Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Scurt ghid practic pentru ciclarea acvariului

 

Acvaristica este un hobby care necesita nu doar stiinta si pricepere, ci si destul de multa rabdare. Stim ca primul imbold al celor care cumpara un acvariu este sa se repeada sa achizitioneze si cativa pestisori simpatici care sa inoate in el inca din prima zi, daca e posibil, dar lucrurile pur si simplu nu functioneaza asa, si sunt sanse mari ca acesti primi pesti sa nu aiba viata lunga daca procedezi astfel.

 

Ce este ciclarea?

Notiunea de ciclare se refera, de fapt, la ciclul azotului, care trebuie sa se desfasoare complet in interiorul acvariului tau, inainte de a putea introduce pesti carora sa le asiguri o viata sanatoasa. Desfasurarea acestui ciclu necesita interventia unor specii bacteriene pe care iti vei dori sa le cultivi in apa . Iar noi iti vom explica, pas cu pas, cum se realizeaza acest lucru.

Graficul ciclarii unui acvariu – Bunny.ro

Care este stiinta din spatele ciclarii?

In corpul animalelor si al plantelor exista o concentratie mare de azot. Ajuns in apa, acest azot generat de resturile vegetale, de resturile de mancare sau de excrementele pestilor, este transformat in amoniac.

Amoniacul este extrem de toxic pentru pesti, iar intr-un acvariu de dimensiuni mici, populat brusc cu un numar mare de pesti, el are efecte devastatoare intr-un interval scurt de timp. Daca in natura, amoniacul este eliberat intr-o cantitate mare de apa, in acvariu, concentratia sa creste foarte repede.

Avand in vedere existenta oxigenului in apa, amoniacul poate fi transformat in nitriti, multumita actiunii unor specii bacteriene din genul Nitrosomas. Nitritii sunt insa si ei toxici, intr-o concentratie mai mare de 0.3 mg/l. Insa intr-un acvariu ciclat, mai traieste o specie de bacterii, numita Nitrobacter, care convertesc nitritii in nitrati.

Nitratii nu numai ca nu au acelasi grad de toxicitate pentru animalele din apa, dar ei sunt utilizati de plante in procesul lor de hranire. Prin urmare, ceea ce urmaresti tu sa se intample in acvariul tau, este acest proces, denumit ciclul azotului.

 

Cat dureaza ciclarea completa a unui acvariu?

Din ziua in care ai turnat apa in acvariu, pana in ziua in care poti pune pestii in ea, in siguranta, pot trece aproximativ 8 saptamani. In cazul in care te grabesti si nu mai ai rabdare, dupa aproximativ 3 saptamani poti pune in acvariu un singur peste rezistent. De fapt, prezenta acestuia este posibil sa accelereze intrucatva procesul.

 

Care este dinamica substantelor cu azot in acest rastimp?

Initial, numarul de bacterii din acvariu este foarte mic. Pe masura ce adaugi in apa o sursa de nutrienti (cel mai frecvent, mancare de peste, ca si cum ai hrani un peste inexistent), creste concentratia de amoniac, ceea ce creeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor Nitrosomas. Pe masura ce ele prelucreaza amoniacul si elibereaza nitriti, si speciile din genul Nitrobacter gasesc conditii bune pentru a se inmulti.

In timp, numarul de bacterii devine destul de mare incat ele sa transforme rapid amoniacul in nitriti si apoi in nitrati, nelasand substantele toxice sa se acumuleze in apa si sa le faca rau pestilor.

 

Prima etapa: declorinarea apei

Atunci cand abia ai cumparat acvariul, il poti umple cu apa direct de la robinet, asa plina de clor cum este ea. Daca lasi acvariul descoperit timp de aproximativ 2 zile, clorul se va elimina din apa, permitand bacteriilor sa se dezvolte. Unii specialisti sustin, insa, ca 2 zile este prea putin, in cazul acestei metode, si ca ar trebui sa iei in calcul un minim de 4 zile.

In cazul in care vrei sa reduci timpul de asteptare, sau pentru mai tarziu, cand in acvariu vei avea pesti si bacterii, pentru care clorul se poate dovedi fatal, poti face declorinarea fie prin adaugarea de substante speciale, cumparate din petshopuri, fie prin colectarea din timp a apei in recipiente cu gura larga, timp de minim 24 ore.

 

A doua etapa: oxigenarea apei

Dupa cum ai vazut mai sus, bacteriile de care ai nevoie sunt mari iubitoare de oxigen, prin urmare, cu cat apa din acvariu este mai bine oxigenata, cu atat ele se vor dezvolta mai repede si mai bine. Odata ce clorul din apa a fost eliminat, porneste filtrul si lasa-l sa functioneze continuu.

Odata cu filtrul, poti porni si instalatia de incalzire a apei, astfel incat temperatura interioara sa fie de 30 de grade. Astfel, creezi conditiile optime pentru speciile bacteriene care te intereseaza.

 

A treia etapa: dezvoltarea coloniilor de bacterii

Pasul urmator este sa le oferi bacteriilor o cantitate adecvata de hrana, pentru a se putea inmulti. Poti adauga in apa 3 – 5 mg de amoniac brut pentru fiecare litru de apa, sau poti adauga regulat hrana pentru pesti in apa. Pe masura ce creste concentratia de amoniac, se vor dezvolta bacteriile Nitrosomas, care vor determina cresterea concentratiei de nitrati. Este momentul in care se pot dezvolta in voie si coloniile de Nitrobacter.

 

Ciclarea acvariului – ciclul azotului – Bunny.ro

Exista metode de a accelera ciclarea?

In cazul in care stai prost cu rabdarea, exista doua metode de a grabi intrucatva procesul de ciclare. Unul dintre cele mai eficiente este sa montezi in acvariu un filtru provenit de la un acvariu populat, care contine deja speciile bacteriene dorite. Daca nu il poti monta, poti pur si simplu sa storci filtrul in apa din noul acvariu.

Exista, pe de alta parte, in comert, un “cocktail” lichid de bacterii, pe care il poti adauga in acvariu pentru ca ele sa se dezvolte mai repede. Parerile sunt, insa, impartite.

In ambele cazuri, pot introduce primii pestisori in apa dupa doar 7 – 10 zile, dar insistam ca ei ar trebui sa apartina unor specii mai rezistente: pesti sanitari sau carasi. Odata cu introducerea pestilor, temperatura apei trebuie scazuta la 24 – 25 grade Celsius.

 

Cum stiu ca acvariul meu este complet ciclat?

In functie de metoda de ciclare pentru care ai optat, e bine sa iti faci un obicei din a verifica regulat pH-ul apei si cantitatea de amoniac, nitriti si nitrati.

Teoretic, este suficient sa verifici cresterea cantitatii de nitrati din apa; odata ce concentratia lor creste, inseamna ca ciclul azotului se desfasoara deja, chiar daca probabil ca e mai intelept sa mai astepti un pic inainte sa introduci primii pesti.

 

Cum mentin calitatea apei dintr-un acvariu ciclat?

Cel mai pretios lucru din acvariul ciclat este filtrul, si asta pentru ca interiorul sau se afla cele mai bogate colonii de bacterii. Este normal sa fie asa: aici gasesc nutrientii de care au nevoie, dar si cantitatea cea mai mare de oxigen.

Pe de alta parte, colonii de bacterii se gasesc pretutindeni in acvariu, si in substrat, si pe pereti. Asadar, daca este nevoie ca vreodata sa schimbi filtrul, o poti face fara sa compromiti intregul ansamblu.

In cazul in care este nevoie sa cureti filtrul acvariului, fa-o intotdeauna in apa din acvariu. Nu apela la jetul de apa de la robinet, caci vei pierde in sistemul de canalizare public cea mai mare parte a bacteriilor pe care te-ai straduit sa le inmultesti.

Unii acvaristi pasionati prefera sa foloseasca fie filtre duble, in cazul carora pot sa curete numai unul dintre cei doi elementi de filtrare, fie sa apeleze la doua filtre pe care sa le alterneze, astfel incat sa nu ramana niciodata fara aceasta importanta sursa de bacterii.

O alta metoda este sa apelezi la folosirea filtrelor complexe, care includ zone biologice pentru dezvoltarea coloniilor. Nu este vorba despre nimic prea complicat, ci despre fragmente de burete, nisip sau inele ceramice, care ofera un bun substrat pentru bacterii.

Atunci cand e nevoie de o curatare a apei, sau de completarea acesteia, cea mai buna solutie este sa pregatesti o cantitate oarecare de apa declorinata cu care sa inlocuiesti intre 25 si 30% din apa.

Niciodata – cu exceptia unor situatii absolut speciale – nu vei schimba complet toata apa din recipient, caci odata cu ea, vei pierde si o mare parte a microbiomului din interior. Manevra in sine reprezinta un stres mult prea mare pentru pesti, care vor suferi, se pot imbolnavi sau chiar muri.

 

Cum introduc pestii in acvariu?

Chiar daca acvariul a fost ciclat si adaposteste deja pesti care traiesc sanatosi de ceva vreme, atunci cand vrei sa introduci un peste nou in apa, trebuie sa o faci treptat, pentru binele sau.

Explicatia este simpla: din punct de vedere chimic, este posibil ca apa in care a trait pestele pana atunci, sa fie destul de diferita de cea pe care i-o poti oferi tu acasa. De aceea, schimbarea trebuie sa survina lent.

Pentru inceput, pune punguta cu pestele, inchisa, in acvariu. Astfel temperatura din punga se egalizeaza cu cea din acvariu, ceea ce previne un eventual soc termic, mai ales pe timp de iarna.

Odata temperatura egalizata, pestele cu apa din punga vor fi pusi intr-un borcan ceva mai mare. Treptat, pe parcursul a aproximativ 20 de minute, se adauga apa din acvariu peste apa in care a venit pestisorul.

Te poti opri din a mai adauga apa abia atunci cand apa din acvariu reprezinta cam 80% din totalul apei din borcan. Pentru un plus de siguranta, poti sa mai astepti inca 10 minute inainte de a introduce, in sfarsit, pestele in acvariu.

 

De ce mai e nevoie sa schimb periodic apa din acvariu?

Dupa cum ai citit deja, este esential pentru buna intretinere a acvariului, ca 20 – 30 % din apa din interior sa fie periodic inlocuita cu apa declorinata. Acest gest are mai multe justificari, toate spre beneficiul pestilor.

In primul rand, facand asta, indepartezi excesul de nitrati. Intr-un acvariu bine populat, in care exista si plante naturale, ei pot atinge concentratii destul de mari, ceea ce poate reprezenta un factor de stress pentru pesti.

Apoi, atunci cand inlocuiesti o parte din apa, imbogatesti acvariul cu o parte dintre nutrientii necesari pentru buna dezvoltare a plantelor.

Ce trebuie sa stii despre ciclarea acvariului – hranirea pestelui – Bunny.ro

Exista si alte riscuri la care sunt expuse bacteriile benefice din acvariu?

O situatie speciala si cu potential periculos pentru pesti apare in situatia in care este nevoie sa aplici un tratament. Acvaristii experimentati, dedicati si care au suficient spatiu, folosesc un acvariu (gasesti aici o lista comparativa) de carantina, tocmai pentru a evita aparitia acestor situatii neplacute.

In cazul in care raul a fost comis, nu prea mai ai de ales: vei aplica tratamentul recomandat si vei lua toata masurile necesare pentru a preveni aparitia “sindromului acvariului nou”, posibil chiar si in acvariile ciclate de multa vreme.

Aproape toate tratamentele medicamentoase aplicate pestilor au ca efect secundar distrugerea bacteriilor benefice din acvariu. Cresterea concentratiei de amoniac si de nitriti poate fi fatala unor pesti care si asa sufera. Ce poti face ca sa reduci impactul negativ este sa schimbi apa in fiecare zi, timp de 1 – 2 saptamani, sa aerezi puternic acvariul si sa incerci sa introduci bacterii benefice din alte acvarii ciclate.

 

E o idee buna sa folosesc produse pentru neutralizarea amoniacului?

Aceste produse sunt disponibile in petshopuri si magazine axate pe acvaristica, iar efectul lor este exact cel mentionat: odata introduse in apa, anuleaza efectul toxic pe care il are amoniacul asupra pestilor. Problema pe care o ridica aceasta metoda este ca nu iti mai permite sa monitorizezi atent procesul de ciclare: nu vei mai sti niciodata care sunt concentratiile reale de amoniac, nitriti si nitrati, ci vei primi doar valori false.

 

Este o idee buna sa accelerez ciclarea prin folosirea de surse de bacterii dintr-un acvariu ciclat?

Aceasta manevra include o serie de riscuri si de beneficii pe care e important sa le iei atent in calcul.

Avantajele sunt clare: introduci rapid in apa din acvariu un numar generos de bacterii benefice, accelerand semnificativ ciclarea, a carei durata se poate reduce la 3 – 4 saptamani in aceste conditii, mai ales daca asiguri si conditii optime de hrana si temperatura pentru noile bacterii.

Riscul, insa, este destul de mare: exista pericolul sa introduci in apa si microorganisme patogene, ceea ce, evident, nu este deloc de dorit.

Din acest motiv, consideram ca folosirea unui acvariu ciclat pentru accelerarea ciclarii unuia nou poate fi rezervata situatiilor disperate, in care ai deja o populatie de pesti in pericol, sau cazurilor in care ambele acvarii iti apartin, si stii exact care e starea de sanatate a pestilor.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Amenajarea acvariului – plante potrivite

 

Daca iti amintesti din anii trecuti, toata lumea avea in acvariu plante din plastic, dar nimeni nu le acorda prea mare atentie, pentru ca…sa fim sinceri, nu erau cine stie ce atractive. In prezent exista, insa, o gama variata de plante de acvariu naturale, vii, cu rol important si in micul ecosistem din care fac parte, si cu un aspect impresionant.

 

Aquascaping

Dupa cum ai realizat deja, poate, acvaristica este un domeniu practic inepuizabil din punct de vedere al informatiei, ideilor sau ramurilor sale. Una dintre ele este aquascaping-ul, o ramura care se ocupa cu realizarea unui design interior cat mai atractiv.

Bogatia de oferte de plante exotice iti permite, acum, sa combini specii contrastante din punct de vedere cromatic sau al texturii frunzelor, sa le ordonezi in functie de specie si de locul care le este destinat in acvariu.

Decorul astfel obtinut poate fi completat cu crengi si pietre si alte elemente de decor, astfel incat acvariul tau sa se transforme intr-o mica gradina subacvatica, atent ingrijita.

 

Scurta clasificare a plantelor de acvariu

Exista peste 100 de specii tropicale de plante exotice rare; despre cele comune nici nu mai aducem vorba, numarul lor este mult mai mare. In general, comerciantii tind sa le imparta in mai multe categorii, in functie de diferite criterii.

De pilda, in functie de locul care li se potriveste in acvariu, exista plante de prim plan, plante de mijloc, plante de fundal si plante plutitoare.

In functie de necesitatile lor si de usurinta de a le ingriji, exista plante basic, plante cu cerinte medii si plante cu cerinte avansate.

 

 

Plante de acvariu de prim plan

Hydrocotyle tripartita este o planta cu crestere rapida si compacta, cu o inaltime de doar 5 – 10 cm, care poate fi indrumata sa acopere intreg fundul acvariului, sub forma unui gazon uniform. Are frunze verde intens si tulpini verticale si un aspect vesel in orice vas suficient de mare.

 

Cryptocoryne parva este una dintre cele mai mici plante de acvariu din genul sau. Cu dimensiuni de 3 – 6 cm inaltime si 5 – 8 cm latime, ea este o alegere buna inclusiv pentru acvariile de mici dimensiuni. Avand nevoie de mai multa lumina decat alte specii, risca sa isi piarda intensitatea cromatica a frunzelor daca este umbrita de alte plante. Rata de crestere este una lenta, dar dificultatea de a o ingriji este considerata moderata.

 

Pogostemon helferi este o planta putin mai altfel, ideala pentru a fi plantata atat in prim plan cat si in zona de midground, fiind preferata in general pentru a face trecerea intre cele doua zone. Frunzele sunt crete si formeaza un covor dens de frunze, ceea ce atrage vizual. Avand un verde crud si un aspect stufos si fiind usor de crescut, este una dintre speciile preferate de pasionati.

 

Utricularia graminifolia face parte dintr-o categorie de vegetale perene de apa si mlastina. Specia este una mancatoare de insecte si e echipata cu capcane sub forma de balon. Formand, in scurt timp, un gazon extins, cu o inaltime de 2 – 8 cm, este perfecta pentru zona de prim plan.

 

Anubias nana Pangolino. In cazul in care esti pasionat de specii rare si doresti sa creezi un peisaj subacvatic cu adevarat special, aceasta poate fi o alegere potrivita pentru tine. Fiind una dintre cele mai mici varietati ale speciei, planta este foarte robusta si nu are nevoie de foarte multa lumina.

Ca substrat de crestere, planta prefera sa se ataseze de radacini lemnoase, iar pentru un efect estetic spectaculos, lemnul de culoare roscata este ideal. Este alegerea perfecta si pentru nano acvarii, pana la un volum de 10 litri.

 

Plante de midground

Lagenandra meeboldi red. Planta originara din Asia, ea are frunzele late si necesita o cantitate suficienta de lumina pentru a dezvolta culoarea rosiatica pentru care este atat de apreciata. Dimensiunile fiecarei frunze sunt destul de mari, 4 – 8 cm latime si 6 – 12 cm lungime, prin urmare ai nevoie de un spatiu relativ generos pentru ea.

Este, insa, o alegere spectaculoasa, caci nuanta frunzelor variaza de la verde la violet aprins, rosu-violet, roz deschis si o multime de tonuri intermediare.

 

Cryptocoryne wendtii brown ii atrage pe utilizatori pentru ca este una nepretentioasa, cu o viteza de crestere medie, care se adapteaza relativ usor in orice acvariu. Aspectul sau caracteristic, cu frunze maro cu margini usor ondulate, o face usor de integrat intr-o mare varietate de peisaje, creand un contrast interesant cu frunzele verzi.

Planta se dezvolta mai bine in acvariile cu apa ceva mai dura, iar nuanta de maro variaza in functie de gradul de expunere la lumina.

 

Proserpinaca palustris este cu adevarat o aparitie, in orice acvariu. Cu dimensiuni de 40 cm inaltime si 10 – 15 cm latime, ea iubeste lumina sii are o crestere lenta, astfel incat nu te vei trezi ca iti invadeaza acvariul.

Planta se cultiva deasupra apei, caz in care face frunze dintate, asemeni unui fierastrau; transferata in acvariu, are o perioada de tranzitie, dupa care dezvolta frunze cu ace lungi si fin dintate.

Marea sa calitate, insa, este legata de culoarea caracteristica, in tonuri si umbre de cupru, extrem de spectaculoasa si capabila sa creeze un contrast foarte atractiv cu restul acvariului.

 

 

Plante de fundal

Ceratopteris thalictroides este o specie cu crestere rapida, mai ales in mediile ceva mai bogate in CO2. Dimensiunile ei pot fi atat de mari incat, in acvariile mici si deschise, sa ajunga sa formeze si frunze de suprafata. Frunzele sunt fine, dantelate, formand un contrast frumos cu frunzele pline ale altor specii.

Este folosita in cazul acvariilor cu lumina buna, pentru a descuraja dezvoltarea algelor, caci planta consuma rapid o cantitate mare de nutrienti. Este de asemenea recomandata in cazul etapei de pornire a acvariilor de mici dimensiuni.

 

Microsorum pteropus trident este una dintre acele plante de acvariu cu crestere lenta, dar care nu necesita o cantitate mare de lumina, si nici de CO2. Planta poate ajunge la o inaltime care depaseste 15 – 20 cm si are frunze lungi si inguste si foarte verzi.

Fiind foarte usor de intretinut, ea li se potriveste si incepatorilor, dar este cautata si de catre acvaristii cu experienta, pentru ca ofera un aspect atractiv mediului. Pentru a se dezvolta bine, prefera sa fie plantata fie pe pietre, fie pe radacini.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cum sa te asiguri ca pestii tai vor fi in siguranta atunci cand lipsesti din oras?

 

Multi iubitori de animale aleg varianta unui acvariu pentru ca pestii sunt mai putin pretentiosi decat alte specii de animale de companie. Este ceva adevar in asta: ei se multumesc sa fie hraniti o data pe zi, iar implicarea ta se limiteaza in general la a monitoriza ca toate sistemele de mentenanta a microclimatului din acvariu sa ramana in functiune.

Totusi, cand pleci in concediu, lucrurile pot deveni, deodata, complicate, caci daca un caine te poate insoti, iar o pisica poate fi dusa la o vecina sau la o pensiune, acvariul nu poate fi mutat. Prin urmare, probabil ca vei avea nevoie de alte solutii, de rezerva. In articolul nostru vei gasi cateva idei.

 

Estimeaza corect durata calatoriei

In primul rand, gandeste-te cat vei lipsi de acasa. Daca pleci din oras vineri seara si revii duminica seara, pestii tai se pot descurca foarte bine pe cont propriu, dar daca lipsesti mai mult de atat, va trebui sa gasesti o alternativa de a-i ingriji de la distanta.

De asemenea, atunci cand pleci de acasa, trebuie sa iti asumi eventualele riscuri. Se poate intampla sa ai pesti foarte scumpi sau foarte sensibili, caz in care e bine sa iei niste masuri de siguranta in ceea ce ii priveste. Imagineaza-ti ca se strica filtrul, sau sistemul de incalzire, si ca tu lipsesti de acasa o saptamana intreaga. Perspectiva nu e prea incurajatoare, nu-i asa?

 

 

Fa planuri in functie de speciile de pesti pe care le ingrijesti

Fiecare peste are propriile sale nevoi alimentare, de care trebuie sa tii cont cand lipsesti, asa cum o faci cand esti acasa. Pestii carnivorii au nevoie de mancare vie sau de pelete speciale pentru ei. Pestii omnivori pot fi hraniti cu ajutorul unor blocuri speciale, care se amplaseaza in acvariu. Ele sunt alcatuite din minerale si se dizolva treptat, eliberand treptat si hrana.

Solutia acestor blocuri de hrana nu este potrivita in cazul in care ai pesti de dimensiuni foarte diferite, sau din specii foarte lacome, caci exista riscul ca cei mai mici sau mai putini hranace sa ramana flamanzi.

Cele mai pretentioase specii sunt cele vegetariene, care au nevoie de legume proaspete. In cazul in care toti locuitorii acvariului tau pot fi hraniti cu peleti, poti investi intr-un dispozitiv automat de distribuire a acestora, pe care sa il programezi adecvat.

 

Secretele unor mese regulate

In cazul in care ai un acvariu cu mai multe specii de pesti si cu un volum mediu sau mare de apa, apeleaza la mai multe hranitori pentru pesti, cu dimensiuni diferite.

Aceste hranitori nu pot dispersa decat peleti; in cazul in care pestii tai au nevoie de mancare vie, vei avea nevoie de cineva care sa vina sa ii hraneasca. O alternativa este sa apelezi la viermisori congelati, dar in nici un caz nu pune viermi vii in apa.

In cazul in care apelezi la un bloc de hrana, testeaza mai multe branduri in prealabil. Unele dintre ele elibereaza prea multa mancare, riscand sa iti murdareasca acvariul  si sa sufoce pestii. Altele pot sa nu le fie pe plac pestilor tai, iar ei sa refuze sa o manance.

Un asemenea bloc cu hrana rezista, in general, intre 5 si 7 zile. Daca lipsesti mai mult de atat, e nevoie ca cineva sa vina sa il inlocuiasca.

Cel mai bun “dispenser” de hrana pentru pesti este o persoana care sa ii indrageasca si careia sa ii poti lasa instructiuni detaliate despre cine, ce si cat de des mananca. In plus, un asemenea ajutor te poate scuti si de alte neplaceri.

Conform specialistilor, in functie de pestii pe care ii ai in acvariu, este posibil ca ei sa supravietuiasca si pana la 3 saptamani fara hrana. Insa nu te sfatuim sa faci genul acesta de experimente – dupa cum nu te sfatuim nici sa ii lasi pe mana cuiva fara experienta, care ar putea sa le puna in apa prea multa mancare, care va genera o cantitate prea mare de resturi.

 

Asigura-te ca apa este si va ramane curata

Specialistii nu recomanda schimbarea apei din acvariu chiar inainte de a pleca de acasa, pentru ca nu vei fi pe faza sa intervii daca exista vreo problema. Pe de alta parte, unii dintre acvaristii cu experienta sustin ca au incercat sa faca un schimb partial de apa inainte de plecare.

Aportul de apa curata ar trebui sa minimizeze starea de disconfort si nivelul de stres resimtite de pesti, ajutandu-i sa ramana sanatosi in absenta ta. In plus, aceasta completare, inainte de plecare, va reduce riscul ca nivelul apei sa scada exagerat de mult pe timpul absentei tale. Desigur, asta depinde si de rata de evaporare; in orice caz, specialistii recomanda ca acvariul sa stea acoperit cat lipsesti de acasa.

Verifica si curata filtrul inainte de a pleca. Fie il vei clati, fie vei inlocui o jumatate din el, astfel incat sa nu pierzi bacteriile bune cantonate in interiorul sau.

 

 

Lumina din acvariu

Multi posesori de acvarii (aici lista noastra cu oferte comparate) se intreaba daca sa lase lumina acvariului pornita, sau sa o opreasca pe perioada absentei. Ei bine, nici una dintre variante nu este potrivita: cea mai buna solutie este sa apelezi la un timer care sa porneasca si sa opreasca automat lumina, in functie de presetarile tale.

Existenta unui asemenea timer este cu atat mai important in cazul acvariilor cu plante sau corali sau macro alge, care au nevoie de o sursa de lumina inclusiv pe perioada absentei tale.

 

Apeleaza la un vecin sau la un prieten

Chiar daca faci toate aceste aranjamente despre care ti-am povestit, nu ai nici o garantie ca nici una dintre piese nu se va defecta, sau ca nu va interveni ceva neprevazut. Cea mai sigura metoda de a te asigura ca acvariul tau e in buna stare, iar pestii tai rezista fericiti, este sa rogi pe cineva sa ii viziteze macar o data la doua zile.

In cazul in care persoana ta de legatura nu este la randul sau un acvarist pasionat, poti sa ii lasi o lista pe care sa bifeze ce anume are de verificat.

De pilda, ii poti spune sa hraneasca pestii, dandu-le numai portia pregatita pentru data respectiva (intr-un dispenser pentru tablete). Il poti ruga sa verifice temperatura din acvariu si daca depaseste un anumit interval, sa te contacteze.

Un alt lucru important de facut este sa verifice daca exista urme de umezeala in apropierea acvariului, semn ca acesta ar avea o scurgere.

In functie de tipul de acvariu, de tipul de echipament pe care il ai, sau de speciile de pesti, pot exista anumite cerinte specifice. E bine, pe cat posibil, sa va intalniti cu o zi – doua inainte de plecare pentru instructiuni complete.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Ghid pentru acvaristii incepatori

 

Iti plac acvariile si le consideri relaxante? Esti pasionat de modul in care poti recrea o intreaga lume in interiorul unui vas atat de mic? Articolul nostru isi propune sa iti ofere cateva dintre informatiile de baza, necesare unui incepator care nu stie ce sa aleaga pentru primul sau acvariu.

 

Mic, mare, mijlociu?

Multi novici in ale acvaristicii considera ca e mai prudent sa inceapa cu un acvariu de dimensiuni reduse, care presupune o investitie mica. Ei merg pe principiul ca si acvariul propriu-zis, si cele necesare amenajarii sunt disponibile la preturi mai accesibile, iar daca dau gres, pierderile nu sunt atat de mari.

Adevarul este ca acvariile mici sunt cel mai greu de intretinut, pentru ca dimensiunile reduse si cantitatea mica de apa fac ca orice schimbare de microclimat sa fie resimtita repede si puternic de catre pestisori, care vor da semne de suferinta inainte sa ai timp sa intervii sa ii ajuti si sa echilibrezi lucrurile.

Un acvariu foarte mare este foarte costisitor, necesita un suport adecvat pentru amplasare si o investitie mare in amenajare. Este motivul pentru care il recomandam celor care au deja un nivel oarecare de experienta si stiu ca sunt destul de pasionati de subiect incat sa nu caute un nou proprietar pentru piesa dupa cateva saptamani.

 

Ce model mi se potriveste?

Desigur ca e mereu nevoie sa te gandesti cum se armonizeaza acvariul in decorul incaperii si sa iei in considerare gusturile tale in materie de suporturi si mobilier, dar acvariul nu trebuie sa ti se “potriveasca” tie, ci mai degraba sa fie adecvat speciilor de pesti pe care vrei sa le cresti.

Cele mai multe acvarii sunt dreptunghiulare, dar exista piese cu un perete curbat, cu forma cubica, mai inalte, mai scunde, panoramice, inclusiv cele adaptate unor anumite piese de mobilier.

Poti opta pentru un acvariu mediu-mare incastrat intr-un dulap, pentru o piesa echipata complet sau neechipata, pentru care sa alegi tu filtrele, pompa, sursa de iluminare pe care le consideri potrivite.

 

 

Din ce e bine sa fie facut acvariul?

Optiunea cea mai comuna pe piata este cea a acvariilor din sticla, lipite cu silicon. Ele sunt disponibile pana la capacitati de 500 l, valoarea maxima pe care o are, in general, acvariul unui utilizator casnic.

In cazuri speciale, exista acvarii confectionate din rasina sintetica, cu un panou frontal din sticla, sau chiar din ciment.

Daca ai de ales intre un acvariu din plexiglas si unul de sticla, opteaza pentru sticla. Este mai usor de curatat, nu se zgarie prea repede si este mai practica.

 

Unde e bine sa pozitionez acvariul?

Amplasarea acvariului trebuie stabilita de la bun inceput, pentru ca trebuie sa fii sigur ca exista o corespondenta intre dimensiunile acestuia si rezistenta suportului. In plus, odata ce l-ai umplut cu apa, acvariul devine mult mai greu de mutat de la locul sau.

In cateva cuvinte, acvariul trebuie pozitionat cat mai aproape de o sursa de curent, dar departe de sursele de incalzire. Nu se pozitioneaza niciodata in apropierea televizorului, deoarece iti va distrage atentia. Daca e posibil sa existe la indemana un sistem de golire si reumplere, e minunat; daca nu, te vei descurca prin metode traditionale.

Orice acvariu trebuie ferit de bataia directa a razelor soarelui, evitandu-se astfel dezvoltarea excesiva a algelor. Orientarea preferata este spre nord sau spre est.

 

De ce e atat de important sa am un acvariu cu capac?

Capacul acvariului este un accesoriu extrem de important. El reduce viteza de evaporare a apei, impiedica pestii sa asara afara din recipient, pastreaza apa curata si protejeaza instalatia luminoasa.

Tipul de capac depinde mult de dimensiunile acvariului. Pentru acvariile mari, se prefera capacele segmentate, mai usor de manevrat.

 

 

Cu ce trebuie sa echipez acvariul?

Exista o serie de accesorii pe care le consideram indispensabile unui acvariu bine ingrijit, care sa le ofere pestilor un mediu sigur de viata.

Unul dintre cele mai importante este, probabil, filtrul, a carui capacitate de lucru trebuie sa fie de 3 – 4 ori mai mare decat cea a recipientului. Capacitatea sa de functionare este asigurata de tipul de pompa cu care e echipat – si exista, si aici, mai multe sortimente si mai multe principii de functionare.

Atunci cand pregatesti un acvariu trebuie sa ai in vedere alegerea unui substrat adecvat si a plantelor corespunzatoare. Se prefera, in general, plante cu o crestere auto-limitativa, sau specii nepretentioase, pe care va sta in sarcina ta sa le mai tunzi, pentru a le stavili eventuala dezvoltare exagerata.

Daca nu iti surade ideea acestui gen de gradina subacvatica, o alta optiune este cea a plantelor decorative, artificiale. Desi au nevoie de mai putin efort, nu au totusi acelasi farmec ca cele reale.

Inainte de a introduce pestii in acvariu, trebuie sa verifici calitatea apei si sa te asiguri ca acvariul este ciclat. De obicei, la inceput, se alege un peste dintr-o specie mai rezistenta si mai putin pretentioasa, care se hraneste moderat. In timp, dejectiile acestuia vor crea mediul favorabil dezvoltarii speciilor de bacterii nitrificatoare, ce transforma amoniacul (toxic) din apa in nitrati inofensivi pentru pesti.

Ciclarea unui acvariu poate dura cateva saptamani, dar este singura metoda de a te asigura ca in apa din vas exista un echilibru compatibil cu pretentiile pestilor pe care ii ingrijesti.

 

Alegerea speciilor de pesti

Indraznim sa spunem ca acest aspect ar trebui sa iti fie clar inainte de a te apuca de achizitia si amenajarea acvariului. Exista specii care au nevoie de mai mult loc pe orizontala, si alti pesti care se simt mai confortabil in vase inalte – iata un prim motiv.

Nu prea stim sa existe pesti de acvariu urati, sau care sa nu atraga privirile, odata amplasati intr-un acvariu bine organizat. Insa atunci cand alegi, nu de aspectul lor trebuie sa tii cont in primul rand.

Pentru incepatori se recomanda in general specii putin pretentioase si rezistente. Gupii pot fi o alternativa; carasii aurii o alta. Vei avea nevoie de macar un peste sanitar (in functie de dimensiunile acvariului).

Dupa ce capeti putina experienta, te poti aventura si la alti pesti. Ideea este sa existe mereu un echilibru intre speciile alese, sa nu amesteci pesti carnivori cu pesti mici, omnivori sau vegetarieni si sa nu suprapopulezi acvariul, caci risti ca apa sa se “strice” si sa devina toxica pentru micutii inotatori.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Pesti adecvati pentru acvariile cu apa dulce

 

Acvariile sunt unul dintre cele mai iubite moduri pe care le aleg oamenii pentru a ingriji animale de comopanie, iar acvariile cu apa dulce sunt cea mai raspandita optiune a pasionatilor. Posesorii de pestisori beneficiaza si de avantajele pe care ii aduc acestia: o reducere a nivelului de stres si o scadere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Daca esti tentat de perspectiva de a avea un acvariu, insa te ingrijoreaza multitudinea de informatii pe acest subiect, vom incerca sa te linistim. In acest articol, de pilda, vom incerca sa te familiarizam cu cateva dintre cele mai iubite specii de pestisori de apa dulce.

 

Gupii

Gupii sunt, cu siguranta, primii pe lista preferatilor, fie ca vorbim despre un pasionat sau despre un incepator. Obisnuiti sa traiasca in grupuri mari, ei au nevoie de companie, deci nu vei lua niciodata un singur exemplar. De altfel, cand sunt intr-un grup mai mare, arata si mult mai spectaculos.

Unul dintre cele mai speciale atribute ale acestor pesti este legat de culoare: asa cum fiecare dintre noi are amprente unice, asa si ei au colorit unic, diferit de al oricarui alt individ din specie.

Gupii sunt curiosi si prietenosi, rezistenti si nepretentiosi, au un nivel mediu de activitate fara a deveni agitati, asemeni altor specii. Sunt omnivori, astfel ca mananca aproape orice si nu au cerinte speciale legate de mediul de viata.

 

Neon tetra

Acest peste tropical de apa dulce provine din America de Sud si este foarte popular in acvariile din toata lumea. Culorile sale puternice il fac frumos de urmarit, mai ales ca sunt o specie pasnica, ce apreciaza sa traiasca in grup, de unde si efectul vizual mai puternic. Sunt usor de intretinut, chiar daca ceva mai dificil de inmultit decat specia anterioara.

Nu necesita conditii speciale de viata si nu sunt pretentiosi, din nici un punct de vedere.

 

Zebra Danios

Aceasta este cea mai populara specie din categoria zebrelor. Sunt o specie indragita pentru ca sunt potriviti inclusiv pentru stangaciile incepatorilor, fiind foarte rezistenti. Nu necesita nici un fel de conditii speciale de viata, neavand nevoie nici macar de apa incalzita. Sunt omnivori, deci nici din acest punct de vedere nu vei avea batai de cap. Iubesc sa traiasca in grupuri si se pare ca isi aleg partenerii pe viata – un lucru interesant in aceasta categorie de vertebrate.

Desigur, coloritul lor este absolut particular, nu ii poti confunda cu nici o alta specie de acvariu.

 

 

Mreana arulius

Este o alta specie ideala pentru incepatori, fiind foarte usor de intretinut. Nu necesita incalzirea apei din acvariu, este compatibil cu specii de pesti mici si e omnivor, astfel incat mananca practic orice. Ii plac acvariile cu vegetatie, astfel incat sa poata ciuguli din ele. Nu este insa in mod deosebit indragit de pestii mai mici, pentru ca se afla in permanenta miscare.

Avand in vedere dimensiunile, este potrivit pentru acvarii cu o capacitate de minim 36 litri.

 

Zvarluga zebra

Acest peste este, de asemenea, potrivit incepatorilor, fiind nepretentios si usor de ingrijit. Aspectul sau este unul foarte atractiv, si discutam de data aceasta despre o specie care traieste pe fundul acvariului. Omnivor, mananca orice si nu are pretentii ca apa sa fie incalzita.

Amator de acvarii cu grote si multe plante, ii place sa se ascunda in locuri mai putin vizibile. Cel mai bine se creste intr-un grup de mici dimensiuni, contribuind la sanatatea acvariului prin cosumul mancarii cazute pe substrat.

 

Carasul auriu

Carasii sunt usor de recunoscut datorita formei si culorilor specifice. Exista mai multe varietati: carasul cu ochi bulbucati, carasul auriu comun, carasul cometa sau carasul cu coada in evantai sunt doar cateva dintre ele. In general sunt specii relativ usor de ingrijit, amatori de apa rece, a carei temperatiura nu depaseste 25 de grade Celsius.

Sunt specii omnivore care nu au nevoie de conditii aparte de viata, cu exceptia carasilor cu ochi bulbucati, care se recomanda sa fie tinuti separat de alte specii, fara decoruri cu pietre, ca sa nu se raneasca.

 

Leporinus cu 8 benzi

Discutam despre un alt peste foarte usor de ingrijit si foarte rezistent, cu mentiunea ca este ceva mai mare decat alte specii, ajungand la 15 cm in acvariu si necesitand un volum de apa de minim 60 l. Iubeste apa la temperatura moderata, intre 23 si 26 de grade, este sociabil si consuma orice, fiind omnivor.

Pentru a-i crea conditii adecvate de viata se prefera sa fie crescut in acvarii spatioase cu plante naturale cu frunze tari, sau cu plante artificiale.

 

Tetra cardinal

Este un alt peste spectaculos multumita coloritului, la care se adauga placerea de a trai in bancuri, ceea ce ii transforma intr-un adevarat spectacol cromatic mobil. Prefera acvariile umbrite in care sa existe zone suficient de spatioase incat sa poata inota in voie.

Prefera apa cu temperaturi intre 24 si 27 grade Celsius, mananca orice, sunt sociabili si veseli, iar intensitatea coloritului variaza in functie de pH-ul apei, in ciuda rezistentei lor crescute la aproape orice conditii de mediu.

 

 

Papagalul rosu

Este un peste care iti va colora, cu siguranta, orice acvariu! Aspectul sau este unul inconfundabil, este nepretentios, omnivor, iubeste apa la temperatura camerei, dar necesita destul de mult spatiu, caci masoara pana la 15 cm in captivitate.

Desi spectaculos, prezinta un dezavantaj caracteristic speciei, si anume ca produce multa mizerie. Unsistem de filtrare adecvat va contribui, in acest caz, la mentinerea echilibrului ecosistemului.

 

Scalarul

Este greu de imaginat un acvariu (aici niste oferte comparate) din care sa lipseasca scalarii. Usor de intretinut si rezistenti, ei prefera totusi apa incalzita si acvariile adanci, cu multe plante cu numeroase ramificatii.

O atentie particulara trebuie acordata speciilor cu care coabiteaza, care trebuie sa fie la fel de mari; neonii sau gupii vor fi devorati in scurt timp.

 

Sanitarul jaguar

Este unul dintre pestii care nu lipsesc din nici un acvariu, rolul sau de “om de serviciu” din ecosistem fiind unul foarte important. Traieste la temperaturi de 21 – 25 de grade, deci la temperatura camerei, dar prefera spatiile cu multe plante si cu nisip fin in substrat.

Nu este foarte sociabil, insa este mult indragit pentru aspectul sau caracteristic, care il si ajuta sa se camufleze eficient atunci cand doreste.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cel mai frumosi pesti tropicali marini de acvariu

 

Aceasta categorie de pesti este destinata pasionatilor priceputi, dificultatea de a-i creste fiind asemanata cu cea intalnita in cazul pestilor dulcicoli care se aclimatizeaza greu. Este esential sa acorzi o atentie deosebita combinatiei de animale, plante si conditii fizico-chimice din acest tip de acvariu, pentru ca speciile alese sa reziste cat mai bine.

 

Pestii anemona

Cunoscuti si deveniti celebri dupa celebrul desen animat cu Nemo, acesti pesti au o deplasare caracteristica, usor leganata, de unde si denumirea populata de pesti – clovn. Traind in perfecta armonie cu anemonele de mare, ei le folosesc ca ascunzis si protectie. Un alt element foarte interesant in ceea ce ii priveste este ca ei se nasc masculi, si raman masculi cat timp in anemona – cuib exista o femela. Daca femela dispare, pestele se transforma la randul sau in femela.

Exista mai multe varietati, care se deosebesc prin elemente cromatice si prin specia de anemona – gazda preferata. Iubesc apa la o temperatura de 26 grade Celsius, necesita o apa foarte curata si lipsita de deseuri azotate si sunt greu de intretinut din cauza dependentei lor de anemona – casa.

 

Chromis bicolor

Este un peste spectaculos prin aspectul sau fizic, capul si jumatatea anterioara a corpului fiind negre, iar restul de culoare alba. Traieste in bancuri de pesti si se hraneste cu plancton la adancime medie.

Necesita nutritie adecvata, un sistem de filtrare foarte performant si un iluminat puternic, pentru a i se pune in valoare coloritul. Nu este potrivit pentru acvarii in care traiesc alte specii agresive.

 

Pestele inger imperial

Una dintre caracteristicile acestei categorii de pesti este legata de cat de spectaculos le este coloritul. Puii au corpul albastru inchis, cu cercuri concentrice albe in zona dorsala, in timp ce adultii au corpul galben cu linii diagonale albastre.

Este un peste pretentios, care are nevoie de un acvariu de minim 72 litri, in care sa existe numeroase adaposturi acoperite cu alge, in care sa se retraga. De asemenea, ai nevoie de o apa foarte bine oxigenata, cu un curent puternic.

 

 

Pestele fluture

In aceasta categorie intra mai multe specii si varietati: pestele fluture cu bot lung, cu inotatoare filiforme, cu patru ochi, varietatea raton, pestele fluture de recif, lacrima sau cu benzi si exemplele pot continua.

Sunt specii destinate exclusiv specialistilor, pretentioase, care adeseori refuza sa manance in captivitate. Prin urmare, au  nevoie de acvarii generoase, de apa de o calitate excelenta si, adeseori, de mancare vie de dimensiuni mici.

 

Pestele chirurg

Denumirea acestei familii de pesti exotici provine de la existenta unuia sau a doi tepi ascutiti in zona pedunculului codal, care sunt folositi ca arma de aparare si care pot produce leziuni serioase.

Fiind ierbivori, au o capacitate impresionanta de a manca toate plantele din acvariu; mananca intruna, asadar produc si o cantitate impresionanta de dejectii, pentru care este nevoie de un sistem de filtrare foarte performant si de o apa foarte bine oxigenata.

Rareori inoata sub forma de bancuri, preferand mai degraba sa aiba locuri ascunse in care sa se retraga, prin urmare ai nevoie de un acvariu de dimensiuni generoase, daca doresti sa le oferi un spatiu in care sa se simta protejati.

 

Pestii tragaci

Potriviti mai degraba pasionatilor, acesti pesti se remarca prin aspectul particular, putin ciudat, al corpului. Modelele bizare de pe suprafata sunt dublate de o colectie de dinti foarte ascutiti. Iar trasatura caracteristica este o modificare a aripioarei dorsale, care le permite sa se fixeze in cadrul unor fisuri si crapaturi din pietre.

Fiind pesti solitari si teritoriali, au nevoie de un spatiu foarte generos, de ascunzatori si de decoruri pe care le vor scotoci pana cand le vor deplasa sau rasturna. Nu sunt pretentiosi la mancare, ceea ce inseamna ca va trebui sa ai grija inclusiv la propriile degete.

 

Labridele

Cunoscuti si cu denumirea de pesti buzati, includ peste 500 de specii. Labridul sanitar este cel mai cunoscut membru al familiei, el fiind responsabil cu indepartarea parazitilor din pielea, gura si branhiile pestilor din zona. In natura, el se cantoneaza in anumite zone ale recifului unde, in schimbul hranei aduse de alti pesti, ii scapa pe acestia de paraziti.

Sunt pesti teritoriali, din motive evidente; adesea prefera sa isi petreaca noaptea ingropati in substrat, asadar au nevoie de un nisip adanc de minim 10 cm, in care sa sape ca sa se ascunda sau ca sa dezgroape hrana.

 

Bleniile si guvizii

Aceste specii sunt asemanatoare, motiv pentru care apar deseori confuzii. Prefera sa traiasca pe fundul apei, unde isi construiesc adaposturi in substrat sau se ascund prin pietris. Chiar daca nu este caracteristica lor definitorie, pot deveni adesea teritoriali, si fac salturi foarte inalte, motiv pentru care este obligatoriu sa te asiguri ca ai un acvariu cu capac bine fixat.

Se intretin usor si mananca orice; nu au nevoie nici macar de prea mult spatiu, pentru ca au dimensiuni mici si prefera oricum sa stea la nivelul substratului, fara sa se miste prea mult.

 

 

Pestii cufar

Aceasta familie de pesti este potrivita, cu siguranta, pasionatilor interesati de specii cat mai bizare. Iar mijloacele de aparare sofisticate de care dispun acesti pesti le garanteaza, cu siguranta, bizareria.

Avand inotatoare peste tot, cu colorit stralucitor, diferit in functie de sex in cadrul aceleiasi specii, ei se manevreaza cu foarte multa atentie, caci atunci cand se sperie, emana o toxina care ii ucide si pe ei, si pe ceilalti pesti din jur.

Tot in aceasta categorie intra mai bine cunoscutul peste balon, ai carui tepi si dinti ascutiti ajung sa distruga, in timp, echipamentul tehnic si incalzitoarele din acvariu. Nu trebuie amestecati nici cu pesti mici, nici intr-un acvariu de recif, mai ales avand in vedere toxinele pe care le emana.

 

Anghilele

Fascinante, sinuoase, elegante, discrete si intimidante, anghilele sunt o alegere doar pentru acvaristii foarte pasionati si care dispun, de asemenea, de resurse financiare impresionante si de spatiu pe masura, pentru ca ele cresc si pana la 3 metri.

Ascunse printre pietre si foarte bine camuflate, pandesc cu gura deschisa – dar nu pentru a vana, cat pentru a respira. Sunt pesti carnivori foarte mancaciosi, care fac si multa mizerie, ceea ce impune schimbarea partiala a apei destul de frecvent.

Ingrijirea lor este recomandata acvariilor, mai degraba decat particularilor, caci sunt pretentioase, dificile, periculoase si au tendinta de a evada.

Dupa cum se vede, chiar daca alegi cel mai bun acvariu, intretinerea pestilor marini este mai dificila decat cea a speciilor dulcicole, si e nevoie de mult angajament, perseverenta, de munca si de o investitie importanta pentru a te apuca de asa ceva.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

De ce anume trebuie sa tii cont cand vine vorba despre plante naturale de acvariu?

 

Acvariile sunt microsisteme delicate, chiar si cele cu o oarecare vechime, pentru ca intre speciile din interior trebuie mentinut un echilibru, care este de altfel destul de fragil, avand in vedere cantitatea relativ redusa din interior.

Plantele naturale introduse in acvarii contribuie la pastrarea acestui echilibru, dar ele trebuie ingrijite si alese cu intelepciune, altminteri pot invada spatiul si pot genera, la randul lor, probleme. In continuare, poti sa descoperi cateva dintre cele mai importante aspecte cand vine vorba despre alegerea plantelor pentru acvariul tau.

 

Am de unde alege?

Cu siguranta, ai! Exista comercianti in Romania, care le ofera cumparatorilor peste 100 de specii de plante rare si exotice, numarul celor autohtone, sau cu pretentii reduse privind intretinerea, fiind cu mult mai mare. Indraznim sa spunem ca problema ta este exact inversa: oferta foarte generoasa iti va ingreuna decizia.

 

Dimensiuni

Si aici, ne referim si la dimensiunile plantei, si la cele ale acvariului, pentru ca nu e o idee buna sa introduci o planta cu frunze de 10 cm lungime intr-un nano acvariu, nu-i asa?

In primul rand, dimensiunile plantelor alese vor fi influentate esential de capacitatea recipientului in care vor fi plantate. Dupa cum e de asteptat, acvariile medii si mari sunt mult mai permisive chiar si in aceasta privinta.

Apoi, dimensiunea si modul de crestere influenteaza locul in care va fi plantata specia aleasa. Exista plante mici, care se pozitioneaza in partea din fata, unde vor forma un strat ca de gazon pe substrat, sau tufe micute si care atrag privirile prin culoare.

Plantele de dimensiuni medii sunt folosite pentru a face trecerea catre cele din spate, cele mai mari. Aceasta alternare nu numai ca imbunatateste vizibilitatea in acvariu, dar este eficienta si pentru a da o sansa la dezvoltare tuturor speciilor, care au nevoie si de lumina pentru a creste.

 

 

Viteza de crestere

Probabil ca, la inceput, risti sa cazi prada mirajului unei plante cu crestere rapida, in ideea ca aspectul acvariului tau va fi unul cat mai atragator, in cat mai scurt timp. Pe de alta parte, o crestere rapida este sinonima unor nevoi crescute de intretinere, altminteri risti ca acvariul sa fie efectiv invadat.

Odata ce acvariul este stabilizat, iar ei se lamuresc in legatura cu ce inseamna nevoile de intretinere ale unei asemenea plante, multi acvaristi prefera sa treaca, treptat, la specii cu crestere ceva mai lenta si, deci, cu mai putine nevoi.

 

Parametrii fizico-chimici ai apei

Plantele acestea despre care vorbim provin din colturi foarte diferite ale lumii, asadar sunt adaptate unor anumite conditii de trai. Va trebui sa tii cont, cand le alegi, de temperatura, salinitatea, nivelul de dioxid de carbon si nutrientii disponibili in apa.

Temperatura apei este in mod deosebit importanta pentru speciile tropicale, care nu vor reusi sa se adapteze prea usor la temperatura cu minim 5 grade mai scazuta din acvariul in care le-ai plantat.

Salinitatea este un parametru la fel de important pentru plante, ca si pentru pesti. O planta de apa dulce, pusa intr-un acvariu tropical, va muri, la fel cum o planta care creste in apa sarata nu va reusi sa supravietuiasca in apa dulce a unui acvariu obisnuit.

Concentratia de CO2 este in mod deosebit importanta pentru plante, care au nevoie de el in decursul procesului de fotosinteza. Pe de alta parte, pestii nu au nevoie de CO2, iar sistemele de filtrare si aerare au tocmai acest scop, de a mentine concentratia acestui gaz la un nivel scazut. Prin urmare, daca doresti sa optezi pentru plante iubitoare de dioxid de carbon, va trebui sa iei masuri speciale pentru a le ajuta sa creasca.

Nutrientii de care au nevoie plantele de acvariu rezulta, in general, din activitatea pestilor si a bacteriilor implicate in ciclarea apei. De cele mai multe ori, este suficient sa te bazezi pe acest echilibru. Pe de alta parte, daca lucrurile nu merg cum ar trebui, s-ar putea sa fie nevoie sa apelezi la un fertilizator. Intotdeauna, alege doar produse pentru acvarii, altfel risti sa omori pestii.

 

Lumina adecvata

Plantele au nevoie de lumina ca sa creasca, asta e un lucru foarte clar. Le mai trebuie, de asemenea, ca lumina sa fie asemanatoare luminii naturale, motiv pentru care se folosesc surse de lumina de 5000 – 6800 Kelvini. Intensitatea stralucirii se alege in functie de nevoile specifice ale pestilor si plantelor pe care le-ai selectat, pentru ca nu toate sunt iubitoare de lumina foarte puternica.

 

Substrat

Atunci cand optezi pentru o specie sau alta de plante de acvariu, vei avea ocazia sa citesti si o scurta prezentare despre fiecare dintre ele, ocazie cu care vei afla si pe ce fel de substrat prefera acestea sa se ancoreze. Unele dintre ele prefera nisipul sau pietrisul de pe fundul oricarui acvariu, dar altele se dezvolta mai bine daca sunt atasate de o piatra sau de o radacina din lemn, cu functie principal decorativa.

 

 

Situatii particulare

Cea mai frecventa situatie speciala pe care o poti intalni este cea a unui acvariu pentru pesti mici, cunoscut si sub denumirea de cresa. In cazul lui, ai nevoie de un mediu de viata atent controlat, caci tineretul este in mod deosebit sensibil la conditiile de mediu. De asemenea, si plantele din interior trebuie alese cu atentie, astfel incat sa le ofere puilor suficient spatiu in care sa se ascunda, asa cum fac si in mediul lor natural.

Lipsa unui mediu potrivit poate deveni un factor de stres important pentru micile vietuitoare, care va conduce la imbolnaviri si la cresterea mortalitatii.

 

Ingrijirea plantelor

Plantele de acvariu nu au nevoie, in mod normal, de grija speciala, odata ce au fost plantate, ele folosind resursele oferite de acvariu si hranindu-se in special cu nitratii rezultati in urma procesului de ciclare si cu reziduurile eliminate de pesti.

Cel mai adesea, responsabilitatea sa se limiteaza la orientarea dezvoltarii plantelor, astfel incat sa acopere, de pilda, intreaga suprafata a substratului (daca discutam despre un muschi), sau la tunsul unor plante care cresc prea exuberant.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Cateva informatii interesante pentru cei care doresc sa isi creeze propriul lor acvariu

 

Acvariile sunt frumoase – nu exista nici o urma de indoiala in asta. Dar, ca in cazul multor alte obiecte, exista o satisfactie aparte a proprietarului atunci cand produsul este creat de manuta sa, fata de situatia in care acesta este cumparat gata asamblat.

Daca ai ceva indemanare si experienta si doresti sa construiesti propriul acvariu, conform preferintelor tale, iata cativa pasi pe care ii ai de urmat.

 

Alege dimensiunile potrivite

Daca ai 3 gupi sau doi carasi aurii, e putin probabil sa iti trebuiasca un acvariu de lungimea unui perete. Pe de alta parte, daca ai o lista lunga de pesti pe care vrei sa ii gazduiesti, probabil ca iti va trebui o piesa de dimensiuni mari.

Indiferent ce dimensiuni alegi, nu pierde din vedere ca apa este foarte grea: fiecare litru de apa cantareste ceva mai mult de un kg. Prin urmare, cu cat acvariul tau va fi mai mare, cu atat materialele din care e confectionat trebuie sa fie mai rezistente, iar suportul pe care e asezat trebuie sa fie mai solid.

 

Alege materialul adecvat

Majoritatea acvariilor confectionate in casa sunt fabricate din sticla, in cazul acestora, etapele fiind relativ simple si necesitand materiale uzuale si un grad minim de pricepere. Cei cu abilitati tehnice mai speciale, care detin si uneltele potrivite, pot opta pentru un acvariu din panouri acrilice, dar prelucrarea lor este semnificativ mai dificila.

In continuare, ne vom referi exclusiv la acvariile din sticla, ele fiind la indemana cititorilor. In primul rand, trebuie sa apelezi la ajutorul unui geamgiu unde sa cumperi sticla potrivita. Grosimea ei depinde de dimensiunile pe care le va avea acvariul; exista tabele detaliate cu corespondenta intre volumul de apa din acvariu si grosimea necesara a sticlei, pe care te sfatuim sa le consulti. Oricum, nu am incepe niciodata sa lucram cu sticla mai subtire de 6 mm.

Odata ce ai ales dimensiunile, apeleaza la specialist sa iti taie panourile dorite si sa iti slefuiasca marginile, ca sa nu te tai cand le manevrezi. Este o etapa foarte importanta pentru siguranta ta si a oricui te ajuta.

 

 

Alege sigilantul potrivit

Orice specialist iti va recomanda sa folosesti silicon pentru a sigila muchiile acvariului. Dar exista destule controverse pe marginea acestui subiect, pentru ca unii recomanda utilizarea exclusiv a siliconului pentru acvarii – foarte scump – in timp ce altii spun ca orice silicon de uz casnic, care nu contine tratamente antimucegai, este potrivit.

Problema este sa identifici producatorii care pun la dispozitie acest silicon “curat”, cel care include substante chimice suplimentare ajunge sa devina toxic pentru pesti, si nu e o optiune buna.

 

Asambleaza acvariul

Aceasta este, probabil, etapa cea mai complicata, in sensul ca trebuie sa ai ceva indemanare si, intr-o lume ideala, un ajutor care sa iti sprijine bucatile de sticla.

Vei incepe prin a pregati tubul cu silicon, astfel incat sa poti exprima un strat de aproximativ 3 mm.

Aseaza in ordinea potrivita toate panourile de sticla si curata-le marginile cu acetona sau alcool. Taie bucati de banda adeziva pe care urmeaza sa le lipesti pe sub panoul de sticla, jumatate din lungimea benzii ramanand libera. Pe masura ce adaugi panourile frontal, laterale si posterior, vei lipi pe ele bucatile de banda libere.

Aplica un strat subtire, de aproximativ 3 mm, de silicon de-a lungul placii de sticla de la baza, la aprozimativ 2mm de margine. Aseaza, apoi, placa frontala, pe care trebuie sa o apesi ferm. Nu sterge siliconul in exces; il vei curata la final, odata ce s-a intarit bine.

In mod normal panoul frontal ar trebui sa stea singur in pozitie verticala, dar daca ai emotii, il poti sprijini cu ceva sau poti ruga pe cineva sa il sustina, cu conditia sa nu il deplaseze.

In exact acelasi mod, urmeaza sa fixezi si cele doua laterale ale acvariul, si apoi partea din spate. Odata ce toate sunt in pozitie corecta, foloseste silicon pentru a sigila imbinarile dintre bucatile de sticla.

Timpul total de uscare a siliconului este de 24 – 48 ore, dar daca vrei sa fie mai rezistent, ofera-i timp aproximativ o saptamana ca sa se intareasca complet.

 

Testeaza rezultatele muncii tale

Inainte de a-ti face planuri mari despre pestii si plantele pe care le pui in acvariu, testeaza sa vezi daca acesta este bine realizat, daca poate sustine greutatea apei si daca toate imbinarile sunt etanse. Ai sanse sa obtii un acvariu ieftin si bun astfel, dar doar daca te asiguri ca nu te vei trezi cu vreo surpriza neplacuta.

In cazul in care observi vreo scurgere, goleste complet acvariul, lasa-l bine sa se usuce si resigileaza-l in zonele cu probleme. Poti presupune ca nici in partea de sus nu e totul in regula, asadar probabil e o idee inspirata sa resigilezi si zonele acelea.

 

 

Monteaza restul acvariului

In cazul in care discutam despre un acvariu de apa dulce, vei avea nevoie de un sistem de filtrare potrivit. Cele mai frecvente optiuni sunt filtrele interne, fie cel amplasat pe fundul acvariului, fie unul atasat de peretele lateral.

Pentru ca filtrul ales sa fie adecvat, pompa care ii este atasata trebuie sa aiba o capacitate de aproximativ 4 ori mai mare decat volumul acvariului.

Pentru instalare si montaj, umeaza pas cu pas instructiunile oferite in interiorul ambalajului, dar nu “testa” filtrul decat dupa ce ai adaugat suficienta apa in acvariu.

Investeste, daca e cazul, intr-un incalzitor. Acesta se amplaseaza in general langa filtru, unde apa e in continua miscare, si se prinde de peretele acvariului cu ventuze. Ca si in cazul filtrului, evita sa il pornesti inainte ca acvariul sa fie complet instalat.

Ai mare grija cum folosesti acest produs; in combinatie cu o temperatura ambientala mai ridicata, cu caldura degajata de sursa de lumina sau cu soarele care ajunge direct la acvariu, poate face ca apa sa devina prea calda pentru specia de pesti pe care o ai in vedere.

Instaleaza substratul: pietris sau nisip, in functie de preferintele pestilor si ale tale. In magazinele de profil vei gasi o gama variata de optiuni, astfel incat ai de unde alege. Ai nevoie de un strat de 5 – 8 cm pe fundul acvariului.

Pentru un plus de siguranta, e bine sa speli pietrisul inainte de a-l pune in apa, caci adeseori este plin de praf.

Adauga o cantitate mica de apa si instaleaza decoratiunile alese. Odata ce ele sunt in pozitia dorita, umple acvariul cu apa pana sus.

Nu-ti mai ramane decat sa verifici functionarea accesoriilor montate si sa astepti ciclarea acvariului, conform instructiunilor oferite de specialisti.

Doresti sa iti construiesti singur acvariul? Iata cateva recomandari privind etapele de lucru care trebuie urmate, de la inceputul la finalul proiectului.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.20

 

Acvarii – Opinii si Recenzii in 2020

 

Putine lucruri reusesc sa schimbe atmosfera dintr-un spatiu oarecare asa cum o face un acvariu de buna calitate, echipat corespunzator. Pentru ca nu e neaparat simplu sa alegi produsul potrivit, mai ales daca esti incepator, am realizat o selectie care sa iti fie de ajutor. Prima noastra propunere este Dennerle Nano Cube Basic, un acvariu ideal pentru incepatori, cu un volum de doar 20 l si dimensiuni reduse, astfel ca te poti bucura de el si in spatii foarte mici. Designul special, cu partea din fata fabricata din sticla rotunjita, prelucrata prin procedee speciale pentru un plus de durabilitate, il face foarte apreciat de catre utilizatori. In plus, produsul este gata echipat cu filtru intern si cu sursa de lumina. Iar daca nu esti pe deplin convins, avem si o propunere de rezerva: Aquaristica Professional Standard Class 400.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Dennerle Nano Cube Basic
Click aici pentru pret!

Este un produs modern, de dimensiuni mici, ideal pentru un canera unui copil, sau ca element de decor in spatii reduse. Pe langa designul modern si atractiv, vine echipat din start cu filtru intern si cu sursa de lumina, care completeaza fundalul negru, creand un ansamblu placut si armonios.

In descrierea produsului nu am reusit sa identificam suficiente date legate de capacitatea de lucru a filtrului din dotare.

Reprezinta o optiune interesanta, demna de incredere si cat se poate de potrivita pentru cumparatorii care cauta un produs de dimensiuni mici, frumos, modern, simplu, disponibil la un pret accesibil.

A 2-A OPTIUNE!

Aquaristica Professional Standard Class 400
Click aici pentru pret!

Este o alegere destinata incepatorilor sau pasionatilor, sau persoanelor care intentioneaza sa identifice o solutie atractiva pentru un spatiu generos. Avand in vedere capacitatea mare, de 390 l, produsul este construit din materiale rezistente. In plus detine un sistem propriu de iluminat, care poate fi completat in functie de preferinte.

Este o piesa de dimensiuni foarte generoase, pentru care este necesar un spatiu pe masura, dar a carui intretinere se poate dovedi mai simpla.

Il consideram una dintre cele mai bune recomandari, daca iti doresti sa amenajezi ceva cu totul special, si ai la dispozitie spatiul si resursele necesare sa il echipezi adecvat si sa il intretii corespunzator.

A 3-a Optiune!

Juwel Rio 125 LED
Click aici pentru pret!

Este un produs provenit de la un producator consacrat, cu o capacitate mica - medie, care se livreaza sub forma unui set care include toate accesoriile necesare pentru echiparea corespunzatoare a unei piese de acest tip. In plus, este disponibil la un pret foarte avantajos, avand in vedere ceea ce ofera kitul.

Optiunile de design nu sunt chiar cele mai elegante, moderne sau atractive, piesa avand un aspect foarte clasic, care nu e pe placul oricui.

Il consideram o optiune foarte interesanta, prin aceea ca are un volum ceva mai generos decat majoritatea pieselor pentru incepatori, si totusi se livreaza complet echipat cu accesoriile necesare punerii in functiune.  

 

 

Pareri despre cele mai bune acvarii

Mai ales pentru un incepator, dar nu numai, alegerea unui acvariu de buna calitate poate fi dificila. In continuare, poti consulta lista de produse pusa la dispozitie de echipa noastra, dupa o analiza atenta a ofertei de pe piata.

 

 

Acvariu

 

Dennerle Nano Cube Basic

 

Este greu de spus care este, exact, cel mai bun acvariu disponibil pe piata, dar produsul pe care ti-l propunem de aceasta data ne-a incantat mult privirile, pentru ca permite crearea unui decor atractiv, intr-un spatiu relativ mic si cu o investitie minima.

Modelul are dimensiuni relativ mici, 25 x 25 x 30 cm, astfel ca e simplu sa ii gasesti un loc adecvat. El impresioneaza in primul rand prin design, aspectul sau rotunjit facandu-l sa fie foarte apreciat si cautat. Tehnologia de prelucrare a sticlei este una care ii confera o rezistenta deosebita, demna de unul dintre cei mai apreciati producatori de pe piata.

in ciuda capacitatii mici, de doar 20 l, acvariul iti pune la dispozitie tot ceea ce iti trebuie pentru crearea unui biotop optim pentru speciile alese. El este prevazut cu un capac din sticla si il cumperi gata echipat cu filtru intern si cu sursa de lumina de 6W, ambele confectionate de acelasi producator. Backgroundul negru este foarte util in a-l oferi un aspect deosebit.

 

 

 

Diversa 80

 

In cazul in care faci parte, inca, din categoria acvaristilor aflati la inceput de drum, insa doresti sa pornesti cu un kit de calitate, pe care sa nu simti nevoia sa il schimbi in doar cateva luni, iti propunem sa arunci o privire la acest model de acvariu pentru pesti Diversa.

Piesa are un design modern si atractiv, care ofera o solutie profesionala pentru amenajarea spatiului potrivit pentru pestisorii pe care ii ai in plan. Dimensiunile vasului sunt de 80 x 35 x 40 cm, capacitatea totala fiind de 112 litri, iar grosimea peretelui de sticla, de 6 mm.

In acest set vei primi, pe langa vasul propriu-zis, un capac de plastic care include tubul fluorescent de 18 W, un filtru intern cu o capacitate de lucru de 1000l/h, un incalzitor cu o putere de 100 W si un termometru digital cu care sa tii temperatura din interior sub control. Avand in vedere aceasta echipare, e de inteles de ce e recomandat ca fiind un acvariu la un pret bun.

 

 

 

 

Acvariu pesti

 

Aquaristica Professional Standard Class 400

 

Multe pareri despre cele mai bune acvarii sustin ca nu te poti bucura cu adevarat de avantajele detinerii unui asemenea produs decat daca optezi pentru un model care iti ofera suficient spatiu incat sa creezi un ansamblu impresionant, un microbiotop care include tot ceea ce ai nevoie pentru speciile care te pasioneaza.

Este cazul acestui model cu o rezistenta inalta, confectionat cu ajutorul unui profil PVC special, cu rigiditate crescuta, si a unor componente de sticla cu grosimea de 10 mm, slefuite pentru perfectiune absoluta. Multumita rezistentei crescute, dar si a substantelor etansante  de cea mai buna calitate utilizate, produsul poate fi decorat inclusiv cu piese foarte grele.

Acvariul se cumpara echipata cu un sistem de iluminare performant, care nu corodeaza, si care iti permite adaugarea de benzi LED suplimentare. Capacitatea de 390  l, profilul PVC negru, si posibilitatea de a achizitiona si suportul confectionat special pentru acest model completeaza optiunile care il fac atat de atractiv pentru cumparatorii interesati de cele mai bune acvarii.

 

 

 

Aquael Leddy 60 cu kit

 

Urmatoarea noastra propunere este una ideala pentru incepatori, care doresc sa se bucure de un acvariu ieftin si bun, pe care sa nu trebuiasca decat sa il echipeze cu plante si pesti. Lor le propunem acest kit care iti pune la dispozitie cele mai importante elemente necesare unui produs de buna calitate. Acvariul are o capacitate de 54 l, fiind deci o piesa relativ mica, usor de amplasat in locuinta.

Dimensiunile recipientului sunt de 60 x 30 x 30 cm, el fiind confectionat din sticla speciala, rezistenta. Capacul este un alt element care atrage atentia, caci este echipat cu un sistem de deschidere original, care elimina utilizarea balamalelor; din acest motiv, interiorul este mai usor de curatat si de intretinut. Tot pe capac, exista un landou pentru hranirea pestilor.

Pe langa ca poate fi descrisa ca un acvariu la pret bun, produsul este echipat cu un incalzitor cu putere de 50 W, cu un filtru intern Pat Mini si cu un sistem de iluminare pe baza de LED-uri de 6 W care emite o lumina cu spectrul similar celui al soarelui.

 

 

 

Aquael Startup 40

 

Acvarii ieftine si bune – iata ce ii recomanda specialistii unui incepator care nu are deocamdata nici un fel de cunostinte in legatura cu acest gen de produs. Iar modelul listat mai sus este, probabil, una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face, in aceste conditii.

Discutam despre un produs mic, de 40 x 25 x 25 cm, cu o capacitate de doar 25 l, usor de intretinut, odata corect ciclat, caracterizat de un design modern, cu un aspect care va aduce o nota interesanta indiferent de spatiul in care urmeaza sa fie amplasat.

La aceasta capacitate, produsul este confectionat din plastic, lucru care ii confera o rezistenta multumitoare. Piesa se livreaza insotita de o lampa LED pentru acvariu, cu o putere de 4 W, de un filtru intern cu o capacitate de lucru de 300 l/h, si de un incalzitor cu putere de 25 W. In concluzie, nu iti ramane decat sa il decorezi si sa il populezi adecvat.

 

 

 

 

Acvariu Rio

 

Juwel Rio 125 LED

 

Nu e usor sa gasesti gata construite, in oferta atat de generoasa, acvarii la preturi bune, insa acest produs reuseste sa imbine cu mult succes calitatea, durabilitatea si designul modern, punandu-ti la dispozitie un articol ce ofera numai avantaje.

Daca esti constient de calitatile unui acvariu Rio, inseamna ca nu e nevoie sa te mai convingem. Daca nu, iata: este un produs cu o capacitate de 125 l, cu dimensiuni de 81 x 36 x 50 cm, usor de configurat, cu o durata de viata demna de un produs nemtesc. El se comercializeaza insotit de toate accesoriile necesare, asteptand doar sa fie pus in functiune.

Sistemul de iluminare LED de 14 W ofera lumina de zi si naturala intr-un spectru optim, cu economie de energie. Sistemul de filtrare este unul performant, cu 5 medii de filtrare si o pompa cat se poate de silentioasa. In plus, beneficiezi si de un incalzitor reglabil de 100 W care iti permite un control riguros al temperaturii apei.

 

 

 

 

Accesorii

 

Filtru acvariu

 

Tetra Tetratec

 

In afara cazului in care esti un posesor de acvarii cu ceva experienta, care mai are piese functionale de la alte produse, ai cu siguranta nevoie sa cumperi un filtru pentru acvariul tau cel nou.

Modelul pe care ti-l propunem este adecvat unui acvariu cu pesti de apa dulce cu o capacitate cuprinsa intre 30 si 60 l, multumita debitului de lucru de 200 – 400 l/h. In interior, el este structurat in 2 camere pentru medii filtrante, ce vor fi curatate pe rand, pentru a nu pierde coloniile de bacterii benefice.

In plus, vei dispune de un sistem de directionare si de reglare a debitului de apa, ca si de posibilitatea de a decupla doar cartusul filtrant, pompa ramanand in acvariu in tot acest timp.

 

 

 

 

Pompa acvariu

 

JBL ProSilent a

 

E greu de imaginat un asemenea sanctuar acvatic modern fara o pompa pentru acvariu, ea contribuind eficient la circularea apei prin interiorul filtrului si la purificarea acesteia.

Modelul pe care ti-l propunem se remarca, n primul rand, prin aceea ca este extrem de silentios; practic, el va functiona in interiorul acvariului generand un zumzet de mai putin de 38 dB, ceea ce inseamna ca il poti amplasa inclusiv in dormitor, fara nici o problema.

Pompa este disponibila in 3 variante diferite ca intensitate de lucru: cu un debit de 100 l/h, de 200 l/h sau de 400 l/h, astfel ca putem spune cu incredere ca avem de-a face cu un produs adecvat acvariilor mici si mijlocii.

 

 

 

Aquael Airlights LED

 

O alta varianta interesanta pentru cumparatorii interesati de o pompa de aer pentru acvariu poate fi acest dispozitiv, apartinand unui brand cunoscut, care se face remarcat prin  aceea ca e o versiune mai noua si mai moderna a unor modele anterioare.

Discutam de data aceasta despre o pompa cu iluminare presetabila in 3 variante de culoare: rosu, albastru si verde. In plus, functioneaza cu un consum energetic minim, asa ca nu trebuie sa te gandesti ca iti va creste factura la curent.

Piesa poate fi folosita in combinatie cu diferite ornamente subacvatice, duzele mascate in pietre, care elibereaza bule fine de aer, in combinatie cu efectele luminoase, avand un important efect decorativ.

 

 

 

 

Incalzitor acvariu

 

Aquael Ultra

 

Acest model de incalzitor pentru acvariu este unul dintre cele mai usor de controlat, prin intermediul unui buton unic care e inconjurat de LED-uri ce indica vizual cat se poate de clar care sunt optiunile presetate de functionare.

Fiind dotat cu un termostat electronic foarte precis, incalzitorul va reusi sa mentina temperatura constanta in acvariu, cu conditia ca puterea sa sa fie corect adaptata capacitatii acestuia.

Puterile disponibile sunt de 25W, 75W, 100 W si 150W. Temperatura apei poate fi presetata in intervalul 20 – 33 C, ceea ce inseamna ca piesa poate fi folosita inclusiv pentru tratarea unora dintre bolile pestilor.

 

 

 

 

Substrat acvariu

 

JBL ProScape Volcano Mineral

 

Este imposibil ca pestii tai sa beneficieze de un mediu adecvat de viata in absenta unui substrat pentru acvariu. De data aceasta, iti propunem un produs de calitate nemteasca, ideal pentru acvariile naturale.

Ceea ce necunoscatorii denumesc, simplu, pietris pentru acvariu, este de fapt reprezentat de fragmente uniforme de roca vulcanica poroasa, care are marele avantaj de a permite circulatia apei prin partea inferioara a recipientului.

Produsul pe care ti-l propunem este disponibil in varianta de ambalaj de 9 l, ceea ce reprezinta o cantitate destul de mare, adecvata unui acvariu mediu sau chiar mare. Il recomandam pentru calitatile sale, chiar daca, vizual, nu e cea mai spectaculoasa alegere.

 

 

 

 

Lampa acvariu

 

JBL Solar Marin Blue Ultra T5

 

O propunere interesanta cand vine vorba despre o lampa pentru acvariu este acest model, ideal pentru pasionatii interesati sa recreeze un mic biotop marin. Este vorba despre un tub fluorescent care include spectru actinic, adecvat cresterii coralilor.

Instalarea este usoara: este suficient sa introduci tubul fluorescent T5 in suport si sa il rotesti pana se blocheaza in pozitia corecta. Lumina albastra creeaza un efect spectaculos, accentuand aspectul caracteristic al coralilor, dar permitand si observarea vietii nocturne a animalelor.

Durata de viata indicata de producator este de minim 12 luni; nu vei rata momentul in care trebuie sa il inlocuiesti, multumita etichetei care iti reaminteste asta.

 

 

 

 

Ghidul cumparatorului

 

Achizitia unui acvariu adecvat trebuie sa respecte cateva reguli pe care un incepator este foarte posibil sa nu le cunoasca. In randurile urmatoare, echipa noastra iti pune la dispozitie un ghid informativ util, in care iti vor fi prezentati principalii parametri de selectie pe care trebuie sa ii ai in vedere.

 

Dimensiuni: Probabil ca stii si tu ca, inainte de a achita pretul unui anumit acvariu, trebuie sa verifici daca el corespunde spatiului pe care doresti sa i-l dedici. Multi cumparatori  se gandesc ca cea mai potrivita solutie pentru un incepator este un acvariu mic: nu ocupa mult loc, nu costa prea mult si nu e atat de intimidant. Ei bine, specialistii spun ca lucrurile nu stau chiar asa.

Un acvariu mare este mai scump, dar este mult mai usor de intretinut si, in general, este mult mai tolerant la greselile facute de incepatori. Asta deoarece orice acvariu nou instalat este instabil din punct de vedere biologic, ceea ce inseamna ca amoniacul si nitritii se pot acumula in cantitate mare, lucru mult mai periculos intr-un volum mic de apa.

Atunci cand ai la dispozitie un volum mare de apa, aceasta acumulare se produce gradual, astfel incat ai mai mult timp la dispozitie sa remediezi problemele.

 

 

Forma: Evident, forma pe care o va avea acvariul tau va fi influentata mult de spatiul pe care i-l pui la dispozitie, de pilda. Dar acesta nu este singurul criteriu de care trebuie sa tii cont cand pornesti la cumparaturi.

Oricat de greu ti se pare de crezut, diferite specii de pesti prefera diferite forme de acvarii. In general, pestii activi prefera sa aiba mult spatiu pe orizontala. Pestii teritoriali, cum sunt ciclidele, au nevoie de spatiu cat mai mult pe fundul acvariului, deci e exclus sa le alegi un recipient ingust si inalt. Discus, una dintre cele mai comune specii de pesti de acvariu, au o inclinatie aparte pentru acvariile inalte si inguste.

Cel mai practic sfat pe care ti-l poate da un specialist, din acest punct de vedere, este sa te gandesti ce spatiu ai disponibil si ce specii de pesti intentionezi sa cresti, si apoi sa alegi cel mai mare acvariu care corespunde nevoilor tale.

 

Amplasare: Am luat deja in calcul dimensiunile si forma acvariului si le-am raportat la spatiul pe care il ai la dispozitie, dar mai exista un lucru la care trebuie sa te gandesti: greutatea finala a produsului.

Acvariile mari sunt incredibil de grele si cand sunt goale, ce sa mai spunem despre ele cand sunt pline cu apa? Si asta nu e tot, caci la greutatea totala trebuie sa adaugi si greutatea unui decor potrivit pentru acvariu , a accesoriilor aferente si asa mai departe.

Specialistii recomanda ca orice acvariu care depaseste 35 l sa beneficieze de propriul mobilier, creat special pentru el. Dar asta nu este tot, in cazul pieselor uriase, de 300 – 400 l, trebuie sa te intrebi si daca podeaua este conceputa sa sustina o asemenea greutate.

Oricat de atent ai fi, mobilierul de sub acvariu, ca si covorul, parchetul sau ce se afla pe jos, vor ajunge sa fie stropite cu apa. Cat de rezistente sunt ele la acest factor agresor?

Zona in care este amplasat acvariul conteaza si din alta perspectiva. De pilda, specialistii ii sfatuiesc pe incepatori sa tina acvariul departe de soare, care ar putea supraincalzi apa si care favorizeaza dezvoltarea excesiva a algelor.

Acvariul nu trebuie pozitionat prea aproape de calorifer sau de alta sursa de caldura. Pe de alta parte, e bine ca el sa fie cat mai aproape de o priza, pentru a putea alimenta usor accesoriile electrice din interiorul sau.

Evita sa pozitionezi acvariul langa televizor, de pilda, sau langa monitor: cu sursa sa de lumina, el este foarte eficient in a distrage atentia, ceea ce te va obosi peste masura.

Cu toate filtrele din lume, la un moment dat devine oricum necesara schimbarea apei din acvariu. Cu cat sursa de apa este mai aproape, cu atat va fi mai simplu, mai ales in cazul acvariilor de mari dimensiuni, caci perspectiva de a cara galeti pline prin locuinta nu e neaparat atractiva.Material: Exista doua variante de baza, disponibile pentru acvariile obisnuite: sticla si acrilul. Sticla este mai grea, dar mai rezistenta: se curata usor, fara precautii prea multe, nu se zgarie, iar daca muchiile sunt protejate, nu necesita nici un fel de precautii suplimentare.

Acrilul este usor, simplu de transportat, iar piesele confectionate din acest material castiga multe puncte la capitolul ergonomie. Din pacate, ele se zgarie usor, deci te poti astepta sa se matuiasca in timp.

 

Sistem de filtrare: Exista mai multe tipuri de asemenea sisteme, unele mai moderne, altele mai ieftine dar mai pretentioase, fiind o tehnologie mai veche. Multi pasionati marturisesc ca prefera un filtru extern pentru acvariu, pentru simplul motiv ca este mai usor de intretinut.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le ai de facut este sa te asiguri ca dimensiunile acvariului si capacitatea de lucru a sistemului de filtrare sunt compatibile.

 

Sistemele de mentinere a vietii: Este foarte dificil sa creezi un microsistem similar celui natural, in absenta unor accesorii cu functii clare: incalzitor pentru apa, lampa UV pentru dezinfectare, substrat, plante si asa mai departe.

Echilibrul dintre acestea este unul delicat, care necesita o doza importanta de atentie, un pic de pricepere si, desigur, accesorii de buna calitate.

 

 

Buget: Din pacate, aspectele financiare sunt intotdeauna implicate in alegerile pe care le avem de facut. Desi e adevarat ca un acvariu mare se intretine mai usor, de catre un incepator mai ales, e la fel de real ca asta se intampla cu costuri mai mari.

Cu cat acvariul tau contine mai multa apa, cu atat are nevoie de un incalzitor de putere mai mare, de un filtru mai puternic si de mai multe consumabile pentru a mentine calitatea apei. Daca bugetul pe care esti dispus sa il acorzi acestei pasiuni este limitat, probabil ca solutia optima este sa faci un compromis la capitolul dimensiuni.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Care sunt parametrii apei in acvariu?

Un raspuns general este ca cei mai importanti parametri ai apei din acvariu sunt reprezentati de temperatura, cantitatea de oxigen si de dioxid de carbon, pH-ul, duritatea apei, turbiditatea apei, produsele azotate, vitamine si minerale dizolvate.

Care sunt valorile optime ale acestor parametri? Nu exista un raspuns unic pentru aceasta intrebare. Specii diferite de pesti au cerinte diferite de viata; nu iti poti imagina ca un peste originar din zonele tropicale marine, specific zonelor cu apa sarata, are aceleasi nevoi ca un peste de apa dulce, din zonele temperate. Iar aici nu luam in considerare doar faptul ca unul traieste intr-o apa cu continut crescut de clorura de sodiu; nevoia de oxigenare, temperatura preferata, continutul maxim de azot tolerat sunt mult diferite de la o specie la alta.

 

 

De ce a atat de greu sa intretii un acvariu?

De fapt, daca e sa faci o comparatie intre acvaristica din prezent si cea care se desfasura acum 20 – 30 de ani, vei constata ca nu e chiar asa de dificil sa intretii un acvariu. Este necesar, insa, un grad adecvat de informare.

Un acvariu echipat corespunzator, in interiorul caruia exista un echilibru intre speciile si numarul pestilor si speciile si numarul plantelor, in care functioneaza dispozitive de curatare si de mentinere a vietii selectate in concordanta cu volumul de apa, functioneaza cumva “de la sine”. Desigur, pana sa ajungi in acest punct, e nevoie de un pic de atentie si de efort. Ulterior, odata ce totul a fost corespunzator pus la punct, poti pleca linistit in vacanta, fara grija pestilor.

 

Cum se amenajeaza un acvariu?

Din nou, nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare. Depinde foarte mult cum iti doresti tu sa arate, ce dimensiuni si ce forma are, dar mai ales ce specii de pesti urmeaza sa traiasca in interiorul spatiului amenajat chiar de tine.

Plantele se aleg in functie de asta; decorul din fundal poate crea senzatie de spatiu sau dimpotriva; pietrisul de pe fund, denumit si substrat, poate avea texturi si nuante diferite. Unele specii de pesti prefera sa stea mult timp ascunse, in timp ce altele au nevoie de spatii cat mai largi in care sa se desfasoare in voie.

 

 

Ce plante de acvariu sa cumpar?

Exista o gama foarte generoasa de plante de acvariu, care in general se selecteaza in functie de microbiomul pe care intentionezi sa il creezi, caci plantele dintr-un acvariu tropical nu vor fi aceleasi cu cele din unul pentru pestii de apa dulce.

Unele plante au viteze mari de crestere si necesita intretinere regulata, in timp ce altele sunt mai putin pretentioase. Unele dintre cele mai frecvente alegeri ale acvaristilor sunt specii ca Vesicularia ferriei, Pistia stratiotes (cresterea rapida te va obliga sa o tunzi relativ frecvent) sau Egeria densa.

Temperatura, salinitatea, tipul de substrat, cantitatea si temperatura luminii sunt, toti, factori care se aleg in functie de speciile de pesti, si care influenteaza selectia de plante.

 

 

 

Ciclarea unui acvariu

 

Daca esti abia la inceputuri in ceea ce priveste ingrijirea unui acvariu, e foarte posibil sa nu stii ce inseamna aceasta expresie. Ei bine, principala problema a apei din acvariu este legata de cantitatea de amoniac dizolvata in aceasta, amoniac care rezulta din dejectiile pestilor si care este foarte toxic pentru acestia.

Acvaristii experimentati considera ca daca testele uzuale de monitorizare a calitatii apei din acvariu sunt capabile sa identifice prezenta amoniacului, inseamna ca deja concentratia lui este suficient de mare incat sa streseze pestii.

 

 

Ciclarea acvariului se refera la procesele prin care amoniacul este transformat in alti compusi cu azot, care nu mai au acelasi impact negativ asupra pestilor. Pentru asta este necesara actiunea unor bacterii (care apartin mai ales speciei Nitrosomonas), care, evident, lipsesc dintr-un acvariu proaspat instalat.

O definitie corecta a ciclarii ar fi ca ea denumeste procesul prin care se dezvolta colonii de bacterii in interiorul acvariului, care vor fi eficiente in descompunerea amoniacului in nitriti si, apoi, in nitrati.

Avand in vedere faptul ca aceste bacterii exista pretutindeni, e doar o chestiune de timp pana cand ele vor incepe sa se dezvolte si in acvariul tau. Daca vrei sa accelerezi procesul, poti introduce in acvariu unul sau doi pesti ieftini si rezistenti, pe care sa eviti sa ii hranesti excesiv, cel putin in primele zile.

Excrementele lor vor fi folosite de bacterii ca hrana, pentru a se inmulti, insa prea multa mancare pentru pesti inseamna prea multe reziduuri, deci prea mult amoniac pentru aceasta perioada de inceput.

In procesul de ciclare, e normal ca, la un moment dat, concentratia de amoniac sa creasca foarte mult, pentru ca in absenta acestuia, bacteriile nu se inmultesc. Ulterior, nivelul de nitriti va creste exagerat de mult, pana cand coloniile de bacterii sunt formate si stabile. Abia atunci, concentratia de nitriti va scadea si ea, va creste concentratia de nitrat, iar acvariul poate fi considera complet ciclat.

Un acvariu nou este considerat ciclat atunci cand in apa pot fi identificati nitrati, iar concentratiile de amoniac si nitriti scad la zero. Exista kituri de testare a apei pe care le poti folosi periodic in acest scop.

In general, intregul proces poate dura intre 2 si 6 saptamani, in functie de dimensiunile acvariului si de alti factori, dintre care cel mai important e temperatura apei. La mai putin de 21 C, procesul se poate prelungi chiar mai mult. Spre deosebire de alte specii bacteriene, acestea se dezvolta mai lent, avand nevoie de 15 ore, in conditii optime, pentru ca o colonie sa se dubleze in dimensiuni.

Ciclarea acvariului se poate face si in absenta pestilor, insa unul sau doi indivizi reprezinta o sursa importanta de amoniac, care va favoriza dezvoltarea constanta a bacteriilor, oferindu-le o sursa de hrana. In plus, ciclarea fara pesti inseamna sa adaugi amoniac din alte surse, ceea ce presupune  o monitorizare mai stricta a calitatii apei si mai multe interventii.

 

 

Exista, in pet shopuri, produse speciale pentru neutralizarea toxicitatii amoniacului. Adaugate in apa, ele fac ca amoniul sa nu mai fie daunator pestilor, insa nu il descompun in nitriti si nitrati. Problema cu aceasta metoda este ca iti va fi mult mai dificil sa monitorizezi cand se incheie procesul complet de ciclare a acvariului, caci testele uzuale vor fi “pacalite” si vor da rezultate false referitor la concentratia reala a amoniacului in apa.

Procesul de ciclare poate fi accelerat daca ai acces la un acvariu deja ciclat. Bacteriile pe care le cauti exista in intreg acvariul, dar formeaza colonii bogate in filtru, pe buretii acestuia, unde gasesc o sursa de hrana bogata si constanta. Simpla stoarcere a acestui burete in apa din noul acvariu, va furniza o cantitate apreciabila de microorganisme.