international, astfel ca poti tinti si o alta piata de desfacere, mai larga si mai potenta din punct de vedere financiar decat cea din tara.

Pe de alta parte, existenta certificatului ecologic ii ajuta pe cumparatori sa diferentieze produsul tau de unul obtinut prin metodele clasice, astfel incat sa fie constienti de calitatea a ceea ce produci si sa acccepte sa plateasca suplimentar pentru asta. 

 

 

Exista plati compensatorii pentru agricultura ecologica?

Da, APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) ofera plati compensatorii pentru agricultura ecologica. E bine sa verifici, in functie de ce anume intentionezi sa produci, care este cuantumul acestora si care sunt activitatile eligibile: poate fi vorba despre achizitionarea unui incubator de oua de mari dimensiuni, sau despre amortizarea unor pierderi, sau despre alte cheltuieli, in functie de aria de activitate a unitatii tale de productie. 

 

Exista costuri asociate certificarii ecologice?

Desigur, certificarea se realizeaza cu anumite costuri, care variaza in limite foarte largi. Unii dintre cei mai importanti factori care influenteaza cheltuielile cu care te vei confrunta sunt legati de dimensiunea fermei si de activitatile pe care le desfasori in interiorul acesteia, dar fiecare certificator are si propria “grila de preturi”. 

Este bine sa stabiliti aceste aspecte in cadrul unei prime intalniri, pentru a vedea daca intentionezi sa continui colaborarea cu respectiva firma de certificare, sau daca doresti sa te reorientezi. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre