Animale pe cale de disparitie din Romania

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.21

 

Ca in multe alte tari, si in Romania exista o multime de specii de animale intalnite tot mai rar, fiind pe cale de disparitie, iar acestea trebuie protejate, pentru a nu le pierde in totalitate – balaurul dobrogean, rasul romanesc, dihorul patat, hamsterul romanesc si ariciul sunt doar o parte din ele. Totodata, in tara vei gasi si rezervatii naturale care au rolul de a conserva anumite elemente din natura – Padurea Letea, Parcul National Retezat, Parcul National Piatra Craiului sau Rezervatia Arpasel.

 

Disparitia speciilor este o problema care ii preocupa de mult timp pe oamenii de stiinta, deoarece nu putine au fost cazurile in care acestea au fost pierdute complet si nu s-a mai putut face nimic. 

In cele ce urmeaza, vrem sa-ti vorbim putin despre animalele din Romania care se afla intr-o astfel de situatie si sa-ti spunem cateva aspecte importante cu privire la ele. 

 

Animale domestice

In tara la noi sunt destul de multe specii de animale foarte rare, care traiesc pe langa casa omului, iar din nefericire, ele sunt din ce in ce mai greu de gasit. 

 – Sura de stepa

Acest animal face parte din rasa bovinelor. Se pare ca in total, in tara la noi, ar mai fi doar vreo 50 de vaci care fac parte din aceasta specie, care sunt tinute intr-o statiune zoologica de langa orasul Iasi (Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu).

Chiar daca acum zeci de ani 60% din vacile din Romania apartineau acestei specii, astazi, ele sunt extrem de putine. Sura de stepa e un animal rezistent la boli si produce anual circa 2000 de litri de lapte. 

 – Rollerul de Timisoara

Si acest animal e demn de amintit cand vorbim de specii pe cale de disparitie, el fiind un porumbel. Isi are originea chiar la noi in tara si s-a format prin incrucisarea a doua rase – rollerul de Smirna si cel de Chisinau. Aceasta pasare zboara la inaltimi joase, are capul mic, fruntea potrivita, ceafa rotunjita, ochii albi cu pupile mici, pieptul bombat, aripile lungi, coada lunga, picioarele de marime mijlocie si un penaj usor aspru. 

 – Golas de Transilvania 

Aceste gaini sunt pe cale de disparitie la noi in tara, pe intreg teritoriul existand in jur de 3000 de exemplare. Ele sunt specii romanesti, cu un penaj bogat, de culoare neagra, alba, rosiatica sau barat si gatul gol. Nu sunt foarte estetice, dar sunt rezistente la boli si la temperaturi extreme. 

Animale salbatice

Lumea animalelor salbatice a suferit pierderi masive in ultimii ani, puse mai ales pe seama lucrarilor de defrisare si braconajului. Si in tara la noi sunt o multime de specii ce trebuie si sunt protejate. Mai jos, iti prezentam o lista ce cuprinde cateva animale salbatice, in Romania, care sunt din ce in ce mai putine, motiv pentru care sunt protejate de lege.

 – Balaurul dobrogean

Acest animal este un sarpe ce mai e intalnit si sub denumirea de sarpele cu patru dungi rasaritean sau balaurul mare. El isi duce traiul in zonele de stepa si uneori chiar si in locuintele oamenilor, in podul caselor, unde se hraneste cu porumbei. Este o vietate de talie mare, avand o lungime de pana la 2.60 m, nu iubeste soarele puternic si se misca foarte lent. Ca hrana, consuma mamifere rozatoare, pe care le vaneaza de dimineata pana la apus. 

La aceasta specie, care face parte din ecosistemul unei pajisti de stepa, masculii sunt mai mari decat femelele, iar imperecherea are loc in lunile iunie-iulie. 

 – Dihorul patat

Romania este singura tara din Uniunea Europeana pe teritoriul careia se mai regasesc aceste animale terestre. Ele traiesc doar in zonele uscate si de stepa si sunt protejate de lege inca din 1993. 

Dihorul patat are intre 29 si 35 cm lungime. Femela cantareste intre 300 si 600 grame, iar masculul intre 320 si 715 grame. Daca sunt ingrijite in mod corespunzator, aceste vietati pot trai pana la 10 ani. Ele se hranesc cu mici rozatoare, pe care le vaneaza, dar si cu pasari, reptile, fructe si ierburi. 

 – Rasul romanesc

Rasul, un animal cu un vaz foarte fin si un auz ascutit, este raspandit in numar de peste 1200 de exemplare in Romania si aproximativ 9000 in toata Europa. El are un trunchi scurt, cu picioare lungi si alearga foarte rapid. Aceasta felina isi poate detecta cu usurinta prada de la zeci de metri si traieste izolata, ferita de oameni.

Aceste animale sunt deosebite prin faptul ca traiesc solitare si nu accepta alte feline adulte, mai ales daca e vorba de acelasi sex. Se hranesc cu rozatoare, capre negre si caprioare. Pot trai pana la 17 ani in salbaticie si 20 in captivitate.

 – Parsul de padure cenusiu

Acest animal mai e intalnit si sub numele de pars cenusiu sau comun si face parte din genul Glis al familiei Gliridae, fiind intalnit pe intreg continentul Europei. 

Un pars de padure, cenusiu, are o lungime a corpului de 25-30 cm si o greutate cuprinsa intre 120 si 150 de grame. Se aseamana mult cu veveritele, la forma, dar are bineinteles alta culoare. 

 – Jderul si dihorul

Jder sau dihor nu e acelasi animal, cum confunda unele persoane. 

Jderul e carnivor, terestru, cu blana cafenie-aurie, coada lunga si corp alungit si zvelt. El e solitar, activ atat ziua, cat si noaptea si se hraneste cu rozatoare, broaste, pesti, oua de pasare, fructe dulci si chiar pui de caprioara foarte mici. 

Dihorul e un animal cu un corp foarte subtire si flexibil, cu lungime de 30-50 cm, plus 10-20 cm coada, cu o blana ce are nuante care variaza intre cenusiu, maro si bej. Pe labute si burta e de culoare neagra, iar in jurul botului si la urechi, in varf, are dungi albe. Vaneaza hrana doar in timpul noptii si se deplaseaza pe distante scurte.

Anumite specii de dihori sunt animale pe cale de disparitie, iar aici amintim dihorul patat sau cel cu picioare negre.

 – Ariciul

Daca te intrebi unde traieste ariciul, de regula, acesta locuieste in zonele cu vegetatie bogata, deoarece se hraneste cu viermi, insecte, seminte. Aceste vietati sunt singuratice si se apropie doar in perioada de imperechere. Un astfel de animalut e renumit mai ales pentru aspect, avand in jud de 5000-7000 de tepi. 

Aricii sunt tot mai des intalniti ca si animale de companie si sunt protejati pe intreg teritoriul tarii. 

Animale care traiesc doar in Romania

Tara noastra e una foarte bogata atunci cand vorbim de flora si fauna. Sunt o multime de animale care traiesc la deal sau in campii si care sunt unice in lume. Iata cateva dintre ele:

 – Grivanul-mic (hamsterul-romanesc)

Este o specie unica in lume si traieste intr-o zona restransa din Dobrogea. E foarte putin cunoscut si in total sunt in jur de 2000 de exemplare. Viata le este pusa in pericol de faptul ca agricultura se dezvolta tot mai mult in zonele in care ei isi duc traiul si astfel li se distruge habitatul natural.

 – Soparla de nisip

Specifica zonei de Delta, soparla de nisip traieste in zonele de stepa si are origini asiatice. Aceste vietati au aceeasi culoare ca nisipul, motiv pentru care se camufleaza cu mare usurinta. Sunt foarte rapide si au fost vazute frecvent pe plajele mai putin populate. 

Mai sunt si alte animale de campie, de ses sau de munte, care sunt rare in Romania, insa, ele nu sunt unice in lume, ci doar foarte rare sau intalnite pe alte continente – zimbrul, boa de nisip, rasul, ursul brun.

Mamifere din Delta Dunarii

Multi dintre cei care cauta informatii despre animale pe cale de disparitie isi indreapta atentia spre mamiferele din Delta Dunarii.

 – Nurca europeana

Vorbim in acest caz de o specie endemica ce traieste in mediul semiacvatic. Ea e caracterizata de un corp alungit, de 35-40 cm si o coada de 11-16 cm, cu o greutate de pana in 1 kg in cazul femelelor si intre 1 si 5 kg in cazul masculilor. Naste intre 1 si 6 pui pe an si prefera zonele cu apa statatoare si curgatoare.

 – Vidra

Aceasta specie adora apele din baltile Deltei, deoarece ii place sa se hraneasca cu pesti, raci, broaste si alte mamifere acvatice, pe care le vaneaza pe timp de noapte. Ea se misca foarte greu pe uscat, preferand apa, unde poate rezista scufundata chiar si 6-7 minute. 

Aceste animale pe cale de disparitie isi construiesc vizuine pe malul apelor, acestea avand o intrare pe uscat si una sub apa. Au un corp lung, cu un cap mic si turtit, blana lucioasa, cafenie si burta cu gatul deschise la culoare.

 – Nutria

Pe langa alte plante si animale ocrotite de lege, pe care le poti intalni in Delta, se numara si nutria. Aceasta prefera apele curgatoare foarte lin, care se regasesc mai ales in Delta. Ea isi face cuib direct in apa, acesta aratand precum un musuroi si se hraneste in general cu vegetale si uneori cu moluste. 

O nutrie poate avea o lungime a corpului cuprinsa intre 45 si 50 cm, 30-35 cm coada si o greutate de 7-8 kg. Blana e cafenie in partea dorsala si galbuie-cafenie-roscata in fata. Se reproduce destul de mult, facand cam 5-6 pui, de 3 ori pe an.

Rezervatii naturale din Romania

Adesea in tara la noi s-a incercat si s-a reusit introducerea de noi specii in ecosistem, iar acest lucru a fost posibil si datorita faptului ca totul a fost facut in medii protejate, in rezervatii naturale. In tara la noi sunt o multime de astfel de zone, iar pe unele dintre ele ti le vom prezenta putin in cele ce urmeaza, in cazul in care vrei sa afli si alte curiozitati din lumea plantelor si animalelor:

 – Padurea Letea

Aceasta padure arata incredibil de frumos si se intinde pe o suprafata de 5246.8 ha. E localizata in judetul Tulcea si e compusa din stejari seculari, care se inalta falnic spre cer, dar e renumita si pentru cei aproximativ 2000 de cai lasati in salbaticie. 

 – Parcul National Retezat

In aceasta rezervatie naturala traiesc multe animale de munte protejate de lege, precum: ursul carpatin, caprioara, pisica salbatica, jderul de copac, liliacul de apa, brotacul verde de copac, cocosul de munte, soimul calator, naparca, salamandra de foc etc., dar poti intalni si specii de plante deosebite – bujorii de munte, floarea de colt, albastreaua de munte, dar si o multime de soiuri de conifere (pin, molid, artar, gorun, stejar, ulm, frasin, mesteacan etc.). 

Parcul National Retezat are o suprafata foarte mare, de aproximativ 38.000 ha si e localizat in judetul Hunedoara. A fost infiintat in 1935 si a fost declarat arie protejata in anul 2000.

 – Parcul National Piatra Craiului

Aceasta rezervatie naturala se intinde pe teritoriul a doua judete si are o suprafata de 14.773 ha – 6967 ha in Arges si 7806 ha in Brasov. Parcul a luat fiinta in 1938, iar de atunci pana astazi s-a tot dezvoltat, ajungand sa cuprinda o multime de plante si animale pe cale de disparitie si nu numai. 

In aceasta arie protejata traiesc vietati precum mamifere (urs carpatin, cerb, ras, veverita, mistret), pasari (cocos de munte, soim calator, cuc, mierla, acvila de munte, scatiu, sticlete), reptile, amfibieni si pesti (sarpele de apa, de casa, vipera, salamandra de foc). Acestea sunt atent ingrijite, au atat adapatori amenajate de om, cat si locuri din care pot sa bea apa direct din natura. 

 – Rezervatia Arpasel

Pe versantul nordic al muntilor Fagaras, in judetul Sibiu, cuprinzand etajul alpin, subalpin si montan, se afla Rezervatia Arpasel. Aceasta are elemente de flora rare, deosebite, printre care amintim: aiul de munte, vartejul pamantului, clopoteii, iarba neagra, ghintura, alunul salbatic, pinul rosu, trifoiul rosu, zanisoara si flamanzica. 

Aceasta zone e deosebita si pentru prezenta unor animale mai rar intalnite, si anume caprele negre, care se regasesc in proportie de 80% in acest loc, dar si marmotele. In ceea ce priveste pasarile, cea mai speciala dintre ele este acvila de munte. 

Speram ca am reusit sa te informam cat mai bine si ca acum cunosti date importante legate de speciile mai rare de animale din tara noastra, dar si de locurile in care ele isi duc traiul de zi cu zi. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu