Am modificat articolul ultima data pe: 20.09.20

 

Amenajarea acvariului – plante potrivite

 

Daca iti amintesti din anii trecuti, toata lumea avea in acvariu plante din plastic, dar nimeni nu le acorda prea mare atentie, pentru ca…sa fim sinceri, nu erau cine stie ce atractive. In prezent exista, insa, o gama variata de plante de acvariu naturale, vii, cu rol important si in micul ecosistem din care fac parte, si cu un aspect impresionant.

 

Aquascaping

Dupa cum ai realizat deja, poate, acvaristica este un domeniu practic inepuizabil din punct de vedere al informatiei, ideilor sau ramurilor sale. Una dintre ele este aquascaping-ul, o ramura care se ocupa cu realizarea unui design interior cat mai atractiv.

Bogatia de oferte de plante exotice iti permite, acum, sa combini specii contrastante din punct de vedere cromatic sau al texturii frunzelor, sa le ordonezi in functie de specie si de locul care le este destinat in acvariu.

Decorul astfel obtinut poate fi completat cu crengi si pietre si alte elemente de decor, astfel incat acvariul tau sa se transforme intr-o mica gradina subacvatica, atent ingrijita.

 

Scurta clasificare a plantelor de acvariu

Exista peste 100 de specii tropicale de plante exotice rare; despre cele comune nici nu mai aducem vorba, numarul lor este mult mai mare. In general, comerciantii tind sa le imparta in mai multe categorii, in functie de diferite criterii.

De pilda, in functie de locul care li se potriveste in acvariu, exista plante de prim plan, plante de mijloc, plante de fundal si plante plutitoare.

In functie de necesitatile lor si de usurinta de a le ingriji, exista plante basic, plante cu cerinte medii si plante cu cerinte avansate.

 

 

Plante de acvariu de prim plan

Hydrocotyle tripartita este o planta cu crestere rapida si compacta, cu o inaltime de doar 5 – 10 cm, care poate fi indrumata sa acopere intreg fundul acvariului, sub forma unui gazon uniform. Are frunze verde intens si tulpini verticale si un aspect vesel in orice vas suficient de mare.

 

Cryptocoryne parva este una dintre cele mai mici plante de acvariu din genul sau. Cu dimensiuni de 3 – 6 cm inaltime si 5 – 8 cm latime, ea este o alegere buna inclusiv pentru acvariile de mici dimensiuni. Avand nevoie de mai multa lumina decat alte specii, risca sa isi piarda intensitatea cromatica a frunzelor daca este umbrita de alte plante. Rata de crestere este una lenta, dar dificultatea de a o ingriji este considerata moderata.

 

Pogostemon helferi este o planta putin mai altfel, ideala pentru a fi plantata atat in prim plan cat si in zona de midground, fiind preferata in general pentru a face trecerea intre cele doua zone. Frunzele sunt crete si formeaza un covor dens de frunze, ceea ce atrage vizual. Avand un verde crud si un aspect stufos si fiind usor de crescut, este una dintre speciile preferate de pasionati.

 

Utricularia graminifolia face parte dintr-o categorie de vegetale perene de apa si mlastina. Specia este una mancatoare de insecte si e echipata cu capcane sub forma de balon. Formand, in scurt timp, un gazon extins, cu o inaltime de 2 – 8 cm, este perfecta pentru zona de prim plan.

 

Anubias nana Pangolino. In cazul in care esti pasionat de specii rare si doresti sa creezi un peisaj subacvatic cu adevarat special, aceasta poate fi o alegere potrivita pentru tine. Fiind una dintre cele mai mici varietati ale speciei, planta este foarte robusta si nu are nevoie de foarte multa lumina.

Ca substrat de crestere, planta prefera sa se ataseze de radacini lemnoase, iar pentru un efect estetic spectaculos, lemnul de culoare roscata este ideal. Este alegerea perfecta si pentru nano acvarii, pana la un volum de 10 litri.

 

Plante de midground

Lagenandra meeboldi red. Planta originara din Asia, ea are frunzele late si necesita o cantitate suficienta de lumina pentru a dezvolta culoarea rosiatica pentru care este atat de apreciata. Dimensiunile fiecarei frunze sunt destul de mari, 4 – 8 cm latime si 6 – 12 cm lungime, prin urmare ai nevoie de un spatiu relativ generos pentru ea.

Este, insa, o alegere spectaculoasa, caci nuanta frunzelor variaza de la verde la violet aprins, rosu-violet, roz deschis si o multime de tonuri intermediare.

 

Cryptocoryne wendtii brown ii atrage pe utilizatori pentru ca este una nepretentioasa, cu o viteza de crestere medie, care se adapteaza relativ usor in orice acvariu. Aspectul sau caracteristic, cu frunze maro cu margini usor ondulate, o face usor de integrat intr-o mare varietate de peisaje, creand un contrast interesant cu frunzele verzi.

Planta se dezvolta mai bine in acvariile cu apa ceva mai dura, iar nuanta de maro variaza in functie de gradul de expunere la lumina.

 

Proserpinaca palustris este cu adevarat o aparitie, in orice acvariu. Cu dimensiuni de 40 cm inaltime si 10 – 15 cm latime, ea iubeste lumina sii are o crestere lenta, astfel incat nu te vei trezi ca iti invadeaza acvariul.

Planta se cultiva deasupra apei, caz in care face frunze dintate, asemeni unui fierastrau; transferata in acvariu, are o perioada de tranzitie, dupa care dezvolta frunze cu ace lungi si fin dintate.

Marea sa calitate, insa, este legata de culoarea caracteristica, in tonuri si umbre de cupru, extrem de spectaculoasa si capabila sa creeze un contrast foarte atractiv cu restul acvariului.

 

 

Plante de fundal

Ceratopteris thalictroides este o specie cu crestere rapida, mai ales in mediile ceva mai bogate in CO2. Dimensiunile ei pot fi atat de mari incat, in acvariile mici si deschise, sa ajunga sa formeze si frunze de suprafata. Frunzele sunt fine, dantelate, formand un contrast frumos cu frunzele pline ale altor specii.

Este folosita in cazul acvariilor cu lumina buna, pentru a descuraja dezvoltarea algelor, caci planta consuma rapid o cantitate mare de nutrienti. Este de asemenea recomandata in cazul etapei de pornire a acvariilor de mici dimensiuni.

 

Microsorum pteropus trident este una dintre acele plante de acvariu cu crestere lenta, dar care nu necesita o cantitate mare de lumina, si nici de CO2. Planta poate ajunge la o inaltime care depaseste 15 – 20 cm si are frunze lungi si inguste si foarte verzi.

Fiind foarte usor de intretinut, ea li se potriveste si incepatorilor, dar este cautata si de catre acvaristii cu experienta, pentru ca ofera un aspect atractiv mediului. Pentru a se dezvolta bine, prefera sa fie plantata fie pe pietre, fie pe radacini.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments