Afla despre ciori si corvide

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.22

 

Maestre la supravietuire, aglomerand cerul orasului pe timp de iarna, ciorile sunt unele dintre cele mai inteligente pasari din lume. Desi confundate adesea, corbul este o specie complet diferita, care starneste, pe buna dreptate, atentia.

 

Corbii si ciorile sunt specii diferite; aspectul lor este diferit, comportamentul la fel, si fiecare dintre ele exceleaza din anumite puncte de vedere. In continuare, te invitam sa descoperi cateva informatii interesante despre cioara si corb, ca sa inveti si tu sa le deosebesti.

 

Taxonomie

Dupa cum am spus deja, cand vine vorba despre ciori si corbi vorbim despre doua specii diferite. Ambele fac parte din familia corvide, alaturi de cotofana de pilda, dar cioara (sau cioara de semanatura) este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Corvus frugilegus, in timp ce corbul este denumit Corvus corax

Din aceeasi familie face parte si Corvus corone cornix  sau cioara griva, care e ceva mai mica decat cioara de semanatura; penajul ei este o combinatie de cenusiu si negru, spre deosebire de cioara de semanatura care e complet neagra.

Descriere

Cioara, pasare rezistenta, este raspandita in intreaga Europa si in Asia; primavara, vara si toamna prefera sa traiasca in zone agricole, cu palcuri de copaci. Penele sunt complet negre atat la femele cat si la masculi, dar femelele sunt ceva mai mici. In medie, lungimea corpului atinge 47 – 49 cm, greutatea e de 337 – 531 g, cu o anvergura a aripilor de 81 – 94 cm. 

Corbul este specia de corvide cel mai bine reprezentata in lume, caci se regaseste in Europa, Asia, America de Nord si chiar si Groenlanda. Penajul negru uniform nu permite diferentierea sexelor, dar femela este ceva mai mica. Corpul atinge o lungime de 68 – 70 cm, greutatea e cuprinsa in intervalul 700 – 1600 g, iar anvergura aripilor e de 113 – 135 cm.

Ciorile grive au spatele, abdomenul, lateralele corpului si baza cozii de culoare gri, restul penajului fiind negru. Corpul atinge 48 – 52 cm lungime, greutatea ajunge la 410 – 675 g, iar anvergura aripilor variaza intre 84 si 100 cm. 

 

Cat traieste o cioara?

Longevitatea acestor tipuri de pasari este una record in lumea zburatoarelor. Cioara comuna traieste 22 – 23 ani in salbaticie, cioara griva atinge 16 – 17 ani, iar corbul poate trai 17 – 18 ani in mediul sau natural. In captivitate, insa, longevitatea maxima atinsa de un corvid a fost de 44 ani – a fost vorba despre un corb. 

 

Reproducere

Cioara de semanatura traieste in colonii numeroase, dar exemplarele sunt monogame. Sezonul de reproducere se desfasoara in martie – mai, cand femelele depun 3 – 5 oua pe care le clocesc timp de 16 – 18 zile. Acesti pui de cioara sunt hraniti de ambii parinti pana la varsta de o luna si cateva zile, cand isi iau zborul singuri si devin membri ai aceleiasi colonii. 

Cioara griva depune 4 – 6 oua pe care le cloceste 17 – 19 zile. Puii parasesc cuibul ceva mai tarziu, ramanand alaturi de parinti pana la 36 zile. 

Corbul depune 5 – 6 oua in februarie – martie, mai devreme decat celelalte specii de corvide. Incubatia e mai lunga, atingand 20 – 25 zile. Puii sunt hraniti de parinti pana la 35 – 49 zile, dar raman in teritoriul cuibului pana implinesc 1 – 2 ani. 

 

Alimentatie

Cioara si cioara griva au o dieta foarte asemanatoare, care include cereale, fructe si seminte. Uneori, ele vaneaza mamifere mici sau soparle si nu refuza sa se delecteze cu ouale unor pasari mai mici. Uneori au fost observate si comportamente necrofage la aceste pasari.

Corbul, mai mare si mai puternic, este un omnivor recunoscut: insecte, amfibieni, pasari, reptile, mamifere mici se afla pe lista sa de preferinte. Insectele care se hranesc din lesuri sunt cautate, dar corbul nu se da in laturi nici de la cereale, fructe de padure, seminte, ghinde, alune, fructe de padure. 

Desi relativ oportuniste, aceste membre ale familiei corvidelor nu vor fi observate la hranitoarea pasarilor domestice sau la hranitorile pentru pasarile mici de oras. 

Populatie si masuri de conservare

Cioara de semanatura are in Europa o populatie foarte mare, care se pare ca atinge 18.000.000 perechi, dintre care 350.000 – 420.000 traiesc in Romania. 

Si populatia europeana de cioara griva este foarte mare, ajungand pana la 34.000.000 perechi, dintre care la noi in tara traiesc 250.000 – 400.000 perechi.

Populatia de corb nu este la fel de bine reprezentata, desi ramane relativ mare: 970.000 perechi, dintre care 24.000 – 35.000 in Romania. 

Totusi, toate cele 3 specii, ca si multe altele, sunt puse in pericol de defrisarile masive si de pierderea habitatelor. In special corbul se confrunta cu o pierdere accelerata a locurilor de cuibarit din perdelele forestiere. 

 

Stiai ca….

…cotofenele fac si ele parte din familia ciorilor?

…cele mai apropiate rude zoologice ale ciorilor sunt pasarile paradisului?

…ciorile sunt printre cele mai sociabile pasari? A fost identificata o colonie care numara peste 65.000 exemplare.

…ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume? Ele sunt mai destepte decat bufnitele sau psarile de prada si castiga puncte si in fata papagalilor, caci sunt mai descurcarete decat acestia.

…proportia dintre dimensiunile creierului si dimensiunile corpului este similara cu cea observata la maimutele antropoide si la cetacee?

…testele de inteligenta au demonstrat ca ciorile sunt mai destepte decat cainii, pisicile si porcii, ba chiar si decat cimpanzeii bonobo. Practic, dupa oameni, locul 2 la capitolul inteligenta este revendicat de ciori, cimpanzei si delfini.

…ciorile sunt singurele vietuitoare (in afara de om si maimute) care folosesc unelte. A fost observata o cioara care arunca pe autostrada nucile pe care nu le putea sparge si le recupera dupa ce masinile rezolvau aceasta problema. 

…in China si Japonia corbul este o pasare foarte respectata datorita obiceiului sau de a-si hrani parintii atunci cand acestia sunt batrani.

…corbii invata cu usurinta sa numere pana la 30, se joaca si fac glume?

…corvidele sunt monogame; pe langa faptul ca isi aleg partenerul pe viata, nu il inlocuiesc nici daca acesta a fost ucis. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu