Am modificat articolul ultima data pe: 04.07.20

 

Animalul tau de companie este parte din familia ta, ceea ce e prefect de inteles. Ce te faci cand pleci in vacanta sau la studii, cand emigrezi sau cand pur si simplu vrei ca pisica sau cainele tau sa te insoteasca pretutindeni?

 

In cazul in care calatoria care se apropie are ca destinatie o tara din Uniunea Europeana, exista reguli clare, pe care medicul tau veterinar ti le poate detalia; tot el este cel care te va ajuta sa completezi toate documentele de calatorie de care are nevoie prietenul tau necuvantator. Iata, deci, care sunt regulile generale pe care trebuie sa le respecti si cateva precizari suplimentare in functie de destinatia aleasa si de mijlocul de transport. 

 

Vaccinare antirabica

Animalele care parasesc tara trebuie sa aiba varsta minima de 3 luni si 21 zile. Aceasta regula este impusa de faptul ca, pentru iesirea din granitele Romaniei, este obligatoriu ca animalele sa fie vaccinat antirabic, iar varsta minima pentru administrarea acestui vaccin este 3 luni la caini si pisici.

Avand in vedere ca, dupa vaccinare, este necesar sa treaca minim 21 zile pentru ca organismul sa sintetizeze anticorpi, iar animalul sa fie pe deplin protejat, cel  mai bine este sa planifici calatoria atunci cand prietenul tau are varsta de aproximativ 4 luni. 

 

Pasaport UE

In cazul in care animalul pe care urmeaza sa il transporti este un caine, o pisica sau un dihor, legislatia in vigoare impune ca acesta sa detina un pasaport european. Pasaportul european este documentul care demonstreaza ca vaccinul antirabic a fost efectuat cu minim 21 de zile inainte de calatorie, dar nu cu mai mult de un an in urma.

Pasaportul european este eliberat de catre medicul veterinar autorizat. Este posibil ca in cazul unei plecari de mai lunga durata, acesta sa mentioneze in pasaport si alte informatii referitoare la patruped, cum ar fi daca este sau nu sterilizat, sau daca urmeaza vreun tratament pentru o afectiune cronica. 

Microcip

In Romania exista obligativitatea legala de a microcipa toti cainii; microcipul se aplica odata cu administrarea primului vaccin antirabic. Pentru o calatorie in tarile europene exista obligativitatea microciparii pisicilor si a dihorilor, de asemenea. 

Pentru ca pana in anul 2011 s-a practicat individualizarea animalelor prin tatuare, aceasta este in continuare considerata valabila, cu conditia ca marcajul sa fie bine vizibil. Totusi, Marea Britanie, Irlanda si Malta impun microciparea obligatorie. 

 

Fiecare tara poate impune reguli suplimentare

Avand in vedere ca tuu esti persoana care urmeaza sa calatoreasca, este de datoria ta sa te informezi daca exista si reguli suplimentare, impuse de tara in care vrei sa ajungi, in ceea ce priveste animalele care patrund pe teritoriul sau. De pilda, Germania nu accepta unele rase periculoase de caini; alte state, printre care Uniunea Europeana sau Finlanda pretind un certificat medical care sa specifice deparazitarea recenta.

Pentru mai multe informatii pe acest subiect, poti cauta precizarile suplimentare in functie de destinatie disponibile pe site-ul autoritatilor europene, la https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en.

 

In cazul transportului cu masina

Indiferent de specia despre care discutam, animalul trebuie obisnuit cu mersul cu masina si, eventual, cu o cusca adecvata pentru transport, inaintea unei calatorii atat de lungi. 

Din punct de vedere logistic, trebuie sa fii pregatit sa te descurci in fiecare clipa fara sa fii obligat sa lasi animalul singur in masina. Mai ales pe timp de vara, supraincalzirea este un pericol real si nu dureaza decat cateva minute pana cand in masina se atinge o temperatura de peste 50 de grade. 

Situatia ideala este cea in care animalul calatoreste in propria sa cusca de transport. In cazul cainilor, exista centuri de siguranta speciale pentru ei, care sa ii tina pe bancheta, in spate; in cazul altor specii, insa, insistam ca ai nevoie de un transportor. 

 

In cazul calatoriilor cu trenul

Compania feroviara cu care urmeaza sa calatoresti are regulile proprii referitoare la transportul animalelor. Avand in vedere ca cel mai frecvent discutam despre pisici si caini, la acestia ne vom referi si in continuare: pisicile trebuie inchise in custi adecvate dimensiunilor lor, in timp ce cainii pot fi transportati in lesa si, in cele mai multe cazuri, cu botnita.

Unele companii feroviare iti vor cere ca, in plus, sa achiti un bilet de tren pentru caine, mai ales pentru rasele de talie mare. 

In cazul zborului cu avionul

Daca decizi sa calatoresti cu avionul, drumul va fi mai rapid, insa si bataia de cap care il precede va fi ceva mai mare, si asta pentru ca fiecare companie aeriana are propriile sale reguli, iar tu trebuie sa gasesti persoana competenta care sa te informeze in legatura cu ele. 

Unele companii aeriene nu accepta, sub nici o forma, animale in cabina. Altele te vor primi cu un animal (caine sau pisica) ce nu depaseste 5 kg (BlueAir de pilda) sau 6 kg (Tarom). Uneori ti se va cere sa achiti o taxa suplimentara, mai mica sau mai mare, in functie de distanta si de greutatea animalului. 

Daca doresti sa urci cu un animal in avion, trebuie de asemenea sa soliciti informatii in legatura cu conditiile de transport. Pentru calatoria in cabina, vei avea nevoie de o cusca de dimensiunile specificate de companie, in general de una suficient de mica incat sa incapa la picioare sub scaunul din fata la decolare si aterizare.

Daca discutam despre un animal care va sta cazat in cala, ti se va solicita o cusca IATA, care trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Animalul, in functie de talia sa, trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a sta in picioare, pentru a se intoarce si pentru a sta intins. El trebuie sa aiba vase de apa si mancare accesibile din exterior si o podea solida care sa nu permita scurgerea lichidelor. 

Atunci cand vine vorba despre cusca de transport (aici gasesti lista cu recomandarile noastre) trebuie intotdeauna sa te asiguri ca dimensiunile sunt conforme cu asteptarile companiei aeriene. De asemenea, in cazul in care esti posesorul unui caine dintr-o rasa considerata periculoasa, asigura-te ca ea poate urca la bordul avionului – unele companii aeriene nu le accepta – si ca poate intra in tara de destinatie. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments