Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Multumirea pisicii tale si curatenia locuintei nu depind numai de tipul de litiera pentru care optezi, ci si de calitatea asternutului pe care il folosesti in aceasta. Iar una dintre cele mai frecvente intrebari pe care o primesc medicii veterinari si angajatii pet-shopurilor este: ce sa aleg, nisip sau silicat?

 

Toti proprietarii de pisici sunt de acord asupra unui lucru: cel mai bun nisip pentru pisici este cel cu o putere mare de absorbtie si capabil sa neutralizeze mirosurile. Dar daca dai o simpla cautare pe internet, o sa descoperi ca exista o multime de sortimente si de producatori, si atunci de ce trebuie sa tii cont cand alegi?

Cele mai populare optiuni dintre cele de pe piata sunt silicatul si nisipul clasic. Care dintre ele este mai bun pentru pisica, pentru tine si pentru mediu?

 

Compozitie

Nisipul clasic este alcatuit, de fapt, din diverse tipuri de argila, cum e bentonita. Argila este un material natural poros, care absoarbe cantitati relativ mari de umezeala. Granulele se inmoaie atunci cand sunt saturate, ceea ce le face sa adere unele la celelalte si sa formeze bulgari, pe care ii indepartezi apoi din litiera.

Un nisip de calitate va forma bulgari cat mai mici si mai compacti, care nu se sfarama in momentul in care ii indepartezi din vas. 

Silicatul este fabricat din nisip cu cuart si se caracterizeaza printr-o structura microscopica aparte, care ii permita sa absoarba o cantitate foarte mare de lichid si, in acelasi timp, sa si neutralizeze mirosurile. 

 

Capacitate de absorbtie

In cazul nisipului clasic, va trebui ca in fiecare zi (sau de mai multe ori pe zi, in functie de numarul de pisici) sa indepartezi din litiera bulgarii nou formati. Avantajul evident este ca restul asternutului poate fi refolosit: vei completa cantitatea de nisip din litiera doar atunci cand este nevoie. 

Silicatul va absorbi umezeala continuu, pana cand isi atinge capacitatea maxima. Conform mentiunilor producatorilor, o punga de silicat poate fi suficienta pentru o singura pisica, timp de pana la 4 saptamani. Se poate dovedi o optiune foarte economica,daca 5l de silicat absorb o cantitate de lichid echivalenta celei absorbite de 15 litri de nicip.

 

Greutate

Multi proprietari de pisici se plang ca sacii cu nisip sunt destul de grei, mai ales ca argila in sine este un material cu o greutate mare. Silicatul, pe de alta parte este mult mai usor; greutatea sa creste pe masura ce absoarbe o cantitate mare de lichid. 

 

Igiena

Cand vine vorba despre igiena, exista doua elemente pe care trebuie sa le iei in seama: faptul ca pisica este un animal foarte curat si pretentios si faptul ca tii la curatenia si mirosul placut din locuinta. 

Pisicile sunt foarte sensibile la mirosuri, asa ca un asternut de buna calitate trebuie nu numai sa retina o cantitate cat mai mare de lichid, ci si sa retina si sa neutralizeze mirosurile. Nisipul formeaza bulgari care vor fi eliminati din litiera; silicatul nu numai ca absoarbe umezeala, dar neutralizeaza si mirosurile multumita structurii sale speciale.

Pe de alta parte, silicatul trebuie pus in strat gros, trebuie rascolit zilnic si necesita schimbare integrala atunci cand si-a atins capacitatea maxima de absorbtie. Pana la urma, in functie de obiceiurile tale, de programul si stilul de viata si de numarul de pisici, ambele optiuni pot fi o alegere buna.

Un avantaj important pe care il are silicatul in comparatie cu nisipul clasic este ca nu se prinde de labutele pisicii si nu lasa urme prin casa. Din acest punct de vedere, s-ar putea sa ti se para o alegere mai interesanta. 

 

Impactul asupra mediului

Nisipul clasic este format din materiale naturale, argila fiind biodegradabila si prietenoasa cu mediul. In ceea ce priveste silicatul, exista si producatori si variante de produs care precizeaza ca sunt biodegradabile.

 

Impactul asupra sanatatii

Marele avantaj pe care il are silicatul fata de nisipul clasic este legat de faptul ca nu contine praf, ceea ce il face singura alegere potrivita pentru familiile in care exista persoane cu alergii. Exista, insa, si sortimente de nisip care nu contin praf, tocmai pentru persoanele sensibile.

Evident, silicatul simplu este preferabil in locul celui care contine diversi aditivi parfumati, care pot fi iritanti atat pentru tine, cat si pentru pisica.

In ceea ce priveste parfumul, situatia este similara si in cazul nisipurilor clasice: ceea ce cauti este o varianta cu o buna capacitate de neutralizare a mirosului, nu una care isi propune sa il acopere cu un alt miros sintetic. 

O alta problema pe care o ridica nisipul clasic este ca el contine frecvent cuart, calcita si mica. Un studiu efectuat in anul 2000 a demonstrat ca 2 din 20 de nisipuri testate contin substante carcinogene care pot fi inhalate. 

Inca un aspect pe care merita sa il iei in calcul este cel al nisipurilor ale caror etichete mentioneaza ca sunt “fara arsenic”. Expresia inseamna, de fapt, ca in compozitia lor, procentul de arsenic este sub limita de detectie, nu ca sunt absolut lipsite de acesta. 

Costuri

Suntem interesati de toate aspectele de mai sus si le luam in calcul, dar in final, cand intram in magazin sau cand plasam comanda online, ajungem si la capitolul costuri: cat suntem dispusi sa investim in asternutul igienic pentru pisicile noastre?

Silicatul are un pret mai mare, pe unitatea de volum, fata de nisipul clasic. Pe de alta parte, capacitatea sa de absorbtie este mai mare. Cat de eficienta este situatia in cazul in care ai mai mult de o pisica? Merita investitia in silicat, daca oricum in fiecare zi trebuie sa umbli in litiera pentru a curata fecalele?

 

Asadar, ce alegi?

Daca e sa luam in calcul toate argumentele de mai sus, pana la urma care este recomandarea specialistilor, silicat igienic sau nisip natural? Raspunsul este simplu: aceea care va convine cel mai bine si tie, si pisicii sau pisicilor tale. Unele pisici nu agreeaza textura pe care o are silicatul, care e semnificativ diferita fata de cea a mediului natural in care isi pregatesc ele terenul, in timp ce unii proprietari nu sunt multumiti de performantele si pretul silicatului necesar unui numai mai mare de feline. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments