8 aspecte pe care trebuie sa le consideri cand folosesti plante in acvariu

Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.23

 

De ce anume trebuie sa tii cont cand vine vorba despre plante naturale de acvariu?

 

Acvariile sunt microsisteme delicate, chiar si cele cu o oarecare vechime, pentru ca intre speciile din interior trebuie mentinut un echilibru, care este de altfel destul de fragil, avand in vedere cantitatea relativ redusa din interior.

Plantele naturale introduse in acvarii contribuie la pastrarea acestui echilibru, dar ele trebuie ingrijite si alese cu intelepciune, altminteri pot invada spatiul si pot genera, la randul lor, probleme. In continuare, poti sa descoperi cateva dintre cele mai importante aspecte cand vine vorba despre alegerea plantelor pentru acvariul tau.

 

Am de unde alege?

Cu siguranta, ai! Exista comercianti in Romania, care le ofera cumparatorilor peste 100 de specii de plante rare si exotice, numarul celor autohtone, sau cu pretentii reduse privind intretinerea, fiind cu mult mai mare. Indraznim sa spunem ca problema ta este exact inversa: oferta foarte generoasa iti va ingreuna decizia.

 

Dimensiuni

Si aici, ne referim si la dimensiunile plantei, si la cele ale acvariului, pentru ca nu e o idee buna sa introduci o planta cu frunze de 10 cm lungime intr-un nano acvariu, nu-i asa?

In primul rand, dimensiunile plantelor alese vor fi influentate esential de capacitatea recipientului in care vor fi plantate. Dupa cum e de asteptat, acvariile medii si mari sunt mult mai permisive chiar si in aceasta privinta.

Apoi, dimensiunea si modul de crestere influenteaza locul in care va fi plantata specia aleasa. Exista plante mici, care se pozitioneaza in partea din fata, unde vor forma un strat ca de gazon pe substrat, sau tufe micute si care atrag privirile prin culoare.

Plantele de dimensiuni medii sunt folosite pentru a face trecerea catre cele din spate, cele mai mari. Aceasta alternare nu numai ca imbunatateste vizibilitatea in acvariu, dar este eficienta si pentru a da o sansa la dezvoltare tuturor speciilor, care au nevoie si de lumina pentru a creste.

 

 

Viteza de crestere

Probabil ca, la inceput, risti sa cazi prada mirajului unei plante cu crestere rapida, in ideea ca aspectul acvariului tau va fi unul cat mai atragator, in cat mai scurt timp. Pe de alta parte, o crestere rapida este sinonima unor nevoi crescute de intretinere, altminteri risti ca acvariul sa fie efectiv invadat.

Odata ce acvariul este stabilizat, iar ei se lamuresc in legatura cu ce inseamna nevoile de intretinere ale unei asemenea plante, multi acvaristi prefera sa treaca, treptat, la specii cu crestere ceva mai lenta si, deci, cu mai putine nevoi.

 

Parametrii fizico-chimici ai apei

Plantele acestea despre care vorbim provin din colturi foarte diferite ale lumii, asadar sunt adaptate unor anumite conditii de trai. Va trebui sa tii cont, cand le alegi, de temperatura, salinitatea, nivelul de dioxid de carbon si nutrientii disponibili in apa.

Temperatura apei este in mod deosebit importanta pentru speciile tropicale, care nu vor reusi sa se adapteze prea usor la temperatura cu minim 5 grade mai scazuta din acvariul in care le-ai plantat.

Salinitatea este un parametru la fel de important pentru plante, ca si pentru pesti. O planta de apa dulce, pusa intr-un acvariu tropical, va muri, la fel cum o planta care creste in apa sarata nu va reusi sa supravietuiasca in apa dulce a unui acvariu obisnuit.

Concentratia de CO2 este in mod deosebit importanta pentru plante, care au nevoie de el in decursul procesului de fotosinteza. Pe de alta parte, pestii nu au nevoie de CO2, iar sistemele de filtrare si aerare au tocmai acest scop, de a mentine concentratia acestui gaz la un nivel scazut. Prin urmare, daca doresti sa optezi pentru plante iubitoare de dioxid de carbon, va trebui sa iei masuri speciale pentru a le ajuta sa creasca.

Nutrientii de care au nevoie plantele de acvariu rezulta, in general, din activitatea pestilor si a bacteriilor implicate in ciclarea apei. De cele mai multe ori, este suficient sa te bazezi pe acest echilibru. Pe de alta parte, daca lucrurile nu merg cum ar trebui, s-ar putea sa fie nevoie sa apelezi la un fertilizator. Intotdeauna, alege doar produse pentru acvarii, altfel risti sa omori pestii.

 

Lumina adecvata

Plantele au nevoie de lumina ca sa creasca, asta e un lucru foarte clar. Le mai trebuie, de asemenea, ca lumina sa fie asemanatoare luminii naturale, motiv pentru care se folosesc surse de lumina de 5000 – 6800 Kelvini. Intensitatea stralucirii se alege in functie de nevoile specifice ale pestilor si plantelor pe care le-ai selectat, pentru ca nu toate sunt iubitoare de lumina foarte puternica.

 

Substrat

Atunci cand optezi pentru o specie sau alta de plante de acvariu, vei avea ocazia sa citesti si o scurta prezentare despre fiecare dintre ele, ocazie cu care vei afla si pe ce fel de substrat prefera acestea sa se ancoreze. Unele dintre ele prefera nisipul sau pietrisul de pe fundul oricarui acvariu, dar altele se dezvolta mai bine daca sunt atasate de o piatra sau de o radacina din lemn, cu functie principal decorativa.

 

 

Situatii particulare

Cea mai frecventa situatie speciala pe care o poti intalni este cea a unui acvariu pentru pesti mici, cunoscut si sub denumirea de cresa. In cazul lui, ai nevoie de un mediu de viata atent controlat, caci tineretul este in mod deosebit sensibil la conditiile de mediu. De asemenea, si plantele din interior trebuie alese cu atentie, astfel incat sa le ofere puilor suficient spatiu in care sa se ascunda, asa cum fac si in mediul lor natural.

Lipsa unui mediu potrivit poate deveni un factor de stres important pentru micile vietuitoare, care va conduce la imbolnaviri si la cresterea mortalitatii.

 

Ingrijirea plantelor

Plantele de acvariu nu au nevoie, in mod normal, de grija speciala, odata ce au fost plantate, ele folosind resursele oferite de acvariu si hranindu-se in special cu nitratii rezultati in urma procesului de ciclare si cu reziduurile eliminate de pesti.

Cel mai adesea, responsabilitatea sa se limiteaza la orientarea dezvoltarii plantelor, astfel incat sa acopere, de pilda, intreaga suprafata a substratului (daca discutam despre un muschi), sau la tunsul unor plante care cresc prea exuberant.

 

 

Laat een reactie achter

3 COMMENTAIRES

marian

June 21, 2021 at 8:05 pm

Salut ,tot ceva probleme cam ca ale lui Maria am si eu ,mi se topesc majoritatea plantelor (mai putin Anubia si cele cu frunze mai groase gen pomisori) de la nivelul substratului chiar daca radacina este bine dezvoltata plus ca se depune pe frunze alga aceea care se depune de obicei pe geamuri, testele apei arata ca totul este ok ,am schimbat tot in acvariu (inclusiv substratul),am dezinfectat , am micsorat lumina (ba chiar am oprit-o de tot) ,am marit lumina ,am folosit fertilizanti,antialge si tot ce am gasit pe toate forumurile si tot ce recomanda specialistii (mai putin CO2 ca am numai plante nepretentioase ),degeaba ;culmea cand am pornit primul acvariu totul mergea ok(ma refer la plante)nici nu auzisem de ciclare ,azi am luat plantele si pestii azi le-am pus in acvariu fara substrat fara fertilizanti fara ciclare,fara filtru (l-am pus dupa o luna ca se tulburase apa de nu se mai vedea nimic) ,langa geam,lumina10-12 ore pe zi si totul era bine si frumos ,cresteau ca fat-frumos .problemele au inceput cam dupa 8-9 luni si am inceput sa ma documentez sa vad ce zic specialistii ; si de un an jumatate ma tot documentez si nimic ;singura solutie la 2-3 saptamani cumpar alte plante

Raspunde
                                   
Maria Simona Padurean

July 14, 2020 at 9:04 am

Buna,
Sunt in încercarea de a face un aquascape cu gazon marsilia crenata, problema consta ca mi se topesc plantele. Se depune pe ele un fel de panza maro și in câteva ore mi se fac maro plantutele si arata ca topite. Am citit multe forumuri,multe siteuri încercând sa caut solutia. Am tuns iarba in încercarea de a nu se mai raspandi dar fără succes. Nu stiu unde sa mai apelez. Menționez ca am un acvariu de 250l cu 4 neoane led fiecare de 18w plus unul daily de 10w, filtru extern de la jbl și încălzitor. Aditie de Co2 nu am decât lichid care îl adaug în fiecare zi câte 10ml, săptămânal fertilizanți 25ml. Nu stiu ce sa mai fac, am refăcut acvariul de 2 ori din cauza acestei “alge” sau cum s-o numi ea, plus solutie de algumin la care nu a avut niciun succes…va rog sa ma îndrumați.

Raspunde
                                   
Bunny

July 16, 2020 at 1:31 pm

Buna, Maria,

In afara de un dezechilibru intre nutrienti (fosfati si silicati in exces), nu imi dau seama ce fel de microorganism poate afecta atat de mult sistemul respectiv. Din ce descrii e diatomee, insa astea apar in acvarii proaspete si, de regula, dispar de la sine pe masura ce se echilibreaza substantele din apa.

Imi pare rau, dar nu imi vine nicio idee. Te astept cu feedback daca afli care e problema, poate ajuta si pe restul cititorilor.

Numai bine!

Raspunde