Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.20

 

Hrana si apa sunt elemente esentiale pentru supravietuirea oricarui organism, cu atat mai mult al vietatilor crescute pentru foloase umane, care se gasesc in ferme. Animalele au si ele drepturi si merita sa fie ingrijite, indiferent de scopul pentru care sunt detinute, iar metode umane exista. 

 

Apa poate fi continuta in proportie de pana la 80% in sangele animalelor, avand rolul de a regla temperatura corpului si de a asigura buna functionare a organelor interne, eliminand toxinele. Hrana este importanta pentru subzistenta, deoarece animalele au nevoie de vitamine, minerale si macronutrienti pentru a trai. Exista si metode umane de a avea grija de animalele de la ferma, si in randurile urmatoare iti vom spune cate ceva despre acestea. 

 

Hranirea

Modul in care sunt hranite animalele depinde de tipologia si gabaritul lor, precum si de modul in care traiesc. Exista diferente intre modul in care sunt hranite bovinele si ovinele, porcii sau puii din fermele cu practici etice. Hrana poate fi amestecata inainte de nutrire, pe loc, sau poate fi cumparata gata preparata, putand fi procesata sau cruda. 

Hrana ar trebui sa fie necontaminata si gustoasa, fara elemente chimice, microbiologice si fizice, iar ambalarea ar trebui sa evite, pe cat posibil, deteriorarea si contaminarea sau distrugerea furajului. 

Hranirea animalelor de ferma, mari

Este, in special, cazul bovinelor, dar si ovinele si cabalinele pot beneficia de acelasi tratament. Hranirea poate avea loc la interior sau in aer liber. Printre metodele comune pentru exterior se afla pascutul pe camp, nutretul dat pe pamant sau in canale de alimentare portabile sau fixe si in troaca. 

Cand hranirea are loc la interior, in grajd sau hala, ea consta in furaje la troaca si iesle. Exista anumite echipamente si metode de stocare a nutretului, dupa cum urmeaza. 

Fanul se face din taierea ierbii si uscarea acesteia, dupa care se strange in baloti de fan si se depoziteaza. Ei vor fi folositi in sezonul rece pentru hranirea ovinelor, cabalinelor si bovinelor, in special. Se folosesc diferite utilaje, precum cositori, tractoare si remorci de strans, fanul putand fi crescut si depozitat aproape de ferma sau fiind cumparat de la un alt producator. 

Silozul este un furaj fermentat cu umiditate ridicata, din porumb si grane. De obicei, este recoltat si depozitat in apropierea fermei, necesitand tractoare, cositori, vagoane si macarale pentru crestere si recoltare. 

Granele pot fi crescute pe teritoriul fermei sau cumparate. Reprezinta o alegere foarte buna pentru multi fermieri cu practici etice, folosind combine, tractoare si pompe. 

Ratiile sunt o hrana des intalnita la fermele de lapte. Reprezinta un amestec de tarate si uruieli fine de cereale cu apa, produse local sau achizitionate de la alti fermieri. 

 

Hranirea porcilor

De regula, porcii vor trai in hale sau in grajduri special amenajate, fiind hraniti o data sau de doua ori pe zi, in troaca. Printre furajele intrebuintate de obicei se afla graul, orzul, faina de soia sau mazare, fasole ori in sau furaje de manufactura gata achizitionate. Majoritatea fermierilor care au porci prefera sa cumpere furaje si nu sa le procure prin agricultura proprie. Laturile pentru porci se vor gati la ferma, pe loc, inainte de ora hranirii. 

 

Hrana pasarilor

Fermele de pasari pot fi specializate sau generalizate, adica pot include una sau mai multe tipuri din urmatoarele: gaini, curcan, rate, porumbei, prepelita si potarnici, care sunt crescute special pentru inmultire, oua sau carne. 

Pot fi tinute in hale ori pot avea acces la pasune, dispunand de hrana de-a lungul zilei, in imediata apropiere. Mentionam ca cele crescute in baterii nu sunt considerate a apartine unei tehnici de crestere etice, deoarece nu au acces la sol si spatiu, de cele mai multe ori. 

Hrana poate fi complet naturala, formata din boabe de porumb si cereale, sau se gaseste in forma manufacturata. Fermele de pasari au, de regula, sisteme mecanizate de hranire si adapare, care functioneaza in orice moment al zilei, ziua sau noaptea. 

 

Posibile probleme ale hranei si adaparii

Printre problemele cu care se pot confrunta fermierii in ce priveste hrana si apa se afla praful si mirosurile. 

Praful este explicat prin mici particule care se gasesc suspendate in aer, fiind adesea intalnit in ferme, deoarece fermierii folosesc tot felul de utilaje care ridica astfel de mizerii de la sol. Cand se depune pe balotii de hrana sau in apa, poate afecta gustul si integritatea lor, putand pune in pericol sanatatea animalului. 

 

Mirosurile 

Sunt percepute de oameni si animale, fiind un raspuns olfactiv al chimicalelor sau agentilor patogeni din aer. Depinde de intensitatea, durata si frecventa cu care mirosurile sunt percepute, precum si de organismul uman. Mirosurile furajelor sau ale apei pot fi cauzate de bacterii si balegarul care este depozitat in apropierea adapatoarelor si zonelor de hranire. E necesara depozitarea in containere sau zone neinfestate, igienizate, a hranei, precum si schimbarea frecventa a apei de baut. 

 

Adaparea 

Este posibil ca adaparea sa se faca la interior sau la exterior, folosind troace sau sisteme speciale. Important este ca apa sa fie curata si sa provina dintr-o sursa sigura, fara contaminanti ce ar putea dauna animalelor, si mereu la indemana, pentru ca vietuitoarele sa nu devina teritoriale. 

La o ferma etica, folosesti o adapatoare mecanica sau manuala, oferind acces neingradit animalelor la hidratare. Pentru ovine si bovine adaparea se poate face la exterior, prin amplasarea troacelor sau prin oprirea in dreptul apelor curgatoare, prin acces controlat. 

La interior se folosesc troace si adapatori care asigura prospetimea apei pentru animale, fie mecanic, fie manual. Vor fi verificate si curatate periodic, spre a se evita incidentele neplacute. 

Calitatea apei este importanta deoarece cea cu mirosuri neplacute va descuraja animalul sa se hidrateze, putand afecta sanatatea turmei, ducand, chiar, la moartea exemplarelor. In general, apa pasarilor este verificata mai des, deoarece acestea sunt mai sensibile la continutul mineral si la gustul apei. 

Toleranta la saruri si minerale depinde de la o specie la alta, cele mai sensibile fiind pasarile, porcinele fiind mai putin afectate iar ovinele si bovinele fiind cel mai putin afectate de gustul si compozitia apei mai sarate. Un semn al existentei unei cantitati prea mari de saruri este aparitia diareei la oricare din speciile de animale de ferma. 

E necesar ca animalele sa fie hranite in conformitate cu cerintele lor, in functie de specie, varsta, stadiul de crestere si productie, animalele care produc lapte sau oua fiind hranite si adapate conform unei alte scheme comparativ cu cele crescute pentru carne. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments